http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=17&page=118
Legat de cutremurul din Hindu Kush si Vrancea, se poate spune asa:
da, exista anume legaturi intre Vrancea si miscarile violente de pe flancul nordic al placii Indiene (Himalaya si Hindu Kush). Dar asta nu inseamna ca Vrancea trebuie sa miste neaparat imediat.
Hai sa vedem situatia de dupa
2000. Cele mai mari cutremure din Hindu Kush au avut loc la
3 martie 2002,
8 octombrie 2005 (asta de fapt a fost in Kashmir si de tip crustal),
12 decembrie 2005 si
26 octombrie 2015. Alte cutremure au mai avut loc in Hindu Kush, in special in Afganistan, dar de magnitudini sub
6,5 grade, de obicei intre
5,8-6,2 grade.
Dupa seismul major din
2002 (magnitudine
7,4) au urmat cutremurele din estul Turciei (BINGOL) si Iran din
2003 si apoi Vrancea in
2004 cu
6,0.
Dupa seismul de magnitudine
6,7 din
12 decembrie 2005, pe
13 decembrie 2005 s-a produs si in Vrancea un cutremur de magnitudine
5,3 in zona VINTILEASCA. Nu as zice ca a fost neaparat o coincidenta, in
2005 Vrancea a fost oarecum tensionata tot anul, poate si ca efect al cutremurului din
2004 si al miscarii placii Indiene care a generat megaseismele din Sumatra si cutremurul din Pakistan.
Acum, sigur, a crapat iar Hindu Kush, la cateva luni dupa marile cutremure himalayene din Nepal. Nu inseamna ca o sa miste musai acum Vrancea, dar, fireste, eu nu exclud un cutremur moderat pana la sfarsitul lui
noiembrie. Cam asta se poate spune acum.
Bre Gogule, am vazut ca te cam agitai pe facebook imediat dupa cutremurul din Hindu Kush. Inca nu e cazul, nu sunt sanse sa vina Cel Mare prea curand, ramane de vazut posibilitatea unui cutremur moderat. Dar pentru ceva, sa zicem, de la
6,4-6,5 in sus, Vrancea tot are nevoie de niste stimulente semnificative din apropierea Marii Negre. Asa ca, bre Gogule, sezi bland asa, ca inca nu e foarte critica treaba.