• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

(Pre)-Viziuni seismice cu GeoX

Pana la sfarsitul saptamanii, ne asteptam la un cutremuras in Vrancea cu magnitudinea mai mare sau egala cu 3,5 grade pe scara Richter, probabil 3,5-4,0 grade; nu exclud sa mai vina 4+, dar ma limitez doar la acest prag minim de 3,5. Nu cred in ceva prea mare acum, dar zic doar ca trebuie sa mai vina un 3,5-4+ in urmatoarele zile.

Nu e vorba doar de statistica aici. Sigur ca se respecta niste regularitati, dar aici tine si de anumite fenomene pe care le observ. Un astfel de cutremur de magnitudine 3,5-4 nu vine neaparat la fix 10 zile, desi in mod tipic sunt cam 3-4 cutremure de 3,5+ pe luna. Insa eu nu le trantesc chiar la intamplare, pentru ca nu sunt ghicitor in bobi. :) Sunt niste fenomene pe care le urmaresc, de exemplu variatii in activitatea crustala in fata si in interiorul Curburii Carpatice, si alte manifestari de genul asta. Vrancea are o proprietate remarcabila: tensiunile interne din adancime induc si cresteri ale activitatii crustale in zone adiacente Vrancei, uneori spre est, sud-est, alteori spre vest, nord-vest, sau chiar in ambele directii; uneori apar si la sud-vest de aria epicentra, asa cum a fost cutremurul din zona SINAIA.

Eu ma pricep la statistici, se pot face diagrame si se pot face prognoze bunicele, pe perioade de timp mai largi (o luna, o saptamana) cum ai incercat mai sus, chiar daca orientative, dar utile.
Macar am incerca fie si in joaca pe aici, dar diagramele ar fi sugestive, nu ar fi chiar joaca!
Evident, rezultatele ar vorbi!
...Update...
Un fenomen ce se produce IN MEDIE la 10 zile, poate avea perioade de peste doua luni sa nu se produca. (strict statistic vorbind)
Cam doua luni si jumatate de acalmie pot fi, maxim.

Ar fi posibil un cutremur de magnitudine 4,0+ in Vrancea in urmatoarele 48 de ore. E ceva banal, care cel mai probabil va trece aproape neobservat, depinde de localizarea epicentrului, de adancimea focarului si de natura procesului de rupere. Un fleac, o bagatela cu frecventa cvasi-lunara, de fapt, dupa cum spunea si dnul Radulian.
In rest, pana la sfarsitul primaverii sunt ceva sanse sa vina si un cutremur moderat, cu magnitudinea ML=5,0+, posibil ML in jur de 5,5 pe scara Richter; m-as astepta sa fie ceva foarte adanc, pe centru-vest, si pe la 140-150 km adancime. Dar sa vedem, mai sunt si surprize.

Back