• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Am luat un pepene (6kg) si l-am transat, am dat prin razatoare coaja cu putin din miez.
Restul miezului l-am aruncat, nu mi-a placut.

Ce am dat prin razatoare am lasat sa se scurga prin sita pana cand am facut siropul de zahar. Am pus cam 1,5 kg de zahar, sigur am exagerat, dar sper ca nu e o tragedie.
Siropul l-am inceput cu apa plata, mi s-a parut dezgustator sa pun scursura aceea rezultata din coaja.

Acum e pe foc, la foc miiiic de tot, abia palpaie. Am gusta, pare ceva special, nou, nu stiu cu ce sa zic ca seamana la gust...e ceva malaiet asa, insa...deocamdata simt ceva "atos", nu e fiert.

A devenit cafeniu, o sa-l fierb cat mai mult.
M-a costat sa zic 10 lei cu totul, iar daca mancam si miezul...

De cateva ori mi-a venit sa arunc totul, insa...triumfa "mama", si poate o dau gata.
Abia maine se va vedea, cand se va raci.

Am luat sedative, imi e un soooomn...
Cand inchei aerisesc bine, fac racoare si un dus, apoi la somn.
O sa mananc intre timp si nu mai vreau nimic, doar sa treaca si ziua asta.

Ah, uite poza cu ce am dat prin razatoare:

DSC07850_zpsf2d5d635.jpg

Sarrah,daca iti iese ceva dim miezul de pepene ,adica dulceata ,gem...esti prima femeie care reuseste.Sa pui o poza cu ce a iesit.
Hai sa-ti spun eu la ce m-am gandit vazand ce iti trosneste mintea(nu ca ar fi primul lucru de acest fel care iti inunda tie mintea :)))
Fii atenta(anuk sa nu ma bati si nici sa nu razi) ca sa iti iasa ceva din miezul de pepene.Taie-l cuburi si caramelizeaza-l in zahar,fa siropul si apoi introdu bucatile caramelizate...Adica incearca tu ca eu nu am incercat niciodata,insa daca iti iese promit ca fac si eu.Macar paguba sa fie la tine))))))

Ceva in genul de asta cum zici zici tu ,se poate ,eu am caramelizat mure pt o tarta cu crema pasticcera dar n-am facut sirop ci am pus murele in zaharul caramelizat. A iesit super bun.

Pai da...dar gem din miez de pepene....mai sa fie:))
Mie imi place dulceata de mure la nebunie.

degetica said:
Sarrah,daca iti iese ceva dim miezul de pepene ,adica dulceata ,gem...esti prima femeie care reuseste.Sa pui o poza cu ce a iesit.
Hai sa-ti spun eu la ce m-am gandit vazand ce iti trosneste mintea(nu ca ar fi primul lucru de acest fel care iti inunda tie mintea :)))
Fii atenta(anuk sa nu ma bati si nici sa nu razi) ca sa iti iasa ceva din miezul de pepene.Taie-l cuburi si caramelizeaza-l in zahar,fa siropul si apoi introdu bucatile caramelizate...Adica incearca tu ca eu nu am incercat niciodata,insa daca iti iese promit ca fac si eu.Macar paguba sa fie la tine))))))

A iesit foarte bun, pacat ca am vazut tarziu mesajul, dar o sa incerc sa pun maine o poza cu borcanul cu DULCEATA pretioasa.
Chiar e buna, are un gust deosebit.
Cu unt, mmmmm. A gustat si "mama" dar nu ma asteptam sa ma laude.
Intotdeauna cand o sa mai iau pepene, il pregatesc de dulceata.
Foarte buna!

PRĂJITURĂ CU NUCĂ

Ingrediente:
• Pentru blat: 250 grame unt, 150 grame zahăr, 500 grame faină, 1 praf de copt, 2 gălbenuşuri;
• Pentru cremă: 400 grame nuci, 6 ouă, 300 grame zahăr pudră, 1 borcan de gem (de preferat caise, dar se poate şi cu altele).

Procedură:
Se freacă untul cu zahărul, se încorporează făina, praful de copt stins cu lămâie, gălbenuşurile. Separat, se amestecă nucile date prin maşină cu 6 gălbenuşuri, zahărul pudră şi toate albuşurile bătute spumă. Se întinde coca în tava unsă şi tapetată cu făină, se unge cu gem şi deasupra se toarnă crema de nucă. Se coace la foc potrivit.

Crema de nuca de deasupra face toti banii :P am ceva asemanator dar baza este cu branza.

GeoX said:
PRĂJITURĂ CU NUCĂ

Ingrediente:
• Pentru blat: 250 grame unt, 150 grame zahăr, 500 grame faină, 1 praf de copt, 2 gălbenuşuri;
• Pentru cremă: 400 grame nuci, 6 ouă, 300 grame zahăr pudră, 1 borcan de gem (de preferat caise, dar se poate şi cu altele).

Procedură:
Se freacă untul cu zahărul, se încorporează făina, praful de copt stins cu lămâie, gălbenuşurile. Separat, se amestecă nucile date prin maşină cu 6 gălbenuşuri, zahărul pudră şi toate albuşurile bătute spumă. Se întinde coca în tava unsă şi tapetată cu făină, se unge cu gem şi deasupra se toarnă crema de nucă. Se coace la foc potrivit.
Cand era fiul meu in facultate ,asta era prajitura lui preferata si ma punea sa i-o fac din doua in doua saptamani:P
Peste crema de deasupra se poate pune aluat fraged faramitat bine .O bunatate.Aluatul fraged e relativ simplu de facut ,doar ca necesita ceva munca :)

anuk said:
Crema de nuca de deasupra face toti banii :P am ceva asemanator dar baza este cu branza.

Si asta cu branza e foarte buna .Mie una imi place .

Bun si crocant cu crumble pe deasupra in loc de nuca si ou

Salata de ardei copti cu rosii si smantana .

Eu prefer ardeii capia pt sunt mai carnosi si mai dulci,deci,peste rosiile taiate pun smantana si sarea apoi adaug si ardei copti. Sucul rosiilor se amesteca cu smantana si se face un sos gustos care merge f bine cu ardeiul copt. Asta-i tot, simplu si f bun.

Dulceata de pepene s-a zaharisit, e beton in borcan.
Am exagerat cu zaharul, am spus asta. Probabil o voi reface impreuna cu ceva dulceata de gutui cand se vor coace. Nu o arunc, gustul mi-a placut.

Turta dulce este preferata copiilor mei
Ingrediente umede -65 gr apă
-125 gr miere de albine
-75 gr zahăr brun
Se topesc la foc mic, câteva minute, se lasă puțin la răcit și se adaugă 50 gr unt și 2 ouă întregi.
Ingrediente uscate
-100 gr făină integrală + 190 gr făină albă se amesteca cu o linguriță bicarbonat, o linguriță praf de copt, un praf de sare și coaja de la o lămâie.
Se amestecă cele 2 ingrediente împreună cu 125 gr migdale măcinate și 2 lingurițe de ”condiment de turtă dulce” sau scorțișoară, se frământă pe masă, se dă și se dă frigider o oră.Se presară făină pe masă și se întinde un aluat gros de 2-3 cm, care se poate decupa cu forme de fursecuri sau se taie pătrate potrivite.Se dă la cuptor 180-200 grade 15-20 de minute sau până devin aurii.Se servesc simple sau glazurate cu ciocolată sau cu glazură de lămâie.-glazură de lămiie se prepară din 2 linguri suc de lămiie, se freacă cu mixerul cu 100 gr zahăr pudră, și o lingură de așbuș de ou, trebuie sa aibă o consistență de zmântână groasă (la nevoie se mai pote adăuga zahăr) se ornează când turta dulce este rece.

pofta buna

Aceaasi treaba, fara SPAM,te rog . Anuk

Salata mea :P

- Oua fierte tari, taiate
- Telemea sau cascaval cubulete ( merge f bine branza cedar sau branza mozzarella
- Castravete cubulete
- Rosii taiate ,cubulete sau felioare
- Smantana ,nu putea sa lipsesca :P
- Sare ,piper.

Optional ,bucatele de friptura ,sau ficat prajit , de regula ce prisoseste la masa :P

biaplant said:
Turta dulce este preferata copiilor mei
Ingrediente umede -65 gr apă
-125 gr miere de albine
-75 gr zahăr brun
Se topesc la foc mic, câteva minute, se lasă puțin la răcit și se adaugă 50 gr unt și 2 ouă întregi.
Ingrediente uscate
-100 gr făină integrală + 190 gr făină albă se amesteca cu o linguriță bicarbonat, o linguriță praf de copt, un praf de sare și coaja de la o lămâie.
Se amestecă cele 2 ingrediente împreună cu 125 gr migdale măcinate și 2 lingurițe de ”condiment de turtă dulce” sau scorțișoară, se frământă pe masă, se dă și se dă frigider o oră.Se presară făină pe masă și se întinde un aluat gros de 2-3 cm, care se poate decupa cu forme de fursecuri sau se taie pătrate potrivite.Se dă la cuptor 180-200 grade 15-20 de minute sau până devin aurii.Se servesc simple sau glazurate cu ciocolată sau cu glazură de lămâie.-glazură de lămiie se prepară din 2 linguri suc de lămiie, se freacă cu mixerul cu 100 gr zahăr pudră, și o lingură de așbuș de ou, trebuie sa aibă o consistență de zmântână groasă (la nevoie se mai pote adăuga zahăr) se ornează când turta dulce este rece.

pofta buna

Aceaasi treaba, fara SPAM,te rog . Anuk

"la nevoie, se mai poate adauga zahar"...
nu ma apuc de asta; la cata miere spui, sigur as mai pune...
nu mai risc nimic, desi salivez deja.

Ah, poate pe seara pun poza cu borcanul cu dulceata beton in el, o sa-l pun rasturnat...ii voi scoate si capacul, nu curge nimic. Beton curat. Buna la gust, dar nu mai poate fi gustata... Trebuia sa fie mai zemoasa si cu mai putin zahar.

O sa fac asta cand o sa fac o alta dulceata, sa o pot scoate. Mereu am exagerat cu zaharul la dulceata de gutui, insa nu am patit vreodata sa se zahariseasca.
Stiam clar ca am exagerat; dar nefiind patita, am zis ca "merge". Uite ca nu a mers.
Nu regret experienta, gustul a fost minunat atunci. Imi amintesc ca am savurat cateva feliute cu unt.
Inca se mai gasesc dovleci dar e deranj, ca nu mananc miezul si se face destul gunoi.
Astept telefonul si ma culc.

Aha, e posibil! Dar nici apa nu am pus suficienta. Si, am pus cam 1,3 kg de zahar, ca la balamuc!
De teama ca nu e dulce coaja... A fost o buna experienta, nu regret incercarea.
Da, gutuile le fierb putin sa nu se flescaiasca de tot si nu le dau prin razatoare ci cubulete.
Abia astept sa apara pe piata.

Este o scula , ca un mic polonis ascutit,ca chiuretele medicale ,cu care scobeste pulpa gutuii si scoti sfere ca niste ciresele. iese o frumuste de dulceata .

O fi, dar eu despic gutuile, le tai felioare si scot ce e stricat si partea cu samburii, si partile mai lemnoase. Sa scoti pur si simplu cu instrumentul o fi de efect, nu zic nu, insa sa nu contina proteine.
Apoi, am un talent la a ma accidenta... Ah luasem si eu un compostor din acela cu care prinzi filele, si ce crezi...prima data mi-am capsat degetul.

Back