hai sa va pun poza cu musacaua de dovlecei
inainte si dupa cuptor
si sufleul de conopida,privit din avion

musaca de dovlecei
necesar ptr tava care se vede:
4 dovlecei potriviti ca marime
carne tocata amestec aprox 1 kg
1 ou
ceapa,sare,piper,oregano,busuioc,patrunjel si marar proaspat,bulion
cascaval afumat
3-4 rosii,taiate rondele
se curata dovleceii si se taie rondele,care se pun in tava unsa cu putin ulei,un prim strat. in carne se adauga ceapa tocata,sare,piper,oregano si putin busuioc,dupa gust,1 ou,1 leg de patrunjel tocat marunt si o lingura de bulion. se caleste carnea si se toarna peste primul strat de dovlecei,apoi se repeta operatiunea cu restul dovleceilor. peste acest strat,se pun rosii taiate rondele si cascaval ras. se toarna 1 ceasca de bulion diluat cu apa peste compozitie(dovleceii vor lasa suficienta zeama) si se presara mararul tocat. apoi la cuptor,cam spre 50 min-1 ora,depinde de cuptor.pofta buna!
sufleu de conopida (varianta dietetica,sa spunem)
1 conopida mare
1 cana lapte
3-4 oua
2 linguri faina
2 linguri unt sau margarina
150 gr telemea(eu am pus de oaie) si la fel cascaval afumat
sare,piper
se curata si spala conopida si se foerbe in apa cu sare(putina)
in acest timp,separati albusul de galbenus,bateti albusul( eu adaug cate 1 lingura apa rece pt fircare ou)un strop de sare in albus
in laptele pus intr-un vas se adauga faina si unt sau margarina ,se pune pe foc si se amesteca continuu,sa nu faca gogoloase. dupa ce se ingroasa ca o ciulama se ia de pe foc si se pune la racit. cand e racit,adaugati branza rasa si cascavalul(pe razatoarea mare)si galbenusurile. apoi albusurile batute bine si se amesteca usor,pentru incorporare.se pregateste vasul(tava,cratita) ungand cu putin ulri si presarat cu pesmet. se pune conopida fiarta cam 3/4,iar peste se toarna compozitia de mai sus si la cuptor cu ea,la foc potrivit,pana se rumeneste. asta-i tot,e f buna! pofta buna!