• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Mașini inteligente vs oameni super- inteligenti ?

anuk

Moderator
Reaction score
0
Fara doar si poate stiinta si cercetarea progreseaza f repede si ne usureaza munca, ne salveaza sanatatea si cate alte facilitati , dar iata ca Stephen Hawking avertizeaza ca " Inteligenţa artificială ar putea fi „ultima invenţie a omenirii” avertisemnt care pare subiect de film dar care poate fi plauzaibil.

Savantul britanic atarge atenţia că inventarea unei inteligenţe artificiale va fi cea mai importantă reuşită din istoria omenirii, dar ar putea fi şi ultima, dacă oamenii nu vor ţine cont de riscurile pe care le preuspune un asemenea proiect.

Eradicarea unor boli grave şi a sărăciei sunt doar câteva din avantajele pe care le-ar putea aduce dezvoltarea unei forme de inteligenţă artificială.

Maşini care merg singure, asistente digitale personale cum sunt Siri, Cortana şi Google Now, aceştia sunt doar primii paşi în realizarea inteligenţei artificiale.

Hawking crede că viitorul va aduce performanţe uimitoare în acest domeni, dar că lucrurile pot scăpa de sub control foarte uşor.

Pe viitor, inteligenţa artificială ar putea fi folosită şi în scopuri mai puţin nobile. De exemplu, pentru a realiza arme autonome, care pot ucide fără intervenţia unor oameni care să aleagă ţintele şi momentul eliminării acestora. ONU şi Human Rights Watch cer insistent un tratat care să interzică asemenea arme.

Pe termen lung, aceste maşinării inteligente ar putea să se reorganizeze singure, ajungând să funcţioneze mai eficient ca un creier uman.

Astfel, aceste maşinării ar putea ajunge la ceea ce este numit „singularitate” sau „transcendenţă” în filmul cu acelaşi nume, în care joacă Johnny Depp şi Morgan Freeman.

O superinteligenţă globală, care va întrece orice invenţie umană, vă putea dezvolta arme imposibil de combătut şi va putea controla piaţa financiară după cum doreşte.

Dacă pe termen scurt contează cine anume controlează inteligenţa artificială, pe viitor va conta dacă aceasta mai poate fi controlată în vreun fel.

Stephen Hawking declară, într-un articol publicat în The Independent, că experţii ar trebui să ţină cont de acest pericol şi să ia măsuri pentru ca oamenii să beneficieze de avantajele inteligenţei artificiale, eliminând însă riscurile.

Sursa

http://www.descopera.ro/dnews/12585...iciala-ar-putea-fi-ultima-inventie-a-omenirii

A fost organizat un meci de sah intre un robot si campionul mondial Kasparov.
In final Kasparov a fost invins. La reanalizarea unor partide reieseau greseli pe care in mod normal nu le-ar fi facut Kasparov. Era convins ca lupta zadarnic, meciul a fost pierdut in plan psihologic.
Desigur, de atunci forta calculatoarelor a crescut...

Un mare merit in realizarea jucatorilor de sah cibernetici l-a avut Botvinnik.

Adicatelea sa depaseasca fieratania creatorul? Neeeee...Poate sa aiba o pondere mare aceasta fieratanie,dar tot de om va fi condusa.

Nu-i vorba de actualele " fieratanii " ci de cele viiitoare, a caror inteligenta artificiala va fi cu mult peste inteligente umana si care vor lua decizi in locul omului.

Zici? Eu n-as baga mana-n foc:))) Si dupa cum vazusi eu prin presa cica vreo cinci romani ,,dintre care patru sunt femei vor popula planeta Marte,asa ca....daca nu avem inca ,avem toate sansele sa detinem in curand:)

Exact invers, vor popula Marte cu ADN terestru .

:)))) nuuuuu...ca vor trimite martienii in Romanica ,sa vada ce tara frumoasa avem:)))

Razi tu, razi Harap -Alb, dar treaba-i serioasa,iata ce scrie futurologul Ray Kurzweil in cartea ”The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology” că mașinile vor fi la fel de inteligente ca oamenii până în 2029, pentru ca în 2045 calculatoarele să fie ”de miliarde de ori mai puternice decât inteligența neajutată”

In acest caz imi fac o coliba in padure,ca bani de buncar n-am:)) si ma duc acolo ,ca sa nu fiu nevoita sa ma impusc...

Uite ca sunt oameni cum ar fi Ray Kurzweil, de la Google,care recunosc ca " a dezbătut ideea potrivit căreia oamenii vor fi înlocuiţi de formele artificiale de inteligenţă, la fel şi Elon Musk, co-fondatorul SpaceX şi Tesla."

Un profesor de folosofie de la Oxford, care a studiat ameninţările pentru existenţa speciei umane, susţine că pericolul cel mai mare îl reprezintă inteligenţa artificială.

Nick Bostrom se teme că specia noastră ar putea fi distrusă de această nouă formă de inteligenţă superioară în următorul secol.

Desigur, inteligenţa artificială va fi menită să ne îmbunătăţească viaţa, dar ar putea foarte bine să preia controlul şi să ucidă oameni.

Bostrom crede că ar trebui să amânăm dezvoltarea acestei forme superioare de inteligenţă până când o vom putea controla cu adevărat.

Bostrom, fondatorul Oxford's Future of Humanity Institute, a scris despre această problemă în cartea lui, Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies.

Chiar dacă temerile lui Bostrom par neîntemeiate, multe companii puternice au început deja cercetarea pentru dezvoltarea unei inteligenţe artificiale.

Google şi DeepMind au realizat un cod etic pentru inteligenţa artificială, iar Facebook vrea deja să conceapă un creier artificial. Este vorba de tehnologia numită „deep learning”, o formă artificială de inteligenţă care va imita foarte bine creierul uman.

La rândul său, Ray Kurzweil, de la Google, a dezbătut ideea potrivit căreia oamenii vor fi înlocuiţi de formele artificiale de inteligenţă, la fel şi Elon Musk, co-fondatorul SpaceX şi Tesla.

Gasiti mai multe informatii aici :http://www.huffingtonpost.com/2014/08/22/artificial-intelligence-oxford_n_5689858.html?ir=WorldPost

http://www.descopera.ro/dnews/13145...rmatorii-100-de-ani-avertismentul-unui-expert

Inteligenta artificiala exista, de ceva timp, in variate forme, bazandu-se, la nivel elementar, pe niste algoritmi implementati pentru a rezolva variate probleme. Nu cred in substituirea omului chiar in toate activitatile, dar cred in utilizarea unor tehnologii, metode, proceduri care usureaza activitatile umane in domenii specifice. In rest, sunt speculatii care, sigur, par interesante la prima vedere, dar care nu au nici un suport.

Eu am mari indoieli GeoX omul poate fi inlocuit in totalitate de catre masinarii indiferent cat ar fi ele de inteligente.Poate ii dai unei masinarii puterea de a face calcule,de aface permutari si mutari,dar nu-i poti da doua lucruri-suflet si constiinta.Niciodata!

Am spus eu oare ca omul va fi inlocuit ? Ia sa ma citez:

Nu cred in substituirea omului chiar in toate activitatile, dar cred in utilizarea unor tehnologii, metode, proceduri care usureaza activitatile umane in domenii specifice. In rest, sunt speculatii care, sigur, par interesante la prima vedere, dar care nu au nici un suport.

Am fost destul de clar, totusi. Eu sunt om de stiinta si, totusi, detest ambiguitatile. :p

Nick Bostrom este tare pesimist ,chiar face o trimitere, e drept,cam fortata la cai si caii putere.

Cat priveste lipsa sufletului.....este ultima grija a celor care vor sa profite.

Esti om de stiinta? Explicapila atunci reactia ta,ca eu nu ma refeream la activitatile pe care le poate inlocui o masinarie,ca e posibil sa le poata inlocui pe toate,eu ma refeream la ceva ce chiar nu poate inlocui:P

Nu mai cauta nod in papura, ca mergi pe o cale pe care nu ajungi nicaieri.
Oricum matematica si, in general, stiintele exacte, precum si diversele tehnologii, sunt utilizate de om ca sa obtina anumite rezultate. Masinile tot de om sunt utilizate, calculatorul face de fapt ceea ce omul il programeaza sa faca. Ceea ce se cheama inteligenta artificiala deriva, in esenta, tot din ceea ce gandeste, concepe si face omul. Daca o operatie genereaza lucruri nedorite, nu masina e cea vinovata, nu are cum, ci cel care a programat-o si care nu a prevazut cazuri de eroare sau situatii aparte.

Unde vezi tu nodul? Eu nu-l vad deloc.E doar un punct de vedere si atat.Cred ca fiecare avem dreptul la unul .

Aici se discuta despre ce poate face o masina vs. ce poate face omul, iar eu nu m-am referit la cele spirituale sau de o factura care e evident ca nu poate caracteriza o masina. In rest, asa cum spuneam, masina face de fapt cam ceea ce omul ii spune sa faca, deci degeaba blamam masinile, daca omul nu ii "spune" ce trebuie. Asta apropos de cat de artificiala e "inteligenta" masinii.

Back