• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

In apropierea zonei in care s-au produs aceste cutremure exista un mare lac de acumulare, cu barajul corespunzator: Karkheh.

http://www.emsc-csem.org/Earthquake...ORDER-REGION-on-August-18th-2014-at-02-32-UTC

View attachment 4

The Karkheh Dam (Persian: سد کرخه‎) is a large multi-purpose earthen embankment dam built in Iran on the Karkheh River in 2001 by the Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC).[2]

The dam is on the Karkheh River in the Northwestern province of Khūzestān, the closest city being Andimeshk to the east. It is 127 metres (417 ft) high and has a reservoir capacity of 5.9 billion cubic meters. The Karkheh Dam is designed to irrigate 320,000 hectares of land, produce 520 MW of hydro-electricity[3] and prevent downstream floods

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Karkheh_Dam

Nu ma hazardez sa spun ca seismele au fost provocate de lacul de acumulare. Totusi este cunoscut faptul ca marile lacuri de acumulare ale amenajarilor hidroenergetice stimuleaza uneori activitatea seismica naturala in zonele unor falii crustale, nu ar fi pentru prima data cand se intampla asa ceva. Cum spuneam, e prematur de dat verdicte, tectonica regiunii este extrem de complexa totusi.

Attachments

• harta-Iran-20august2014.jpg
    harta-Iran-20august2014.jpg
    147.6 KB · Views: 1
O ipoteza ar fi urmatoarea: tensiuni suplimentare induse de unele variatii recente ale nivelului apei in lacul de acumulare, coroborate cu tensiuni induse extern de influenta cutremurului de magnitudine 6,0 produs pe fractura Owen la 19 iulie, au condus la aceasta criza seismica.

GeoX said:
O ipoteza ar fi urmatoarea: tensiuni suplimentare induse de unele variatii recente ale nivelului apei in lacul de acumulare, coroborate cu tensiuni induse extern de influenta cutremurului de magnitudine 6,0 produs pe fractura Owen la 19 iulie, au condus la aceasta criza seismica.

() Tensiuni cauzate de Luna ? Nu da, am glumit :p

Exista asa-numita seismicitate indusa in zonele marilor lacuri de acumulare. Seismicitatea locala pare a se amplifica in urma unor variatii semnificative ale nivelului apei in lac. Au fost cazuri celebre. Cele mai puternice cutremure induse de amenajarile hidroenergetice au avut magnitudini intre 5,8 si 6,5 grade, deci destul de mari, comparativ cu seismele mici asociate exploatarii gazelor de sist. Daca in cazul exploatarii gazelor de sist magnitudinile au mers pana la 3-3,9 grade, seismele induse de lacurile de acumulare au avut magnitudini de pana la 6,5 grade!!! Nici nu se compara.

Nu Anuk, un alt 4 (patru) inca nu iti dau, ai deja unul, sunt binevoitor. :p :p :p Sigur ca daca "il ceri" neaparat, nu te refuz, da' se poate, eu sunt cavaler si nu refuz o doamna. :p :D

Sa nu uitam ca tensiunile majore din Oceanul Indian din anul 2012 au avut totusi niste efecte in 2012-2013, e posibil ca intr-o anumita masura sa se continue si in 2014. La granita Iran-Iraq a mai fost o serie de cutremure in perioada 22-24 noiembrie 2013, pe aceeasi linie tectonica, dar mai la nord-vest fata de actuala secventa seismica intricata. Deci exista un cadru general care poate explica aceste manifestari seismice.
Ia uitati aici:

Magnitude M 4.8
Region HIMACHAL PRADESH, INDIA
Date time 2014-08-21 08:11:28.0 UTC
Location 32.63 N ; 76.76 E
Depth 80 km
Distances 210 km NE of Amritsar, India / pop: 1,092,450 / local time: 13:41:28.0 2014-08-21
174 km N of Shimla, India / pop: 173,503 / local time: 13:41:28.0 2014-08-21
26 km W of Kyelang, India / pop: 14,182 / local time: 13:41:28.0 2014-08-21

Bine ca deocamdata nu sunt prea mari. Sa nu reinceapa ceva crapelnite majore pe partea continentala asiatica. Sa speram ca valul se potoleste.

Sunt curioasa unde s-a simtit, eu , nu l-am simtit, m-a sunat cineva la granita cu judetului Covasna sa ma intrebe daca l-am simtit, nici respectiva nu-l simtise :P. doar ce-a auzit la TV.

A fost foarte adanc, aproape 150 km, ceea ce explica si atenuarea mai mare.

A dat si Vrancea o mica replica azi-noapte. Asa ca as zice asa la toti alarmistii de duzina: CIOKU' MIC ca Vrancea e mai inteleapta decat toti acestia. :p Faptul ca a dat replica nu inseamna ca nu vor mai fi cutremure de 4-5 grade pe scara Richter; se mai poate, in toamna, mai tarziu, sa mai vina chiar si un 5,0+, nici o problema, vine (daca vine) si trece asa de il uiti repede. Cum spuneam, CIOKU' MIC la toti astia care caraie despre dezastre iminente. In curand se fac 10 ani de la cutremurul de 6,0 din 27 octombrie 2004...si FASSSSS, FASSS, FASSS, in ciuda cotcodacelilor tembele emanate de diverse specimene. Sunt creaturi care fac umbra degeaba pamantului, maimutze batrane si plictisite de viata care nu pricep nici cat fac 1 si cu 1. Le-as turna niste apa cu gheata, ca e la moda acum. :D

Pute Pamantul de Alarmisti. Candva, va veni si ceva mare. Speram sa fie cat mai tarziu si cu cat mai putine pagube.

Maimutzele batrane, mare fane ale borfasului batran vibrator, raman iar fara obiect de agitatie sterila. Realitatea e ca Vrancea este una dintre putinele zone seismice din lume, poate chiar singura, care nu poate da cutremure mari oricand. E ceva evident pentru oamenii rationali, dar de neacceptat de catre maimutzele batrane istratice, creaturi care sunt si plictisite de viata, fara indoiala. Mai sunt si niste giboni incuiati si necrofagi seismici, ii citesti pe mobotix si te crucesti, nu altceva.

@Geox, sper sa faci diferenta intre agitatorii platiti si necunoscatorii ce vor sa fie interesanti.
Primii sunt periculosi; ceilalti - cred - nevinovati.

Cu fani incuiati ai marelui "profet" chiar nu merita stat de vorba, fiindca orice le-ai zice, o tin pe-a lor. Eu la aia ma refer, sunt un fel de Oblio, adica niste tuguiati la cap. Si desi e usor sa le demonstrezi ca albul e alb si negrul e negru, o tin ca albul e negru si viceversa. Nu sunt chiar asa de nevinovati, fiindca atunci cand, cu maxima rabdare, te apuci sa le explici ca marele cutremur nu vine asa usor, incep sa te injure, sa te acuze ca esti platit sa nu provoci panica si de alte tampenii. Asta e: "maimutze batrane".

Dar de ce sa le explici? Poti scrie frumusel o carte, iti expui punctul de vedere, la fel cum o faci si aici, de ce sa te consumi zadarnic?

Am explicat si dincolo ca acele entitati devin extrem de periculoase in special in cazul unui cutremur nu prea mare, practic inofensiv, dar care incep sa aiba manifestari istericoid-panicarde prin care pun in pericol oameni cu adevarat nevinovati. Sigur ca eu stiu sa ma feresc de astfel de creaturi, maimutze batrane si isterice, dar oricum nu e bine. Ca asa, nu mi-ar pasa prea mult de soarta lor, sa sara pe geam din partea mea...dar nu sa puna in pericol pe altii.

Da, a spus si Marmureanu ca pericol e peste 7 si ca unele pot fi directionate spre Moldova, deci nu toate vin la Bucuresti.
Bine, acum nu zic ca daca imi e mie bine in Bucuresti e ok, dar ceva bun tot ar fi daca jumatate din ele doar ajung aici si nu TOATE.

Undele se propaga in toate directiile, ma refer la undele de volum (se tine cont doar ca undele S nu se propaga prin lichide). Conteaza insa directivitatea, in sensul ca in unele cazuri efectele sunt mai puternice intr-o directie sau in alta directie. Dar Bucurestiul simte bine cutremurele mari, nu poate pretinde cineva ca scapa.

Hm, nu stiu exact, dar spunea ceva de genul ca uneori pagube mari au fost "in partea cealalta"...
Alteori, pe aici.

Ideea e ca in unele cazuri efectele distructive mai grave sunt spre Moldova, in alte cazuri spre Muntenia. Asta nu inseamna ca Bucurestiul scapa nevatamat, a avut probleme si in 1802, si in 1940.

Am vazut la stiri imagini de dupa cutremurul din California, nasol.

Back