• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

http://www.nutremurlacutremur.ro/

Educatia e mai importanta decat diversele prostii. Bravo Chile. Nu cu "ce ti-e scris" si alte baliverne a ajuns Chile acolo unde a ajuns. E drept, si in Chile au fost probleme, in 1960, cu unii habotnici ultrareligiosi care dupa megaseismul din 22 mai 1960 au vrut sa sacrifice copii si animale cica sa imbuneze divinitatile. Ei, pana la urma s-au potolit cu prostiile astea ultrareligioase. Fapte concrete, de aia au ajuns sa nu aiba probleme serioase la cutremure de 8,8 grade Mw (februarie 2010). Ii invidiez, oricum. Sa ajungem si noi sa gandim ca ei, nu ca diversi obscurantisti de duzina, care o tin langa cu "asta e, suntem rai si ne primim pedeapsa". Cred ca sunt mai buni chiar decat japonezii, din mai multe puncte de vedere.

Apropo de pregatire , multe vecine sunt absolut convinse ca nu e vorba de o pregatire ci un mod voalat de a anunta ca......."se apropie marele cutremur " n-au inteles mai nimic. Chiar le-am intrebat daca considera utile indicatiiile, ninete ,nada ,nunca.:D:

Asta e teoria conspiratiei in forma ei cea mai vulgara posibil. Astia, conspirationistii, invoca argumente artificiale pentru a contesta lucrurile serioase, dar vin cu aiureli si se pretind a fi bine informati. Specimenele astea nu ar trebui educate ce sa faca in caz de cutremur, nici nu prea merita pentru ca, de fapt, daca incerci sa le zici ceva, te acuza ca esti platit de nu stiu cine; merita lasati cu ale lor. Doar ca la cutremur sa ne ferim de ei, pentru ca nu cutremurul este pericolul, ci adeptii teoriei conspiratiei. Eu ma feresc ca de ciuma de specimenele astea. De fapt, au lacune cerebrale serioase, de vreo 20 de ani tot vine marele cutremur si nu mai vine. Nu vine nu pentru ca il amana seismologii ca sa nu se provoace panica, nu vine din motive pur fizice. Oricat ar vrea unii, fizica nu se lasa prea usor demolata. Inclusiv fizica pamantului. Regret pentru conspirationistii pretins a fi cei mai bine informati, dar asta e situatia.

Romanul, ciudata natie.... daca nu sunt cutremure , sigur vine ala mare..... daca sunt multe cutremure mici, sigur vine ala mare.... se face pregatire , ca asa e normal ... vine ala mare :| :|

O intrebare simpla, la care persoanele adepte ale teoriei conspiratiei, si care se pretind a fi cel mai bine informate, spre deosebire de aia care dau credit seismologilor, NU sunt in stare sa raspunda..tocmai pentru ca de fapt nu ii duce ce trebuie sa ii duca:

De ce din 2004 incoace Vrancea nu a mai dat macar un cutremur de magnitudine minim 5,9-6,0 pe scara Richter, in ciuda prezicerilor de tot felul ?

Evident, nulitatile conspirationiste nu sunt capabile sa dea un raspuns decent la aceasta intrebare, si incearca sa se fofileze cu tampeniile lor specifice. Sa dea un raspuns consistent la asa ceva, si pe urma sa emita pretentii de a fi acceptate in discutie.

In legatura cu tembelismele debitate de presa idioata si invocate de nulitati ambulante pe diverse site-uri mai mult sau mai putin conspirationiste, am publicat pe cutremur.net un punct de vedere care merita citit, cred eu ca e destul de realist:

Conditii si caracteristici ale perioadelor de intensificare a activitatii seismice in Vrancea

Speculatiile din presa de scandal si de pe diverse site-uri de duzina despre activitatea seismica vranceana necesita formularea unor precizari care sa clarifice anumite probleme.
Se stie ca zona seismica Vrancea se caracterizeaaza prin alternanta unor perioade de intensificare a activitatii seismice (in care se produc cutremure puternice) cu perioade de acalmie seismica relativa (in care nu se produc decat seisme moderate, de magnitudini cel mult 5,5-6,0 pe scara Richter). Exista insa o serie de caracteristici si conditii in aparitia perioadelor de intensificare, pe care le trecem in revista in continuare:

http://www.cutremur.net/2015/02/conditii-si-caracteristici-ale.html

Un alt material interesant, pe care l-am publicat pe prima pagiuna la cutremur.net:

Cutremure primare si cutremure secundare in regiunea Vrancea

O simpla analiza a informatiilor destul de bogate existente in ceea ce priveste succesiunea cutremurelor vrancene puternice (cu magnitudini in jur de 6,5 grade sau peste aceasta valoare-prag, pe scara Richter) arata ca, cel putin in ultimii 600 de ani, aceste seisme nu s-au produs deloc intamplator, cu urmand niste regularitati remarcabile. Zona seismica Vrancea se caracterizeaza, de altfel, prin faptul ca un cutremur puternic (de magnitudine 6,5+) nu se poate produce oricand, in ciuda interpretarilor tendentioase din presa de scandal.
Toate cutremurele puternice, cu magnitudini de la 6,4-6,5 in sus (pe scara Richter) s-au produs in mod grupat, in cadrul unor cicluri seismice. Gruparile de evenimente de tip cutremur primar-cutremur secundar sunt specifice activitatii seismice subcrustale din regiunea Vrancea.

Prin cutremur primar se intelege un cutremur vrancean de magnitudine in jur de 6,5 sau mai mare, pe scara Richter, si care se produce la un interval mai mare de 18,5-19 ani de la un seism anterior comparabil ca magnitudine.
Prin cutremur secundar se intelege un cutremur de magnitudine in jur de 6,5 sau mai mare si care se produce la interval de cativa ani, pana la 12-17 ani, cel mult, de la un alt cutremur puternic (cel primar).

Concluzia: ESTE TOTAL GRESITA AFIRMATA CA IN VRANCEA ORICAND SE POATE PRODUCE UN CUTREMUR PUTERNIC. E FALSA, SI DOVEDESTE IGNORANTA SAU REA-CREDINTA, TENDENTIOZITATE DUSA LA EXTREM SI INTERESE MESCHINE. Cutremurele importante se produc grupat si nu la intamplare. Acest lucru este demonstrat si de faptul ca, LA MAI MULT DE 10 ANI DE LA CUTREMURUL DE MAGNITUDINE 6,0 DIN 27 OCTOMBRIE 2004, VRANCEA ESTE COMPLET INCAPABILA SA PRODUCA MACAR UN FLEAC SEISMIC DE 5,9-6,0 GRADE. De ce ? Uite de aia, ca sa crape de necaz sarlatanii, habotnicii si toti nesimtitii, in general, care isi permit sa dezinformeze lumea in materie de cutremure. Nu a venit nimic nu pe chestii simpliste de ce s-a acumulat si eliberat, pentru ca daca era asa venea pana acum un cutremur de peste 6,5-6,7 grade, cel putin. Dar ce sa priceapa neghiobii, sarlatanii, tampitii de ziaristi, toti boulenii din presa. Nu mai vorbesc de escrocii aia care manipuleaza prostimea cu vibratii in sus si in jos.

1977 primar, 1986 secundar in raport cu 1977 dar primar in raport cu 1990, 1990 secundar;
1940 primar, 1945 secundar;
1908 primar, 1912 secundar;
1893 primar, 1894 secundar;
1868 primar, 1880 secundar;
1829 primar, 1838 secundar;
1790 primar, 1802 secundar;
..................................etc...............

Cutremurele vrancene de magnitudini 6,4-6,5 si peste nu vin la intamplare. Clar.
In plus, cutremurul primar VINE MULT MAI GREU decat cutremurul secundar. Asta explica si de ce in anul de gratie 2015, la aproape 25 de ani de la seismul din 1990, suntem bine-mersi si nu a venit nimic pana acum, in ciuda horcaielilor jegoase ale unor sarlatani batrani retardati.

Noi asteptam cutremurul primar. Or, cutremurul primar NU VINE ASA USOR, VINE GREU, EXTREM DE GREU, asa e Vrancea, saraca, n-avem ce face. Degeba caraie dobitocii din presa si sarlatanii asa-zis vizionari si adeptii lor cretini, ca nu s-a confirmat nimic din horcaielile lor.

Un cutremur vrancean primar necesita si niste tensiuni foarte mari din afara, dinspre Oceanul Indian, Asia continentala si Turcia-Iran. Un cutremur vrancean secundar vine ca reactie intrinseca a Vrancei la destabilizarea cauzata de cutremurul primar, si e mai putin restrictiv din punct de vedere al conditiilor externe. Q.E.D.
Asta e situatia, asa ca pot sa horcaie unii mult si bine. Vrancea se rupe greu, greu de tot, trebuie niste conditii fizice deosebite pentru desprinderea blocului litosferic de mediul adiacent, desprindere tradusa printr-o rupere semnificativa. Altfel, pentru cutremure moderate de magnitudini 5,5-6,2 pe scara Richter conditiille sunt mult mai flexibile.

Si inca ceva, pentru cei care tot asteapta in fiecare an cutremure:
Vrancea a avut si perioade de 40-50 de ani FARA CUTREMURE DE MAGNITUDINI 6,5+!!!!! Phhhh...ce deceptie pentru unii, adica sa mai treaca inca 15-20 de ani de acum inainte si sa nu vina nici un cutremur de magnitudine 6,5+!!! S-a putut intre 1637-1681 si intre 1740-1790. Da, deci precedente exista. Toti prostii aduna 30-40 la 1977 si le iese ca vine marele cutremur ba in 2011, ba in 2012, ba e "expected" in 2013, ba in 2014, ba in 2015...Vax pasta, ca nu e asa. Ma, ia adunati voi 35-40 de ani la 1990 si ce va iese, va rog frumos ? ULTIMUL CUTREMUR CU ADEVARAT IMPORTANT IN VRANCEA A AVUT LOC LA 30 MAI 1990, MGR=6,7/Mw=6,9, ca sa fie foarte clar. Pai daca are cineva curiozitatea sa adune 35 la 1990, ce iese, oare ? Iese parca 2025 asa ??? Cam tarziu, cam tarziu fara de profetiile apocaliptice. Nu spun ca sigur urmatorul 6,5+ va veni dupa anul 2020, dar...da-o incolo de treaba, nici tampeniile din presa idioata si aberatiile asa-zisilor vizionari.
Cert e ca Vrancea nu se misca LA INTAMPLARE, cum cred necunoscatorii. Vrancea este mai "desteapta" si mai "inteleapta" decat toti prostii mioritici. De fapt, e mai "smechera", mai abila si mai fina asa...

Eu ii reprosez altele dnului Marmureanu in unele afirmatii publice pe care le face, chestii de genul "pamantul nu stie statistica", cand de fapt tot dansul invoca statistici si intervale gen 1738-1802. E un repros foarte justificat care i se poate aduce. Dar afirmatia ca urmatorul cutremur catastrofal s-ar putea sa vina dupa anul 2040 are niste baze reale. Baze reale care, fireste, nu convin prostovanilor si sarlatanilor Prostovanilor, pentru ca ei nu pot pricepe niste chestii simple, iar sarlatanilor pentru ca le ia caimacul si daca lumea ar intelege cu adevarat ca Vrancea nu se rupe la intamplare, nu i-ar mai lua nimeni in seama, alde istrate, harra, hancu si alte specii din astea jegoase.

In toti acesti ani care au trecut dupa anul 2004 eu am stat foarte linistit, nu am tremurat de grija ca oricand poate sa vina (ceea ce NU ESTE ADEVARAT), mi-am vazut bine-mersi de treburi, fireste ca m-am enervat din cauza prostalailor si a sarlatanilor, dar mi-am urmat calea. Pentru ca STIAM ca nu poate sa vina ceva catastrofal. Si cine a avut dreptate, ma rog frumos ? Aia care invocau marele cutremur in fiecare minut ? Sau adeptii unei linii mai moderate asa, bazate pe argumente stiintifice solide si validate de realitate ?
Acum, la mai mult de 10 ani de la cutremurul de 6,0 din 2004, constat ca Vrancea nu mi-a inselat asteptarile; comportamentul ei nu e atat de haotic cum cred unii. Tot ce a putut sa dea a fost in limita de 5,7 grade pe scara Richter. Si asta spune tot. Pentru cine vrea sa fie cu capul pe umeri, fireste, nu pentru retardati si sarlatani. Mai vedem ce va mai fi mai departe, fireste, dar nu pot sa remarc ca nici una dintre profetiile apocaliptice nu s-a confirmat. Din partea mea, s-o tie tot asa, tot inainte, numai asa sa fie inca 10-20 de ani de acum inainte.

Sa stiti ca e la fel de riscant sa spui si ca nu va fi cutremur major, nu doar ca va fi. Si totusi, seismologii romani au apreciat, in ultimii 10 ani, ca nu e iminent ceva major, dar ca trebuie sa fim pregatiti. In ideea ca totusi la un moment dat sistemul tectonic global si regional care influenteaza Vrancea, impreuna cu sistemul vrancean, pot "schimba macazul". Repet, eu altceva ii reprosez dnului Marmureanu, nu faza cu 2040 care este plauzibila.
Cert e ca s-a dovedit ca Vrancea nu se misca la intamplare, cel putin nu cand clampane vibratorii nenorociti si acolitii lor interesati financiar. Suntem in anul de gratie 2015 si din 2004 incoace Vrancea nu a reusit sa mai dea un 5,9-6,0. Fapte, nu vibratii aiurea ale nu stiu carui sarlatan.
Nu e adevarat ca Vrancea poate crapa oricand. Vrancea misca in perioade de intensificare, care se recunosc atat la nivel intern, cat si la nivel regional si global. In aceste perioade se produc si la noi mai multe cutremure de magnitudini 6,5+, precedate sau urmate si de altele mai mici. Lucrurile sunt destul de clare pe termen lung, problemele sunt cele pe termen scurt sau mediu. Oricum, eu am convingerea ca nu mai suntem in situatia din 1977 si 1986, cand nu aveam Internetul la dispozitie si nu prea vedeam ce se intampla, dpdv. seismic, la nivel global, regional si local. Nu ca voi sti cand va veni un cutremur de 6,5+ in Vrancea, dar cred ca o tendinta sugestiva se va putea evidentia, aratand cam care ar fi perioada de risc.
Cutremurul nu e chiar o fatalitate mortala, cum vor unii sa ne lase sa credem, din interese tampite.

Iata seriile de cutremure considerate importante, cu magnitudini de la 6,4-6,5 in sus:

1977-1986-1990;
1940-1945;
1908-1912;
1868-1880-1893-1894;
1829-1838;
1790-1793-1802;
1738-1740;
1681-1690-1701-1711;
1590-1595-1604-1605-1620-1625-1637;
1543-1545-1554-1569;
1516-1523;
1471-1479;

Dupa analiza mai multor referinte, a rezultat eliminarea unor ambiguitati de datare. Astfel, la sfarsitul secolului al XVII-lea a existat un cutremur major la 19 august 1681 urmat de altul de maxim 6,5 grade, cu efecte spre Muntenia, la 7 ianuarie 1690 (cf. catalog Cornelius Radu). La sfarsitul secolui al XV-lea a existat marele cutremur din 29 august 1471 urmat, se pare, de altul in 1479 (nu in 1473 cum aparea in vechiul catalog ROMPLUS), precum si de o serie de cutremure fagarasene pe la 1480-1485, resimtite intens in zona CURTEA DE ARGES.

Asadar, toate cutremurele vrancene importante (cu magnitudini de la 6,4-6,5) vin de fapt in perioade de intensificare a activitatii seismice, in serii mai lungi sau mai scurte, serii care alterneaza cu perioade de 19-50 de ani de acalmie relativa (si in care nu se produc niciodata cutremure de magnitudini mai mari de 5,8-6,2 grade). Asta e treaba cu Vrancea, nu bigotismele ieftine trambitate de acolitii unor sarlatani si de ziaristi nenorociti.

Un material publicat pe cutremur.net despre seismul din 1977, evident:

Cutremurul din 4 martie 1977

http://www.cutremur.net/2014/03/cutremurul-din-4-martie-1977.html

In urma cu 38 de ani, in seara zilei de 4 martie 1977 in Romania s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelica. Evenimentul, avand epicentrul in regiunea seismogena Vrancea, a provocat distrugeri mari in sudul si estul tarii, cu deosebire in Bucuresti, precum si un numar mare de victime.
Seismul a avut loc la ora locala 21h22min, iar epicentrul sau a fost localizat in Muntii Vrancei, zona ANDREIASU DE JOS (45,77 grade latitudine Nordica, 26,76 grade longitudine Estica), adancimea focarului fiind de 93 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic). Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Romania, mai violent in Oltenia si Muntenia, dar si in sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in tarile vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar si in alte tari din centrul si sudul Europei, precum si in Rusia pana la nord de St. Petersburg; in Bulgaria s-au inregistrat pagube materiale si peste 100 de victime. Intensitatea maxima de IX grade pe scara Mercalli a fost consemnata in zone din sudul si estul Munteniei, in timp ce in zona epicentrala intensitatea a fost mai mica (VII, cel mult VII-VIII grade pe scara Mercalli); seismul a mai atins intensitati de VII-VIII pana la VIII grade pe scara Mercalli pe o arie destul de larga in special in Muntenia si Oltenia.

Nu mai e nevoie sa spun ca cei care aduna 36-38 la 1977 ca sa le dea anul viitorului cutremur mare nu au nici o baza reala. Pe langa faptul ca ignora celelalte 2 cutremure puternice din 1986 si 1990, care au avut si ele rolul lor. 30-40 de ani e succesiunea perioadelor in care ar putea sa se produca seisme cu magnitudini mai mari de 6,5 pe scara Richter. Ultimul cutremur de 6,5+ a avut loc la 30 mai 1990 (MGR=6,7), asa ca daca adunam 30 la 1990 ne da 2020. Asa ca mai usor la faza cu vine nu stiu ce in 2015, dupa ce era "expected" si in 2014, si in 2013, si in 2012, si in 2011, si in 2010. Amatori de trafic, evident, dar care nu au nici o legatura cu seismologia, nici macar la nivel de amator.

Noi ne aflam acum intr-o perioada de calm relativ, de stabilitate seismica pe termen lung, perioada care a inceput dupa 1990 si care poate sa mai dureze, ramane de vazut cat. Asa e Vrancea, alterneaza perioade mai agitate, pe termen lung, cu perioade mai calme, tot pe termen lung. Asa ca imprecatiile impostorilor nu au baza reala.

Perioadele de activitate vranceana redusa, fara seisme puternice de magnitudini MGR=6,5+ si, de asemenea, cu foarte putine cutremure de magnitudini MGR in jur de 6,0, au durate variabile care pot merge pana la 30-50 de ani. Perioadele de intensificare, in care se produc intotdeauna cel putin cate doua seisme importante (de magnitudini peste 6,5-6,7) si, de asemenea, mai multe cutremure de magnitudini in jur de 6,0, au durate de la 20 la 40-45 de ani. Cele doua clase de perioade alterneaza in timp, dar din durata uneia nu prea poti anticipa si durata celeilalte. Q.E.D. Din 1990 incoace ne aflam intr-o perioada de stabilitate relativa, si durata de pana acum NU este excesiv de mare, sunt NUMAI 25 de ani, ceea ce NU este mult. Punct.

Back