• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Pulpe de pui cu sos de gulii

Ingrediente

-3 gulii mari
-pulpe de pui
-2 morcovi mari
-1 lingurita de boia dulce
-2 linguri smantana
-sare,piper
-patrunjel verde
-marar
-ulei
-2 lingurite cu faina
-lapte sau apa pentru dizolvat faina

Mod de preparare

-spalam pulpele, si le punem in tigaie cu putin ulei,presaram sare si patrunjel deasupra, adaugam 1 cana cu apa si lasam la inabusit pana se inmoaie carnea.Daca e nevoie mai punem apa. La sfarsit lasam sa se rumeneasca putin.

Curatam guliile, le trecem prin razatoare, radem si morcovii. Amestecam guliile rase cu morcovii rasi, adaugam sare si piper. Punem intr-o cratita putin ulei,punem compozitia de gulii si completam cu apa cat e nevoie. Lasam sa fiarba sub capac cam 40 minute. Daca e nevoie mai punem apa.
Separat amestecam faina cu laptele, o dizolvam si turnam peste gulii in cratita, lasam sa fiarba cam 10 min dupa care punem maraul tocat marunt si cele 2 linguri de smantana.

Salata de ceapa

Ceapa de taie solzi, se freaca putin cu sare, se pun cateva cristale de zahar (o jumatate de vf de cutit) putina boia iute sau inele de ardei iute, ulei de masline si zeama de lamaie sau otet aromat.

ESCALOP

Ingrediente:

jumatate bucata piept de curcan (cat sa iasa 10 bucati de carne taiate ca si pentru snitele) sau carne de vita ,porc pui.

300 g ciuperci

300 ml lapte

250 ml smantana

100 ml vin alb sec sau demisec

3-4 linguri faina

50 g unt

4-5 linguri ulei de samburi de strugure (pentru prajit)

sare, piper

Preparare:

1. Se spala carnea si se sterge cu un prosop. Se taie apoi 10 bucati ca si pentru snitel (grosime 1-2 cm). Se bat, apoi se sareaza si pipereaza. Se pune faina intr-o farfurie si se trece fiecare snitel prin faina, pe ambele parti, scuturand usor excesul de faina.

2. Se curata ciupercile si se taie felii.

3. Se incinge uleiul si untul in tigaie si se prajesc pe rand bucatile de carne 2 minute pe o parte, se intorc si se mai lasa 1 minut pe partea cealalta. Se scot pe o farfurie. Nu vor incapea toate bucatile la prajit intr-o singura tura, va fi nevoie de mai multe in functie de diametrul tigaii de prajit. Daca e cazul se mai poate completa cu ulei.

4. Se scurge excesul de ulei din tigaie. Se toarna vinul in tigaie si se pune din nou la foc. Se lasa la fiert pana se reduce vinul la o treime din cantitatea initiala.

5. Se pun ciupercile in tigaie, se adauga 1/2 lingurita sare si se lasa la calit cam 5 minute. Se adauga apoi laptele si smantana si se lasa sa dea cateva clocote. Se pune carnea in tigaie in sos si se mai lasa la foc mic pana cand se ingroasa sosul.

Se serveste cu piure de cartofi sau cu mamaliguta.

Anuca,super reteta de escalop
eu la sos as mai pune si nucsoara macinata

SOS DE CIUPERCI CU NUCI
1/2ceapa+2 catei de usturoi se prajesc in ulei
250g ciuperci taiate se adauga in ulei,se calesc impreuna
1 mana de patrunjel,
1 ceasca cu nuci
sos de soia
1 ceasca de smantana
mustar
se pune totul la blender
se toarna in bol
se decoreaza cu o jumatate de nuca si o frunza de patrunjel

ALUAT PENTRU TARTA
1 lingura otet
250 g faina
200 g margarina
sare 2 linguri apa rece cu gheata

se face o coca
se intinde pe strech
se pune faina pe ea
se deschide cu sucitorul
se pune forma de coca deasupra si dse taie cu 2 cm mai mare de contur
peste coca se pune hartie de copt,apoi boabe de fasole sau alune,naut,etc pt a nu se umfla si ridica coca
se da 15 min la cuptor,numai 10 min cu fasolea,restul fara

TARTA CU JAMBON

se face coca de tarta care se tine 30 min la rece
se intinde coca,se tapeteaza tava
intr-un castron se bat 4-5 oua
se adauga o mana buna de jambonde vita tocat fin(puteti adapta cu salam,carnati uscati,pastrama uscata)
putin lapte
un pahar de smantana
se amesteca totul
se pune amestecul peste coca iar deasupra ceapa calita julien (4-5 lg)
cascaval ras
se da la cuptor 30-35 min

se poate face si cu spanac si jambon,spanacul fiert inainte
sau cu praz si pastrama uscata,ceapa,iaurt cu usturoi in loc de smantana,patrunjel,suc de rosii
dar atuci,in tava cu coca pun ceapa prajita apoi prazul calit rondele ,pastrama,deasupra iaurtul cu usturoi si macris,mozzarela
POFTA MARE

PULPE DE PUI PT GRATAR
2OOg iaurat
3 catei de usturoi
1/2 lg boia iute
1 lg boia dulce
zeama de la 1/2 lamaie
se fraca pulpele cu sare si piper
se amesteca iaurtul cu restul si se toarna peste carne sa o acopere bine
se da la rece 2 ore apoi pe gratar 15-20 min

SOS AVOCADO

2 avocado pasate cu furculita
2 catei de usturoi drobiti bine
1/2 ceapa cubulete fine
2 lg cubulete mici
sare,piper
putin ulei de masline
2 lg smantana
se amesteca bine,se pune totul in bol,decorat in centru cu cubulete de rosii

PUI CU CARTOFI GRATINATI
800 g cartofi rondele
500 g piept pui
200 g smantana
1 lg faina
150 g cascaval cubulete
1 lg sos englezesc
sare,piper
1 galbenus de ou
la cuptor 40-45 min

Salata ci taitei chinezesti ,ton si mango

Ingredientepentru salata:

125 grame taitei chinezesti (noodles)
o salata mai mica
un mango copt
o conserva ton
o ceapa rosie
masline varzi si negre fara samburi
frunze de menta proaspata
frunze de busuioc proaspat
pentru THE DRESSING:
5 linguri ulei de masline
o lingura si jumatate de sos soia
5 catei mai micuti de usturoi
o bucata de ghimbit proapat de marimea unui miez de nuca
4 lingurite sos chili
sucul de la o jumatate de lamaie

Ingredientepentru salata:
125 grame taitei chinezesti (noodles)
o salata mai mica
un mango copt
o conserva ton
o ceapa rosie
masline varzi si negre fara samburi
frunze de menta proaspata
frunze de busuioc proaspat
pentru THE DRESSING:
5 linguri ulei de masline
o lingura si jumatate de sos soia
5 catei mai micuti de usturoi
o bucata de ghimbit proapat de marimea unui miez de nuca
4 lingurite sos chili
sucul de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare

1: Taiteii se pun intr-un bol si peste ei se toarna apa fierbinte. Se lasa 5 minute la inmuiat (sau cat scrie pe ambalaj), apoi se scurg de apa si se lasa la racit. Se spala legumele si ierburile. Salata se rupe bucatele, mango se taie fasii, ceapa pestisori, iar frunzele proaspete se taie, dar nu foarte marunt. Se amesteca toate intr-un bol.

2: In robotul de bucatarie se pune uleiul, sosul de soia, cateii de usturoi taiati in 4, bucata de ghimbir taiata bucatele mai mici si sosul chili. Se amesteca bine pana devine un sos cremos bine. Jumatate din dressing se pune peste taiteii raciti si se mesteca bine .

3: Se aseaza pe o farfurie un strat de taitei, unul de salata, unul de ton din conserva (jumatate de conserva de portie). Deasupra se pune restul de sos si se decoreaza cu jumatati de masline verzi umplute cu ardel, masline negre, frunze de busuioc.

PS recunosc ca inca nu am facut aceasta reteta.mi-a adus cineva astazi o portie si mi-a placut. Am cerut reteta si v-am dat-o si voua .

SUPĂ DE CHIMEN

Zarzavat de supă(morcov,telina,pastanac,patrunjel.ceapa), 1 lingură chimen, 1 lingură unt(prefer ulei masline), 1 lingură făină, sare, 6 felii de pâine tăiate cuburi (mie imi place cu orez)

Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă.
Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge cu zeama strecurată.
Se lasă să dea câteva clocote. Se potriveşte de sare.Se drege cu o portie zdravana de smanana
Se serveşte cu cuburi de pâine prăjită în unt.

(eu, dupa ce torn supa peste rantas ,pun orez si cand este fiert ,potrivesc de sare si dreg cu smantana)

eu inainte de a fierbe chimenul il prajesc olecuta

mod1 said:
eu inainte de a fierbe chimenul il prajesc olecuta

Este si varianta: in ulei se prejeste chimenul,se face rantasul,se strecoara (pe mine nu ma deranjeaza daca ingurgitez si chimenul)se fierbe orezul ,se drege. .In aceasta varianta nu se folosesc radacinoase.este doar gustul chimenului .Sanatos si reconfortant.
(asa facea mama mea)

buuun,mutam,fetelor,fac si eu acum varianta fara legume si cu crutoane

eu fac asa:
prajesc putin chimenul, fara ulei. il scot, pun ulei, toc maruuuuuuuuuuuunt de tot o ceapa mica pe care o calesc f putin, pun apa si chimenul, las sa fiarba. frec bine un galbenus cu smantana si cu o lingura de faina, pun zeama cate putin apoi rastorn peste restul de supa. potrivesc de sare si mai pun cateva picaturi de lamaie. in loc de crutoane, se face amestec ca de taietei, se intinde foaie f subtire care se impatureste in doua. se taie patratele cu latura cam de 1,5-2cm. se prajesc in ulei si rezulta niste pernite tare gustoase.
uneori pun frecatei (un ou, sare, faina, framantate pana se obtine o coca destul de tare, ca pt taietei, pe care o dau pe razatoare direct in supa). in cazul asta nu mai pun faina in amestecul de dres.

Stii ce buni sunt frecateii cu lapte? Merci ca mi-ai amintit de ei .
N-am mancat cu taietei si sunt tare curioasa cum modifica zeama de lamaie gustul.Am sa incerc .

mod,te pup,mercic
si la salata de ceapa eu frec ceapa si cu maghiran,cau daca gasiti la mag arabesti,sumak-da un gust acresor,f placut
pernitele alea merita incercate

Esti dependenta de cafea, dar te-ai saturat de acelasi gust monoton in fiecare dimineata? Sau pur si simplu nu stii cum sa-ti impresionezi prietenii cand vin in vizita? Iata 10 retete de preparare a cafelei de care iti garantam ca nu te vei mai satura.

Cafea mexicana

Amestecarea ingredientelor inainte de a pregati cafeaua ii poate da o aroma mult mai intensa. Serveste o ceasca de cafea cu bucati generoase de ciocolata si zahar brun.

Ingrediente:
- 125 ml de cafea
- 80 ml sirop de ciocolata
- 1 betisor de scortisoara
- 250 ml de lapte
- 60 ml zahar brun
- ¼ lingurita de nuscoara
- 1 lingurita de vanilie

Preparare:
Combina cafeaua, scortisoara si nucsoasa inainte sa le pui pe foc. Intr-un alt vas topeste zaharul brun, siropul de ciocolata si laptele. Apoi toarna amestecul de zahar in cafeaua fierbinte si adauga vanilia.

Cafea de Olla

O bautura din cafea dulce, facuta cu ciocolata si cuisoare.

Ingrediente:
- 8 cupe de apa;
- 125 ml de cafea;
- 125 ml de zahar brun;
- 2 betisoare de scortisoara;
- 3 cuisoare intregi;
- 1 patrat de ciocolata semi-dulce.

Preparare:
Fierbe apa intr-o cratita, apoi adauga scortisoara, cuisoarele, zaharul si ciocolata. Cand mixtura incepe sa fiarba, amesteca pana se face ca o spuma. Da focul la mic si adauga cafeaua. Lasa 5 minute sa fiarba, apoi serveste.

Vacanta cu lapte

O cafea aromata perfecta pentru vacanta. Dar nu numai. Poti face din acest tip de cafea cu lapte o bautura pentru orice moment al anului. Scortisoara, vanilia si nucsoara merg atat de bine impreuna!

Ingrediente:
- o ceasca de cafea fierbinte;
- 200 ml de lapte;
- 30 ml de sirop sau extract de vanilie;
- un varf de lingurita de scortisoara, zahar, cuisoare si cuisoare englezesti.

Preparare:
Amesteca condimentele si vanilia. Adauga jumatate din mixtura realizata in cafeaua fierbinte, iar cealalta jumatate in laptele cald

Cafea rece Thai
O reteta foarte buna pentru o cafea rece.

Ingrediente:
- 2 lingurite de cardamon;
- 4 lingurite de zahar;
- 4 lingurite de frisca;
- 1 lingurita extract de migdale.

Preparare:
Foloseste metoda ta preferata pentru a prepara 4 cesti de cafea, adaugand apoi cardamonul. Amesteca zaharul si extractul de migdale cu cafeaua fierbinte pana se dizolva, apoi lasa sa se raceasca. Umple pe jumatate 4 pahare cu gheata sparta, dupa care toarna cafeaua racita. Adauga o lingurita de frisca in fiecare pahar chiar inainte de servire.

Cafea cu ciocolata alba
Nu trebuie sa folosesti intotdeauna ciocolata neagra cand faci cafeaua. Ciocolata fierbinte alba este deosebit de relaxanta si de buna. Aceasta este o reteta foarte cremoasa.

Ingrediente:
- 100 de grame de ciocolata alba, tocata;
- 2 cupe de lapte;
- 2 cesti de cafea fierbinte;
- frisca.

Preparare:
Incalzeste laptele si ciocolata intr-o cratita pana se topeste si se face o crema. Adauga cafeaua si serveste cu frisca deasupra.

Cafea rece cu scortisoara si caramel
Adauga scortisoara inainte de fierbere pentru a da acestei retete mai multa aroma. Trebuie sa agiti bine pentru a se topi siropul de caramel.

Ingrediente:
- 6 lingurite de cafea;
- ½ lingurita de scortisoara;
- 3 linguri sirop de caramel.

Preparare:
Amesteca scortisoara cu cafeaua si apoi prepar-o dupa metoda preferata. Adauga siropul de caramel si amesteca pana se dizolva. Lasa-o sa se raceasca si apoi serveste cu cuburi de gheata, adaugand lapte sau zahar pentru un gust si mai delicios

Milky Way Cappuccino
Daca iti place ciocolata, vei iubi acest esspreso. Nu ai cum sa dai gres cu o reteta ce contine si ciocolata si caramel, cu atat mai mult daca este vorba de un cappuccino.

Ingrediente:
- 2 cescute de espresso;
- 1 cescuta de sirop de ciocolata;
- 1 cescuta de sirop de caramel.

Preparare:
Se amesteca toate ingredientele si se completeaza cu lapte fierbinte. Adauga deasupra putina spuma de lapte.

Cafea irlandeza
O reteta clasica de cafea irlandeza. Este de obicei servita cu un strat gros de frisca deasupra.

Ingrediente:
- o ceasca de cafea fierbinte;
- 35 de ml de whisky irlandez;
- o lingurita de zahar.

Preparare:
Amesteca toate ingredientele si apoi serveste bautura cu frisca, dupa preferinte.

Cocktail din cafea Orleans
O cafea cu care vei impresiona la petreceri. Poate putin cam spectaculoasa pentru o cafea tipica de dimineata, dar o minunata reteta atunci cand vrei sa servesti cocktailuri de cafea prietenilor tai.

Ingrediente:
- o ceasca de cafea;
- o portocala;
- 1 lingurita de coniac;
- 1 lingurita de Benedictina (lichior frantuzesc);
- 3 cuisoare intregi.

Preparare:
Ia o coaja de portocala si pune cuisoarele peste ea. Aseaza-o intr-un pahar, si adauga zaharul brun. Intr-o cratita, incalzeste coniacul si Benedictina. Pune-le in pahar, peste care toarna cafeaua si serveste.

Cafea cu miere
Folosind indulcitori naturali precum mierea, cafeau ta va avea o totul alta aroma.

Ingrediente:
- 2 cesti de cafea fierbinte;
- ½ ceasca de lapte;
- 4 lingurite de miere;
- un varf de lingurita de scortisoara.

Preparare:
Pune totul intr-o cratita si lasa la incalzit, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Amesteca pana se dizolva mierea si serveste.

Cele mai bune cepe coapte din lume

Am gasit-o! Cea mai buna reteta cu ceapa — e uimitoare, autentica si absolut miraculoasa! Mie îmi place s-o servesc cu cod, dar e la fel de buna si cu pui fript. Trebuie s-o încercati!

Oamenii se întreaba mereu cum sa-si schimbe radical felul de a gati pentru a face meniurile mai interesante. Sau, poate, putin mai sanatoase.
Iata, în cele ce urmeaza, raspunsul: un mic, dar foarte concentrat capitol despre legume. Chiar daca devin ceva mai eclectic odata cu trecerea timpului, metodele mediteraneene de preparare si condimentare a legumelor ramân favoritele mele. Iar retetele cu legume din acest capitol sunt cu adevarat exceptionale. Ele reflecta destul de mult stilul britanic modern, prin feluri de mâncare de genul: piure de mazare cu menta, piure de telina sau cele mai bune cepe coapte din lume.

Ori de câte ori e posibil, încercati sa folositi legume ceva mai putin comune, pentru ca… daca noi nu le cumparam, magazinele nu se vor mai aproviziona cu ele. În ultimii ani, s-a desfasurat o adevarata revolutie a pietelor taranesti de weekend. Va rog, încercati sa-i sprijiniti pe acesti oameni, deoarece pasiunea lor autentica de a cultiva si furniza produse agricole excelente poate fi pentru noi o lectie.

Cele mai bune cepe coapte din lume

4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.

Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.

http://www.gustos.ro/articole/jamie-oliver/cele-mai-bune-cepe-coapte-din-lume.html

Rucsa , ai gatit cepe dupa reteta asta?
pare buna .

CEAPA coapta la cuptor sau pe gratar e f gustoasa in orice reteta

Tarte de ciocolata cu inghetata de ananas

pt ingetata
150 g ananas proaspat cubulete
1 lgt zahar
2 lg apa
300 g inghetata vanilie usor decongelata

pt tarte:
50 g unt
75 g cioco neagra data pe razatoare
2 galbenusuri
50g zahar
1/2 lgt zahar vanilat
2 lg faina
2 albusuri spuma
zahar pudra vanilat pt ornat

decor
150g jeleu de fructe

se pun la fiert la foc moderat buc de ananas zaharul si apa
se lasa pana se inmoaie
cand s-a racit,se amesteca cu inghetata de vanilie si se da la congelator pt 3 ore

se ung cu unt formele pt tarte
cuptor incins la 180 grd
se topesc untul si cioco la foc mic
se freaca spuma galbenusurile cu zaharul
se adauga cioco topita,albusurile spuma
se toarna in forme
se dau la cuptor,pe gratarul de la mijloc,20-25 min
se lasa 10 min la racit

se incalzeste jeleul
se toarna intr-o tava tapetata cu strech,strat de 1,5 cm
se da la frigi 2-3 ore
cand s-a solidificat se taie cu forme speciale

tartele se pudreaza,se scot din forme
se adauga inghetata de ananas
se orneaza cu inimioare din jeleu-sau ce forme doriti...

preparati tartele din timp si le incalziti inainte de servire la mw 30 s,sau in cuptor invelite in al,pt 15 min

reteta asta nu am facut-o dar fac ceapa umpluta cu carne sau cu orez,ca pe orice leguma umpluta
ceapa oparita scot mijlocul,mai las cam 7-8mm foi
calesc mijlocul fie cu carne,fie cu orez+muguri de pin,stafide speciale pt umpluturi cu orez(un fel de afine uscate),ienibahar,scortisoara,menta,piper
si pe gratar...

faceam vorbire mai sus despre reteta lui jamie

Intrebare,intrebatoare .ai gatit praz umplut?
Imi place f tare dar nu-s mestera la scos foile. tre sa fie o smecherie .Daca stii ,imi vinzi si mie pontul?
n-am mancat ceapa umpluta dar imi surade.mercic si te pup pe botic .

prazul il tai in buc de 5 cm,se opareste ca si ceapa
eu folosesc pt umplut partea alba
cand s-a racit,scot din interior si las cam 3 foi
se umple cu carne sau orez,ca restul legumelor
capetele le dau prin faina
in sos de rosii cu ceapa,la cuptor
sau miezul tocat si sos de rosii

Back