• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Off (off) topic

E greu de spus. Se mai poate sa vina un 5,0+ sau un 5,5+, dar pentru ceva de 6,0+ e altceva. Asta nu inseamna ca se exclude cu desavarsire, doar ca si in acest caz sunt alte conditii. Ceva major in nici un caz, insa.

O spui ca si cum ti-a dori unul de 6 :D: lasa prostiile ,bate-n lemn .

Ii pregateste F. o nuielusa buna. :p >:)>:):devil::devil:

Toamna are de toate ,GeoX ,ca de aceea e toamna:) dar ca orice pe lumea asta ,totul trebuie consumat cu masura daca vrei sa-ti fie bine ,daca nu...iei din cele ce te leagana si zici...traiasca toamna :)))) Cat despre cele cu ridiocat si leganat... ce carcotas esti.... Pai nu te gandesti ca esti in dezavantaj? Eu stau la casa ,tu la bloc,asa ca fa bine si nu mai face astfel de...predictii:))

GeoX said:
E greu de spus. Se mai poate sa vina un 5,0+ sau un 5,5+, dar pentru ceva de 6,0+ e altceva. Asta nu inseamna ca se exclude cu desavarsire, doar ca si in acest caz sunt alte conditii. Ceva major in nici un caz, insa.

Ala mare a venit ca un varf?

Daca da, atunci nu e mai simplu de prezis?

In 2004, cel de 6,0 a fost precedat de un 5,2 produs pe 27 septembrie, cu fix o luna inainte. Cutremurele mai mari se produc si ele in perioade in general mai active seismic, nu prea vin ca din senin.

Cutremurele de 7+ vin mai rar, si nu oricum, oricand, e in functie de tipul de seism, de regula trebuie si mai multe cutremure moderate de 5,5-6,5 grade, cu anumite variatii ale epicentrelor si focarelor. Inca nu e cazul acum. Plus ca mai trebuie tensiuni mai mari la est, sud-est de Marea Neagra.

Totusi e si un pic ciudat, cumva poate fi in favoarea ""teoriei mele"" asta...
Cum explicam reprizele atunci...
Sunt mai periculoase, de risc mai mare pauzele?
Din pacate nu face parte efectiv din jobul meu sa zic asa, dar devine interesant...

Sunt niste chestii interne ale Vrancei, fenomene care genereaza succesiunile de seisme de tip 1681-1690, 1701-1711, 1738-1740, 1790-1802, 1829-1838, 1868-1880-1893-1894-1908-1912, 1940-1945, 1977-1986-1990. Factorii externi Vrancei includ tensiunile regionale (Turcia, Iran) si globale (Asia, Oceanul Indian), dar nu numai.

Pauzele nu sunt neaparat periculoase. In multe cazuri, perioadele cu putine cutremure mici si moderate sunt chiar cele mai bune. Mai degraba anumite accelerari de activitate, alternand eventual cu lacune nete, pot fi mai sugestive.

GeoX said:
Sunt niste chestii interne ale Vrancei, fenomene care genereaza succesiunile de seisme de tip 1681-1690, 1701-1711, 1738-1740, 1790-1802, 1829-1838, 1868-1880-1893-1894-1908-1912, 1940-1945, 1977-1986-1990. Factorii externi Vrancei includ tensiunile regionale (Turcia, Iran) si globale (Asia, Oceanul Indian), dar nu numai.

Daca as avea toate datele pe perioadele respective ar fi interesante diagramele.
Cand vizualizez o diagrama mi se pare mult mai sugestiv.
Apoi, pot face corelatii cu alte diagrame. Pete solare, porci castrati, vinete coapte...
Lasand gluma, pot fi facute diverse corelatii ce uneori nu par a avea legatura.

GeoX said:
Pauzele nu sunt neaparat periculoase. In multe cazuri, perioadele cu putine cutremure mici si moderate sunt chiar cele mai bune. Mai degraba anumite accelerari de activitate, alternand eventual cu lacune nete, pot fi mai sugestive.

Atunci e o problema daca pauza nu aduce AUTOMAT un risc.
Logica imi spune ca ar trebui sa creasca riscul in perioada calma.
Daca asta nu e asa, atunci asa zisa ""teorie a mea poate lua avant...

Ceea ce este sigur ca seismele vrancene mai puternice (MGR > 6,5-6,7) vin in perioade de intensificare generala a activitatii vrancene, de regula nu prea sunt izolate, desi, de exemplu, dupa un cutremur major de foarte mare adancime (150 km) trece un interval mai lung fara seisme semnificative; dar asta depinde si de contextul regional si global.
In ultimii cca. 400 de ani, perioadele de intensificare au fost: 1590-1595-1605-1620-1637, 1679-1681-1690-1701-1711, 1738-1740, 1790-1793-1802-1812-1821-1829-1838, 1868-1880-1893-1894-1908-1912, 1934-1940-1945,1977-1986-1990. O noua perioada ar putea incepe in jurul anului 2020, dar asta ramane de vazut, sunt mai multi factori.

De regula, cand sunt putine cutremure mici, nu prea vin nici cutremure moderate, si cand lipsesc cutremurele moderate, nici cutremure mari nu vin. Dar...nu trebuie excluse situatiile de blocare, asa cum s-a intamplat intre 20 septembrie-5 octombrie 2013, cu aparitia roiului de crustale de la Galati, situatie care a precedat moderatul din 6 octombrie 2013. Asta tine de mecanica ruperii de tip ductil, care include mai multe faze, crestere/accelerare, blocaj si apoi ruperea finala (moderata sau mare, dupa caz).

Oricum, iti inteleg oripilarea cand ai aflat ca poate fi o corelatie intre cutremure si petele solare.
O sa analizez cat pot de bine asta, incepe sa- mi placa.
Pacat doar ca fac un ocol, nu asta aveam in plan ci doar studiul soarelui versus clima, atat...

O sa ma documentez si recunosc ca nu am citit o buchie pe cutremur.net

In perioada actuala, corelat cu ultimele cutremure vrancene, avem iarasi microseisme in zona Galati, de fapt intre GALATI-PECHEA, pe sistemele de falii crustale din zona. Din fericire, sunt cutremure foarte mici, mult mai mici decat cele din toamna anului trecut, dar oricum se coreleaza foarte bine cu miscarile seismice din Vrancea, ceea ce confirma legaturile dintre dinamica blocului tectonic vrancean si tensiunile din crusta terestra. Vrancea este cea care influenteaza crusta terestra, nu invers. De aia seriile de seisme crustale din zonele extracarpatice, mai ales de la sud si de la est de aria seismelor adanci vrancene, sunt totusi de interes. Sa vedem ce se mai intampla mai departe, nu ma astept totusi la ceva major, dar nimeni nu poate exclude alte cutremure perceptibile, si nu se poate spune ca nu va mai veni anul asta un cutremur moderat de 5,5+.
Noapte buna.

Asa credeam...abia acum "am scapat"

Dragostea, de...
"Mama" a zis ca e mai rea decat mersul la toaleta cand alergi cu disperare cand te trece...
Somn usor.

Back