• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Soarele si Clima

Aici studiem doar influenta Soarelui asupra Climei.
Acolo poti spune ce alte efecte au eruptiile solare asupra satelitilor, etc...
Relatia Soare-Clima e una speciala, pot bombarda topicul acesta cu postari, insa vreau sa respect regula cu o postare pe zi sau pe acolo...
Sensul acestei reguli inteleg ca e tocmai acela ca potentialii cititori sa poata parcurge materialele.
Altfel, postam en gros o singura data...
Am materiale interesante, chiar ma mancau degetele sa intervin cu un grafic...
Se arata in el o diagrama cu o ciclicitate uimitoare, iar daca datele din trecut sunt exacte, atunci dau ca sigur 100% acest minim solar ce se prevede a veni...
Pot fi si contopite aceste posturi separate, nu ma supar, dar as vrea sa separam Clima se alte efecte ale fluctuatiilor activitatii Soarelui.
Cum doresti.

Edit: Aici as aprofunda partea climatica, pentru intelegerea mai buna a efectelor colaterale.
De exemplu, in timpul minimului solar, patrund mai multe raze cosmice, ca urmare a slabirii campului magnetic si a vantului solar.
Ei bine aceste raze cosmice influenteaza norii josi si nu prea ar avea loc acolo grafice cu norii josi, ar aparea off-topic.
E vorba de un studiu separat si, daca amestecam lucrurile, se poate sa nu se inteleaga nimic.

Ca sa te citez "tocmai pt ca potentialii cititori sa poata parcurge materialele." ele nu trebuie sa fie disipate atata timp cat analizam efectele activitatii solare asupra pamantului ,fie ca e vorba de clima, stratul de ozon ,activitatea geomagnetica ,eruptii vulanice, seisme,influenta asupra organismelor vii ,sau ,sau sau......si culmea ,toti citeaza ca si cauza a efectelor citate activitatea solara si .Vezi deci ca s-ar putea face mai multe topicuri dar ce rost ar avea? lasand ca nu suntem de specialitate si recurgem la materiale ce apartin celor care se pricep si Dumnezeu stie care din ei are dreptate si ce surprize pot aparea peste ani.

Poate ca unii vor sa gaseasca mai repede informatiile despre relatia dintre activitatea solara si clima terestra, fara sa stea sa caute printre altele. De aia nu cred ca e ceva rau un astfel de subiect. Poate ca pe X nu il intereseaza faptul ca Soarele ar baga garganui in capul animalutelor de apartament, nu ? Asa ca mi se pare interesant ceva de genul asta. Pe mine, de exemplu, ma intereseaza in mod special aceasta relatie, si vreau sa gasesc mai repede postarile respective. Sigur, pot sa dau search dupa termenul sau sintagma dorite, dar poate ca cineva mai putin familiarizat cu aceste tool-uri nu poate face chestia asta imediat.

Vei gasi destule materiale dar, pentru o buna sinteza, pentru o buna intelegere va trebui sa faci ceea ce voiam sa fac aici.
Sunt multe interese pentru a prezenta trunchiat date (vezi scandalul climategate) si, cine intelege asta, va putea discerne intre diferitele surse...
Sunt surse care voit prezinta date trunchiate din varii motive (alarmism pentru industria vanzarii de carti si alte publicatii-bani grei...si alte interese)

As fi spus multe, ma rezum insa doar la...Spor la search! Aveti la dispozitie si topicul lui anuk, bafta!

Adicatelea o sinteza de cum sa va feriti daca soarele se hotaraste sa se dea de-a rostogolul pana la voi ,nu?:)

Nu, scopul topicului era de a face o sinteza a climei in ultimii 10 000-100 000 de ani si de a se stabili corelatia dintre fluctuatiile climei si activitatea solara.
Erau interesante materialele despre metodele de cercetare folosite, etc, etc...
Apoi studiile privind modul concret prin care fluctuatiile activitatii solare influenteaza clima, activarea sau dezactivarea efectelor de feed-back.
Era un topic cu totul special, cu asta ma ocup, e pasiunea mea.
Dar, daca nu s-a dorit mai intai sa fiu intrebata ce si cum si mi s-a dat peste mana...
S-a tras apa, topicul e zob.

A spus o parere si gata. Se revine la Soarele si Clima sau nu ? Pot continua si eu daca e cazul. Nu e normal ca un subiect altminteri interesant sa fie compromis asa.
Si inca ceva. Dincolo si eu mai intervin cand se posteaza aiurea in mod off-topic. Asta e regula. A facut o sugestie, buna, rea, nu conteaza, eu am sustinut existenta acestui topic separat, dar daca nu merge atunci asta e. Topic inchis deocamdata. S-ar putea sa fie reluat ulterior, pentru ca e intr-adevar interesant si merita tratat separat. Dar in conditiile actuale nu merge.

Acum, ca am confirmarea ca observatiile mele au fost citite, sa revenim la subiect.
Off-ul la locul lui.

Pare off ,dar nu este ,sunt de aceasi parere cu Geo .

Ei, daca tot vorbim de Soare si Clima, si imi mentin parerea ca trebuie continuat acest topic, oare iarna asta foarte blanda (pana acum) dintr-o mare parte a Europei a fost/este influentata si de ceea ce se intampla cu Soarele in aceasta perioada ? Sigur, obiectia ar fi ca uite in America ce iarna rea e. Totusi s-ar parea ca astrul zilei are o anumita influenta si asupra climei terestre.

GeoX said:
Ei, daca tot vorbim de Soare si Clima, si imi mentin parerea ca trebuie continuat acest topic, oare iarna asta foarte blanda (pana acum) dintr-o mare parte a Europei a fost/este influentata si de ceea ce se intampla cu Soarele in aceasta perioada ? Sigur, obiectia ar fi ca uite in America ce iarna rea e. Totusi s-ar parea ca astrul zilei are o anumita influenta si asupra climei terestre.

In postarea de aici http://www.premonitii.ro/showthread.php?tid=19316&page=24 se face vorbire despre asta si o face un om cu 30 de ani de activitate in domeniu.

Daca tot am deschis acest subiect, sa-l si inchei, sa rezolvam rapid, desi "natu" de rand nu va intelege fara ceva cunostinte in domeniu.
Desigur, as putea sa trag direct o concluzie seaca, tinand cont si de multitudinea de materiale nepostate...
Tot nu ar fi luata in seama neargumentata fiind.

Simplificand, ma voi raporta doar la prima postare, care ea insasi este esenta acestui topic.
Contine o multitudine de url-uri, trimiteri catre site-uri si diverse documente, incat poate fi edificatoare.

Dar sa raspund mai intai lui Geox:

Da, doar privind imaginea din prima postare si tinand seama ca suntem in maxim solar, ai raspunsul.
Totusi, pentru a argumenta raspunsul trebuie accesate url-urile din prima postare si ai in fata date concrete.

In ce priveste raspunsul pentru anuk, era necesara continuarea topicului.
Acea prima postare se refera la trecut, urmau si cele ce priveau viitorul.
Cumva am fost in dilema privind modul de abordare a acestui topic, cum sa impart trecutul cu viitorul...
Sa fi facut topicuri separate...nu cred ca era bine.
Calea de urmat ar fi fost o prima parte referitoare la trecut, apoi viitorul.
Viitorul isi are radacini adanci in trecut. Nu spun ceva nou afirmand ca numai intelegand trecutul putem privi spre viitor.
Pentru o buna intelegere a topicului trebuiau date si cateva lamuriri (un fel de paranteze in topic) despre AO, NAO, PDO, AMO...si alti termeni.

Poate ca ar fi fost prea academic, insa ar fi fost o baza de date serioasa pentru o lucrare de doctorat.
As fi vrut sa fac la fel si cu dezbaterea climei Saharei, si nu in ultimul rand cu aceeasi problema pentru intreg bazinul Mediteranei, cu un capitol special privind tara noastra.

Back