• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

kaposztas kocka (taietei cu varza)

Ai nevoie de o varza mai mica , taietei lati (de preferat facuti in casa), sare, piper ,boia , o lingura buna de untura si putin unt.

Se spala varza si se taie fideluta, se caleste in untura si o lingurita de boia .
Intre timp se fierb pastele in apa cu sare. Cind sint fierte se scurg si NU se pun sub jet de apa reca.
Se pun inapoi in cratita sau oala in care au fiert si se amesteca cu putin unt.
Cantitatea de varza si de paste trebuie sa fi egala.
Se ia un vas care se poate introduce la cuptor , se aseaza un strat de varza calita , apoi un strat de paste, din nou un strat de varza si un altul de paste apoi ultimul strat de varza.
Se pune putin unt deasupra si se da la cuptor la temperatura medie sau poate ceva mai mult , se tine acolo pina prinde varza o culoare mai maronie.


Se poate face si cu varza dulce si cu varza murata .
 
Pui cu bere, ceapa si sunca

O reteta super buna, neaparat sa o incercati ! Preluata , incercata repede... rezultatul de un succes rasunator !

Ingrendiente:

1 pui de 1 kg ( sau pulpe )


700 ml bere
2 lingurite condiment pentru friptura de pui
2 cepe mari
30 g unt ( puteti inlocui cu ulei)
200 g bacon afumat (sau kaizer)
piper
ulei , aprox 7 linguri


Se spala puiul si se taie bucati .
Ceapa se taie felii mai grosute, kaizerul lamele .
Se pune intr-o tigaie putin unt si 3 linguri ulei si se caleste ceapa impreuna cu kaizerul.

Intr-o alta tigaie , mai adanca ( poate fi si o cratita) se pune restul de unt si ulei si pulpele ( bucatile de pui ) condimentate. Se prajesc cateva minute la foc mare, intorcandu-le pe toate partile pana se rumenesc usor. Se adauga ceapa si kaizerul si berea

Se lasa sa fiarba cu capac la foc mic 30-40 min. Incercati carnea cu o furculita , daca mai trebuie sa fiarba mai lasati cat timp este necesar.

Servim cu mamaliguta sau cartofi piure. Sosul este excelent !
 
Tocanita mocaneasca

cartofi
sunca afumata
ceapa
usturoi
sare,piper



se rumeneste slaninuta afumata , se adauga boia de ardei,ceapa si cartofii taiati in bucati mai mici.
se pune apa cat sa nu-i acopere,se fierbe la foc mic
cand cartofii sunt fierti se adauga usturoi .
 
Coliva


- 1 kg arpacas
- nuca 0,500
-0,500 zahar
- zahar vanilat
-rom
-cacaoa
-sare o lingurita


Arpacasul se spala in multe ape (pana apa ramane limpede) si se lasa la muiat de seara pana dimineata. Se pune la fiert fara sa se schimbe apa,(sarea se pune de la inceput).
Cand este pe jumatate fiert se adauga zaharul si se amesteca pt a nu se lipi.
.Cand are consistenta mamaligii se da focul mic si se mesteca pt a se evapora toata apa. Se rastoarna in alt vas si se adauga romul, zaharul vanilat, nuca prajita si taiata marunt.cacaoa amestecandu-se pana se omogienizeaza.
 
aici ,in sud,babele spun ca arpacasul trebuie spalat in 9 ape

eu la coliva pun si stafide tinute in rom,coaja de portocala confiata
iar arpacasul inmuiat il fierb in apa cu o steluta de anason

TARTIME CU CREMA DE BRANZA

500g branza de vaci
3 lg smantana
50g unt
1 leg. marar
2 ire ceapa verde
1 lg spanac fiert
sare
masline pt decor
bagheta

branza de vaci scursa bine se freaca crema cu smantana,untul,verdeata si cu ceapa tocata f fin si spanacul bine scurs si tocat marunt
se sareaza dupa gust,se spriteaza crema pe feliile de bagheta si se decoreaza cu masline

CEAFA CU GLAZURA DE MUSTAR

1,5 kg ceafa de porc
1 leg patrunjel
5 lg mustar
tarhon
ulei,sare,piper

pt sos;
2 cepe
1 morcov
500 ml sos rosii
2 ardei copti
1 ardei iute

tarhonul si patrunjelul tocate cat mai marunt se amesteca cu mustarul si un praf de sare si piper
se unge carnea cu putin ulei apoi cu sosul de mustar
se aseaza intr-o tava,se stropeste cu ulei si o cescuta de apa
se lasa la cuptor 1 ora,din cand in cand stropind-o cu sosul din tava(daca scade prea mult,se mai adauga putina apa)
separat,ceapa tocata marunt se caleste in ulei
se adauga morcovul si dupa cateva minute ,ardeiul copt si tocat
se stinge cu sosul de rosii si se adauga cateva rondele de ardei iute
se lasa pe foc pana se leaga bine sosul
la inal se asauga partunjelul

FENICUL SOTAT

2-3 buc de fenicul
50 ml ulei masline
2-3 catei usturoi
50-100 ml vin alb demisec
1 lg cu nuca prajita tocata
marar
sare
piper boabe

feniculul curatat se taie in 4,se caleste cu usturoiul taiat rondele
se stinge cu vin si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie iar vinul se evapora
la final se presara nuca rumenita
se condimenteaza si aromatizeaza cu mararul fin tocat

SALATA ROSIE

1/2 varza rosie
1/2 sfecla rosie
1 mana stafide
2 lg ulei masline
otet balsamic
sare
sfecla se da pe razatoare
varza se toaca fin
se pun la calit in uleiul incins,cu putina sare,calind rapid,cam 3 min,apoi se scot intr-un castron, se drege salata cu sare,aceto balsamico si se adauga stafidele

SOS DE MENTA

200 g iaurt
5 lg maioneza
1 lg patrunjel
menta dupa gust
sare
se amesteca iaurtul cu maioneza,se toaca f marunt patrunjelul si menta
se pun seste iaurt
sare dupa gust

SALATA CU SFECLA,MERE SI NUCI

1 salata verde sau iceberg sau chinezeasca
2 mere golden
1 conserva sfecla rosie felii-Plus
4 lg miez de nuca
200 g fasii parmezan
2 lgt boabe mustar
sare,oregano,busuioc,ulei masline
salata se rupe
merele se taie corabioare
sfecla cubulete
totol in castron,cu nuca
se sareaza,oregano,busuioc,mustar boabe,se amesteca se pune uleiul de masline
la final se rade parmezanul cu cutitul pt legume,ca sa iasa fasii

CORNULETE

250 G SMANTANA
250 G UNTURA
DROJDIE CAT O NUCA DIZOLVATA IN PUTIN LAPTE
FAINA CAT CUPRINDE
SE FACE O COCA CARE SE LASA LA RECE 2 ORE
SE INTINDE,SE TAIE FASII APOI TRIUNGHIURI

UMPLUTURA;NUCA+GEM+ROM
SAU RAHAT
STAFIDE
CEM DE CAISE,COACAZE
SE RULEAZA
FIERBINTI SE DAU PRIN ZAHAR PUDRA VANILAT

POFTA MARE,ANUK !
 
Draga de tine ,cum mi-ai facut tu o bucurie. Daca n-as fi obosita......m-as apuca acum sa le fac.
 
(Supa cu cartofi si praz)

Ingrediente (pentru 4 portii): 650 g cartofi, 2 tulpini de praz (potrivit de mari), 1 l zeama concentrata de legume (sau de carne de pui), 3 linguri frisca nebatuta, sare, piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie bucati. Prazul curatat si spalat se taie rondele (din care se pun cateva deoparte). * Se fierb cartofii si prazul in zeama concentrata de legume sau carne aproximativ 25-30 de minute, dupa care se maruntesc cu mixerul. * Se adauga frisca nebatuta, se da supa intr-un clocot si se condimenteaza cu sare si piper. * I
nainte de-a o servi, se presara deasupra rondelele de praz puse deoparte si piper zdrobit. Supa se mananca de obicei rece, dar este foarte gustoasa si fierbinte.
 
USTUROI COPT


Ingrediente:
4 capatani mari de usturoi cu capatul taiat cam la o treime
1/2 ceasca de supa de pui (aproximativ)
2 linguri de ulei de masline (aproximativ)
4 fire mai mici de cimbru proaspat
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul inainte, cu flacara medie, si, in timp ce se incalzeste, pune capatanile de usturoi cu capatul taiat intr-o tava adanca. Pune suficienta supa de pui cat sa acopere cam o treime din capatanile de usturoi. Stropeste usturoiul cu ulei de masline, adauga cate o ramurica de cimbru pe fiecare dintre ele, acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o la cuptor pret de vreo ora, pana cand usturoiul s-a inmuiat. Apoi serveste-l, fie fierbinte din cuptor, fie la temperatura camerei.

Somon la gratar cu mazare dulce


Ingrediente:
bucati de somon
1 pachet de mazare dulce
unt
sos de soia/vin alb
paprika dulce
piper negru macinat
1 lingurita rasa de zahar (optional)
varza rosie/sfecla rosie
sos Louis
Mod de preparare:
Pentru preparare, spala bucatile de somn, zvanta-le si aseaza-le pe talerul de lemn. Strapunge-le de pe o parte pe cealalta cu o furculita de multe ori si stropeste-le bine cu sos de soia, Worcestershier si / sau cu vin alb (cu oricari dintre ele sau cu toate - nu conteaza foarte mult). Lasa-le apoi 10-15 minute pentru sa se inmoaie bine in sosuri si/sau vin. Inainte sa le pui pe gratar, presara din abundenta paprika dulce si piper negru macinat (acesta din urma nu numai ca va imbunatati gustul, dar le va da un aspect de gratar adevarat atunci cand le asezi pe masa).

In timp ce lasi pestele la marinat, pune aproape doi centimetri de apa intr-o tigaie, o lingurita rasa de zahar. Apoi fierbe bine tot. Adauga pachetul de mazare si amesteca bine cu lingura, pana cand mazarea se inmoaie bine. Atunci cand incepe sa apara spuma la marginea tigaii, adauga o bucata zdravana de unt si acopera tigaia bine, lasand-o asa doar un minut inainte sa stingi focul. inainte de a servi, amesteca totul bine, astfel ca mazarea sa se inmoaie bine in sosul de unt.

Noi folosim unul dintre acele gratare cu capac. Daca si tu ai unul la fel, incinge-l bine, pune pestele si inchide capacul. Ar trebui sa fie gata in 5 minute. Daca folosesti un gratar deschis, lasa pestele pe o parte maxim patru minute si un pic mai mult de trei minute pe cealalta parte. Daca folosesti o tigaie, unge-o cu putin ulei de floarea soarelui (nu de masline!) si incalzeste-o la flacara medie spre mare vreo trei minute inainte sa adaugi pestele, dupa care gateste-l ca mai sus. Urmand aceste instructiuni vei obtine un gratar de somon in sange daca se poate spune asa (noi credem ca asa este cel mai bun). Bineinteles, daca-l vrei mai bine facut, trebuie sa-l lasi mai mult la foc. Nu trebuie sa uiti ca somonul va retine caldura si se va gati si putin timp dupa ce este luat de pe foc.

Langa somonul roz cu urme de piper negru si mazarea de un verde intens, noi preferam fie varza rosie, fie sfecla rosie servita rece. De asemenea, la somon folosim Sos Louis ca topping pentru ca ii da un aer mai distins


Sos Louis

Este un sos care-ti permite sa improvizezi foarte mult, adaugand ingredientele care-ti plac sau inlocuind unele ingrediente cu altele, dupa cum preferi. De exemplu, poti adauga patrunjel sau marar, ambele fiind foarte populare in bucataria romaneasca. Asa ca nu ezita sa experimentezi.

Sosul Louis a fost creat pentru un fel de mancare numit Crab Louis, dar credem ca merge foarte bine nu doar cu fructe de mare, ci si cu alte alimente, precum anghinarea sau cotletele. Ideea principala este sa faci un sos cremos, care sa insoteasca un fel de mancare, cu un gust unic. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci:

1 ceasca de maioneza
1/4 ceasca de smantana grasa
1/4 ceasca de sos chili
1 lingurita de sos Worcestershire
1/4 de ceasca de ardei gras rosu, galben sau verde, tocat marunt
1/4 de ceasca de ceapa verde tocata marunt
2 linguri de suc proaspat de lamaie
Sare si piper dupa gust

Cat despre ingredientele propriu-zise, poti folosi oricare dintre numeroasele sosuri chili din magazine, sau poti face unul chiar tu, din ketchup, paprika sau ardei iute obisnuit (eu folosesc acel Vietnamese Sweet Chili pe care il poti gasi in aproape orice hypermarket la un pret foarte mic, ambalat intr-o sticla de plastic, careia trebuie sa-i tai varful). Smantana grasa pe care o folosesc eu este Smantana La Dorna (cea cu 15% grasime).

Baza pentru crema de branza de uns pe sandvisuri


Ingrediente:
Freaca peretii unui castron cu
1 catel de usturoi taiat pe jumatate
Iar apoi formeaza o pasta din
200 - 300 de grame de crema de branza si
2 Linguri de smantana grasa

Plus unul sau mai multe dintre ingredientele urmatoare:

2 Linguri de ceapa tocata
1/4 Ceasca de patrunjel, marar sau ceapa verde tocata marunt
1/2 Ceasca de telina sau ardei grasi verzi
1/2 Ceasca de masline verzi sau negre taiate bucatele
2 Linguri de hrean pregatit dinainte
3 Linguri de ceapa verde tocata marunt
6 Feliute de bacon crocanta, zdrobite
2 Linguri de ansoa sau pasta de peste
3/4 Ceasca de migdale sau ceva similar, zdrobite bine
1 Lingura de icre
1/4 Ceasca sunca taiata in bucatele mici
Mod de preparare:
1. Condimenteaza cu sare, boia sau pasta de ardei iute si intinde pe paine (prajita).
 
Supă de roşii proaspete şi ardei dulce cu busuioc zdrobit şi ulei de măsline


Această supă e buna fierbinte, dar poate fi servită şi rece în timpul verii. Arată bine, iar aromele se potrivesc, deşi îşi păstrează gustul individual. Merge bine la prânz, cu un sendviş cald cu mozzarella sau cu o altă brânză cremoasă.

Ingrediente pentru 6 porţii:

15 roşii coapte mari
3 ardei roşii medii
aproximativ 7 linguri de ulei de măsline extra virgin
1 lingură de ardei iute roşu, fără seminţe, tocat
sare şi piper negru, proaspăt măcinat
1 căţel de usturoi, tocat mărunt
2 linguri de oţet din vin roşu, sau după gust
565 ml de supă de pui sau de legume (vezi 5, capitolul „Supe de bază, sosuri
şi alte mărunţişuri“)
2 pumni de frunze de busuioc proaspăt

Preparare:

Crestaţi partea de sus a roşiilor şi puneţi-le în apă clocotită timp de 20 de secunde sau până când puteţi da la o parte pieliţa şi seminţele.

Frigeţi ardeii întregi pe grătar (pentru a ajunge la gustul adevărat de ardei dulce trebuie fripţi până se înnegresc), lăsaţi-i într-un bol acoperit, apoi curăţaţi-i de coajă şi tocaţi-i mărunt.

Puneţi ardeii tocaţi într-o cratiţă încălzită, cu fundul gros, cu 2 linguri de ulei de măsline extravirgin şi ardeiul iute tocat. Adăugaţi puţină sare şi căliţi timp de 5 minute. Adăugaţi usturoiul tocat şi fierbeţi alte 2 minute.

Puneţi şi roşiile tăiate mare şi fierbeţi timp de 10 minute cu puţină sare şi oţet din vin roşu astfel încât să-şi amestece aromele. Adăugaţi supa şi fierbeţi la foc mic timp de 15 minute. Condimentaţi după gust.

Cu pisălogul şi mojarul (sau robotul de bucătărie) zdrobiţi busuiocul cu puţină sare, până se pasează. Amestecaţi cu restul de ulei de măs line şi adăugaţi mai mult oţet din vin roşu. Turnaţi cu generozitate acest amestec deasupra supei.

Aluat pt pizza din retetele lui Jamie Olivier

500gr de faina
250ml apa calduta
20gr de drojdie uscata
1 lingurita de sare

Se framanta cateva minute si se formeaza un rulou care se imparte in 10.
Celor 10 bucati li se dau forma rotunda. Se pastreaza la frigider intre folii de aluminiu.
In cuptor se coace pe un cerc din aluminiu uns cu ulei.
 
Somom pe pat de dovlecei

* 2 felii de somon proaspat,
* 2 dovlecei(zukini),
* cateva frunze de busuioc,
* ulei de masline,
* sare,
* piper;

1.Se spala si se rad (cu coaja) dovleceii.
2.Se pun dovleceii rasi pe o folie de copt, se sareaza, pipereaza,se pun peste feliile de somon,frunzele de busuioc si uleiul de masline.
3.Se inchide hartia de copt, se aseaza intr-o tava si se coace la cuptor timp de 24 de minute, la 160*C.
4.Preparatul se serveste cu sos de macris si un vin alb sec.
 
Friptura exotica de pui aramiu

Ingredientele orientale: mierea, ghimbiriul si apa de trandafir fac ca aceasta reteta de pui la cuptor sa fie una cu totul si cu totul deosebita. Pe un platou mare, asezat in mijlocul mesei, puiul arata ispititor de bine, avand un gust deosebit.

Ingrediente:

1 pui de dimensiuni medii
70 g miere
120 g unt
70 g alune nesarate, macinate sau pisate
1 lingura si jumatate apa de trandafiri
5 grame ghimbir macinat
sare

Preparare:

Puiul curatat se spala bine, lasandu-se ca apa sa se scurga din el. Dupa ce apa s-a scurs in totalitate, in interiorul lui si pe deasupra se presara sare. Intr-un castron de portelan, cu mixerul sau cu o lingura de lemn, 50 grame de unt se freaca cu mierea pana la omogenizare. Intre timp, cu ajutorul unei ustensile special folosite pentru crestarea fripturii, in piept si in cele patru pulpe ale puiului se fac gauri, umplandu-le pana la acoperire cu amestecul de miere si unt preparat anterior.Friptura exotica de pui aramiu

Mixtura de miere si unt care ramane se dilueaza cu apa de trandafiri si pentru ca puiul trebuie sa se fragezeasca si sa se rumeneasca si in interior, se unge pe dinauntru cu acest amestec. Cu untul ramas, se unge puiul si pe dinafara si se asaza intr-o tava care se introduce la cuptor. Focul nu trebuie sa fie la mare, ci potrivit sau mediu.

Dureaza maxim o ora ca puiul sa fie gata. In momentul in care capata un aspect aramiu si rumen, inseamna ca este gata si se scoate de la cuptor. Ghimbirul se amesteca cu alunele pisate si se presara deasupra puiului cat este cald pentru a se lipi de piele. Pe un platou mare, asezat in mijlocul mesei, puiul arata ispititor de bine, avand totodata un gust deosebit.

Pui cu legume in sos de iaurt si oua

Sosul de iaurt cu oua da mancarii un aspect frumos, de rumenit, asemanator cu cel al musacalei. Incercat si garantat, acest fel de mancare este extrem de gustos si arata pofticios de apetisant. Mancarica se serveste fierbinte, adaugand deasupra patrunjel tocat fin.

Ingrediente:

1 pui mare
120 ml ulei
120 ml vin rosu
150 ml supa de carne
3 cepe de dimensiuni medii
2 morcovi
1 legatura de patrunjel proaspat
1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu
3-4 rosii proaspete si foarte coapte
2 oua
1 cutie de iaurt
sare
piper

Preparare:

Pasul 1 - Se spala bine puiul si se taie in bucati mai mici care se ung cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Se asaza bucatile de carne intr-un vas care se introduce in cuptorul in prealabil incins si se lasa sa se rumeneasca la un foc potrivit. Din cand in cand, se stropesc bucatile de carne cu vin si in momentul in care se rumenesc usor se adauga supa de carne (puteti folosi si apa). Se acopera vasul cu un capac si mancarica se lasa sa fiarba in cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Cand sosul a mai scazut, iar bucatile de carne sunt bine patrunse, le scoatem pe o farfurie intinsa.

Pasul 2 - Intre timp se taie ceapa solzisori, ardeii in fisii potrivite, morcovii rondele, iar jumatate din legatura de patrunjel se toaca fin. Toate aceste legume se adauga peste sosul de la cuptor si se lasa la fiert pentru inca 20 de minute. Dupa ce s-au scurs cele 20 de minute, se scoate vasul de la cuptor, iar peste sosul de legume se pun frumos una langa alta bucatile de pui, asezandu-le in strat. Deasupra stratului de carne se asaza un alt strat de rosii taiate in rondele mari si subtire si cratita se introduce din nou la cuptor pentru alte 20 de minute.

Pasul 3 - In timp ce mancarica se perpeleste in cuptor, separat, ouale se bat cu iartul, adaugand un varf de sare si putin piper. Sosul de oua si iaurt se toarna deasupra mancarii si se mai lasa ulterior la cuptor inca 15 minute. Sosul de iaurt cu oua da mancarii un aspect frumos, de rumenit, asemanator cu cel al musacalei. Incercat si garantat, acest fel de mancare este extrem de gustos si arata pofticios de apetisant. Mancarica se serveste fierbinte, adaugand deasupra patrunjel tocat fin. Pofta buna!

CREMA DE PRAZ


ingrediente:
2 1/2 linguri de unt
4 cesti de praz Julienne taiat (cam trei fire mari de praz)
1 ceasca de supa de pui
1/2 lingurita de cimbru uscat
1/4 ceasca de vin alb sec
2 linguri de smantana grasa
1/2 lingurita de praf de curry sau un varf de cutit de nucsoara pisata
Sare si piper dupa gust
Arpagic taiat feliute
sau
Patrunjel sau hasmatuchi tocat

Mod de preparare:

Topeste untul intr-o tigaie la foc mediu spre mic, adauga prazul si lasa totul la foc vreo 2-3 minute. Apoi adauga supa de pui (click aici pentru reteta) si mai apoi cimbrul. Acopera cu capac si lasa la foc pana cand prazul se inmoaie - cam 5 minute (sau putin mai mult daca vrei sa fie si mai moale).

Da capacul la o parte, da focul mai mare, cam mediu spre iute, si adauga vinul. Dupa ce da in clocot, lasa pe foc pana cand lichidul se reduce la jumatate - cam 15 minute.

Apoi amesteca inauntru smantana si praful de curry sau nucsoara (alege una, dar nu amandoua!) si lasa in continuare pe foc, pana cand smantana este absorbita. Gusta si adauga sare si piper cat este necesar. Inca ceva:

Daca ai folosit curry, pune feliutele de arpagic deasupra inainte de a servi. Daca ai folosit nucsoara, adauga patrunjelul sau hasmatuchi si serveste.
 
Cartofi copti(reteta proprie)


- 1 kg cartofi

- 1 lg ulei de masline

- 3 lg mustar clasic

- 3 catei de usturoi, pisati

- 1 lg oregano uscat

- sare

- piper

-maggi gust gaina 1 lg

Se incinge cuptorul la 170 grade.

Se prepara sosul din usturoi, sare, piper, oregano, ulei si mustar.

Cartofii se curata, se spala si se taie in jumatati sau in sferturi.

Se amesteca sosul cu cartofii.

Se pun intr-o tava cu hartie de copt si se coc 35-40 minute. Se servesc cu branza crema.
 
Piept de pui cu felii de mar



-1 piept de pui dublu
-sare
-1 lingura unt topit
-praf de curry
-100 ml suc de mere
-1 mar mare
-cateva fire de patrunjel verde

se spala carnea de pu, se svanta, se sareaza usor si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti in uleiul incins
se presara praful de curry si se toarna peste ea mierea amestecata cu sucul de mere
se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba incet ~ 15 minute
se curata marul, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie felii si se adauga in tigaie
se gusta de sare, se presara cu patrunjelul verde tocat si se serveste cu o garnitura de orez fiert .
 
CLATITE GRECESTI

-clitele clasice
-crema : nuca de cocos razuita, cicolata menaj, frisca

In functie de cate clatite faceti ...crema se face la numarul de clatite care urmeaza a fii umplute

-ciocolata menaj se topeste se adauga frisca lichida si nuca de cocos

La sfarsit dupa ce clatitele au fost umplute se stropesc cu baileys irish cream

Pofta buna ! :happy:
 
TORT DE NUCI

Ingrediente:

opt linguri de cacao,
10 linguri de zahar,
10 oua,
500 grame nuca macinata,
un baton de vanilie,
patru linguri de faina,
o nuca de unt,
200 grame ciocolata de menaj,
300 grame unt cu 80% grasime,
100 ml de coniac,
coaja de la doua portocale.

PREPARARE:

- Intr-un vas pune zaharul, 150 ml apa, nuca macinata si cacao. Amesteca si fierbe amestecul la foc mic, circa 10 minute, apoi lasa sa se raceasca;
- Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile si adauga-le in compozitia fiarta, dupa ce s-a racit. Adauga semintele dintr-un baton de vanile si faina, apoi amesteca;
- Adauga albusurile batute spuma, omogenizeaza usor si rastoarna compozita intr-o cratita cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina;
- Coace la foc potrivit circa 20-30 de minute, rastoarna si lasa sa se raceasca. Ideal este sa folosesti o tava cu diametru mare, astfel ca tortul (care creste doi-trei centimetri la copt) sa nu fie mai inalt de cinci-sase centimetri, pentru ca blatul nu se taie in doua. Insiropeaza blatul (daca vrei) cu coniac. Oricum el iese gata insiropat din cuptor!
- Topeste ciocolata la microunde sau in bain-marie, amestec-o cu unt si intinde-o peste blat. Da la rece!
- Orneaza si zavureaza! ;;)
 
Dovlecei umpluti cu orez si gris (ciuperci,ghebe)

Ingrediente
-5 dovlecei,
-1 ceasca de orez,
-1 morcov,
-1 ceapa,
-0,200 ciperci
-3 linguri sos de rosii,
-1 legatura de marar,
-1 lingurita de gris sau pesmet,
-sare, ulei, piper,

Mod de preparare

Dovleceii se curata, se taie in jumatate, pe lung, se scobesc de miez cu atentie ca sa nu se strice peretii.
Ceapa si morcovul , cipercile tocate marunt se calesc, se adauga orezul, miezul de dovlecei si se stinge cu 3 cesti de apa.
Se adauga o lingurita de gris sau pesmet, mararul tocat marunt, se potriveste de sare si piper.
Aceasta umplutura se da la cuptor 25 minute, pana se umfla bine orezul. Se raceste si se umplu dovleceii cu aceasta compozitie.
Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se lasa la cuptor pana se rumenesc. Dupa ce s-au rumenit, se toarna peste ei sosul de rosii si se mai lasa 10 minute la cuptor. (pt cine nu tine post se adauga si samantana)
 
Placinta de mere si nuca macinata



Ingrediente:
-2 kg mere,
-1 cana (250g) faina,
-1 cana (250g) gris,
-1 cana (250g) zahar,
- 3 linguri nuca macinata,
-4 pliculete zahar vanilat, scortisoara, ulei


Mod de preparare:
Se razuiesc merele cu tot cu coaja (bine spalate)si se amesteca cu scortisoara si zaharul vanilat.
Se amesteca faina, zaharul si grisul si se imparte in 2 parti. Intr-o tava se pune suficient ulei cca 1-2 mm grosime.



Se pune o parte din praful preparat mai devreme, apoi jumatate din mere, se adauga si restul prafului, iar deasupra se pune cealalta parte din merele razuite. Deasupra se presara zahar (cam 3 linguri) si nuca macinata. Se coace la cuptor cca 35-40 minute. Nu va speriati! Uleiul se incalzeste, merele isi lasa zeama si astfel se coc cele doua straturi de cereale.



Prajitura va fi extraordinara. Cu cat prajitura este mai rece, cu atat prinde contur si devine mai aromata. Reteta este foarte usor de facut .
 
Am o rugaminte ,cine are o reteta buna de "salam de biscuti" ?
 
Arpacas gratinat cu zacsuca de gogosari


Ingrediente:
-250 g arpacs
-2 l apa clocotita
-2 cepe tocate marunt
-100 ml ulei
-1 lingurita concentrat de supa
-sare
-piper
-500g ciuperci proaspete, curatate si taiate felii subtiri
-2 borcane (a 720 ml) cu zacusca de gogosari
-2 linguri amidon (se poate pune faina)
-100 ml. bulion

Preparare:
Arpacasul se alege de impuritati, se spala bine in mai multe ape(va recomand sa alternati apa calda cu apa rece), se pune intr-o oala si se toarna peste el apa clocotita(se opareste), cu o seara inainte de a fi preparat. Se acopera vasul cu un capac si se lasa la cald pana a doua zi.

Se pune la fiert, in aceeasi apa, usor sarata, la foc domol.
Dupa aproximativ 20-30 min. , arpacasul se inmoaie, infloreste frumos si scade bine(absoarbe din apa).

Daca dupa fierbere ramane mult lichid, atunci strecurati.
Separat, se caleste in ulei incins ceapa-pana devine sticloasa-si ciupercile-pana sunt facuta.

Se adauga zacusca de gogosari si se lasa sa dea cateva clocote.
Peste acest amestec se toarna amidonul desfacut cu bulion, concentratul de supa(vegeta) si se potriveste de sare si piper.
Intr-un vas yena, uns cu putin ulei, se pun straturi alternative de arpacas, compozitie cu gogosari si ciuperci si terminati cu amestecul de gogosari si ciuperci.

Se toarna deasupra bulionul si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 20-30 min. sa se gratineze si sa se patrunda aromele.
Se serveste cald.

Are un gust deosebit de bun. Se poate reancalzi la microunde sau in cuptor.

Gustul si aromele se imbunatatesc cu trecerea timpului, ca la sarmale, fiind parca mai savuros dupa o zi de la preparare
 
Ciulama de praz si ciuperci

Ingrediente:

ceapa - 2 bucati mai mici
ardei rosu - 1 bucata
ciuperci
praz
2 lg faina alba
ulei
piper
frunze de patrunjel
3 linguri de smantana
sare ,piper
Ingrediente:
ceapa - 2 bucati mai mici
ardei rosu - 1 bucata
ciuperci
praz
vegeta
ulei
piper
frunze de patrunjel
3 linguri de smantana
2 linguri de faina alba

Preparare:
Se toaca marunt ceapa si se pune la calit in ulei, se toaca ardeiul gras se pune la calit peste ceapa, se adauga prazul tocat rondele si ciupercile taiate fasii subtiri. Se calesc toate si se adauga apa cat sa le acopere.

Dupa ce sunt fierte se adauga sare si piper si se face o ingrosala din 3 linguri de smantana si 2 linguri de faina si se adauga peste ciulama. La sfarsit se adauga frunze de patrunjel tocate.
 
Back
Top