• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Prostia :D:

anuk

Moderator
Reaction score
0
Cred că prostia a devenit patologică şi face foarte multe victime. Şi nu cred că se tratează. Iar când prostia este „crescută” de lipsa de cultură şi de lipsa de valori, rezultatul este greu de ima­ginat, dar real! Aceste personaje virusate există şi ne îngreunează cumplit viaţa şi, paradoxal, au noroc să-şi găsească repede perechea, întocmai ca ele. Pentru că, ştiţi vorba aceea, prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul.

Te întreb cu groază: de unde vin aceşti oameni, cum au trăit fără să citească o carte, fără să mergă o dată la teatru, cum trăiesc fără să priceapă ceea ce li se întâmplă? . Mai greu este că prostia recidivează, o vom întâlni peste tot, nu o putem extirpa, ea este cert infinită, vorba lui Einstein.

Aici vom vorbi despre prostie si sub ce forma se manifesta :D: si care sunt repercusiunile .

Aceeasi veche poveste.
Adevarul este ca daca prostia nu ar exista, ar trebui sa muncim toti.

Te contrazic ,muncesc si unii si altii :D:

La ce documentare se uită românii şi ce spune acest lucru despre noi

Dacă daţi o căutare pe un program de partajare a fişierelor sau pe Google Videos, de exemplu, o să vă puteţi face o idee foarte bună despre preferinţele publicului român (în mare măsură şi tânăr) în materie de programe documentare.

Iau un titlu care mi se pare definitoriu pentru o categorie mare de oameni: Film interzis şi şocant - Adevărul despre viaţă. Da, românii sunt într-o perpetuă căutare a tot ceea ce este ieşit din comun, tabu, şocant. Se pare că senzaţionalul căutat la TV s-a extins de mult şi în această arie. Poate credeţi că este un caz izolat ales intenţionat. Nu este aşa. Titlurile următoare dovedesc că poporul nostru însetat de adevăr, vede conspiraţii la orice pas:

The Illuminati
Illuminating Angels & Demons
Îngerul digital
Teoria conspiraţiei: noua ordine mondială
Teoria conspiraţiei: panica satanică
The microcip conspiracy
Secret societies

Se observă de mai sus că microcipurile şi codurile de bare pot stârni mai mult interes poate şi decât tăierea cu 25% a salariilor. Dar conspiraţiile nu se opresc aici:

Was the tsunami man made?
Ufo - the greatest story ever denied
Secretele controlului mintii
De ce nu au pus americanii piciorul pe lună?

După ce trecem prin propaganda pentru pseudoştiinţa Designului Inteligent cu Expelled - No intelligence allowed şi Lifes Origins, Evolution And Intelligent Design ajungem la problema sfârşitului lumii, despre care toată lumea ştie că va veni, numai că nu ştie când. E, m-am înşelat, unii ştiu: sfârşitul lumii vine în 2012!

2012 – where history ends
2012 si centura fotonică
The Doomsday Clock – Astronomical Precession and 2012
Nostramamus şi sfârşitul lumii din 2012
Avertisment – Ultimele două minute ale pământului
Antichrist - trăim timpurile de pe urmă
Apocalipsa si sfârşitul lumii
Armageddon – Bible Code
Nostradamus 500 years later
God vs Satan – The final battle

Cum sfârşitul se apropie inevitabil , trebuie să ne pregătim pentru marea trecere: dintr-un iad în celălalt. Numai că este musai să fim bine informaţi în prealabil. Titlurile următoare sunt menite să-l convertească şi pe cel mai "ateu" ateu:

Viaţa dupa viaţă
Dovezi ale existentei Raiului
Cine este diavolul?
Tărâmul mistic al morţii
Chipuri dincolo de moarte

De ce să ne mai mire rezultatele testului de cunoaştere ştiinţifică în care 42% dintre români au spus că Soarele se învârte în jurul Pământului? Sigur, nu se poate generaliza. La o simplă căutare se găsesc şi documentare prestigioase care au cercetări serioase în spate, dar ponderea celor enumerate mai sus este departe de a fi nesemnificativă.

Şi când ne gândim că tinerii de astăzi sunt, vrem nu vrem, vârstnicii de mâine, realizăm că viitorul nostru arată destul de sumbu.
[/color]

http://www.scientia.ro

cred ca ai uitat tagul ”sex” un prieten cu un blog destul de citit, a facut un experiment. a taguit toate postarile cu cuvinte de genul sex, curve etc, chiar daca nu aveau legatura postarile. surpriza? majoritatea celor care au venit pe blog de pe taguri, au venit de pe acelea cu conotatii sexuale (si cred ca au plecat extrem de dezamagiti). unele forumuri abuzeaza chiar de tagurile astea, pt a-si face trafic.

Google nu face publica nici o statistica care sa contina cuvintele cu conotatie sexuala.

Asa e , prostia o intalnim peste tot, ne-am obisnuit sa traim cu ea. Si ce e mai trist, nu ne putem lupta cu ea. Nici nu merita, pana la urma. Singura repercursiune care ma ingrijoreaza este cea legata de viitor. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum va fi peste ani.... Subiectul mi-a adus aminte de o carte care merita citita "Istoria culturala a prostiei omenesti" de Rath Istvan. Era acolo o definitie mai spirituala a prostiei "nu este prost acela care nu intelege ceva, ci acel om este prost care desi intelege un lucru procedeaza de parca nu l-ar fi inteles."

Si pentru ca din postarea mea nu puteau sa lipseasca versurile :P , am gasit o oda care reflecta foarte bine starea actuala a societatii in care traim. Nu cunosc autorul si-mi pare rau.

ODA PROSTILOR

De-ar fi sa-i luam pe toti la rând,
Si actualii dar si fostii,
Cei mai destepti de pe Pamânt
Au fost întotdeauna…PROSTII.

Nu te ruga la ursitoare
Sa-ti faca-n viata ta vreun rost,
Mai bine urla-n gura mare :
“Iubite Doamne, fa-ma….PROST!”

De ce sa tragi ca la galera,
Sa-nveti atâtea fara rost,
De vrei sa faci o cariera,
Ajunge numai sa fii…PROST.

In lumea asta cu de toate,
Unde se-nvata contra cost,
Pacat ca nici o facultate
Nu da si diploma de….PROST.

Avem impozite cu carul,
Dar înotam în saracie
si ce buget ar avea statul
Dintr-un impozit pe…..PROSTIE…

Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
Sa nu-i jignesti, sa nu-i împrosti !
O, Doamne, de ne-ar creste grâul
Cum cresc recoltele de …PROSTI.

Si-n lumea asta rasturnata,
Unde cei strâmbi sunt cei mai drepti,
Savantii nostri mor de foame
si numai PROSTII sunt destepti.

Scurt eseu despre prostie

de Kosta Vianu [kosta ]

Încercând să înţelegi lumea aceasta, în care trăim, vei da de prostie. Încercând s-o schimbi, te vei lovi de proşti. Cine mai ştie care filosof bătrân a rostit, cândva, acest adevăr? De dimensiunile lui ne dăm seama abia când inţelegem că prostia e o manifestare a materiei, un fenomen natural, ca un cutremur sau o inundaţie, fiind, prin aceasta, iremediabilă şi impredictibilă.
De proşti vei da la tot pasul, ca de pietre. Căci prostia e imuabilă. Mulţi sunt convinşi că lumea se află într-o veşnică transformare şi devenire. Nici o eroare n-a fost mai tragică ! Stând strâmbă pe temeliile ei putrede, vechi de când Creaţia, lumea se sprijină pe doar câteva adevăruri capitale, iar prostia pare a fi una din temeliile strâmbe ale acestei lumi.
Nu se pot cunoaşte efectele devastatoare ale prostiei la nivel mondial. Poţi şti cât rău a făcut o calamitate abia în clipa bilanţului. Cum prostia e infinită, efectele ei se simt in orice moment, ici şi colo, dar nu pot fi cunoscute în totalitate.
Proştii sunt mulţi. Simpla enunţare a acestui adevăr nu ne plasează, însă, nici pe mine şi nici pe dumneata, cititorule, în categoria înţelepţilor. Dacă e adevarat că înţelepciunea e ca o piatră rară, nu se poate încă şti dacă prostia e ca o boală. Şi dacă ar fi, ar fi, oricum, nevindecabilă. Fiindcă primul pas pe care trebuie să-l facă bolnavul spre vindecare este acela de a deveni conştient de boala sa. Abia după aceea ajunge pe mâna medicilor. Dar cum, Doamne-fereşte, să-i spui unui prost că e prost ? Şi, mai ales, cum şi-ar putea da el însuşi seama de gravitatea faptului, când el îşi poartă prostia ca pe o virtute, sau şi mai rău, ca pe însăşi raţiunea existenţei lui : nimic nu străluceşte mai tare ca mândria prostului !
Dacă prostia nu poate fi definită cu uşurinţă, prostul caută întotdeauna să iasă în evidenţă, iar de cele mai multe ori reuşeşte. Pentru reuşita acţiunii sale el nu precupeţeşte nici un efort, minciuna fiindu-i cea mai la îndemână sculă, unealta de aur. Proştii cred toţi, fără nici o excepţie, că adevărurile inutile sunt periculoase. Dar, cum adevărul ar trebui să fie absolut şi nedeterminat, el este unul singur: adevăr şi atât! Cum numai minciuna poate fi folosită intr-un anume scop, deci, folositoare, adevărul gol – goluţ nu-i poate fi prostului de nici un folos. Aşadar, de aici şi pâna la constatarea că adevărul e întotdeauna subversiv, nu mai e decât un pas.
Prostul nu respectă legea, el o aplică ! Dacă nu cumva el este chiar autorul ei, pentru că el dintotdeauna a susţinut, mă rog, el a atenţionat de mai demult, pe toată lumea. Dacă n-aţi ţinut cont de spusele lui, iată unde s-a ajuns... Şi în continuarea aceluiaşi tip de raţionament, dacă tot aplică legea, atunci prostul crede că are dreptul să taie o felie cât vrea el de mare din tortul avantajului, căci pentru prost, legea e ca un băţ cu două capete : esenţial este ca el să poată ţine de unul din capete, restul e doar rutină !
Prostul e rău. Ai grijă, înţeleptule, tunând şi fulgerând împotriva prostiei, să nu devii rău, câştigându-i astfel prostiei prima medalie, fiindcă răutatea pare, iată, o bună jumătate de prostie.
Prostul e complicat. În subţirimea simplităţii el nu vede nici un avantaj, cum urâte îi sunt, de asemenea, avantajele transparenţei, prin care i s-ar vedea goliciunea minţii. Dă-i prostului o idee simplă, iar el o va îmbârliga aşa de rău, că n-ai s-o mai recunoşti, fiindcă el se scarpină întotdeauna în stânga pe deasupra capului, cu mâna dreaptă. I se pare mai interesant.
Prostul e util. Dacă toţi aţi fi deştepţi, am auzit odată replica unui ţăran, cine v-ar mai trage cismele din picere, mă, intelectualilor ?
Prostul e grav. Să nu cumva să râzi în faţa lui, ar fi o impietate! Strămoşii noştri latini au creat zicala ridendo, castigat mores, crezând sincer că râzând de năravuri, le-ar putea îndrepta. Dar, dacă ai să râzi în faţa prostului, nu vei face altceva decât să-i descoperi alt nărav : prostul e suspicios!
Prostul nu ştie, nu are încredere, prostul nu cercetează pentru a afla, el doar presupune. Pe temelia celor închipuite, el construieşte gravitatea acuzaţiilor, iar de aici şi până la incriminarea tuturor celorlalţi, nu mai e decât o chestiune de timp. Iar prostul nu se sperie numai dintr-atât.
Prinzând de veste, poate de la lecţiile de marxism, de avantajele care decurg din lupta contrariilor, prostul iubeşte competiţia. Dar nu competiţia cinstită, în care câştigă cel mai bun, ci aceea în care el reuşeşte să dovedească intotdeauna că este primul, indiferent ce fel de mijloace aruncă în luptă.
Prostul işi consumă jumătate din viaţă, dacă e nevoie, ca să-ţi dovedească cu cât este el mai deştept decât tine. Lasă-l s-o facă! Dacă i se pare că a reuşit, uneori te lasă în pace !
Fereşte-te să-i dai prostului prin ceva a înţelege că-ţi este inferior : te va urmări cu înverşunare, toată viaţa, pentru a te distruge, născocind cu adevărată şiretenie noi şi noi feluri de a se răzbuna, gelos cum este pe succesul altora, fiindcă aceasta a fost şi este dintotdeauna singura tristeţe a prostului : ştie că prostia nu e o calitate!
Dar, atenţie, nu te pune cu el: prostul are mintea odihnită!

Gogu said:
Google nu face publica nici o statistica care sa contina cuvintele cu conotatie sexuala.
stiu. cred ca de-aia a facut si prietenul meu experimentul respectiv :D

În ce cred ?

Aş putea să răspund pur şi simplu în Dumnezeu, termen pe care-l puteţi lua cum vreţi (energie, materie, spirit, forţă, natura naturans…). Dar prefer să afirm Credo-ul tradiţional, fără circumlocuţiuni. Cred aşadar şi în realitatea Celui viclean, constat adică viclenia Prostiei şi prostia vicleniei. Căci asta e Diavolul : Prostia.

El nu e, cum crede lumea, deştept, subtil, ironic, mefistofelic etc. Nu. E prost. Inteligenţă diabolică: sintagma asta e stupidã, e un non-sens. Diabolică e numai prostia (răutatea şi Răul sunt efectele ei secundare). Prostia şi Răul sunt realităţi transcendente, cu caracter numinos, sunt ceva ungeheuer, ca să mă exprim ca Rudolf Otto. Priviţi (ocaziile sunt nenumărate) cât de vicleni pot să fie imbecilii, ce tertipuri le dau prin cap, pe care inteligenţa nu le imaginează, nu fiindcă ar fi incapabilă, ci fiindcă nu-şi pierde vremea cu stupidele scopuri ale tertipurilor (tertipurile nu au decât scopuri stupide şi, fireşte, rele, distrugătoare). Prostia este eternă şi invincibilă ; e o hidră cu nenumărate capete care cresc la loc de câte ori le tai, de aceea trebuiesc tăiate mereu cu acizii inteligenţei, pentru a o ţine în şah ; e tot ce se poate face contra ei.

Aţi observat că, de câte ori se vorbeşte despre prostie, aşa, în general, se supără foarte multă lume ? E greşit a crede că proştii nu-şi dau seama că sunt proşti. Ştiu foarte bine că sunt şi au un instinct infailibil în a detecta inteligenţa şi în a se mobiliza împotriva ei, spontan şi organic, sistematic şi înverşunat. De aceea, există la noi, manifestată fie direct, fie disimulat, dar tenace, atâta ostilitate faţă de Caragiale, abisalul Caragiale, geniul inteligenţei radicale, cel mai eficient dintre marii români demascatori ai Prostiei. Sunt prea mulţi proşti pe lume, dar din fericire sunt şi mulţi români care ştiu că : mai bine cu un deştept la pagubă, decât cu un prost la câştig !

Paleologu, Alexandru, Despre lucrurile cu adevărat importante, Iaşi, Polirom, 1998, p.7-8

În ce mai cred oamenii din secolul 21.

Oamenii cred că în timpul unei eclipse de Soare peste acesta se află umbra Lunii… Atunci cine iluminează Luna și cum de o umbră poate acoperi Lumina unei stele?

Oamenii cred că atunci când faza Lunii este în creștere, părul crește mai des. Se duc la coafor sau frizer (adică la stilist) și profită. Nu am întrebat pe nimeni dacă funcționează și la părul din zonele mai puțin vizibile…

Alții cred că atunci când este Lună Plină sau Lună Nouă nu trebuie să te operezi. Motivul este evident: din cauza mareelor Lunii apa din organismul tău se umflă și operația este riscantă. Nu au auzit că gravitația Lunii nu umflă apa ci deformează Pământul iar apa ia forma acestuia… Plus că mareele se produc zilnic nu doar la Lună Plină sau Nouă.

Dacă gravitația Lunii ar mări volumul apei am putea pune un pahar cu o picătură de cola înspre Lună și când este Plină s-ar umple paharul…

http://sonkab.wordpress.com/2011/01/19/in-cer-mai-cred-oamenii-din-secolul-21/

Daaar ,ca luna plina influenteaza ruptura de ape la gravide (cand sunt aproape de termen) este posibil.Chiar deunazi povestea un medic ginecolog cu mare experienta ca el verifica asta permanent.
In scimb bunica folosea fazele lunii pt semanat.

Tipurile de Prostie
1. Prostia intelectuala. Aceasta iese la iveala, cel mai pregnant, la asa zisii oameni de stiinta, care au o infailibila ratiune, prin care se poate explica absolut orice, totul avand o explicatie stiintifica extrem de clara, rezumandu-se la nivelul ''chimic'', palpabil, daca se inmuleteste snobismul personal cu mediocritatea si ignoranta. In aceasta categorie se incadreaza elitele care vorbesc tot de cultura ca de o entitate separata de omenirea contemporana, totul fiind atat de culturalizat incat ai impresia ca a fi cult este acelasi lucru cu a fi din alt sistem solar. Datorita prapastiei care s-a facut de-a lungul timpului, intre valoarea operelor din punct de vedere intelectual si referintele unui sistem de valori, cultura, in loc sa fie un pod de legatura intre "consum" si "stiinta", ea s-a departat de acestea, creand o ruptura aproape definitiva intre cele doua. Elitele adevarate si-au pierdut influenta benefica asupa maselor, in detrimentul "elitelor" cu putere financiara mare, care nu au nicio legatura cu ceea ce inseamna model demn de a fi urmat de multime, aceasta ducand la o confuzie pe scara valorilor. Oamenii destepti nu sunt acelasi lucru cu oamenii inteligenti. A fi destept inseamna a avea rezultate bune, strict pe domeniul de activitate, iar a fi inteligent inseamna a fi inzestrat cu memorie, creativitate, intelegere superioara si alte calitati care sunt native si innascute, oamenii inteligenti putand fi niste indicatoare in ceea ce priveste "ansamblul" societatii. De multe ori, cei care emit un mesaj, chiar daca spun o mare minciuna (cu cat mai mare cu atat mai repede prinzand radacini), aceasta ramane in memoria maselor, pentru ca cine a emis un manifest sau a tinut un discurs este inconjurat de aura carismei, care seduce gandirea multimii. In acest caz, minciuna, chiar daca este minciuna, este dismulata si chiar confundata cu personalitatea placuta a celui ce tine discursul, acesta putand la nevoie sa inoculeze multimii cea mai stupida idee, prezentand-o ca fiind adevarul insusi. Nu sunt de ignorat nici politicienii care par a-si plimba prostia prin san, aducand contributii mari si facand eforturi substantiale pentru intretinerea ei la cote inalte. O plimba din gura in gura, de la unii la altii, prin discursuri politice populiste. O joaca peste tot pe unde ajung prin incercari repetate de transmitere, precum un virus catre ''prostime'' si dribleaza la nevoie pe oricine le sta in cale prin declaratii halucinante si argumente de ogas. Niciodata insa nu fac imprudenta sa o scape, sau sa se lipseasca de ea pentru cateva momente. Daca nu o are unul dintre ei, cu siguranta o sa i-o imprumute colegul, prin participarea activa la coruptie, demagogie, aroganta, dispret, etc. Astfel sunt mereu uniti sub acoperisul prostiei, fara de care ar fi atinsi de ''picaturile'' grele ale anilor de puscarie, pentru nimic altceva decat ''Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului român, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a României''.

Daca ar aparea cineva care ar avea alte intentii decat majoritatea, cu siguranta i-ar fi inabusita orice intentie de catre ghimpii prostiei, ca o samanta buna aruncata intr-un pamant steril.

2. Prostia grotesca tine de bunele maniere, asupra carora nu are rost sa insist prea mult. Este genul de prostie care isi afirma identitatea printr-o fanfaronada si punere in evidenta exagerata a valorii proprii, care in realitate nu e mai mare decat un bob de mustar. Prin excelenta, acest tip de prostie e grosolan si parca are o viata a lui proprie, vrand tot timpul sa se afirme si sa iasa in evidenta.

3. Prostia subtila, care pana la urma este si un rau necesar, tine de manipularea oamenilor prin mijloacele mass-media, prin repetarea anumitor imagini si cuvinte pana ce sunt intiparite in mintile indivizilor si devin un reflex, pentru a stimula oamenii sa consume cat mai multe produse, pentru a mentine un echilibru intre cererea si oferta pietei. Dar acest tip de sugestibilitate mai este folosit si pentru pregatirea indivizilor pentru a primi inconstient produsul final al prostiei. Acceptarea masurilor de globalizare se face prin intermediul emotionarii popoarelor, punandu-se accent pe nationalism, care nu ar putea fi acceptat atat de usor daca nu ar fi facut in numele unitatii natiunilor si al ecumenismului.
Gustav Le Bon afirma ca: "Ratiunea omeneasca nu ar fi reusit sa conduca omenirea pe caile civilizatiei cu aceeasi ardoare si cutezanta cu care au inflacarat-o himerele". Astfel, popoarele accepta ingradirea libertatii mult mai usor la nivel national, daca scopul final este globalizarea. Interesant este modul in care iese la iveala toata aceasta "corupere interioara", mai pregnanta in interiorul unei multimi, unui grup manat de himere, fiind mult mai greu de sedimentat intr-un grup de intelectuali, decat intr-o multime careia ii lipseste constiinta de sine si actioneaza sub impulsul momentului, instictual. De ce educatia ar fi importanta si omul nu s-ar putea autoeduca? Informatiile prin care omul isi construieste propria lume sunt culese cu ajutorul celor 5 simturi imperfecte, de aceea nu poate exista perfectiune in idei, daca insasi uneltele cu care sunt culese acestea sunt lipste de orice perfectiune. Astfel, individul se prinde in vartejul impresiilor, iluziilor de tot felul, educatia fiind necesara nu prin a impune o anumita gandire, ci prin modul de a incropa in minti o tehnica a gandirii care e trecuta prin filtrul individual al perceptiei, raportata la sensibilitatea si inteligenta proprie.

4. Prostia ereditara este acea prostie care se transmite de la parinti la urmasi, prin "educatia" care le este data si inglobeaza in ea toate tipurile de prostie, fiind fundatia pe care viitorul copil isi construieste imaginea despre lume. Un alt factor in perpetuarea acestui tip de prostie, sunt hibele educatiei viitorilor membrii ai societatii. "Cine controleaza viitorul copiilor,controleaza viitorul unei tari", spunea Hitler. Alfred Adler mentiona ca în formarea personalitatii copilului, un rol important îl joaca celula familiala, relatiile dintre parinti si copii. "Daca parintii au o imagine de sine sanatoasa, ei vor realiza într-un mod diferit educarea copiilor lor, decât daca ar avea o imagine de sine scazuta. Impactul benefic al acestora se observa atunci cînd adultii îsi iubesc copiii, le respecta personalitatea, îi ocrotesc de influentele negative ale mediului social, le creeaza conditii pentru dezvoltarea maxima a potentialului, îi învata sa respecte normele si regulile stabilite în societate si, desigur, sa se respecte pe sine si pe cei din jur". Pierderea simtului sacralitatii sau mai bine zis pierderea receptorilor sacralitatii este o alta cauza a prostiei ereditare. O planta, pentru a se dezvolta si a creste, are nevoie de anumite conditii, de un pamant fertil, de apa, de soare, iar daca e plantata intr-un loc total nepotrivit dezvolatarii si cresterii sale, nu va inflori deloc. Asemanatoare cu aceasta este sacralitatea care are nevoie de anumite conditii ca sa se poata manifesta. Pierderea simtului sacralitatii ii face pe oameni sa respinga cel mai pur si mai rational adevar, atunci cand il au in fata. Este cea mai grava pierdere posibila. Este o pierdere in care neantul ia locul lui Dumnezeu, un Dumnezeu ce nu se poate sustine pe sine insusi in mintile "luminate" ale oamenilor, decat ascunzandu-se in spatele necesitatii lor de a crede in ceva maret, o maretie falsa insa, care permite orice monstruozitate in gandire si fapte.
Sunt destui oameni din care iese prostia si tasneste ca apa din rauri, sunt „de prostie dadatori”, asta fara sa "ude" vreo idee demna de a fi luata in serios. Destinul se afla la confluenta tuturor acestor feluri de prostie, totul coexistand si intersectandu-se in cercul fara de sfarsit al timpului. Exista un feedback pentru fiecare memorie a "mortii" unui destin(care se sterge in acelasi moment cu,cel disparut) uitat de memoria existentei, dar nu si de memoria destinului continuta de viitori urmasi. Nu intamplator, destinul e reprezentat de o roata care se invarte.
Inchei acest eseu despre prostie printr-un citat genial, care nu mai are nevoie de niciun comentariu: „Doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: Universul si prostia umana, insa nu sunt asa de sigur de primul” (Albert Einstein).

http://nihil-nove.blogspot.com/2010/01/geneza-prostiei-iii.html

Prostia si reprezentarea ei

Prostia deranjează. Nu aş băga mâna în foc pentru mulţi dintre români, dar pe mine cu siguranţă mă deranjează. Prostia face parte integrantă din viaţa fiecăruia dintre noi, într-o mai mică sau mai mare măsură. Nu cred că lipsa prostiei ar fi neapărat benefică societăţii şi individului. În cantităţi mici este chiar bine-venită, născând zâmbete într-o viaţă altfel rutinantă.
Prostia care deranjează este cea care devine stil de viaţă, modalitate de percepţie a realităţii. Prostia este autosuficientă, independentă de realitate şi argumentaţie logică. Prostia există prin ea însăşi. Prostia poate înlocui personalitatea, raţiunea şi bunul simţ.

În cazul dezvoltării la nivel individual, prostia sufocă spiritul şi naşte moaca tâmpă. :D Omul devine dobitoc şi ascultă de bici, lumini Pavloviene şi impulsuri pre-învăţate. Chiar şi într-un astfel de caz, prostia este – cel mult – supărătoare la nivel estetic. Impactul asupra societăţii şi asupra celorlalţi indivizi este minor şi uşor de evitat.

Însă, când prostia este asociată cu falsa autoritate sau cu o autoritate reală apar perturbări majore în viaţa tuturor celor atinşi de acest mix. În primul caz, individul purtător de prostie are tendinţa de a împărtăşi adevărul-realitate posedat de el tuturor celor doritori sau nu să îl asculte. Binenţeles, se găsesc îndeajuns de mulţi alţi proşti care să îl asculte şi să îi dea dreptate încât să îi confirme propriile teorii. Cei care nu răspund pozitiv fie cedează verbal doar pentru a fi scutiţi de debitul verbal fără rost al purtătorului de prostie, fie – dacă sunt mai odihniţi mental decât prostul veritabil – nu cedează verbal dar sunt ignoraţi până la finalul monologului reprezentantului prostiei.
În acest caz, prostia susţine teorii / idei / realităţi care generează în imaginaţia prostului o falsă autoritate. Prostul se vede deştept. Şi pentru că este deştept teoriile sale devin reale în faţa altor proşti şi devin valide în proprii săi ochi. În funcţie de toleranţa fiecăruia, acest tip de prostie este fie agasantă, fie amuzantă.

În cel de-al doilea caz, când prostia este asociată cu autoritatea reală, viaţa tuturor indivizilor care intră în contact direct sau indirect cu aceasta este schimbată iremediabil. Cel mai adesea, aceasta se schimbă în rău. Ca şi în primul caz, prostia asociată cu autoritatea se manifestă prin aceaşi mecanică a prostiei. Însă, diferenţa este adusă chiar de autoritatea individului care îi permite să impună noul tip de realitate. Prin autoritate, prostia capătă o nouă caracteristică – devine contagioasă. Astfel celorlalţi indivizi li se poate impune prostia ca normă, chiar dacă aceasta nu poate fi argumentată. Prostia devine lege pentru că supravieţuirea majorităţii depinde de acceptarea sau refuzul ei.

http://revistacioburi.ro

Prostia nu-i sinonima cu incultura ,dar ambele ma deranjeaza teribil iar cand la televizor aud: " am decat 100 lei " in loc de "nu am decat 100 de lei" , ma apuca amocul.Iar mistocareala privind dulcele grai moldovinesc (de sunt moldoveanca ) de niste agramati si nu numai ,ma ataca rau de tot si spun asta in uram experientei : a venit in vacanta o nepotica din Bucuresti si mai in gluma, mai in serios a primit recomndarea "cand te intorci sa aduci si un dictioar care sa traduca moldovenismele" :D: ca pe acolo se zice curechi,papusoi etc.

Cand am gasit pe net materialul pe care il postez,mi-a crescut inima cat un bostan :P

Gheorghe se arunca pe peron cu doua sacose imense de rafie in maini si se lasa dus de suvoiul multimii, spre iesirea din Gara de Nord. Alege la nimereala un taxi.

- Ma dusi si pi mini la universitati?

Tiganul burtos de pe scaunul soferului, se uita la el zeflemitor.

- Moldovean?

Il duce in cercuri pana cand, un milion jumate mai tarziu, il lasa la universitatii. Al nostru Gheorghe era proaspat studentas de Bucuresti, admis in primii 10, dupa o splendida consideratie de literatura universala.

Dupa doua saptamani de Bucuresti, timp in care omul isi aranjase de cazare, viermuise si prin metroaie si prin autoboarze, fusese la cinema din mall, chiar si la un club de figuri, de bause apa tonica toata noaptea, pentru ca tuica era prea scumpa, au inceput cursurile.

Cand profesorul garbovit de intelepciune, dupa discursul introductiv de mare valoare, le ceru sa se prezinte, vorba dulce moldoveneasca a lui Gheorghe starni din nou batjocura. Cine sa fi stiut ca profesorul era si el moldovean, venise si el cu papornita de rafie, tot cu trenul, sa se instruiasca in capitala?

Le-a vorbit profesorul smecherilor de Bucuresti, care folosisera minutele pretioase dinaintea venirii maestrului, pentru etalarea telefoanelor ultimul racnet, etichetelor de pe geci si palmurilor negre cu aurii, le-a vorbit indelung despre cum prima univeristate din tara a fost facuta la Iasi, despre cum guvernul s-a retras tot la Iasi, cand Bucurestiul cazuse si despre cum marea capitala si sudul in general are mult de recuperat in a da natiunii, un numar de valori egal cu cel dat de Moldova…

Nu le-a prea intrat in cap finilor bucuresteni, ca nu prea avea unde, neuronii le erau prea ocupati cu chestii trendineze.

Departe, intr-un ungher de Moldova, Ion, tatal lui Gheorghe muncea din greu la reparat sura, cand postasul ii aduse scrisoare de la capitala. Ion il chema pe Pintilie in casa, il servi cu o tuiculica de prune proaspat trasa si deschise ravasul.

“ Sarutmana tatutule!

Iti scriu din miezu’ Bucurestilor, tatutule, ca toate sunt bunie, mai putan oamnii di pi-asilea, care sunt tare porcomani. Stii si nu prisep eu, tatutule? Cum ceapa masii, bucurestienii astia, care sunt asa di domni si li stiu ei pi tati, ca doar ii ne condusi tarisoara, nu stiu urmatoarili probliemi:

- sa puna vierbu’ la plural cand ii cazu

- “ ca si” nu ii asieasi chestie cu “ca”

- sa tranteasca negatiune inainti di dicat, ca asa e in limba noastra “ am dicat doua piere”, si-i asta? “n-am dicat doua piere, romane” asa si zase coriect.

- nu mai vorghesc di iesatu din mitrou undi si bulusesc toti sa intre ca porci turbati a lu Pintilie-postasu la sfecla, di pungasii di prin tate colturili, ba unii si la costum imobiliar ( adicalea din astia cu casili tatutule…), di aruncatu gunoiului pi strada din mers, cum fac vasili la noi cand si baliga.

- si multi alti problieme care mi si par asa di nilalocu lor ca imi vine sa capiez ca un bou lovit di streche .

Cu toate aistea, domnii bucuresteni, gasesc deosebit de prostesc acsientu di Moldova, care nu iaste nisidicum o greseala di limba ci doar un aspiect rejional, si din aseasta cauza zic dispri noi moldoveni ca am fi inculti, prosti si murdari. Api eu nu stiu ci sa mai cried, parca le-as da lor driptate ca doar ii ni conduc tara, da cand ma uit imprejur si vad ca parca aisia s-a adunat tata prostia, incultura, fudulia, mizeria si tiganismul din tate satili di pi la noi si din Ardeal si s-a pogorat acilea, zau tatutule daca mai stiu ci sa mai cred.

Cu drag si respect atotputernic, Gheorghe. Za-i lu mamuta ca o pup cu sfienie si nu-i mai intuneca si inima ei cu aseste vorbe ci ti le-am scrijelit.”

Cand auzira Ion si Pintilie toate astea, se pusera zdravan pe baut si la fiecare dusca mai scoteau cate o vorba de duh la adresa prea cultilor bucuresteni., crapa-u-ar fierea caneasca in ei!

Este un pic rautacios :D: recunosc .

Bai, mama prostilor nu moare, uitati-va la cetateanul asta in drumul sau ,intalneste sediul unei firme de Servicii Funerare care are vitrina magazinului plina cu autocolante cu picturi religioase.

Ce face el? Intrati AICI si gasiti videoclipu care va lamureste :P

Back