• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Mașini inteligente vs oameni super- inteligenti ?

Ei,cam asa ceva....masina face ce ii spune omul,deci si daca face greseli e tot vina omului:)

Daca ai fi scris un program de calculator, ai fi vazut mai bine ce vroiam sa spun. :p Asa, e usor sa spunem ca masinile sunt nu stiu cum, dar ele nu fac de unele singure ceea ce fac. In ceea ce priveste inteligenta artificiala, in prezent se rezuma mai mult la sisteme expert, sisteme suport pentru asistenta deciziilor in anumite domenii, inclusiv cel medical (desi personal am anumite rezerve pentru ultimul caz).

Atunci sa rezumam rolul masinilor doar la partea benefica pt oameni,ca daca devin nocive....mai bine le aruncam.Cat despre programele de calculator... poti sa le pastrezi.mie imi sunt nefolositoare,eu prefer partea umana si plina de suflet a vietii:)

Te-am prins. Ai zis ca sunt nefolositoare. :p Si tu folosesti un program de calculator ca sa ma combati pe mine. :p Si o faci binisor, recunosc. Folosesti si telefonul mobil, folosesti si alte dispozitive care incorporeaza si capacitati de procesare, deci un fel de inteligenta artificiala, la nivel redus, e drept.
Nu mai folosi Internetul, daca zici ca preferi partea umana si ca programele sunt nefolositoare. :p

Este pusa in discutie" superinteligenta masinilor" care pot functiona in functie de " preferințele lor "in asta consta pericolul.

Da, dar aceasta "superinteligenta" a masinilor nu apare asa, generatie spontanee, din aer, a dat cineva cu bagheta. Tot omul e cel care a creat chestiile astea. Daca omul are limitele lui, masinile ...cu atat mai mult. Deciziile la nivel masina sunt dictate, pana la urma, tot de o aplicatie creata de om, de aceea si termenul de "inteligenta artificiala" e discutabil.

La asta se va ajunge inevitabil. De exemplu, plecand de la lucruri marunte (cauti ceva pe net, dar mobilul nu e conectat la wi-fi) Atunci, poate fi setat sa nu te mai lase sa tastezi, ci sa iti spuna ca nu ai conexiune. Asta inseamna ca a gandit, a anticipat. Si, de cate ori nu ne sunt anticipate gandurile la un banal (de acum) search...?

Masinile pot calcula rapid variantele....Kasparov a fost invins in final fara drept de apel, si nu de forta computerului!
La analiza, a reiesit ca putea face ceva, insa a fost batut in plan psihologic!
Era convins ca masina alege varianta cea mai avantajoasa ei.

Asa cum spuneam, deciziile masinii sunt generate indirect tot de om, masina nu simte, nu e vie, nu gandeste ...ma rog, ce intelegem noi prin a gandi. Deciziile masinii se bazeaza in esenta pe niste date de intrare, in functie de care rezulta ceva. Or, daca omul care a proiectat masina nu a prevazut toate cazurile, daca aplicatie are bug-uri ascunse, plus si faptul ca spatiul de stocare este totusi limitat, atunci si deciziile la nivel masina pot sa nu aiba chiar rezultatele dorite/asteptate.

Eu cred ca vor ajunge sa invete singure din greseli. Atunci, odata trecut acel prag, cam gata!
Ar fi pragul de a ajunge sa inteleaga ceva, orice...

GeoX said:
Te-am prins. Ai zis ca sunt nefolositoare. :p Si tu folosesti un program de calculator ca sa ma combati pe mine. :p Si o faci binisor, recunosc. Folosesti si telefonul mobil, folosesti si alte dispozitive care incorporeaza si capacitati de procesare, deci un fel de inteligenta artificiala, la nivel redus, e drept.
Nu mai folosi Internetul, daca zici ca preferi partea umana si ca programele sunt nefolositoare. :p

Eu nu folosesc programele de calculator GeoX ca sa te combat , le folosesc ca imi place sa conversez cu tine:)Cat despre mobil...l-am inchis...definitiv....Stii cum e... depinde ce intelegi prin ,,a folosi,,...

anuk said:
Este pusa in discutie" superinteligenta masinilor" care pot functiona in functie de " preferințele lor "in asta consta pericolul.

Si poate fi un real pericol cand nu au programe de ,,constiinta cibernetica,, sau cum le zice:)

GeoX said:
Asa cum spuneam, deciziile masinii sunt generate indirect tot de om, masina nu simte, nu e vie, nu gandeste ...ma rog, ce intelegem noi prin a gandi. Deciziile masinii se bazeaza in esenta pe niste date de intrare, in functie de care rezulta ceva. Or, daca omul care a proiectat masina nu a prevazut toate cazurile, daca aplicatie are bug-uri ascunse, plus si faptul ca spatiul de stocare este totusi limitat, atunci si deciziile la nivel masina pot sa nu aiba chiar rezultatele dorite/asteptate.

In concluzie-sunt doar...masini)

Masina, da, dar desteapta si cu putere de decizie,fara a astepta acordul omului :D:

Doar masina ,anuk, ca daca ar fi desteapta nu ar avea nevoie de reparatii constante din partea omului .Cat despre puterea de decizie a unei masini...lasa-ma sa am indoieli mari...Poate face multe,dar ca sa aiba capacitati de decizie...doar programata de om sa faca asta ,nu le face singura,iar daca deciziile sunt bune sau nu tot omul raspunde de ele .

N-am auzit ca o masina sa fie data in judecata :p

Chestia ce reparatiile are si o latura comerciala. E adevarat ca masinile fiabile sunt mai scumpe.

GeoX said:
N-am auzit ca o masina sa fie data in judecata :p

Insa omul din spatele masinii care o manevreaza defectuos...poate fi dat ,daca acea masinarie e programata doar sa faca lucruri eronate...si devine un pericol pentru cel vizat.

Sarrah said:
Chestia ce reparatiile are si o latura comerciala. E adevarat ca masinile fiabile sunt mai scumpe.

Sarrah, pentru unii fiabilitatea nu inseamna acelasi lucru...sunt masini care sunt estetice,dar au o fiabilitate spre zero ,sunt masini mai putin estetice ,cu o fiabilitate buna,si sunt masini care sunt si placute ochiului, si cu o fiabilitate foarte buna si sunt doar scumpe...la vedere:)))

Iarasi fac o scurta paranteza:

Cineva a avut ideea de a prezenta unei fabrici de ciorapi inovatia de a atasa la ciorapi un arici, prin care ciorapii dupa utilizare sa ramana astfel imperechiati.
Evident, fabrica a refuzat. Pierde-i, desperecheaza-i, si ia altii!
La fel, or fi multe dedesubturi si in alte domenii, nu?

Sa revenim la olie noastre, maşinile nu vor inlocui, probabil niciodata, omul, desi , ce pare astazi SF , in ani poate deveni realitate, dar îi poate lăsa fara loc de munca ? :D: Probabil ca DA .

Pai nu au ramasi mii si mii de femei fara loc de munca atunci cand au intrat in actiune centralele telefonice automate?
Nu a fost tot o forma de inteligenta?
Sau masinile cu comanda numerica, ce nu prea mai au nevoie de operatori.
Ah, am vazut un documentar in care o sectie producea roboti, complet robotizata.
Doar asigurau materia prima, si energia. (nu aveau nevoie de lumina, decat pentru echipa de filmare)
Omul e o masinarie slaba d.p.d.v. biologic.
Punctul slab al robotilor e nevoia de energie. Dar ei nu au sentimente, ne sunt superiori.
Da, sentimentele ca si punct slab al oamenilor. Un robot nealimentat va supravietui, un om fara papica...s-a dus!

Back