Daca tot am deschis acest subiect, sa-l si inchei, sa rezolvam rapid, desi "natu" de rand nu va intelege fara ceva cunostinte in domeniu.
Desigur, as putea sa trag direct o concluzie seaca, tinand cont si de multitudinea de materiale nepostate...
Tot nu ar fi luata in seama neargumentata fiind.
Simplificand, ma voi raporta doar la prima postare, care ea insasi este esenta acestui topic.
Contine o multitudine de url-uri, trimiteri catre site-uri si diverse documente, incat poate fi edificatoare.
Dar sa raspund mai intai lui Geox:
Da, doar privind imaginea din prima postare si tinand seama ca suntem in maxim solar, ai raspunsul.
Totusi, pentru a argumenta raspunsul trebuie accesate url-urile din prima postare si ai in fata date concrete.
In ce priveste raspunsul pentru anuk, era necesara continuarea topicului.
Acea prima postare se refera la trecut, urmau si cele ce priveau viitorul.
Cumva am fost in dilema privind modul de abordare a acestui topic, cum sa impart trecutul cu viitorul...
Sa fi facut topicuri separate...nu cred ca era bine.
Calea de urmat ar fi fost o prima parte referitoare la trecut, apoi viitorul.
Viitorul isi are radacini adanci in trecut. Nu spun ceva nou afirmand ca numai intelegand trecutul putem privi spre viitor.
Pentru o buna intelegere a topicului trebuiau date si cateva lamuriri (un fel de paranteze in topic) despre AO, NAO, PDO, AMO...si alti termeni.
Poate ca ar fi fost prea academic, insa ar fi fost o baza de date serioasa pentru o lucrare de doctorat.
As fi vrut sa fac la fel si cu dezbaterea climei Saharei, si nu in ultimul rand cu aceeasi problema pentru intreg bazinul Mediteranei, cu un capitol special privind tara noastra.