• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Autoapararea psihica

ramanya

New member
Reaction score
0
Cum sa devii imun la manipulare? Maniplarea maselor este la ora actuala o realitate. Mijloacele de manipulare sunt nenumarate si le regasim peste tot. Scopul acesteia este supunerea. Ce facem, cum ne aparam?

Attachments

Dincolo de mesaje si tehnici ezoterice precum 'cravata mov' electorala etc - despre care, recunosc, nu am prea citit, avind alte prioritati - eu gasesc mai multa vina in incultura si intuneric al mintii, spirit orb si instinctiv de turma intr-o directie mai mult sau mai putin arbitrara, decit in eforturile de manipulare ale ...unor persoane fizice sau juridice ().
Nu ma refer meaparat la cultura in sensul bagajului impresionant al marilor minti umane, contemporane sau clasice. Ma refer la cunoastere si educatie de zi cu zi pina la capatul vietii.
Manipularea poate aparea acolo unde inceteaza sa functioneze gindirea proprie, relatia normala cu sine si cu cei din jur. Chiar si in acest caz, cred ca manipulare e mult spus ().
Strategii subliminale de dirijare a maselor prin dierite mijloace? Ma intreb uneori, ce rost ar avea, date fiind conditiile, pe care ma jenez sa le enumar.

Si totusi. In caz de cutremur. Dorinta oamenilor de a se informa blocheaza serverele (nu ma refer aici la busculada pe istrate.ro) prin traficul brusc si amplu. Deci oamenii citesc, se informeaza. Cu 'filtru' si fara. Si atunci, despre care majoritate vorbim? Despre subcultura si turma sau despre o minoritate care se dezvolta pt a deveni majoritate :D ?

Mintea omului nu poate fi manipulata decit de intunericul care s-ar putea aseza acolo. Doar nestiinta genereaza frica.
Zic si eu. Pe scurt.

Eu am vazut oameni care au incetat sa gandeasca datorita televizorului. Oameni care nu au pus mana pe o carte de ani de zile, pentru ca, fireste, trebuie sa vada Stirile de la ora 5, Acces direct, Capatos nu stiu care, si altele asemenea. Nu se poate discuta nimic din afara sferei TV cu acesti oameni. Tragic, dar sunt copii care refuza in mod inconstient comunicarea pentru ca trebuie sa se uite la nu stiu ce desene cu batai si monstri. Dependenta de un lucru, oricare ar fi acela, duce la slabiciune psihica, la parametri scazuti de functionare a creierului. Despre acest gen de manipulare este vorba. Eu una asa vad lucrurile. Vad oameni care pleaca mai devreme de la serviciu ca sa vada nu stiu ce emisiune, vad copii care se bat din cauza diferentelor de opinie asupra lui Songoku de exemplu. Pentru mine este trist.

ramanya said:
Eu am vazut oameni care au incetat sa gandeasca datorita televizorului.
In cazul asta, poate ti s-a parut ca au gindit vreodata? Nu stiu, intreb.
ramanya said:
Dependenta de un lucru, oricare ar fi acela, duce la slabiciune psihica, la parametri scazuti de functionare a creierului. Despre acest gen de manipulare este vorba. Eu una asa vad lucrurile. Vad oameni care pleaca mai devreme de la serviciu ca sa vada nu stiu ce emisiune, vad copii care se bat din cauza diferentelor de opinie asupra lui Songoku de exemplu. Pentru mine este trist.

Mda, eu nu asta numesc manipulare. Oamenii acestia intra la categoria despre care am spus mai sus. Aceasta dependenta exclusiva si continua, de lucruri care nu-ti aduc vreun cistig material, mental, este legata de comoditate, indolenta, lipsa de educatie, poate stari depresive (?) - dar si starile depresive au limita lor: pot fi depasite prin aporturi corespunzatoare de vitamine, minerale, munca, implicare. Nimeni nu ne ofera motivatii pt a trai decit noi insine.

De acord cu tine. Dar este bine sa intindem o lanterna celor pierduti in intunericul propriilor minti, indiferent de tipul intunericului.

ramanya said:
De acord cu tine. Dar este bine sa intindem o lanterna celor pierduti in intunericul propriilor minti, indiferent de tipul intunericului.

Corect. Numa' 'deturnam' teama, dinspre manipulare catre potentialul mintii fiecaruia.

Există şi în România tot felul de grupări, secte, ordine, culte etc, în care disciplina de fier este întreţinută de un conducător vigilent, necruţător cu cei ce greşesc. Este capabil oricând să-şi suprime adversarii pe cale telepatică, distrugându-le creierele şi îndemnându-i să se sinucidă.
Oare putem sa evitam un atac psihic,aproape in tot ceea ce vedem si auzim exista mesaje subliminale...

Cred ca o personalitate puternica este imposibil de "spart".

Gogu said:
Cred ca o personalitate puternica este imposibil de "spart".

Ai dreptate gogule,dar pe langa personalitatea puternica,mai trebuie sa fie si ceva...nativ...

mariusvalentin said:
Este capabil oricând să-şi suprime adversarii pe cale telepatică, distrugându-le creierele şi îndemnându-i să se sinucidă.
Oare putem sa evitam un atac psihic,aproape in tot ceea ce vedem si auzim exista mesaje subliminale...
Ceea ce spui tu e deja razboi psihlogic. Nu se intimpla oamenilor obisnuiti :P .
Dar, cum spune Gogu, o minte puternica poate domina o alta, fara ca posesorul mintii sa aibe cravata mov sau violet sau care culoare o mai fi 'trendy'. Si tot o minte logica, rationala, informata si vigilenta (nu neaparat instruita in ... defensiva psihologica sau cum i-o fi zicind) te poate ajuta sa treci printre ...provocari le-as denumi.

Spune-i unui om, de cateva ori, numai ceea ce vrea sa auda, lauda-l, fa-l sa creada ca toate actiunile sale sunt cele mai bune,castiga-i increderea, apoi usor- usor strecoara-i cate o idee ca si cum ar fi a lui. O va pune imediat in aplicare. Si gata manipularea.

Cu marea majoritate a oamenilor, asa se intampla.
Dar daca omul are coloana vertebrala si gandeste logic orice actiune, slabe sense. Zic si eu.

florela said:
Spune-i unui om, de cateva ori, numai ceea ce vrea sa auda, lauda-l, fa-l sa creada ca toate actiunile sale sunt cele mai bune,castiga-i increderea, apoi usor- usor strecoara-i cate o idee ca si cum ar fi a lui. O va pune imediat in aplicare. Si gata manipularea.

As numi perversitate si nu manipulare.Dar mai stii ? Sau e valabil pentru cei cu doar doi neuroni din care numai unul e activ ? :D:

Pai nu prea pot fi toti manipulati,ci doar cei lipsiti de cultura, vointa, personalitate. Un om puternic este manipulat foarte greu. Un om care citeste este avizat, devine circumspect . Si apoi manipularea se cam simte, multi au un feelig aparte

Stiti povestea cu taranul ala care, cand s-a anuntat la TV ca au aselenizat americanii, ar fi spus "manipulare comunista, domnule".
Asta este cumva cealalta fata a medaliei?

Doar cei cu doi neuroni sunt victime sigure,restul ................potentiale victime . Adevarul este ca traim intro lume in care subcultura e la ea acasa .

Si atunci, cred ca vorbim mai degraba despre cei fara coloana vertebrala (este o 'aptitudine' pe care eu pun foarte mare baza), fara principii, educatie, cunostinte, autostapinire, ambitie etc a caror lipsa d evointa poate fi modelata de orice speculant minat de rea intentie, nici macar de instruire in domeniul manipularii psihicului uman.

Si mai spuneau unii ca Parazitii nu au mesaj.
Dar se pare ca au dreptate

Nu-i e locul aici ,stiu, dar se potriveste "manusa"

EPIGONII
Eminescu

Când privesc zilele de-aur a scripturelor române,
Mă cufund ca într-o mare de visări dulci şi senine
Şi în jur parcă-mi colindă dulci şi mândre primăveri,
Sau văd nopţi ce-ntind deasupră-mi oceanele de stele,
Zile cu trei sori în frunte, verzi dumbrăvi cu filomele,
Cu izvoare-ale gândirii şi cu râuri de cântări.

Văd poeţi ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere
Cichindeal gură de aur, Mumulean glas cu durere,
Prale firea cea întoarsă, Daniil cel trist şi mic,
Văcărescu cântând dulce a iubirii primăvară,
Cantemir croind la planuri din cuţite şi pahară,
Beldiman vestind în stihuri pe războiul inimic.

Liră de argint, Sihleanu - Donici cuib de-nţelepciune,
Care, cum rar se întâmplă, ca să mediteze pune
Urechile ce-s prea lunge ori coarnele de la cerb;
Unde-i boul lui cuminte, unde-i vulpea diplomată?
S-au dus toţi, s-au dus cu toate pe o cale nenturnată.
S-au dus Pann, fiul Pepelei, cel isteţ ca un proverb.

Eliad zidea din visuri şi din basme seculare
Delta biblicelor sânte, profeţiilor amare,
Adevăr scăldat în mite, sfinx pătrunsă de-nţeles;
Munte cu capul de piatră de furtune deturnată,
Stă şi azi în faţa lumii o enigmă nesplicată
Şi vegheaz-o stâncă arsă dintre nouri de eres.

Bolliac cânta iubagul ş-a lui lanţuri de aramă;
L-ale ţării flamuri negre Cârlova oştirea cheamă,
În prezent vrăjeşte umbre dintr-al secolilor plan;
Şi ca Byron, treaz de vântul cel sălbatic al durerii,
Palid stinge- Alexandrescu sânta candel-a sperării,
Descifrând eternitatea din ruina unui an.

Pe-un pat alb ca un linţoliu zace lebăda murindă,
Zace palida vergină cu lungi gene, voce blândă -
Viaţa-i fu o primăvară, moartea-o părere de rău;
Iar poetul ei cel tânăr o privea cu îmbătare,
Şi din liră curgeau note şi din ochi lacrimi amare
Şi astfel Bolintineanu începu cântecul său.

Mureşan scutură lanţul cu-a lui voce ruginită,
Rumpe coarde de aramă cu o mână amorţită,
Cheamă piatra să învie ca şi miticul poet,
Smulge munţilor durerea, brazilor destinul spune,
Şi bogat în sărăcia-i ca un astru el apune,
Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet.

Iar Negruzzi şterge colbul de pe cronice bătrâne,
Căci pe mucedele pagini stau domniilor române,
Scrise de mâna cea veche a-nvăţaţilor mireni;
Moaie pana în coloarea unor vremi de mult trecute,
Zugrăveşte din nou iarăşi pânzele posomorâte,
Ce-arătau faptele crunte unor domni tirani, vicleni.

Ş-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice,
Ce din frunze îţi doineşte, ce cu fluierul îţi zice,
Ce cu basmul povesteşte - veselul Alecsandri,
Ce-nşirând mărgăritare pe a stelei blondă rază,
Acum seculii străbate, o minune luminoasă,
Acum râde printre lacrimi când o cântă pe Dridri.

Sau visând o umbră dulce cu de-argint aripe albe,
Cu doi ochi ca două basme mistice, adânce, dalbe,
Cu zâmbirea de vergină, cu glas blând, duios, încet,
El îi pune pe-a ei frunte mândru diadem de stele,
O aşează-n tron de aur, să domnească lumi rebele
Şi iubind-o fără margini, scrie: "visul de poet".

Sau visând cu doina tristă a voinicului de munte,
Visul apelor adânce şi a stâncelor cărunte,
Visul selbelor bătrâne de pe umerii de deal,
El deşteaptă-n sânul nostru dorul ţării cei străbune,
El revoacă-n dulci icoane a istoriei minune,
Vremea lui Ştefan cel Mare, zimbrul sobru şi regal.

............................................

Iară noi? noi, epigonii?... Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără baza;

Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!

Şi de-aceea spusa voastră era sântă şi frumoasă,
Căci de minţi era gândită, căci din inimă era scoasă,
Inimi mari, tinere încă, deşi voi sunteţi bătrâni.
S-a întors maşina lumii, cu voi viitorul trece;
Noi sântem iarăşi trecutul, fără inimi, trist şi rece;
Noi în noi n-avem nimica, totu-i calp, totu-i străin!

Voi, pierduţi în gânduri sânte, convorbeaţi cu idealuri;
Noi cârpim cerul cu stele, noi mânjim marea cu valuri,
Căci al nostru-i sur şi rece - marea noastră-i de îngheţ.
Voi urmaţi cu răpejune cugetările regine,
Când, plutind pe aripi sânte, printre stelele senine,
Pe-a lor urme luminoase voi asemenea mergeţi...........................................................................................................................................................

Nu stiu cine ar putea sa o spuna mai frumos si totusi................atat de adevarat(din pacate).

Au trecut sarbatorile de iarna cu bine ,fara cataclismele auntate si asteptate. Urmeaza sarbatorile de Pasti .
-Da ,si?
-Cum si ?
-Asa........ in liniste si pace?
-N -ai sa vezi .

Cititi va rog :(si comentati)

27.12.09 Cobor pe sosea la vale la Pogona spre Tutova. Deodata tasnesc (ies) din pamant lespezi de piatra inalte si lungi ce seamana cu creste de cocos. Intru printre lespezi, dar nu pot trece mai departe. Ma intorc inapoi si scot un miel, apoi doi miei cu blana alba. (deocodificare: posibil ceva negativ in preajma sarbatorilor de Pasti)

Manipulare? Sfidare a bunului simt ? Atentat la linistea oamenilor ? Sau pur si simplu prostia omeneasca ?(drobul de sare)

Mesaje primite in ultima perioada
x1

Posted on Thu, 07 Jan 2010 14:44:36 +0000 at http://ioanistrate.ro/mesaje-primite-in-...erioada-2/
Comments: http://ioanistrate.ro/mesaje-primite-in-.../#comment

Back