• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

AJUTORUL IN NATURA

Mugurii de pin taie pofta exagerata de mancare -

Pinul (Pinus silvestris) este, ca si bradul, de altfel, un arbore rasinos, conifer, care iubeste locurile insorite si creste si la altitudini mai mici, nu numai in zonele montane.

Pinul are frunze aciculare, lungi de 6, 7 cm, si conuri de forma globulara. Are radacina adanca si bine infipta in pamant de aceea si rezista in fata furtunilor.

In scop medicinal, de la pin se recolteaza si se folosesc mugurii, cu miros aromatic, placut, specific. Mugurii de brad sunt bogati in ulei volatil, rasini, principii amare, pinitol, flavonoizi, vitamina C.

Preparatele din muguri de pin care, cu putin efort, se pot pregati si acasa, sunt un remediu excelent in infectiile respiratorii acute, bronsite, traheite, laringite, si in infectiile urinare. Datorita continutului mare de vitamina C, mugurii pot fi folositi si in boala numita scorbut.

Mugurii de pin se culeg in lunile aprilie-mai. Cel mai simplu este sa-i cumperi din piata daca, prin apropiere, nu este vreun pin. Mugurii proaspeti, care pot fi tinuti un timp si la frigider, in pungi de hartie sau in borcane cu capace bine infiletate, sunt recomandati in obezitate. Cativa mugurii cruzi de pin, mestecati bine inainte de fiecare masa, taie pofta exagerata de mancare.

Decoctul din muguri de pin se prepara din trei linguri de planta la un litru de apa. Se fierbe 15 minute, se strecoara si se bea. Infuzia din muguri de pin se prepara din doua linguri de planta puse la infuzat, pentru 15 minute, in 250 ml de apa clocotita, dupa care se strecoara si se bea indulcit cu miere de albine. Se pot bea doua cani pe zi.

Infuzia se recomanda in afectiunile pulmonare si infectiile urinare, pinul fiind un excelent antiseptic al cailor urinare. Folosita la bai de aburi, infuzia de muguri are darul de a reda stralucirea tenului oboist, palid, lipsit de viata.

Suferinzilor de sinuzita li se recomanda sa faca, seara, inhalatii cu muguri de pin. Se toarna intr-un vas, o jumatate de litru de apa clocotita peste o mana de muguri. Inhalatia se face stand, timp de zece minute, cu capul aplecat si acoperit cu un prosop ori cearsaf, deasupra vasului.

Tinctura din muguri de pin se obtine din zece linguri de muguri proaspeti, tocati marunt, amestecati cu un pahar de alcool de 90 de grade si o lingura de rasina. Totul se pune intr-un borcan si se lasa la macerat timp de zece zile. Se ia cate o lingurita de tinctiura, de trei ori pe zi, diluata in putina apa. Ranile se vindeca mult mai repede si nici nu se infecteaza daca, dupa ce au fost bine curatate, se ung cu tinctiura.

In infertilitatea feminina se recomanda, pe langa tratamentul de baza, cate trei, patru linguri de sirop de muguri de pin, zilnic. Siropul de muguri de pin se prepara in acelasi fel ca cel din muguri de brad cu mentiunea ca pinul are o putere de vindecare mult mai mare decat bradul si asta deoarece contine mai multa rasina.

sursa
 
7 salate de primavara



Ghidul terapeutic al salatelor de verdeturi. Cine ajunge primavara intr-o piata si vede explozia de verdeturi de pe tarabe se gandeste, in primul rand, la stomac. In sfarsit, au aparut trufandalele! Pofta buna! Dar tineti minte ca tot ce puneti verde in farfurie are si valoare de medicament.

1. Leurda - pentru inima si vasele de sange

Numita si usturoiul-ursului (Allium ursinum), deoarece contine substante care-i dau un miros asemanator cu cel al usturoiului, leurda creste prin mai toate padurile noastre, dar mai ales in cele de stejar si de pin. Asa cum vom vedea, este un adevarat panaceu in bolile cardiovasculare, in care face minuni, atat ca tratament profilactic, cat si de durata.


Modul de preparare
Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie, nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o >
lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.
Cura: De regula, se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.
Cele mai importante efecte terapeutice
Desi este o salata traditionala in bucataria romaneasca (mai ales in cea din Ardeal si vestul Munteniei), leurda este, in primul rand, o planta medicinala cu "acte in regula", cu o forta terapeutica ce depaseste multe medicamente si care nu are efecte adverse. O comisie europeana a votat-o cu ceva timp in urma chiar Planta Anului, datorita efectelor sale in bolile cardio-vasculare. Este un puternic reglator al tensiunii, fiind indicata in mod special in cazul hipertensiunii arteriale. Are efecte fluidifiante sanguine si antitrombotice, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. Adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica sclerozarea vaselor de sange, aceasta planta fiind eficienta contra arteriosclerozei, hemoroizilor, varicelor. Are, de asemenea, efecte de scadere a colesterolului din sange, fiind excelenta ca mijloc de preventie si tratament in ischemia cardiaca ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, dar si in cea asociata trombozelor.

2. Frunzele De Papadie - pentru ficat si vezica biliara

Am ezitat inainte sa includ aceasta salata, altfel clasica in bucataria taraneasca, in grupajul de fata, intrucat multi din cei care vor gusta din ea ar putea sa adreseze cateva ganduri nu tocmai frumoase autorului acestui articol. Motivul: gustul amar puternic al frunzelor de papadie. Dar tocmai acest gust amar (care dupa primele portii nu mai e atat de insuportabil cum pare la inceput) este si cheia extraordinarelor efecte benefice ale acestei salate, care a vindecat multi oameni, si in unele cazuri chiar a salvat vieti.
Modul de preparare
Se culeg de la papadie frunzele tinere si cat mai fragede din rozeta bazala a plantei. Culesul si cura cu aceasta salata este cel mai bine sa se faca in aprilie si la inceputul lui mai, cand frunzele papadiei sunt foarte bogate in colina, un principiu activ foarte eficient in bolile hepato-biliare. Pentru o portie de salata ne trebuie 15-25 de frunze, care se spala in jet de apa rece, apoi se taie si se amesteca bine cu otet de mere si sare, dupa care se consuma pe stomacul gol, cu 15-20 minute inainte de masa principala.
Cura: O cura, in cazul bolilor cronice de ficat, dureaza 40 de zile minimum, iar pentru intretinerea organismului, se tine de la 12 zile in sus, in functie de cum simtiti ca aveti nevoie.
Cele mai importante efecte terapeutice
Principala recomandare a acestei salate sunt hepatitele virale de toate tipurile: A, B, C. Este important ca aceasta cura cu salata de papadie sa se faca intr-o faza cat mai putin avansata a bolii, studii medicale aratand ca papadia proaspata incetineste sau in unele cazuri chiar stopeaza evolutia bolii, dar nu poate face minuni in stadiile avansate. Salata de papadie mai este recomandata in cazurile de dischinezie biliara si este un excelent profilactic pentru litiaza biliara. Persoanele care sufera de migrene pe fond biliar ar trebui sa incerce neaparat aceasta cura, care le va lua suferinta "cu mana". Este, de asemenea, recomandata pentru persoanele care "forteaza" ficatul prin consumul de carne si de prajeli, pentru persoanele care consuma regulat alcool (chiar si in cantitati mici), care au suferit de diverse tipuri de intoxicatii sau otraviri.

3. Paralutele (banuteii) - pentru plamani si caile respiratorii

Asa ceva nu gasiti in piata. Este vorba de floricelele acelea alb-delicate care brodeaza iarba, din momentul topirii zapezii si pana toamna tarziu. Denumirea lor stiintifica este Bellis perrenis, iar de la o zona la alta, numele lor popular variaza: banutei, paralute, bumbisori, nasturei etc. Pentru a va prepara aceasta salata, trebuie sa mergeti sa culegeti florile din locuri cat mai putin poluate: lunci inverzite ale raurilor, liziere si poieni in padure, pasuni si fanete montane etc. Sunt usor de gasit si cresc in numar foarte mare peste tot, asa incat procurarea lor presupune doar un pic de efort, pentru a ne deplasa intr-o zona curata, cu iarba.
Modul de preparare
Avem nevoie de 30 de flori proaspete, fara codite sau cu codita cat mai scurta, pentru o portie de salata. Se spala bine cu apa calduta, apoi se taie si se amesteca intr-un vas, cu doua lingurite de otet de mere (nu de vin sau industrial), o lingurita de miere lichida, trei lingurite de apa de izvor, putin patrunjel taiat marunt si, eventual, cu sare. Nu se mananca la inceputul mesei, ci cu o jumatate de ora inainte. Fiecare inghititura se mesteca bine inainte de a o inghiti.
Cura: Se consuma cate o portie de salata dimineata si la ora pranzului. Tratamentul dureaza 10 zile, pentru prevenirea bolilor respiratorii, si minimum 30 de zile, pentru tratarea afectiunilor deja instalate.
Cele mai importante efecte terapeutice
Ciobanii romani mancau in vechime aceste flori la inceput de primavara, ca sa "alunge din trup relele de peste an", "sa-si dreaga glasul" si "sa se vindece de tuse seaca si de orice betesug al pulmonilor". Studii contemporane arata ca un tratament cu flori de banutei este eficient pentru combaterea bronsitei acute si a celei cronice. De asemenea, este un bun adjuvant in astmul bronsic. Are efecte excelente si in tratarea sinuzitei, a faringitelor si a laringitelor cronice. Persoanele care sufera de raguseala sau de tuse persistenta ar trebui sa incerce aceasta cura. In medicina populara, a fost folosita cu rezultate bune contra cancerului pulmonar.

4. Salata verde - pentru tubul digestiv

Cunoastem cu totii atat de bine acest aliment, incat ne vine greu sa credem ca el poate avea efecte terapeutice puternice, si inca asupra unui sistem atat de solicitat cum este cel digestiv. Si totusi, cercetarile medicale arata clar: salata verde este un adevarat elixir pentru tubul digestiv. Mai mult, ea ajuta la intretinerea intregului organism, prin continutul sau de fibre si de principii amare, fiind de un real folos pentru functia hepatica, pentru functia de eliminare a reziduurilor toxice din corp, pentru sistemul nervos. Prepararea sa nu mai este un secret pentru nimeni, dar vom da totusi in continuare cateva elemente orientative utile:
Modul de preparare
O salata de marime medie se spala bine in apa calduta, dupa care se taie, se pune intr-un vas in care se adauga otet de mere dupa gust, ulei, sare si marar tocat. Se consuma in mari cantitati la fiecare masa, fie ca aperitiv, fie ca garnitura la diverse mancaruri. Secretul acestui remediu este chiar doza - cu cat mai mare cu atat mai bine, in conditiile in care reactiile adverse la consumul salatei verzi sunt practic nule.
Cele mai importante efecte terapeutice
Datorita fibrelor alimentare nedigerabile pe care le contine, salata verde este o adevarata matura pentru tubul digestiv, fiind utila in cazurile de constipatie, colita de putrefactie, intoxicare cronica a organismului. Apoi, contine principii active amare, care stimuleaza secretia de sucuri gastrice, precum si peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandata in dispepsie, gastrita hipoacida, digestie dificila (otetul natural din salata este si el un excelent tonic digestiv), atonie gastrica sau intestinala.

5. Ridichile De Luna - pentru rinichi si caile urinare

Aparent banalele ridichi de luna devin, atunci cand sunt consumate in doze ceva mai mari si cu o frecventa crescuta, un medicament redutabil. Aceasta, pentru ca radacinile lor contin substante antiinfectioase si diuretice foarte puternice, in timp ce frunzele - foarte rar folosite din pacate - sunt un excelent vitaminizant si remineralizant. Iata cum se face tratamentul:
Modul de preparare
Opt ridichi de marime medie, impreuna cu frunzele verzi si proaspete de la doua dintre ele, se spala foarte bine si apoi se taie cat mai marunt. Imediat se amesteca intr-un vas cu zeama de la o jumatate de lamaie, cu un varf de cutit de sare si cu o lingurita de ulei virgin de masline. Se consuma pe stomacul gol, de trei ori pe zi, adica la micul dejun, la pranz si la cina. Daca exista probleme reno-urinare grave se lasa un interval de 15 minute intre consumarea salatei si masa propriu-zisa. Daca vrem doar sa prevenim o afectiune, atunci putem consuma salata normal, ca aliment.
Cura: O cura de ridichi dureaza intre 12 si 40 de zile, perioada maxima de cura fiind recomandata in cazul bolilor cronicizate, iar perioada minima, in cazul in care este folosita ca mijloc de prevenire.
Cele mai importante efecte terapeutice
Salata de ridichi este, in primul rand, un excelent diuretic si stimulent al activitatii rinichilor, fiind indicata in cazurile de retentie de apa in tesuturi, edeme, oligurie. Apoi, radacinile de ridiche contin substante antiinfectioase destul de puternice, fiind recomandate ca un pretios adjuvant in cazurile de cistita cronica, nefrita si pielo-nefrita cronica. Nu in ultimul rand, salata de ridichi ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor la rinichi, stimuland eliminarea si chiar maruntirea acestora. Cea mai eficienta este salata de ridichi in cazurile de litiaza reno-urinara cu urati si fosfati.

6. Patrunjelul Verde - pentru glandele endocrine

Salata de patrunjel verde este unul din felurile de mancare foarte des preparate in bucataria araba, care este considerata, pe drept cuvant, una dintre cele mai gustoase si sanatoase din lume. Pe langa faptul ca este extraordinar de buna la gust, aceasta salata actioneaza favorabil asupra tuturor sistemelor si organelor din corp. Patrunjelul verde ajuta digestia, dezinfecteaza tubul digestiv si caile urinare, dreneaza ficatul, intareste imunitatea, are efect antiseptic asupra cailor respiratorii. Dar cele mai spectaculoase efecte ale frunzelor de patrunjel se inregistreaza asupra glandelor endocrine.
Modul de preparare
Se spala bine in apa rece trei legaturi de patrunjel, apoi se taie cat mai fin posibil (mai fin chiar decat zarzavatul de ciorba) si se pun intr-un vas in care se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie, putin ulei si sare. Pentru un gust si mai bun, se poate pune si putina rosie taiata foarte marunt si usturoi ras. Va rezulta o salata cu un gust delicios si extrem de aromata - probabil cea mai delicioasa si mai rafinata salata din lume.
Cura: Se consuma la masa, imediat dupa ciorba, fiind un excelent catalizator al digestiei. Este bine sa mancam salata fara nimic altceva, intrucat trebuie foarte bine mestecata, asa incat principiile active din frunzele de patrunjel sa poata fi asimilate. In timpul unui tratament, care dureaza 3-6 saptamani, se consuma 1-2 asemenea salate pe zi.
Cele mai importante efecte terapeutice
Patrunjelul actioneaza asupra mai multor glande endocrine. Asupra gonadelor, adica asupra testiculelor la barbati si asupra ovarelor la femei, are efect stimulator. Ca atare, este un excelent remediu impotriva impotentei si a sterilitatii, dar si un redutabil tratament anti-imbatranire. La nivelul glandelor cortico-suprarenale are efect reglator, patrunjelul verde fiind recomandat ca atare pentru persoanele cu hiper sau hiposecretie a acestei glande. Studii recente arata ca aceste frunze aromate au efecte de stimulare a secretiei endo- si exocrine a pancreasului, fiind recomandat ca adjuvant in cazurile de diabet si de pancreatita (are si efect antiinflamator). De asemenea, sunt cercetari care arata efectele benefice ale acestui zarzavat in tratarea hipotiroidiei si a tulburarilor conexe.

7. Roinita - pentru sistemul nervos

Este o planta care creste spontan, mai ales in regiunile vestice si sudice ale tarii, in margini de padure si in luminisuri. Denumirea sa stiintifica este Melissa officinalis. Creste inalta de 30-50 de cm, are florile mici si albastre, iar frunzele sale, foarte fragede in aprilie, au un gust si o aroma extrem de placute, ca de lamaie. Este considerata un adevarat panaceu pentru psihic si pentru sistemul nervos.
Modul de preparare
Se foloseste in combinatie cu salata verde: zece frunze de roinita se spala, se toaca marunt si se combina intr-un vas cu frunzele de la un sfert de capatana de salata, cu ulei de masline, otet si sare dupa gust. Se consuma aceasta salata cat mai proaspata, 2-3 portii pe zi, mancate pe cat posibil cu macar 10 minute inainte de masa.
Cele mai importante efecte terapeutice
Tratamentul cu frunze proaspete de roinita are efecte remarcabile in reglarea activitatii sistemului nervos. Este recomandata profilactic pentru afectiuni cum ar fi pareza faciala, Parkinsonul (in faze incipiente), Alzheimer. Ca tratament pe termen lung (peste 20 de zile), are efecte excelente contra insomniei si a migrenelor. Este un leac verificat impotriva asteniei de primavara si impotriva asteniei in general. Are efecte notabile in tratamentul depresiei, contra nevrozelor anxios-depresive. In tulburarile de apetit care apar pe fond de stres se recomanda de asemenea aceasta salata, care face minuni in cazul bulimicilor.




http://www.formula-as.ro
 
Boasca de vin poate combate cariile

Anumiti compusi descoperiti in semintele si pielitele fermentate al strugurilor pot preveni cariile dentare, potrivit unui studiu american, citat de Decanter.com.Polifenoli specifici descoperiti in boasca de vin pot incetini bacteriile ce cauzeaza cariile, potrivit unui studiu publicat de revista americana “Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Cercetarea stiintifica a fost realizata de catre oamenii de stiinta din cadrul Centrului Medical a Universitatii Rochester, impreuna cu cercetatorii Centrului Experimental Agricol din cadrul Universitatii Cornell. La acest studiu au mai participat si mai multi producatori de vinuri din regiunea Finger Lakes.

“Majoritatea alimentelor contin substante benefice si substante periculoase pentru sanatatea dentara. Anumiti compusi din boasca pot izola si anihila substantele periculoase”, a specificat Hyun Koo, unul dintre participantii la studiu.

Potrivit studiului, acesti polifenoli descoperiti in rezidurile de fermentare strugurilor, se diferentiaza de antibiotice prin faptul ca nu prezinta reactii adverse.


www.vinul.ro
 
Ridichile de primavara au efect detoxifiant

Ridichile-de-primavara-au-efect-detoxifiant.jpg


Despre ridichi, insusi Herodot povesteste ca egiptenii le apreciau foarte mult pentru virtutiile lor terapeutice, in timp ce grecii ofereau zeilor lor ridichi de aur.

Pentru prima data insa, ridichile au fost mentionate intr-o reteta chinezeasca in secolul al XI-lea iHr. Dovada ca se bucura de foarte multa apreciere, ridichile au chiar si un festival al lor, care se desfasoara, in fiecare an, la 23 decembrie, la Oaxaca, in Mexic.

In timpul festivalului, mesterii sculpteaza si asambleaza din ridichi scene religioase, peisaje rurale, oameni, personaje mitologice sau evenimente din trecut. Localnicii si turistii veniti la eveniment petrec si servesc mancaruri pe baza de ridichi, iar la miezul noptii se ofera marele premiu celei mai reusite lucrari, executata din ridichi.

Varietati

Exista ridichi rosii, albe, negre si galbene, cu dimensiuni variate, de la micutele ridichi rosii de primavara pana la detinatoarea recordului Guiness care cantarea 31,2 kilograme. Ridichile de luna trebuie sa fie mici, ferme si netede, de un rosu aprins, plin de viata, in timp ce richile negre trebuie sa fie grele.

Ridichile sunt nu numai un aliment gustos, ci si o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc si fluor si oligoelemente. In ridichi este prezenta si o gama variata de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentata si care-i confera proprietatea de detoxifiant si intaritor al imunitatii, si vitaminele din grupul B.

Proprietati

In medicina populara, ridichile sunt folosite pentru imbunatatirea digestiei, impotriva depresiei si a oboselii, contra tusei, in insuficienta hepatica, boli reumatice, paraziti intestinali, astm, alergii, pietre la rinichi.

Impotriva pietrelor la fiere si rinichi se beau cate sase linguri de suc de ridichi rosii de trei ori pe zi. Calculii nu se mai dezvolta si sunt maruntiti. Sucul de ridichi este foarte bine tolerat de tubul digestiv.

In bolile de plamani se recomanda consumul a zece ridichi pe zi. Ridichile au actiune antiinfectioasa si favorizeaza degajarea cailor respiratorii, prin expectoratie. Eficienta tratamentului creste, daca se consuma, in salata, si frunzele proaspete de ridichi, care au efect vitaminizant si detoxifiant.

In colita, se recomanda salata de ridichi, de doua ori pe zi. Ridichile trebuie taiate marunt si amestecate cu putin ulei si otet de mere. De mentionat ca ridichile calmeaza starile de excitatie cerebrala si au actiune extrem de favorabila asupra digestiei. Se consuma doua-trei ridichi crude pe stomacul gol. Efectele vor aparea in maxim 25 de minute.

Ridichiile rosii ajuta la o mai buna functionare a ficatului. Primavara, persoanele care au afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare ar trebui sa faca o cura de ridichi rosii, consumate pe stomacul gol.

Cand cumparati ridichi, aveti grija ca frunzele sa nu fie ofilite. Nu le aruncati. Spalate bine, frunzele proaspete pot fi folosite la salata.

de aici
 
In ce probleme de sanatate te pot ajuta merele

Marul este un fruct foarte comun in Romania, insa multe persoane nu stiu cate beneficii poate aduce acesta pentru sanatate, desi numai zicala "Un mar pe zi tine doctorul departe" ar trebui sa fie destul de relevanta.

O noua carte scrisa de dr. Penny Stanway arata insa in detaliu ce pot face merele pentru sanatate. De asemenea, un studiu recent a aratat ca un consum zilnic de mere poate reduce semnificativ nivelul colesterolului. Concret, femeile care au consumat 75 de grame de mere uscate - echivalentul a patru mere in stare cruda - zilnic, timp de sase luni, au avut ulterior un nivel cu un sfert mai mic al colesterolului "rau" - LDL, care poate duce la formarea cheagurilor in artere.

Iata, concret, cateva dintre problemele de sanatate pe care merele le combat, conform Daily Mail.

1. Crampe

Crampele pot sa apara din lipsa de calciu, de magneziu, potasiu si vitaminele B si C, toate gasite in mere. De asemenea, si otetul din cidru de mere poate fi de folos pentru a combate crampele. Amesteca doua lingurite cu otet din cidru de mere intr-un pahar cu apa si bea o astfel de combinatie de trei ori pe zi.

Totodata, pune tot doua lingurite din acest otet intr-o ceasca cu apa calda, inmoaie un prosopel in solutie si pune-l peste zonele musculare dureroase, acoperind cu un alt prosop mai gros.

2. Astm

Un studiu realizat de cercetatori britanici a aratat ca adultii care au consumat cel putin doua mere pe saptamana si-au redus riscul de a face astm cu pana la o treime. De asemenea, un alt studiu a aratat ca acei copii ale caror mame au consumat mere in timpul sarcinii au fost semnificativ mai putin expusi riscului de a avea astm in primii cinci ani de viata.

Specialistii sunt de parere ca efectele pozitive ale merelor pot fi generate de nivelul ridicat de antioxidanti. O suta de grame de mere contine de trei ori mai multi antioxidanti decat o portocala si de opt ori mai multi decat o banana. Cea mai mare parte a acestora se gaseste insa in coaja, astfel ca este indicat sa consumi un mar pe zi cu tot cu coaja.

3. Tensiune arteriala ridicata

Mai multe studii au sugerat ca otetul din cidru de mere poate reduce tensiunea arteriala ridicata si poate ajuta si la scaderea in greutate, care de asemenea are un rol important in nivelul tensiunii arteriale. Adauga otet din cidru de mere la felurile de mancare care permit.

4. Boli gingivale

Anumiti compusi din mere ajuta la prevenirea parodontozei. In plus, mestecatul merelor stimuleaza circulatia la nivelul gingiilor. Recomandat este tot un mar pe zi, cu coaja.

5. Diaree

Merele contin mai multa pectina (tipul de fibra gasit in fructe) decat orice alt fruct. Aceasta este descompusa de catre bacteriile "bune" din aparatul digestiv, formand astfel un fin strat protector pentru stomac, care previne iritarea intestinelor.

Daca ai diaree, incearca sa mananci un mar la fiecare cateva ore. Gatitul marului inainte ar putea fi de folos deoarece inmoaie celuloza din acesta, ceea ce poate inceti miscarile colonului.

6. Sughituri

Otetul din cidru de mere este un remediu traditional pentru sughituri, care pot fi cauzate de un stomac prea plin, de prea putin acid care incetineste digestia proteinelor, de alimente grase sau dulci care incetinesc digestia. Daca sughiti, bea incet un pahar cu apa in care ai pus o lingurita de otet din cidru de mere.

7. Osteoporoza

Un studiu francez a scos la iveala faptul ca un compus numit florizina, care se gaseste numai in mere, previne pierderea masei osoase la sobolani. Totodata, hormonii vegetali si borul continut pot reface nivelul de estrogen (un nivel scazut este cunoscut drept cauza a osteoporozei).

8. Imunitate scazuta

Un mar de marime medie contine 8% din cantitatea recomandata de vitamina C - folositoare pentru imunitate. In plus, atunci cand pectina din mar este digerata stimuleaza productia de anticorpi si de globule albe, care ajuta oganismul sa lupte impotriva bolilor.

9. Dureri si crampe menstruale

Merele contin cantitati mici de genisteina, un estrogen vegetal care echilibreaza nivelurile de estrogen din organism, ceea ce poate preveni problemele asociate cu o cantitate prea mare din acest hormon, cum ar fi durerile si crampele menstruale.

10. Intepaturi

Daca te-a intepat o viespe, aplica in zona otet din cidru de mere, cu ajutorul unui tampon de bumbac.

preluare
 
5 Plante medicinale care iti imbunatatesc digestia

Dupa mesele copioase de sarbatori digestia este afectata de alimente grele si de cantitatea excesiva in care acestea au fost consumate. Asadar, ceaiurile pentru digestie sunt binevenite in aceasta perioada, combatand disconfortul digestiv.


slide_211324_6434.jpg

Ceaiul sau tinctura de papadie actioneaza benefic asupra digestiei, avand efecte laxative ce combat constipatia.

De asemenea papadia prezinta efecte de stimulare asupra ficatului, fiind utila si in afectiunile biliare. Reduce sedimentele biliare si faciliteaza eliminarea lichidului biliar din bila (fiere), scrie Healthy.

slide_211324_6435.jpg

Oregano este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai hranitoare condimente, doar o lingura de oregano echivaland cantitatea de fier de la un castron de spanac. Oregano are efecte tonice asupra intregului organism, intervenind si la nivelul sistemului digestiv.

Oregano contine antiseptice naturale dintre cele mai puternice, astfel reduce inflamatia gastrica din anumite tipuri de gastrite, precum si inflamatia intestinala din diaree. Astfel, putem afirma ca oregano combate infectiile digestive si diareea.

slide_211324_6436.jpg

Ceaiul de chimen are un gust placut si un efect relaxant asupra sistemului digestiv, fiind puternic antispastic. Reduce in felul acesta durerile de burta si balonarile, accelerand digestia dificila.

De asemenea chimenul influenteaza si secretia exocrina a pancresului, stimuland eliberarea enzimelor pancreatice in duoden. Faciliteaza astfel digestia grasimilor si usureaza functiile vezicii biliare.

slide_211324_6437.jpg

Menta consumata atat cruda, cat si sub forma de ceai, are efecte calmante asupra sistemului digestiv. Reduce durerile, scade flatulenta si are efecte antispastice, actionand util in cazur diareei. Atentie insa, consumul excesiv de menta constipa.

slide_211324_6438.jpg

Renumit pentru gustul si aroma sa ciudata, ghimbirul a fost considerat o raritate alimentara inca din antichitate.

Fiind considerat un condiment rar, ghimbirul era (si inca este) foarte apreciat pentru gustul sau picant, dulce si totodata acrisor.

In cazul sistemului digestiv, ghimbirul sporeste eliminarea sucului biliar (se recomanda prudenta la cei pu pietre la “fiere” fiindca poate pleca o piatra ceea ce poate duce la icter si pancreatita acuta) fiind util pentru cei cu “bila lenesa”, imbunatateste digestia si combate constipatia prin efectele stimulative pe musculatura neteda intestinala.

sursa
 
Asta de mai jos nu este papadie
magda said:
slide_211324_6434.jpg

Ceaiul sau tinctura de papadie actioneaza benefic asupra digestiei, avand efecte laxative ce combat constipatia.

De asemenea papadia prezinta efecte de stimulare asupra ficatului, fiind utila si in afectiunile biliare. Reduce sedimentele biliare si faciliteaza eliminarea lichidului biliar din bila (fiere), scrie Healthy.
Asta este papadie
194.JPG

papadia.jpeg
 
o stiu prea bine, am gradina plina :D
intr-adevar,floarea aia galbena nu e papadie,dar cea alba...sufla in ea si vei vedea cum se imprastie peste tot :)
 
Maselarul (Crepis foetida), cel ce apare in fotografie, are acelasi mod de a-si imprastia semintele ca si papadia.
I se mai spune si pojarnita, barba lupului, laptuca iepurelui.
 
Gogule,nu cunosc toate plantele dar pojarnita este asta


Hyperic.jpg
si nu face puf cand se maturizeaza
 
Si daca tot e pusa poza sa vorbim un pic si despre beneficiile pe care le aduce consumul ei.


Pojarnita sau sunatoarea.



Aceasta planta care infloreste la margine de drumuri si paduri, pe dealuri si cimpii, din iulie pina in septembrie, se mai nurneste in limbaj popular si buruiana-de-naduf, buruiana-de-pe-rozor, crucea-voinicului, drobisor, floarea-lui-loan, hemei-de-pamtnt, lemnie, inchegatoare, osul-iepurelui, pojar, pojarnita, sburatoare, sunaica, sovirvarita. Planta atinge o inaltime de 25-60 centimetri, are o tulpina lunga si ramificata si infloreste in cime galbeh-aurii. Pentru a o recunoaste sigur, zdrobiti o floare complet deschisa, va curge astfel din ea o seva rosie. Planta inflorita este culeasa pentru a se pregati din ea ceai si bai, in timp ce pentru uleiul de sunatoare se folosesc numai florile. Credinta populara veche punea seva de culoarea singelui si cu actiune balsamica a florilor in legatura cu singele si ranile Mintuitorului. Intr-adevar, uleiul de sunatoare este eel mai bun ulei pentru rani, caci are efect calmant, antiinflamator si cicatrizant. O legenda despre aceasta planta povesteste: ,,Cind apostolul preferat al Fiului Domnului se afla sub cruce, mihnit de moarte, a adunat cu grija plantele stropite cu singele sfint, spre a le darui ca amintire scumpa credinciosilor evlaviosi la moartea Mintuitorului." Seva rosie a aromatei plante lasa tainic impresia ca in sub-stanta purpurie a florilor galben-aurii ar trai ascuns un strop din singele Mintuitorului nostru. In zi de Sihziene, simbolui fortelor sfinte ale luminii si caldurii, sunatoarea straluceste in toata splendoarea ei florala unica. Pe vremuri, fetele impleteau din ea coronite, iar cine dansa in jurul focului in noaptea de Sinziene trebuia sa poarte o cununita din sunatoare - coroana de Sinziene. In aceasta noapte plina de mister, fecioarele presarau ramurele de sunatoare pe apa, spre a vedea din inflorirea florilor ofilite cum va fi la anul cu petitorut lor. In Austria superioara, taranul punea, dupa un vechi obicei, planta intre doua felii de piine si o dadea viteior ca .hrana, pentru ca animalele sale sa fie crutate de boli. Din pacate, aceasta traditie nu mai este urmata astazi decit izolat, in anumite familii credincioase. Din cele spuse rezulta cit de apreciata a fost sunatoarea inca din timpuri stravechi. Ceaiul de sunatoare se foloseste in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul, in rani de pe urma unor lovituri si vatamari prin ridicat. El este insa si un leac excelent al diareei. Nevralgia trigemenului poate fi si ea combatuta cu sunatoare, daca se beau zilnic 2-3 cesti cu ceai de sunatoare si se freaca (extern) cu ulei de sunatoare timp mai indelungat locurile afectate. Ne putem face singuri o tinctura de sunatoare care are efect in boli de nervi, nevroze si astenie insotita de insomnii. Tinctura este folosita, extern, ca frectie, iar intern, se iau o data pe zi 10-15 picaturi intr-o lingura cu apa. Tulburarile de vorbire, somnul agitat, accesele de isterie, somnambulismul sunt vindecate cu ajutorul sunatoarei,- la fel si incontinenta urinara si depresiunile. Din practica mea am observat ca in toate aceste boli, in afara intrebuintarii interne a ceaiurilor, pot aduce un ajutor eficace si baile de sezut cu sunatoare (a se vedea ,,Modi!ri de foiosire"). Ele se fac o data pe saptamina, fiind urmate de 6 bai de picioare in celelalte zile ale saptaminii. Aceasta cura se recomanda in starile nervoase de orice fel. Fetele tinere, aflate la virsta de crestere, ar trebui sa bea pentru un timp cite 2 cesti cu ceai de sunatoare zilnic; el sprijina dezvoltarea organelor genitale la femei si ajuta la inlaturarea dereglarilor cicluiui. Un leac natural foarte laudat este uleiul de sunatoare. N-ar trebui sa lipseasca din nici o gospodarie. Poate fi preparat foarte usor in casa (a se vedea ,,Moduri de foiosire"). Isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat cu succes nu numai in ingrijirea ranilor deschise, a ranirilor proaspete, a hematoamelor, a inflamatiilor ganglionilor si a tenului aspru, ci este si un produs eficace de frictionare in cazul durerilor de spate, de lumbago, de sciatica si reumatism. Pentru a avea la indemfna un leac casnic contra arsurilor si a oparirilor, se tin florile in ulei de in. Acest ulei se foloseste si la arsurile de soare. Sugarii cu dureri de burta (colici) se linistesc daca burtica le este masata cu ulei de sunatoare. - O taranca pe care o cunosc vindeca toate ranile, chiar si pe cele ale animalelor ei de casa, cu acest ulei. Barbatul sau a fost odata ranit grav la mina de o unealta. Compresele cu ulei de sunatoare au inlaturat curind toate durerile, iar ranile i s-au vindecat fara probleme. - Un alt taran a tratat cu succes o rana externa grava de la piciorul calului sau cu ulei de sunatoare. Un doctor a constatat la o fetita de 8 ani o inflamare a ganglionilor limfatici ab-dominali. De fiecare data cind frigul actiona asupra fetei, intern sau extern, ea avea dureri de burta, in cele din urma zilnic, in special dimineata. Mama ei a citit ca uleiul de sunatoare poate fi folosit cu succes in inflamari ale ganglionilor. A inceput sa frece burta copilului de fiecare data cind se vaita de dureri. In scurt timp, acestea i-au trecut.

Mod de folosire: Prepararea ceaiului: Se opareste 1 lingurita (cu virf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa putin sa stea.

Ulei de sunatoare: Florile culese pe vreme insorita se se introduc intr-o sticluta pina la git fara a se indesa si se toarna ulei fin de masline peste ele. Uleiul trebuie sa acopere florile. Sticla, bine astupata, se lasa citeva saptamini in soare sau in apropierea masinii de gatit. Dupa citva timp, uleiul capata o culoare rosie. Se filtreaza printr-o bucata de tifon, se storc bine resturile si uleiul de sunatoare se trage in sticle de culoare inchisa. In cazut utilizarii sale la arsuri, se poate recurge pentru macerare la ulei de in in loc de ulei de masline.

Tinctura de sunatoare: 2 miini pline de flori culese in soare se pun intr-un litru de rachiu si sticia se lasa 3 saptamini la soare sau alta sursa de caldura.

Bai de sezut: 1 galeata plina cu sunatoare (tutpina, frunze si flori) se lasa peste noapte in apa rece. Inaintea baii, continutul se da in clocot si se adauga la apa de baie. Durata baii - 20 minute


http://tratamente.naturale
 
Sunt regionalisme. Din cauza aceea eu folosesc si denumirea stiintifica, pentru a nu face confuzii.
 
pai da ,e cum zic eu :D:

SUNĂTOÁRE s. (BOT.) 1. (Hypericum perforatum) pojarniţă, (reg.) drobişor, fălcăţea, harnică, închegătoare, pojar, pojarnică, sunaică, şerlai, zburătoare, barba-lupului, buruiană-de-năduf, crucea-voinicului, floare-de-năduf, floare-galbenă, iarba-crucii, iarba-lui-sf.-Ioan, iarba-sângelui, iarba-spaimei, iarba-spurcăţii, osul-iepurelui, sovârf-galben.

2. (Hypericum maculatum) (reg.) fălcăţea, lujerică, merişor, sovârvariţă, suliţică, brâncuţă-de-pisică, iarba-spaimei, trifoi-căpresc.

3. (Crepis rhocadifolia) (reg.) barba-lupului, găină-părăsită.

4. (Crepis foetida) (reg.) măselar, pojarniţă, barba-lupului, lăptuca-iepurilor.


Despre asta faci tu vorbire, dar planta este cea pe care am pus-o eu adica pojarnita.Planta pusa de Magda nu -i pojarnita ,e o papadie mai anemica.
 
Iote ce poate face o banala coaja de banana. Nu va ganditi la prostioare! :D

Coaja de banana, purificator natural al apei poluate


Cojile de banane sunt cunoscute pentru cazaturile haioase pe care le provoaca, insa par sa aiba si alte utilizari, mai productive. Daca se stia deja ca acestea sunt ideale pentru lustruirea obiectelor din argint si a pantofilor din piele, recent, o echipa de cercetatori a descoperit ca ajuta si la purificarea apei poluate.

Cercetari anterioare au demonstrat ca fibrele din nuca de cocos sau cojile de arahide pot curata apa de metale toxice ca plumbul sau cuprul. Minele, fabricile si fermele au toate potentialul de a polua mediul inconjurator cu astfel de metale, iar metodele de purificare a apei sunt scumpe, implicand adesea anumite materiale la randul lor otravitoare.

O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din San Paolo au vrut sa descopere daca purificarea apei ar putea fi realizata si cu ajutorul cojilor de banane. Acestea contin compusi cu atomi de azot sau sulf, dar si compusi organici cum ar fi acizii carboxilici. Acesti acizi au perechi expuse de electroni incarcati negativ, ceea ce inseamna ca se pot lega de metalele din apa, adesea incarcate pozitiv, a afirmat cercetatorul Gustavo Castro, chimist la Universitatea de Stat din San Paolo.

Cercetatorii au descoperit ca o coaja de banana tocata inlatura la fel de bine, daca nu chiar mai bine, cuprul si plumbul din apa decat multe alte materiale sintetice folosite in mod obisnuit. Acestia au remarcat faptul ca un purificator realizat din mai multe straturi de coaja de banana tocata ar putea fi folosit chiar si de 11 ori, fara sa isi piarda proprietatile de capturare a metalelor din apa. Materialele sintetice pot fi refolosite de mai multe ori, insa cele naturale sunt mult mai ieftine si nu necesita procesare chimica pentru a functiona.

Cojile de banana nu ar trebui folosite pe post de purificatoare de apa in casele oamenilor, a avertizat Gustavo Castro, intrucat nu se stie daca au capacitatea de a extrage si alte substante, inafara de cele deja mentionate, iar efectul ar putea fi opus celui scontat, ducand la otravirea apei.

http://www.studentie.ro
 
Recunoasc ca multe lucruri noi am aflat din acest articol.


Miracolul din lamai.


Ce este Lamaia?

In fiecare an s-au facut noi descoperiri cu privire la fructul minunat – lamaia.

O noua vitamina si anume vitamina P ( sau vitamina C2- bioflavonoide citrice – Vitamina P hidrosolubila actioneaza concomitent si strans legat de vitamina C (actiune sinergica), asigurandu-i acesteia o perfecta absorbtie si utilizare si impiedicandu-i distrugerea prin oxidare) se adauga continutului ridicat de vitamina C din lamai.
Lamaia este aproape miraculoasa in sensul ca acidul citric din lamaie se poate modifica rapid dintr-o substanta acida in una alcalina. Are un continut bogat in calciu si de fosfor.

Lamaia vindecatoare si antiseptica

Sucul de lamaie combinat cu suc de papaya este un asa numit “digestiv” foarte eficient în această combinatie.

Dr. Gerald Stahl rapoarteaza nenumărate cazuri de cataractă, care au fost eradicate prin utilizarea picaturilor de suc de lamaie amestecate in apa distilata (solutie 1:1) de trei ori pe zi.

Lamaia este unul dintre cei mai repurtati inamici ai microbilor. Chirurgii au folosit lămâii, în cazuri de infecţii cauzate de accidentări, iar rezultatele au avut succes. Medicii specialisti din Harley Street Londra administreaza copiilor lămâii cu miere pentru durerilede gât.

Lamaia alungă halenă.

Nu numai ca este un antiseptic local dar lamaia este eficiente pentru respiratia urat mirositoare – halena, lamaia protejează gura – daca se bea suc de lamaie indulcit cu putina miere, de doua sau trei ori pe zi pentru a garanta o respiraţie proaspata.

Abundenta lamailor garanteaza vindecarea astmului?

Dr. Joseph H. Greer recomanda fara teama pacientilor sai suferinzi de astm, o dieta de detoxifiere generala si in plus două linguri de suc de lamaie inainte de fiecare masa.

Tuse şi răceli

Lamaile foarte coapte se storc si se face un suc cu zahar brun şi suc de ananas proaspat, celor care sunt raciti si tusesc. Enzimele din sucul de ananas actioneaza synergic cu sucul de lamaie, pentru a indeparta mucoasele din gât.

In medicina chineză se utilize lamaia din abundenta

Când doctorii chinezi dezvăluie cate ceva din secretele lor atunci merita sa le luam in seama.

Infectiile unghiilor se trateaza astfel:
se taie o lamaie in doua si se introduce degetul infectat in lamaie si se tine astfel peste noapte, iar dimineata infectia este anihilata.

Lamaia in afectiunile biliare

Exista medici care interzic medicamentele, în cazurile de afectiuni ale vezicii biliare, dar recomanda sa se bea suc de lamaie cel puţin o data zi.


Scarlatină

Dr. George W. Wood face această declaraţie:
“Eu pot vindeca 49 din 50 de cazuri de scarlatină cu lamaie şi o jumatate de lingurita de gumă arabică (Guma arabică este o secreţie (exsudat) a unor specii de salcâm, Acacia senegal şi Acacia seyal din Africa. Guma arabică este un polizaharid natural). La debutul bolii se tine copilul în pat, dându-i să bea limonadă de lamaie cu gumă arabică. Acoperiti apoi abdomenul cu un flanel uscat; apoi înfăşuraţi copilul într-o pătură de lână alba imbibata in apa fierbinte si apoi stoarsa si se mai acopera pacientul cu inca o patura uscata. Se provoaca astfel transpiratia abundenta, iar pentru a intensifica transpiratia se pot plasa si pungi cu apa calda in jurul copilului in exteriorul paturii. După o oră de transpiraţie, timp în care se administreaza sucul de lamaie cu guma arabica copilul ar trebui să fie şters şi uscat si imbracat cu haine uscate. Sucul de lamiae tinde sa indeparteze depunerile din partea interioara a gurii.

Difterie

În difteriei, tratamentul cu suc de lamaie se dovedeşte un puternic antiseptic, Dr. Wood, spune ca ” ar trebui să se faca gargara” cu suc din oră in ora, sau din doua in două ore, iar apoi se inghite cate o jumatate de lingurita de suc.

Hidropizie:
” Curatati de coaja o lamaie, si o taieti în felii mici, pe care le acoperti cu miere. Se consuma aceasta si se incepe cu o lamaie pe zi si se continua zilnic pana la 8 lamai pe zi .

Reumatism

Bea sucul de o jumatate de lamaie inainte de fiecare masa si inainte de culcare în fiecare seara, acesta poate fi diluat cu apă sub formă de limonadă puternic concentrata şi în acelaşi timp se aplică suc de lamaie si extern pe zona dureroasa. Aceste remedii isi dovedesc eficacitatea dupa numai trei zile prin reducerea durerilor.

Indepartarea tartrului

Sucul de lamaie poate inlocui cu succes o pasta de dinti, pentru aceasta scufundati periuţa de dinţi în sucul de lamaie diluat, vă ajută să va păstraţi dintii curati.


Lamaia creste rezistenta si imunitatea

Multe femei, bărbaţi şi copii sufera de lipsa cu calciu. Un cocktail de lamaie administrat timp de 30 de zile modifica in bine chimia corpului. Acest cocktail se administreaza de două ori pe zi, timp de 30 zile oferind o mai mare puterea de rezistenta la boli, imbunatateste memoria si rezistenta şi are efecte deosebit de benefice asupra tenului.

Reteta este:
suc de lamaie, lapte praf şi miere care se agită într-un shaker.

Lamaia un bun condiment
Ca si condiment: Pentru orice salata, sau pe orice verdeata, se recomnada utilizarea sucului de lâmâie în loc de oţet (care poate afecta ficatul).

Lămâia şi oboseala
Când simtiti ca incepeti sa obositi sucul dintr-o lamaie este salvator mai ales in caz de calatorii in care nu aveti alte alternative la indemaina. Are o acţiune rapidă mai ceva ca un medicament este, de asemena folositoare si in băuturi răcoritoare. Exploratorii de la tropice utilizareaza lamaie pentru protecţia împotriva nenumaratelor infecţii ce bantuie pe la tropice.

O cantitate mică de suc de lamaie va potoli setea mult mai eficient decât de o cantitate mare de apa. Călători cu experienţă declară că, atunci când ajung in localitati unde nu stiu daca apa este curata, adauga suc de lamaie in apa de băut iar, aceasta actioneaza ca un antiseptic şi previne si bolile si alergiile.

Igiena vaginala
Sucul de lamaie diluat este o metodă sigură şi sănătoasa a igienei vaginale. Acesta este un un puternic antiseptic mai ales atunci cand sunteti in deplasare si folositi dusuri si toalete straine.

Constipatia este tratata atat din interior cat şi din exterior prin consumarea sucului de lamaie in amestec cu ulei de masline de patru ori zi cu zi. Masati si zona abdominala de 3 ori pe zi cu acest amestec si veti scapa de constipatie.

În artrita, se maseaza usor articulaţiile cu suc de lamaie si ulei de masline dupa ce pacientul a facut o baie fierbinte si apoi se aseaza in pat acoperit cu o pătură.

Cataplasme cu lamaie se folosesc impotriva furunculelor, a abceselor şi a erupţiilor cutanate, în general. In acelasi timp se bea suc concentrate de lamaie.

În bronşită se face gargara cu suc de lamaie si ulei de masline, iar exterior se face un masaj pe gât şi pe piept.

În ciroză hepatică, este important sa se consume cât mai multe lamai (pina la o duzina pe zi) cu o dieta fara amidon si sa se consume din urmatoarele fructe: stafide, portocale, ananas, etc.

Rezultate uimitoare se obtin pentru cei care suferă de colită, cu un masaj de două pe zi pe abdomen cu suc de lamaie si ulei de masline.

În diaree, Dr. Mallett a folosit pulpa de mere şi suc de lămâie, atât pentru tineri şi bătrâni.

In eczeme, sucul de lamaie si sucul de ananas crud sunt aplicate din ora in ora pe zona afectata, până la vindecarea completa.

Gripa, durerile de cap, indigestia sunt tratate tot cu suc de lămâie, atit în interior şi cat si în exterior.

În tratamentul de icter, sucul de lamaie este combinat cu suc de morcov.

Cosmetica si lamaile
Odată cu deshidratarea lamailor si obtinerea sub forma de pulbere femeile au beneficiat de aceasta, deoarece principiile active se pastreaza iar acest praf se depoziteaza mult mai usor si este mai facil de utilizat, in orice moment.
In tratamentele cosmetice ultramoderne se foloseste aceasta pulbere pentru tenul gras sau mixt cu pori dilatati, sau pentru indepartarea petelor ori a pistruilor de pe ten, pentru reglarea pH-ului optim al pielii.

Lamaia este un agent de inalbire al dintilor

Cearcanele din jurul ochilor se pot estompa daca de doua ori pe zi se aplica suc de lamaie pe 2 tampoane ce se tin pe ochii cca 10 – 15 minute.
Pulberea de lamaia are o serie de utilizări pentru par si scalp, un masaj pe scalp cu aceastadiluata ca un suc, seara inainte de culcare, dupa care poate ramane pe cap si in timpul nopţii pentru proprietatile sale puternic tonice, precum şi capacitatea sa de a combate multe infecţii din scalp.

Un profesor de dans din New York trateaza ” picioarele elevilor lui şi articulaţiie ca sa devina mai flexibile” cu ulei de masline si suc de lamaie. Inainte şi după lecţiile de dans le face masaj aceste suc, iar rezultatele sunt uimitoare.

Lamaia un bun remediu antifumat
Dacă un fumator doreste cu adevarat sa renunte la fumat, atunci este suficient sa mestece lamaie sau sa ia cate o gura de suc de lamaie de cite ori ii vine sa aprinda o tigara.
În aproximativ treizeci de zile de la acest tratament tuturor dorinta de fuma a dispărut.
Pentru a obtine rezultate bune fumatorul trebuie sa reduca sau sa renunte la mancarurile foarte condimentate cu sare şi piper, care se pare ca favorizeaza dorinţa de tutun.

Lamaile ajută la depasirea alcoolismului
“Pacienţii care sunt dependenti de băuturi alcoolice ar trebui ca in loc de aceste să mananca din abundenta fructe: lamai, portocale, prune, piersici şi alte multe soiuri pentru a obtine rezultate bune. S-a constatat că fructele in cantitate mare incluse în dieta alcoolicilor, în special lămâile, anihileaza pofta pentru băuturile alcoolice.






http://www.vivanatura.ro
 
Primăvara este sezonul în care multe persoane acuză iritaţii la nivelul căilor respiratorii, strănută sau le curge nasul - semne ale alergiei, spun medicii. Potrivit statisticilor de specialitate, 25 la sută din populaţia Europei suferă de această afecţiune, iar în România, între 20 şi 24 la sută din persoane au rinită alergică, informează Gândul.

Remedii naturale împotriva alergiilor

Specialiştii în alergologie precizează că puful de la copaci, praful şi polenul sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei acestei afecţiuni des întâlnite în această perioadă a anului. Medicii adaugă că alergiile apar ca urmare a sensibilităţii organismului şi sunt provocate de factori alergeni, manifestându-se prin inflamaţii locale sau sistemice, de intensitate şi severitate variabile, informează site-ul news. yahoo.com.

Potrivit specialiştilor, alergiile pot fi combătute şi cu ajutorul remediilor naturale.

O soluţie la îndemână pentru îndepărtarea alergiilor este includerea în dietă a condimentelor precum piperul, hreanul, ceapa şi usturoiul, susţine dr. Mary Hardy, de la Centrul Medical Cedars Sinai din Los Angeles.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/remedii-naturale-impotriva-alergiilor-8218143
 
Acusica infloresc salcamiii,nu , nu ma refer la melodia lui Tudor Gheorghe:P ci la faptul ca trebuie stiut ca florile de salcam pot fi folosite .


Salcamul este antidepresiv.


Salcamul, Robinia pseudacacia, arbore melifer, adevarat rai pentru albine, inalt de pana la 25 - 30 de metri, cu ramuri rare si spinoase, este originar din America de Nord, la noi fiind aclimatizat. Florile de salcam, albe, parfumate, delicate, adevarati ciorchini de sanatate, apar in mai - iunie.

In silvoterapie, persoanelor stresate, depresive ori suferinde de astenie li se recomanda plimbari pe langa salcamii infloriti. Inhalarea parfumului acestor flori are efect linistitor asupra psihicului.


Pansament gastric

Florile de salcam calmeaza tusea si au efect usor sedativ, linistind starile de nervozitate si iritabilitate. In bolile de stomac, gastrita si ulcer gastric ori duodenal, florile de salcam actioneaza ca un adevarat pansament gastric. Se face o cura de macar o luna de zile in care zilnic se ia cate o lingurita de pulbere de flori inainte de fiecare masa.

Pulberea se obtine macinand florile bine uscate in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de doua saptamani, pentru ca isi pierde din proprietati.

Infuzia din flori de salcam se prepara turnand 200 ml de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara si lichidul obtinut se bea in trei reprize, dupa mesele principale.

Excelent pentru migrene

Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, de aceea se recomanda impotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinata, cate un litru pe zi, indulcita cu miere, este un remediu excelent in cefalee si stari de greata care se agraveaza la stimulii sonori si auditivi.

Infuzia combinata se prepara din trei - patru linguri de flori maruntite, puse la macerat intr-o jumatate de litru de apa, pentru 10 ore. Se filtreaza si lichidul rezultat se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o jumatate de litru de apa.

Calmeaza tusea

Dupa racire, se filtreaza si se amesteca cu lichidul ramas de la macerat, in felul acesta obtinandu-se cam un litru de ceai. Infuzia calda, indulcita cu miere, cate un litru pe zi, calmeaza accesele de tuse, durerile de piept si febra, avand proprietati emoliente, antiiritative si expectorante.

Pe cand farmaciile nu erau ca acum, pline de medicamente de sinteza, femeile de la tara faceau copiilor agitati si care nu dormeau bine baie in care puneau flori de salcam. Peste ranile provocate de arsuri, presarau flori de salcam bine uscate si maruntite, pulbere, si rana se vindeca bine, fara a lasa cicatrice. Contra leucoreei femeile fierbeau florile in apa sau vin.

In multe zone din tara exista o zi anume in care localnicii sarbatoresc salcamul, prilej de intalnire, vizite, intoarcere acasa, chiar si temporar, pentru cei plecati departe.


Aici gasiti si reteta pt clatite cu salcam :P



http://lifestyle.bzi
 
images-1.jpg


Aloe Vera este o planta cunoscuta din antichitate pentru efectele sale benefice asupra organismului, fiind utila atat in preventia sau tratarea unor boli, cat si pentru frumusete si mentinerea tineretii.




Aloe vera este bogata in substante puternice, cu efecte antioxidante, antisenescenta, anticancerigene, substante care intervin in mentinerea sanatatii si vivacitatii. Aloe vera este utila atat consumata sistemic, cat si aplicata local.



Beneficii tamaduitoare cu Aloe Vera



Pentru ca Aloe vera intervine in numeroase situatii de dezechilibru organic, vom enumera mai jos beneficiile acestei plante (se consuma doar gelul). Ceea ce trebuie sa stiti, ca in cazul oricarui tratament naturist, este faptul ca Aloe nu reprezinta un tratament exclusiv pentru o afectiune, ci trebuie corelata cu alte metode/tratamente. Iata beneficiile acestei plante:

- Aloe in comprese calde cu ceai concentrat de 10 ori de soc combate celulita. Se recomanda de doua ori pe saptamana aceste comprese, apoi acoperiti zona respectiva in celofan. Se tin cat mai mult posibil.

- Aloe imbunatateste digestia. Prezinta substante nutritive benefice pentru flora intestinala, dar si pentru mucoasa gastrica.

- Mentine tineretea. Se recomanda ca 3 dimineti pe saptamana sa beti un suc facut din jumatate de pahar de gel de aloe si jumatate de pahar de suc natural de fructe facut in casa.

- Aloe prezinta proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Gelurile de aloe reduc local inflamatiile, putand fi utilizat pentru persoanele cu piele sensibila;

- Aloe reduce acneea, se recomanda tratament cu aloe alaturi de tratamentul indicat de medicul dermatolog;

- Aloe este utila in ulcerul gastric sau in gastrite, facilitand efectele medicamentelor si procesele de vindecare;

- Combate candidoza: aloe stimuleaza echilibrul florelor bacteriene din organism;

- Amelioreaza colita, diverticulita, boala Crohn, sindromul de colon iritabil;

- Aplicata pe piele, previne imbatranirea, ridurile, aparitia petelor pigmentare;

- Intareste imunitatea;

- Aloe este folosita in tratarea simptomelor la menopauza;

- Este utila in boli metabolice ca diabet zaharat;

- Amelioreaza simptomele artritei daca este aplicata local;

- Amelioreaza evolutia si simptomatologia herpesului.


Se reocmanda sa consultati medicul inainte de orice tratament.




http://healthy.kudika.ro
 
Cinci motive pentru care trebuie sa mananci un mar pe zi

Cinci motive pentru care trebuie sa mananci un mar pe ziMerele, unele dintre cele mai comune fructe, se dovedesc a avea o serie de beneficii pe care le ignoram fara sa stim. Iti oferim insa cinci motive pentru care este recomandat sa consumi cel putin cate un mar pe zi.

1. Te ajuta sa mananci mai putin

Marul, prin consistenta pe care o are, confera organismului senzatia de satietate. Marul contine 5 grame de fibre care reprezinta 20% din necesarul de care are nevoie un om intr-o zi. In plus, mirosul merelor mentine scazut nivelul zaharului din sange si cel al insulinei, astfel incat te simti satula mai mult timp si implicit consumi mai putina mancare.

2. Te ajuta sa respiri mai usor

Copiii ai caror mame au consumat mere pe perioada sarcinii sunt mai putin predispusi la a avea astm sau respiratie greoaie la varsta de 5 ani, dupa spusele cercetatorilor din UK. Fructele protejeaza de asemenea plamanii adultilor, scazand riscul de astm, cancer la plamani sau alte boli respiratorii.

3. Scade colesterolul

Datorita prezentei a doua componente, si anume pectina (un tip de fibra) si polifenoli (antioxidanti puternici), merele pot scadea nivelul de colesterol din sange si elimina acel colesterol "rau" din cauza caruia se pot bloca arterele. Ca sa fii sigura de efectele benefice ale merelor, nu ii inlatura coaja, doarece aceasta contine de sase ori mai multi antioxidanti decat miezul.

4. Lupta impotriva cancerului

Cercetarile medicale arata faptul ca diverse componente care se gasesc in mere lupta impotriva cresterii celulelor cancerigene, avand efect maxim atunci cand marul este consumat cu tot cu coaja. Daca mananci mai mult de un mar pe zi, iti micsorezi de la 9 la 42% riscul de a face cancer de diverse tipuri: esofag, de colon, cancer la san, ovarian, de prostata si altele, conform studiilor cercetatorilor italieni.

5. Te ajuta sa fii mai inteligenta

Datorita continutului de acetilcolina, o substanta care ajuta la o mai buna transmitere a mesajelor dintre celulele nervoase, merele iti asigura o minte ascutita, indiferent de inaintarea in varsta, iti asigura o memorie mai buna si chiar reduce riscul de aparitie al maladiei Alzheimer, conform unui studiu recent al Universitatii din Massachusetts.

http://www.stilfeminin.ro
 
Un miracol al naturii: ploaia de aur si efectele ei tamaduitoare

Un-miracol-al-naturii--ploaia-de-aur-si-efectele-ei-tamaduitoare.jpg

Arbustul ploaia de aur sau forsitia, pe numele sau stiintific Forsythia suspense, este folosit in China, patria de origine, de peste 4000 de ani in terapia cancerului.

In Romania, arbustul a fost adus cu 200 de ani in urma si s-a aclimatizat foarte bine. Daca in locurile natale apare spontan, la noi este frecvent cultivat ca specie ornamentala, in parcuri, gradini, cimitire, ronduri urbane. Nu este o planta pretentioasa, insa iubeste lumina si nu creste in locurile umede si reci. Arbustul creste solitar sau in grup si poate fi tuns, dandu-i-se forma dorita.

Ploaia de aur este o planta lemnoasa, de 2 pana la 5 metri inaltime, cu o ramificatie puternica, inca de la baza. Ramurile tinere au scoarta deschisa la culoare. Pe masura ce se maturizeaza, scoarta devine brun-roscata. Ramurile sunt arcuite si goale in interior. Din ele chinezii confectioneaza arcusuri pentru un instrument muzical traditional cu corzi, numit ajaeng.

Florile ploii de aur apar primavara, in aprilie, inaintea frunzelor. Au culoarea galbena sau galben-verzuie si patru petale, alungite si unite la baza, formand o corola tubuloasa. Se insira des de-a lungul ramurilor, una cate una sau in buchetele de cate doua - trei.

Inflorirea, spectaculoasa si exploziva, se produce dintr-o data, de departe arbustul aratand ca un glob de lumina ori un soare coborat pe pamant. Multimea florilor nu lasa sa se vada nici macar un milimetru din ramura de care sunt prinse, de aceea florile par suspendate in aer, de unde si denumirea populara, dar si cea stiintifica.

Proprietati

Pe langa aspectul vesel, luminos, pe care il are ca planta ornamentala, ploaia de soare are si efecte terapeutice. Cercetarile moderne efectuate asupra plantei au scos la iveala principii antiseptice, antibacteriene si antivirale, precum si bioflavone angioprotectoare, ca vitamina P.

Datorita acestor substante pe care le are in compozitie, extractele din flori, infuzia si tinctura sunt recomandate in completarea tratamentelor infectioase. Infuzia de frunze, prin substantele pe care le contine, tanin, clorofila, flavonoide, acid salicylic, prezinta efecte antihemoroidale, diuretice si febrifuge.

Impreuna, frunzele si florile, pot fi folosite ca adjuvante in tratamentul intern al cancerului de san si al altor afectiuni si dereglari precum edemul, bolile acute cu febra sau hemoroizii.

Pentru prepararea infuziei se folosesc numai frunze si flori uscate, cate doua lingurite de planta, flori, frunze ori combinatie de frunze si flori, la o cana de apa clocotita. Se pot bea doua ceaiuri pe zi.

Fructele uscate, niste capsule care adapostesc seminte aripate, se folosesc ca fumigante pentru distrugerea microorganismelor care se afla suspendate in aer.

Sa avem sanatate!

sursa
 
Back
Top