• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Va veni in curand CEVA MARE?

Eu as merge pe un cutremur de magnitudine 3-3,5 grade la o adancime de 110-120 km. ~:>~:>~:>$-)$-)

AX, ce-ai zice de un 6,2 la Shabla ?? :tongue::8:

Si uite asa, expresia HUTZA-HUTZA sau UTZA-UTZA (folosita pe "dincolo") a devenit celebra :D :D :D
Nu, deocamdata nu vine ceva mare. Cutremurele mari din Vrancea apar intotdeauna dupa seisme foarte mari in estul Turciei sau nord-vestul Iranului. Nu e regula asupra marimii intervalului dintre evenimentul major din Turcia de Est si cel din Vrancea, aici intervine mecanismul intrinsec Vrancei...asta explica de ce intervalul a variat de la 5 luni la mai multi ani, aici factorul decisiv final se afla in adancul Vrancei. Dar oricum, ideea e ca trebuie sa existe semnal puternic la est.

GeoX said:
Cutremurele mari din Vrancea apar intotdeauna dupa seisme foarte mari in estul Turciei sau nord-vestul Iranului. Nu e regula asupra marimii intervalului dintre evenimentul major din Turcia de Est si cel din Vrancea, aici intervine mecanismul intrinsec Vrancei...asta explica de ce intervalul a variat de la 5 luni la mai multi ani, aici factorul decisiv final se afla in adancul Vrancei. Dar oricum, ideea e ca trebuie sa existe semnal puternic la est.
GeoX-e tata asta cred ca este o presupunere. Nu de alta dar parca in 86 nu a fost nici un seism p'acolo. Iar daca "fortam" o legatura cu vreun seism ce a avut loc cu 2-3-5 ani inainte in zona nu cumva suntem in eroare?

Merg pe un 7+ pe glob in urmatoarea saptamana (incepand de acum, 7 zile)
Se pune?

Nu suntem in eroare, Gogule, pentru ca factorul extern se manifesta intotdeauna inainte de producerea unui cutremur vrancean, este un "stimul" care accelereaza presiunea microplacii Marii Negre asupra blocului litosferic vrancean, deci forta cu care subplaca respectiva "apasa" pe corpul litosferic paleosubdus. In schimb, momentul declansarii unui cutremur major in Vrancea este "dictat" in final, in ultima instanta, de factorul intern, de starea tensiunilor acumulate acolo jos. Factorul extern se poate manifesta cu mai mult timp inainte, dar "ultimul cuvant" in producerea cutremurului il are mecanismul intern vrancean. Insa daca microplaca Marii Negre nu este "stimulata" dinspre est sa impinga mai tare spre Curbura Carpatilor, atunci nu se poate acumula multa energie in volumul litosferic vrancean.
Rezumand: factorul extern (cutremure cu magnitudini peste 6,5-7,0 in estul Turciei sau nord-vestul Iranului) se manifesta intotdeauna inainte de cutremurele vrancene mari, dar declansarea seismelor in Vrancea este determinata in final printr-un mecanism intrinsec specific Vrancei. Niciodata cutremurul din Vrancea nu s-a produs a doua zi dupa cel din estul Turciei, si e logic sa fie asa, trebuie un timp pentru ca tensiunile de la est, sud-est de Marea Neagra sa ajunga in Vrancea si actioneze ca efort suplimentar in volumul focal. Vrancea face parte din centura seismica mediteranean-asiatica, nu e chiar de capul ei. Niciodata Vrancea nu a dat seisme mari in perioade in care sa nu fi existat cutremure foarte mari pe aceasta centura, e o realitate dovedita cu datele din ultimii 1000 de ani.
Astfel, nu ma astept ca in timp ce scriu aceasta replica, sa imi cada lustra in cap pentru ca Vrancea ar urma sa dea un seism de 7,7 grade acum, nitam-nisam...

Eme, Alexander, treceti pe la casierie sa lasati banii. Nu a fost niciun 5.:D
Sau a fost? :P Se intelege ca la noi. Aici nu merege cu ori colo, ori dincolo. Suntem la pariuri, ce naiba.

Pe AX il "execut" eu "dincolo" :D8-x8-x:D:D

Hmm se pare ca nu prea imi functioneaza ''vibratiile'' :D. Vreti sa vedeti ca acum nimeresc? Minim 2-3 cutremure de 3.0+ E Turkey Malatya in urmatoarele 12 ore.
Sau unul de 5 ! 50 la noi 50 pe glob in urmatoarele 12 ore. Este ca acum am sanse :D?

M-am ascuns dincolo si GX inca nu m-a prins :D.

Alexander, baiat hot. :D Aici nu merge cu 50/50. Dar hai sa vedem ce nimereti si asa .Ai zis 12 ore. Lasa , ca acum te prindem noi :P.

AX nu scapa el...Il vad cum apare "dincolo", vad cum misca, unde misca, ce face, cum face :D :D :D Va fi "executat" :D :D

Back