• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Aseara , cand s-a mai domolit vipia ,am prins curaj si am bagat la cuptor in vasul de iena tapetat cu unt si pesmet urmatoarele :
-3 carfiori mici ,fierti in prealabil,(daca nu aveti puteti folosi cratita :P )taiati cubulete
-un brocoli fiert exact 10 minute(apoi pus in apa f rece sa ramana verde si frumos ) desfacute un bucati mici
-doua bucati bune de carnati afumati
-am pus i manuta de cubulete de cas proaspat
-am ras telemea de oaie
-sare,piper,nucusoara
Am amestecat usor , am pus o bucatica de unt,careva linguri se smantana si 6 ou.Deasupra am pus felii de cartofi peste care am ras cascaval(pt a avea o fatza rumena, frumoasa. este buna atat calda cat si rece .Se pot pune si felii de rosii decojite ,eu n-am avut in casa rosii mari si f coapte.

Salata de pastai din :
-pastai 1/2 kg
-doua abusuri fierte (de la maioneza,nimic nu se arunca :P
-doi castareveciori murati
-3 jumastati de gogosar in otet
-masline rondele
-maioneza
-sare
-piper

N-am facut de mult tare o alivanca ca pe vremea copilariei mele ,alivanca moldovenesca a carui baza este lapte acru in care punem de-a valma:

-2 cani faina de papusoi(poate oleaca mai multa,aveti grija insa ,ca faina se umfla,nu in pene =)) si se intareste, depinde cat lapte avem.
-oleaca de faina de grau
-3,4 oua(daca am oua pun mai multe ca a cresca frumos
-sare in functie de gust , de cat de sarata este branza si piper
-telemea sau cas
-branza de vaca rascoapta
-o lingurita bicarbonat (pe vremuri nu puneam, cat crestea din oua

Modul de preparare cat se poate de simplu, se amesteca toate ingredientele,si se pune in tava tapetata la cuptor.Se manaca fierbinte cu smantana desupra.Nu-i rea nici rece :P

Am fost in piata si-am gasit in macelarie ficat de vitel din care tocmai am facut un pate de casa bun pt vremea asta,se "asorteaza" cu rosiile, ardeii, ceapa, castravetii.

Am taiat 3 cepe pestisor si le-am pus in cratita in care pusesem doua linguri de unt lasand ceapa sa devina sticloasa ,am adaugat 4 catei de usturoi zdrobiti ,ficatul taiat bucati mici pana se albesc. Am adaugat cateva linguri de pasta de gogosari rosu,sare ,piper si un pahar de vin rosu. Am lasat pana s-a eveporat vinul si am adugat condimentele ( nucusoara, ienubahar si o lingurita de amestec de ierburi provensale (mi-am facut deja, sa am toata iarna :P
, o lingura buna de mustar si am potrivit de sare si piper.

A iesit f bun :P nu are nicio legatura cu cel din comert.

La supa de rosii pe care o fac asa cum am invatat de la mama .astaza am facut "umsoare Modifocari" si a rezultat o si[a speciala ,f reconfortanta
Deci :
Am calit o ceapa taiata marunt,peste ea a pus 2,3 catei de usturoi zdrobiti,un ardei iute caruia i-am scos samburii si l-am taiat marunt .Am blenduit legumele fierte (1 cartof, 1 morcov, o telina ,o bucatica de dovlecel) si le-am pus impreuna cu sucul de rosii (evident proaspat)peste ceapa,usturoi ,aerdei. Le-am fiert cateva minute impreuna, am pus pier,sare ,otet ,oleaca de zahar,le-am potrivit de gust si inainte de a stinge am pus menta si busuioc proaspat .
Ceva de vis :P

Am uiat, in farfurie se pune si nelipsita lingura de smantana :D:

Postasem ca o sa fac dovlecei pane ,ei bine i-am facut dupa reteta grecesca si au iesit.....de numa :P E drept ca am inlocuit devleceii arhi cunoscuti cu dovleceii zucchini pe care au inceput sa-i cultive taranii din imprejurimile orasului.Pt cine nu-i cunoaste inca dupa aspect
zucchini.jpg
acestia sunt.

Am pus intr-o punga :
-faiana de grau
-faina de prumb
-sare
-piper si le-am amestecat bine.

Am taiat dovlecelul rondele de grosimea unui bat de chibrit timp in care in ceaunel am infierbantata uleiul (mult).Cand acesta a ajuns la temperatura de firbere am bagat rondele in punga si am agitat-o apoi le-am dat drumul in baia de ulei.Le-am lasat sa se rumenesca frumos si le-am scos cu spumiera pe un prosop de hartie . Au iesit crocante ca niste cipsuri :P nesperat de bune .N-am apucat sa le duc la masa ca s-au mancat pe masura ce le scoteam :D: insotite de salata tzatzichi.......sunt in deliciu.

A facut cineva pasta tahini ? Daca da, ve rog sa postati reteta si modul de preparare.Am oaresce dubii :D:
Săr'na .

Daca se pun semintele crude, muiate in prealabil......ar avea ceva?

Am executat sosul tahini cu seminte de susan prajit,a iesit "ma-sa'.Simplu si f gustos ,da gust bun si deoasebit salatei de vinete si nu numai:P

Am facut de proba :
Cateva linguri de susan,prajite fara a fi arse ,doar atat cat isi schimba culoarea, bagate la mixerul vertical cu nitica sare si doua ,trei linguri de ulei ,preferabil de masline.Dureaza ceva timp (cam 10minute ) pana se sfarama toate semintele si devin pasta.

Am gasit o reteta f veche de prajitura cu mere pe care am facut-o pe seara.

Ingrediente:
-4 oua
-in varf de lingurita de sare
-18 linguri ulei
-18 linguri iaurt
-10 linguri faina
-1 praf de copt
-1kg mere

Am frecat zaharul cu cele 4 oua si sarea,am adaugat uleiul ca la maioneza ,apoi iaurtul si la urma faina amestecata cu praful de copt sa iasa un aluat un pic mai consistent ca cel de clatite.

1/2 din compozitie se toarna in tava si se coace pe jumatate ,timp in care calim merele rase cu zahar, dupa gust ,eu am pus 6 linguri, ca erau acre merele.

Am pus merele peste aluatul copt pe jumatate si am turnat restul de compozitie .Se lasa in cuptor pana se rumenste.

Mai ca am facut-o mai repede decat am postat :D:

Pe cat de simplu si rapid de facut, pe atat de frumoasa si buna.

Am facut o combinatie mortala , am scos maioneza de la vinete si am pus o lingura de iaurt, una de tahini,2/3 de ulei ,o ceapa taiata si la urma 2/3 ardei rosii copti , taiati bucatele. Nemaipomenit de gustoasa si sanatoasa.

Plina piata de conopida care-ti face cu ochiul de pe taraba ,asa ca.....Supa de conopida e tocmai ce trebuie :P intr-o zi rece de toamna .

Ingrediente

-oleaca de unt
-o ceapa
- o jumatate de praz
-doi catei de usturoi
-o conopida
-1 litru lapte
-50 grame de parmezan (ras) sau alta branza buna

Ceapa tocata, prazul feliat si usturoil zdrobit se cales in tigaie pana se moaie ,se adauga conopida taiata,laptele ,sarea si se lasa sa fiarba.De aici e f simplu, se paseaza se adauga parmezanul ras si gata.
Pofta buna !

Cartofi frantuzesti

Ingrediente

-cartofi
-oua
-unt
-cascaval poate fi si telemea sau branza de burduf
-smantana
(Pt reusita nu va zgarciti la smantana :p ,sa se scalde compozitia in ea )

Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare mdupa ce sunt fierti si curatati sunt taiati in bucati ca pt salata orientala.

In tava tapetata cu unt se pun cartofii,ouale fierte tari si taiate,cascavalul ras,sarea , piperul si smantana,se amesteca toate si se baga la cuptor pana se rumeneste .Se pune un strat de cascaval ras cu 5 minute inaite de a fi scos pt a avea "fata rumena''

Reteta crispy strips in stil KFC

- 1 măsură oregano uscat, măcinat
- 1 măsură pudră chilli
- 4 măsuri paprika
- 2 măsuri sare
- 1 măsură piper
- 1 măsură busuioc uscat, mărunţit
- 1 măsură salvie uscată, măcinată
- 1 măsura praf de ceapă
- 1 măsură praf de usturoi
- 1 măsură măghiran

Aceste condimente se pun peste doua oua batute cu 2 lunguri de lapte ,2 linguri ulei,sare. Aripioarele sau pieptul taiat fasii se trece prin faina ,apoi prin oul condimentat si tavalit prin fulgii de porumb(bine faramitat) punandu-se pe hartia de copt asezata in prealabil in tava.Se da la cuptorul incins pana se coc.
Eu am pus la 200 grade timp de 25 de minute.

E bine se stiut ca bucatile de carne nu trebuie sa fie lipite intre ele,este de preferat sa se manace calde ,ce a ramas pt a doua zi s-au cam intarit.
Eu am preparat o maioneza cu usturoi ,f usoara pt ele, dintr-un ou si 400 grame de iaurt grecesc.

Ramasesem datoare lui Mod 1 cu reteta pt supa de ceapa , am furat-o de la Horia Varlan, bucatar pe care-l apreciez, am gatit-o si mi-a placut , nu se face greu :P

Ingrediente:

- 5 linguri unt
- 6 cepe medii
- 8 cani supa (la alegere)
-1 frunza dafin
- paine prajita(felii
-1 1/2 cana cascaval razuit
-sare dupa gust
-piper alb dupa gust
-cimbru proaspat

Mod de preparare
se pune ceapa tocata la calit, in untul deja incins. Se lasa la calit timp de 20-30 de minute, dar amestecati constant, ca sa nu se lipeasca, si tot timpul sa aveti vasul acoperit cu un capac. Turnati supa peste ceapa, adaugati sarea, piperul alb si foaia de dafin si lasati supa sa fiarba pentru o ora. Ceapa se va topi si aromele se vor raspandi prin casa.
Cand e gata, turnati supa in castronele ceramice, care pot fi bagate la cuptor. Pentru fiecare castronel pregatiti felii de paine prajita. Puneti feliile de paine deasupra si presarati cascavalul. Puneti castronelele la cuptor pana ce cascavalul se topeste si e auriu si apetisant si serviti cu o crenguta de cimbru proaspat.

Eu am adaugat in farfurie si oleaca de smantana ,de, obicei prost :D:

CHEC
40g faina
80g unt
80g zahar
3 oua
2,5 dl lapte
20g drojdie
coaja rasa de lamaie
stafide
1 plic cu zahar vanilinat
sare
Zaharul se freaca cu galbenusul, se adauga plamadeala si faina, coaja rasa de lamaie si zaharul
vanilinat. Se amesteca bine si se toarna intr-o forma, unsa cu unt. Se lasa sa creasca o jumatate de ora, dupa care se introduce in cuptorul incalzit.
POFTA BUNA!

Doar 40g faina ? Raportat la oua,lapte si unt....

Da, asa scrie in cartea de bucate 40 gr. pentru ca este un chec "guguluf" care se coace intr-o forma speciala cu gaura la mijloc.
Eu de regula nu respect retetele si pun faina din ochi, cat cuprinde la omogenizarea aluatului.

Plina piata de spanac asa ca fac f des salata si cum mi-a ramas o manutza buna de frunze tinere am incercat ceva nou ,care mi-a placut mult,omleta cu spanac,o nebunie, care arata teribil de apetisant.

Am batut ouale cu sare si piper,am adaugat spanacul , 2 linguri parmezan (ras ),1 lingura ceapa deshidratata si pt aspectul cromatic cateva rosii chery(deshidratate) iar la final oleaca de nucsoara (macinata )

In tigaia de ceramica infierbantata si unsa cu un strop de ulei de masline am turnat compozitia,am dar foc mic ,cand s-a inchegat bine, am intors omleta pe cealalta parte.
Gustoasa,sanatoasa, frumoasa,poate fi luata la pachet :P

Pe siteul Laurei Adamache am gasit o reteta de biscuiti pe care am incercat-o si mi-au placut ,se fac usor si nu-s costisitori :P

Ingrediente

300 g faina
200 g unt
200 g zahar
150 g ciocolata neagra
2 oua mari
1/2 plic praf copt
sare (un varf de cutit)
1 baton vanilie (doar semintele)

Mod de preparare

Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul, semintele de vanilie, sarea si ouale pana obtinem o crema fina.
Amestecam faina cu praful de copt, o cernem si apoi o adaugam treptat cremei de unt.
Taiem ciocolata in bucatele potrivite (nu foarte mici) si le adaugam in aluat. Inglobam bucatelele de ciocolata in aluat cu ajutorul unei linguri de lemn.

Preincalzim cuptorul la 175°C. (foc mic

Cat timp se incalzeste cuptorul, bagam aluatul in frigider.(l-am lasat la rece 3 ore

Dupa ce cuptorul s-a incalzit, scoatem aluatul din frigider (veti observa ca este moale) si formam cu mainile usor umede, bilute de aluat, mari cat o nuca.(aluatul meu era destul de tare dar pe masura ce faceam bilute ,din cauza caldurii se muia :P

Asezam bilutele la distanta de 4-5 cm una de cealalta in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

Coacem biscuitii pe treapta a treia de jos in sus, functie traditionala, pentru 15 minute sau pana cand incep sa prinda culoare pe margini.(la cuptorul meu a durat aproape o ora ,au iesit crocanti,buni rau)

Suprafata biscuitilor trebuie sa nu se bronzeze absolut deloc.

Cand observam ca marginile isi schimba discret culoarea, scoatem tava din cuptor si o lasam pe masa din bucatarie pentru 2-3 minute, fara sa atingem cu nimic biscuitii.

Dupa 2-3 minute, biscuitii incep sa se intareasca asa ca ii scoatem cu grija si ii asezam pe un gratar unde ii lasam sa se raceasca.

chocolate-chip-cookies_zpsf7c0d496.jpg

Poza de pe acelasi site ,exact asa au iesit si ai mei:P

N-am avut baton de vanilie si am pus esenta de vanilie si amareto.Am adaugat o manuta de migdale taiate in aluat ,in rest, am urmarit reteta intocmai.

Back