• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Sa lasam gargara ieftina, da ? Prin gargara ieftina inteleg si fatalisme de duzina, ultrahabotnice si ultrabisericoase care oricum nu folosesc la nimic. Nu a fost nici macar de 5,0 si ne agitam fara rost. Anul trecut am avut unul de 4,7 grade pe 23 ianuarie, dimineata, la 8 si un sfert. Altii au saptamanal cutremure de magnitudini 5-6 si nu incep sa invoce feng shui, buda, allah si alte chestii care nu au nici o treaba cu seismele ca fenomen si nici cu regulile minimale de comportament.

Vrancea NU este o zona in care cutremurele importante sa se produca oricand, in orice conditii. Daca era asa, pana acum ne-am fi cutremurat serios de nu stiu cate ori. In schimb, sunt niste conditii fizice care conduc la producerea unui cutremur important, fie el catastrofal sau nu. Sigur ca oamenii de stiinta sunt departe de a elucida toate aspectele, si anumite elemente surprinzatoare vor aparea si mai departe, dar asta nu inseamna ca:
-trebuie sa privim resemnati ca si cum nu ar mai fi nimic de facut;
-sa ignoram riscul seismic, fie el de termen scurt, mediu sau lung.

Oricare dintre cele doua atitudini este paguboasa.

Degetica, cu raspunsul la postarea mea mi-ai adus aminte de un reportaj ... acum 1 an sau 2... nu conteaza asta. Pe aici prin Moldova era zapada , rece.... ir in vest era frumos , soare ... si un reporter ii lua interviu unei doamne :"Aici in vest lumea e buna , si Dumnezeu ii iubeste, nu exista ura aici la noi." Peste 1 luna in zona de unde era tanti aia , au fost inundatii :)

Exista 2 canale de twitter cu informatii despre cutremurele din Romania:

1) @incdfp , https://twitter.com/incdfp

Aici se publica datele revizuite despre cutremurele produse in tara noastra (si nu numai). De interes sunt cele din Vrancea. Se trimit notificari pe SMS, pentru cei din retelele Vodafone si Cosmote merge treaba asta. Astea sunt post-seism';

2)@cutremurinfo, https://twitter.com/cutremurinfo

Aici se dau alerte in timp real in timpul producerii cutremurului. Te anunta prin SMS cu o estimare initiala a magnitudinii, inainte sa apuci sa simti unda S, pentru locatiile distante fata de epicentru. La cutremurul din 22 noiembrie 2014 estimarea initiala a indicat 5,8 grade, foarte apropiata de cea finala de 5,7.Pana acum, am primit alerte in timp real pentru cutremurele din 10 septembrie 2014, 3 noiembrie 2014, 22 noiembrie 2014, 7 decembrie 2014, 3 ianuarie 2015, 4 ianuarie 2015, 12 ianuarie 2015, 20 ianuarie 2015, 24 ianuarie 2015. Mie imi este foarte util sa stiu, in timp real, inainte sa apuc sa simt unda S, estimarea initiala de magnitudine. Ca si in cazul anterior, alertele pe SMS (care nu necesita conectivitate la Internet) merg pentru Vodafone si Cosmote (sau cum se cheama acum). Acest sistem de avertizare nu are nici o legatura cu aia de la firma aia privata fotonsas, e gratuit si e rezultat al unui proiect realizat de INCDFP: http://esnet.infp.ro/

Sistemul este proiectat numai pentru cutremure din Vrancea. Pe langa estimarea initiala de magnitudine, se trimit urmatoarele 2 tipuri de mesaje text:

-pentru magnitudini de 4,0-4,7: se poate simti in unele zone
-pentru magnitudini de 4,8+ (cutremurele din 10 septembrie si 22 noiembrie 2014): am primit si textul Pastrativa calmul si nu intrati in panica (asa e scris, nu e greseala mea gramaticala, probabil din considerente de lungime a mesajului text transmis in SMS...).

adrian_nicolae said:
Degetica, cu raspunsul la postarea mea mi-ai adus aminte de un reportaj ... acum 1 an sau 2... nu conteaza asta. Pe aici prin Moldova era zapada , rece.... ir in vest era frumos , soare ... si un reporter ii lua interviu unei doamne :"Aici in vest lumea e buna , si Dumnezeu ii iubeste, nu exista ura aici la noi." Peste 1 luna in zona de unde era tanti aia , au fost inundatii :)

Adi,exemplul tau in ceea ce priveste postarea mea e un pic pe langa au sa-ti spun si de ce. Una e partea asta cu clima,precipitatiile,etc si alta e ceea ce tine de Vrancea.Adica un fel de nu tot ce zboara se mananca,pentru ca s-ar putea sa iti ramana in gat:)

GeoX said:
Exista 2 canale de twitter cu informatii despre cutremurele din Romania:

1) @incdfp , https://twitter.com/incdfp

Aici se publica datele revizuite despre cutremurele produse in tara noastra (si nu numai). De interes sunt cele din Vrancea. Se trimit notificari pe SMS, pentru cei din retelele Vodafone si Cosmote merge treaba asta. Astea sunt post-seism';

2)@cutremurinfo, https://twitter.com/cutremurinfo

Aici se dau alerte in timp real in timpul producerii cutremurului. Te anunta prin SMS cu o estimare initiala a magnitudinii, inainte sa apuci sa simti unda S, pentru locatiile distante fata de epicentru. La cutremurul din 22 noiembrie 2014 estimarea initiala a indicat 5,8 grade, foarte apropiata de cea finala de 5,7.Pana acum, am primit alerte in timp real pentru cutremurele din 10 septembrie 2014, 3 noiembrie 2014, 22 noiembrie 2014, 7 decembrie 2014, 3 ianuarie 2015, 4 ianuarie 2015, 12 ianuarie 2015, 20 ianuarie 2015, 24 ianuarie 2015. Mie imi este foarte util sa stiu, in timp real, inainte sa apuc sa simt unda S, estimarea initiala de magnitudine. Ca si in cazul anterior, alertele pe SMS (care nu necesita conectivitate la Internet) merg pentru Vodafone si Cosmote (sau cum se cheama acum). Acest sistem de avertizare nu are nici o legatura cu aia de la firma aia privata fotonsas, e gratuit si e rezultat al unui proiect realizat de INCDFP: http://esnet.infp.ro/

Sistemul este proiectat numai pentru cutremure din Vrancea. Pe langa estimarea initiala de magnitudine, se trimit urmatoarele 2 tipuri de mesaje text:

-pentru magnitudini de 4,0-4,7: se poate simti in unele zone
-pentru magnitudini de 4,8+ (cutremurele din 10 septembrie si 22 noiembrie 2014): am primit si textul Pastrativa calmul si nu intrati in panica (asa e scris, nu e greseala mea gramaticala, probabil din considerente de lungime a mesajului text transmis in SMS...).

GeoX ,din cate stiu eu,asta cu avertizarea prin telefon e cam inutila pentru cei care stau in zona epicentrului.Poate ca e buna pentru restul.

Depinde. Daca te afli intr-u mall sau hipermarket, chiar intr-un magazin mai mic, si vezi estimarea initiala de magnitudine, poti sa iti dai seama daca e ceva care sa miste sau sau rastoarne rafturile, si sa te indepartezi in cateva secunde, inainte sa prinda de veste altii care s-ar panica si care, in momentul fazei maxime a cutremurului, ar ajunge chiar sa dea peste tine, sa te calce in picioare. Sigur ca eu, ca bucurestean, sunt mai avantajat si din punct de vedere al timpului, dar sunt si alte motive pentru care ma intereseaza prima estimare de magnitudine.

La un cutremur de marimea celui care ar putea sa fie in urmatorii, sa zicem, 4-5 ani, panica te omoara, nu cutremurul ca fenomen si nici chiar prabusirea cladirilor. Daca ai ceva cunostinte minime, o astfel de informatie iti da un ajutor suplimentar. In plus, e pe gratis, fata de aia de la fotonsas/irsa, care de altfel au dat si rateuri. Recent, un prieten mi-a spus ca a primit alarma de la irsa, acum vreo saptamana si ceva, dar nu a fost nici un cutremur. Pai bine, dau bani, dar primesc chestii false ? Nu se face.
Pana acum, pe sistemul de avertizare al INFP nu am primit nici o alerta falsa, deci mesaj text/semnal sonor care sa nu fie asociat cu un eveniment seismic perceptibil.

Permite-mi sa am rezerve ca as putea sa vad avertizarea in timp util.Poate ca ai vedea-o tu la Bucuresti,unde sunt eu nu cred ca e timp:)

In orice caz, e mai utila decat fatalismul general sau decat asa-zisele profetii ale unora sau altora, teoria conspiratiei aplicata la cutremure si alte prostii. Sigur, ca orice chestie aplicata, necesita si un minim de cunostinte din partea subiectului, deci si o deschidere a acestuia la informare serioasa, nu la zvonuri si resemnare aiurea.

De acord cu tine Ge,dar vezi tu, este vorba si de noroc sau ghinion. Vezi cati au murit in 77 si a caror locuinte nu au avut de suferit, pt se aflau la momentul respectiv in locuri care le-au adus pieirea.

Indiferent daca ai sau nu sistemul de avertizare, tot trebuie sa cunosti niste chestii simple in caz de cutremur.
Cat priveste avertizarea, ea se aplica in 2 variante:
-cu conectivitate la Internet, aplicatie dedicata sau Twitter pe telefon mobil (iPhone, smartphone). In acest caz, elimini un decalaj de 6 secunde care apare in cazul notificarii doar prin SMS. Sigur ca trebuie sa descarci aplicatia respectiva. Dezavantajul e ca trebuie sa fii mereu conectat la Internet, deci sa ai acces cel putin la un Wi-Fi, ceea ce nu e posibil intotdeauna;
-fara conectivitate la Internet, deci doar notificare text prin SMS, caz in care apare si un decalaj suplimentar de 6 secunde la trimiterea SMS-ului.

Pana acum acest sistem al INFP nu a dat alarme false. Ideea e ca, inainte de transmiterea alarmei, asteapta ca unda P sa ajunga la cel putin 2 statii seismice, nu doar la prima statie cea mai apropiata de epicentru. Asta introduce oricum un mic decalaj de cateva secunde, dar scade mult probabilitatea de eroare, deci de alarma falsa. Or reteaua lor este totusi buna, au mult mai multi senzori plasati in teritoriu si mai ales in zona Vrancea, comparativ cu firma aia privara cvasi-falimentara si care se preteaza la terorism seismic mediatic pentru ca nu-si pierde clientii, de cand cu sistemul gratuti al INFP.
Din unda P se poate estima destul de bine magnitudinea cutremurului care tocmai se produce, sigur ca sunt variatii de la caz la caz, dar, de exemplu, la 22 noiembrie 2014, eu am primit pe SMS, inainte sa simt miscarea seismica, o estimare initiala de 5,8 grade pe scara Richter, fara de 5,7 in final.
Apreciez ca sistemul este destul de fiabil, fara a fi perfect si fara a rezolva toate problemele, fiindca in final oamenii sunt cei ale caror actiuni imediate ii ajuta sau nu in caz de cutremur. Sistemul e doar un suport tehnic, sigur imperfect, din start nu se poate evita un anumit decalaj (prin conceptie).

Nu apreciez fatalismul mioritic, chestiile de noroc sau ghinion, mai ales astazi, cand tehnologiile s-au dezvoltat si nu mai suntem in situatia de atunci. Cand ai la dispozitie niste chestii, cand se mediatizeaza de catre organisme cu responsabilitati niste reguli minimale de comportament, chiar NU mai ai dreptul sa invoci antiteza noroc/ghinion. Cine se resemneaza pe considerentul superficial ca "nu e nimic de facut" isi merita soarta, pentru ca nu cutremurul omoara. Asta nu o spun babele bisericoase si "vizionarii" de duzina.

Oricum norocul e dupa cum si-l face omul. Cine mai vine cu resemnari si fatalisme de 2 bani, sa se duca frate in padure si sa stea acolo vreo 5-10 ani, scapa sigur de cutremur, dar...nu scapa de Mos Martin. Poate ca e si asta o solutie. >:) Asta indiferent daca ai sau nu avertizarea activata.

partea religioasa are coltul ei pe forum :) Se poate posta acolo, aici ar trebui sa aiba loc discutii ce nu au legatura cu partea spirituala :) Ce am zis eu are legatura, cu bagarea lui Dumnezeu in tot :) Avertizarea depinde, cei de pe telefon o pot vedea mai rapid, chiar si cu 2 secunde, la un cutremur mai important pot face diferenta.

Decalajul de 6 secunde dispare daca optezi pentru varianta permanent online, cu aplicatia respectiva. In acest caz insa ai nevoie de conectivitate permamenta la Internet, deci Wi-Fi daca esti pe telefon (iphone, smartphone).

Omul isi face norocul cand depinde de el nu in caz de calamitati naturala. Ma gandesc la urmarile tsunami-ului din Sumatra si nu numai si ma trec fiorii .Chiar nu cred ca norocul sau ghinionul de a fi sau nu, la un moment dat in loc nepotrivit ,este "fatalism mioritic.

Dar fetita aceea care a invatat la scoala ce se intampla la tsunami si care le-a zis parintilor ca ceva nu e in regula cand apa a inceput sa se retraga ? Exemplu clar. Educatie si iar educatie. Sigur ca asta nu convine unora, care nu ar mai castiga bani din exploatarea unor spaime firesti. Tot felul de snapani care publica nu stiu ce carti cu viziuni si previziuni; prin educatie, snapanii astia nu ar mai castiga bani pe seama fraierilor.
Deci fatalismul si resemnarea chiar nu sunt justificate. E o atitudine chiar foarte periculoasa. Nu cutremurul e periculos in sine, cat atitudinile propagate de resemnare. Oricum nu cade tot, chiar daca ar veni ceva major, ceea ce e improbabil. Dar la ce ar putea sa vina in urmatorii 5...10 ani, oricum nu prabusirea blocurilor ar fi pericolul major. Ci alte lucruri, pericole care pot fi minimizate prin educatie. Sigur ca si snapanii ordinari, indiferent de varsta lor, ar trebui bagati la puscarie.

Persoanele care propaga fatalismul si resemnarea in caz de cutremur,cu sau fara zvonuri panicarde (oricum nejustificate), se incadreaza in 2 categorii:
-persoane naive, care eventual ar mai putea fi aduse pe calea cea buna pe cai omenesti;
-persoane interesate sa propage porcarii, si care sunt deja cazuri penale sau/si patologice, deci fata de care trebuie aplicate masuri coercitive sau/si medicale.

GeoX,tu chiar crezi ca un om cuprins de panica si in mod sigur in cazul unui cutremur major toti intram in panica,iar cine zice ca nu probabil ca e doar superficial, deci tu chiar crezi ca un om in acea stare se mai gandeste la ce a invatat despre cutremure,la trusa de supravietuire,la educatia primita in ceea ce priveste cutremurele sau alte calamitati? Nu zice nimeni ca nu e buna o minima pregatire in ceea ce priveste supravietuirea in caz de cutremur,dar de la teorie pana la realitate exista un prag si acela e panica,prag care modifica foarte multe in comportamentul,memoria si manifestarea omului .Cat despre chestia cu norocul si-l face omul,cel putin in caz de calamitati naturale nu prea cred,dar si in restul lucrurilor exista o doza de ,,frana,, impusa de destin,asa ca asta cu liberul arbitru...din punctul meu de vedere....mai usor.Reusesti in anumite lucruri pentru ca asa trebuie sa fie,reusesti pentru ca alegerile tale au fost coordonate in acest sens .Stiu ca o sa spui ca nu e asa,dar fiecare avem dreptul la propria opinie,altfel nu s-ar mai numi libertate de exprimare.

Lasa fatalismul asta, ca nu foloseste la nimic. Iar invoci aiureli, ca de obicei. Sunt mai in masura sa vorbesc decat tine, avand in vedere si implicarea in niste activitati mentionate inca de anul trecut. Si inca ceva: fara chestii de liber arbitru in ceea ce priveste educatia seismica. In Olanda, copiii nu primesc diploma de absolvire a scolii daca nu au certificat atestand ca stiu sa inoate. Deci mai usor cu chestiile fataliste si cu bagatelizarea educatiei si pregatirii practice.
Stiu cine tot are interes sa propage prostii, dar sa si indemne la resemnare. Stim cu totii, de fapt.

Back