Nu mai stiu in ce topic a fost vorba de arborii de cafea si ingrijorarea ca recoltele vor scadea (sau au scazut deja)
Cum nu stiam nimic, iata cateva detalii:
Arborii de cafea se cultiva in peste 70 de state, fiind ocupatia de baza a circa 30 milioane de persoane. Zona ideala de cultura a arborelui de cafea este cuprinsa intre 22 (grade) si 24 (grade) latitudine nordica si sudica, de o parte si de alta a ecuatorului, cu ploi abundente si temperaturi medii de 18-22 (grade) C. Temperaturile mai scazute de 11(grade) C au efecte negative asupra recoltelor.
Altitudinea optima este cuprinsa intre 600 – 1200 m, dar se cultiva si in zone mai inalte unde cafeaua obtinuta si denumita High Grown este de calitate foarte buna, cu aroma puternica si foarte apreciata de fermieri, negustori si consumatori.
Specia C. arabica se cultiva in America Latina, Africa de Est, Arabia si Asia si ocupa cea mai mare suprafata, aproximativ 3/4 din intreaga suprafata cultivata cu cafea. Specia C. canephora ocupa locul al doilea ca suprafata cultivata; arealul optim cuprinde regiunile din vestul si centrul Africii, din sud-estul Asiei si din Brazilia.
http://blogutil.automatul.ro/2013/12/14/arborele-de-cafea-cultivare-efectele-ecologice/
Interesant insa ca se poate si la frig!
Nepalul ne furnizeaza cafeaua cultivata la peste 2000 m altitudine, in cea mai Nordica regiune din lume, singura cafea ce rezista inghetului din Himalaya : Mount Everest Supreme Shade Grown, o cafea speciala ce intruneste intre 92 si 100 de puncte pe scara de la 1 la 100 a cafelelor premium.
http://www.mondicaffe.ro/index.php?...umea-cafelei&catid=39:despre-cafea&Itemid=102
http://www.mondicaffe.ro/index.php?...a-cafelei-iv&catid=39:despre-cafea&Itemid=102
9. Reprezintă una din cauzele de diabet zaharat la copiii cărora li se oferă spre consum, repetat cafea cu lapte sau bomboanele cu cafea ;
http://www.constientizarerurala.ro/sanatate/materiale/85-cafeaua
Asa ca, uite solutia:
Bautura miraculoasa, care ar putea inlocui cafeaua traditionala Oamenii de stiinta au descoperit o bautura mai sanatosa decat ceaiul si cafeaua, desi le presupune pe amandoua. Este vorba despre ceaiul din frunzele arborelui de cafea.
O astfel de bautura este mai putin amara decat ceaiul si nu atat de tare precum cafeaua, fiind bogata in compusi ce scad riscul de diabet si boli de inima, conform Medical Daily. In plus, contine mai multi antioxidanti decat ceaiurile traditionale si un nivel ridicat dintr-un ingredient prezent doar in mango, care lupta cu inflamatiile.
Desi o bautura neobisnuita pentru majoritatea oamenilor, un astfel de ceai este consumat in Etiopia, sudul Sudanului si Indonezia. Daca pana acum Occidentul nu s-a oprit asupra sa este pentru ca boabele de cafea s-au bucurat de atata popularitate. Curand, insa, un astfel de ceai ar putea fi privit ca fiind cea mai sanatoasa bautura, o alternativa atat la ceaiul clasic, cat si la cafea.
Din 23 de specii de arbore de cafea, frunzele a sapte s-au dovedit a fi extrem de benefice in lupta cu inflamatiile, conchide un raport publicat de Annals of Botany. Dintre toate, frunzele arborelui Arabica s-au dovedit a avea cele mai multe efecte pozitive, printre care si scaderea colesterolului sau protejarea neuronilor.
Cei care il consuma stiu ca anuleaza imediat senzatia de foame si oboseala.
http://stiri.botosani.ro/stire/4845...re+ar+putea+inlocui+cafeaua+traditionala.html