USTUROI COPT
Ingrediente:
4 capatani mari de usturoi cu capatul taiat cam la o treime
1/2 ceasca de supa de pui (aproximativ)
2 linguri de ulei de masline (aproximativ)
4 fire mai mici de cimbru proaspat
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul inainte, cu flacara medie, si, in timp ce se incalzeste, pune capatanile de usturoi cu capatul taiat intr-o tava adanca. Pune suficienta supa de pui cat sa acopere cam o treime din capatanile de usturoi. Stropeste usturoiul cu ulei de masline, adauga cate o ramurica de cimbru pe fiecare dintre ele, acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o la cuptor pret de vreo ora, pana cand usturoiul s-a inmuiat. Apoi serveste-l, fie fierbinte din cuptor, fie la temperatura camerei.
Somon la gratar cu mazare dulce
Ingrediente:
bucati de somon
1 pachet de mazare dulce
unt
sos de soia/vin alb
paprika dulce
piper negru macinat
1 lingurita rasa de zahar (optional)
varza rosie/sfecla rosie
sos Louis
Mod de preparare:
Pentru preparare, spala bucatile de somn, zvanta-le si aseaza-le pe talerul de lemn. Strapunge-le de pe o parte pe cealalta cu o furculita de multe ori si stropeste-le bine cu sos de soia, Worcestershier si / sau cu vin alb (cu oricari dintre ele sau cu toate - nu conteaza foarte mult). Lasa-le apoi 10-15 minute pentru sa se inmoaie bine in sosuri si/sau vin. Inainte sa le pui pe gratar, presara din abundenta paprika dulce si piper negru macinat (acesta din urma nu numai ca va imbunatati gustul, dar le va da un aspect de gratar adevarat atunci cand le asezi pe masa).
In timp ce lasi pestele la marinat, pune aproape doi centimetri de apa intr-o tigaie, o lingurita rasa de zahar. Apoi fierbe bine tot. Adauga pachetul de mazare si amesteca bine cu lingura, pana cand mazarea se inmoaie bine. Atunci cand incepe sa apara spuma la marginea tigaii, adauga o bucata zdravana de unt si acopera tigaia bine, lasand-o asa doar un minut inainte sa stingi focul. inainte de a servi, amesteca totul bine, astfel ca mazarea sa se inmoaie bine in sosul de unt.
Noi folosim unul dintre acele gratare cu capac. Daca si tu ai unul la fel, incinge-l bine, pune pestele si inchide capacul. Ar trebui sa fie gata in 5 minute. Daca folosesti un gratar deschis, lasa pestele pe o parte maxim patru minute si un pic mai mult de trei minute pe cealalta parte. Daca folosesti o tigaie, unge-o cu putin ulei de floarea soarelui (nu de masline!) si incalzeste-o la flacara medie spre mare vreo trei minute inainte sa adaugi pestele, dupa care gateste-l ca mai sus. Urmand aceste instructiuni vei obtine un gratar de somon in sange daca se poate spune asa (noi credem ca asa este cel mai bun). Bineinteles, daca-l vrei mai bine facut, trebuie sa-l lasi mai mult la foc. Nu trebuie sa uiti ca somonul va retine caldura si se va gati si putin timp dupa ce este luat de pe foc.
Langa somonul roz cu urme de piper negru si mazarea de un verde intens, noi preferam fie varza rosie, fie sfecla rosie servita rece. De asemenea, la somon folosim Sos Louis ca topping pentru ca ii da un aer mai distins
Sos Louis
Este un sos care-ti permite sa improvizezi foarte mult, adaugand ingredientele care-ti plac sau inlocuind unele ingrediente cu altele, dupa cum preferi. De exemplu, poti adauga patrunjel sau marar, ambele fiind foarte populare in bucataria romaneasca. Asa ca nu ezita sa experimentezi.
Sosul Louis a fost creat pentru un fel de mancare numit Crab Louis, dar credem ca merge foarte bine nu doar cu fructe de mare, ci si cu alte alimente, precum anghinarea sau cotletele. Ideea principala este sa faci un sos cremos, care sa insoteasca un fel de mancare, cu un gust unic. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci:
1 ceasca de maioneza
1/4 ceasca de smantana grasa
1/4 ceasca de sos chili
1 lingurita de sos Worcestershire
1/4 de ceasca de ardei gras rosu, galben sau verde, tocat marunt
1/4 de ceasca de ceapa verde tocata marunt
2 linguri de suc proaspat de lamaie
Sare si piper dupa gust
Cat despre ingredientele propriu-zise, poti folosi oricare dintre numeroasele sosuri chili din magazine, sau poti face unul chiar tu, din ketchup, paprika sau ardei iute obisnuit (eu folosesc acel Vietnamese Sweet Chili pe care il poti gasi in aproape orice hypermarket la un pret foarte mic, ambalat intr-o sticla de plastic, careia trebuie sa-i tai varful). Smantana grasa pe care o folosesc eu este Smantana La Dorna (cea cu 15% grasime).
Baza pentru crema de branza de uns pe sandvisuri
Ingrediente:
Freaca peretii unui castron cu
1 catel de usturoi taiat pe jumatate
Iar apoi formeaza o pasta din
200 - 300 de grame de crema de branza si
2 Linguri de smantana grasa
Plus unul sau mai multe dintre ingredientele urmatoare:
2 Linguri de ceapa tocata
1/4 Ceasca de patrunjel, marar sau ceapa verde tocata marunt
1/2 Ceasca de telina sau ardei grasi verzi
1/2 Ceasca de masline verzi sau negre taiate bucatele
2 Linguri de hrean pregatit dinainte
3 Linguri de ceapa verde tocata marunt
6 Feliute de bacon crocanta, zdrobite
2 Linguri de ansoa sau pasta de peste
3/4 Ceasca de migdale sau ceva similar, zdrobite bine
1 Lingura de icre
1/4 Ceasca sunca taiata in bucatele mici
Mod de preparare:
1. Condimenteaza cu sare, boia sau pasta de ardei iute si intinde pe paine (prajita).