• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Bere de casa

Angela74

New member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
1,207
Reaction score
0
Cum spuneam pe chat, sotul meu face bere de casa.
Prima data si-a procurat kit
http://www.mr-malt.it/

dar multe pot fi procurate separat ca sa nu coste asa mult.

Fermentatore chiuso da lt 28 -1 bidon din plastic cu capac
Gorgogliatore - http://www.google.it/images?q=gorgo...&source=og&sa=N&hl=it&tab=wi&biw=1003&bih=568
Rubinetto -robinet
Termometro adesivo a cristalli liquidi -termometru
Densimetro -http://www.google.it/images?q=Densimetro&rls=com.microsoft:en-US&oe=utf8&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=it&tab=wi&biw=1003&bih=568
Cilindro da test - 1 cilindru de sticla
Dosatore zucchero -dozator pt zahar, dar merge si cantarit normal
Prodotto sterilizzante -produs de sterilizat
Prodotto detergente -detergent
Sterilizzatore per bottiglie -din nou sterilizant pt sticle , dar merge si un clocot cum se face la noi

Tappatore -chestia de pus capace la sticle
Confezione tappi -o punga de capace noi
Mestolo -facalet
Guida alla fermentazione casalinga cartulie cu sfaturi
Confezione di malto preparato tipo Lager/Pilsner da 1,8 kg -malt

15 l apa, 1 kg malt de orz, 1 kg porumb boabe, 600 g zahar, 10 g frunze hamei, 40 g drojdie bere
Se fierbe maltul si porumbul in apa, in vas emailat. Dupa 4 ore se adauga hameiul pus intr-un tifon, se fierbe 20 min dupa care se scoate din vas. Se strecoara berea in alt vas, se adauga zaharul,iar cand s-a racit la 30 grade se pune drojdia si se amesteca bine. Se lasa cam 2 zile la rece, se trage in sticle, se dopuiesc si se leaga peste dopuri cu tifon sau sfoara si se dau la rece. Se poate consuma dupa 24 ore.Sursa: propria experienta

http://raspunsuri.rol.ro/art/110-84-reteta_de_bere_de_casa_si_de_braga_facuta_acasa.htm

Asta e alta reteta.Sotul meu doar a amestecat maltul cu apa ,drojdie si zahar si a lasat la fermentat cateva zile la temp camerei (20 de grade).
Hameiul era deja incorporat in preparatul respectiv.
odata pusa berea in sticle o lasa vreo 3 saptamani la limpezit.
 
Maltul l-a cumparat de-a gata, sau l-a preparat acasa?
Hameiul l-a cumparat ca atare, sau "pastile"?
Apa trebuie preparata in vreun fel, sau se foloseste apa de la robinet/fantana?
 
Maltul l-a cumparat gata preparat cu hamei.
Apa de la robinet merge, daca ai fantana,izvor, apa plata e buna.

Apa mai dulce cu un continut scazut de carbonat de calciu e buna pt lager si pils, apa de o duritate medie pt cele stil englezesc si Monaco, iar apa dura pt dark si stout.
Continut scazut de clor, ca sa nu altereze gustul.
 
Extract de malţ.
Extractul de malţ este obţinut prin concentrarea mustului, realizat din cereale de malţ (mai ales orz şi grâu). Disponibil atât lichid cat şi pulbere, clare şi chihlimbariu închis.
Extractul lichid (sirop) contine aproximativ 20% apă.
Pulberea de malţ (uscata) este uşor de dozat şi dureaza mult timp.
O utilizare recomandată este de a înlocui zahărul cu 50% pulbere de malţ (500 gr. Malt + 500 gr. zahăr), rezultatul este de a spori gustul de malţ şi a spori durabilitatea spumei.
Prin adăugarea unui kg de malţ uscat şi 50% din zahăr recomandat pt o cutie de malt deja preparat cu hamei , cutie precum asta http://www.mr-malt.it/product_info.php?manufacturers_id=13&products_id=90
se obtin 23 de lt., de bere dublu malt fără a modifica echilibrul de reteta originala.
Deci

Poze cand o sa fie gata, daca nu fac poze la 'butoi'.
 
Poze la instrumentar si in cursul procesului, te rog!
 
Asa , acuma ma lamuresc si io, citesc eticheta:
- spalat cu grija si sterilizat toate instrumentele
-lipit de cutia cu malt e punguta cu drojdie, se dezlipeste, se pune cutia (e de tabla ca la rosii) intr-un vas cu apa calda 5-10 min.
Se varsa intr-o oala ce contine 2-3 l apa fierbinte tot maltul si 1 kg de zahar.Trebuie sa se topeasca bine tot.
Se varsa mustul astfel obtinut in fermentator (bidonul de plastic) si se adauga apa rece pana la 23 litri, se amesteca bine tot si cand compozitia a ajuns la 18-24 grade C se adauga drojdia din plic, se amesteca bine.
Se pune capacul ,dotat in prealabil cu chestia aia de sticla pt bulbuci si se mentine la o temp de 18-24 .
Dupa 5-7 zile cand a terminat de bolborosit , daca aveti cu ce ,masurati densitatea care trebuie sa fie inferioara a 1002/4.
Acuma se pune in sticle sterilizate adaugand 5-6 gr de zahar necesar refermentarii in sticla.
Se tin sticlele la 18-24 grade pt 2 saptamani si alte 2 sapt la loc racoros, beci.
Cand se serveste berea evitam eventual agitarea sticli pt ca mai are drojdie pe fund.
 
Berea e completarea perfecta a unei mese alcatuite din pizza, mezeluri, peste afumat ori carnati.
 
Depinde de gusturi :D
Pentru mine, berea e acel ceva care da un strop de savoare ;) Si asta la orice :D
 
In sfarsit,s-a dovedit,dar nu abuzati!


Scoateţi halbele, paharele şi sticlele de bere! "Licoarea din hamei" e la putere! Pe lângă gustul bun

şi faptul că-ţi alungă setea, această băutură este şi sănătoasă, adică este în regulă dacă o consumăm cât de des putem. De ce? Pentru că berea conţine mai mult de 1.000 de vitamine, minerale, cum ar fi zincul şi fierul, dar şi substanţe care hrănesc ţesutul muscular şi nervii. Specialiştii ziarului german Bild ne oferă 23 de motive pentru a bea mai des bere.

1. Berea previne infarctul. Testele specialiştilor au arătat că riscul scade cu 40-60% la băutorii de bere faţă de cei care nu consumă deloc această băutură;
2. Scade riscul atacului cerebral;

3. Reglează tensiunea arterială. Cercetătorii de la Universitatea Harvard şi medicii din Olanda au descoperit că un consum moderat de bere aduce la normal tensiunea arterială crescută;
4. Previne diabetul - insulina este răspândită mai bine în corp cu ajutorul unor ingredienţi chimici din bere;
5. Reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer;
6. Previne apariţia osteoporozei, în cazul bărbaţilor şi al femeilor tinere. Celor în vârstă însă le face rău;
7. Un pahar sau două de bere pe zi vă prelungesc viaţa. Acest lucru a fost demonstrat în peste 50 de studii. Responsabile sunt substanţele din bere care vă protejează inima;

8. Previne diareea, pentru că împiedică germenii intestinali să se dezvolte şi să producă deranjarea stomacului;
9. Vă ajută să scăpaţi de stres. Cercetătorii din Montreal, Canada, au descoperit că, după serviciu, un pahar de bere rece "vindecă" stresul ca prin minune;

Elimină pietrele la rinichi şi la bilă
10. Elimină pietrele de la rinichi şi de la bilă cu 40%;
11. Previne insomniile - hameiul vă ajută să aveţi un somn liniştit;
12. Vă fereşte de cancer - datorită substanţei numită Polyfenol, o eventuală tumoarea se reduce în dimensiuni. O altă substanţă, xanthohumol, este ingredientul care inhibă proteinele ce ajută tumoarea să se extindă;
13. Ajută la formarea colagenului, pigmentului şi reface celulele pielii;

14. Întăreşte sistemul imunitar - în acest caz, berea trebuie să fie caldă;
15. Vitaminizant pen tru femeile gravide - berea fără alcool conţine vitamine şi minerale. Atenţie însă! Berea cu alcool poate duce la avort spontan;

16. Vă face poftă de mâncare - senzaţia de foame e accentuată de dioxidul de carbon şi de alcool;
Vă fereşte de ulcer şi de inflamaţii

17. Previne ulcerul - 1,5 litri de bere pe săptămână împiedică dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, unul dintre factorii responsabili de ulcer;
18. Vă stinge setea - berea este absorbită mai repede decât apa;

19. Vă ajută să slăbiţi - un pahar de bere conţine mai puţine calorii decât un pahar de suc de mere;
20. Vă face mai isteţi. Medicii italieni au făcut un test asupra unor persoane care după o lună în care au consumat zilnic un litru de bere au răspuns la întrebări mai încet, dar într-o măsură mai mare corect;
21. Vă fereşte de inflamaţii, pentru că articulaţiile sunt mai relaxate;
22. Vă face părul mai frumos - conţine mineralele şi vitaminele de care are părul nevoie pentru a se regenera;
23. Berea fără alcool ajută la alăptare - stimulează cantitatea de lapte.







.
 
S-a si terminat.
Poze nu le-a pus sotu pe computer , sau le-a pus da nu le gasesc eu. Ar cam trebui sa mai ia ceva malt, dar vara e mai greu de facut.
 
Soacra-mea zicea ca-i buna, pt mine tot zoaie amare sunt.E ca nu-mi place berea in particular, alcoolul in general.
 
:D: pt bautorii de bere :p


Ihtiocolul (cleiul de peşte) este un produs folosit în industria berii şi a vinului ca agent de limpezire. Acesta este făcut dintr-un organ numit "vezica înotătoare", care se găseşte în unele specii de peşte. Atunci când se umflă, vezica serveşte ca un ajutor natural de flotabilitate, care păstrează în poziţie verticală peştele în apă.

Astăzi sturionul este pe cale de dispariţie, astfel încât cele mai multe vezici sunt recoltate de la alte specii de peşti, inclusiv somn vietnamez. Pentru a produce clei de peşte, acestea trebuie să fie uscate, sterilizate şi tăiate cu acid pentru a produce o pastă sau un lichid care se adaugă la butoiul de bere. Ihtiocol este o formă foarte pură de colagen, iar aceste molecule ajută la accelerarea procesului de sedimentare naturală prin atragerea moleculelor de drojdie.

Colagenul şi drojdia se combină pentru a alcătui particule mai mari, care se lasă mai repede la fundul butoiului, lăsând lichidul de deasupra să fie mult mai limpede.


CAH!!!!
 
Daca ai sti tu ce se baga in mancarea de la market...
In alta ordine de idei, agentii de limpezire "naturali" sunt de mult suprimati de altii, chimici.
 
Back
Top