• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

TOTUL DESPRE CAINI .

O problema spinoasa :D: Care ar fi solutia?

I se spune… prietenul cel mai bun al omului si…a dovedit ca este cu adevarat un prieten credincios, capabil de multa dragoste si fidelitate.Desi avem dovada prieteniei neconditionate si sincere a catelului, de cand am devenit oameni moderni, am inceput sa avem impresia ca suntem singurii care avem dreptul la viata.
Suntem mari iubitori de animale la nivel declarativ, insa se pare ca ne limitam doar la vorbe, deoarece faptele noastre sunt cu mult in urma afirmatiilor noastre.

Spun asta fara sa generalizez, pentru ca omenia nu a disparut, desi unii dintre semenii nostri tin mortis sa ma contrazica si sa ma faca sa cred ca normalitatea e cea pe care o arata ei si ca anormali sunt cei ce nu procedeaza asemenea lor, adica nu tin bata intr-o mana si latul in cealalta.

Cainii comunitari se inmultesc pe zi ce trece, in timp ce majoritatea dintre noi privim si dam vina pe sarmanele animalutele care nu au nicio vina ca se nasc si ca incearca sa supravietuiasca in lumea pe care ni se pare ca am devenit stapani.

Nu e greu de priceput ca reducerea numarului de abandonuri cumulata cu sterilizarea animalelor este singura solutie eficienta de stopare a inmultirii cainilor fara stapan.
Cainii care inca umbla liberi pe strazi, nu vor mai constitui un pericol pentru oamenii cu care intra in contact, daca vor fi tratati si vaccinati antirabic.

Traim intr-o societate care se vrea a fi moderna, dar nu suntem in stare sa rezolvam in mod decent o problema care in alte tari cu adevarat civilizate nu a dat nimanui batai de cap cum le da autoritatilor noastre care par si chiar sunt incapabile sa gandeasca logic ca solutia este foarte simpla si nu consta in haituirea, prinderea apoi eutanasierea animalutelor cazute in mainile hingherilor.

S-a ajuns atat de departe incat unii politicieni au facut din cainii comunitari subiect de propaganda electorala, care de fapt are un singur punct comun cu prietenii nostri cu codita, adica latratul la vant sau invartitul in jurul cozii.

Doar in timpul alegerilor locale candidatii isi amintesc de cainii vagabonzi si vorbesc cu patos despre felul in care vor rezolva problema comunitarilor, prin genialele idei pe care le vor pune in alplicare imediat ce-si vor aseza domnescul sezut pe fotoliul de primar.

Probabil ca tot osul face si omul si cainele sa latre…probabil tot cainele e cel care a aratat omului cum sa alerge cu limba scoasa dupa os apoi sa-l tina bine si sa maraie cand incearca cineva sa il ia….cineva e precis vinovat pentru comportamentul unora dintre noi…si numai cainele poate fi, el si reflexele lui conditionate molipsitoare pentru oameni.

Mai bine am privi cu atentie la cei pe care-i condamnam la uitare inchizandu-i in custi de fier, pentru ca asa flamande si necajite de multe ori animalutele din jurul nostru ne invata sa ramanem oameni atunci cand noi uitam asta si traim respectand doar legea junglei.

Poate ca cei ce au dat de gustul ciolanului si fac ORICE sa-l roada cat mai multa vreme, ar trebui sa intre in custi si sa ramana acolo, fara nume, fara o mangaiere, fara nicio bucurie pentru suflet, fara nimic omenesc.

Dar sa vorbim despre lucruri importante… despre oamenii cu inima mare care fac voluntariat la adaposturi si reusesc sa dea si unor suflete chinuite un castronel cu mancare, sa-i ingrijeasca cu toata dragostea si respectul pentru viata acestor prieteni cu patru labute ai nostri mai putin norocosi.

Toti ce isi ofera sprijinul acolo, stiu ca viata a fost daruita tuturor fiintelor si fac tot ce la sta in putinta sa ajute cateii aflati in suferinta si sa le faca viata mai usoara.

Din ce in ce mai multe ONG-uri care se ocupa de protectia animalelor, sterilizeaza si vaccineaza animalutele aduse in adaposturi, insa adaposturile sunt deja pline, iar numarul voluntarilor este insuficient pentru a putea face fata tuturor animalelor care au nevoie de ajutor
.

Taierea unghiilor la caini

La fel ca si in cazul oamenilor, unghiile cainilor cresc in continuu, si trebuie taiate regulat. Daca nu ai grija de unghiile cainelui, acestea vor continua sa creasca si, in final, se vor incolaci si vor creste in pernuta labutei, ceea ce este extrem de dureros. Trucul prin care puteti taia cu succes unghiile unui caine este de a face aceasta experienta cat mai comfortabila pentru caine si sa o asociati cu sentimente pozitive.

In primul rand, nu folositi forfecuta dumneavoastra personala de unghii. Acestea sunt facute special pentru unghiile plate si subtiri ale oamenilor, nu pentru cele cilindrice si groase ale cainilor. Vor zdrobi, despica si rupe unghiile cainelui tau. Pentru acesta exista cleste special pentru unghii.

Incepe prin a-l face pe cainele tau comfortabil atunci cand ii atingi labutele. Cand este calm si relaxat, strange-l de labute si recompenseaza-l. In cazul in care cainele tau nu suporta sa-i atingi labutele, cand este relaxat continua sa i le strangi usor din cand in cand, de cateva ori pe zi, si da-i recompensa in acelasi timp. Odata ce este de acord cu acest lucru, ia-i labuta in mana ta si ofera-i o mica gustare. Fa acest lucru cat mai frecvent, pana cand o sa te lase sa-i tii labuta in mana timp de cateva secunde. Intr-un final, cainele tau va asocia atingerea labelor cu hrana si acest lucru nu-l va mai deranja.

Acum este timpul sa-i faci cunostinta cainelui cu clestele. Atinge-l cu aceasta pe una din labe si recompenseaza-l. Fa acest lucru de cateva ori. Dupa aceea, atinge-i usor una din gheare cu clestele si recompenseaza-l din nou. Fa acest lucru zilnic inainte de a incerca sa-i tai vreo unghie. Ideea este ca animalul tau sa se obisnuiasca cu clestele, pentru a nu-l lua prin surprindere atunci cand va veni timpul sa-i tai unghiile.

In cazul in care cainele tau se sperie sau da semne de discomfort, opreste-te. Nu-l forta sau obliga sa te lase sa-i tii labutele. Unghiile unui caine nu vor creste imense intr-o singura zi, asa ca ai rabdare si pastreaza aceasta experienta ca pe una placuta. Prima data cand ii tai unghiile cainelui, ofera-i recompensa, taie doar o singura unghie, din nou recompensa si lasa-l singur. Mai tarziu, mai taie-i o unghie, recompenseaza-l si lasa-l din nou singur. Odata ce se simte comfortabil si nu-i mai este frica, poti incepe a-i taia fiecare unghie de la o labuta, recompensandu-l dupa fiecare unghie taiata si, intr-un final, vei putea sa-i tai unghiile de la fiecare labuta in acelasi fel.

Ia labuta cainelui intr-una din maini, iar in cealalta tine clestele. Strange labuta usor pentru ca unghia sa iasa in afara si ai mare grija sa nu-i tai tesutul moale care trece pe sub unghie pentru ca altfel va suferi dureri insuportabile si sangerari. La cainii cu unghii transparente sau roz, poti vedea foarte bine acest tesut. E mai greu in cazul in care cainele are unghiile negre.

Tine clestele la un unghi de 45 de grade fata de unghie. Pentru a evita taierea dog-nail rotesutului sau despicarea unghiei, vei lua putin cate putin din varful unghiei. In cazul cainilor cu unghii negre, uita-te la capatul unghiei de fiecare data dupa ce tai din ea, dupa un mic oval in centru. Acela este tesutul moale; de indata ce o vezi, opreste-te din taiat.

Ar fi ideal ca unghiile cainelui tau sa nu creasca mai mult decat labele si nu ar trebui sa atinga pamantul atunci cand merge. Totusi, daca unghiile cainelui tau n-au fost taiate regulat, tesutul moale va continua sa creasca odata cu unghia. Acest lucru inseamna ca nu ii vei putea taia unghiile prea scurte. Scurtarea regulata a unghiilor face ca tesutul moale sa se retraga mai mult in capatul acestora, putandu-se taia mai mult din unghii.

Daca tai din greseala tesutul, nu intra in panica. Pare un lucru dramatic datorita sangerarii rezultate, dar se va vindeca repede si fara complicatii. Daca iti pastrezi calmul ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic neobisnuit, el nu va simti teama sau ingrijorarea ta si acest lucru il va ajuta sa se relaxeze. Aplica putina pudra pentru a-i opri sangerarea si da-i recompensa. Nu mai incerca sa-i mai tai restul unghiilor in acea zi. In urmatoarea zi intoarce-te la etapele mentionate mai sus pentru a-ti obisnui iar cainele cu taierea unghiilor. Nu incerca sa-i mai tai unghiile pana cand nu ai terminat intreg procesul. Cainii carora le-a fost taiat tesutul moale al unghiei va asocia clestele cu durerea din acel moment. Actioneaza cu blandete si calm, altfel se poate ajunge la o fobie fata de cleste, facand intregul proces de taiere a unghiilor o experienta infricosatoare si stresanta. Daca ti se pare dificil acest proces, mergi cu cainele la medicul veterinar pentru a-ti arata cum se face acest lucru. Totodata, alergarea va mentine unghiile cainelui mult mai scurte.
Share Publicat de: Cristina Streitferdt

Recunosc ca eu ,nu am vaut curajul sa-i tai unghiile niciodata si am fost la cabinetul veterinar.

Attachments

• dog-nail-ro-250x300.jpg
    dog-nail-ro-250x300.jpg
    7.8 KB · Views: 0
Solutii impotriva puricilor care ataca animalele de companie!

In fiecare an, odata cu venirea sezonului cald, apare vesnica problema cu puricii si capusele. Din fericire, exista pe piata medicamente foarte bune pentru a inlatura puricii de pe caine. Nu folosi produse toxice, intrucat dauneaza atat patrupedului tau, cat si tie. Pentru a inlatura complet problema cu puricii, iti recomandam sa dezinfectezi atat curtea cat si casa!
Doua medicamente impotriva puricilor

Programul Advantage: administrat sub forma de pastile, actioneaza prin sterilizarea femelelor de purici, prevenind astfel inmultirea acestora, intrerupand ciclul de viata al puricilor in general cam in doua luni de la administrare. Programul este sigur, eficient si usor de administrat. Singurul neajuns este ca pentru a-si face efectul, parazitul trebuie sa muste cainele. Ingredientul activ in acest medicament este denumit imidacloprid. Aplicat pe blana de pe spate, omoara puricii adulti pe loc si este eficient pana la o luna. La fel ca si in cazul Frontline-ului, se poate folosi pentru cainii de peste zece saptamani si la cei care iau alte medicamente.

Frontline, care contine o substanta denumita fipronil, este aplicat intre omoplatii cainelui si este eficient in inlaturarea puricilor timp de pana la trei luni. Este sigur pentru folosirea la cainii de peste zece saptamani si la animalele care iau si alte medicamente. Actioneaza prin depozitarea medicamentului in glandele grase si se imprastie odata cu secretia acestora. Este o alegere buna pentru cainii care sunt imbaiati frecvent sau care petrec mult timp in apa.
bichon maltez
foto: Controlul mediului

Pentru a scapa complet de puricii din casa ta trebuie sa iti tratezi cainele, dar trebuie sa ai mare grija de interiorul casei si de curte in acelasi timp, folosind pentru fiecare produsul potrivit. De exemplu, nu trebuie sa folosesti un spray antipurici de dat prin casa pe cainele tau. Discuta cu medicul veterinar pentru a te asigura ca nu folosesti substante care amestecate, ar putea fi toxice.
Curata casa!

Incepe cu spalarea asternuturilor in apa calda. Fa curatenie cu aspiratorul si da cu o pulbere non-toxica care contine borax sau Diatomit (Diatomaceous Earth), care omoara puricii prin deshidratare. Curatarea profesionista cu aburi poate omori atat larvele de purici cat si materia organica cu care acestea se hranesc. De asemenea trebuie sa ai grija de gradina si curte, asigurandu-te ca dai cu produse anti-purici pe podea, in toata curtea si pe terase. Curata curtea de frunze si alte mizerii. Daca apelezi la serviciile unui profesionist, asigura-te ca produsul pe care il foloseste este sigur pentru animalele din gospodarie. Nu uita sa cureti si interiorul masinii si zona custilor.
Mai putin toxic!

In general, cele mai putin toxice produse pentru animale sau casa sunt cele care contin piretrine si piretroizi, care au o actiune rapida, dar nu raman prea mult in mediu. Produsele care sunt mai puternice, cu o actiune mai de durata, dar si mai toxice sunt cele care contin substantele chimice denumite inhibitori ai colinesterazei, cu denumiri comerciale cum ar fi Carbaryl, Diazinon, Sevin, Dursban, Fenthion si Malathion. Foloste-le cat mai putin. Cauta spray-uri care sa nu contina doar un insecticid care sa omoare adultii, dar si un regulator de crestere al insectelor (IGR). Aceste substante, care se numesc methopren sau pyriproxyfen, functioneaza prin impiedicarea ecluzarii oualor si impiedica larvele sa ajunga insecte adulte. Spray-urile sunt mai eficiente decat umezitoarele pentru ca pot actiona direct in zone specifice. Acestea din urma sunt doar distribuie in camera si nu ofera o penetrare prea buna.

Spala cainele cu un sampon antipurici pentru caini. Lasa-l sa actioneze cel putin 10 minute inainte de a-l clati. Sampoanele care contin un insecticid natural denumit D-limonen sunt eficiente si sigure atat pentru pui, cat si pentru cainii in varsta.

Un prieten drag

Imaginile difuzate de toate posturile de televiziune erau de un dramatism de nedescris. Emotiile provocate de eveniment atingeau paroxismul, provocand panica si ingrijorare in sufletul celor care realizau pericolul situatiei. Pe o autostrada din Columbia, cu opt benzi de circulatie pe sensul de mers, in mijlocul unui trafic infernal, un caine se straduia din rasputeri sa scoata de pe carosabil un confrate de-a lui, ce fusese lovit de o masina si nu mai putea merge. Probabil ca intre cei doi caini erau legaturi speciale, din moment ce patrupedul teafar tragea cu disperare de cel neputincios, pentru a-l scoate din iadul care ii inconjura. Sunt
convins ca si Dumnezeu a fost impresionat de spiritul de sacrificiu al acestui brav caine, fiindca l-a ferit, atat pe el, cat si pe cel accidentat, de rotile mortii, care treceau pe langa ei intr-un ritm ametitor. Am asistat la o minune, vazand cum un caine a reusit sa tarasca la marginea soselei pe un altul, accidentat, fara sa fie lovit de sutele de automobile ce au trecut pe langa ei sau pe deasupra lor.
Intamplarea mi i-a adus in memorie pe Didi si Pic, doi caini care traiau intr-o parcare aflata pe Soseaua Ploiesti-Bucuresti. Cand am oprit prima data acolo, cei doi si-au facut aparitia timid, din spatele unor tufisuri. Desi erau prudenti, din gesturile lor am inteles ca doreau sa ne imprietenim. A fost suficient sa le adresez un amical "Ce mai faceti?", ca au si venit grabnic in preajma mea. Stiam ca le este foame, asa ca le-am cedat mancarea pe care mi-o luasem pe drum. Problemele de serviciu au facut ca deplasarile mele spre capitala sa fie destul de dese in vara aceea. Le faceam cu drag, fiindca aveam prilejul sa-mi intalnesc cei doi amici necuvantatori. Totdeauna eram pregatit cu tot ce era necesar, iar ei imi cunosteau de departe masina. De abia opream, ca in acel moment, la fereastra portierei mele apareau cele doua capete nostime, care parca ma indemnau sa
cobor mai repede. Pic era mai mititel si nu prea putea sa ajunga la geam sa ma vada, asa ca scancea si topaia pe labutele din spate, ca sa-mi arate ca este si el acolo. Dupa ce se saturau, nu mai pridideau cu "multumirile". Daca ii mangaiam, nu scapam de ei, fara sa-mi "spele" mainile, cu limbutele lor. Ne desparteam cu greu si ne revedeam cu bucurie.
Intr-una din primele zile de toamna, soarele generos imprastia peste padurile din preajma soselei o lumina calda, prietenoasa. Asteptam cu nerabdare sa-mi intalnesc amicii din parcare. Am oprit masina, dar n-au aparut. I-am strigat ingrijorat. In zadar. Am inceput sa-i caut dincolo de tufisurile ce inconjurau parcarea. Eram pe cale sa renunt, cand am dat peste o scena zguduitoare. Didi era mort, lungit in iarba de la capatul refugiului, iar langa el veghea Pic, scancind incet si privindu-si neincetat prietenul. Didi fusese lovit de o masina. Am incercat sa-l iau in brate pe Pic, sa-l indepartez de locul unde zacea Didi. In zadar. Se zbatea sa scape si fugea iar
la prietenul lui. Am lasat mancarea langa Pic si am plecat sa-mi rezolv problemele. Dupa trei zile m-am intors. Am luat cu mine un harlet sa-l ingrop pe Didi, urmand sa-l iau pe Pic la mine acasa. N-a fost nevoie. Mancarea pe care am lasat-o era neatinsa, iar frunzele uscate acopereau trupurile neinsufletite ale celor doi caini. Pic n-a putut supravietui prietenului lui drag, durerea l-a rapus. I-am ingropat impreuna.
Credeti-ma, mi-e rusine in fata acestor animale, cand aud oamenii spunand: "Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur".

http://www.formula-as.ro/2010/

Ne putem tunde cainele singuri?

Vizitele la saloanele de infrumusetare canine pot fi destul de scumpe, mai ales daca aveti un caine cu blana lunga, care are nevoie de ingrijire regulata. Astfel, daca animalul va permite si considerati ca puteti face asta, va puteti tunde cainele singur/a, acasa. Totusi, daca aveti un caine pe care il prezentati la expozitii va sfatuim sa apelati la ajutorul unui profesionist, intrucat riscati sa stricati imaginea animalului, ceea ce ii va aduce depunctarea.

Cainii cu blana lunga trebuie sa fie tunsi regulat, nu numai din motive estetice. Parul cainelui se poate incalci foarte usor, chiar pana la punctul in care singura solutie este tunderea completa. Mancarea, mizeria si diferitele resturi si ramasite de pe afara se prind foarte usor in blana incalcita, cauzand probleme de igiena si sanatate. Parul incalcit mentine umezeala si nu permite pielii sa respire, favorizand astfel iritatiile, eczemele, dezvoltarea puricilor si capuselor.

Frecventa sedintelor de tuns depinde de lungimea blanii, de textura sa si de viteza de crestere. Spre exemplu, un Afghan Hound sau un Maltese vor avea nevoie sa fie tunsi lunar, alte rase vor putea sa-si mentina o tunsoare pentru un sezon intreg.

Instrumente necesare

Inainte de a incepe procedura de tuns, asigurati-va ca aveti la indemana urmatoarele:

- masina de tuns (curata si bine unsa);

-foarfeca speciala pentru tuns parul (unele rase pot avea nevoie de o foarfeca curbata);

- perie;

- pieptan;

- foehn;

- prosoape sau un material pe care sa-l intindeti pe jos;

- matura si faras pentru a strange parul;

- o punga in care sa adunati parul tuns.

De retinut!

Iata si cateva aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere:

- decideti lungimea pe care doriti sa o aiba blana cainelui dumneavoastra. Aveti grija sa nu alegeti totusi o lungime prea redusa, pentru a nu expune pielea!

- tundeti intotdeauna la o lungime mai mare decat v-ati propus. Ulterior puteti reveni si tunde mai scurt.

- studiati cu atentie tipurile de masini de tuns si instructiunile lor de folosire, pentru a determina corect carei trepte ii corespunde lungimea pe care ati decis-o;

- interesati-va ce fel de tunsoare se potriveste cainelui dumneavoastra, in functie de rasa si varsta;

- nu va grabiti! Alocati procedurii suficient timp pentru a o efectua fara incidente!

- studiati cu atentie corpul si blana cainelui, pentru a sti unde trebuie sa folositi masina de tuns si unde foarfeca;

- tundeti cu mare atentie capul si fata cainelui, pentru a evita ranirile!

Pasii care trebuiesc efectuati

1) Periati si pieptanati foarte bine blana cainelui dumneavoastra si descurcati toate nodurile. Daca nu faceti acest lucru cu constiinciozitate, masina de tuns nu va putea patrunde in blana!

2) Decideti lungimea.

La cainii cu blana lunga incepeti prin a taia cu foarfeca blana de la poale. Abia apoi tundeti parul de pe gat, labe, cap.

La cainii cu blana ondulata incepeti prin a tunde abdomenul, coapsele, regiunea anala, subsuorile. Abia apoi tundeti parul de pe labe si cap.

Atentie sporita la tunderea blanitei din jurul ochilor, nasului, de pe barba sau de pe urechi!

3) Verificati uniformitatea tunsorii si efectuati eventualele corectii necesare.

4) Faceti baie cainelui pentru a indeparta parul ramas. Uscati blana cainelui.

5) Periati si pieptanati din nou blana pentru a va asigura de uniformitatea tunsorii.

Orice caine va accepta mult mai usor periajul, tunsul si imbaiatul daca va fi obisnuit cu aceste activitati inca de cand este pui.

Bodo, asa-i ca semana cu nebunica ta ? nu la culoare :D:

Attachments

• starfire_b.jpg
    starfire_b.jpg
    7.7 KB · Views: 3
7 lectii de viata pe care le putem invata de la animale.

Cele mai valoroase lectii de viata pe care le putem primi sunt de la animale. Iata cum te pot ajuta ele sa devii o fiinta mai buna, mai fericita si mai echilibrata!

1. Traieste clipa

Cainii traiesc clipa. Ei nu regreta trecutul si nu isi fac planuri de viitor. Daca poti invata sa apreciezi si sa te concentrezi asupra lucrurilor care se intampla in prezent, vei trai o viata plina de experiente minunate.

2. Du o viata echilibrata

Animalele au nevoie in fiecare zi de exercitiu fizic, disciplina si afectiune. Fa acelasi lucru si cu tine. Oamenii sunt mai fericiti atunci cand practica o activitate fizica, cand au niste principii dupa care se conduc si cand au ocazia sa primeasca si sa daruieasca dragoste.

3. Ai incredere in instinctele tale

Animalelor nu le pasa de cuvinte. Ele stiu ca sentimentele cele mai importante nu pot fi vorbite, ci se ascund in interior. Asadar, fii atenta la limbajul non-verbal pentru a afla mai multe despre prieteni, despre cei iubiti si chiar despre tine insati.

4. Invata sa asculti

Fa-ti timp pentru a-i asculta pe cei pe care-i iubesti, dar nu incerca sa le rezolvi problemele, ci doar fii umarul pe care se poate plange.

5. Nu tine suparare

Animalele nu tin suparare, ci isi rezolva conflictele pe loc, apoi se impaca. Imagineaza-ti cum ar fi lumea noastra daca ne-am ocupa de conflictele noastre inainte ca acestea sa devina prea mari si sa scape de sub control. Sentimentele negative pastrate in suflet nu fac decat sa se multiplice si sa ne impiedice sa inaintam.

6. Traieste cu un scop

Cand cainii sunt plictisiti, devin anxiosi si agresivi. Toate animalele, inclusiv oamenii, au o nevoie innascuta de a munci pentru apa si mancare. Incearca sa contribui mai mult la job, in familie si in societate si te vei simti mult mai bine.

7. Sarbatoreste fiecare zi

Pentru un caine, fiecare dimineata e dimineata de Craciun. Fiecare plimbare e cea mai tare plimbare, fiecare masa e cea mai delicioasa, fiecare joaca e cea mai distractiva. Fa-ti timp zilnic pentru a descoperi cadourile ascunse in evenimentele obisnuite ale vietii.

Cum protejam cainele de canicula?

Cum sa ne protejam cainele de canicula
Pentru a va proteja catelul de caldura, nu-l lasati niciodata in masina, la soare, chiar daca ati avea grija sa-i lasati geamul intredeschis.

Asigurati-i in permanenta un vas cu apa proaspata, iar daca locuiti in apartament, tineti-l in cea mai racoroasa camera.
Daca are blana deasa si lunga, tundeti-l, dar nu foarte scurt, intrucat poate face repede insolatie.

Aveti grija sa fie deparazitat atat extern de purici si capuse, cat si intern. Medicul veterinar va poate recomanda cele mai bune solutii pentru a-l scapa pe patruped de cosmarul scapinatului.

Reduceti din portia lui zilnica de mancare, cu atat mai mult daca este obez. Cainii grasi sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate. Daca nu mananca toata mancarea din bol, nu-l fortati. Aveti grija ca mancarea cainelui sa nu fie alterata, intrucat se poate imbolnavi.

sursa articol www.ziare.com

Si ar mai fi ceva ,o baie in rau este f reconfortanta plus beneficul miscarii .

Cum invat cainele sa nu-si faca nevoile in casa?

In perioada de crestere, catelusii inca nu au un control total al sfincterului, tocmai de aceea animalutul va urina in locuri interzise. Un catelus are nevoie afara la fiecare ora in timpul zilei si la fiecare 3 sau 4 ore in timpul noptii. Pentru a-l invata unde are voie sa-si faca nevoile e nevoie de rabdare si tact. Afla cum se procedeaza!

Un catelus de 4 sau 5 saptamani va incerca sa-si controleze nevoile fiziologice in sensul ca va cauta un loc, diferit de culcusul sau, unde va urina. Inca de la aceasta varsta va face distinctia intre cele doua locuri, dupa varsta de 8 saptamani fiind mult mai capabil sa se controleze.

Odata ce catelusul a ajuns in casa ta, incepe meseria de invatator al patrupedului. Majoritatea cainilor invata foarte repede care sunt regulile casei intrucat e in natura lor sa-si pastreze culcusul curat. Nu vorbim de exceptia cand cainele este bolnav si nu-si poate controla vezica. Totusi, de la curatenia culcusului la curatenia intregii case e cale lunga.

Cum invat cainele ca nu are voie sa-si faca nevoile in restul casei?

In primul rand, cea mai simpla solutie este sa transformati intreaga casa intr-un mare culcus al catelusului. Apoi, delimitati locurile de joaca de locurile de dormit si hrana. Pe masura ce catelul creste si isi poate controla tot mai bine vezica urinara, restrangeti locul de dormit la o camera, apoi la coltul sau. In culcus trebuie sa se regaseasca o perna sau o patura pe care cainele doarme frecvent. Pentru a urina in afara casei, asezati ziare sau hartii. De fiecare data cand va fi in acel loc, mirosul ii va da de stire ca acolo are voie sa urineze.

Daca patrupedul urineaza intr-un loc nepermis, luati-l de lesa si duceti-l la locul permis, chiar daca l-ati intrerupt. In felul acesta va intelege ca nu e voie sa-si faca nevoile in acel loc.

Tipand sau certandu-l nu veti rezolva prea multe, dimpotriva, il veti timora mai usor si cainele nu-si va mai putea controla vezica.

Pana la varsta de 15 saptamani catelul trebuie sa stie deja care sunt locurile permise unde are voie sa-si faca nevoile. E recomandat ca in aceasta etapa a vietii patrupedului sa-l scoateti cat mai des afara, dimineata devreme (orele 4-5), si noaptea tarziu (orele 22-23). Evident, iesirile din timpul zilei nu trebuie sa lipseasca. Dupa ce a ispravit cu nevoile fiziologice, il puteti lasa la joaca alaturi de alti caini. In caz contrar se va cere afara constant.

Sunt posesori de caini care se lauda cu patrupedele lor care latra atunci cand vor afara, insa nu cred ca vecinii acestora sunt prea incantati de "performanta". E mai bine sa-l invatati sa stea in fata usii de la intrare cu lesa in gura sau sa va loveasca cu labuta pe mana si apoi sa fuga la usa, ba chiar sa schelalaie incet pentru a se cere afara. Ganditi-va ca acel catelus va creste un caine si isi va schimba tonul vocii. De fiecare data cand are un comportament pe care il aprobati, dati-i de stire recompensandu-l.

http://www.animalutul.ro/caine/comportament

bodo said:
Cum invat cainele sa nu-si faca nevoile in casa?

E mai bine sa-l invatati sa stea in fata usii de la intrare cu lesa in gura sau sa va loveasca cu labuta pe mana si apoi sa fuga la usa, ba chiar sa schelalaie incet pentru a se cere afara. Ganditi-va ca acel catelus va creste un caine si isi va schimba tonul vocii. De fiecare data cand are un comportament pe care il aprobati, dati-i de stire recompensandu-l.

http://www.animalutul.ro/caine/comportament

Asta ar fi ideal ,dar nu toti cainii se comport la fel.Paroasa mea face parte din cainii"educati",asa sa stii:P
In timpul zilei , da semne de nervozitate si face naveta de la usa la mine.Noaptea insa,ma linge pt a am trezi si daca nu ma simt,trece la scheunat .

Nici nu gandeam ca n-ar fi asa. :D Se vede cu ochiul liber ca e o stilata.:P

Par de caine in casa? Indepartarea parului de caine

Problema cu care se confrunta cei mai multi proprietari de caini este parul in exces care pararaseste patrupedul lor preferat si se aseaza pe haine, pe mobila si pe pardoseala. Noi va propunem cateva variante un pic mai revolutionare si deloc costisitoare de a scapa de firele de par din casa:

* In primul rand, investiti intr-o perie potrivita tipului de blana pe care il are catelusul dumneavoastra si folositi-o cat mai des posibil. Incepeti cu periajul de cand sunt pui, pentru a se se obisnui si pentru a nu avea probleme cu un catel naravas cand va fi mai mare care nu sta sa fie periat. Daca “prinde gustul” periajului inca de mic, va sta cuminte afara sau pe balcon (este important ca periajul sa se faca intr-un loc cat mai aproape de exterior pentru ca firele care raman pe jos sa fie usor maturate si sa nu ajunga in casa) si chiar se va bucura de tratament si de masaj. De asemenea, baile regulate (cam o data la 2 luni) ajuta la indepartarea parului in exces, a firelor moarte si a prafului care se depune in urma plimbarilor zilnice.

* In al doilea rand, o metoda mai extravaganta ar fi sa va aspirati chiar cainele. Folosind periile micute care vin la majoritatea aspiratoarelor ca anexe si care sunt destinate chiar indepartarii parului, puteti sa indepartati parul in exces direct de la sursa, impiedicandu-l astfel sa mai ajunga pe pardoseala si pe mobila. Este indicat sa incepeti tot de la o varsta frageda, pentru a-l obisnui cu zgomotul si cu senzatia.

* In al treilea rand, achizitionati-va (daca nu aveti deja) o pereche de manusi de cauciuc de menaj. Puneti-vi-le in mana, udati-le si apoi treceti-le peste suprafata pe care vreti sa o curatati. De regula, orice obiect din cauciuc ar trebui sa fie eficient pentru ca, prin frecare, se produce electricitatea care ridica firele de par si va permite sa le maturati mult mai usor. Din aceeasi gama fac parte si baloanele. Umflati un balon si apoi treceti-l de cate ori este nevoie peste suprafata pe care vreti sa o curatati. Tot electricitatea produsa prin frecare va aduna firele pe suprafata balonului.

* In al patrulea rand, daca nu va permiteti achizitionarea rolelor speciale pentru indepartarea parului de animale care se gasesc pe la toate supermarketurile mari, puteti sa folositi o banda de scotch mai lata pe care v-o legati de mana si pe care o treceti peste suprafata pe care vreti sa o curatati.

Cuvertura protectie - patura cainePuteti sa investiti si in niste cuverturi de protectie pentru locurile unde va lasati animalul de companie sa stea si sa doarma, pe care sa le spalati cat de des considerati dvs. ca e necesar, cuverturi care va vor proteja mobila de firele inestetice.

Pentru mochete, puteti sa mai incercati si aceste doua metode de indepartare a parulu: presarati bicarbonat de sodiu pe care il lasati sa actioneze cateva minute, peste care veniti cu aspiratorul. Ajuta si la indepartarea mirosului neplacut. O alta varianta o reprezinta folosirea panzei de bomfaier cu care puteti sa periati mocheta sau covorul si care va aduna tot parul rebel care nu cedeaza la nicio alta metoda. ATENTIE: din cauza zimtilor ascutiti, panza de bomfaier nu trebuie folosita decat pe mochete dese si covoare, nu o folositi pentru mobila!

In speranta ca aceste sfaturi va vor usura procesul anevoios de inlaturare a parului de caine in exces, va dorim Curatenie Placuta (si rapida)!

http://www.animalutze.com

Foarte fain facut..dar nu sunt total de acord . Orice caine "agresiv" poate fi "controlat"...
Depinde doar de stapan . In general rasele : pitbull , boxer , rottweiler , etc.. sunt cumparate sub pretextul "imi iau un caine mare si rau sa nu aiba probleme cu alti caini" sau fie sunt luati special pentru lupte . Stapanii insa habar nu au sa ii controleze sau cum sa se comporte cu un caine ,si de aceea acestia devin agresivi . Orice caine poate devenii agresiv daca nu este supus la o disciplina stricta (asta nu inseamna sa apelezi la un comportament agresiv caci asa cainele o sa devina si mai instabil).Sper sa va fie de folos informatiile.

P.s. Ai uitat sa zici de schnautzeri ca sunt in topul celor mai inteligenti caini . Foarte protectivi cu stapanul si familia acestuia .. si se atasaza foarte tare de copii

Relatia stapan-caine

Se considera cainele, ca un animal ce ocupa un loc fruntas pe scara inteligentei animale, fiind situat dupa parerea noastra, pe locul al doilea, dupa maimuta, fara a-i atribui calitati umanizante si vom tine seama de comportamentul natural dictat de instincte, vom reusi sa facem din relatia noastra cu cainele una de sincera si profunda prietenie, bazata pe respectul pe care il datoreaza omul celei mai devotate fiinte ce vietuieste in preajma sa.

Cainele pastreaza in bagajul de instincte mostenite de la stramosi si modul de viata in colectivitate, toate instinctele care ii domina comportamentul natural, exceptndu-l pe cel agnostic, determinand un mod de viata in grup.Daca in vremurile de demult, acest grup era reprezentat de haita, in prezent, locul haitei a fost preluat de catre familia care cumpara un catel.

Cainele se va integra cu usurinta in noul sau camin, cu conditia sa fie asigurate cateva cerinte minime dependente de membri unanimi ai grupului.Astfel, de la bun inceput va trebui sa respecte un deziderat de baza:cainele a fost si va ramane un animal de haita, obisnuit sa respecte regulile comportamentale impuse de ierarhia stabilita si nicidecum norme de conduita sociala de tip uman, pe care nu are capacitatea de a le intelege.

La baza relatiei dintre om si caine trebuie sa stea un atasament de nezdruncinat al unuia fata de celalalt.Nu cereti niciodata de la caine mai mult decat ii oferiti!!! Prin atasament se intelege legatura de prietenie, afectiune, dragoste care trebuie sa existe intre stapan si caine.Atasamentul cainelui pentru om s-a format in decursul timpului pentru ca langa om, cainele si-a dobandit mai usor hrana, adapostul si protectia fata de dusmani.

Cainele intelege cu usurinta bunavointa omului cand acesta il mangaie, il hraneste sau ii vorbeste pe un ton bland, supunandu-se vointei stapanului, cautand sa-i fie util. Formarea atasamentului nu necesita in mod normal mai mult de 2 zile, daca avem de-a face cu un caine echilibrat din punct de vedere comportamental si care nu a fost supus unui tratament inuman inainte de a ajunge in contact cu noul stapan.Mentinerea si intarirea permanenta a atasamentului se impune insa de la sine.

Atitudinea si comportarea viitorului stapan fata de caine, la primul contact cu acesta trebuie sa fie plina de bunavointa, dar si de fermitate, orice greseala acum putand avea repercusiuni in viitor. Chiar si cand va jucati cu cainele sau cand sunteti la plimbare, nu trebuie sa renuntati la pozitia dumneavoastra de stapan, insistand asupra mentinerii metodelor neagresive.
In timpul jocului sau a dresajului, evitati conflictele cu cainele pentru a nu-i da ocazia sa incerce sa-si impuna propia vointa, moment in care ati fi pus in situatia de a ceda, pierzand pozitia de lider in cuplu, sau de a recurge la metode dure de disciplinare, care ar duce la destramarea atasamentului.Cainele trebuie sa vi se supuna neconditionat, dar intotdeauna din dragoste si niciodata din teama.

De aceea cainelui va trebui sa i se dea de inteles ca noul stapan este seful suprem, cel care are puteri discretionare asupra intregului grup(reprezentata de familia care a cumparat catelul)din care si cainele face parte.Numai stapanul are dreptul de a recompensa sau pedepsi orice fapta a cainelui, dar si acesta cu foarte mult discernamant, pentru a nu provoca traume sau deprinderi proaste cainelui.

Cand stapanul administreza cainelui o corectie pentru o greseala ceilalti membri ai familiei sa se abtina in a interveni.Daca pentru o anumita greseala, considerati ca trebuie aplicata o pedeapsa nu amanati aplicarea ei pentru ca s-ar putea ca ea sa fie repetata, nefiind inteleasa de caine ca atare.Cainele nu are puterea de a discerne ce este bine si ce este rau din punctul dumneavoastra de vedere.

Daca sunteti o fire nervoasa, irascibila, este bine sa optati pentru un caine calm, docil, cum este de exemplu Bulldogul si nicidecum Dobermanul.
In cazul in care va decideti pentru un caine utilitar, cum sunt cei din rasele Dalmatian, Doberman, Schnauzerul Urias, Boxer, Ciobanesc German, trebuie sa aveti in vedere ca acestia necesita dresaj, in caz contrar ei pot deveni neascultatori.

Otita externa la caine si pisica

Atunci cand cainele sau pisica isi scutura frecvent capul si isi scarpina des urechile, daca acestea sunt murdare si miros urat aceste manifestari pot fi semnele unei inflamatii care se numeste otita.

Canalul auditiv al animalului este uneori locul unei inflamatii. Aceasta poate cuprinde ambele urechi simultan sau numai una dintre ele. Cainele sau pisica semnaleaza durerea scarpinandu-se, scuturandu-si urechile sau chiar frecandu-le de sol. Uneori aceste manifestari sunt insotite de un miros dezgustator si de o inclinatie a capului in partea afectata.

Otita poate aparea la orice animal, dar sunt unele rase de caini care sunt predispuse la aceasta boala. Intre acestia sunt cainii cu urechi cazute (cocker, setter) , cainii cu fire de par multe in urechi (bichon), cainii cu tendinta de a produce ceara in abundenta ( basset, cocker, ciobanesc german), caini cu canalul auditiv stramt din nastere (shar-pei).

Cauzele care provoaca otita sunt numeroase si diverse. Substantele straine, ca samponul, medicamente inadecvate, apa intrata in canalul auditiv in timpul unei bai, un corp strain, toate acestea pot favoriza aparitia inflamatiei.

Curentii de aer la care animalul este expus atunci cand scoate capul pe fereastra sau atunci cand sta intr-o incapere in care circulatia aerului este intensa pot determina aparitia otitei.

Parazitii raiei pot de asemenea coloniza in urechi si pot determina inflamarea acestora. Alergiile, dezechilibrele hormonale, maladiile auto-imune si tumorile pot fi de asemenea factori favorizanti in aparitia acestei boli.

O otita netratata poate da nastere la complicatii. Vindecarea otitei pleaca de la tratarea cauzelor si complicatiilor aparute. Dupa ce veterinarul va determina cauza otitei, el va prescrie un tratament local sau general, in functie de stadiul sau natura bolii.

Orice corp strain trebuie eliminat, durerea trebuie oprita cu ajutorul calmantelor iar infectiile vor fi controlate cu ajutorul antibioticelor. Aplicarea tratamentelor locale trebuie precedate de o curatire atenta a urechii si a canalului auditiv.

O afectiune a urechii externe poate duce la disfunctionalitati ale urechii mijlocii sau interne. Acestea pot determina pierderea echilibrului sau surzenia pisicii sau cainelui.

http://www.zooland.ro/Otita_externa_la_caine_si_pisica-3649.html

De ce cainele isi ataca stapanul?

Se stie ca bunul nostru prieten, cainele, este un animal de haita care isi identifica stapanul cu seful acesteia, recunoscand in el individul dominant sau alfa, pe cand membrii familiei sunt echivalati cu membrii haitei cu ranguri egale cu al lui sau de ranguri inferioare.

Din acest motiv, cainele asculta cel mai bine de stapanul sau, fata de ceilalti membri ai familiei manifestand o supunere partiala, eventual tolerandu-i. In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint situatiile in care cainele poate sa-si muste stapanul sau pe membrii familiei si care sunt modalitatile de combatere ale acestei agresiunii.

Situatii in care cainele isi poate musca stapanul
1) Cainele este luat in brate Unii caini nu sunt obisnuiti sa fie luati in brate. Ei se sperie, se zbat si pot reactiona chiar violent.

2) Cainele este deranjat de la locul lui preferat (pat, fotoliu etc). Cainele se comporta astfel deoarece i s-a permis sa doarma unde vrea el si, in plus, sa puna stapanire pe aceste locuri.

3) Pe durata vizitei la medicul veterinar, in timpul consultatiei, atunci cand cainele este contentionat de catre stapanul sau.

4) Stapanul incearca sa indeparteze jucaria preferata a cainelui cu un instinct de proprietate pronuntat, in timp ce acesta se joaca.

5) Cainele mananca, iar stapanul sau intentioneaza sa se apropie de vasul cu mancare sau sa-l mute. La fel se poate intampla atunci cand animalul se hraneste accidental de pe jos si stapanul doreste sa-i scoata mancarea din gura.

6) Atunci cand cainele este periat.

7) Cateaua are pui.

8) Cainele se bate cu un altul si stapanul doreste sa-i desparta. Animalul poate interpreta ca este atacat de un alt caine in momentul in care stapanul il apuca si cainele nu-l vede.

9) Cainele este pedepsit sau certat de catre stapanul sau.

10) Cainele este enervat, fiind provocat tot timpul la lupta, chiar de mic.

11) Cainelui i se aplica un tratament inuman.

12) La dresaj i se cere cainelui sa execute o comanda si el refuza pur si simplu sa indeplineasca ceea ce i se solicita (de la inceput sau dupa cateva exercitii). Ca prim avertisment poate sa maraie, iar ulterior chiar sa muste.

13) In prezenta unei femele in calduri, inainte sau pe durata montei.

14) Stapanul poarta haine noi, mai deosebite ca aspect, pe care cainele nu le-a mai vazut.

15) Stapanul se intoarce acasa in stare de ebrietate.
Cainele de paza nu numai ca incearca sa-l muste, dar nici nu-i permite sa intre in curte.

16) La unii caini de paza (Ciobanesc caucazian) s-a constatat o tendinta exagerata de a se impune in fata stapanului si mai ales in fata membrilor familiei acestuia, pe care-i trateaza cu superioritate. Acest lucru poate fi remarcat chiar de la varste mai mici.

Metode de remediere.

1) Cainele trebuie sa fie socializat, obisnuindu-l cu prezenta omului, cu mangaierile. El va fi luat in brate de la o varsta frageda, cu multa afectiune, blandete si rabdare.

2) De la bun inceput nu i se va permite cainelui sa doarma unde vrea el si nici sa riposteze amenintator atunci cand este mutat. Va fi obisnuit sa se odihneasca in locul special destinat pentru aceasta.

3) La cainii cu instinct de proprietate pronuntat fata de jucaria preferata este obligatoriu sa se inceapa educatia de anihilare a acestui comportament agresiv la o varsta frageda, odata cu prima manifestare.

4) Caini total subordonati stapanului lor devin agresivi atunci cand mananca, pazindu-si hrana. Tin sa precizez ca nu intotdeauna aceasta situatie se poate rezolva. Exista doua variante: fie interveniti cu metode radicale de anihilare, obligatoriu de la o varsta mai frageda, fie lasati cainele in pace in timp ce mananca.

5) De mic, cainele va trebui sa fie obisnuit cu pieptanatul si periajul. Se vor folosi accesorii adecvate, netraumatizante, marind treptat durata acestor actiuni, care trebuie executate cu blandete.

6) Atunci cand femela cu pui isi ataca stapanul sau pe alti membri ai familiei, va trebui s-o izolati de factorii externi care ar putea s-o streseze, cautandu-i un loc mai retras, linistit si pe cat posibil, nu va fi deranjata.

7) In situatia disputei dintre caini, exista doua solutii: fie prindeti cainele inainte de conflict, fie in cazul in care acestia deja se bat, obligatoriu trebuie sa intervina concomitent cei doi stapani pentru a desparti cainii. In caz contrar, persoana care intervine de una singura are sanse maxime sa fie muscata chiar de propriul caine.

8) Cainii cu multa personalitate, rasfatati, care niciodata nu au fost deprinsi cu autoritatea stapanului pot avea tendinta sa-l muste. Odata ce cainele a ajuns la maturitate si are personalitatea formata, va fi foarte greu sa-l mai dezvatam de acest prost obicei. Comportamentul poate fi corectat doar daca se intervine de la o varsta frageda sau de la primele manifestari.

9) Este total interzis sa va luptati cu propriul cainele, sa-l inraiti de mic, crezand ca daca faceti acest lucru el va fi rau cu altii si va va pazi. Aceasta este o greseala! Nu veti reusi decat sa-i schimbati in rau caracterul, existand posibilitatea ca acesta sa va atace ulterior, atunci cand va creste.

10) Nu terorizati cainele, nu-l bateti, nu tipati la el, nu-l chinuiti. Pentru a fi respectati de caine, trebuie sa-l respectati la randul dumneavoastra.

11) Intotdeauna, atunci cand ii cereti cainelui sa execute un exercitiu trebuie ca acesta fi fost invatat in prealabil de catre el. Masurile extreme de corectie se aplica in caz de rebeliune (marait sau muscat).

12) Instinctul de reproductie poate fi atat de pregnant la unele rase sau indivizi, incat cainii pot sa maraie sau chiar sa muste, daca stapanul intervine. In situatiile in care manifestarile sunt violente si nu pot fi curmate, reproducatorii vor fi izolati pe durata montei.

13) Cainele va fi obisnuit treptat cu noua vestimentatie a stapanului, care nu trebuie sa fie stridenta, altfel el poate reactiona violent.

14) Este bine sa stiti ca starea de ebrietate influenteaza negativ comportamentul cainelui.

15) Personalitatea accentuata a cainelui si lipsa de autoritate din partea stapanului conduc la manifestarea reactiilor de amenintare din partea animalului la adresa stapanului sau a membrilor familiei acestuia. Orice pornire de acest gen a cainelui trebuie sa fie anihilata, fara nici un resentiment.
Obtinerea rezultatelor scontate depinde in mod considerabil de varsta, caracterul cainelui si mediul in care acesta traieste.

de Dinu Oprescu

Pentru cei interesati...

Curtea Constitutionala: Proprietarii cainilor care ataca alte persoane nu mai sunt pasibili de pedeapsa cu inchisoarea

Articolul 11 al Ordonantei de Urgenta 55/2002, care prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru proprietarii cainilor, in cazul in care patrupedele ataca sau provoaca moartea altor persoane, a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala, anunta Gazeta de Sud.

Articolul declarat neconstituţional prevedea că "proprietarul sau deţinătorul temporar al unui câine, care nu a luat măsurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani". Articolul mai prevedea ca acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Luna trecuta, procurorii clujeni l-au trimis în judecată, cu propunerea de condamnare la închisoare, pe Augustin Budusan, proprietarul unui câine din rasa Rottweiler care muscase o fetita de 10 ani, in mai 2009, potrivit cotidianului Puterea. Copilul a fost transportat la spital si a primit ingrijiri medicale, insa a ramas cu cicatrice si cu traume psihice.

http://www.hotnews.ro

Cum avem grijă de un animal în călduri?

Ce înseamnă sterilizarea, cum avem grijă de el, ce pericole sunt?

Sunt întrebări la care vă voi oferi un răspuns

Chiar dacă animalul preferat stă în aceeaşi locuinţă cu noi sau dacă este în cea mai mare parte din timp în aer liber, în curte, comportamentul specific perioadei de împerechere este deseori cu greu suportat de către proprietari. Trebuie spus încă de la început că doar femelele prezintă o manifestare ciclică, răspunzătoare de declanşarea comportamentului specific la masculi, astfel că doar femela, practic, se află “în călduri”, masculul, câinele sau cotoiul, răspunzând la orice stimul din partea sexului opus pe întreaga perioadă a anului, depinzând exclusiv de prezenţa modificărilor hormonale ale femelei.

Pericole

Acestea derivă din montele nedorite, cu obţinerea de produşi de concepţie nedoriţi, pericolele stării de gestaţie pentru femele, luptele traumatizante între masculi, stimularea vagabondajului, creştrea agresivităţii generale a indivizilor, pericolul bolilor cu transmitere genitală sau al afecţiunilor favorizate de aglomerările de animale, mai ales nevaccinate şi fără alte tratamente profilactice.

Ce-i de făcut ?

Cunoscând aceste elemente practice, putem afirma că pentru a evita astfel de probleme, atât masculii cât mai ales femelele, fără valoare reproductivă, trebuie sterilizaţi pe cale chirugicală. Prin această manoperă se preven şi numeroase probleme de sănătate de tipul piometrului, tumorilor mamare sau de prostată sau lactaţiei false.
Altă soluţie se referă la folosirea tratamentelor hormonale, administrate atât per os cât şi injectabil, acestea având la bază ca substanţe active derivaţi ai progesteronului. Pentru mascul, în cazurile de agresivitate crescută (satiriazis), acelaşi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.
Trebuie spus însă că medicaţia folosită în aceste cazuri, nu înseamnă decât o intervenţie asupra unui echilibru hormonal şi aşa fragil, putând duce în anumite cazuri la unele efecte adverse, intervenţia chirugicală rămânând soluţia de elecţie.

Back