• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Articole cu si despre situatia din Romania

De ce moare CFR-ul. Singurul prost cu bilet în trenul blatiştilor

"Sărăcuţul, şi-a luat bilet!", avea să mă compătimească o femeie pentru că mi-am luat bilet Bucureşti-Olteniţa cu 10,6 lei, în loc să dau 2 lei la controlor - "naş", în terminologia navetiştilor.

La scurt timp după urcarea în tren, am înţeles de ce, dis-de-dimineaţă, casieriţa din gara Bucureşti Obor s-a uitat mirată la mine atunci când am cerut bilet spre Olteniţa. Pe lângă regretabila apariţie la casierie, doar un inadaptat cere astfel un bilet la un personal: "Un bilet la trenul de 7.13". Şi asta pentru că trenul pleacă atunci când vrea el, nu când e scris pe bilet. Au fost zile în care a plecat la 07.30 sau la 8.00. Întârzierea asta e şi prilej de glume între călători. Nu neapărat bune, dar uneori râzi şi la o glumă proastă. Oricum, râsul te încălzeşte.

Apocalipsa de zi cu zi

Într-o dimineaţă, un călător supărat că locomotiva stă în triaj cu farurile aprinse, dar nu mişcă vagoanele spre peron, a dat o glumă care, prin viu grai, s-a transformat într-un laitmotiv al cursei Bucureşti-Olteniţa: "Bă, vaca aia se uită cu ochii beliţi la noi, dar nu vrea a dracu’ să se mişte. Ia hai să-i aruncăm un braţ de fân, să vezi cum vine!". Şi omul a jumulit un mănunchi de iarbă, crescută în terenul fertil din crăpăturile din peron, şi l-a aruncat între şine. "Vaca" s-a urnit în cele din urmă din loc şi a venit spre locul unde iarba o aştepta.

În trenul acesta, în dimineaţa zilei de 11.11.2011, m-am urcat cu bilet. Până la Olteniţa aveam de mers 76 de kilometri. O oră, cel mult, mi-am zis. Pe bilet scria însă altceva: trenul pleacă la 7.13 şi ajunge la 10.19. În medie, personalul acesta merge cu 25 de kilometri pe oră.

Când urc, trenul e bocnă. Fuioare de aburi ies din gurile călătorilor, care au câte o înjurătură pentru fiecare minut de întârziere. Banchetele maro din compartimente, din vinilin, primesc frigul în ele şi parcă îl sporesc.

Unii îşi caută căldura într-o sticlă mică, pe care o scot din buzunarul şubelor umede. Beau cu ochii la bulele care se formează, apoi, când sticla nu mai e la gură, strâng tare din pleoape şi riduri lungi şi adânci răsar la colţurile ochilor. Tema zilei: apocalipsa. Prea mulţi de "1" în data aceasta.

Rău cu frig, dar mai rău fără frig

E un frig pe care îl urăsc, însă, culmea, aveam să-l regret. Pe măsură ce se încălzeşte, mirosurile ţâşnesc de prin toate colţurile. După provenienţă, sunt două categorii. Unele sunt perene, mirosuri care au intrat în banchetele şi în podelele acestor trenuri. Miroase a dezinfectant ieftin, care se bate asiduu pentru supremaţie cu izul de urină ce înaintează viteaz dinspre băi. Banchetele trimit spre nas un miros identic cu cel de haină îmbâcsită cu fum de ţigară.

Apoi, e plaja nesfârşită de mirosuri aduse de om. Luate separat, sunt mirosuri plăcute şi neplăcute. Împreună, însă, e ca la aritmetică: când înmulţeşti un număr negativ cu unul pozitiv, rezultatul e mereu negativ.

SOSEŞTE ÎN STAŢIE LA LINIA 3

"Trenul cu cei mai mulţi fini", într-o Românie cu reguli inverse

Trenul s-a urnit între timp, iar, prin compartimente, oamenii îşi pregătesc culcuşul. Banchetele vechi se curbează sub greutatea corpurilor tolănite.

Compartimentul fără fir

Când cineva se mişcă, se zguduie şi bancheta din compartimentul vecin. Unul mai slab de înger ar crede că nu e glumă cu apocalipsa aia. Un angajat CFR, suit în tren la adăpostul gratuităţii oferite de legitimaţie, explică de ce trenul face 76 de kilometri în trei ore: "Oamenii nu-şi cumpără bilete, pe ei (n.r. cei de la căile ferate) îi doare-n cur".

Un paznic care lucrează la un depozit de pateuri abandonează o coadă de coasă pe coridor şi dă să intre în compartiment. Totuşi, acceptă bucuros să-şi descrie oraşul. Explicaţia lui justifică oarecum de ce lumea nu-şi ia bilet, alegând să accepte calea celor trei ore: "Acolo, nu mai e nimic. Fabrica de zahăr s-a dus, şantierul naval la fel, conservele nu mai sunt. Acum, asta e România: paznici şi croitorese".

Trenul trece pe lângă Dragonul Roşu. Omuleţi cu cărucioare gonesc în toate direcţiile în căutarea celor mai ieftine mărfuri. În "Dragon" se învârt bani grei, însă în jur e o sărăcie apăsătoare: case din resturi de BCA-uri, acoperite cu table ruginite, aşezate alandala. Haine rupte, în horă, la uscat pe o sârmă.

Fumatul, interzis numai pentru cei cu bilet

Alte haine, murdare, zac aruncate la marginea căii ferate. Trenul pare doar o continuare a acestui peisaj. Pe coridor, un nene la vreo 50 de ani, care a aburit geamul din faţa sa tuşind măgăreşte, îşi pregăteşte banii de naş. "Ăsta-i trenul cu cei mai mulţi fini", spune el, după care urmează o lungă pauză în care îşi savurează zgomotos gluma. Se îneacă, dar continuă să vorbească: "Îi dau 3 galbeni. 15.000. Păi mâine nu mai am bani de ţigări". Asta îi aminteşte să mai ardă o ţigară. Pe biletul meu, scrie mare: "Fumatul interzis". Însă el nu are de unde să ştie, pe monedele sale nu scrie asta. În răcoarea din tren, vezi fumul gros cum se îndreaptă, alene, spre o uşă care nu vrea să se închidă.

Femeile şi copiii au loc pe hol

Deodată, uşa se deschide larg, însă trenul nu a oprit încă în gara Titan. Oamenii năvălesc în tren şi unul ocupă câte 3-4 locuri în compartiment. Cei care aşteaptă trenul la peron fie nu găsesc locuri, fie se aleg cu cele mai proaste. Bătrânii şi femeile stau pe coridor, într-un tren care circulă parcă printr-o Românie cu reguli inverse.

RTEmagicC_6fd400d11f.jpg.jpg

NUME DE COD: MELCUL. Trenul face 76 de kilometri în 3 ore şi 6 minute

TOATĂ LUMEA ÎN VAGOANE!

După ce urcă toată lumea, suntem fix 215 călători. Cei mai mulţi sunt navetişti care au ieşit de la turele de noapte. Trenul îi va adormi rapid

Unii încearcă să alunge tentaţia somnului cu un pic de conversaţie, dar ochii clipesc şi, până la urmă, sforăitul ocupă locul cuvintelor. O doamnă, sosită de curând dintr-o vizită în Canada, unde s-au stabilit cei trei copii ai săi, e scandalizată de tot ce vede. E în tren deoarece nu ştie să conducă BMW-ul din garaj, cu cutie de viteze automată. "Și câtă civilizaţie, câtă disciplină e acolo! România e ultima ladă de gunoi a Europei", grăieşte ea. În schimb, într-un buzunar poartă două bancnote de 1 leu. Disciplina place, dă bine când o invoci, dar haosul e un mediu greu de părăsit.

Pur românesc: rest la şpagă

E greu de înţeles de ce o altă doamnă, care se recomandă "Păun", s-a urcat în tren fără bilet. "Io-s pensionară. Aş plăti biletul la jumătate. Până la Vasilaţi, întreg e 3,7 lei", stabileşte ea coordonatele legalităţii. Legal, ar plăti 1,9 lei pe bilet, dar preferă să dea 2 lei la naş. Dânsa e şi cea care mă compătimeşte pentru bucata de hârtie care mă face călător legal.

După câteva minute de conversaţie, aflu că şi-ar permite cu siguranţă un bilet întreg, ba chiar l-ar putea mitui pe mecanic să o lase să stea în locomotivă. Pe lângă pensie, primeşte vreo 500 de euro din chirii, pentru două apartamente din Bucureşti, unde şi locuieşte. Merge pe la fratele său, care suferă de una dintre bolile satului românesc: beţia.

Controlorul se iveşte în cele din urmă, cu un zâmbet larg pe chip, deschizând câte o conversaţie în fiecare compartiment. Oamenii îi aruncă câte un leu sau doi. Cel cu monedele îi dă cei trei galbeni. Până să vină, doamna îmi spusese că i s-a întâmplat să nu aibă mărunt, dar controlorul i-a dat rest. Are doi lei în portofel, dar scoate o hârtie de 5, numai că să îmi arate că nu a minţit. Îi întinde, Naşul îi ia şi, într-adevăr, îi dă rest 3 lei. Rest la şpagă.

Când îmi vede biletul, controlorul ridică ochii miraţi să îmi vadă chipul. Regăsesc ceva din privirea casieriţei din gară. Apoi spune: "Ia, uite! Cineva cu bilet. Un bilet la două vagoane!". De fapt, un bilet în tot trenul, că garnitura are doar două vagoane. Îmi dă "autograf" pe bilet şi intră în alt compartiment, unde colectează vreo 7 hârtii de un leu.

"Bă, te aruncăm din tren!"

Femeia cu copiii în Canada coboară la Gălbinaşi. Doamna Păun mai are o staţie. Aşa că mai povesteşte ceva: "Într-o seară, era un vagon plin cu ţigani. Şi vine naşul şi aştepta să îşi ia banii. Ei nu dădeau, naşul insista. Şi i-au zis: «Bă, pleacă dracu’ de-aici, că te aruncăm din tren!». Şi a plecat, că îl omorau ăia".

"Du-te, mamă, în compartiment, că e mai cald. Ai mai plătit şi bilet!", îmi mai spune ea înainte să coboare. Amabilă, îmi face cu mâna de pe scară, îndemnându-mă încă o dată să intru în compartiment. Intru şi, după ceva vreme, urcă doi elevi. Unul de-a unşpea îl ceartă pe altul de-a noua pentru că a dat 100 de lei pe un telefon. "Păi îţi luai super telefon la banii ăştia, prostule!", spune el, privind spre un Nokia jerpelit. În mijlocul certei, în compartiment intră şi doi tineri romi, la vreo 25 de ani fiecare. Câteva minute nimeni nu spune nimic. Simt că mă ia un pic somnul, soarele bate blând în geam şi razele mă mângâie pe obraz. Când înfig mai puternic fundul în banchetă şi îmi proptesc capul de placajul călduţ de lângă geam, izbucneşte o manea. Celui de-a unşpea i-a sunat telefonul. După ce închide, unul dintre tinerii romi, cu şuviţe oxigenate şi perciuni lungi şi ascuţiţi, îi cere telefonul. Se cunosc, se pare, de la discotecă.

Rihanna de la Vasilaţi

"Ai şi tu de-astea noi? Ăia cu ram-pam-pam-pam o ai?", îl interoghează el, în timp ce caută melodii în telefon. Dă pe o manea care începe fix aşa: "Să moară familia mea dacă nu spun adevărul!". Textul, ca să îi spunem aşa, este despre un bărbat, interpretul, care are o "nevastă curvă", dar o iubeşte şi nu poate renunţa la ea. Lasă melodia până la capăt, apoi ascultă alte manele, dar pe fragmente. Îmi rămâne în minte un singur refren, pentru recordul de absurditate atins de versuri: "Iar am greşit, dar am greşit cu voia mea / Te fac să plângi, doar ca să îţi şterg lacrima". "Caută de la număru’ 92 încolo!", îl sfătuieşte elevul şi eu îmi dau seama că nu se vor plictisi prea curând de ascultat muzică. Aşa a şi fost, până la Olteniţa asta au făcut.

Controlorul a mai venit o dată, a luat câte un leu de la elevi, în timp ce băieţii de pe bancheta vecină au spus simplu, rânjind: "S-a văzut". Naşul nu a protestat, ba chiar a schiţat un zâmbet şi a plecat. Încă o zi în care nu a ieşit deloc rău.

Scumpii ani de liceu, fără ore de română

Am aflat şi de ce mergeau cei patru la Olteniţa. Oxigenatul şi prietenul său, un tip cu cercel în forma siglei de la Nike, mergeau să-şi ia smartphone la abonament, în timp ce băieţii mergeau la şcoală. Orele lor începuseră de dimineaţă. "Mai prindem şi noi o oră, acolo, să nu zică că n-am fost", explică ei.

Oxigenatul e un pic gânditor, deoarece i-a spus lui cineva că ăia de la Vodafone s-au prins şi nu mai dau abonamente în comuna Gălbinaşi, deoarece oamenii iau telefoanele ieftine, vorbesc şi nu mai plătesc nimic. Apoi îl decodează şi gata, e telefonul lor, contractul pe doi ani nu e decât o hârtie. "Cică e rău-platnici în Gălbinaşi", explică, după 10 ani şi ceva de şcoală, elevul cu telefonul cu manele.
"Ia, uite! Am şi eu pe cineva cu bilet. Un bilet la două vagoane" CONTROLORUL de pe trenul Bucureşti-Olteniţa
"Asta-i trenul cu cei mai mulţi fini. Îi dau la naş 3 galbeni. 15.000. Îi ajunge. Păi mâine nu mai am bani de ţigări!“
CĂLĂTOR până la Budeşti, la 50 km de Bucureşti
"Într-o seară, era un vagon plin cu ţigani. Şi vine naşul şi aştepta să îşi ia banii. Ei nu dădeau, naşul insista. Şi i-au zis: «Bă, pleacă dracu’ de-aici, că te aruncăm din tren!»".
DOAMNA PĂUN, călătoare cu "naşul", deşi cu bilet ar ieşi mai ieftin

SURSA RĂULUI

Oraşul natal al lui Iliescu, lipsit de viaţă

Olteniţa e ca un mort în ziua înmormântării. Oraşul e îmbrăcat în haine bune. Dischisit, chiar bine întreţinut. Însă, îi lipseşte viaţa. Locurile de muncă. Gara te aşteaptă cu flori proaspăt sădite, centrul e o mică grădină botanică. Însă, vezi şi un şantier naval în care nu mai mişcă nimic.

"Am lucrat 30 şi ceva de ani în şantier", spune Gelu Eder, care vede acum cum toate de acolo "se fură cu firma de pază". În faţa noastră, peste linia ferată, sunt ruinele fabricii de zahăr. Un munte de fier şi ziduri crăpate, îmbrăcat în geamuri care, la răstimpuri, cad cu zgomot.

RTEmagicC_98a1b55140.jpg.jpg

Olteniţa te aşteaptă cu flori. În faţa gării

RTEmagicC_a8c244f000.jpg.jpg

Centrul oraşului, o lungă alee pietonală, este foarte bine întreţinut

RTEmagicC_92a775a2fe.jpg.jpg

Viaţa în Olteniţa. Cu 19.000 de euro te muţi în două camere. Şi îţi iei şi-un porc ....

RTEmagicC_1db7cbecf7.jpg.jpg

RTEmagicC_a9037e1700.jpg.jpg

evz.ro

Criza s-a accelerat. Ce rol jucăm în noua ordine a UE?

Nici cea mai mare putere europeană nu mai trezeşte încredere investitorilor. În Europa, criza înaintează cu viteză mare, iar România va resimţi efectele prin scumpirea împrumuturilor.

12merkel_reuters_02_4a894f675b.jpg

Criza pare să înainteze mai rapid decât se anticipase. Zilele trecute, investitorii şi-au îndreptat armele de atac spre cea mai mare putere europeană, Germania, care nu a reuşit să-şi plaseze decât jumătate din bonduri.
În plus, la nivel european au apărut deja voci potrivit cărora zona euro ar fi deja în recesiune.
Institutul Internaţional de Finanţe susţine că economia zonei euro s-ar fi contractat în al treilea trimestru, în condiţiile în care starea mediului de afaceri s-a înrăutăţit peste aşteptări. Posibilitatea restrângerii zonei euro, mai întâi prin plecarea Greciei, pare tot mai aproape.

Germania şi Franţa nu se mai ceartă în public
Criza se accentuează pe zi ce trece, pentru că investitorii nu mai au încredere. Dincolo de indicativele agenţiilor de rating, aceştia încep să-şi facă propriile ierarhii, bazate pe datele macroeconomice ale fiecărei ţări.
"Despre datoria Greciei se ştia de mult timp că este mare, dar a trebuit ca investitorii să devină neîncrezători pentru ca situaţia să se înrăutăţească", a spus Gabor Ljubicic, director executiv adjunct al diviziei retail din cadrul OTP Bank România.
Partea bună este că atâtea veşti negative venite într-un răstimp scurt au determinat liderii europeni să tragă o concluzie binevenită: când pieţele sunt deja agitate, nu are rost să pui paie pe foc cu un discurs public negativ.
Aşa încât, ieri, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, au luat o decizie importantă la Strasbourg: disputele privind evoluţia din zona euro, cum ar fi rolul pe care Banca Centrală Europeană ar trebui să îl joace, nu vor mai fi purtate în public.

România, încotro?
La nivelul pieţelor financiare, efectul crizei europene este resimţit imediat. Faptul că Germania se confruntă cu costuri mai mari de finanţare "este o consecinţă firească a crizei datoriilor, care a tot fost mutată de colo-colo, până când chiar şi Germania, care devine garantorul pentru întreaga economie europeană, începe să suporte povara statelor afectate, precum Grecia, Spania, Italia", a comentat, pentru EVZ, analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit acestuia, efectul acestei reacţii a pieţelor faţă de Germania va fi simţit imediat şi de celelalte ţări din UE, inclusiv de România, prin creşterea costurilor de finanţare.
Totuşi, având în vedere că a luat la timp măsurile de austeritate, România stă mai bine comparativ cu alte ţări, notează analistul economic. Astfel, "cursul leului nu are motive foarte importante să varieze mult în raport cu euro", adaugă acesta.
Banii care s-au mişcat în primele luni în Europa au indicat, însă, că România a jucat oarecum un rol privilegiat în ochii pieţelor, investiţii mai mari atrăgând Polonia şi Cehia.

12.jpg

PLAN
Franţa şi Germania umblă la tratate

Franţa şi Germania vor înainta în zilele următoare o propunere comună pentru revizuirea Tratatelor Uniunii Europene cu scopul de a asigura supravieţuirea zonei euro, a anunţat ieri preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi căutăm cele mai bune soluţii", a declarat liderul de la Paris în urma întâlnirii avută la Strasbourg cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu noul premier italian, Mario Monti.
Primele trei economii ale zonei euro sunt determinate "să facă totul pentru a susţine şi a garanta perenitatea zonei euro", a adăugat Nicolas Sarkozy.
"Franţa şi Germania lucrează împreună la elaborarea unor propuneri de modificări", a confirmat şi cancelarul german, care a mai subliniat că este necesar să se se facă progrese în domeniul uniunii fiscale, precizând însă că statutul Băncii Centrale Europene (BCE) nu va fi afectat şi aceasta va fi în continuare independentă.
"Trebuie să ne coordonăm mai mult politicile şi dorim o monedă stabilă", a insistat cancelarul german. Preşedintele francez a spus că aceste propuneri comune vor fi prezentate înaintea Consiliului European din luna decembrie.
La rândul său, Mario Monti, le-a prezentat lui Sarkozy şi Merkel planurile de redresare a situaţiei financiare din Italia, care acoperă următorii doi ani, potrivit BBC.

INTERVIU
Cum poate economia locală să prindă viteză

Economia noastră are şansa să crească peste media Uniunii Europene, exploatând bine anumite nişe, spune Eugen Rădulescu, directorul direcţiei de audit din BNR, într-un interviu pentru EVZ.
EVZ: Investitorii nu mai vor nici bondurile Germaniei, iar unele voci spun că zona euro este în recesiune. Criza se extinde mai repede decât în estimări?
Eugen Rădulescu: Este prea devreme să ne pronunţăm. Oricum, decalajele dintre costul la care Germania îşi vindea bondurile şi nivelele la care vând celelalte state erau destul de mari, iar Germania are la rândul său o datorie publică destul de ri dicată.
Estimarea pentru creşterea economică în UE de la anul este de circa 0,5 – 0,6%. Cum poate România creşte peste medie?
Economia noastră este mică raportat la cea a Uniunii Europene. Dacă UE nu va avea o creştere importantă nu înseamnă că România nu poate înregistra un avans mai mare. Dacă reuşim să intrăm puternic pe o nişă, atunci vom putea realiza o creştere importantă.
De unde ar putea veni creşterea locală?
Avem o industrie care funcţio nează destul de bine. Să nu uităm că exporturile noastre dintr- o lună sunt cât erau acum 15 ani într-un an întreg. Avem o industrie diversifică care poate avea succes la export pe piaţa europeană.
Recent, Fitch a scăzut perspectiva de rating a Ungariei. Prezentăm, ca piaţă, mai multă atracţie în ochii investitorilor faţă de Ungaria?
Niciodată când casa vecinului ia foc nu trebuie să te bucuri pentru că, de fapt, şi casa ta va fi evaluată mai prost. Situaţia Ungariei s-a înrăutăţit însă de mulţi ani. Anunţul Fitch doar a semnalat acest lucru.
Ei sunt însă încă în categoria investment grade, în timp ce România e plasată în continuare de unele agenţii în non investment grade. Asta nu înseamnă însă neapărat că vom atrage mai multe investiţii pentru că acum contextul nu este unul de extindere ci mai degrabă investitorii se întreabă de unde se retrag mai întâi. Aşa că ar trebui să găsim acele soluţii pentru a păstra ceea ce există deja.

http://www.evz.ro

România la iarnă: criză de gaz, criză de cărbune, criză de curent

Cu doar câteva zile înainte să intrăm şi calendaristic în iarnă, România are probleme în aprovizionarea cu gaze şi cărbune. Mai mult, seceta din a doua parte a anului ne poate aduce facturi mai mari la electricitate chiar de Anul Nou.

calorifer_68810100.jpg

România are probleme cu aprovizionarea cu gaz şi cărbune si există un risc major să avem probleme cu încălzirea în această iarnă, care se anunţă friguroasă, au spus surse guvernamentale pentru MONEY.RO. În plus, scumpirea energiei electrice cu un procent semnificativ pare inevitabilă pentru că Hidroelectrica, cel mai mare producător din ţară, încearcă să-şi recupereze pierderile provocate de secetă prin scumpirea energiei electrice.

În urmă cu doar câteva zile Bucureştiul a fost la un pas să rămână fără gaze pentru că presiunea în conducte era foarte scăzută. Motivul îl reprezintă atât temperaturile foarte scăzute pentru această perioadă cât şi importurile reduse din Rusia. Practic, nu există suficiente gaze pe piaţă şi este nevoie sa se scoată masiv din depozite, mult mai devreme decât ar fi fost normal, ceea ce pune presiune asupra sistemului în lunile care vor urma.
„S-au înghesuit toţi să importe de la unguri prin Arad-Szeged, pentru că e ceva mai ieftin şi au rămas la cote joase importurile din Rusia. E şi o problemă de echilibrare a sistemului pentru că , dacă nu tragi gaze din depozit, la momentul potrivit, rişti să rămâi fără ele exact când e cel mai frig iar presiunea poate ajunge atât de scăzută încât să nu urce gazele până la beneficiar. Una peste alta mai intră şi termocentrala Petrom în funcţiune(cea de pe platforma Petrobrazi – n.r.) şi consumă şi ea gaze. S-ar putea să avem mari probleme”, au spus sursele citate.

Ca şi cum nu ar fi îndeajuns, peste posibila criză a gazului se suprapune şi una a cărbunelui. Complexurile energetice din Oltenia merg la capacitate maximă de trei luni, de când Hidroelectrica a fost nevoită să diminueze drastic producţia de electricitate pentru că n-a mai avut apă. În consecinţă, complexurile au trebuit să compenseze cantitatea de energie lipsă de pe piaţă producând din plin, cu un consum de cărbune mult peste cel obişnuit. Practic, au produs ca în plină iarnă golind rezervele de cărbune aşa că, în prezent, trebuie achiziţionate cantităţi mult mai mari de păcură şi ţiţei decât de obicei, au mai spus sursele citate. Directorul Rovinari, Tiberiu Trotea a admis că lucrează turat la maximum de mai multe luni, însă spune că nu are probleme cu aprovizionarea cu cărbune. „Pe noi ne bucură că lucrăm la maxim. Avem minele proprii, nu-i problemă, se scoate cărbune 6 zile din 7, muncim şi 7 din 7 dacă e nevoie. Important e că ne sporim veniturile”, a precizat, pentru MONEY.RO, oficialul citat.

Ţiţeiul şi păcura sunt produse mult mai scumpe decât cărbunele, încât este de aşteptat ca termoficarea să fie mai scumpă ca anul trecut. Nu numai termoficarea, însă. Hidroelectrica a cerut ANRE să le permită o creştere a tarifelor la energie de până la 50% ceea ce s-ar transpune într-o creştere a tarifului la consumatori de circa 13% de la 1 ianuarie.

Ce-ar fi de făcut pentru ca România să evite un colaps energetic? „Situaţia din gaze să fie bine reglementată pentru că acum gazele sunt stat în stat la Ministerul Economiei prin voinţa unor băieţi de bine. Apoi, trebuie să se achiziţioneze de pe acum păcura şi ţiţeiul necesare pentru încălzire ca să nu plătim cel mai mare preţ când va fi frigul cel mai mare”, au precizat sursele citate.

În prezent, România plăteşte cel mai mare preţ din toate timpurile pentru gazul rusesc - 545 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul adus din Vest prin Szeged – Arad este doar 495 de dolari mia de metri cubi. Preţurile mari ale gazului de import afectează, deocamdată, doar firmele. Populaţia plăteşte de doi ani acelaşi preţ la gaze şi, până la 1 aprilie 2012, acesta nu se va schimba.
money.ro

Grija mare la hotii de locuinte, mai ales acum, de sarbatori.

Ultimul racnet in materie de spart locuinte - spray-ul cu azot

Se apropie Sarbatorile de Iarna, iar hotii din locuinte devin din ce in ce mai activi, avertizeza reprezentanti ai MAI. Si intr-o epoca a tehnologiei, acestia nu puteau sa nu isi innoiasca metodele de spargere: acum folososesc spray-ul cu azot.

"Folosesc un spray cu azot, care, prin diferenta de presiune, ingheata incuietorarea. Aceasta devine casanta si o sparg cu surubelnita. Intra in casa mai repede decat proprietarul si cu mai putin zgomot, pentru ca nu scot nicio cheie.

De regula hotii actioneaza in grupuri de 2-3 persoane. Dupa ce urmaresc zona timp de cateva zile, verifica sistemul de inchidere si daca este conectat la alarma. Apoi, trec la actiune. Intreaga operatiune dureaza 10-15 minute. Anul acesta, am avut cateva sute de hoti prinsi in flagrant, dupa declansarea alarmei", a explicat Dan Domnica, reprezentant BGS, pentru Jurnalul National.

Oamenii legii spun ca hotii iau de obicei bani si bijuterii, mentionand ca nu se complica cu bunuri pe care le vand greu apoi.

Specialistii recomanda cetatenilor sa instaleze un interfon sau un sistem de control la intrarea in locuinta, sa nu lase usile deschise niciodata, usa de la intrarea in casa sa fie facuta dintr-un material rezistent la solicitari mecanice si termice, sa puna un lant de siguranta, sa aiba draperii si jaluzele pentru ca respectivul camin sa fie ferit de priviri indiscrete si sa monteze un sistem de alarma.

In plus, daca se locuieste la bloc, cetateanul trebuie sa se asigure ca este lumina pe paliere.

http://www.ziare.com/stiri/hoti/ultimul-racnet-in-materie-de-spart-locuinte-spray-ul-cu-azot-1136683

Isi muta BMW-urile si isi ascund animalele. Ce fac romanii ca sa ia in continuare ajutor de la stat

In vremuri aspre, unii se pricep de minune sa fenteze statul: iau diverse ajutoare sociale, dar au case faloase, muncesc in strainatate sau conduc afaceri, la negru, evident.

In plus, oamenii au timp sa aranjeze totul ca sa iasa bine la inspectie, intrucat anchetele de la primarie sunt anuntate din vreme. Am mers in judetul Dolj, aflat pe primul loc la capitolul "ajutoare sociale", in comuna fruntasa in acest domeniu: Sadova. Si iata ce-am gasit.

Oltenii din Dolj aduna sume considerabile din ajutoare sociale: un sfert de judet e trecut pe aceste liste. Iar in Sadova, din 8.000 de locuitori, 1.000 primesc bani de la stat. Printre beneficiari este si un barbat in putere: la 30 de ani si-a ridicat deja o vila cocheta.

Alti asistati social cresc porci in gospodarie si ii vand acum, de Craciun. Evident, fara acte. Vara vand legume si fructe la poarta. Sau pleaca la munca in strainatate si lucreaza cu lunile, la negru.

Un alt caz - un barbat, cu doi copii, oficial fara nicio forma de venit, are de la stat 500 de lei - asigurati in fiecare luna. Aflam si cum sunt facute anchetele sociale: vizita inspectorilor e anuntata dinainte, iar oamenii ascund pe la vecini toate orataniile din curte sau masinile bune, parcate, de regula, in fata casei.

La primarie, totul este insa in regula.

Anual, 12 milioane de romani incaseaza aproape 5 miliarde de euro, ca ajutoare sociale.

http://stirileprotv.ro/stiri/social...a-sa-nu-le-fie-taiate-ajutoarele-sociale.html

Intr-o tara in care mai mult de jumate din populatie ia ajutoare sociale, ce sa mai comentam? Doar ca autoritatile inchid ochii. Voi credeti ca in comunitatile mici, primaria nu stie ca aia au masini scumpe, animale, si casoaie? Se inchid ochii, asta e masa de manevra cea mai facila.Si daca sunteti atenti veti vedea ca zonele controlate de PSD sunt cele in care se dau cele mai multe ajutoare sociale. Decat sa se duca la munca, stau la pomana statului. Si sa-mi fie mila de astia? Se cauta forta de munca cu ziua, dar nu gaseti, decat pe bani multi, masa, tigari si beutura. Adica se bucura la banu statului luat moca, dar cand vine vorba de munca, cer lovele, nu se joaca, stiind probabil ca vor fi refuzati. Astia suntem, puturosi, snobi, jmecheri, dar stim sa ne plangem. Si mai tarziu merjem si aruncam cu pietre in geam la guvern, pe ritmuri de pinguin.

UPDATE: O DECIZIE FINALĂ VA FI ANUNŢATĂ PE 28 DECEMBRIE
Exclusiv ZF: Rămân 18 milioane de români fără semnal la telefonul mobil? Licenţele expiră pe 31 decembrie

UPDATE joi, ora 11:00 : Preşedinţele ANCOM, Cătălin Marinescu, şi-a anulat conferinţa de presă programată pentru astăzi la ora 13:00, în contextul în care nicio decizie în privinţa prelungirii licenţelor celor doi operatori de telefonie mobilă nu a fost luată. UPDATE joi, ora 10:30 : ANCOM a amânat până pe data de 28 decembrie luarea unei decizii în ceea ce priveşte licenţele de telefonie mobilă care ar fi trebuit anunţate astăzi, au declarat pentru ZF surse din piaţa de telecom.

Încordare fără precedent în relaţiile dintre stat şi Orange şi Vodafone
Operatorii nu ştiu cum îşi vor prelungi licenţele cu 10 zile înainte ca ele să expire
Şedinţă cu "cuţitele" pe masă astăzi la arbitrul telecom.
Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă - care au împreună peste 18 milioane de clienţi şi afaceri anuale de 1,8 miliarde de euro-, rămân în mai puţin de 10 zile, pe 31 decembrie, fără licenţele de operare.

Companiile nu ştiu încă exact în ce termeni le vor reînnoi, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) n-au reuşit în 15 ani să se coordoneze pentru a adopta o decizie.
În aceste condiţii relaţiile dintre cele două părţi au devenit încordate, aproape de a escalada într-un conflict deschis, potrivit declaraţiilor făcute pentru ZF de mai multe surse apropiate discuţiilor.

Motivul tensiunii din ce în ce mai mari dintre MCSI, ANCOM şi cei doi operatori nu este legat doar de modul în care vor fi prelungite licenţele şi la ce cost, ci şi de intenţia autorităţii de reglementare de a obliga Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pe care îl folosesc într-un termen pe care operatorii îl consideră foarte scurt, de un an de zile, la un cost care ar putea depăşi 100 de milioane de euro în condiţiile în care Orange şi Vodafone ar trebui să instaleze şi mai multe antene în aglomerările urbane pentru a menţine la acelaşi nivel calitatea serviciilor.

După mai multe întâlniri desfă­şu­rate în această atmosferă tensionată, ANCOM va avea joi la ora 9,30 o nouă rundă hotărâtoare de discuţii cu reprezentanţii industriei telecom, în care se va lua o decizie în privinţa modalităţii de prelungire a licenţelor şi a perioadei în care Orange şi Vodafone vor elibera spectrul.
"Preşedintele ANCOM Cătălin Marinescu va susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia va fi prezentată Decizia privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe de 900 şi 1800 MHz", a anunţat miercuri arbitrul telecom. Chiar dacă în joc sunt reglementări care afectează felul în care va arăta piaţa de telefonie mobilă din România în următoarea decadă, ANCOM a stabilit pentru această hotărâre care va fi emisă joi o perioadă de consultare de numai 10 zile, de trei ori mai mică decât în mod obişnuit, în condiţiile în care statul a rămas fără timp pentru a soluţiona problema.

ANCOM a fost nevoită să pro­cedeze astfel pentru a corecta atât ineficienţa proprie, cât şi pe cea a ministerului în a pro­mova prin Parlament sau Gu­vern legea care ar fi permis reglementarea din timp a situaţiei licenţelor de telefonie mobilă. Atât Cătălin Marinescu - preşedintele ANCOM, cât şi Valerian Vreme - ministrul comu­nicaţiilor au fost instalaţi în funcţie cu susţinerea PD-L, respectiv a coaliţiei de partide care formează Guvernul.

"Este pentru prima oară când pe o chestiune atât de importantă este o perioadă atât de scurtă de consultări. Nu s-a mai intrat în consultări la ANCOM pe un document pe care să nu se fi pronunţat operatorii", a declarat pentru ZF o persoană apropiată situaţiei. "Situaţia nu este normală, însă acesta este nivelul de eficienţă al administraţiei din România, în special la nivelul MCSI şi ANCOM", a comentat pentru ZF o altă persoană care are cunoştinţă despre mersul negocierilor.

Mobilrom şi Mobifon, actualele Orange şi Vodafone, companiile care au lansat în 1997 ceea ce urma să devină o revoluţie pe piaţa locală - telefonia mobilă în sistem GSM - au plătit 75 de milioane de dolari pentru a obţine licenţa de operare pe o perioadă de 15 ani, care expiră în câteva zile. În ultimii trei ani (2008-2010), Orange şi Vodafone au obţinut în România profituri nete de 1,7 mld. euro, potrivit datelor de la Finanţe.

Licenţa Cosmote, numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă, a fost obţinută în anul 1998 pe o durată de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari, şi va expira pe 5 aprilie 2014.

La întâlnirea de joi ANCOM va propune, potrivit unor surse de pe piaţă, ca întreg spectrul radio din banda de frecvenţă de 900 MHz să fie scos la licitaţie până la finele lunii august. În joc vor fi patru pachete de frecvenţe, respectiv cea ocupată în prezent de Cosmote, şi cele ocupate acum de Orange şi Vodafone, minus o parte din spectrul radio care va fi eliberată de cei doi jucători şi care va fi cel mai probabil licitată şi adjudecată de RCS&RDS. ANCOM obligă de altfel Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pentru că un studiu realizat recent de o companie de consultanţă a arătat că firma controlată de orădeanul Zoltan Teszari este dezavantajată în competiţia de pe piaţa de telefonie mobilă pentru că nu poate oferi servicii în banda de 900 MHz. Această frecvenţă permite acoperirea teritoriului cu mai puţine antene, fiind astfel mai eficientă.
Nu este clar în acest moment care vor fi condiţiile impuse la licitaţia pentru licenţele GSM, respectiv ce se va întâmpla dacă o altă companie decât cele care operează acum pe piaţă va veni, va licita şi va câştiga spectrul radio folosit în prezent de Orange, Vodafone sau Cosmote. Frecvenţele Orange şi Vodafone ar fi în acest context cele mai atractive pentru un eventual jucător străin în condiţiile în care dreptul de utilizare a frecvenţelor începe din ianuarie 2013 faţă de aprilie 2014 în cazul Cosmote, conform datelor vehiculate pe piaţă şi obţinute de ZF.

În acelaşi timp, ANCOM va cere Orange şi Vodafone să elibereze în cel mult un an de la data stabilirii câştigătorilor licitaţiei pentru spectru să elibereze o parte din frecvenţele folosite - un termen considerat imposibil de atins de cei doi operatori.

"Pentru a acoperi la aceeaşi calitate a serviciului zonele urbane, Orange şi Vodafone va trebui să instaleze un număr dublu sau triplu de antene. Suma investită ar putea depăşi 100 mil. euro dacă termenul va rămâne de un an de zile, iar cei doi operatori vor fi blocaţi în acest proiect tot anul", a comentat pentru ZF o sursă de pe piaţa telecom. Dacă estimările privind numărul de antene care va trebui să fie instalate de cei doi operatori se va dovedi exact, operaţiunea s-ar putea dovedi una extrem de complicată din punctul de vedere al autorizaţiilor. Ministerul Comunica­ţi­ilor şi ANCOM promit de ani de zile o lege care să clarifice la nivelul întregii ţări regimul în care pot fiind instalate antenele sau cablurile telecom, însă actul normativ a rămas la stadiul de promisiune. "Există localităţi în ţară în care consiliile locale au decis să nu mai permită instalarea de antene. Ce se va întâmpla în aceste localităţi?", spune un manager din industria telecom.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Orange, Vodafone şi ANCOM nu au dorit să comenteze subiectul.

Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au avut anul trecut împreună afaceri cumulate de 2 mld. euro.

Compania românească RCS&RDS are peste un milion de clienţi pe telefonia mobilă, serviciu lansat în anul 2007. RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, are o licenţă de comunicaţii mobile în frecvenţa de 2100 MHz, câştigată în 2006. Compania a avut anul trecut doar în România afaceri de peste 400 mil. euro şi este cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix.
1.jpg

După ani de amânări, ANCOM va decide în ce condiţii vor fi prelungite licenţele Orange şi Vodafone, care expiră pe 31 decembrie. Cei doi operatori, care au peste 18 milioane de clienţi, nu ştiu exact în ce termeni vor continua să ofere servicii de telefonie mobilă.

ANCOM va decide şi termenul în care Orange şi Vodafone sunt obligate să elibereze o porţiune din spectrul radio utilizat în prezent. Cei doi operatori contestă perioada de un an, susţinând că vor înregistra costuri uriaşe.

ANCOM va prezenta data şi momentul în care se vor scoate la vânzare noi licenţe GSM, data vehiculată pe piaţă fiind august 2012.

Discuţia se anunţă a fi una tensionată, în condiţiile în care ANCOM, Orange şi Vodafone au opinii divergente în legătură cu subiectul în discuţie.
http://www.zf.ro

"Desteapta-te, romane!", intonat obligatoriu in toate scolile primare si gimnaziale din Romania? Propunerea legislativa – comentata de profesori, ministri si presedinte

http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...a-comentata-profesori-ministri-presedinte.htm

Eu nici macar nu stiu ce sa comentez la stirea asta. Oricum ,nu cred ca asa se face educatia civica. Mai ales ca am spus de multe ori ca exemplele educa mai mult decat alte metode.

Mai bine s-ar gandi serios sa schimbe imnul. E o lalaiala totala. Poate asa s-ar invata mai usor. Nu e o propunere rea. Sunt total pentru. Toti ar trebui sa ne stim imnul.

Iarasi o chestie tipic romaneasca. In loc sa combatem faptele in sine, pentru ca s-a incalcat clar legea, noi gasim scuze bietilor politisti. E ca si cand mi-ai spune ca unu' a dat in cap altuia de foame , domn'le. Insa aici vorbesc despre politisti, oameni pusi in slujba legii, care trebuie sa vegheze la respectarea ei. In loc sa ne bucuram ca misca ceva acolo, trebuie sa gasim noi explicatii. Nu vedem adevarata problema, ca suntem lenesi, spagari, hoti. E jenant cand vad la unele televiziuni ca fac din politistii corupti victime. Poi cati oameni in tara asta nu o duc greu, poate mult mai greu decat politistii si nu incalca legea. Trebuie sa invatam sa castigam banul cinstit. S-au invatat cu bani multi, si acum se plang. Dar din hoti scoatem victime. Asa inteleg unii situatia. Si culmea ipocriziei, toate astea vin din gura liderilor de sindicat corupti si plini de lovele. Si ce e trist, multi le dau dreptate. Ehe, mai e mult pana sa miste cu adevarat ceva in tara asta, din pacate.

Spaga la politie: Sindicalistii acuza salariile mici si setea de senzational a DGA

Sindicalistii au comentat, marti dimineata, perchezitiile la sectiile de Politie din Bucuresti, care vizeaza zeci de politisti suspecti ca ar fi luat mita de la soferi din trafic, dar si de la prostituate.

Liderii de sindicat au luat apararea politistilor, punand cazurile de coruptie pe seama salariilor mici si a destructurarilor din Ministerul de Interne.

Toader Paraschiv, secretar general al SNPPC (sindicatul politistilor), a acuzat, la Realitatea Tv, modul in care "colegii mei de la DGA vin cu asemenea practici, din setea de senzational".

"In situatia in care se va dovedi ca au primit bani pentru a nu-si face datoria, politistii vor face inchisoare. (...) Daca se ofera posibilitatea sa fie condamnata o persoana nevinovata, aici avem de-a face cu setea de senzational.

Zeci de politisti din Bucuresti, saltati de mascati - luau mita de la soferi si prostituate

Este un stigmat aruncat pe profesia de politist, nu ar trebui sa asistam la asemenea practici. Cercetarile au inceput de luni de zile, puteau fi chemati la audieri, nu era nevoie sa se apeleze la asemenea practici. Sper sa fie un semnal pentru toti colegii mei ca trebuie sa ne facem datoria", a declarat Paraschiv.

"Trebie sa luptam cu totii pentru curatirea sistemului, pentru ca exista si in acest domeniu oameni care calca pe bec. Cei care au gresit trebuie sa plateasca, nu exista nicio scuza. Daca s-a taiat un salariu, trebuie sa luptam cu mijloacele legale", a comentat pe marginea acestui subiect si Razvan Bordeianu, vicepresedinte Sedlex, intr-o interventie la Antena 3.

Ioan Surugiu, presedintele SNAP, a avertizat ca in urmatoarea perioada vor mai aparea si alte cazuri de acest fel, punand coruptia politistilor pe seama salariilor mici.

"In scurt timp, vor aparea si alte cazuri. Se stia, cat de cat, de aceasta problema. Daca anul trecut nu se taia 25%, daca acesti copii nu ar avea atatea rate la banci si daca salariul politistului ar fi fost decent, sigur nu aveam de-a face cu asemenea situatii.

Vor mai exista cazuri de coruptie si in alte orase, resedinte de judet, dupa datele noastre. Politia a intrat de mai mult timp intr-un con de umbra, imaginea Politiei a fost afectata si anul trecut, cu lotul de vamesi, despre care nu s-a dovedit ca ar fi vinovati", a mentionat Surugiu.

Florin Vilnei, presedintele Pro Lex, ia apararea politistilor si sustine ca acestia au cedat tentatiilor, din cauza salariilor foarte mici.

"Cat politistul moare de foame, e normal sa isi puna in pericol existenta pentru 50 de lei, de dragul familiei sale (...) Un politist trebuie sa acopere activitatea a doi politisti, din cauza deficitului de personal. Trebuie sa il motivezi pe om, cu ce il motivezi? Tentatiile sunt foarte mari, cedeaza la presiuni. Politistii si-au pus existenta in joc pentru sume derizorii - 20, 50 de lei. Asta inseamna ca exista probleme grave in Ministerul de Interne", a apreciat liderul Pro Lex.

De asemenea, Dumitru Coarna, vicepresedintele SNPPC, sustine ca prin aceste actiuni se incearca o discreditare a imaginii politistilor care ar fi cedat totusi presiunii din cauza salariilor mici.

"Cu cat esti mai slab pozitionat social, DGA-ul actioneaza mai in forta. Se incearca o discreditare a Politiei prin aceste actiuni. Lipsa salariilor decente duce la aceste situatii. Politistul are familie, nu poate face alte activitati pentru ca legea interzice, asa ca politistul traieste cum poate", a apreciat Coarna.

Politisti saltati de mascati

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) fac, marti dimineata, perchezitii la Sectiile 1 si 3 de Politie din Capitala si la locuintele a peste 30 de politisti, suspectati de coruptie.

Politistii de la cele doua sectii sunt in vizorul anchetatorilor de mai multe luni, mai multi ofiteri DGA fiind infiltrati in cele doua sectii, dupa ce au primit informatii de la conducerea Politiei Capitalei si de la IGPR.

Politistii sunt suspectati ca au luat mita de la soferi pentru a nu le da amenzi pentru incalcarea regulilor de circulatie.

Politistii vizati in acest urmeaza sa fie dusi la audieri.

http://www.ziare.com/stiri/politie/...le-mici-si-setea-de-senzational-a-dga-1144089

Am citit si comentariile din sursa, cert este ca salariile oricat ar fi de mari nu impiedica luarea de mita. Faci alta meserie daca nu-ti convine.

Foarte corect Angela. Nu te mai ajungi cu banii, ieisi din sistem, te angajezi la privat, daca te tine. Problema e ca astia care castigau banul usor, fara munca, nu prea au cautare la privati . In plus, trebuie sa te mai duca si bibilica, da nu la jmecherii.

Poi sa traga cu carca? Cand pot castiga banu' asa usor. Ce naiba, munca e pentru tractoare, vorba unu clasi in viatza :D.

Apropo de munca, cica romanii ar fi domn'le ai mai harnici din Europa. Stati, nu va mirati asa, sa explicitam. Muncim e drept, ca numar de ore cel mai mult, cica, insa articolul nu e complet, ca deh, ne place sa dramatizam ce exploatati suntem. La productivitatea muncii stam prost, da prost de tot, doar bulgarii fiind chiar mai ineficienti decat noi. Cocluzia? Ne facem ca muncim.

Romanii, cei mai harnici din Europa - nimeni nu munceste mai mult ca noi

Romanii, cei mai harnici din Europa - nimeni nu munceste mai mult ca noiFoto: opiniatimisoarei.ro

Durata efectiva anuala medie de lucru pentru salariatii cu norma intreaga din Romania este cea mai ridicata din Uniunea Europeana, releva un studiu al institutului Coe-Rexecode, facut public miercuri.

Astfel, angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat in medie, in 2010, 2.095 de ore, fiind urmati de unguri (2.021 ore) si maltezi (sub 1.983 ore). Durata medie de lucru pentru angajatii cu norma intreaga din Romania nu a cunoscut fluctuatii majore din 1998 si pana in 2010, osciland in jurul a 2.100 de ore.

Cele mai putine ore lucrate in 2010 le-au avut angajatii cu norma intreaga din Suedia (1.719 ore), Franta (1.679 ore) si Finlanda (1.670 de ore), releva studiul citat, care se bazeaza pe date comparabile furnizate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

In acelasi timp, durata efectiva anuala medie de lucru pentru angajatii cu norma partiala este a doua din blocul comunitar, dupa cea din Ungaria,

Astfel, salariatii cu norma partiala din Romania au lucrat in medie, in 2010, 1.200 de ore, fiind devansati doar de cei din Ungaria, cu 1.226 de ore. Salariatii romani sunt urmati de cei polonezi, cu 1.077 de ore.

La polul opus, salariatii cu norma partiala care au lucrat cele mai putine ore in 2010 sunt cei din Irlanda (876 ore), Danemarca (849 ore) si Marea Britanie (836 ore).

Pe de alta parte, Romania se situeaza printre ultimele state din UE in privinta numarului orelor lucrate de angajatii independeti cu norma intreaga (2.068 de ore), fiind urmati doar de luxemburghezi (2.064 ore), britanici (2.016 ore) si bulgari (1.754 ore).

La acest capitol pe prima pozitie se afla lucratorii independenti austrieci (2.551 ore), urmati de cei germani (2.459 ore) si francezi (2.453 ore).

http://www.ziare.com/social/angajat...pa-nimeni-nu-munceste-mai-mult-ca-noi-1144495

Vedem ce se intampla zilele astea in Capitala. Vedem ca se doreste destabilizare. Vedem ca un proiect de lege in domeniul sanatatii, care ar fi putu fi bun, nu a avut nicio sansa de a fi dezbatut, insa a fost falsul si parsivul motiv al declansarii anarhiei. Nu asa se protesteaza. In plus, protestul de ieri, oricat de pasnic s-ar fi dorit, nu avea oricum autorizatie! Deci vorbim despre incalcarea legii sdin start! Opozitia spune ca nu a fost implicata in manifestatii, insa vedem in primele randuri mambri ai organizatiilor PSD Ilfov si Bucuresti, la Iasi PNL-ul scoate membrii in strada. La Timisoara baga tot galeria de fotbal la inaintare. Vedem un Ponta putin mai retinut (ce-o fi cu el ) si un Crin Antonescu infantilul care deja se crede presedinte si indeamna la iesit in strada. Jandarmii nu intervin in forta, asa cum ar fi trebuit, in timp ce opozitia zbiara si cere prudenta din partea fortelor de ordine. Daca nu i-au incins , n-a fost bine, daca ii incingeau iarasi iesea scandal. In lipsa unei alternative viabile si a unor solutii concrete, stam si asistam oripilati la spectacolul trist al democratiei prost intelese. Un lucru e cert, asa zisele mitinguri de la noi se fac cu anumite categorii de cetateni, in mare majoritate gunoiul societatii.Ca de fiecare data au fost prezenti asa zisii revolutionari carora li s-au taiat veniturile si beneficiile alea multe ,o parte dintre cei ce nu au muncit nici macar o zi si traiesc de pe o zi pe alta , dar la munca nu se duc nici sa-i omori,hotii de buzunare,suporterii galeriilor, dar aia cei mai rai.Au mai fost si oameni aterizati acolo fara sa stie prea mult de ce,ceva pensionari care ,nu pentru ca nu au bani sa traiasca urla ,ci pentru ca s-au obisnuit sa se planga permanent si cativa bugetari cu salariile taiate, si care spera ca o sa vina ceilalti si o sa le mareasca veniturile si cativa gura casa, carora le place circul.Astia considera ca reprezinta Romania . Si opozitia profita din plin. Ramane doar gustul amar , pagube pe care le vom plati tot noi si regretul ca oamenii se lasa prea usor manipulati . Pana la urma nu are nimeni de castiogat. Poate doar cei care vor cu diperare sa ajunga la putere. Dar cu ce pret....

Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe!

Mai mulţi suporteri ai echipelor Steaua şi Dinamo au fost în centrul evenimentelor violente de sâmbătă seară din Piaţa Universităţii. Aseară, sute de fani au provocat alte incidente grave.
PUTEREA PUMNULUI
Un huligan dintr-o galerie de fotbal ocheşte punctul în care vrea să-l lovească pe jandarm. Ultraşii au venit în Piaţa Universităţii ca să se bata.

Galeriile marilor echipe de fotbal din România au mutat violenţa şi în stradă, făcându-şi un obicei din a participa la toate manifestările publice "inflamabile". Suporterii formaţiilor Steaua şi Dinamo şi-au făcut apariţia sâmbătă seară la protestele din Piaţa Universităţii şi, coincidenţă sau nu, câţiva dintre ei au fost identificaţi printre cei care au dat tonul violenţelor care s-au soldat cu victime din rândul jandarmilor. Trei reprezentanţi ai forţelor de ordine şi un ziarist au fost grav răniţi.

Aseară, câteva sute de huligani au făcut din nou prăpăd la Universitate, declanşând un atac de o violenţă rară asupra jandarmilor. Tinerii i-au luat la ţintă pe cei din dispozitivele forţelor de ordine cu pietre şi sticle. Un protestatar a luat foc în cursul evenimentelor.

Fanii celor două mari rivale şi-au mai unit forţele şi cu alte ocazii, cum ar fi atacurile îndreptate împotriva mitingurilor homosexualilor.

Au vrut să protesteze contra "Legii Trăşculescu"?

Un scenariu foarte plauzibil indică faptul că fanii au profitat de protestele din Piaţa Universităţii pentru a-şi continua războiul cu jandarmii şi pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de "Legea Trăşculescu".

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joia trecută reglementarea anti-violenţă care este mult mai aspră decât "Legea Dragomir". Conform noilor reglementări legale, fanii care introduc materiale pirotehnice pe stadioane vor primi cinci ani de închisoare, iar cei interzişi pe stadioane vor fi obligaţi, după modelul englezesc, să se prezinte la cea mai apropiată secţie de poliţie pe timpul desfăşurării meciurilor echipei favorite. Suporterii spun că noua lege este aberantă.

"Acum să vedeţi abuzuri! E cadrul pentru violenţă din partea lor, nu pentru prevenirea violenţei în rândul suporterilor", a declarat un suporter stelist în urmă cu câteva zile.

Pe diverse site-uri şi forumuri, discuţiile despre această lege au aprins spiritele în ultimele săptămâni.

Ţintă e şeful "Energizaţilor"

Poliţia a dat publicităţii ieri o listă cu câţiva fani care au dat tonul incidentelor de sâmbătă seară: dinamoviştii Ion Cristian Bisckin, Marius Nicu Tararache, Mihai Baciu şi Claudiu Ţintă, steliştii Eugeniu Rădescu şi Mihai Denescu, dar şi ploieşteanul Cornel Ilie, membru al galeriei "Lupii galbeni" a formaţiei Petrolul. Aproape toţi au antecedente care-i plasează pe lista celor mai periculoşi huligani.

Ion Cristian Bisckin, zis "Ajax", are 35 de ani şi a fost interzis pe stadioane după ce a încercat să introducă materiale pirotehnice la un meci. Claudiu Ţintă este liderul facţiunii "Energizaţii" şi a avut, la rândul său, mai multe "meciuri" cu jandarmii. Steliştii Mihai Denescu şi Eugeniu Rădescu fac parte din "Peluza Sud", aripa dură a galeriei echipei Steaua, care s-a remarcat prin protestele violente îndreptate împotriva patronului Gigi Becali. Cornel Ilie face parte din galeria "Lupii galbeni", cea care a provocat teribilele incidente de la partida cu Steaua, disputată toamna trecută.

PORTRET DE HULIGAN

Tararache i-a bătut pe olandezi cu cureaua

Dinamovistul Marius Nicu Tararache, alt protestatar amendat sâmbătă noaptea, este un ultras dinamovist cu "vechime" în peluză şi cu nenumărate incidente la activ. Marius Tararache a fost în centrul atenţiei la celebrul incident de la meciul NEC Nijmegen - Dinamo, din 2008. "Câinele" s-a urcat pe gardul care-i despărţea pe suporterii dinamovişti de cei ai gazdelor şi i-a lovit pe olandezii din apropiere cu un băţ de la un steag şi cu cureaua! Suporterii "câinilor" spun că Tararache n-a ratat niciuna dintre "intervenţiile" contra duşmanilor şi nu se dă la o parte niciodată de la scandal.

Fanii au ieşit în stradă şi în alte oraşe

Mihnea Ionescu, alt dinamovist cu destule antecedente, a recunoscut că a participat la mitingul din Piaţa Universităţii. Ionescu susţine că a fost cuminte şi s-a arătat contrariat că fanii sunt catalogaţi din start "huligani" şi puşi la zid: "Chiar dacă oamenii ăştia sunt membri ai galeriilor, ei nu au voie la o opinie politică?".

Suporterii echipelor de fotbal au ieşit în stradă şi în alte oraşe - Iaşi, Timişoara, Cluj etc. -, şi au fost printre cei care au dat tonul protestelor, dar, spre deosebire de bucureşteni, nu au provocat niciun scandal.

AGRESIV. Marius Nicu Tararache (în stânga, pe gard) i-a altoit pe olandezi la ei acasă, în 2008
FOTO: AGERPRES

"Am fost în trecere pe acolo. Chiar dacă oamenii ăştia sunt membri ai galeriilor, ei n-au voie la o opinie politică?“

Citiţi mai mult: Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe! - Bucureşti > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/opo...testele-in-violente-961667.html#ixzz1jbZj6Klz
EVZ.ro

Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe!

Mai mulţi suporteri ai echipelor Steaua şi Dinamo au fost în centrul evenimentelor violente de sâmbătă seară din Piaţa Universităţii. Aseară, sute de fani au provocat alte incidente grave.
PUTEREA PUMNULUI
Un huligan dintr-o galerie de fotbal ocheşte punctul în care vrea să-l lovească pe jandarm. Ultraşii au venit în Piaţa Universităţii ca să se bată
12345678910111213

Galeriile marilor echipe de fotbal din România au mutat violenţa şi în stradă, făcându-şi un obicei din a participa la toate manifestările publice "inflamabile". Suporterii formaţiilor Steaua şi Dinamo şi-au făcut apariţia sâmbătă seară la protestele din Piaţa Universităţii şi, coincidenţă sau nu, câţiva dintre ei au fost identificaţi printre cei care au dat tonul violenţelor care s-au soldat cu victime din rândul jandarmilor. Trei reprezentanţi ai forţelor de ordine şi un ziarist au fost grav răniţi.

Aseară, câteva sute de huligani au făcut din nou prăpăd la Universitate, declanşând un atac de o violenţă rară asupra jandarmilor. Tinerii i-au luat la ţintă pe cei din dispozitivele forţelor de ordine cu pietre şi sticle. Un protestatar a luat foc în cursul evenimentelor.

Fanii celor două mari rivale şi-au mai unit forţele şi cu alte ocazii, cum ar fi atacurile îndreptate împotriva mitingurilor homosexualilor.

Au vrut să protesteze contra "Legii Trăşculescu"?

Un scenariu foarte plauzibil indică faptul că fanii au profitat de protestele din Piaţa Universităţii pentru a-şi continua războiul cu jandarmii şi pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de "Legea Trăşculescu".

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joia trecută reglementarea anti-violenţă care este mult mai aspră decât "Legea Dragomir". Conform noilor reglementări legale, fanii care introduc materiale pirotehnice pe stadioane vor primi cinci ani de închisoare, iar cei interzişi pe stadioane vor fi obligaţi, după modelul englezesc, să se prezinte la cea mai apropiată secţie de poliţie pe timpul desfăşurării meciurilor echipei favorite. Suporterii spun că noua lege este aberantă.

"Acum să vedeţi abuzuri! E cadrul pentru violenţă din partea lor, nu pentru prevenirea violenţei în rândul suporterilor", a declarat un suporter stelist în urmă cu câteva zile.

Pe diverse site-uri şi forumuri, discuţiile despre această lege au aprins spiritele în ultimele săptămâni.

Ţintă e şeful "Energizaţilor"

Poliţia a dat publicităţii ieri o listă cu câţiva fani care au dat tonul incidentelor de sâmbătă seară: dinamoviştii Ion Cristian Bisckin, Marius Nicu Tararache, Mihai Baciu şi Claudiu Ţintă, steliştii Eugeniu Rădescu şi Mihai Denescu, dar şi ploieşteanul Cornel Ilie, membru al galeriei "Lupii galbeni" a formaţiei Petrolul. Aproape toţi au antecedente care-i plasează pe lista celor mai periculoşi huligani.

Ion Cristian Bisckin, zis "Ajax", are 35 de ani şi a fost interzis pe stadioane după ce a încercat să introducă materiale pirotehnice la un meci. Claudiu Ţintă este liderul facţiunii "Energizaţii" şi a avut, la rândul său, mai multe "meciuri" cu jandarmii. Steliştii Mihai Denescu şi Eugeniu Rădescu fac parte din "Peluza Sud", aripa dură a galeriei echipei Steaua, care s-a remarcat prin protestele violente îndreptate împotriva patronului Gigi Becali. Cornel Ilie face parte din galeria "Lupii galbeni", cea care a provocat teribilele incidente de la partida cu Steaua, disputată toamna trecută.

PORTRET DE HULIGAN

Tararache i-a bătut pe olandezi cu cureaua

Dinamovistul Marius Nicu Tararache, alt protestatar amendat sâmbătă noaptea, este un ultras dinamovist cu "vechime" în peluză şi cu nenumărate incidente la activ. Marius Tararache a fost în centrul atenţiei la celebrul incident de la meciul NEC Nijmegen - Dinamo, din 2008. "Câinele" s-a urcat pe gardul care-i despărţea pe suporterii dinamovişti de cei ai gazdelor şi i-a lovit pe olandezii din apropiere cu un băţ de la un steag şi cu cureaua! Suporterii "câinilor" spun că Tararache n-a ratat niciuna dintre "intervenţiile" contra duşmanilor şi nu se dă la o parte niciodată de la scandal.

Fanii au ieşit în stradă şi în alte oraşe

Mihnea Ionescu, alt dinamovist cu destule antecedente, a recunoscut că a participat la mitingul din Piaţa Universităţii. Ionescu susţine că a fost cuminte şi s-a arătat contrariat că fanii sunt catalogaţi din start "huligani" şi puşi la zid: "Chiar dacă oamenii ăştia sunt membri ai galeriilor, ei nu au voie la o opinie politică?".

Suporterii echipelor de fotbal au ieşit în stradă şi în alte oraşe - Iaşi, Timişoara, Cluj etc. -, şi au fost printre cei care au dat tonul protestelor, dar, spre deosebire de bucureşteni, nu au provocat niciun scandal.

AGRESIV. Marius Nicu Tararache (în stânga, pe gard) i-a altoit pe olandezi la ei acasă, în 2008
FOTO: AGERPRES

"Am fost în trecere pe acolo. Chiar dacă oamenii ăştia sunt membri ai galeriilor, ei n-au voie la o opinie politică?“

Citiţi mai mult: Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe! - Bucureşti > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/opo...testele-in-violente-961667.html#ixzz1jbZj6Klz
EVZ.ro

O treaba excelenta pentru traficul din Bucuresti si pentru transportul public de persoane. Sa vedem insa cum va fi implementata si mai ales cand.

Bucureştenii şi cei din provincie ar putea renunţa, din vară, la maşina personală prin Capitală

Autorităţile vor să elimine unele mijloace de transport în comun şi să ieftinească abonamentele, prin introducerea sistemului unic de tarifare. Totodată, pentru ca o instituţie nou înfiinţată- Autoritatea Metropolitană de Transport să se poată autofinanţa, firmele cu mai mult de nouă angajaţi ar putea plăti o taxă.
De la 1 iunie, se vor putea cumpăra abonamente valabile pe tramvai șimaxi-taxi. Tarifele vor fi mai mici, ca și timpii de așteptare

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", directorul" Autorităţii Metropolitane de Transport, Adrian Criţ, a explicat că, pentru bucureşteni sau pentru cei care fac naveta din localităţile învecinate, mersul la serviciu va trebui reinventat, astfel încât să nu mai stea mult în trafic.

Totodată, Criţ este de părere că unele mijloace de transport ar trebui eliminate din zonele în care există autobuz, troleu, metrou şi tramvai, pe motiv că menţinerea lor în trafic nu mai este rentabilă.

Bilete valabile 1-2 ore şi economii pentru călător

"Ne gândim să implementăm un sistem prin care călătorul să poată circula timp de o oră-două cu acelaşi bilet. Totul depinde de blocajele din trafic şi de dimensiunea transportului public. Se fac nişte studii pentru a stabili intervalul în care se va putea circula cu acelaşi bilet", a explicat directorul instituţiei nou înfiinţate.

Totodată, cei care vor opta să îşi facă un abonament valabil la metrou, autobuz şi tramvai vor achita mai puţin pe viitor. "Cel care va cumpăra un astfel de abonament nu va mai achita 35 de lei abonamentul de la metrou şi 50 de lei cel RATB, ci mai puţin. Asta înseamnă sistemul de tarifare unic. Astfel, nu ar avea rost implementarea lui", a mai spus Adrian Criţ.

Întrebat dacă va fi acelaşi tarif pentru o călătorie cu orice mijloc de transport, directorul a explicat că nu se poate decide aşa ceva, pentru că fiecare operator are costuri diferite, chiar dacă se parcurge aceeaşi distanţă.

Astfel, tariful va fi stabilit în funcţie de ce mijloc de transport se foloseşte: autobuz, metrou, microbuz sau tren. Ulterior, banii se vor împărţi.

"Uneori este aglomerat pentru că lumea nu validează"

Şi pentru ilegaliştii care circulă fără bilet a găsit soluţie şeful instituţiei care va stabili unde, când şi ce mijloc de transport în comun va circula pe viitor. În opinia acestuia, va trebui ca românii să devină vestici.

"În vest se urcă numai pe uşa din faţă, noi de ce nu putem să fim vestici. Uneori, în staţii este aglomeraţie pentru că lumea nu validează. Probabil, uşor, uşor, o să ajungem să-i civilizăm şi pe oamenii mari. Ne gândim şi vom decide", este de părere cel care a fost, până de curând, directorul Regiei de Transport în Comun Bucureşti.

Trenul va merge până în staţia RATB

Pe viitor, linia unui autobuz se va intersecta cu gara unui tren care circulă în zona metropolitană a Capitalei sau cu staţia unui maxi-taxi. Totodată, vor fi înfiinţate trasee noi, cu capăt de linie în faţa unor parcări, care vor fi construite la intrarea în Bucureşti.

Motivul: cei care vin în Capitală îşi pot lăsa maşina şi pot lua un mijloc de transport în comun, astfel că oraşul nu va mai fi aşa de aglomerat. Totodată, acesta a explicat că cererea de transport trebuie transferată pe calea ferată.

Mai ales unde există mari centre comerciale, pentru că acolo este nevoie de mijloace de transport de minimum 100 de locuri, vehicule pe care operatorii actuali de transport nu le au.

Bucureştenii vor putea cumpăra abonamente integrate valabile, de exemplu, pe metrou şi maxi-taxi, pe tren şi RATB.

Orice aviz se obţine de la Autoritate

"Preţul abonamentelor va fi mult mai mic când tarifele o să fie integrate. De la 1 iunie, sperăm să dăm drumul la acest sistem", a adăugat acesta. Totuşi, directorul încă nu s-a întâlnit cu operatorii privaţi şi nu a pus pe hârtie nimic concret.

Şi deşi şeful Autorităţii recunoaşte că starea infrastructurii CFR în zona metropolitană nu este bună, acesta este optimist şi spune că este posibil să fie refăcută cu fonduri europene. Acesta a mai adăugat că, "deocamdată", nu vrea să intervină peste capul Municipalităţii şi că Primăria Capitalei va trebui să ia aviz pentru orice lucrare nouă de infrastructură.

"Dacă se va construi o stradă nouă sau se va reamenaja o arteră, autorităţile locale vor trebui să ceară aviz de la noi. Vom vedea cum va fi afectat transportul în comun de noul proiect şi vom decide dacă este oportună sau nu investiţia". Şi programul de trans port îl va elabora tot Autoritatea.

15 ani
este durata de viaţă a mijloacelor de transport în comun. Tramvaiele şi troleibuzele sunt mai vechi

INTERVIU

Soluţie de finanţare: taxă pentru firmele care au mai mult de nouă angajaţi

EVZ: Există trasee care ar putea fi anulate pentru că nu sunt rentabile?
Adrian Criţ: Există. De exemplu, Bucureştii Noi. De pe Calea Griviţei şi până la Laromet se suprapun toate mijloacele de transport în comun. Cel mai eficient şi care trebuie să rămână este metroul.

Nu s-au făcut investiţii în infrastructura de tramvai. Ar fi absurd să investim în reabilitarea ei şi în metrou. Rămân în zonă autobuzul, troleibuzul, dar e absurd să investeşti în tramvai. O altă zonă este Drumul Taberei.

Cum o să vă finanţaţi, care este bugetul noii instituţii?
Este bugetată, deocamdată, de la bugetul de stat. Nu îmi place că este bugetată de la stat şi vom încerca să ne finanţăm din surse proprii. Vă dau două modele.

În Franţa, în zona Lyon, societăţile comerciale care au mai mult de nouă angajaţi plătesc o taxă la Autoritatea Metropolitană. Altă soluţie ar fi perceperea de taxe pentru avizele pe care instituţia le va da.

Câţi angajaţi are Autoritatea?
Momentan, eu sunt singurul angajat al instituţiei şi lucrez cu oameni delegaţi de la Ministerul Transporturilor, de la Metrorex şi de la RATB.

Citiţi mai mult: Din iunie, bucureştenii ar putea lăsa maşina - Bucureşti > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/din...r-putea-lasa-masina-960710.html#ixzz1jhNkSoTE
EVZ.ro

.Psihologia Imnului naţional

„Deşteaptă-te române!" şi-a avut vremea şi rostul lui.

De necontestat. S-a cântat, mobilizator, la 1848, la 1877, în timpul celor două războaie mondiale, la Braşov în 1987 şi la Revoluţie, în decembrie 1989. Nu se pune problema să uităm melodia, vorbele şi istoria lor. Cu atât mai puţin să le batjocorim. Dar avem voie să ne punem unele întrebări cu privire la calitatea de „imn naţional" a acestui respectabil cântec. Este el funcţional în această calitate? Poate el avea un efect benefic asupra celor care îl cântă şi care îl ascultă? Şi în ce măsură este el, astăzi, reprezentativ pentru ţară? Răspunsul meu este negativ. Sunt de părere că textul Imnului nostru este vetust (inactual), nevrotic, autodenigrator, funebru.

Nu pledez pentru tonul triumfalist, pentru optimismul factice al versiunilor ideologice de dinainte de 1989. Dar e un fapt că, imediat după 1948, am avut o evoluţie tristă susţinută de imnuri glorioase, în vreme ce acum, când ne străduim să evoluăm spre o lume mai bine aşezată, am decis să fredonăm, zilnic, un marş al dezastrului. Imnul dintre 1948 şi 1953 (pe versuri de Aurel Baranga) vorbea şi el de „cătuşe", de stăvilare „putrede", dar măcar le invoca la timpul trecut. Prevala îndemnul (ipocrit, desigur) la „unire, pace şi muncă". Imnul de după 1953 (scris de Eugen Frunză şi Dan Deşliu) vorbea despre o patrie „puternică, liberă, pe soartă stăpână" şi despre un „jug al trecutului" care a fost „zdrobit". Nu mai vorbesc de „Trăiască Regele", imnul instituit în 1884, în care România e zugrăvită ca un „rai vesel pământesc".

Prin contrast, „Deşteaptă-te române!" descrie un neam aflat în stare comatoasă („somnul cel de moarte"), asuprit constant, până la anihilare, de tirani barbari şi duşmani cruzi. În trei dintre cele patru strofe cântate în mod oficial, cuvântul „moarte" e nelipsit. În celelalte strofe se enumeră, amar, „plăgi fatale", „intrigă", „viclene uneltiri", „a pizmei răutate", „un jug din seculi" pe care îl purtăm „ca vitele" şi alte asemenea orori, de care trebuie să scăpăm, „cu braţele armate", „acum ori niciodată". Mai aflăm, că nişte „cruzi" vor să ne fure până şi limba. Ceva ultimativ, de o nemiloasă urgenţă, trebuie întreprins, dacă nu vrem să rămânem „sclavi" pe pământul propriu. Cine nu se conformează „de fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă". Ni se sugerează şi un sumar, dar drastic program de politică externă: trebuie să strigăm „în lumea largă că Dunărea-i furată" şi „să dăm dovezi la lume" că ne tragem din romani. Textul merge până acolo încât ne cere să sărim asupra duşmanilor „ca lupii-n stâne", metaforă stranie pentru un popor de ciobani mioritici, prieteni „tradiţionali" ai mioarelor, şi nu ai devoratorilor lor...

Ei bine, vrem cu adevărat ca dispoziţia fiecărei zile a copiilor noştri să stea sub semnul acestei depresii naţionale? Să-i punem să cânte zilnic un imn al disperării mocnite, al unei mobilizări patetice „în ceasul al doisprezecelea", al unui destin care seamănă cu iadul pe pământ? Căci, deşi are aerul unui cântec de goarnă care sună adunarea, Imnul nostru pare, mai curând, un mod de a conjura la supravieţuire un muribund. S-ar zice că e destinat să fie intonat nu la demne împrejurări festive, nu în momentele de cumpănă ale unui popor de oameni întregi, ci în sala de reanimare, pe post de maslu.

Nu pretind că asemenea imnuri, cu un pronunţat conţinut de obidă naţională, nu există şi în alte ţări. „Marseileza" nu e nici ea o melodie campestră. Despre „trezire" se vorbeşte şi în imnul Italiei, dar despre o trezire deja consumată, nu despre o trezire dorită patetic pentru o populaţie cataleptică. Din imnurile pe care le-am frunzărit, unul singur, cel al Slovaciei, cere un fulger providenţial care să trezească poporul adormit. În rest, avem de-a face, preponderent, cu texte tonice, încrezătoare, care respectă sensul originar al termenului „imn": cântec de laudă. Imnul german clamează dorinţa de „unitate, dreptate şi libertate" a patriei (căreia i se urează o veşnică înflorire). Imnul maghiar e un fel de rugăciune către Dumnezeu (Doamne, binecuvîntează pe maghiari cu voie bună şi belşug...") şi admite - lucru puţin obişnuit - că greutăţile istorice la care a fost supusă naţia se datorează propriilor păcate. (În paranteză fie spus, există o amuzantă asemănare între imnul maghiar şi cel românesc: amândouă îl evocă pe Matei Corvin ca reper naţional...) În imnul norvegian sau în cel bulgar, se vorbeşte cu mândrie despre frumuseţile pământului natal. Una peste alta, Imnul nostru este, prin comparaţie, dintre cele mai întunecate şi descurajante. Mizează, plângăcios, pe victimizare, lamentaţie şi adversitate generală. Asta într-o ţară preluată de curând în Uniunea Europeană, al cărei imn e o odă închinată bucuriei. N-ar fi de dorit să mai domolim un pic apetenţa autohtonă pentru „jale"? Nu ne-ar sta mai bine ceva calm viril, un minim surâs, o igienică încredere în înzestrările şi norocul propriu? N-ar fi preferabil să ne începem zilele într-o dispoziţie ceva mai senină?

Acest articol a fost publicat în „Dilema veche" din săptămâna 22-28 septembrie 2011
http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Psihologia_Imnului_national_7_565213474.html

Am citit pe Net, ca optim pentru Romania ar fi sa aiba doar 1,6 mil. pensionari, adica sa fie o rata a mortilor dintre noi de 380.000/an.
Acest lucru s-a mai intamplat in Argentina intre anii 1998 si 2003 si se realizaeaza in Romania astfel:
-lipsa facilitatilor pentru pensionari: ajutoare, transport, medicamente compensate, asistenta sanitara gratuita,etc.
-cresterea preturilor la toate facilitatile, mancare, taxe si impozite:
-imposibilitatea de a mai putea manca din pensia care mai ramane,etc.
Scenariu apocaliptic???

Basescu:
"O Românie modernă trebuie sa aiba cel mult 1,6 milioane de pensionari !", - dezvăluiri şocante!

Suntem martori vii a unor tradari pe banda si furt national fara precedent. Romania, ca populatie, nu rectioneaza aproape deloc la acest adevarat genocid fara precedent in istoria noastra, fenomen intalnit doar in Argentina anilor 1998-2002....
Pensionarii, cetatenii defavorizati si cei cu dizabilitati sunt programati constient la moarte. Exista chiar un plan scris, cu etape de desfasurare, despre care s-a tot vorbit in ultima vreme pe internet.
Una dintre etape este cresterea preturilor si a cheltuielilor curente cu electricitatea, gazul si intretinerea la un nivel absolut imposibil de achitat. Se va murii de foame si boli in incercarea celor varstnici a le achita.
Surse bine informate au comunicat ca Traian Basescu a indicat intr-un mediu restrans, in anul 2010 intr-o intalnire secreta cu Boc si consilieri sai, la vila Lac 1:
"... o Romanie moderna nu trebuie sa mai aiba peste 1,6 milioane pensionari ! Statul nostru nu ii poate sustine fara a intra in incapacitate de plata, iar imprumuturile nu-s deloc o solutie pe termen mediu. Reforma mea prevede IESIREA DIN SISTEM, prin liberalizari de utilitati, incat tiptil-tiptil, se reduc pe cale naturala, cca 380.000 pensionari/an…"
Dealtfel, acesta informatie nu este intru totul una noua! Cititi si urmatoarele articole ( click pe linkuri):
Genocidul Natiunii Romane, Planul Noii Ordini Mondiale
http://www.conspir.info/2011/05/genocidul-natiunii-romane-planul-noii.html
Romania isi traieste ultimele momente ca Stat National
http://www.romanialeaks.org/2010/12/wikileaks-romania-romania-isi-traieste.html
Uniunea Europeana a Regiunilor, planul Noii Ordini
http://wikileaks-ro.blogspot.com/2010/12/uniunea-europeana-regiunilor-planul.html
Ce se ascunde in spatele Crizei Planetare http://www.surse.org/2011/04/ce-se-ascunde-in-spatele-crizei.html
Noi "taieri" bugetare pentru achitarea primei transe necesare cumpararii ....
Un atac la Siguranta Nationala: Boc ne obliga la noi taxe si impozite!
Cine distruge natiunea?
Economia Romaniei nu se poate relansa!
Surse: Strategia lui Basescu pentru preluarea deplina a puterii in 2012!
Foametea ameninta Romania!
Date oficiale: Guvernul Boc a distrus economia Romaniei ..daca nu toti cei care au fost dupa Ceasca incoace...se stiu cine
FMI i-a condamnat pe romani la foame, pe baza unor date FALSE!
FMI si Planul pentru distrugerea Romaniei
Regimul Basescu pune in aplicare "Planul Illuminati"
Regimul Basescu pune in aplicare "Planul Illuminati" (II)
A inceput exterminarea....
Noul "Cod al Muncii" si sclavia moderna. Distrugerea poporului Roman
De la 1 Aprilie Codex Alimentarius a pus stapanire pe Romania
http://www.surse.org/2011/04/noi-taieri-bugetare-pentru-achitarea.html
http://www.surse.org/2011/04/un-atac-la-siguranta-nationala-boc-ne.html
http://www.surse.org/2011/04/cine-distruge-natiunea.html
http://www.surse.org/2011/04/economia-romaniei-nu-se-poate-relansa.html
http://www.surse.org/2011/05/surse-strategia-lui-basescu-pentru.html
http://www.romanialeaks.org/2010/12/foametea-ameninta-romania.html
http://www.romanialeaks.org/2010/12/date-oficiale-guvernul-boc-distrus.html
http://www.romanialeaks.org/2010/12/fmi-i-condamnat-pe-romani-la-foame-pe.html
http://www.romanialeaks.org/2010/12/fmi-si-planul-pentru-distrugerea.html
http://www.romanialeaks.org/2011/01/regimul-basescu-pune-in-aplicare-planul.html
http://www.romanialeaks.org/2011/01/regimul-basescu-pune-in-aplicare-planul_11.html
http://www.romanialeaks.org/2011/01/inceput-exterminarea-romania-isi-ucide.html
http://www.romanialeaks.org/2011/03/noul-cod-al-muncii-si-sclavia-moderna.html
http://www.romanialeaks.org/2011/04/de-la-1-aprilie-codex-alimentarius-pus.html
La finalul articolului, va sfatuim sa urmariti documentarul urmator si sa observati similitudinile: http://www.surse.org/2011/05/surse-o-romanie-moderna-trebuie-sa-aiba.html
... dati lumii si romanilor sa citeasca - poate se trezeste XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Cred ca acesta este primul mesaj "MANIFEST" (ma intreb de ce nu a fost lansat din tara si a trebuit sa asteptam ROMANII DIN AFARA !!! ca sa ne trezeasca !!!) care trebuie sa circule pe la toti cei cu inima si traire ROMANEASCA !!!!!!!!!!!!!!!
.......................ca sa se poata trezi la realitate intreaga CONSTIINTA ROMANEASCA (adormita de atata minciuni si promisiuni desarte) pentru a-si lua fraiele natiunii sub propriul control !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pentru ca TARA ESTE LA VANZARE PE TARABELE POLITICII MONDIALE CU ACORDUL TACIT AL TRADATORILOR DE NEAM SI TARA !

----- Forwarded Message -----

Subject: Fw: Chiorete

Mihai Antoci-jurnalist
Coordonator Departament Investigatii
Accent, Montreal, Canada,
www.accentmontreal.com

:(
Bine ca nu se leaga nimeni de aia abti de munca dar care traiesc pe spinarea copiilor si din ajutoare sociale. Sper sa iasa in evidenta chestia asta pe plan international, sper sa va dea Dumnezeu sanatate, iar lor sa le crape ochii si ranza in ei de nenorociti.
Tu ai sa apuci suta cu voie buna , sper ca aia sa aiba acelasi tratament cand or fi la varsta pensionarii.

ps: sa-mi dea toate contributiile alor mei platite in zeci de ani de munca si le asigur eu pensie si tratamente, oamenii aia au muncit si si-au rupt schinarea toata viata

pps: mi-e din ce in ce mai scarba de tara aia, ma gandeam sa-mi asigur loc de veci acolo, cred ca mai bine cer sa ma cremeze si sa arunce cenusa in mare.In Adriatica nu in aia neagra.

Angela74,
Generatia mea a fost lovita de doua ori in viata, odata fiind nascuti imediat dupa razboi am fost de numiti "generatie de sacrificiu" , iar acum dupa ce am muncit atata amar de zile, vor sa ne omoare cu buna stiinta la pensie!
Ce sa mai zic?

Back