• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Am facut astazi o improvizatie si mi-a iesit ceva bun de tot :P

Aveam o casoleta de creier de porc si am avut surpriza neplacuta sa nu gasesc decat cateva bucati intregi asa ca...fiindu-mi mila de banutii mei :D: nu l-am aruncat,dupa ce l-am oparit in apa cu sare si oleaca de otet am purces la lucru bazandu-ma pe inspiratie :P

Am dunstuit 3 cepe cu un praf de sare si alt praf de zahar apoi,am stins focul si am pus bucatile de creier peste ceapa,piper ,5 oua si cateva linguri de parmigiano ras ,am amestecat usor sa nu strivesc creierul si am bagat la cuptor pana s-a rumenit.

Asortat cu un borcan de gogosari umpluti cu ciupercute ,a mers uns :P
 
Sos de smantana cu hrean (reteta de la Pastorel :P


" Prietenul meu Costache pusese, peste o oala cu apa calda, o oala mai mica cu un galbenus de ou in ea (adica la ceea ce se cheama bain-marie). A amestecat acest ou cu smantana, pe care o turna incet-incet. Cand sosul a devenit consistent, l-a lasat in oala lui si a trecut hrean prin razatoare.

Dupa care, ati ghicit, hreanul se amesteca in sos. Utilizari?

I s-au si gasit, mi-a raspuns prietenul meu Costache. Dintre toate intrebuintarile ce se dau acestui sos, cele mai potrivite mi se par la rasolul de gaina si la limba rasol.

Dar o sa vi se para minunat si peste niste banale ochiuri fierte in apa care, innobilate de acest sos, pot ateriza pe orice fel de masa, fie ea cat de festiva."



Am facut acest sos ,super gustos .
 
La reteta asta ma refeream astazi pe chat : Suppli


Prepararea orezului
suppli2.jpg



Varianta cu gaurica
suppli8.jpg


varianta cu carnita si sos
suppli_in_making1.jpg


inainte de prajire
0630-patrick-suppli-rice-cheese-balls.jpg



Sectiune
401270250_d09f8572f2_z.jpg


Produsul final
Suppli_el_telefono.jpg




si acum reteta :

Suppli denumeste buletele din orez si este o reteta originara din Roma. Exista mai multe variante de suppli, atat cu carne, cat si vegetariene.

Bucatarie: italiana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 25 minute plus racire
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
100 g orez pentru risotto (tip Carnaroli, Arborio, Vialone Nano)
100 ml vin alb, sec
1 ceapa, tocata marunt
1 catel mare de usturoi, tocat marunt
2 linguri de unt
250 ml ulei de masline
300 ml fond de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
25 g Parmesan ras
2 linguri de sos pesto
35 g rosii uscate la soare, scurse si tocate
120 g branza ricotta, taiata in 8 cubulete
1 ou, batut
100 g faina
100 g pesmet

Instrucţiuni:
Se toarnă bulionul într-o oală mare şi se dă în clocot. Se micşorează apoi flacăra şi se menţine lichidul la nivelul unei fierberi molcome.
Separat, într-o cratiţă, se incing jumatate din unt si 2 linguri de ulei, la foc mediu-mic. Se călesc usturoiul şi ceapa 5 minute, la foc mic, amestecând ocazional până ce ceapa este moale.
Se adauga orezul si se amesteca bine, astfel ca boabele sa se unga cu grasimea aromata. Se mareste flacara şi se găteşte 2-3 minute, amestecând constant până ce boabele se fac putin translucide.
Se toarnă vinul în cratiţă şi se găteşte, amestecând constant până ce aproape a fost absorbit complet. Se adaugă un polonic de bulion şi se amestecă până ce a fost absorbit. Se continuă adăugând bulionul şi amestecând, câte un polonic odată, timp de 20-25 de minute, sau până când orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.
Se adaugă restul de unt şi brânza Parmesan rasa si se amestecă bine. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca, peste noapte, in frigider.
Se pune risotto-ul rece intr-un castron si se amesteca cu sosul pesto, folosind o furculita. Se imparte apoi in 4 portii care se modeleaza sub forma unor bile.
Se formeaza 4 suppli apasand cu degetele in mijlocul bilelor de orez, ca sa se formeze o adancitura. Se introduc in adancitura cate doua cubulete de branza si un sfert din rosiile tocate. Se remodeleaza bila astfel ca orezul sa inchida complet umplutura. Se aplatizeaza putin suppli-urile ca sa arate ca niste chiftele.
Se intind pesmetul si faina pe cate o farfurie mare. Se tavalesc suppli-urile prin faina, ca sa se acopere uniform, se imerseaza in oul batut, iar apoi se rostogolesc prin pesmet si se acopera cat mai uniform. Se scutura excesul.
Se incinge intr-o tigaie restul de ulei, la foc mediu. Se adauga suppli-urile si se prajesc 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce se fac crocante si se rumenesc. Se scurg pe prosoape de hartie si se servesc alaturi de o salata verde si un pahar de vin alb, sec.


Bulion = supa in care se fierbe

cand le-am facut am mai inlocuit pe ici pe colo cate ceva:P

O reteta mai usor de facut (tot din zona Romei )


Ingrediente:

orez - 500 (grame)
pastă de tomate -
carne de vită - 200 (grame)
sare -
piper -
telina -
Morcovi -
ceapă -
vin -
mozzarella -
pesmet -
bulion de carne de vită -
Ouă - 2

Pregătirea:
Se prepară un sos de prajit in ulei de masline, ceapa, carne tocata de vita, telina si morcov, adăugaţi un pic de vin şi să se evapore. Adauga pulpa de rosii, sare, piper, si gatiti. Extinderea sosul cu cub stoc, şi atunci când fierbe, se adaugă orezul şi se fierbe timp de 15 minute, de cotitură în mod constant, până când orezul a absorbit supa. Scoateţi risotto de pe foc si lasa sa se raceasca. Se amesteca orezul cu două ouă, şi să se pregătească bile de orez, de oval, fiecare introducerea şi trece printr-un cub de mozzarella în pesmet. Se prajesc in ulei fierbinte si se lasa sa se usuce pe prosoape de hartie.

- Ceapa taiata cat mai mica
_-Morcovul si telina date prin razatoarea mica

Maine o fac si eu pe asta simpla ca are si cranita :P


http://www.roma-o-matic.com/ricette.php3?cod_ric=98
 
Sosuri pt paste.
Ragu
La cantitati va orientati voi:D gen o juma de kil de carne (vita, sau amestecat, 1 carnat 2 proaspeti, daca aveti), o ceapa tocata, un morcov ras, o bucatica de telina rasa, vin alb, usturoi (dupa gust), sare, piper,bulion, de preferinta nu din ala gros, mai bune sunt rosiile in buloin taiate marunt, cam 2 conserve de 400 g, dar merge si una.
Se calesc vegetalele ,se pune carnea la rumenit se stropeste cu vin alb si se lasa sa se evapore.Se acopera cu apa si se lasa la fiert vreo 2 ore, merge si una, amestecand din cand in cand.La urma se pune bulionul si se mai dau cateva clocote.
Cu acest sos se poate condimenta orice fel de pasta, dar moartea lui e pasta cu ou facuta in casa , taieteii taiati mai lati , rezulta tagliatelle.
http://www.google.it/images?um=1&hl...telle+al+ragu&btnG=Căutaţi&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Tot cu acest sos se pot face lasagne.
Cumparate, dar daca faceti pasta in casa , aceiasi reteta ca pt taietei, trebuie taiata patrate cam de marimea tavii si coapte in apa sarata 1 min 2.Nu va ingrijorati, merge pusa in apa ca si cum ar fi un prosop si in tava trantita cum vine ,grintoasa e si mai buna.Dupa strat suc ragu, strat bechamel, strat branza rasa si tot asa terminand ci branza.Se da la cuptor pana sunt rumenite, juma de ora ajunge.E o bomba calorica!
 
Imi permit o remarca:D: pt a nu fi o bomba calorica se pune mult morcov si telina pt a se reduce cantitatea de carne ,eu am schimbat reteta de ceva timp si iese un sos bun ,relativ usor . Pontul il am de la o italianca care m-a mai invatat ceva ,sa pun in sos ,spre sfarsit, doua linguri de parmigiano ras ,atat pt gust cat si pt a da sosului consistenta.
 
Bune sfaturi! Aici poate interveni fantazia fiecaruia, se poate face sos vegan.Ciuperci, anghinare(buna si sanatosa mai ales pt ficat).Cu spanac si urda (ricotta).
 
Multumim pentru retete. Da sa puneti si o reteta simpla si usor de facut de carbonare :D.
 
Pt carbonara avem nevoie de sunca afumata taiata cubulete pe care o punem in tigae la rumenit.Se bat ouale cu branza rasa. Pastele fierte in prealabil pot fi puse direct in tigae( daca e mare ) dupa care, luate de pe foc, asteapta cu aviditate branza cu ouale si putin piper.Voilà!

Pasta cu cartofi

1 carnat sau 2, proaspeti sau afumati, dupa gust, se fac bucatele si se rumenesc in cratita.2, 3 cartofi curatati si facuti cubulete se pun peste+ 1 catel de usturoi tocat( sau pur si simplu intreg cu tot cu foi ,in care a fost infipta o scobitoare pt a-l putea recupera usor).Se acopera cu apa si se lasa la fiert pana se inmoaie cartofii.La urma se adauga 2 maini bune de branza rasa.Toata chestia tre sa fie destul de zemoasa pt ca inauntru se pun pastele fierte doar pe jumatate sa-si termine coptura.Eventual se pastreaza o cana de apa de la paste.La urma piper sau ardei iute dupa gist.
Aceasta reteta iese buna si fara carne ,daca avem la dispozitie branza afumata, gen scamorza.

Pesto genovez
o legatura de busuioc( cam 50 g)
1/2 pahar ulei de masline
6 linguri de branza rasa (grana, parmigiano, branza de oaie stagionata)
2 catei de usturoi
o lingura de pinoli
facultativ-cateva nuci
cateva granule de sare mare
Reteta originala zice ca toate trebuiesc zdrobite in mojar de piatra, dar se pot pune si in blender.
 
In tigaia aia unde am prajit sunca se pun pastele? Si reteta asta nu era si cu smantana? Si daca nu era cu smantana, nu pot sa pun? :D Si cam cate oua? Da te rog si niste cantitati orientative. Si ouale cu totu, sau doar galbenusu? Ti-am zis sa explici ca la prosti .
 
Vara e tare buna pasta rece, se poate face de cu seara si lasa la frigider cu un strop de ulei.
In general se foloseste pasta scurta.
Condimente: masline, rosii, busuioc rupt cu manuta,ton, anghinare , nuci, chiar si seminte de bostan sau f. soarelui.Combinati dupa gust.

Ulei cu mai multe arome

1 litru de ulei de măsline
6 catei de usturoi
10 frunze de salvie
1 foaie de dafin
8 frunze de busuioc
2 frunze de menta
3 crengute de cimbru
4 crengute de cimbrisor
2 crengute maghiran
2 crengute de oregano
1 crenguta de rozmarin mici
Se încălzeşte 1 cana ulei in bain marie
Când este cald, adăugaţi salvie, frunze de dafin, menta, busuioc şi usturoi crestat in 4 şi după un minut opriţi focul.
Lasati sa se raceasca, apoi se toarna, filtru-l într-o sticlă curată.
Se adauga celelalte plante(frunze), se toarna restul de ulei pana la 1 litru, se lasa la odihnit vreo 2 zile agitand din cand in cand.

Excelent pe peşte, carne fiarta, legume fierte.

bodo said:
In tigaia aia unde am prajit sunca se pun pastele? Si reteta asta nu era si cu smantana? Si daca nu era cu smantana, nu pot sa pun? :D Si cam cate oua? Da te rog si niste cantitati orientative. Si ouale cu totu, sau doar galbenusu? Ti-am zis sa explici ca la prosti .

Eu asa fac.In general cam toate pastele le pun peste sos sau condiment intr-o tigae sau cratita larga.
Carbonara nu e cu smantana , dar sunca+ smantana si atat e excelent.
La o punga de 500g de pasta eu pun 3, 4 oua medii,intregi, deci cam 1 ou de pers.

Ceva bun cu smantana
o cutiuta de smantana dulce
somon afumat, se gasesc fileturi subtiri confectionate la 100g, aleatoriu stropit cu vodka.
Pastele fierte se amesteca cu somonul taiat fasii + smantana ( depinde de cate paste avem, eu folosesc 3, 4 linguri la 300g)
 
Io fac asa dupa reteta aceleasi italience care mi-a vadut o serie de secrete culinare.


Pun un pic de ulei de masline si doi catei de usturoi zdrobiti cu podul palmei,cand usturoiul e rumenit il scot si pun fasiutele de Kaizer (daca nu am panceta sau o carnita in care alterneaza sunculita si carnea,neaparat afumata ) adaug o mazarea si pastele fierte pe care le amestec pana le ametesc :p sting focul,si pun deasupra ouale amestecate cu parmigiano amastecand energic pt a nu se coagula oul, apoi capac sa se patrunda bine cam 5 minute. Ce sa spun ,o nebunie.

Pt fiecare suta de grame de paste se pune un ou si o lingurita de parmigiano ,cu siguranta vor fi sosoase si f bune. daca am in casa o panna (se gaseste in supermarket-urile de la noi ) o pun si pe aia,dar nu-i obligatoriu.
 
O reteta de paste cu carne de vita de pe vremea cand nu stiam cum se fac pastelele itanienesti :P

Carnea de vita taiata bucati ,sarata , piparata , sotata in putin ulei . Cand isi schimba culoarea adica se albeste la fata de frica , cred :p adaug o ceapa taiat maruntel,apoi unu ,doi ardei ,rosii depielitate si tocate marunt.La foc mic,mestecam sa nu se lipeasca pana ce carnea este fiarta si legumele se pastuiesc daca este nevoie sa adauga cate putina apa..Acum vine secretul,se pune apa ceva mai multa si cand fierbe punem si pastele . Ele absorb apa si cand sunt gata se stinge fosul . Se pune un catel doi de usturoi ,taiat bucatele mici si o frunza doua de busuioc proaspat zdrobit in mana si se lasa cu capac maxim 5 minute .Daca nu am parmigiano sa presar deasupra ,inlocuiesc cu cascaval sau telemea.

Este o mancare f buna pt pastele fierte in sosul de carne si legume au cu totul alt gust decat cele fierte in apa.Desi intre timp am invatat ca pastele se fieb in verdura (supa de legume) acest fel este deosebit.Tot spuribusul este sa apreciati cantitatea de apa pt a nu ramane mancarea aposa.
 
cam asa facea si mama. eu nu fac paste cu carne, pentru mine pastele sunt pentru supa, pentru mac, miere, nuca sau telemea :D
 
Reteta pt tigaia wok.


Ingrediente:

- ulei masline
-usturoi 2,3 catei -taiati julien
-carne de pui sau vita taiata bucatele mici
-o ceapa-taiata pestisor
-morcov -taiat betisoare de chibrit
-telina -taiata tot betisoare
-1 ardei gras rosu-taiat julien
-2 dovlecei -taiati cubulete
-un polonic supa
-oleaca de suc de rosii
-o pana(gran cucina) se poate inlocui cu smantana ,pana are insa si rolul de a ingrosa sosul
-sare
-piper
-paste sau orez-fierte in prealabil, daca nu aveti :P prealabil ,recurgeti la o oala =))


Mod de preparare:
Se pregateste pe foc mare si se incepe cu ingredientele in ordinea pe care am pus-o ,incingeti uleiul ,apoi caliti usturoiul pe care il lasati in mancare,urmeaza carnea care se rumeneste ,si restul legumelor(in ordinea afisata ),ametecand continuu.Dupa ce legumele se moaie se adauga polonicul de supa se continua fierberea se adauga si sucul de rosii punanad deasupra pastele gata fierte .Stingem focul,punem panna( Gran cucina ), amestecam si lasam putin sa se patrunda .
In farfurie se pune pune parmigiano sau cascaval ras.


Este la fel de buna si cu orez fiert.Eu am facut-o de mai multe ori ,rezultatul garantat ;;)
 
Anuk,in meniurile postate de tine este si supa de chimen,te rog spune-mi cum o faci,fiindca eu n-am facut niciodata,insa imi amintesc ca in copilarie imi facea bunica si-mi placea.A trecut muuult de atunci,dar tu mi-ai amintit si as vrea sa fac si eu.
 
Alerim ,sunt mai multe modalitati ,eu asa am mostenit de la mama mea :

Pun un pic de ulei in oala ,cand e incins pun o lingura de faiana pe care o rumenesc usor ,adug o lingurita de chimen si torn apa avand grija sa nu se faca cocloase.Uneori pun orez in supa ,alte ori o las simpla si folosesc crutoane .neaparat o dreg cu smantana. Daca te deranjeaza chimenul ,il poti fierbe doar pe el in apa pe care o strecori si o pui peste faiana rumenita.

Mie imi place f tare si e sanatoasa si reconfortanta.
 
Mancare de frunze de sfecla
Daca nu ati mancat niciodata frunze de sfecla va recomand cu caldura sa le incercati macar o data pentru ca sunt delicioase. Seamana foarte mult cu spanacul la gust. Sfecla este extrem de sanatoasa avnd un continut bogat de fier, potasiu, vitamina A, vit. C. Pe langa sarurile minerale si vitaminele continute, sfecla ne ajuta sa eliminam toxinele din organism, este depurativa, mineralizanta, antiseptica, usureaza digestia, stimuleaza bila si intareste mucoasa gastrica, trateaza anemia si vindeca infectiile sistemului cerebral. De asemenea topeste depozitele de calciu depuse pe venele sanguine si stimuleaza sistemul limfatic.

http://www.petitchef.ro/retete/mancare-de-frunze-de-sfecla-fid-733527

Diferit de reteta din link eu rup frunzele spalate bine, nu le scurg de apa, le pun intr-o tigae incapatoare in care am pus ulei si un catel de usturoi intreg necuratat. Le las la foc mic si sunt ca si fierte. Le folosesc drept garnitura.
Uneori o combin cu frunze de cicoare (rar am salbatica, trebuie umblat pe coclauri mai ales primavara).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cicoare
Cu astfel de frunze fierte amestecate cu urda putem umple papanasi , coltunasi sau strudele.
 
Mici

Ingrediente:
1 kg carne de vită de la ceafă, usturoi, ardei iute, 1 pahar zeamă de oase, 1 linguriţă bicarbonat, piper, sare, cimbru.

Mod de preparare:
Pentru prepararea micilor se foloseşte carnea de vită de la ceafă, iar dacă se poate se mai adaugă prapur sau seu de vită (100 g la 1 kg de carne).

Carnea se curăţă de pieliţe şi se dă prin maşina de tocat, folosind sita rară. Se adaugă sare, piper măcinat, ardei iute, toate după gust, iar la urmă bicarbonat. Se frământă cu mâna, după care se lasă să stea în frigider 8-24 ore.

După ce se scoate din frigider, se trece din nou prin maşina de tocat, de data asta folosind sita cu găuri mici. Se frământă din nou adăugând zeama de oase, cimbrul şi mujdeiul de usturoi strecurat.

Pentru formarea micilor, carnea de mici se trece prin maşina de tocat fără cuţit şi sită, ataşând însă pâlnia de făcut cârnaţi. Când carnea de mici iese prin această pâlnie circa 8 cm lungime care se aşează pe un fund de lemn sau pe platou.

Micii se frig pe grătar încins şi uns cu seu să nu se prindă de el, iar în timpul frigerii se întorc mereu ca să se frigă repede şi să se rumenească puţin. Se servesc cu muştar sau cu ardei verde, după preferinţă.
 
NUGA

ingrediente:

-0,500 zahar
-o farfurie adanca cu varf de miez de nuca
-un pachet unt
-esenta de rom
-5 galbenusuri
-2 foi lica(mari)

mod de preparare:

(se lucreaza in paralele cu doua vase)
-250 gr de zahar se caramelizeaza pe foc mic ,fara sa se mestece in el

-250gr de zahar si cele 5 galbenusuri se freaca la foc mic pana se face o creama in care se adauga untul

-nuca care in prealabil a fost coapta in cuptor si taiata se pune peste zaharul ars mestecand sa se omogenizeze,se aduga crema de galbenusuri si romul mestecand inca putin pe focul mic sa aibe o culoare aramie,se stinge focul si se rastoarna compozitia pe o foaie lica. Se aseaza deasupra foaia cealalta . Pt a se lipi bine foile, se pune un fund deasupra cu o greutate pe el. daca o faci astazi ,maine dupa racire o tai partatele mici, este f gustoasa ,aspectoasa si spornica.copii sunt inebuniti dupa ea.

spor la treaba !

Din albusuri poti face un chec alb sau marmorat f gustros,le-am executat pe ambele aseara .
 
Back
Top