• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Eu va reamintesc, daca ati uitat, ca suntem in anul de gratie 2015 si din 2004 incoace Vrancea nu a reusit sa depaseasca pragul de 5,7 grade pe scara Richter, cu toate tampeniile vehiculate de diversi burculeti-porculeti. Pana una-alta, Vrancea nu se misca asa de usor, sunt anumite conditii care trebuie indeplinite, la nivel intern (local), dar si regional sau global, pentru ca Vrancea sa inceapa sa miste mai semnificativ. Din 1990 incoace am avut un singur cutremur de magnitudine 6,0 la 27 octombrie 2004. Si asta spune totul, stimabililor.

Cutremurul vrancean din 10 noiembrie 1940

In dimineata zilei de 10 noiembrie 1940, la ora locala 3h39min, a avut loc cel mai puternic cutremur vrancean din secolul XX,eveniment care a atins pe arii largi intensitati care nu au mai fost observate de la precedentul cutremur vrancean catastrofal din 23 ianuarie 1838.
Seismul din 10 noiembrie 1940 a avut epicentrul in partea de nord-est a Muntilor Vrancei (45,80 grade latitudine Nordica, 26,70 grade longitudine Estica), iar adancimea focarului a fost estimata la cca. 145-150 km.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avut magnituinea MGR de 7,4 grade pe scara Richter (echivalenta cu magnitudinea moment Mw de 7,7 grade). Intensitatea maxima a cutremurului a atins IX-X grade pe scara Mercalli in mai multe localitati din judetul Vrancea (in special la PANCIU si COROD). De asemenea, pe o arie larga din Moldova (in special partea centrala si de sud) si Muntenia (in special in zona subcarpatica din nord-estul Munteniei, dar si la BUCURESTI si in alte localitati din sud-estul tarii), cutremurul a atins intensitati mari, de cca. VIII grade pe scara Mercalli, chiar VIII-IX grade in nord-estul Munteniei (judetele Prahova si Buzau), inclusiv la Bucuresti.
Cutremurul a fost precedat de o activitate seismica ridicata in cursul anului 1940, cuprinzand mai multe seisme moderate, inclusiv cutremurul de magnitudine 6,2-6,4 produs in dimineata zilei de 22 octombrie 1940 la ora locala 8h37min in Muntii Vrancei, la adancimea de 122-125 km. De asemenea, cutremurul a fost urmat de mai multe replici, dintre care 6 dintre ele au avut magnitudini cuprinse intre 5,0-5,5 grade pe scara Richter; cea mai puternica replica a avut loc in dimineata zilei de 11 noiembrie, la ora locala 8h34min, magnitudinea acesteia fiind de 5,5 grade; replica a fost resimtita la BUCURESTI cu intensitatea de IV-V grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a proviocat distrugeri mari in special in centrul si sudul Moldovei, fiind grav afectate cu deosebire localitatile PANCIU (cu distrugerea a peste 90% dintre cladiri), COROD, FOCSANI, MARASESTI. Efecte severe s-au inregistrat la BARLAD, IASI si GALATI. In nord-estul Munteniei, cutremurul a afectat mai puternic localitati din judetele Prahova si Buzau, dar nici sudul tarii nu a fost ferit. Astfel, la BUCURESTI, in afara de prabusirea blocului Carlton (eveniment care a cauzat moartea a cca.500 de oameni), au fost avariate grav numeroase cladiri importante, intre care Ateneul Roman si Palatul de Justitie; numeroase case au suferit diferite grade de avariere.

http://www.cutremur.net/2013/11/cutremurul-vrancean-din-10-noiembrie.html

Ei, iata ca am depasit cu bine maximul din 2013-2014, Vrancea a intrat deja in faza inter-maxim, pana in 2017-2018 sunt sanse foarte mici sa mai apara un cutremur de 5,5+. In ciuda tuturor prostiilor invocate in spatiul public, iata ca aprecierile optimiste au avut castig de cauza. Q.E.D. Sa mai prind eu pe cineva ca mai invoca diversi prezicatori si asa-zisi "vizionari", ca ii dau asa ceva: :ass::ass::ass::ass::ass::ass::ass::ass::ass:

Un interviu pe tema " bulinei rosii'' si a planului de consolidare a blocurilor cu inginerul Nicolae Stefan Noica constructor de meserie și fost ministru al Lucrarilor Publice și Amenajarii Teritoriului in guvernele CDR. Cat e realitate cat e nostalgie ....Dumnezeu stie .

Geo,ai cumva" Graficul cutremurelor din Romania din 1600 pana in prevent" facut de Nicolae Noica ?

Toata lumea face grafice, e la moda. Este disponibil catalogul cutremurelor romanesti pe site-ul INFP. Domnul asta nu are altceva, de fapt. Nimic senzational, nimic spectaculos. Insa a interpreta acele informatii doar pe baza unei liste sau a unui grafic oarecare, fara a tine cont de caracteristicile fenomenelor respective, nu are cum sa duca la ceva relevant. Informatiile de ordin istoric, cele din cronici si altele, ne arata de fapt si cam ce caracteristici au avut cutremurele respective, elemente de directivitate, arie macroseismica, intensitati maxime (si, pe baza asta, si valori aproximative ale magnitudinilor), adancimi focale etc.
Asa ca nu e relevant graficul dnului Noica, mai ales ca, in ciuda profetiilor apocaliptice ale diverselor nulitati si bagatori in seama, suntem in anul de gratie 2016 si, pana acum, in cele doua zone seismogene majore ale Romaniei (Vrancea si Fagaras-Campulung), nu s-a intamplat nimic deosebit.

Si inca ceva. Acest domn a tras concluzia ca la fiecare 30-40 de ani vine cate un cutremur major in Vrancea. Nu e deloc adevarat acest lucru, e o chestie complet falsa. Am avut perioade de 60-100 de ani fara cutremure majore in Vrancea, deci afirmatiile cu intervale de 30-40 de ani intre seismele catastrofale sunt abureli fara rost. Nu se sustin prin nimic.

Il gasisem eu dar e prea mic ca sa-l pot studia atent, imi place sa-mi trag concuziii in cunostinta de cauza.Deci cunavtul "concluzii" suna cam pretentios :P

Nu are nici o valoare pentru ce se intampla de fapt in Vrancea. Cine nu tine cont de caracteristicile specifice ale tipurilor de cutremure, localizare, palier de adancime etc., nu poate sa spuna ceva relevant. Asa si Purcaru, care din 2005 incoace vine in fiecare an sa ne dea cu teorii de quasiciclicitati, ca in 2005-2010 sau 2011-2012 vine cutremur mare, si nimic. Deci figura aia nu inseamna nimic oricum.
Am spus de n ori aici, la fel si real32, ca sunt tipuri diferite de cutremure, ca nu merge doar cu simple liste si grafice, daca se face abstractie de succesiunea NE-SV si de diferitele paliere de adancime.
Oricum Noica nu a descoperit nimic de fapt. Marmureanu si alti seismologi romani au zis de n ori pana acum ca alterneaza perioade mai lungi cu perioade mai scurte intre seismele mari. Acum vine randul la o perioada mai lunga, se pare. Vrancea nu misca la intamplare, am demonstrat deja foarte clar. Din 2004 nimic peste 5,7 in Vrancea. Vrancea a avut si perioade de 30 de ani fara cutremure de 6,0+. Sunt factori externi si factori interni care conditioneaza alternanta diferitelor perioade si succesiunea unor cutremure vrancene de tipuri diferite. Am zis de n ori si acest lucru. Cine vrea sa inteleaga, bine, cine cauta dedesubturi fistichii, sa fie sanatos, binele cu forta nu se poate.

In general, nu dau 2 bani pe ce apare in presa in materie de cutremure, pentru ca sunt tampenii si aiureli. Presa tampeste lucrurile in materie de informatii despre seisme.

In asa-zisul grafic nu sunt lucruri relevante, vad si niste rastalmaciri si interpretari inexacte. Nu e mare nenorocire daca nu ai formatul mare, nu pierzi nimic.

Nu cred. Dar deh, eu stric, mai bine tac si imi vad de discutiile serioase dincolo, unde oamenii inteleg foarte bine ca sunt niste fenomene foarte regulate, dar ca, in acelasi timp, nu toate cutremurele sunt la fel. Cutremurele catastrofale nu vin numai la 37 de ani, nu am vazut doua intervale consecutive de 37 de ani intre seisme majore. Asta e situatia, stiu ca nu le convine alarmistilor. Ok, eu stric, imi retrag comentariile seismice dincolo.
O ultima remarca: deja am intrat pe partea lunga a intervalului, suntem la 39 de ani de la cutremurul din 1977, am depasit deja "clasicul" interval de 35-37 de ani. Q.E.D. Vrancea nu e o zona in care seismele mari sa se produca oricand dar nici neaparat la fix 37 de ani. Chestiile astea par contradictorii doar pentru cei care fac abstractie de fenomenele reale de aici, precum si de influentele externe. Da, daca faci abstractie de procesele geotectonice locale, regionale si globale, zici ca ma contrazic. Cine intelege procesele respective vede ca nu ma contrazic, de fapt.

Data viitoare nu mai spun nimic, e pentru ultima oara: nu exista absolut nici o contradictie intre urmatoarele fapte:

-exista mai multe tipuri de cutremure vrancene dupa localizarea epicentrelor si palierele de adancime ale focarelor;
-exista mai multe clase/intervale de magnitudini, nu toate sunt de valori specifice cutremurelor catastrofale (MGR >> 7,0);
-cutremurele catastrofale nu se repeta neaparat la 37 de ani si nu apar doua intervale consecutive de 37 de ani intre seismele distrugatoare;
-exista influente regionale si globale care stimuleaza seismicitatea Vrancei.

Punct. Nimic contradictoriu aici, sunt elemente complementare. Din acest moment, cine mai contesta aceste lucruri si da crezare la tampeniile din presa...sa fie sanatos/oasa, nu am ce sa ii fac. Sunt lucruri evidente, de bun simt.

Perfect de acord si-mi mentin parerea ca cel putin deocamdata ,nimeni nu poate preconiza cat de cat exact, cand si unde se va produce un cutremur, la faceam referire.

Pentru Vrancea se pot stabili ferestre temporale in care e mai probabil sa se produca seisme semnificative, intervale de pana la cativa ani. Nu e adevarat ca oricand poate veni un cutremur mare. Asta se intelege prin faptul ca seismele puternice "nu vin la intamplare". De exemplu, vestea buna este ca e foarte improbabil un cutremur major in urmatorii cel putin 3 ani, chiar si unul semnificativ (MGR in jur de 6,5 sau mai mare) nu e foarte probabil. Cine intelege aceste lucruri devine mai putin predispus la a lua de bune toate prostiile din presa. Bravo lui. Suntem in 2016 si din 2005 incoace nici un cutremur cu magnitudinea mai mare de 5,7 nu s-a mai produs in Vrancea.

Inregistrare audio - Cutremurul din 1977

"Sinistru" ,e tot ce pot spune .

Back