• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Tot de la amica mea am incercat 'cremes la cuptor', asa zice

Avem nevoie:

9 oua
- 250 gr zahar
- 1 pachet de unt
- 9 linguri faina
- 1 pac. zahar vanilat
- 1 litru lapte

- galbenusurile se freaca cu zaharul
- se adauga apoi untul topit si racit, laptele rece, albusurile batute spuma, zaharul vanilat si faina

Se pune totul intr-o tava tapetata si se lasa 1 ora la cuptor, la foc foarte mic si pe pozitia cea mai de sus a cuptorului.1 ora nu se deschide cuptorul !!!

Dupa o ora ... surpriza!! Prajitura are blat, crema si glazura! Si mai e si foarte buna pe deasupra! Mmmmmm

Acuma ce mi-a iesit mie
Am pus 10 linguri de faina in loc de 9, imi parea prea lichid.Tot lichid a ramas si dupa o ora nu era gata, am mai lasat cam o ora. A iesit bine ,numai ca pe alocuri cand am taiat-o s-a desprins partea de jos de mijloc.

Astea sunt ale ei, ale mele is mai bulite dar is f bune, data viitoare o sa iasa mai bine.

M-a rugat Rucsa sa-i spun cum am pregatit midiile, nimic mai simplu.

Daca le iau de piata le clatesc doar. Am avut ocazia sa iau direct din mare pt ca din cauza mareei s-a putut merge pana la liziera de stanci, alea trebuie curatate de iti ies ochii, una cate una.

Curatate se pun in tigae cu putin ulei pana se intredeschid. Nu trebuiesc lasate prea mult pt ca se intaresc, doar cateva minute. Daca nu sunt proaspete nu se deschid. Eu le scot din carapace, unii nu, eventual se lasa cateva pt decor.

In apa care au lasat-o (pt ca lasa apa, pe care o filtrezi pt eventuale granule de nisip) se pun pastele (spaghetti) cu o lingurita de concentrat de bulion
Daca au lasat putina apa mai lungesti cu din aia de la robinet, nu se pune sare pt ca are sarea marii. Ar trebui sa aibe destul gust, altfel mai adaugi un concentrat de peste.

Pulpa scoicilor o dau prin tigae cu patrunjel tocat si putin usturoi si pun pastele deasupra. Apa in care au fiert pastele (nu e multa de aceea trebuie grija si amestecat sa nu se prinda) nu se arunca, poate mai trebuie adaugat putin cate putin la urma sa se amestece bine cu pulpa.

Nu pui si un pic de vin in tigaia cu scoici ?

Ultima oara nu am pus, anuk, dar se poate, bineinteles.
Cu placere Rucsa.

Cuiburi

Se folosesc chifle.
Se tae un capacel, se scobesc pe dinauntru.Se pune putin unt topit si se tapeteaza peretii cu feliute de kaiser, pancetta,sau ce vreti. Se pune putin spanac fiert (mai mult oparit, eu nu il fierb niciodata, iar daca e inghetat il pun pe foc cu putiiin ulei si usturoi, sare ,piper, dupa gust) si deasupra spargem un ou (ochi). Se aseaza chiflele in tava si se da la cuptor pana sunt coapte ouale.

reteta de orez

baza: ceapa taiata fin, morcov ras si putina telina rasa se calesc in putin ulei; orezul uscat se pune peste si se amesteca bine un minut doua, se stropeste cu juma de pahar de vin alb si lasam sa se evapore (tot mestecand eventual) dupa care se adauga supa (in general vegetala, dar merge si de carne) din cand in cand. Eu ,de multe ori, adaug cam 1 l si las la firt la foc potrivit. Cand e gata pun o bucata de unt si frec bine.
Acuma daca vreau sa fie simplu, cu branza, adaug rasa, parmigiano in principal dar si alte tipuri.
La fel de simplu se topeste sofran in putina supa si se amesteca sau patrunjel (in cazul asta nu punem sofran).
Foarte bun e cu ciuperci, initial calite cu putin usturoi si adaugate in baza.
Carnea intotdeauna o fac separat, nu amestec.

ce bine arata Angela.daca tot mai gatiti mai faceti si niste poze si punetile aici:)

Angela74 said:
reteta de orez

baza: ceapa taiata fin, morcov ras si putina telina rasa se calesc in putin ulei; orezul uscat se pune peste si se amesteca bine un minut doua, se stropeste cu juma de pahar de vin alb si lasam sa se evapore (tot mestecand eventual) dupa care se adauga supa (in general vegetala, dar merge si de carne) din cand in cand. Eu ,de multe ori, adaug cam 1 l si las la firt la foc potrivit. Cand e gata pun o bucata de unt si frec bine.
Acuma daca vreau sa fie simplu, cu branza, adaug rasa, parmigiano in principal dar si alte tipuri.
La fel de simplu se topeste sofran in putina supa si se amesteca sau patrunjel (in cazul asta nu punem sofran).
Foarte bun e cu ciuperci, initial calite cu putin usturoi si adaugate in baza.
Carnea intotdeauna o fac separat, nu amestec.

Merci , asa fac eu pilaful bulgaresc ,adica ceapa ,morcov ,telina plus ardei gras si rosii , sofran , fara sa adug branza, dar am sa incerc cat mai curand. Stiam ca se pune si un pic de vin,dat poate ca ma insel.

Cand faci cu sofran nu prea merge combinat, merge in schimb cu un snitel baban si niste salata sau muraturi.
Eu cam greu cu pozele, pana le fac, pana le pun pe pc.

pentru Bodo

Chec de portocale

Ingrediente:
250 ml suc de portocale proaspat stors, 4 oua, 300 g zahar, 400 g zaina, un praf de copt, 2-3 linguri stafide, 2-3 linguri de coji de portocala confiate si bine maruntite, ulei si faina pentru tapetat forma.
Preparare:
Se tapeteaza forma si se incalzeste cuptorul. Se separa albusurile de galbenus. Albusul se bate spuma tare cu 100 g zahar. Separat se freaca spuma galbenusurile cu restul de zahar, se adauga treptat 150 ml suc de portocala si faina. La sfarsit se adauga praful de copt si fructele date prin faina. Se incorporeaza albusurile in compozitie, ca la tort. Se pune in forma si se coace in jur de 30 min. In primele 15 min nu se deschide cuptorul. Se lasa sa se raceasca in forma. Se insiropeaza cu sucul de portocale ramas.

Vitel tonnè sau vitel cu ton.
E o reteta destul de simpla dar de efect.

ingrediente:

6 filete de ansoa sau sardine in ulei sau alici, aciughe, depinde ce gasiti
putin otet, dupa gust (ar fi de preferat balsamic)
apa sau supa - cat trebuie (o sa vedeti)
2 catei de usturoi
5 foi de dafin
15 capperi (sau capere, sper ca se gasesc la super)
4 cuisoare

600 g filet de vitel

un morcov, o ceapa, o tulpina de telina,
4 linguri ulei de masline, rozmarin, sare, piper,

ton la cutie 100 g - scurs de ulei

3 oua fierte care se pot inlocui cu maioneza

jumate l de vin alb

http://ricette.giallozafferano.it/Vitello-tonnato.html

Punem carnea , intreaga, intr-o cratita cu ceapa, morcov, telina, rozmarin, dafin, cuisoare, putina sare si cam 2 linguri de ulei. Se ''sigileaza'' pe toate partile, se adauga vinul si se lasa pe foc pana se evapora bine alcoolul, apoi adaugam apa sau supa si se lasa cam 2 ore la fiert la foc mic. Apoi se lasa totul la racit.

Se face sosul de ton: intr-un castron mare punem tonul, ouale taiate bucati (sau maioneza) ,capere, ansoa, 2 lg ulei si putina supa in care a fiert carnea (de avut grija sa nu devina prea lichid). Putem sa dam totul la blender, sau cum se cheama chestia aia din figura 8, eu am folosit si mixerul.
Se ia bucata de carne fiarta si se tae felii nu prea groase ,le intindem pe platou si deasupra turnam sosul. Mie imi place sa fie abundent, sa acopere carnea, nu cate putin pe fiecare felie. La o adica daca ramane sos e f bun intins pe paine.

unii stropesc feliile de carne cu cateva picaturi de otet, depinde de gust, se garniseste cu caperi, se poate si fara.

"Se ''sigileaza'' pe toate partile" vrei te rog sa explici?

As putea spune ca se prajeste, dar nu e tocmai prajit, e faza inainte de prajire, cand se inalbeste carnea in ulei, grasime, asta in cazul bucatilor mari, cand vrem sa ramana tot sucul carnii inauntru. In acest caz evitam intepatul cu furculita, manevram carnea cu ustensile de lemn. Operatia se face si in cazul felurilor facute la cuptor, le sigilam, le imbatam in vin pana se evapora alcoolul si se dau la cuptor o ora doua cat e nevoie. Inainte de a se felia se lasa la odihnit, seva carnii se raspandeste pt ca in cuptor tinde sa se adune la mijloc.

la odihnit- cca 5-10 min

Asa cred si eu ca "a sigila " , se refera la crusta pe care o facem carnii fara a o praji si in interior.

Pt Emerem

Brocoli gratinat
-brocoli
-pesmet
-unt
-oua
-cascaval/telemea
-cateva linguri de smantana
-sare
-piper
Nu am specificat cantitatile ,e in functie de cantitatea de bricoli.

-Se ferbe brocoli in apa cu sare cat sa se moaie si se pune in apa f rece pt a ramane verde.
-Se tapeteaza tava cu unt si pesmet
-Se taie in bucati brocoli si se pune in tava,se pune sare si piper peste el
-Se rade cascaval sau telemea ( eu am pus si bucatele de cas
-Ouale se bat cu sare piper si oleaca de smantana (eu pun o cutiuta nica de panna) si se toarna peste

Se baga la cuptor pana se rumeneste.Vara pun deasupra felii de rosii peste care pun cascaval in ultimile 5 minute de stat la cuptor.

Tort raffaello

am facut separat 2 blaturi pan si spagna din cate 3 oua, 3lg faina, 2lg zahar si f putin praf de copt stins in zeama de lamaie.

Crema, mie imi ramane din ea putin, puneti cat vreti de multa.

500 g mascarpone (daca nu branza gen philadelfia)
175 g (un pachet) napolitane de vanilie
120 g cocos ( eu am folosit mai mult pt ca am incorporat cam 100 in crema + deasupra)
150-200g lapte praf
300 g ciocolata alba
150 g smantana dulce la cutie, cred ca merge si normala ,dar sa fie mai subtire.

Prima data punem smantana pe foc mic si bucatile de cioc alba, amestecam bine sa se topeasca si dam la racit.
Mascarpone + napolitanele maruntite bine cu mana + lapte praf + cocos amestecat bine
Adaugam cioc alba topita in smantana , eu am strecurat ca nu mestecasem continuu
Daca e moale, no problem, dam la rece, se intareste imediat

Se insiropeaza blatul cu apa in care am topit zahar si ceva mirodenii dupa gust, esente, lamaie, si se intinde crema la mijloc intre foi si deasupra, poi acoperim bine cu cocos.

2 blaturi pan si spagna = blaturi pandispan?

vroiam sa scriu pan di spagna, imi vine mai la indemana decat pandispan, e acelasi lucru.
In loc sa fac unul si sa-l tai ,fac separat, dar se poate face si intreg din cate oua se doreste respactand proportiile 1 1 1, numai ca eu de data asta pun mai putin zahar pt ca e crema dulce.

Cateva idei pentru ouale ramase dupa Paste. Io as recomanda sa se doneze, ca si-asa s-a facut abuz de oo.

Multor familii le raman destule oua vopsite dupa Paste, fiind putini cei care le consuma pe toate ca atare.

Iar daca vrei sa faci diverse preparate culinare cu acestea, Real Simple iti vine in ajutor cu cateva retete care includ oua fierte, tari.

1. Oua asortate

Ingrediente:

12 oua, o jumatate de ceasca cu maioneza, o lingurita cu mustar Dijon, piper negru, diverse legume sau carnuri - cum ar fi sparanghel gatit si tocat marunt, salam tocat marunt - boia de ardei, patrunjel si altele, dupa preferinta.

Mod de preparare:

Curata ouale si taie-le in jumatati. Pune galbenusurile intr-un bol, zdrobeste-le cu o furculita si amesteca-le bine cu maioneza, mustarul, un varf de lingurita de piper si sare dupa gust. Pune apoi compozitia in fiecare jumatate de albus si presara deasupra ce vrei tu - salam, sparanghel, patrunjel etc., tocate marunt.

2. Salata Cobb cu sos de usturoi

Ingrediente:

3 oua, 8 felii de sunca, un sfert de ceasca cu ulei de masline, 3 linguri de otet de vin, un catel de usturoi, sare si piper negru, doua legaturi de nasturel (se poate pune salata verde in loc), circa o jumatate de kilogram de creveti fierti, circa o jumatate de kilogram de rosii cherry taiate jumatati si 2 fructe avocado, taiate bucati.

Mod de preparare:

Taie ouale in sferturi, pe lungime. Prajeste sunca 6-8 minute, pana devine crocanta, las-o la scurs si racit pe un servetel si apoi tai-o bucati. Intr-un bol amesteca uleiul, otetul, usturoiul, o jumatate de lingurita cu sare si un sfert de lingurita cu piper. Pune apoi in straturi salata, crevetii, rosiile, bucatile de avocado, ouale si sunca, intr-un vas mai mare, si toarna sosul peste ele.

3. Sandvisuri cu oua, maioneza si patrunjel

Ingrediente:

o lingura cu maioneza, o lingurita cu mustar Dijon, o lingura cu patrunjel tocat marunt (proaspat), doua felii mari de paine (neagra pentru cine prefera), 2 oua taiate felii, frunze de salata, sare si piper.

Mod de preparare:

Amesteca maioneza, mustarul si patrunjelul intr-un bol si intinde apoi compozitia pe ambele felii de paine. Pe una din ele pune apoi feliile de oua si frunzele de salata, sare si piper, iar peste pune si cealalta felie.

4. Salata Nicoise

Ingrediente:

2 conserve cu ton alb scurse de zeama, cateva frunze de salata mai mari, doua oua taiate bucati mai mari, 3 linguri de parmezan ras, piper negru si sos Cezar cumparat (daca nu gasesti in magazin, obtii usor reteta de pe Internet).

Mod de preparare:

Zdrobeste tonul si imparte-l pe frunzele de salata. Adauga apoi si bucatile de oua si presara parmezan. Stropeste cu sos Cezar si adauga putin piper.

5. Aperitiv cu oua si somon afumat

Ingrediente:

o jumatate de ceasca cu maioneza, 1 ou taiat fin, 2 castraveciori murati taiati marunt, o lingura cu ceapa verde tocata, 12 felii de paine de secara si 12 felii de somon afumat.

Mod de preparare:

Amesteca maioneza cu oul, castraveciorii si ceapa, intinde compozitia pe feliile de paine, iar deasupra pune cate o felie de somon afumat.

6. Sandvisuri cu ton si castraveti murati

Ingrediente:

o conserva cu ton de 170 de grame, scursa, 2 linguri cu castraveti murati dati pe razatoare, un ou taiat fin, doua linguri cu maioneza, o lingura cu patrunjel tocat, sare, piper negru si 8 felii de paine alba.

Mod de preparare:

Amesteca tonul, castraveciorii si oul intr-un bol. Adauga maioneza, patrunjelul, un sfert de lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper si mai amesteca putin. Pune compozitia pe patru felii de paine si apoi pune deasupra feliile ramase.

http://www.ziare.com/life-style/buc...ouale-ramase-de-la-paste-galerie-foto-1162212

Back