• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

bodo said:
Cred ca se referea la isteria care s-a produs azi, dupa aparitia interviului cu profesorul Purcaru, care da ca sigur un mare cutremur la anu' in Romanica. :P

Ai sa razi, la TV a recunoscut ca nu stie nici data,nici locul ,a dat un interval pana undeva in 2014 :D: si asemeni lui Geo ,se bazeaza pe statistica recunoscand ca nu-i o metoda infailibila. A scazut si magnitudinea 6,6 cam pe aici un 7 cu indulgenta .Asa ca....apa de ploua si cu profesorul Purcaru.

Cine isi imagineaza ca o sa stie dinainte data producerii unui cutremur se inseala. Consum inutil de energie, la urma urmei un cutremur nu e sfarsitul lumii.
Va pun o intrebare, cu riscul sa trezesc suparari: ati inteles ceva din lectia japoneza ? Ati vazut scenele acelea cu japonezi care, in timpul seismului din 11 martie (atentie, in timpul miscarii seismice initiale, nu a valului seismic care a urmat), nu incepeau sa urle, sa topaie isteric, sa dea din maini si din picioare ? Ce ati inteles din calmul si detasarea cu care suportau miscarea seismica ?
Nu, vad ca unii se agita fara rost crezand ca vor cunoaste dinainte cand va fi cutremur. Vad ca unii bagatelizeaza cunoasterea unui set minimal de reguli de comportament, pe motiv ca "toata lumea face asa", dar in acelasi timp se invoca teorii abracadabrante conform carora seismologii de la INFP stiu cand va veni cutremurul dar nu vor sa ne spuna pe motive ciudate. In aceste conditii, ma intreb de ce ma mai obosesc eu sa explic lucrurile, am si asa destule de facut ca sa mai stau sa imi racesc gura DEGEABA. Orice as zice, constat ca tot la agitatia sterila cu CAND VINE CUTREMURUL se ajunge, ignorandu-se, pe considerente SUPERFICIALE SI NEINTEMEIATE, cunoasterea unor reguli elementare.
Ia sa imi vad eu de ale mele, spre bucuria vizionarilor si clarvazatoarelor. Stiti unde ma gasitit, oricum, asa ca...

Geo,daca ai chef sa dai de pamant cu "unii"e strict problema ta.Se pare ca tu ti-ai format pareri foarte sigure despre toti cei cu care discuti.Niciodata nu am spus ca cineva,seismolog sau nu,poate sti magnitutinea ,locatia exacta,sau data unui cutremur.Tot ceea ce am sustinut -si o fac in continuare-este faptul ca,inaintea unui seism major-cu minim 24 de ore seismologii isi pot da seama de posibilitatea producerii acestuia...dar nu anunta de teama sa nu creeze panica.O.K.,100% nu pot fi siguri de aparitia lui...dar ,daca ar anunta ceva de genul:aveti grija...in urmatoarele 24 de ore exista posibilitatea producerii unui seism major...cred ca s-ar salva multe vieti...ceea ce ar fi mult mai important decat panica ce s-ar produce.Nu cred -repet-ca exista vreun om sau vreo institutie care sa spuna cert:peste o luna,un an,sau 10 ani va veni un cutremur de...in zona x.Cat despre clarvazatori...nu cred nimic din ceea ce ar sustine vav de predictia cutremurelor.

Tu iti dai seama care e treaba daca anunta de 3 ori acest lucru si nu se intampla nimic ? Mizezi ca trebuie sa iasa cineva la tv sa isi spuna ca e posibil sa vina, si asta te scuteste de orice efort de a cunoaste si aplica reguli elementare ?
Oricum natura e mult mai complexa decat crede omul, care din pacate nu poate vedea ce se intampla exact la 150 km adancime, ca sa traga concluzii cu nivel de incredere suficient de ridicat. Repet, gresesti daca mizezi ca trebuie sa vina personalitatea providentiala X care sa te anunte asa si pe dincolo. Japonezii nu au mizat pe asa ceva. Bravo lor, sper ca se poate invata ceva din ATITUDINEA lor.

Mda.... deci ar trebui sa ne vedem de treburile noastre, sa lasam cutremurul sa vina cand o vrea ...peste 1 ora, 1 luna, 1 an .... Multi au impresia ca , cunoscand niste reguli si a sti sa le aplici te poate salva (aici vorbesc de Romania) eu nu prea cred ...cine stie ce au facut vecinii prin apartamentele lor , ce pereti au spart.
Acum la ce a zis eme: "inaintea unui seism major-cu minim 24 de ore seismologii isi pot da seama de posibilitatea producerii acestuia...". Eu cred ca seismologii isi pot da seama , dar in loc sa anunte sa avem grija , ca vine zgaltu' ar putea sa vina la tv , cu reguli elementare care sa se aplice in cazul unui cutremur, in felul asta populatia isi mai aduce aminte ca poate veni un zgaltz important, si invata ceva nou , care 90% din populatie eu cred ca NU stie..... Daca zici ca nu vine ,si trimiti lumea sa invete , din punctul meu de vedere ....nu rezolvi nimic!!! Dar ma rog... EDUCATIE SEISMICA SE POATE FACE IN ROMANIA DOAR LA T.V!!! si de acolo o sa invete si poporul, asta e singura solutie.

Geo,eu"mizez"pe faptul ca,in cazul producerii unui seism major in Romania,cca 20% din populatie(daca nu mai mult),ar fi condamnata la moarte.Ce poti sa faci cu "regulile de comportament"in situatia in care locuiesti intr-o cladire cu risc seismic declarat?!Nu ar fi de preferat-daca tot nu exista posibilitatea consolidarii respectivelor cladiri-sa iasa cineva pe post si sa spuna ceva de genul:exista posibilitatea producerii unui seism important in urmatoarele ore?!Oare chiar viata oamenilor valoreaza mai putin decat unele orgolii?!Se pare ca da...La japonezi este cu totul alta situatie.Acolo nu pica blocurile.Si oricum ei stiu ca dupa un cutremur mare vine tsunami.Sunt vinovati cei care au ignorat asta.Probabil unii dintre ei nu au mai apucat sa se fereasca.Dar este o mare diferenta intre situatia lor si a noastra.Nu ai nici o persoana apropiata care sa locuiasca intr-un bloc degradat?!Nu ai prefera ca acea persoana sa stie ca ,la un moment dat,viata ii poate fi pusa in pericol de un seism si se poate salva plecand de acasa o scurta perioada?!

Friica autoritatilor de a cadea in penibil face ca unele dezastre sa aiba urmari care puteau fi evitate.
Aici vin cu un exemplu de la Genova : era alerta de gradul 3 , ploi torentiale urmate de inundatii. Primaria nu a inchis scolile in acea zi. Au fost vreo 9 morti in zona respectiva printre care o mama cu doi copii , se dusese sa-i ia de la scoala. Trebuia doar sa fie scolile inchise si sa urmeze indicatiile protectiei civile, adica sa nu iasa din casa si sa se refugieze la etajele superioare. Primaria s-a justificat , daca nu s-ar fi intamplat nimic ar fi fost acuzati de creare de panica, masinarii politice, bla bla, de tot rahatul.
In alte parti (in Sua s-au invatat minte dupa Katrina) se dau alerte, faci ce trebuie, daca nu e nimic ,cu atat mai bine.

Inca ceva, toata lumea s-a uimit si nu aproba procesul celor 7 persoane din comisia 'riscuri mari'. Problema este ca N U sunt imputati pt ca nu au anuntat nimic, cu asta toata lumea e de acord, dar sunt imputati pt ca au dat asigurari infondate populatiei care deja dormea in masini si corturi de mai bine de o saptamana. Au spus sa stea linistiti, sa intre increzatori inapoi in case, desi puteau pur si simplu sa spuna ca nu-si asuma raspunderea, fiecare sa doarma unde vrea, daca lumea se simte mai in siguranta nu are decat sa doarma afara.

De aceasta situatie profita alde Istrate&co, baga previziuni de doi bani. Ia sa fie contestati in mod serios, iar oamenilor de stiinta sa le fie data posibilitatea sa se comporte conform constiintei, adica sa dea informatiile asa cum ar face cu propria familie. Poate multa lume din blocuri s-ar duce seara pe la tara pe la rude, vara ar dormi in corturi, asta daca intr-adevar 'vad' ceva asa cum spune eme cam cu 24 de ore inainte. Pe asta as insista eu, sunt semnale sau nu?

Eu nu cred ca exista omul ala care sa vina si sa faca publica posibilitatea producerii unui cutremur, pentru simplul fapt ca nimeni nu vrea sa-si asume asta si, cel mai important, nimeni nu stie exact cand vine un cutremur. Acum sa fim seriosi, sunt tari cu activitate seismica mai mare ca la noi si n-am vazut sa iasa careva public sa anunte ceva. Si vorbim de tari mai civilizate. In plus, oamenii au avut experienta alertelor false si nu au fost putine. Nu uitati in Italia, cand nuj ce nebun a prezis un mare cutremur si s-au golit orasele. Nimeni nu risca asta. Uitati-va la Istrate, anunta cretinul ala de admin nuj ce alerta si se adunau prin parcuri sau la benzinarii. Extrapoland, imaginati-va ce s-ar intampla daca ar veni unul sa anunte oficial ceva. Spune Eme ca seismologii stiu cu 24 de ore inainte ca vine ceva? Eu nu cred. Daca era asa, imposibil sa nu rasufle ceva. Insa nimeni nu stie cand vine un seism , fie el si moderat. Credeti voi ca Japonia. tara cu traditie in seisme, nu inventa ceva in sesnul asta? Nici macar ei nu stiu. Si uite, cu toata experienta lor, tot ia prins nepregatiti. Ne facem scenarii aiurea, ca se produc cutremure nu mai stiu de cine artificial, ca seismologii stiu cu ceva timp inainte ca vine ceva, insa uitam ca asta e natura, are regulile ei dure. Nu se moare din cutremure, se moare din inundatii sau din cauza gerului, a caniculei. Astea sunt fenomene absolut naturale. Pana sa ingenunchem natura, mai este. Poate omul nu o va face niciodata.

Omul a vrut sa ingenuncheze natura si a dat gres, complet. Natura asta trebuie respectata, trebuie sa convietuim cu regulile ei, atunci si ea colaboreaza si ne ajuta.
Daca stai intr-o casa care stii ca nu pica la un zgalt sanatos, iti este frica de cutremur? Nu. De aici necesitatea de a sti dinainte, din pacate nu se poate si basta.

Avand in vedere numarul mare de esecuri consemnate, pe plan mondial, numarul de alarme false si numarul de cutremure care au venit aparent in mod neasteptat, fara cine stie ce precursori evidenti, nu cred ca va fi posibil asa ceva. A sta in asteptare pentru un tatuc care sa iasa la tv sa ne zica "bai, vedeti ca e posibil un cutremur maine", trece ziua si nu se intampla nimic, pe urma iarasi o noua alerta, iar nu se intampla nimic. A treia oara la fel, lumea nu mai crede, si cutremurul vine abia la expirarea intervalului. S-a intamplat in China in 1976 treaba asta. Asa ca prefer sa nu merg dupa utopii.
Oare cei care cred ca seismologii ar sti ca in urmatoarele 24 de ore ar fi posibil un cutremur....oare au discutat in viata lor cu cineva care lucreaza in domeniul respectiv ? Au vazut in viata lor cum se inregistreaza seismele, ce tehnologii se folosesc si cum se organizeaza retelele de monitorizare seismica a teritoriillor ? Ma indoiesc.
Inainte sa se traga, in mod fals, concluzia ca oamenii de stiinta au capacitatea de a cunoaste cand va veni un cutremur, poate ca ar fi bine ca lumea sa incerce sa se puna in locul cercetatorilor, sa ii inteleaga. Cine baga mana in foc pentru ce e la 150 km adancime, sa vada cum evolueaza tensiunile acolo ? Se dau rateuri pe 24 de ore si in meteo, daramite in seismologie.
Dar, sigur, e bine sa visam frumos, sa credem ca X sau Y stie ca va fi cutremur. Eu prefer sa fiu un pic realist.

Si eu prefer sa fiu realist. Moare lumea de foame , somajul e in floare si eu astept cutremuru' ... Pierdere de vreme :) O sa las pe cei care se pricep Radulian , Marmureanu si care or mai fi sa zica ce si cum :) Fiindca eu stiu ca seismele nu stiu nici matematica, nici statistica .

"Mărmureanu : "În Vrancea este o activitate banală, una clasică"

El este liniştit în privinţa activităţii seismice din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs seisme şi de 4,2 grade pe scara Richter. "Blocul indo-australian nu influenţează activitatea seismică din Vrancea. Suntem foarte departe şi sunt plăci tectonice diferite. În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante. În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidenţă datorită aparaturii extrem de puternice şi sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferenţă foarte mare".
Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".

fragmentul a fost luat de pe gandul.info

"Nu trebuie sa ne facem probleme. Un cutremur de 4, 5 sau 6 nu reprezinta probleme in Romania. Aceste cutremure de 5 sunt cate 20-25 pe secol in Vrancea, iar cutremure de 6 sunt in jur de 7-10. Sa nu mai sara lumea pe scari sau geamuri pentru ca nu e cazul. Un cutremur care se va intampla in perioada urmatoare va fi tot mic, toate vor fi pana in 7", a declarat Marmureanu la B1 TV.

Prognozele liniştitoare gen Mărmureanu fac victime. Seismologii italieni spuneau la fel şi au murit 308 oameni în Aquila
Directorul onorific al Institutului Român de Seismologie afirma, în urmă cu două săptămâni, că "Vrancea toarce", iar un cutremur de 6/6,5 pe scara Richter s-ar putea produce oricând, însă fără implicaţii majore. Ultimele prognoze ale seismologului arată că în România nu vom avea un cutremur mare până în 2040. Acelaşi tip de preziceri le făceau şi seismologii din Italia, iar în 2009 în provincia L'Aquila a avut loc un mare cutremur ce a lăsat în urmă 308 morţi şi zeci de mii de răniţi.
Seismologii italieni au fost acuzaţi de ucidere din culpă, pentru că nu şi-au respectat datoria de a preveni populaţia în vederea unui viitor mare cutremur. Ancheta asupra acestora a fost iniţiată în urma denunţului unui grup de cetăţeni din Aquila.

Pana una alta, nu a fost nici un cutremur mare pana in 2006, si nici imediat dupa 2006. Intre 2006-2010 Vrancea a fost chiar linistitita, singurul seism moderat fiind cel din 25 aprilie 2009. Q.E.D.
Si inca ceva. Un cod deontologic al seismologilor europeni, adoptat cu mai multi ani in urma, spune ca predictiile seismice pe termen scurt nu se fac publice decat de catre autoritati, care sa isi ia raspunderea in consecinte. Avand in vedere incertitudinea care planeaza asupra fenomenului (oricum Vrancea nu e L'Aquila, unde a fost cutremur superficial, la 5 km adancime, e la mintea cocosului acest lucru), nu poti blama seismologii ca nu stapnesc fenomenul. Omul nu vede ce se intampla nici la 10 km adancime, d-apai la 140 km. Asa ca inainte sa fie blamati seismologii, mai bine s-ar examina rolul autoritatilor. Nu oamenii de stiinta trebuie invinovatiti. E usor sa dai cu piatra, cand nu esti in lumea stiintei, cand nu realizezi ce dificultati ai in cercetarea si intelegerea fenomenului seismic. E usor sa vorbesti din afara, fara sa fi avut macar o discutie serioasa cu cineva din "interior", doar folosind surse dubioase de pe internet si alte asemenea.

cutremurul ala moderat a blocat liniile telefonice si lumea era pe afara .... Si acum stau si ma gandesc cu groaza daca la cutremurul din 2009 de 5,3 sau 5,4 cat a avut a fost asa...oare la unul de 6,5 cum o sa fie ?!

Pai vezi de ce lumea trebuie educata ? Q.E.D.

Seismologii si altceva de facut decat sa se plimbe pe la televiziuni. Sigur ca in alte tari centrele seismologice au departamente de comunicare, nu e jobul sefului seismologilor sa apara la tv pentru orice chichitza. Dar ma rog, la presa care e, si la zvonerii si alti idioti care propaga prostii pe net, e posibil orice.

Poi nu seismologii mey . Cum au fost campaniile alea de pe Protv dupa cutremurul din Chile , nu mai retin cum se numea ... O campanie din asta care sa educe populatia ar fi bine venita :) Asta e parerea mea... :)

Nu va mai amagiti . Oricate emisiuni s-ar face, oricat s-ar instrui lumea, romanul tot ce stie el face. Astia suntem. Indiferent de cutremur, daca e simtibil, tot se vor bloca liniile telefonice si se va crea panica. Eu va spun, principalii vinovati suntem noi, nu seismologii ca nu aunta ceva ce nici nu stiu ca va veni, nici autoritatile. Si, cum va spunea,. indiferent de situatie, un cutremur major te priinde oricum nepregatit. Vedeti la tarille care au cutremure tapanoase si mult mai dese.

Iar am avut dreptate. Nici pomeneala de mega-mega-seisme de 9,6 sau 10,5 grade. Cutremur de 7,3 in Papua-Noua Guinee, tipic pentru zona aceea. Q.E.D. Sigur, oricine poate visa orice. Dar...recomand pastrarea unui interval de minim 3 ore intre masa de seara si ora de culcare. Plus, vorba lui eme, un paharel de laptic, cald asa...

Back