• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

VISELE AVERTIZARI VENITE DE LA DUMNEZEU ?

Visele violente pot fi semne pentru viitoare afectiuni cerebrale

O afectiune rara a somnului, in care oamenii reactioneaza fizic la vise, cu miscari bruste si strigate poate constitui un semnal pentru viitoare afectiuni cerebrale, afirma un nou studiu american. Rezultatele studiului indica faptul ca formele incipiente ale afectiunilor neuro-degenerative pot fi vizibile cu decenii inainte ca o persoana sau un medic sa isi dea seama despre ce este vorba, conform unui studiu publicat de Journal Neurology. Cercetatorii au examinat fisele pacientilor din clinica Mayo pentru a identifica mai multe cazuri de afectiuni ale somnului, inregistrate intre anii 2002 – 2006. Cercetatorii au identificat 27 de pacienti care au suferit de aceasta afectiune si care au dezvoltat ulterior simptome ale unor afectiuni neuro-degenerative. Dintre acesti pacienti 13 au dezvoltat forme usoare de dementa si 12 au dezvoltat boala Parkinson.

http://www.ziuaveche.ro

Visele ne prezic viitorul (????)

Sînt cîteva sute de ani de cînd oamenii caută să tălmăcească mesajul transmis prin vise.Teorii recente spun că în timpul somnului, în stare de relaxare, creierul devine permeabil la informaţiile latente din subconştient, unde prezentul, trecutul şi viitorul coexistă. Ar fi posibil aşadar ca, într-o stare de conştiinţă modificată, cum este visul, să putem avea acces la informaţii care sînt conţinute de acest spaţiu. lar aceste informaţii pot fi asemănate cu veritabilele clarviziuni.

Călătoria astrală, voiaj pe tărîmul visului

Se spune că omul posedă şapte corpuri astrale, între care şi un corp sideral sau corp al dorinţei, care constituie un soi de mediator psihic. În momentul somnului, corpul astral se desprinde de corpul fizic, de care rămîne legat printr-un cordon de „argint“, pentru a intra într-o relaţie mai intimă cu lumea astrală, în sînul căreia se regenerează. Visele simbolice şi visele premonitorii sînt aproape întotdeauna legate de călătoriile astrale pe care le facem cînd dormim. Deseori, visele premonitorii anunţă cataclisme ecologice, sociale, dar şi perioade de viaţă mai grele, soldate adesea cu suferinţă şi moarte. Există însă şi premoniţii „de bine“, în care visele promit bucurii, prosperitate, fericire sau împlinirea unei dorinţe.

Lincoln a fost asasinat mai întîi în vis

În anul 1865, în luna martie, preşedintele american Abraham Lincoln a avut un vis atît de înspăimîntător, încît l-a obsedat multă vreme. În vis, auzea suspine înăbuşite, ca şi cum mai mulţi oameni ar fi plîns. Apoi, s-a văzut plimbîndu-se prin camerele Casei Albe. Într-una dintre ele, era un sicriu înconjurat de oameni. „Cine este mortul?“, a întrebat el. „Preşedintele“, i s-a răspuns. „A fost asasinat.“ Iar „preşedintele“ era el. A doua zi a vorbit mult cu soţia sa despre acest vis, mărturisindu-i că-l tulbură într-un fel aparte. Peste alte două zile, Lincoln a invitat mai mulţi prieteni la Casa Albă. Şi le-a povestit şi lor visul ciudat. Prietenii au încercat în zadar să-l liniştească. Abia după o lună, preşedintele a început să se convingă că visul a fost doar un vis. Pe 14 aprilie însă, Lincoln şi soţia sa au mers la Teatrul Ford din Washington pentru a asista la premiera spectacolului „Vărul din America“. Cuplul prezidenţial s-a aşezat în loja de onoare. Imediat ce lumina s-a stins, s-a auzit un foc de pistol. Preşedintele Lincoln fusese asasinat. A doua zi, sicriul a fost aşezat într-unul dintre saloanele Casei Albe. Exact ca în vis.

Cumnata i-a prevestit viitorul

În „Hotes de passage“, lucrare în care citează şi comentează mai multe întîmplări paranormale, scriitorul şi filosoful francez Andre Malraux povesteşte despre un vis care l-a marcat profund. În iarna anului 1944, fiind ofiţer în armată, a văzut-o, în timpul somnului, pe cumnata sa apărînd şi spunîndu-i: „Iat-o pe cea de-a treia ta nevastă“. Pe atunci, Malraux era căsătorit cu cea de-a doua sa soţie, Josette. În dimineaţa imediat următoare, el a primit o telegramă care îl anunţa despre moartea Josettei în urma unui accident. Şi fratele său a murit la scurt timp, iar Malraux s-a căsătorit cu cumnata lui. Nimeni nu va şti dacă Malraux a fost influenţat de vis, sau visul i-a anunţat din timp viitorul.

Vestea Primului Război Mondial a venit în vis

În noptea de 27 spre 28 iunie 1914, Joseph de Lanyi, episcop de Grosswarden, a fost tulburat de un vis cumplit. Se făcea că, pe masa de studiu era o scrisoare primită de la arhiducele pe care episcopul îl învăţase cu ceva vreme în urmă limba maghiară. Episcopul a deschis scrisoarea, iar ceea ce a citit i-a provocat o aşa mare emoţie şi groază încît s-a şi trezit imediat. Era ora 4:30 a.m. Episcopul a notat imediat ceea ce citise în scrisoarea ce apărea în vis. Apoi s-a cufundat în rugăciune. Dimineaţa a chemat-o pe mama şi i-a citit conţinutul scrisorii din vis: „Eminenţă, soţia mea şi cu mine am fost victimele unei crime politice, la Sarajevo. Ne încredinţăm rugăciunilor dumneavoastră. Sarajevo, 28 iunie 1914.“ Semna Franz Ferdinand, arhiduce de Austria, care murea 10 ore mai tîrziu la Sarajevo. Asasinarea sa a fost pretextul care a declanşat Primul Război Mondial.

Vestea unei catastrofe

J. W. Dunne, un inginer militar englez, a studiat îndelung premoniţiile viselor. Tot el a dezvoltat şi explicat fenomenul prin care toţi oamenii trăiesc momente în viaţă pe care parcă le-au mai trăit o dată identic. Dezlegarea acestui mister se află în visele aşa-zis premonitorii ce conţin evenimente viitoare. Prin urmare, el şi-a observat şi şi-a înregistrat cu atenţie toate visele, şi astfel a obţinut rezultate uimitoare. A publicat mare parte din concluzii în lucrarea „An Experiment with Time“ („Un experiment cu timpul“), apărută în 1927. Iată una dintre experienţele personale. În timp ce se afla într-o misiune, în Africa de Sud, în primăvara anului 1902, Dunne a visat că se afla pe o insulă ameninţată de o calamitate în care aveau să moară 40.000 de oameni. Convins că visul e un mesaj, el a căutat să convingă imediat autorităţile franceze să evacueze populaţia acelei insulei. Nimeni nu l-a luat în seamă. Cîteva zile după acel vis, Dunne primea ziarul în care era relatată erupţia unui vulcan pe insula franceze Mt. Pelee din Martinica, dezastru în care au murit 40.000 de persoane. Exact ca în visul lui Dunne.

http://www.monitorulexpres.ro

Așa cum v-am promis va scriu acum din amintiri ceea ce am visat în data de 12.08.2010. Nu e mare lucru.
Am visat ca eram in casă la prietena mea și ne pregăteam să plecăm undeva la un party. În timp ce mă îmbrăcam m-am uitat la lustră și observasem că se mișcă. Am anunțat-o că e cutremur și că trebuie să ne grăbim. Lustra se mișca pe o direcție deși nu se simțea cine știe ce. După scurt timp se mișcă în direcția opusă iar ultima oară se mișca circular. Mi-am zis că nu e bine că trebuie să urmeze ceva mai nasol și..(cum un amic din alte meleaguri ar fi zis ”BANG”) bangul s-a produs brusc și într-un nor de praf. s-a încinat blocul atat de mult încât am ajuns pe spate în baie lipit de un perete aproape îmbrăcat :).

După acest coșmar mă gândeam că părintele Boca și-a bătut joc de mine dându-mi un vis de prost gust făcându-mă să mă duc până la baie la 4-5 dimineața ca să fac pipilică. A, apropos la baie se mișca chestia aia de tras apa (bineînțeles că de la curent). Oricum dubios. Părea atât de reală zdruncinătura aia. Și nu aveam de unde să mă informez dacă a fost sau nu ceva. oricum nu a fost. Ce să mai spun că în cengru orașului e o mică groapă ciobită de vremuri și de rovigniete și când trece cineva u mașina se zgâlțăie un pic și vechiul dar plăcutul imobil de 2 etaje. E și o pânză freatică mai mult ca sigur. Ziua următoare a fost in Ecuador 7.1.

Adrenalina a fost bună oricum.:) Thanks Boca Priest!

cum sa le monitorizez? inainte de cutremurul din chile am visat ca a fost in china vreo 2 de 8.5.. sa fi fost radacina cuvantului de vina? adica "chi"?

Pt inceput retii visele si in urma producerii evenimentului faci legaturile .Mai tarziu poate ....te prinzi ce si cum.

ti-am spus sa le notezi....poate scoti o carte,ceva,si-l tai pe istrate !:D

VISUL.

O lume paralela accesibila insa noua zi de zi, este cea a visului. Dupa unele opinii, visul este absolut necesar odihnei si regenerarii creierului, insa ce este el ? Doar o reflexie a subconstientului sau a propriei personalitati ? Doar o recombinare a elementelor realitatii ? Poate ca este mai mult decit atit. V-ati pus vreodata intrebarea de ce copiii dorm mai adinc decit oamenii maturi, si necesita o perioada de somn mult mai mare ? Poate ca accesul la acest “univers” este conditionat de bogatia imaginatiei, si, mai presus de orice, intr-o lume care si-a pierdut orice credinta, copiii cred, cu o usurinta demna de invidiat. Copiii sunt fascinati de ceea ce gasesc “acolo”, neavind inca parte de blazarea si dezinteresul total al virstei mature. Revenirea din vis se face gradual, rareori brusc, (ca si initierea sa), la fel cum calatoria in spatiu nu se face instantaneu. Putem sti daca sufletul nu migreaza permanent intre doua universuri ? Daca ceea ce percepem noi drept realitate nu este doar visul existentei noastre paralele ? Sa nu uitam faptul ca activitatea creierului aflat in somn paradoxal, desincronizat (REM), este socant de similara cu cea specifica starii treze, implicind aceleasi unde beta. Vestigiile visului dispar aproape imediat dupa revenirea la starea de veghe (uitarea, deseori totala, intervine la cca 8 minute), si in acelasi mod s-ar petrece lucrurile si cu “omul de dincolo”. Perceptia timpului este si ea deformata, atit de somn, cit si de caracteristicile personale ale subiectului, astfel incit nu putem niciodata afirma cu precizie ce perioada din timpul nostru individual am petrecut in interiorul unui vis…
Visul transpus in starea de veghe corespunde activitatii creatoare, imaginative. Fiinta umana este creatoare de noi lumi, de noi metode de evaziune din ordinar. Insa unde se opreste sensul figurat al acestei creatii, si unde incepe ea cu adevarat ? Mintea umana este cu mult mai mult decit o suma de impulsuri electrice haotice: ea dezvolta o legatura aparte cu cea de-a Cincea Dimensiune, Universul Informatiei.
Cit de departe ajunge interactivitatea acestei legaturi ?
Este capabil omul de interventie, de modelare a acestui univers ? Se pune in mod evident problema relatiei dintre informatie si materie; sunt convertibile una in cealalta ? Pina la revolutionara teorie einsteiniana a Relativitatii Restrinse energia si materia au fost considerate complet separate, insa in realitate, lucrurile stateau cu totul altfel. Materia poseda o energie intrinseca, latenta, la fel cum din energie, din “nimic”, s-a nascut materia. Informatia poate fi de asemenea regasita in materie; in fiecare organism viu se afla informatia care ii va guverna intreaga existenta, de la nastere pina la moarte. (“Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfirsitul”—astfel suna un verset al ultimei carti biblice, Apocalipsa, carte ale carei dimensiuni vizionare devin din ce in ce mai evidente si mai stranii). Traiectoria, si in ultima instanta - existenta unei particule infime este determinata de o serie de legi imuabile, stabilite cu o vesnicie in urma, in punctul zero al Spatio-Timpului. Materia si informatia sunt cu certitudine interconectate, chiar daca relatia dintre ele ne este inca obscura; exista o mare probabilitate ca, printr-un proces oarecare, cele doua forme de existenta sa isi poata inversa starile: materia devine astfel convertibila la starea de informatie pura, si invers. In acest caz se modifica datele problemei ridicate anterior; creatia imaginativa poate capata substanta. Orice fiinta capabila de declansarea unor procese imaginative, in speta cea umana, devine astfel un demiurg in adevaratul sens al cuvintului, un creator de lumi… de universuri paralele.

Despre vise erotice :D

Aseara, citeam in timp ce lancezeam in cada, o porcarie de revista. Gasisem acolo un articol care mi-a provocat curiozitatea. O chestie despre visele erotice si cum se impart ele in trei categorii, una mai ciudata ca alta si una mai inventata ca alta. Nu stiu pe ce-si bazase duduia respectiva documentarea cand scrisese articolul cert este ca era plin de bazaconii. M-am amuzat copios timp de vreo cinci minute, cat a durat sa-l citesc. Am uitat sa mentionez ca era un articol lung, cat o zi de post!Pe cat de lung, pe atat de aberant si stintiifico-fantastic. Articolul era cu atat mai interesant cu cat dupa ce-l citeai uitai tot ce contine :) ).

Asa s-a intamplat si in cazul meu, lucru pentru care va cer insistent sa nu ma intrebati de cate feluri sunt visele erotice pentru ca oricum nu mai stiu. Ce-mi amintesc din el este ca incerca, prin metode parapsihologice, sa interpreteze ce viseaza omul, cand viseaza el erotic asa, nefiind important daca visul e sau nu umed.

Azi dimineata m-am trezit bulversata si nervoasa foc. Am visat toata noaptea ca mancam pasca. Da, pasca, prajitura aia traditionala care se face de Paste, cu branza si o gramada de aluat. Toata noaptea am fost suparata pe mine fiindca mancasem, deoarece o singura felie e plina de kalorii iar eu mancasem o jumatate din toata pasca. Un dezastru total, ce mai!

Intrebarea mea, retorica cel mai probabil, este: poate doamna jurnalista, prin capacitatile ei paranormale sa interpreteze visul asta erotic, cu mine si cu pasca?

Ps.N-a fost unul umed!:P

http://curtezana.wordpress.com

Sugestia mea este sa scrii un scenariu si sa faci un film...
Ce "American Pie"? Sa vedeti voi lovitura de box-office cu "Romanian Pasca"...

Asa cum gemanul Abcabc va anuntat va voi impartasi visul pe care l-am visat ieri noapte.
Am visat ca <<ma uitam pe emsc-csem si vedeam in lista Polonia care avea doua seisme la un interval relativ scurt de cateva ore, seismele erau de 8º pe scara richter. In lista de la emsc-csem mai apareau si Bangladesh cu un seism de 9.6 parca si inca o tara Kurdistan sau Kazahstan, cu seism de 8 si ceva. Apoi eram afara , aproape seara si m-am uitat pe o alta lista scrisa manual, ca la piatza si am vazut aceste cutremure dar mai erau doua seisme peste 8, si, fiind atat de multe seisme in lista mai jos nu mai aparea tara si se scria doar magnitudinea. Lumea nu stia nimic despre asta concret, pentru ca inca nu se putea mediatiza si nu inteleg de ce. Poate era prea proaspata informatia. >>

In februarie am mai avut un vis asemanator doar ca erau doua seisme peste 8 º Richter in China si dupa o saptamana a fost cel din Chile. Ma gandesc la radacina celor doua cuvinte "chi".. Iar la visul de mai sus chiar ma intrebam ce treaba are Polonia:) daaaaaar m-am gandit la Bangladesh..si am observat un jc de cuvinte interesant BANG-ladesh :|

Acuma..daca va fi adevarat si dam un cowntdown pana lunea viitoare si daca va fi un seism mare, peste 8 inseamna ca voi face bani pe tema asta si voi aparea la OTV :D.si voi avea o grama' de bani si voi purta lant de aur la gat (bullshit, glumesc, va dati seama)

Teoria mea este ca nu e nicio teorie :) Visele nu ma impresioneaza cu nimic, si, asa cum zicea si Gogu, daca tot stai si te gandesti la lucrurile astea, le amplifici si tot timpul ai senzatia ca va fi ceva..si visezi, doh, normal, daca te gandesti asa mult. so, merg pe varianta e doar un vs. Hai sa fim mai realisti. Ne ocupam timpul liber cu chestiile astea, dar intotdeauna e ceva mai bun de facut:)

sper ca v-am distrat putin, have a nice day!

Cine mai crede in vise?

Mi s-a intamplat, nu o data, sa imi spuna cate cineva, cu glas grav: “Te-am visat de rau, te rog sa ai grija…” Si recunosc ca si eu am sunat cateodata pe cate cineva care mi-a aparut in vis intr-un context nu tocmai fericit.

De obicei, nu amintesc de visul cu pricina, pentru ca stiu ca, la randul meu, cand primesc o avertizare abisala de genul acesta ma pricopsesc cu povara unei ingrijorari greu de rezolvat. Insa, intr-adevar, simt nevoia sa-mi ostoiesc nelinistile si sa aud glasul celui pe care, pe taram oniric, l-am intalnit printre cine stie ce feluri de incurcaturi neprietenoase.

Teoretic, stim cu totii ca visurile nu pot influenta viata reala. Ca ele sunt o proiectie a subconstientului nostru si ca trebuie intelese numai in contextul lor absolut special. Insa, pentru fiecare dintre noi, un vis urat e un prilej de freamat ingrijorat. Sau de reflectie suplimentara.

Ne intelegem mai bine trecutul si prezentul din felul in care intamplarile se randuiesc in lumea visului si, uneori, avem senzatia - si poate chiar asa si este - ca avem premonitia viitorului. Ne deslusim iubiri sau temeri abia dupa ce punem capul pe perna si adormim, ori gasim, miraculos, raspunsuri la intrebari pe care, in stare de veghe, ni le-am adresat in zadar. Ne pomenim ca, in vis, putem recita Luceafarul de la cap la coada sau putem dansa tango cu maiestria lui Razvan Mazilu si-a Monicai Petrica. Sau, cateodata, dupa ce adormim, intindem bratele si zburam, ca si cum am fi fost candva pasari si-acum doar ne amintim mirajul plutirii in aer. Dincolo de alunecarea in somn se deschide, pentru fiecare dintre noi, o lume plina de provocari, indrazneli, temeri, sentimente la fel de puternice, sau chiar mai viguroase decat in viata reala. Numai ca, uneori, nu ne amintim unde am fost plecati peste noapte, precum fetele imparatului care, dupa caderea in vis, dansau de rupeau talpile condurilor. Stim, insa, cu totii, ca in vis ne este daruita o lume fabuloasa. Ramane doar sa ne hotaram, fiecare in parte, cat de mult mai credem sau nu mai credem in ea.

http://www.coffeechat.ro/

Interpretarea viselor.

Toate practicile spirituale orientale spun ca lumea in care noi traim este o iluzie. Chiar si crestinismul spune ca: "Totul in lume este desertaciune. O deser- taciune a desertaciunilor" - Eclesiastul. Isus spune ca adevarul, realitatea este undeva mult mai sus, ceva mult mai profund, este la Tatal. Lumea fiind ceva superficial, exterior, care nu ne lasa sa ne orientam spre noi insine.
Nietzsche afirma undeva ca omul nu poate sa suporte adevarul. El are nevoie de vise, are nevoie de iluzii pentru a putea exista. Mintea umana are nevoie de acestea. Fara acestea ea nu poate fi conceputa. Oamenii de stiinta afirma ca omul poate trai fara sa doarma, dar nu poate trai fara sa viseze. Cercetari recente spun ca somnul nu este neaparat necesar si ca omul are nevoie de somn doar pentru a visa. Daca cineva doarme si nu i se permite sa viseze, acesta s-ar trezi dimineata obosit de parca nu ar fi dormit deloc. În timpul somnului exista anumite perioade - perioade de somn profund si somn cu vise. Exista un ritm, o succesiune, un ciclu. La inceput te cufunzi intr-un somn profund 40-45 de minute, dupa care incepe faza de somn cu vise, apoi din nou somn fara vise dupa care visele apar din nou. Trebuie tinut cont ca totul se deruleaza ciclic in ceea ce priveste structura noastra psihomentala afectiv-cognitiva. Evolutia spirituala de asemenea se deruleaza ciclic. Daca o persoana este deranjata in faza de somn profund fara vise, dimineata el se trezeste normal la fel ca de obicei. Dar daca in timp ce visezi, visul este perturbat, dimineata te simti foarte obosit si extenuat. Cand cineva doarme, daca viseaza, ochii i se misca in permanenta. Cercetatorii ii spun R.E.M. (rapid eye mouvement). E ca si cum subiectul ar vedea ceva cu ochii inchisi. Cand doarme profund, ochii sai raman nemiscati. Numerosi cercetatori au dovedit, asadar, ca mintea umana se hraneste cu vise. Visul este o necesitate, dar, este in totalitate o iluzie. De aceea practicile orientale dar si cele crestine, isihasmul de pilda, veghea, legamantul tacerii etc, tind sa indrepte atentia spre interior, sa nu caute inafara in visele create despre lume, ci in propria realitate analizand starile interioare, fiind constient de sine si de actiunile facute si motivul ascuns al acestora. Acest mecanism functioneaza insa si ziua nu numai noaptea. Uneori gandirea se lasa purtata de visare, alteori nu. Atat ziua cat si noaptea, mintea penduleaza intre visare si nevisare, iar acesta este un ritm interior. Nu odata ati putut constata in societate persoane atat de implicate in propriile lor conversatii identificate cu grijile sau problemele altora care au devenit a lor, coplesiti de starile create in propriile lor lumi, faurindu-si propriile lor universuri. De aceea oamenii inteleg un singur fenomen atat de diferit pentru ca il privesc cu ochii propriilor lor lumi, griji, dorinte, propriilor vise. Un martor detasat care poate sa priveasca acest spectacol isi va da seama ca totul in jur traieste intr-un mare vis, iar acesta este lumea.
Toate marile religii propovaduiesc renuntarea, pentru ca odata cu aceasta dispar preocuparile exterioare. Dispar grijile si dispare suferinta. Nu mai exista nici un obiectiv care sa te acapareze si poti simti atunci cu adevarat ca esti liber, ca pentru tine viata exista in orice clipa, acolo si atunci. Daca traiesti asta cu adevarat, inseamna ca toata fiinta ta s-a transformat, iar daca nu mai exista nimic care sa te "atinga" cu ceva, s-ar putea ca visele tale sa dispara. Se spune despre cei care au ajuns la desavarsirea spirituala, ca ei nu mai au vise, ca ei percep clipa de clipa lumea exact asa cum este in realitate, fara calificative, fara bun sau rau, trecand dincolo de atributele cu care o inzestram noi, care sunt de fapt niste bariere. De exemplu: un brotac poate fi vazut ca bun sau rau, urat sau frumos, atragator sau respingator, sticlos, dragalas etc, dar in realitate un brotac este pur si simplu un brotac. Daca spunem ca brotacul este scarbos, acest calificativ pe care noi i-l dam ne afecteaza subconstientul, noi deja credem ca e scarbos si atunci el nu mai poate deveni altfel pentru noi si de fiecare data cand vom auzi cuvantul brotac vom afirma: ce scirbos! Ei, acesta este momentul cheie in care se formeaza simbolismul visului, dar atentie, este vorba despre visul care vine din subconstient si nu din sursa reala a visului care este inconstientul colectiv, subiect care va fi deschis in capitolele urmatoare. Imaginea brotacului in vis va produce aceasta senzatie. Oamenii tind sa creada ce aud de la altii, fie prin ziare, carti sau televiziune, si aceasta se intipareste in subconstient. Devine ceea ce ei cred cu adevarat. Astfel, inteleptii spun sa fii atent la absolut tot ce se intampla in jurul tau dar fara ca ceva sa te controleze. Dimpotriva, tu sa fi cel care controleaza. Atunci subconstientul tau nu va mai fi afectat. Visele tale reflecta ceea ce tu crezi cu adevarat. Religiile spun "sa nu crezi in nimic, decat in Dumnezeu, si atunci vei fi fericit". Psihologii au afirmat ca oamenii care privesc lucrurile in mod detasat sunt mult mai lucizi si actioneaza in momente cheie, dand dovada de mai mult sange rece, pe cand cei profund inplicati, afectati de toate actiunile lor, fie ca conduc o afacere, fie ca se intalnesc cu o femeie, au mai putine sanse de a tine lucrurile in frau. Noaptea visam si in timpul visului tindem sa credem ca visul este pura realitate. Simturile ne transmit visul, ochii il vad, urechile il aud, gustam si simtim. Din aceasta cauza cadem prada iluziei ca visul este real.
Odata Zuang - Zu, un mare maestru zen, dormea sub un copac. Discipolul sau vrand sa-l intrebe ceva, la trezit. Atunci Zuang - Zu a inceput sa tipe la el:
Zuang-Zu -"Nemernicule, de ce m-ai trezit chiar acum! Visam ca eram rege intr-un palat si eram inconjurat doar de fete tinere si frumoase."
Discipolul - "Dar maestre, incerca sa linisteasca discipolul, a fost doar un vis."
Zuang-Zu - "Da, dar eu atunci nu stiam asta. Pentru mine visul acela era mai real decat ceea ce traiesc acum. Poti tu sa intelegi asta?"

SURSA 02

Vechimea Oniromantiei
Toate popoarele, in toate epocile, au fost surprinse de extravaganta viselor, si de coincidentele pe care le-au observat intre subiectul viselor si evenimentele ulterioare. De asemenea, de la inceput s-a acordat o valoare premonitorie viselor, profetii au inceput sa le comenteze si o stiinta speciala s-a nascut pentru a le interpreta.
Aceasta credinta in relevarea viitorului prin imaginile din timpul somnului provenea din credinta in divinitatile care trimit in acest mod avertismente si sfaturi. Ca urmare, se vede ca oniromantia (in limba greaca oneiros: vis, si manteia: profetie) se leaga de divinatia intuitiva, pe cand inductivul interpreteaza, el, semnele gandirii zeilor. Aici este vorba de comuniunea intima cu inteligenta, de o pronosticare subiectiva (iar nu obiectiva, prin intermediari) si care se face prin sosirea spiritului luminilor celeste. De altfel, asa o intelegea Aristotel, admitand totusi, ca limbajul putea fi simbolitic.
Oniromantia este un domeniu larg, care poate fi divizat in cele doua domenii: cel al viselor, sau oniroscopia, si cel al interpretarii lor, sau onirocritia. Plutarh si Cicero nu dispretuiau sa se ocupe de ele, si dupa ei numerosi autori, din antichitate pana in vremurile moderne, inclusiv numerosii alcatuitori de "Chei ale viselor", alcatuite de altfel la a doua mana.
Una dintre aceste chei, cea mai celebra si, de altfel, cea mai veche, este cea alui Artemidor din Efes, care a fost tradusa si comentata de Henry Vidal intr-o carte de calitate, ca text si prezentare, cu o prefata din care am extras informatiile care urmeaza.
Acest Artemidor s-a nascut la Efes in vremea lui Antonin cel Pios. El a practicat oniromantia si chiromantia in orasul sau natal, pe atunci magnific si celebru, sub numele de Artemidor din Daldia. Artemidor citise toate tratatele aparute pana atunci asupra acestor subiecte si a cautat sa invete de la Epicharme, Antiphon, Strabon, Demetrius din Phalere, Apollodor, Chrysippe, Aristarh, Aristide magnerizatorul, Geminus astrologul si multi altii. La aceasta el a adaugat propria sa experienta si a distins minutios visele care puteau avea valoarea profetica.
Vidal noteaza, pe de alta parte, interesul cartii pe care Boucher-Leclerq a consacrat-o istoriei antice a stiintelor profetice. Dupa acest autor, onirocritia ar fi la fel de veche ca si lumea. Totusi, cavalerul de Jaucourt ii da o origine mult mai precisa, datand-o in epoca preotilor egipteni care treceau drept maestrii in aceasta stiinta.
Mic studiu asupra viselor
Visele sunt oare profetice?
Toti cunoastem coincidente cel putin tulburatoare si care au uimit spiritul. Sa adaugam ca unii savanti (Franklin, de exemplu) au crezut si cred inca in caracterul profetic al viselor, cel putin intr-o oarecare masura. Pe de alta parte, cate sotii de pescari vad in somn cum sotii lor naufragiaza, si care intr-adevar in aceeasi noapte sunt inghititi de un destin prea comun pentru oamenii marilor? Dar nu uita ele aceleasi vise, cand nimic rau nu se intampla?
Totusi, sa remarcam impreuna cu Paul Jagot ca, daca in anumite conditii psiho-fizice (in special sub hipnoza) fiinta umana se arata apta pentru precunoasterea evenimentelor viitoare, nu este extraordinar, intr-un mod asemanator, ca somnul se intovaraseste uneori cu perceptivitatea premonitorie, ca imaginile se traduc sub o forma mai mult sau mai putin simbolica.
Pe de alta parte, Thylbus noteaza in lucrarea "Domeniul Viselor" ca acestea sunt numai in proportie de 1% profetice. Viziunile nocturne sunt deseori determinate, vom vedea imediat, de starea organica, de o senzatie fizica perceputa in timpul somnului (experientele lui Hervey de Saint-Denis si ale lui Maurey, de exemplu: un flacon de parfum pus sub nasul unui om adormit ii determina viziunea unei pravalii de parfumuri la Cairo; cateva lovituri intr-o toba ii aduc ideea unui oras in care suna toaca etc...) sau prin punerea la contributie a imensului depozit de amintiri sau de o dorinta reprimata (Freud). Deci, inainte de a da o cheie a viselor, incercati sa stiti mai intai, printr-o analiza minutioasa, ce ar fi putut da nastere visului care v-a tulburat. Numai in cazul in care vi se pare inexplicabil, el poate sa aibe un caracter profetic.
Egiptenii numeau visele "mesagerii misteriosi", caci ei considerau ca erau trimise de zeita Isis care, ajutata de Serapis, le trimitea astfel avertismente si sfaturi.
Sa revenim la explicatii mai serioase.
Pentru ocultisti, dedublarea eului in "eul" fizic si "eul" psihic sau astral se realizeaza Toarte rar in stare de veghe, si mai des in timpul somnului. lar daca ei vad in vise o forma a presentimentului sau a telepatiei este pentru ca, spun ei, sufletul, in timpui somnului, mai mult ca in stare de veghe, este eliberat de invelisul sau material, si poate sa comunice mai usor cu lumea astrala.
Savantii, cel putin materialistii dispretuitori ai oricarei ipoteze care nu ia in consideratie scalpelul, explica visele prin afluxul sanguin, nu le dau decat cauze fiziologice, ele fiind opera sistemului nervos cand actioneaza asupra lui insusi, fara a comunica cu lumea exterioara. somnul suspendand, cel putin partial, anumite facultati (atentia, vointa, judecata) permitand controlul asupra ansamblului de imagini si idei pe care imaginatia le prezinta, fara coordonarea spiritului.
Nu se poate nega faptul ca visele sunt influentate de cauze fiziologice, ceea ce, de altfel, anticii o stiau, deoarece tineau cont de pozitia omului in somn (care trebuia sa evite comprimarea ficatului, oglindaviselor adevarate), de ore, zile si anotimpuri (toamnasi iarna nu permiteau, dupa parerea lor, decat o interpretare mediocra)... De ace ea, dupa medicul arab Ibn Sina (Avicenna), Moreau de la Sarthe si Maine de Biran distingeau doua feluri de vise: intuitive (independente de starea fiziologica si singurele interesante pentru oniromantie) si afective sau organice (in legatura cu starile fiziologice si provocate de ele).
Sa schitam cateva idei pentru fiecare categorie de vise.
Visele intuitive sunt singurele relevante pentru stiinta profetica. Este oare exagerat sa credem ca "zeii" se ocupa de micile noastre probleme intr-atat incat sa ne dea sfaturi? Uneori suntem dezorientati de contradictiile relevate intre diferitele chei ale viselor, care sunt oferite gustului nostru de a cunoaste viitorul. Pe de alta parte, cate mii de vise nu si-au realizat prezicerile!
Totusi, d-na de Thebes ne raspunde:
1. Contradictiile intre cheile viselor nu sunt decat aparente; semnele nu sunt niciodata sigure, interpretarea lor variaza dupa culoare, juxtapunere sau suita imaginilor in sens contrar. Astfel, o cheie a viselor ne da cainele vazut in vis ca semn fericit, alta ca semn rau; ori semnul este fericit atunci cand cainele este alb, caci gri anunta o nenorocire, negru ruina, roscat discordia sau razboiul (roscat: amintire martiana).
2. Pe de alta parte, sus-zisele indicatii variaza dupa tipul planetar al interesatului, dupa influentele astrale care actioneaza asupra intregii sale vieti... De exemplu, visul unui sarpe, amenintator pentru jupiterian, nu anunta decat o grija pentru saturnian; si daca pentru primul este un semn ostil visarea unei ape statatoare, pentru lunareste promisiune de bucurie si bogatie.
3. In fine, contradictiile in chestiune, chiar reale, se explica prin diferentele de interpretari ale viselor la diferite popoare, unii crezand ca au remarcat constanta augurului rau
Noi am spus ca ocultistii au vazut in vise o forma de presentiment sau telepatie, adica facultatea de a percepe de la distanta si fara ajutorul simturiior. Evenimentele care ne privesc pe fiecare din noi sunt pregatite intotdeauna, fara indoiala, prin legea determinismului, in imensul do-eniu al lumii invizibile; ele se afla acolo intr-un fel de stare de germen, ca samanta in siloz. Dar, in lumea spirituala, ca si in cea fizica, nu se realizeaza toate presentimentele, la fe! cum nu incoltesc toate semintele puse in pamant. Cauze, care uneori ne scapa, alteori sunt faptul vointei noastre avertizate de vis, opresc sau precipita evenimente in curs.
Si d-na de Thebes, atat de celebra prin miile de vise pe care le-a interpretat in timpul consultatiilor sale si care a scris, cu ardoarea unei credinte, care era atat de convingatoare, celebra carte "Enigma visului", are loialitatea de a-si arata prudenta cand scrie:
"Nu trebuie sa dam interpretarii viselor o certitudine absoluta. Trebuie facuta deosebirea intre stiinta si fantezie si sa admitem ca visele sunt mai degraba reminiscente sau reflectari ale preocuparilor decat semne... Cheile viselor nu trebuie luate ca litera de evanghelie. Tot ce se poate spune asupraviitorului misterios, acarui cercetare pasioneaza sufletul omenesc de cand exista oamenii, nu se va baza niciodata decat pe ipoteze si coincidente".
Si dupa ce avertiza in mod onest pe cei care ii ofereau onorarii mari pentru a afla de la ea interpretarea viselor, ea adauga urmatoarele randuri fermecatoare, de altfel imprumutate in parte Marii Enciclopedii, ce vor servi ca o concluzie asupra acestui paragraf asupra viselor intuitive:
"Anticii pretindeau ca se putea, cu ajutorul retetelor, amuletelor, rugaciunilor si desenelor, sa se regleze visele, sa se aiba numai vise dulci si placute si sa se evite cele rele. Ei recomandau, in special pentru acest scop, sa se plaseze o ramura de laur langa cap. Vreti un sfat asupra acestui punct? Visele placute sunt evocate de un suflet linistit si de o constiinta calma, cei rai nu au vise fericite. Faceti bine tuturor, iubiti si devotati-va, si noptile va vor fi populate cu amintiri si vise agreabile. Nu cititi seara pagini negre sau de groaza, caci ele se vor repeta in somnul dvs., in imagini oribile. Adormiti cu ganduri placute si veti avea vise frumoase... " •
in ceea ce priveste visele afective sau organice, provocate, intr-un mod natural, de starea patologica a organismului, ele prezinta un interes practic si de nenumarate ori controlat. Aceasta arata falsitatea urmatoarei pareri: "visele nu sunt decat minciuna", deoarece ele pot revela celui care doarme un rau de care el nu stia poate. Parerea noastra este ca el sa cheme medicul pentru a-l consulta. Si atunci va putea spune ca intr-adevar visele i-au fost prevestitoare.
Larousse care, in general, nu este prea bland cu tot ceea ce atinge supranaturalul, este obligat sa se inchine in fata evidentei. Asupra acestui subiect, el spune urmatoarele:
"Cele mai mici indispozitii, ca si cele mai grave boli, pot sa dea nastere viselor. Din nefericire, valoarea lor semiologica este foarte nesigura, nu se cunosc legaturile lor cu sediul si natura afectiumlor diverse care le intovarasesc. Tot ceea ce stim este ca, in timpul som-nului, activitatea patologica, care se realizeaza in adancurile organismului, provoaca vise mai mult sau mai putin in legatura cu organul bolnav. Acest lucru este atat de adevarat, incat uneori se poate banui o boala pe care nimic nu o dezvaluie in stare de veghe".
Sa dam cateva exemple. Afectiunile organice ale inimii sau ale arterelor sunt deseori anuntate inaintea producerii lor de vise urate sau cosmaruri, urmate de presentimente triste. Cand ele se repeta, pot fi privite ca simptome precursoare ale unei leziuni grave, deja foarte greu, daca nu imposibil, de prevenit. Cand aceasta a devenit inevitabila, visele sunt foarte scurte; ele apar in primul somn, urmate de o trezire sau tresarire. Aici se amesteca, aproape intotdeauna, teama de o moarte apropiata cu circumstante tragice. Dupa observatiile diversilor medici, hemoragiile spontane, rezultate ale unui aflux congestiv anormal, sunt uneori prezise de vise de incendii sau imagini criminale. Cu cat aceste vise sunt mai accentuate si mai bine conturate, cu atat mai mult ele trebuie luate in consideratie. indeosebi in perioada pre-mergatoare a nevrozelor si alienarii mintale, le intalnim avand o natura bizara si extraordinara, capabila sa alarmeze medicul. Nebunia, inainte de a se confirma, se dezvaluie adeseori prin cosmaruri ingrozitoare, de cel mai rau augur.
Aceleasi fenomene mai mult intovarasesc bolile decat le preced. Cei care au febra incearca deseori o sete vie si viseaza ca nu si-o pot stinge. S-au vazut indivizi care au visat ca le-a fost taiat piciorul sau a fost transformat in piatra si a doua zi s-au trezit paralizati sau au paralizat cateva zile mai tarziu. Racirea unui membru sau compresiunea lui prelungita este intovarasita, adeseori, de aceleasi senzatii. Savantul Gressner a visat ca a fost muscat de un sarpe si imediat a recunoscut in acest vis semnele unui antrax, care l-a omorat in cinci zile. Arnauld Villeneuve a visat ca a fost muscat la picior de o vipera si cateva zile mai tarziu si-a vazut piciorul afectat de o ulceratie canceroasa. Cum s-a vazut din aceste exemple, aproape toate aceste vise, legate de diferite stari morbide, sunt cosmaruri. Visele sunt vesele si razatoare in mono-mani'a expansiva; stranii, bizare, dezordonate in manie; rare si fugitive in dementa si imbecilitate. Alterarea morbida a organelor genitale provoaca deseori vise erotice si polutii nocturne. Multi suferinzi de dureri de stomac viseaza ca beau apa limpede si cineaza la o masa splendida, dar nu intarzie sa incerce apoi senzatiile penibile frecvente (indivizii atinsi de indigestie, stanjeneli gastrice, ulcer sau cancer la stomac. Ipohondrii, la care travaliul digestiv este in general laborios, si femeile isterice, se afla in aceeasi situatie. Umflarea vezicii si diferite leziuni ale acestui organ antreneaza vise privitoare la fictiune, intotdeauna penibile. Dintre toate afectiunile, cele care antreneaza cu ele cele mai ingrozitoare cosmaruri sunt cele ale inimii, arterelor, creierului si aparatului respirator.
Doctorii orientali merg putin mai departe.
Medicina hindusa si cea chineza extrag de secote din vise, infor-matii pentru diagnosticarea bolilor. fn sistemul lor, visefe sunt divizate in cinci clase, corespunzatoare celor cinci mari viscere: inima, plamanii, rinichii, splina si ficatul. Fiecare clasa este divizata dupa doua stari anormale ale organului. Starea normala a acestor organe nu provoaca vise. Date fiind aceste principii, iata, ca exemplu al stiinielor asiatice, un rezumat al principalelor vise indicand functionarea proasta a unui organ:
I. A visa fantome, monstri, figuri inspaimantatoare: semn al proastei functionari a inimii (vise strangulate); hiperfunctiune. A visa foc, flacari, fum luminos, incendii: semn al proastei functionari a inimii (ameteala provenind de la insuficienta curentului sangvin si a incetinirii vitezei); hipofunctiune.
II. A visa lupte, razboi, arme, soldati: semn al proastei functionari a plamanilor; hiperfunctiune. A visa campii, mare, tara, drum si calatorii dificile: semn al proastei functionari a plamanilor; hipofunctiune.
III. A visa oboseala insurmontabila, boala de rinichi: semn al proastei functionari a rinichilor; supraincarcare a canatetor, A visa ca inotam cu greu si suntem pe cale de a ne ineca: semn al proastei functionari a rinichilor: hipofunctiune.
IV. A visa cantece, sarbatori, muzica, placeri: semn al functionarii proaste a splinei: supraincarcare a canalelor. A visa riscuri, batalie, dispute, mese: semn af funciionarii proaste a splinei: hipofunctiune.
V. A visa paduri de nepatruns, munti abrupii, arbori: semn af functionarii proaste a ficatului: hiperfunciiune. A visa tarba, gazon, campii, tufisuri: semn al functionarii proaste a ficatului: hipofunciiune.
in sfarsit, a visa paraie, izvoare murmuratoare, cascade este semn de anemie; a visa asasini, spanzuratoare, strangulare se explica prin sufocari astmatice.
Se vede ca acest diagnostic prin vise se apropie sensibil, prin anumite inductii, de cel al medicilor occidentali, dar este un pic mai extins.
In orice caz, se admite, in general, azi, ca cosmarurile penibile, sufocarile dureroase, cu senzatia unei morti iminente, dezvaluie o strangulare a arterelor creierului si inimii. Este utila indepartarea amenintarii de congestie pe care o indica visele printr-o modificare a regimului urmat. La fel, daca se viseaza des paralizie totala sau partiala, inseamna o circulatie defectuoasa a sangelui, o "compunere anormala a elementelor".
Aici, cel putin, visele prezinta un interes sigur, si este foarte probabil ca aceasta apficare practica a oniromantiei forma, la antici, ramura de baza a acestei stiinte, si am fi gresit daca am fi neglijat-o in acest studiu instructiv sub pretextul ca intai misticii, apoi sarlatanii, au facut-o sa devieze de la obiectul ei.

SURSA 03

În limba greaca oneiros inseamna vis, si manteia se traduce ca fiind profetie.
Toate popoarele, in toate epocile, au fost surprinse de extravaganta viselor, si de coincidentele pe care le-au observat intre subiectul viselor si evenimentele ulterioare. De asemenea, de la inceput s-a acordat o valoare premonitorie viselor, profetii au inceput sa le comenteze si o stiinta speciala s-a nascut pentru a le interpreta.
Stiinta s-a numit atunci mantica sau oniromantie.
Încrederea in relevarea viitorului prin imaginile din timpul somnului provenea din credinta in divinitatile care trimiteau in acest mod avertismente si sfaturi oamenilor intrupati pe pamant.
Ca urmare, se vede clar ca oniromantia se leaga de divinatia intuitiva. Aici este vorba de comuniunea intima a spiritului intrupat cu entitatile angelice, de o pronosticare subiectiva si care se face prin sosirea spiritului luminilor celeste, pe timpul somnului, pentru a face o comunicare in numele Divinitatii.
Din grecescul manteia-divinatie.
Ciceron, in discursul sau din lucrarea ,,Despre divinatie" mentioneaza: ,,Este o credinta veche al carei inceput urca pana in timpurile eroice si care este confirmata de acceptarea ei de catre poporul roman si de toate popoarele: anume ca exista oameni daruiti cu o anumita capacitate de divinatie. Grecii o numesc mantiche ceea ce inseamna ,,presentiment".
Mai inseamna ,,divinatie inductiva, artificiala, mediata, metagnomie inductiva.
Mantica mai este definita ca fiind arta de a cunoaste, printr-o modalitate paranormala, esoterica ori religioasa trecutul si viitorul, ceea ce se afla departe sau este ascuns, ocultul, in mod mijlocit, adica gratie tehnicilor interpretative (astrologie, cartomantie) sau gratie interpretarilor tehnice (haruspiciu, cheie a viselor) si intemeindu-se pe baze reale (de ex. o lama de tarot) sau mentale (de ex. un vis).
Mantica se imparte in mantii, iar cel ce cunoaste sau practica mantiile se numeste mantician.
Mantia mai este cunoscuta si ca arta si stiinta aplicata unui anumit obiect sau care foloseste o anumita metoda.
Mantiile se impart in arte divinatorii (cele ce privesc persoana) si arte conjecturale (cele care privesc omul in general, societatea etc.).
Mantiile mai sunt clasificate dupa suporturile utilizate (vis: oniromantie; carti de ghicit; maruntaie de animale; morti; necromantie; semne ceresti; arte augurale etc.).
FUNCTIILE VISELOR
Asadar spiritul omului intrupat este un imens computer divin viu si dispune de trei nivele ale memoriei:
- memoria planetara, care este ratiunea si constiinta acestei intrupari, car econtine datele despre actele si faptele sale, despre cunoasterea acestei lumi, cumuland experienta sa.
- memoria solara, care seteaza datele si informatiile cumulate in experientele anterioare, intrupari si destrupari, periplurile pe alte planete si in alte lumi.
- memoria divina, in care Divinitatea a setat apartenenta spiritului respectiv la Lumina, recunoasterea prin arhetip a Dumnezeului Luminii, si a inscris Codul etic al spiritului omului in Lume.
Va aduceti aminte talcul intrebarii Sfinxului din Egipt, care-i intreba pe trecatori cine este entitatea care : ,, umbla dimineata in patru, la pranz in doua si seara in trei picioare?"
Spiritul omului invata de fiecare data, ca un copil, care este adus mereu si mereu la reintrupare, spre a cunoaste Creatia, mersul omului prin lume, sa traiasca iubirea, sa distinga contrariile binelui si raului, sa afle intelepciunea, sa probeze credinta-incredere in Dumnezeu, in aproapele sau si in sine.
CLASIFICAREA VISELOR
Egiptul din vechime acorda viselor o semificatie mai degraba premonitorie: Zeul a creat visele pentru a arata oamenilor calea atunci cand ei nu pot sa-si intrevada viitorul, afirma o carte de intelepciune.
Preoti-cititori, scribi sacri si onirocriti interpretau, in temple, simbolurile viselor, dupa chei transmise din generatie in generatie. Oniromantia sau ghicitul in vise se practica pretutindeni.
Pentru populatiile negrito din tribul Andaman visele sunt produse ale sufletului care este considerat drept partea malefica a fiintei.
Se crede ca sufletul iese prin nas si infaptuieste, in afara corpului, o serie de ispravi de care omul ia cunostinta in vis (de unde rezulta ca nu sunt prosti deloc, pentru ca sufletul lor era benefic).
Pentru indienii din America de Nord, visul este semnul ultim si decisiv al experientei.Visele sunt la originea liturghiilor, ele determina alegerea preotilor si confera calitatea de saman; din ele rezulta stiinta medicala, numele ce va fi dat copiilor si tabuurilor; ele randuiesc razboaiele, vanatorile, condamnarile la moarte si sprijinul cuvenit in anumite situatii, doar ele patrund in intunecimea eschatologica. În fine, visul confirma traditia: el este pecetea legalitatii si a autoritatii.
Pentru triburile Bantu din Kasai (depresiunea congoleza), anumite vise sunt povestite de catre sufletele care se despart de trup in timpul somnului si merg sa dialogheze cu sufletele mortilor. Aceste vise au un caracter premonitoriu privitor la persoana respectiva sau pot sa constituie adevarate mesaje ale mortilor catre cei vii, interesand ansamblul colectivitatii.
Problema ilara cu mortii-vii este aceea ca spiritele destrupate in urma ,,mortii" trupesti de pe pamant nu sunt moarte deloc, pentru ca ele se duc de fapt la cerul lor, unde au o viata extraordinara si fericita, si sunt mai vii chiar decat ,,mortii" ramasi aici pe pamant, si care se mandresc cu ,,mormintele" lor. Noi, cei intrupati suntem de fapt ,,mortii din morminte", care vom invia la sfarsit de veacuri, adica vom fi activati si se va reface legatura cu cerul nostru, al fiecaruia.
Doar nu crede cineva ca se vor ,,ridica scheletele din morminte" ca sa umble dizgratioase prin lume !
De fapt, fenomenul parapsihologic actual demonstreaza aceasta ,,trezire" a spiritelor intrupate in era Varsator.
Exemplele de vise celebre sunt nenumarate, si s-a incercat in repetate randuri sa se faca clasificarea lor. Pentru inlesnirea studiului, cercetarile analitice, etnologice si parapsihologice au impartit visele nocturne intr-un anumit numar de categorii:
1. Visul profetic sau didactic care este un avertisment mai mult sau mai putin deghizat privitor la un eveniment critic din trecut, prezent sau viitor; originea acestor vise este adesea atribuita unei puteri ceresti.
2. Visul initiatic al samanului sau budistului tibetan din Bardo-Todol, incarcat de eficienta magica, menit sa ne poarte intr-o alta lume printr-o cunoastere si o calatorie imaginare.
3. Visul telepatic,care stabileste legatura cu gandirea si sentimentele unor persoane si grupuri aflate la departare.
4. Visul vizionar care ne transporta in ceea ce H.Corbin numeste lumea imaginara si care presupune existenta in fiinta umana, la un anume nivel de constiinta, a unor puteri pe care civilizatia noastra poate ca le-a atrofiat sau paralizat, puteri despre care H.Corbin descopera marturii la misticii iranieni; este vorba aici nu de presimtire, nici de calatorie, ci de viziune.
5. Visul-presentiment, care te face sa intuiesti si sa alegi o posibilitate dintr-o mie...
6. Visul mitologic, care reproduce un anume arhetip important si care reflecta o angoasa fundamentala si universala.
Pastrand proportiile, trebuie sa aratam ca visul poate sa fie in stare de veghe, si poate fi asimilat visului nocturn, atat in privinta simbolurilor pe care le articuleaza, cat si pentru functiile psihice, pe care este in stare sa le indeplineasca. Pe aceasta tema se fac antrenamnte si experimente reale.
INTERPRETAREA VISELOR
Primul aspect care intereseaza in interpretarea viselor este atunci cand cel care viseaza se afla in centrul visului sau.
Nu trebuie sa va asteptati sa va oferim o cheie a viselor ,,la cheie", desi vom incerca sa o propunem pe cea mai renumita.
Chiar daca am avea toate culegerile bantu, chineze, aztece de interpretari onirice, si oricat de utila ar fi o asemenea culegere, ea nu ar fi suficienta sa elucideze complet orice interpretare.
Visul anima si combina imagini pline de afectivitate. Limbajul visului este cel al simbolurilor. Arta de a le interpreta nu tine insa numai de reguli, de procedee sau semnificatii codificate si aplicate in mod mecanic. Mai este nevoie de o larga si apropiata intelegere.
Cel ce viseaza, si se afla in posesia acestei posibilitati va putea sa citeasca, ca sa capete o imagine clara si sa-si satisfaca nevoia de interpretare primara a unor vise. Va fi nevoie insa de mai mult, si atunci veti fi nevoiti sa vedeti ce anume va recomandam ca sa aprofundati simbolurile legate de imaginile din visele voastre. În vise, valorile simbolice sant in mod fundamental asemanatoare cu cele din artele plastice, din literatura sau din mituri, dar ca pretutindeni, ele se afla in simbioza cu altele si in special cu un remediu psihic personal, si in special purtator, la randu-i de simboluri. Adevarata cheie a viselor se afla in adancul simbolurile percepute sau nu, dar intotdeauna fiind vii in spirit.
Nu trebuie sa uitam ca ,,se viseaza despre sine si in sine, aproape in primul rand si aproape in exlusivitate" arata celebrul analist C.G.Jung. El stabileste o opozitie justa intre interpretarea viselor la nivelul obiectului, care ar fi cauzala si mecanica, si interpretarea la nivelul subiectului. Ultima pune in relatie insasi psihologia celui ce viseaza, cu fiecare element al visului, de exemplu cu fiecare dintre persoanele care actioneaza si functioneaza in vis. Fiecare persoana este asemenea unui simbol al subiectului.
Primul tip de interpretare, la nivelul obiectului, este analitic, descompune continutul visului in drama lui complexa de remniscente si de amintiri care sunt ecoul conditiilor exterioare.
Cel de-al doilea tip de interpetare, la nivelul subiectului, este sintetic prin aceea ca desprinde din cauzele contingente complexele de reminiscente si le propune pentru a fi intelese ca tendinte sau componente ale subiectului in care le reintegreaza astfel. În acest caz, toate continuturile visului sunt considerate drept simboluri ale continuturilor subiective.
Jung sintetizeaza magistral acest aspect: ,,Întreaga aceasta geneza este esentialmente subiectiva, iar visul este teatrul unde cel ce viseaza este simultan actor, scena, sufleur, regizor, autor, public si critic".
Cel de-al doilea aspect care ne intereseaza in interpretarea viselor este atunci cand cel care viseaza este centrul povestii.
Interpretarea simbolurilor onirice impune ca fiecare din cele trei elemente ale analizei sa fie repus intr-un context, sa fie iluminat prin asocieri spontane si, daca este posibil, sa fie amplificat, asa cum se mareste o fotografie.
Prima regula, cea care este a contextului ne fereste de interpretarea unui vis izolat.
Daca se cade sa ascultam povestea unui vis, facuta cu toata precizia de dorit, nu este mai putin necesar sa cunoastem mai multe vise ale celuiasi subiect, vise avute intr-un interval apropiat, si apoi la anumite date si in locuri diferite; un vis face parte dintr-un intreg ansamblu imaginativ si este doar o scena dintr-o mare drama cu o suta de acte diferite. Este necesar totodata sa cunoastem pe acel care viseaza, propria sa istorie si constiinta, ideea pe care si-o face despre sine si despre situatia sa. Caci viata lui imaginara face parte ea insasi dintr-un ansamblu, care este acela al vietii totale a persoanei in societate.
Aceasta exigenta ne indeamna sa cercetam si mediile in care actioneaza subiectul si care reactioneaza fata de el.
În ciuda aparentei lui dezlanate, visul se inscrie intr-o continuitate. Interpretarea simbolurilor nocturne sau diurne visul este un lant infinit de relatii.
Întelegerea imaginarului nu este o simpla chestiune de imaginatie.
REGULI GENERALE PENTRU INTERPRETAREA VISELOR
1. Gravitatea, importanta evenimentului anuntat este in raport direct cu profunzimea impresiei produse in vis de semnul sau precursor.
2. Termenul faptului anuntat este proportional cu:
- Pentru un animal, cu timpul lui de gestatie sau de incubatie, sau de iesire din ou.
- Pentru un lucru, cu distanta la care se afla in vis.
- Pentru un eveniment periodic, cu periodicitatea lui etc.
3. În afara exceptiilor, destul de numeroase, semnificatia este in general contrara visului; astfel, a visa moarte inseamna casatorie sau fericire; crima, siguranta; oglinda, tradare.
4. Monstruozitatile, diformitatile, uraciunile sunt totusi nefaste.
5. Dreapta este buna (la fel ca si cifrele impare); stanga e nefasta.
6. Toate animalele domestice, indeosebi de culoare deschisa, sunt semn bun.
7. Reptilele sunt un semn foarte rau (calomnie, perfidie, tradare).
8. Toate felinele salbatice, toti monstrii animali sunt nefasti;
9. Pestii indica abundenta si noroc, daca sunt frumosi si apar la suprafata apei; dar, daca se afla pe fundul apei, sunt semn rau.
10. Interpretarea pentru pasarile vazute in vis:
- partea dreapta sau orient: semn benefic
- partea stanga sau occident: semn malefic
- zburand sus: fericire. Zburand jos: nefericire. Cantand: succes.
- ascunzandu-si capul: semn rau, intorcandu-si capul: difficultati. Capul sub aripa: boala a unei fiinte dragi. Venind spre dvs.: aveti grija. Ranita: tradare.
11. Fructele semnifica abundenta, in afara de cazul in care anotimpul nu este cel potrivit cand inseamna esec.
12. Legumele sunt un indiciu deplorabil, cu doua exceptii (ciuperca si mazare).
13. Variatele parti ale corpului indica persoanele la care se pot raporta visele.
- visul unui cap, in zilele noastre: dvs.; la grecii antici: tatal.
- vis despre dinti, in zilele noastre: o ruda apropiata.
- vis despre mana dreapta, in zilele noastre: fratii si surorile; la grecii antici: mama, fiii, un prieten sau un frate.
- vis despre mana stanga, in zilele noastre: copiii dvs.; la grecii antici: amanta, fata sau sora.
- vis despre piciorul drept, in zilele noastre: parintii si bunicii dvs.; la grecii antici: sclavii.
14. În cazul in care visati boli, dureri, consultati intotdeauna medicul.
15. Armele sunt intotdeauna semn rau: tradare sau ruptura.
16. Nu este niciodata favorabil sa visezi un animal de acelasi sex cu dvs.; contrariul este semn bun.
17. Un obiect luminos, stralucitor, nou sau plin este un semn fericit.
18. Toate visele despre eforturi semnifica dificultati de depasit. Daca, totusi, aceste eforturi sunt slabe sau incununate de succes, se poate prevedea o rezolvare fericita. Daca, din contra, sarcina visata este dificila, este semn de obstacole serioase.
19. Un obiect intunecat, tern, vechi, uzat sau gol este un semn nefast.
20. Urcarea este intotdeauna buna, indeosebi pe o scara, scara lui Iacob.
21. Coborarea, intotdeauna funesta, indica cel putin o slabire.
22. Este preferabil sa nu visati insecte (necazuri, griji).
23. A visa rude si prieteni in viata, cu care aveti raporturi bune, este un semn favorabil.
24. Pentru o tanara fata, daca se viseaza mireasa, inseamna ruptura, accident, moarte posibila.
25. Toate nuantele negre sau intunecate exprima lucruri rele; nuantele luminoase au o semnificatie vesela; toate culorile puternice exprima pasiuni excesive; toate culorile amestecate cu negru au o semnificatie contrara celei pe care o aveau cand erau singure.
CULORILE CA SIMBOLURI
- rosu viu: iubire ardenta; violet cald: putere.
- rosu si negru: ura furioasa; violet si negru: intriga, tradat.
- rosu intunecat: pasiune violenta; violet sumbru: tristete.
- rosu deschis: afectiune; violet deschis: blandete, intelepciune.
- galben inchis: pofte josnice; portocaliu: iubire fericita.
- galben deschis: liniste materiala; indigo: semn benefic.
- verde inchis: nefast, amenintare; alb: bucurii familiale.
- verde deschis: seninatate, voiosie; negru: doliu, moarte.
- albastru inchis: autoritarism; maro: melancolie, pericol.
- albastru deschis: puritate, fericire; pietre albe: semne fericite.
VISELE ORACOL
Visul premonitoriu se refera la un fapt sau intamplare comunicata din Lumea invizibila, in legatura cu ceva, care poate fi inscrisa in destinul cuiva, si care ii este revelata de o persoana clarvizionara, calificata sau necalificata (care viseaza accidental), in legatura cu faptul ca se va petrece in viitor. Si care chiar se va petrece.
Exista si profetiile, referitoare la soarta unor oameni, la destinul unor popoare, civilizatii, mersul unor razboaie, la starea geoclimatica a unor zone sau a planetei pe care o locuim.
Profetul este cel ce spune dinainte, este o persoana care prevesteste viitorul in insesi misterele lui.
,,Clasa profetilor, cei ce sunt judecatorii superiori ai oracolelor inspirate a fost instituita prin traditie" specifica Platon in studiul sau Timaios.
Eliphas Levi l-a definit ca un adevarat si profound cunoscator: ,,A fi profet inseamna a vedea dinainte efectele din cauze, inseamna a citi in lumina stelelor" (Dogme et rituel de la haute magie).
R. Guenon arata referitor la continutul si semnificatiile profetiei: ,,Cuvantul profetie nu ar trebui sa fie folosit, pentr a i se pastra sensul propriu, decat atunci cand este vorba de vestirile unor intamplari viitoare care fac parte din cartile sfinte ale diverselor traditii si care vin dintr-o inspiratie de ordin pur spiritual, in orice alt caz, folosirea lui este totalmente abuziva, iar singurul cuvant este cel de ,,prezicere".
Visul oracol insa este altceva. Visele oracol exista, dar a caror interpretare este de domeniul specialistilor.
Cuvantul oracol are mai multe intelesuri.
Cel mai cunoscut sens al insusi cuvantului vis inseamna ,,mesaj divin sau raspuns oracular, prezicere sau aparitie, acces la lumea imaginara sau calatorie astrala".
H.Corbin citeaza: ,,Rasul (,,trimisul") este cel caruia ingerul Gabriel i s-a aratat fata in fata; atunci el l-a vazut si a vorbit cu dansul (...). Nabi (profetul) este cel care are viziuni in vis, in felul viziunii lui Avraam si in felul trimisului lui Dumnezeu inainte de revelatie (wahy), pana cand Gabriel a venit la el de la Dumnezeu, cu risalat-ul (misiunea profetului legislator)... În ceea ce-l priveste pe mohaddath (cel caruia ii vorbesc ingerii), acesta este cel caruia ii vorbeste ingerul; el il aude pe inger, dar fara sa-l vada, in vis".
În Antichitate, oracol putea sa fie raspunsul unui zeu dat credinciosului, care isi consulta zeul pentru a primi un raspuns, sau chiar sanctuarul insusi unde era dat raspunsul prin intermediul unor profetese numite Pithii.
Oracolul este cuvantul unui zeu sau al unui erou divinizat, care a fost consultat intr-un loc precis, printr-un mijloc de divinatie si adeseori revelat prin gura unui om, nespecializat sau specializat, precum Sibylla sa preotul evreu(Iesira XVIII, 15-16).
Virgiliu, in Eneida, facea o descriptie memorabila: ,,Astfel, din sanctuarul sau, Sibylla din Cumae raspandeste groaza sacra a oracolelor ei ambigue si mugeste in pestera ei unde adevarul se-nvaluie in umbra".
Sesizam diferenta dintre comunicarea divina, prin ingeri, care este revelatoare, si comunicarea halucinanta care nu este intotdeauna si numaidecat o premonitie.
Adevaratul vis-oracol se petrece la mijlocul somnului, de preferinta intre orele 4-6 dimineata, cand functiile digestive sunt incheiate, cand corpul se afla intr-o buna stare de sanatate, cand spiritul nu se afla sub influenta vreunui excitant si cand pozitia de odihna, normala, nu provoaca nici o tulburare organelor interne.
Atunci, la acea ora, cand se schimba polaritatile planurilor astrale, spiritului eliberat temporar din trupul fizic si decorporalizat in Astral, i se poate comunica, pe cale directa, de catre un mesager divin, inger numit in Biblie, un mesaj la adresa unei intamplari, persoana etc. Desigur ca este bine sa aratam ca exista asemenea persoane dar sunt necalificate, nespecializate, dar care primesc asemenea ,,comunicari" numite vise oracol, dar in mod incidental.
Exista insa si persoane cu capacitati paranormale, initiati in acest domeniu, care au o comunicare permanenta si clara calauzele lor din Astralul Superior, care le fac comunicari frecvente in legatura cu persoane, soarta lor, intamplarile lor viitoare.
Desigur ca se impune sa va semnalam aspectul ca si demonii le fac comunicari mediumurilor lor, vrajitoarele, care uneori se adeveresc si acelea, daca nu cumva au ei, diavolii si demonii, grija sa se intample fenomenele respective pentru a tine in mrejele lor pe credulii cu bani, care apeleaza la descifrarea viselor pe aceasta cale.
De remarcat ca asemenea mediumnitati viseaza noaptea, chiar daca vor sau nu vor clientii lor, tot felul de bazaconii cu care sa-i sperie pe acestia, comunicandu-le la telefon si pe alta cale.
Trebuie asadar sa distingem intre visele oracol pozitive si cele induse malefic si negativ.
Lasam la latitudinea gandirii cititorului, a unei minime etici, mentalitati si observatii, ca sa judece in ce masura utilizarea cheii de mai jos ii poate fi utila si poate suscita interesele sale.
VISELE SUNT OARE PROFETICE ?
Toti cunoastem coincidente intre unele comuicari din vis cu unele intamplari din viata, cel putin tulburatoare, si care au uimit spiritul. Sa adaugam ca unii savanti au crezut si cred inca in caracterul profetic al viselor, cel putin intr-o oarecare masura. Sa remarcam ca, daca in anumite conditii psiho-fizice fiinta umana se arata apta pentru precunoasterea evenimentelor viitoare, nu este extraordinar, intr-un mod asemanator, ca somnul se intovaraseste uneori cu perceptivitatea premonitorie, ca imaginile se traduc sub o forma mai mult sau mai putin simbolica?
Thylbus noteaza in lucrarea ,,Domeniul Viselor" ca acestea sunt numai in proportie de 1% profetice.
Viziunile nocturne sunt deseori determinate si de starea organica, de o senzatie fizica perceputa in timpul somnului.
Deci, inainte de a folosi o cheie a viselor, ar fi bine incercati sa stiti mai intai, printr-o analiza minutioasa, ce ar fi putut da nastere visului care v-a tulburat. Numai in cazul in care vi se pare inexplicabil, si se petrece intr-un mod special, printr-o comunicare astrala, el poate sa aiba un caracter profetic.
Egiptenii numeau visele "mesagerii misteriosi", caci ei considerau ca erau trimise de zeita Isis care, ajutata de Serapis, le trimitea astfel avertismente si sfaturi.
Pentru ocultisti, dedublarea Eu-lui in "Eu-l" fizic si "Eu-l" psihic sau astral, se realizeaza foarte rar in stare de veghe, si mai des in timpul somnului. Iar daca ei vad in vise o forma a presentimentului sau a telepatiei este pentru ca, spun ei, spiritul in timpul somnului, mai mult ca in stare de veghe, este eliberat de invelisul sau material, si poate sa comunice mai usor cu lumea astrala.
Savantii, cel putin materialistii dispretuitori ai oricarei ipoteze care nu ia in consideratie scalpelul, explica visele prin afluxul sanguin, si le vad doar ca urmare a manifestarii unor cauze fiziologice, ele fiind opera sistemului nervos cand actioneaza asupra lui insusi, fara a comunica cu lumea exterioara, somnul suspendand, cel putin partial, anumite facultati (atentia, vointa, judecata) permitand controlul asupra ansamblului de imagini si idei pe care imaginatia le prezinta, fara coordonarea spiritului.
Desigur ca ei nu recunosc ca ,,totul se afla in spirit si ceea ce uneste ce este sus cu ce este jos pentru a da miracolul unui singur lucru" este hermetic si inchis pentru neavizati .
O asemenea latura a ocultismului sta la indemana unor paradiagnosti cu o mare putere, intuitie, cultura si cunoastere.
Desigur ca si prostia are virtutile ei. Sa nu ai cu ce cerceta un domeniu foarte binecunoscut de altii, pe care-l investigheaza si experimenteaza de mii de ani, si sa spui ca nu-l admiti, sau ca nu exista pentru ca nu-l poti percepe tu, sau ca nu exista in lume decat ceea ce vezi si cunosti tu, nu este decat o simpla si derizorie expresie a prostiei savante.
Nu se poate nega faptul ca visele sunt influentate si de cauze fiziologice, ceea ce, de altfel, anticii o stiau, deoarece tineau cont de pozitia omului in somn, de comprimarea ficatului, de orele somnului, de zile si anotimpuri si de influentele astrale.
Dupa medicul arab Ibn Sina (Avicenna), Moreau de la Sarthe si Maine de Biran se disting doua feluri de vise: intuitive (independente de starea fiziologica si singurele interesante pentru oniromantie) si afective sau organice (in legatura cu starile fiziologice si provocate de ele).
Visele intuitive sunt singurele relevante pentru stiinta profetica.
Este oare chiar atat de exagerat sa credem ca "zeii" se ocupa de micile si misterioasele noastre probleme intr-atat incat sa ne dea sfaturi?
Uneori suntem dezorientati de contradictiile relevate intre diferitele chei ale viselor, care sunt oferite gustului nostru de a cunoaste viitorul.
D-na de Thebes, celebra magiciana, da cateva exemple in acest sens prin care, credem, se raspunde cel mai bine curiozitatilor generale :
- Contradictiile intre cheile viselor nu sunt decat aparente; semnele nu sunt niciodata sigure, interpretarea lor variaza dupa culoare, juxtapunere sau suita imaginilor in sens contrar. Astfel, o cheie a viselor ne da cainele vazut in vis ca semn fericit, alta ca semn rau; ori semnul este fericit atunci cand cainele este alb, caci gri anunta o nenorocire, negru ruina, roscat discordia sau razboiul.
- Pe de alta parte, asa zisele indicatii variaza dupa tipul planetar al interesatului, dupa influentele astrale care actioneaza asupra intregii sale vieti. De exemplu, visul despre un sarpe, amenintator pentru jupiterian, nu anunta decat o grija pentru saturnian; si daca pentru primul este un semn ostil visarea unei ape statatoare, pentru individul lunar este o promisiune de bucurie si bogatie.
- În fine, contradictiile in chestiune, chiar reale, se explica prin diferentele de interpretari ale viselor la diferite popoare, unii crezand ca au remarcat constanta augurului rau .
Ocultistii au mai vazut in vise o forma de presentiment sau telepatie, adica facultatea de a percepe de la distanta si fara ajutorul simturilor.
Evenimentele care ne privesc pe fiecare dintre noi sunt pregatite intotdeauna, fara indoiala, prin Legea cauzalitatii, in imensul imperiu al Lumii invizibile, iar unele sunt inscrise in spiritul nostru intrupat; pana si drumul din viitor; totul este inscris si setat in spirit de Divinitate si nimeni nu poate schimba.
Si in lumea spirituala, ca si in cea fizica, nu se realizeaza toate presentimentele, la fel cum nu incoltesc nici toate semintele puse in pamant.
Cauze, care uneori ne scapa, alteori doar fapte ale vointei noastre, avertizate prin vis, opresc sau precipita evenimente in curs.
D-na de Thebes, atat de celebra prin miile de vise pe care le-a interpretat in timpul consultatiilor sale si care a scris, cu ardoarea specifica a credintei si increderii sale, care era atat de convingatoare, celebra carte "Enigma visului", isi arata prudenta cand scria:
"Nu trebuie sa dam interpretarii viselor o certitudine absoluta. Trebuie facuta deosebirea intre stiinta si fantezie si sa admitem ca visele sunt mai degraba reminiscente sau reflectari ale preocuparilor decat semne. Cheile viselor nu trebuie luate ca litera de evanghelie. Tot ce se poate spune asupra viitorului misterios, a carui cercetare pasioneaza sufletul omenesc de cand exista oamenii, nu se va baza niciodata decat pe ipoteze si coincidente".
Si dupa ce avertiza in mod onest pe cei care ii ofereau onorarii mari pentru a afla de la ea interpretarea viselor, ea adauga urmatoarele randuri fermecatoare, de altfel imprumutate in parte si Marii Enciclopedii, ce vor servi ca o concluzie asupra acestui paragraf asupra viselor intuitive :
,,Anticii pretindeau ca se putea, cu ajutorul retetelor, amuletelor, rugaciunilor si desenelor, sa se regleze visele, sa se aiba numai vise dulci si placute si sa se evite cele rele. Ei recomandau, in special pentru acest scop, sa se plaseze o ramura de laur langa cap. Vreti un sfat asupra acestui punct? Visele placute sunt evocate de un suflet linistit si de o constiinta calma, cei rai nu au vise fericite. Faceti bine tuturor, iubiti si devotati-va, si noptile va vor fi populate cu amintiri si vise agreabile. Nu cititi seara pagini negre sau de groaza, caci ele se vor repeta in somnul vostru in imagini oribile. Adormiti cu ganduri placute si veti avea vise frumoase".
În ceea ce priveste visele afective sau organice, provocate, intr-un mod natural, de starea patologica a organismului, ele prezinta un interes practic si de nenumarate ori controlat.
Parerea noastra este ca el sa cheme medicul pentru a-l consulta, daca vaavea vise neplacute. Si atunci va putea spune ca intr-adevar visele i-au fost prevestitoare.
Larousse care, in general, nu este prea bland cu tot ceea ce atinge supranaturalul, este obligat sa se inchine in fata evidentei.
Asupra acestui subiect, el spunea urmatoarele:
"Cele mai mici indispozitii, ca si cele mai grave boli, pot sa dea nastere viselor. Din nefericire, valoarea lor semiologica este foarte nesigura, nu se cunosc legaturile lor cu sediul si natura afectiunilor diverse care le intovarasesc. Tot ceea ce stim este ca, in timpul somnului, activitatea patologica, care se realizeaza in adancurile organismului, provoaca vise mai mult sau mai putin in legatura cu organul bolnav. Acest lucru este atat de adevarat, incat uneori se poate banui o boala pe care nimic nu o dezvaluie in stare de veghe".

Parerea mea este ,ca un pic de adevar exista, si spun asta referindu-ma la legatura dintre semnele pe care le da organismul si vis.:P (de cate ori nu visam ca alergam dupa o toaleta si tre sa facem pip rapid,si daca gasesti un loc dosnic:D: iaca , te usurezi si faci pipilica in pat:P si ex pot contiuna )
Daca ele sunt sau nu profetice.......asta-i deja alta discutie :P

Presupunand ca ele exista,din punctul meu de vedere nu ajuta la nimic, ele fiind imprecise ,fara localizare in timp si spatiu si e imposibil sa faci ceva pt a evita evenimentul "anuntat".
Posibil sa ma insel si -l invit pe Gepaco(despre care se spune ca ar fi in tema) sa intre in polemica cu mine/noi, sau sa aduca lamuriri prin date sulpimentare)
Manusa fiind aruncta :P astept ca el sa accepte provocarea:D:

Poi orice vis are legatura cu realitatea. Insa , sa ajungi sa zici ca sunt premonitoare....stiu si eu? Si interperetarile alea...Eu visez doar cand mananc seara (si mai mult decat trebuie) :D. Dar cum asta se intampla foarte rar, nu prea visez. Oi avea ceva probleme :P. Si eu as vrea sa ne explice nenea gepaco , mai in amanunt, fenomenul . Sa-l pot intelege si io (da sa aiba mare grija la exprimare, fara termeni alambicati, ca io precep greu. neuronu e de vina , hehe)

Lasa,nu-ti fa griji ca sunt dictionare :P Buna vointa sa fie.

Visele, premonitii fantastice sau efecte naturale?

Cu totii avem vise. Unele sunt dintre cele mai colorate, pline de actiune, unele sunt triste, altele haioase, din pacate exista si cosmaruri. Oamenii viseaza mult. Viseaza evenimente de peste zi, viseaza ceea ce si-ar dori, viseaza lucruri de care se tem, de care le este frica, viseaza fara voia lor intamplari la care se gandesc in mod inconstient. Dar ce sunt, de fapt, aceste vise?

Din pacate, nimeni nu stie sa ne spuna cu adevarat ce este visul insa "Doamne Ajuta" ca reusim sa il diferentiem de realitate. In mod surprinzator, chiar daca dimineata ne trezim agitati si avem senzatia ca am visat o noapte intreaga, visul in sine este extrem de scurt, el avand doar cateva secunde ca durata.

Somnul este o necesitate fiziologica pentru supravietuire. Inca de la nastere, oamenii obisnuiesc sa doarma foarte mult, un bebelus facand acest lucru aproximativ 16 ore din 24, cat masoara o zi. El insa doarme in reprize de o ora-doua trezindu-se apoi infometat si agitat. Crescand, constatam ca modul de viata al acestuia se schimba. Astfel, el va dormi mai putine ore, mai mult noaptea si mai putin ziua. De asemenea, perioadele in care el doarme vor fi mai mari, adica formate din mai multe ore consecutive.

Trebuie sa stii ca si creierul emite anumite unde. De peste o suta de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca atat creierul uman, cat si cel animal au capacitatea de a emite semnale slabe, ce trec dincolo de celulele nervoase interconectate (neuroni) si sunt transmise prin terminatiile nervoase din muschii si oasele capului pana la epiderma. Cu ajutorul electroencefalografului sau al aparatului EEG, aceste unde sunt afisate pe un ecran sau pe o foaie. Ele descriu stari ale noastre cum ar fi agitatia, fericirea, nervozitatea, emotiile, faptul ca suntem obositi sau stresati. Atunci cand dormim, majoritatea functiilor sunt incetinite, insa ele nu se opresc. Undele emise de creier dau semnale slabe si se modifica de mai multe ori pe parcursul unei nopti.

Rapid Eye Moviment (REM) inseamna "Miscarea rapida a ochilor" si este caracterizata prin miscarea foarte rapida a ochilor in timpul somnului. Pe parcursul acestor miscari, respiratia si bataile inimii pot deveni neregulate, iar mainile, picioarele si fata pot tresari. In plus, in acest interval de somn se poate si vorbi. Fiecare faza a REM dureaza intre 15 si 20 de minute. Dupa acest interval, creierul si corpul se relaxeaza, urmand o perioada de somn profund. Dupa un interval de la 60 pana la 90 de minute, se va instala din nou un somn de tip REM.

Cele doua timpuri de somn alterneaza de patru-sase ori pe noapte. Spre dimineata insa, perioadele de somn profund se scurteaza, iar fazele de REM devin din ce in ce mai lungi. In scurt timp, somnul profund dispare, iar undele emise de creier trec de la faza de REM la faza de trezire. Asa incepe o noua zi. S-ar spune ca oamenii viseaza mai mult in faza REM. Tocmai de aceea, majoritatea viselor se desfasoara dimineata. Subiectii care au fost cercetati, au fost treziti exact in timpul maxim al miscarii ochilor. Acestia au putut reda cu exactitate ceea ce au visat fata ce ceialti care s-au trezit dupa incetarea REM.

De cele mai multe ori, visele sunt alb-negru, redau imagini predominant vizuale si rareori senzatii precum gustul, auzul sau mirosul. De asemenea, exista teme care revin mereu in visul nostru ca, de exemplu, repetarea unei intamplari. Substantele responsabile de inducerea visului sunt serotonina si noradrenalina. Serotonina face parte dintr-un grup de celule nervoase denumite nuclei bazali si se afla in partea inferioara a creierului, in trunchiul cerebral. Noradrenalina este localizata si ea tot in trunchiul cerebral, insa in puntea lui Varolio. Puntea lui Varolio se spune ca transmite mesaje de stimulare spre cortex, elementul "gandirii" din creier, creand astfel activitatea mintii din timpul somnului. In acelasi timp, el trimite mesaje inhibatoare spre muschi, asta pentru ca persoana in cauza sa nu faca efectiv miscarile visate.

Starea de veghe se explica prin capacitatea de a ne mentine creierul "treaz" chiar si atunci cand noi incercam sa nu adormim. Acest lucru este posibil la caderea serii atunci cand se intuneca, iar zgomotele sunt mult atenuate.

Oamenii de stiinta si psihologii au emis o serie de explicatii cu privire la aparitia viselor si semnificatia lor. Unele explicatii se refera la faptul ca visele au legatura cu evenimentele din ultimele zile. In timpul somnului, mintea aflata in stare de inconstienta revede aceste evenimente. Ea incerca sa exprime ganduri si dorinte pe care le reprima atunci cand e treaza.

Alti specialisti ar spune ca in timpul visului, creierul isi face un fel de "ordine" si astfel el stocheaza informatiile importante adunate in ultima perioada. De-a lungul unei zile, creierul primeste atat de multe informatii incat nu are timp sa se concentreze pe ele pentru a vedea care sunt eficiente si care nu. In timpul visului, acesta alege informatiile pe care sa le pastreze in memorie. Cu toate astea, nici un cercetator nu ne poate spune prea multe referitor la somn, procesul de visare si utilitatea sa.

Reflecta visele oare premonitii despre viitor? Cum ne dam seama daca visul este unul obisnuit sau o viziune ce prevesteste ceva? Sunt doar fabulatii ale unor minti ratacite sau realitati pe care oamenii le neaga doar pentru ca nu le pot explica?

O alta explicatie se refera la faptul ca visele ar fi, de fapt, reflexia unei stari sufletesti sau psihice. Este normal sa avem cosmaruri atata timp cat avem o stare interioara nelinistita sau ganduri ce ne apasa, ori un necaz sau vreo suparare. De asemenea, atunci cand suntem linistiti si impacati se intampla sa avem vise frumoase, calme. Nu de putine ori, oamenii cu o existenta tulburata au visat ca sunt alergati de forte malefice, urmariti, sechestrati sau alte trairi de genul acesta. Ei au relatat ca simteau un sentiment de panica si de spaima teribila. La trezire, au avut senzatia ca ceea ce au visat a fost real. In acelasi timp, oamenii cu o stare psihica buna marturisesc ca viseaza adesea ca zboara (vis frecvent), pajisti inverzite, ape line, iar in somn se intalnesc cu aceeasi stare de beatitudine pe care o manifesta si in realitate.

Visele in care revedem aceeasi intamplare, visele care se intrerup in momentul in care ne trezim si se reiau cand adormim iar, coincidente ale evenimentelor, toate sunt raman nebuloase inca.

Unii medici ar spune ca visele sunt, de fapt, efecte naturale ale organismului nostru. Spre exemplu, anumite vise sunt date de afectiuni precum diabetul zaharat sau tulburarea afectiva bipolara. Altele pot avea drept cauza instalarea
depresiei, efectele secundare ale vreunul medicament sau ale unor droguri.

Femeile gravide au un somn mult mai agitat si plin de vise decat celelalte. Acestea manifesta fie vise frumoase, fie cosmaruri. Toate visele sunt date insa de starea de nervozitate pe care ele o prezinta, dar si de schimbarile hormonale care au loc in organism. Unele vise sunt uneori pragatitoare, insa de cele mai multe ori ele reflecta o temere sau un zbucium. Gravidele au relatat ca cele mai frecvente scene pe care le revad sunt fie deschiderea abdomenului si extragerea copilului, fie animale sau copii deformati, fie intampinarea unor probleme la nastere ori faptul ca nu sunt pregatite pentru maternitate atunci cand trebuie sa nasca. Nu avem nici un motiv sa credem ca aceste vise sunt profetice, insa de cele mai multe ori ne lasam, fara voia noastra, influentati de ele.

Ai auzit probabil ca atunci cand visezi "sarpe" iti este, de fapt, frig. Nimeni nu stie sa explice care sunt conexiunile creierului cu simturile si redarea imaginii respective. Hipoglicemia este o alta cauza ce poate genera visele de peste noapte. Daca nivelul de zahar din sange este prea scazut, atunci este posibil sa avem vise violente, in care fie suntem martorii unei lupte, fie participam chiar noi insine la ele. Acest lucru s-ar traduce prin incercarea organismului de a stoca cat mai multe zaharuri.

Intre vise ai alimentatie exista o legatura foarte stransa! Spre exemplu, gustul picant sau gras al alimentelor poate da cosmaruri. De asemenea, si aportul de vitamina B6 din organism poate produce o serie de vise mai mult sau mai putin placute. Acesta poate fi un semn de avertizare cum ca pot exista probleme neurologice. Cantitatea prea mare de vitamina B6 din organism este data in general
de suplimente. Continutul ideal se afla undeva la 100 mg pe zi sau chiar mai putin pentru a evita toxicitatea.

Visele pot fi de tot felul, placute sau mai putin placute, frumoase sau adevarate cosmaruri. Totusi, exista anumiti psihoterapeuti care ne invata cum sa le invingem sau sa le detectam. Este foarte important sa nu le asociem cu realitatea si sa facem scenarii. Trebuie sa ne desprindem de ele si sa intelegem ca nu sunt decat niste vise.

http://www.flu.ro/

bodo said:
Visele pot fi de tot felul, placute sau mai putin placute, frumoase sau adevarate cosmaruri. Totusi, exista anumiti psihoterapeuti care ne invata cum sa le invingem sau sa le detectam. Este foarte important sa nu le asociem cu realitatea si sa facem scenarii. Trebuie sa ne desprindem de ele si sa intelegem ca nu sunt decat niste vise.

http://www.flu.ro/

F bine punctat ,dar.....tema visului promonitoriu apare cu mult inainte de Hristos.
Daca nu-ti este greu si ai rabdare citeste Epopeea lui Ghilgames si apoi mai discutam . Tocmai ma pregateam sa -l postez.

http://www.scribd.com/doc/2477845/Epopeea-lui-Ghilgames

Back