• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

(Pre)-Viziuni seismice cu GeoX

Gogu said:
Daca nimeni nu poate stii cand vine, inseamna ca nimeni nu poate stii cand nu vine.

OK ! Si atunci de ce atata inversunare ?

Diferenta intre un cutremur cu MGR=7,00 si unul cu MGR=7,1 este ca la 7,1 incep sa se produca niste fenomene de amplificare a miscarii solului, in anumite zone, inclusiv in Bucuresti, care genereaza si stimuleaza efecte distructive asupra constructiilor. Nu e doar o zecimala de forma...

Domnul profesor a avut dreptate : d a zis că următorul cutremur 8+ vine in Indonezia :D

adrian_nicolae said:
Poi e imposibil să aproximezi o data :) dar totusi a avut dreptate :p

Acu.....serios, cred ca aste-s copilarii,e firesc sa fie in zona seismica,e la mintea cocosului.Dreptate au si cei care spun ca si Vrancea o sa dea unul marisor ,nu ? Si cred ca stii la cine ma refer :D:

La ce se întampla prin Indonesia...greu de crezut ca o sa vina ceva pe la noi. E clar ca acolo lucreaza zgalturile :)

Ady, Ady, ori nu intelegi ,ori te faci ca nu intelegi :D: ce-am vrut eu sa zic .

Inteleg ce vrei sa zici ...dar se vede ca Vrancea nu poate .... :) Si nici nu putem compara Indonezia cu Vrancea ...

Ai inteles NU, evident ca nu putem compara,nici n-am spus asta si nici ca Vrancea ar " da " acum ceva . O sa "dea " cand o sa vrea "muschii ei "si atunci am sa zic ca am avut dreptate :P ? Cu siguranta NU .

Ceea ce am spus este ca incepand din 2004 ne aflam intr-o perioada in care predomina seismele foarte mari pe regiunea Asia de sud-est , Indonezia-Sumatra (vezi seismele de 8,7-9 grade din 26 decembrie 2004, 28 martie 2005, 12 septembrie 2007 si, iata, 11 aprilie 2012). Este de asteptat, avand in vedere ceea ce se intampla acolo, sa continue mai multi ani. In pararele, nu apar seisme majore pe cealalta parte a placii indiene, cea continentala, sau, cand apar, sunt rare si cu efecte locale, nu se disemineaza tensiuni. Asta e situatia, cat timp nu se schimba aceasta situatie, nu e de asteptat sa fie ceva mare la noi.

Cutremur de magnitudine 3-4 in urmatoarele 3 zile. In Vrancea, evident. Nu bag mana in foc pentru epicentru, daca pe clusterul central sau la unul dintre capetele blocului.

adrian_nicolae said:
Si acum devenind un pic mai seriosi.... Spre sfarsitul lui noiembrie 25-30 eu zic un 5-5,5 in Vrancea :)

Mi-am adus aminte de o previziune de anul trecut :)))

2012-11-05 17:38:17.0 40.41 N 28.37 E 5 ML 2.7 M WESTERN TURKEY

2012-11-05 16:00:51.0 40.06 N 31.70 E 5 ML 2.1 M WESTERN TURKEY

2012-11-05 07:14:12.6 40.52 N 33.16 E 11 ML 2.1 M CENTRAL TURKEY

2012-11-05 05:47:05.0 40.42 N 28.37 E 5 ML 2.1 M WESTERN TURKEY

Mici miscari pe falia nord-anatoliana, care margineste placa Anatoliei de microplaca Marii Negre. E posibil un cutremuras de 2,5-3 grade in Vrancea. Cand apar mici grupuri de cutremure exact pe linia nord-anatoloana, [undefined=undefined]de la est spre vest[/undefined], inclusiv pe centru (40N 31-33E), in maxim 6-12 ore apare o miscare usoara si in Vrancea. Ultimele cutremure vrancene (inclusiv cele de ieri) au venit dupa astfel de mici miscari pe nord-anatoliana.

Pe centrul nord-anatolienei avem o zona de curbura, o parte se continua spre vestul Turciei, din centru se desprinde o fractura adanca prin platforma Marii Negre, o ia spre nord, nord-vest, si intra in tara sub forma sistemului de falii dobrogene orientate sud-est catre nord-vest. Asa vin tensiunile spre noi.

View attachment 4

View attachment 5

Sigur ca spre nord de Vrancea se prelungeste demarcatia Carpatilor Orientali, limita placii Est-Europene care se intinde pana departe spre nord, prin Ucraina Transcarpatica, Polonia si Cehia-Tatra (istoric: cutremur mare in 1443 in Tatra, simtit la noi in Campia de Vest). Dar acele cutremure sunt doar efecte ale unui proces geologic. Asta e ceea ce am vrut sa spun.
Repet: astept un 2,5-3,2 in urmatoarele 12 ore.

Attachments

• DOKU-GAS_Karte_01_f35cab897b.jpg
    DOKU-GAS_Karte_01_f35cab897b.jpg
    190.4 KB · Views: 7
  • F11.large.jpg
    F11.large.jpg
    158.4 KB · Views: 2
Cutremur de 2.1 grade in ROMANIA - Vrancea la 06.11.2012, 18:12:37 (UTC)

Detalii despre cutremur

Regiune ROMANIA - Vrancea
Latitudine 45.69N
Longitudine 26.70E
Adancime 74 km
Magnitudine ml=2.1
Orase apropiate Focsani (38km),Ramnicu Sarat (44km),Covasna (45km),Marasesti (46km),Targu Secuiesc (55km)

A fost mai mic decat credeam, ma asteptam la un minim de 2,5 grade. Dinamica interna a blocului litosferic vrancean are intotdeauna ultimul cuvant. Rolul fortei gravitationale in inducerea tensiunilor interne rezulta foarte clar si din stransa corelatie dintre activitatea subcrustala vranceana si extremele mareei terestre (vezi studii Zugravescu si colab.). In plus, cutremurele vrancene de adancime mare sunt cutremure de tip INTRA-PLACA, nu INTER-PLACA, deoarece ele sunt generate in interiorul unui fragment paleosubdus la Curbura, si nu pe o suprafata friabila si usor deformabila care ar separa niste placi. Sigur, se adauga unele compresiuni de origine externa, dar ele au rol de "picatura care umple paharul".

In 24-36 de ore, cutremur in Vrancea cu magnitudinea in jur de 3,0 (probabil 2,8-3,3). Context extern: mici scartaieli spre capetele nord-anatolienei, inclusiv la granita cu Iranul, plus reactie la miscarile asiatice. Context intern: balansul intre capete (NE-SV) si concentrarea pe clusterul central de la NEREJU.

GeoX said:
In 24-36 de ore, cutremur in Vrancea cu magnitudinea in jur de 3,0 (probabil 2,8-3,3). Context extern: mici scartaieli spre capetele nord-anatolienei, inclusiv la granita cu Iranul, plus reactie la miscarile asiatice. Context intern: balansul intre capete (NE-SV) si concentrarea pe clusterul central de la NEREJU.

Deci am avut dreptate. Oricum, seismele mici de azi s-au produs pe capatul nord-estic, e balans intre capete. Asa face Vrancea, draga de ea, se balanseaza...

Avem mici activitati seismice in migratie de la est spre vest pe falia majora nord-anatoliana care separa placa Anatoliei de blocul Marii Negre. Este posibil un mic cutremur vrancean in urmatoarele 24-36 de ore, cu magnitudinea de 3-4.

View attachment 6

Attachments

• emsc.jpg
    emsc.jpg
    143.1 KB · Views: 2
Iar scartaie discret pe toata falia majora nord-anatoliana, de la EST spre VEST. Bine ca sunt mici. Din fericire !

View attachment 8

A mai scartait discret cam toata nord-anatoliana acum 10 zile. Si...ce s-a intamplat ? 1 decembrie Vrancea magnitudine 4,8; 3 decembrie Shabla magnitudine 4,9.

Sa vedem daca ne mai aduce cate ceva usor, usor, da' usooor asa... :D :D

Yemen, vine incet de la sud-est catre nord-vest, tensiuni mici. Migratie pe nord-anatoliana de la est spre vest, pe fond de liniste in Vrancea (la fel ca acum 10 zile). Se vor suprapune aceste mici tensiuni pe dinamica interna a Vrancei, totusi cred ca in urmatoarele 2-3 zile daca vine ceva, nu va depasi 3,5-4 grade. Daca intarzie vreo saptamana, poate trece de 4,0. Nimic serios, insa.

Attachments

• emsc.jpg
    emsc.jpg
    139.5 KB · Views: 1
Back