• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Altfel de retete

Hrean

Cu o origine incerta, hreanul a trecut prin istorie ca un fel de condiment alternativ, preferat rar in bucatarie probabil din cauza gustului sau puternic si usor amarui. Se crede ca provine tot din zona Marii Mediterane si este cunoscut in aceste locuri mai putin pentru proprietatile sale nutritive si mai mult pentru valentele sale medicinale in tratarea afectiunilor respiratorii.

Hreanul este o planta cu radacina lunga, ascutita si inelata care de obicei se comercializeaza proaspat putand fi intalnit si ca produs uscat sau sub forma de pudra. Recunoastem hreanul de calitate datorita aspectului sau puternic si ingrosat. Daca ii zgariem usor coaja va degaja o aroma foarte puternica. Poate fi conservat cu usurinta si se pastreaza in conditii bune in otet alb sau simplu, la congelator.

In plan culinar hreanul se foloseste in special in salate diverse, ca garnitura la mesele bogate in grasime. Se poate folosi si la prepararea unui sos specific, sosul de hrean, foarte cautat in special de catre anglo-saxoni. Si alaturi de branzeturi grase, oua reci, carnati sau sunca hreanul este bine primit in sosuri sau garnituri variate. Gratarele de peste si carne rosie pot si acestea sa fie insotite de hrean pe post de condiment. Putem atenua simtitor gustul puternic al hreanului daca il fierbem sau il adaugam in compozitii fierbinti.

La mine in casa, este nelipsit la masa de paste langa oul rosu ,drob friptura,etc.

Si eu il folosesc des, am mereu in frigider. Ca sa ii iasa iutelala, la noi se tine langa foc o ora-doua. Mie insa imi place iute.

Leurda, condimentul uitat al europenilor.

Leurda, nativa din Europa Centrala si de Vest, are denumirea in limba latina de allium ursinum, adica usturoiul ursului.

De fapt, leurda este usturoiul salbatic, pe care il gasim in paduri de foiase sau brad, in locuri bogate in humus, umbroase si umede. Radacina leurdei se aseamana cu ceapa. Tulpinile plantei cresc intre 15 - 40 cm., au frunze mari, stralucitoare, de culoare verde proaspat, au forme ascutite, asemanatoare cu cele de lacramioare.

Planta face flori albe cu miros de usturoi care sunt inflorite din aprilie pana in mai. Fiindca se inmulteste prin polenizare, leurda nu are nevoie de cultivare, ea creste singura pe sub copaci, iar daca are conditii prielnice, se raspandeste peste tot.

Mare atentie la cei ce o consuma, sa nu fie confundata cu brandusa de toamna care este toxica. Cele doua plante se deosebesc prin miros, leurda miroase a usturoi. Bulbul se foloseste mai rar la gatit, sau se poate consuma crud. Este mai mic decat bulbul de usturoi. Frunzele sunt cele folosite si sunt recoltate inainte de inflorirea plantei. Aroma frunzelor de leurda seamana cu cea a usturoiului, dar putin mai blanda. Florile sunt mai aromate decat frunzele si sunt folosite cu success la decorarea salatelor, carora le imbogateste gustul.

Pe langa sulfura de alil ce da gustul si mirosul caracteristic, leurda contine vitamina A si C, saruri minerale de calciu, fier, natriu, cupru si fosfor, ea fiind foarte buna pentru imbunatatirea memoriei.

Leurda este un foarte bun depurativ al organismului, fiind utilizata in combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de piele. Aceasta planta este un bun vermifug, este foarte buna pentru gripa sau bronsita, usurand respiratia.

Leurda se foloseste des in bucataria europeana. Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, cartofilor, salatelor sau branzeturilor. Frunzele de leurda nu vor fi fierte, ele se folosesc proaspete si adaugate preparatului numai inainte de consumare.

Va prezentam in continuare cateva retete cu leurda:

Salata de leurda

Ingrediente:

3 legaturi de leurda,

3 oua,

3 linguri de maioneza,

sare.

Preparare:

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouale se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Supa-crema cu leurda

Ingrediente:

2 - 3 fire de ceapa verde,

1/2 fir de praz,

300 gr de cartofi,

1/2 telina,

1 morcov,

2 linguri de smantana,

500 - 600 ml de apa,

100 gr de leurda,

2 linguri de ulei,

sare si piper.

Preparare:

Tocam ceapa verde, curatam cartofii si ii taiem bucatele, taiem rondele partea alba a prazului, curatam morcovul si telina si le dam prin razatoare. Punem legumele la calit in ulei, timp de cateva minute, apoi stingem cu apa si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi.

Dam apoi supa prin blender, pentru a obtine o crema de legume pe care o dregem cu smanatana si o condimentam cu sare si piper dupa gust. Se spala bine frunzele de leurda si se toaca, se pun cate 2 - 3 linguri de leurda tocata pe fundul fiecarei farfurii, apoi se toarna supa. Se presara si praz verde, tocat.

Pateuri cu leurda

Ingrediente:

1 pachet de 500 de gr de aluat de foietaj (sau il puteti inlocui cu un aluat facut din 350 gr de faina, 2 oua, 5 linguri de ulei, 4 linguri de apa si sare),

250 gr urda proaspata,

400 gr leurda,

1 ceapa verde,

10 linguri de smantana,

sare si piper.

Preparare:

Se prepara umplutura din 250 gr de urda proaspata, 400 gr de leurda, o ceapa verde, 10 linguri de smantana, sare si pieper. Frunzele de leurda se oparesc un minut in apa fierbinte, fara insa a le lasa sa fiarba. Se toaca ceapa verde si se amesteca apoi, in blender, cu urda, leurda, smantana si condimentele.

Cu un pahar, taiem rondele din aluat, pe care le umplem cu cate o lingurita din compozitia de leurda si se coc in cuptorul incins cam 25 de minute.

Salata picanta de untisor si leurda

Ingrediente:

300 gr untisor crud,

300 gr leurda cruda,

2 linguri de ulei masline,

3 linguri suc de lamaie,

1 lingurita miere,

marar,

sare si piper.

Mod de preparare:

Se curata untisorul si leurda, se spala bine, li se rup coditele, apoi se taie in bucati mari. Intr-un bol adanc se pun leurda, untisorul si mararul tocat. Se adauga suc de lamaie, miere, ulei, piper si sare dupa gust.

Eu cred ca nu am mancat niciodata asa ceva

Incercarea ,moarte n-are.:P pe bune ,este f sanatos

As manca, daca as sti care e planta. M-am documentat cum arata, dar nu am vazut-o prin zona.

Salata cu papadie

Gustul usor amarui al papadiei ofera salatei un gust special. Este foarte important ca frunzele de papadie sa fie culese inainte ca planta sa infloreasca fiindca altfel devin foarte amare.

Ingrediente pentru 2 persoane:

-100g frunze de papadie,
- 50g ridichi,
- 2 oua fierte tari,
-o ceapa mica rosie,
-cateva jumatati de miez de nuca,
-sare, piper, 4 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet.

Preparare: taiati ouale in sferturi, spalati si maruntiti frunzele de papadie si ridichile. Taiati ceapa si maruntiti nucile in bucati mari. Puneti totul intr-un vas adanc si adaugati uleiul de masline, sare si piper dupa gust, la fel si otet, dupa care amestecati bine. Intr-un vas mai mare se amesteca toate ingredientele.

Eu fac salata simpla, doar frunzele, sare, ulei, otet balsamic si usturoi. E super!

SIROP DE PAPADIE

Intr-o zi cat se poate de insorita...

-se culeg 200 de flori de papadie(doar floarea),se spala usor,se adauga 2 litri de apa,apoi se pune la fiert.Se lasa cam 5 min. sa clocoteasca.

-se lasa la racit pana a doua zi.
-se strecoara zeama obtinuta printr-un strecuratoe fin,apoi se adauga zaharul.Pentru 1 litru de zeama 1 kg de zahar.Mie mi-a iesit 1 litru jumate de zeama,deci am pus 1kg jumate de zahar.
-se pune la fiert,amestecand pana ce zaharul se dizolva.
-se la sa sa fiarba 20 de minute.
-se ia de pe foc si se pune in sticle pe care le puneti apoi sa stea in prosoape,la caldurica, pana a doua zi.

Se poate folosi:
ca sirop cu apa minerala,
se pune in ceai,
se bea ca sirop de tuse.

Eu fac acest sirop in fiacre an, are culoarea si gustul mierii de albine.

RACI RETROGRAZI

"Se face o maioneza din galbenusuri batue, cu piper alb, cu sare si cu zeama de lamaIe, adaugand – cu putinul – untdelemn, iar cand s-a legat cum se cade, nitica apa clocotita, cat incape intr-o lingura. Se subtiaza cu vin rosu, prea putin insa, si se toarna peste cozile de raci, fierte mai-nainte in apa potrivit de sarata si cu zarzavat si-o ceapa-ntreaga-n fustele ei.
Ca mancarea sa fie mai simadicoasa, merge – asa de frumusete- o felie de ou, o maslina, o frunza de verdeata si-un rac intreg, stacojiu, mustacios ca un cazac, care sa lamureasca despre ce-i vorba, totusi, si sa ajute pofta."

Socata (vin de soc).

Ingrediente socata (vin de soc):

6-8 inflorescente de soc
6 l apa
1 kg zahar
4 lamai

Modul de preparare a retetei:
Se dizolva zaharul in apa. Se amesteca in apa sucul de la lamai, apoi se toarna intr-un borcan de 10 l. Se adauga cojile de lamaie si florile de soc, eventual un varf de cutit de drojdie de bere pentru ca socata sa fermenteze mai repede. Daca preparam socata cu flori proaspete nu este nevoie sa punem drojdie de bere, socul proaspat cules contine fermenti care produc fermentarea socatei. Cojile de lamaie dau socatei o aroma placuta de lamaie insa este bine sa le scoatem din socata dupa 4-6 ore, storcandu-le bine, altfel vinul de soc va fi amarui. Se leaga borcanul la gura cu tifon si se tine 2-3 zile la temperatura camerei, amestecand de 2-3 ori pe zi, pana cand socata incepe sa fermenteaze si capata un gust placut, acidulat. Se trece socata prin sita cu tifon si se pune in sticle PET, cu cap de sifon. Vinul de soc continua sa fermenteze iar presiunea va fi in cateva ore suficient de mare pentru ca sifonul sa functioneze. Cand umplem PET-ul cu socata trebuie sa avem grija sa lasam gol un spatiu de 0,5 l, altfel sticlele pot exploda.

5 preparate delicioase pentru diabetici

Chiar daca suferi de diabet, asta nu inseamna ca nu te poti bucura de aromele, gusturile sau placerile pe care ti le ofera diferite alimente sau mancaruri. Exista numeroase preparate, la fel de bune si sanatoase pentru toata lumea, de care diabeticii se pot bucura fara griji.

Iata 5 preparate delicioase recomandate pentru diabetici de nutritionistii de la American Diabets Association:

Salata de citrice
Are doar 65 de calorii pentru o persoana, este extrem de sanatoasa si delicioasa. Ai nevoie de 4 clementine, 5 portocale, 3 grepfruit. Stropeste fructele taiate in bol cu suc de lamaie si portocala si adauga putin praf de vanilie. Pastreaza salata o ora si jumatate in frigider si apoi bucura-te de gustul delicios si proaspat.

Pieptul de pui la gratar
Este la fel de bun si contine putine calorii. Reprezinta o masa usoara, nu necesita efort pentru a o prepara iar insotita de o salata proaspata de legume, poate avea un gust si mai bun, iti poate furniza si mai multa sanatate si energie.

Supa de rosii
Aromata, are doar 45-50 de calorii pentru o portie. Este buna atat rece cat si calda. In plus, este foarte satioasa. Avand un continut caloric atat de mic, o poti consuma intr-o cantitate mai mare, cu avantajul ca iti asiguri si necesarul de vitamine si minerale, dar si un substantial aport hidric.

Compotul de mere cu zaharina
Este usor de preparat, un desert racoritor si bun. Zaharina poti adauga dupa gust iar pentru un plus de aroma, nu uita sa presari putina scortisoara.

Somonul la cuptor cu lamaie si ulei de masline
Este recomandat persoanelor care sufera de diabet. Savoarea, aroma si modul usor de prepare il fac ideal pentru o cina rapida. In acelasi timp, somonul aduce organismului aportul necesar de proteine. Poti adauga si o salata de spanac, cu ciuperci si mozzarela, o salata sanatoasa si plina de vitamine. Nu uita sa adaugi putin otet balsamic si ulei de masline. Este bine sa folosesti cat mai putina sare, in schimb piper poti folosi cat doresti. O astfel de salata contine: 140 calorii, carbohidrati 14 gr, proteine 13 gr, grasimi 5 gr, fibre 6 gr, colesterol 1 mg.

Iata ca se poate manca sanatos, dietetic si bun. Preparatele pentru diabetici sunt la fel de gustoase, aromate, diversificate. Nu uita sa mananci corect si echilibrat in fiecare zi.
Pofta buna!

Mai multe informatii si sfaturi despre diabet si problemele de nutritie se pot gasi pe site-ul singurului targ de nutritie si diabet din Romania: www.expodiabet.ro.

Cidru din flori de salcâm

La o damigeană de 50 l se pun 3 farfurii cu vârf floare de salcâm dată prin maşina de tocat carne, 7-8 kg zahăr, o lămâie tăiată felii şi drojdie cât o nucă. Apa în damigeană se pune lăsând loc să fiarbă. Se pun toate în damigeană, la răcoare, să nu fermenteze rapid. În fiecare zi se amestecă până se aşează floarea jos (până nu mai fierbe). Se strecoară (cam după o lună), se pune în alt vas, i se dă culoare cu puţin zahăr ars amestecat cu foarte puţină apă. Din rest se mai poate face o dată cidru.

Cum sa ai mai putini gandaci de bucatarie

Ma plangeam zilele trecute ca am invazie de gandaci. Am incercat cu tot ce este pe piata, si apoi am gasit pe net o "reteta".
Am fugit la farmacie si am luat acid boric. Este un praf alb, asemanator cu zaharul. Am fiert apa (se dizolva mai bine in apa fiarta dar merge si cu rece), am pus un pliculet de acod boric si l-am dizolvat. Am luat apoi bucatele de paine si le-am inmuiat in solutie. Bucatile astfel tratate le-am pus in recipiente si le-am bagat pe sub mobila de bucatarie si in locurile mai intunecoase.
Au avut efect dupa prima aplicare ;)

=))ce reteta ca lumea!
noroc ca io nu am de astia aici!:D

Un plic de 30 de grame se dizolva cam in 120 ml de apa clocotita.
Cu cat este mai rece, cu atat se dizolva mai putin.

Retete: Sandvis cu macrou afumat si struguri

O combinatie bizara in aparenta, dar cat se poate de eficienta in practica. Gustul puternic de macrou afumat, combinat cu maioneza si hrean, se completeaza excelent cu prospetimea boabelor de strugure si mixul de salata verde. Un sandvis excelent pentru gusturi rafinate.

Portii: 2

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

* 100 grame macrou afumat, fara piele
* 3 linguri de maioneza
* 1 lingura crema hrean cu smantana
* o mana mix de salata (rucola, salata creata, etc.)
* 2 cozi de ceapa verde
* 1 cana boabe de strugure alb
* 2 lipii sau wrap-uri suedeze
* piper proaspat macinat

Preparare:

1. Tocati frunzele de salata mare.
2. Taiati rondele cozile de ceapa verde.
3. Spalati si stergeti boabele de strugure.
4. Zdrobiti macroul afumat cu o furculita.
5. Amestecati macroul cu maioneza, crema de hrean si piper proaspat macinat.
6. Ungeti lipiile cu pasta de macrou obtinuta.
7. Presarati cu amestecul de salata si cozi de ceapa.
8. Adaugati boabele de strugure si rulati.

Nota: Nu adaugati sare pentru ca macroul afumat este sarat indeajuns.

Sandvisul cu macrou afumat si struguri se serveste imediat.

View attachment 7

Autor: cevabun.ro

Attachments

• macrou struguri.JPG
    macrou struguri.JPG
    5.3 KB · Views: 2
Dulceata de ardei iuti

1 kg de ardei iuti rotunzi curatati se seminte
1/2 kg de zahar brun
2 linguri de miere
vin muscat sau alt vin dulce

Ardeii curatati impreuna cu zaharul si mierea se lasa o noapte la macerat.
Se pune totul intr-o oala ,se acopera cu vin si se fierbe cca o ora, pana devin ardeii sticlosi si sunt moi.Se mixeaza ca sa devina totul o pasta si se pune la borcane.
E buna cu mamaliga sau cu branza gen urda si de vaci.

Back