• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

VISELE AVERTIZARI VENITE DE LA DUMNEZEU ?

anuk

Moderator
Reaction score
0
Dumnezeu ne avertizează în vis
În Evanghelia după Matei este scris că îngerul Domnului a avertizat cu privire la mai multe lucruri şi de mai multe ori pe Iosif, soţul Mariei, mama lui Isus. Când a aflat că Maria era însărcinată şi se gândea să o lase pe ascuns ca să n-o facă de ruşine, îngerul i-a vorbit în vis şi i-a spus că copilul care era Domnul Isus a fost conceput de la Duhul Sfânt. Apoi îngerul i-a spus lui Iosif să fugă în Egipt, apoi să se întoarcă din Egipt. Îngerul le-a vorbit magilor după ce au văzut pruncul să se întoarcă pe un alt drum şi să nu mai meargă pe la Irod. Iar în noaptea înainte ca să fie adus Domnul Isus la judecata lui Pilat, Dumnezeu a avertizat-o pe nevasta acestuia, pentru că Biblia scrie astfel:

Pe când stătea Pilat pe scaun la judecată, nevasta sa a trimis să-i spună: „Să n-ai nimic a face cu Neprihănitul acesta; căci azi am suferit mult în vis din pricina Lui.” (Matei 27:19)

Cunosc şi eu oameni care au fost avertizaţi sau înştiinţaţi de Dumnezeu în vis cu privire la anumite lucruri care ţineau de mântuirea lor. Astfel, am avut odată un grup de studenţi dintr-o ţară arabă, care mi-au spus cum tot satul lor, unde locuiau doar musulmani, au văzut într-o noapte acelaşi vis şi anume, un înger le-a vorbit şi le-a spus să cheme pe un om din satul vecin care le va spune o veste importantă, iar ei vor trebui să facă ce li se va spune. Omul respectiv era un creştin care a venit şi le-a spus Evanghelia. Aşa au crezut toţi în Domnul Isus şi au căpătat iertarea de păcate şi darul vieţii veşnice.

Dumnezeu poate da oamenilor săi viziune şi direcţie în vis
Iată în acest sens un caz relatat în cartea Faptele Apostolilor despre Apostolul Pavel:

Fiindcă au fost opriţi de Duhul Sfânt să vestească Cuvântul în Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei. Ajunşi lângă Misia, se pregăteau să intre în Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie. Au trecut atunci prin Misia şi s-au coborât la Troa. Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!” După vedenia aceasta a lui Pavel, am căutat îndată să ne ducem în Macedonia, căci înţelegeam că Domnul ne cheamă să le vestim Evanghelia. (Faptele Apostolilor 16:6-10)

Dumnezeu a vorbit proorocilor în vis
Biblia abundă cu cazuri când Dumnezeu a descoperit voia sa proorocilor în vise. Când Maria şi Aaron au vorbit împotriva lui Moise şi au pretins că şi lor Dumnezeu le vorbeşte în aceeaşi măsură, au fost chemaţi de Dumnezeu la uşa Cortului întâlnirii şi…

Domnul S-a coborât în stâlpul de nor şi a stat la uşa Cortului. A chemat pe Aaron şi pe Maria, şi ei s-au apropiat amândoi. Şi a zis: „Ascultaţi bine ce vă spun! Când va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis. Nu tot aşa este însă cu robul Meu Moise. El este credincios în toată casa Mea. Eu îi vorbesc gură către gură, Mă descopăr lui nu prin lucruri grele de înţeles, ci el vede chipul Domnului. Cum de nu v-aţi temut deci să vorbiţi împotriva robului Meu, împotriva lui Moise?” (Numeri 12:5-8)

IN ACELASI TIMP........................

Visele sunt „argumentul” proorocilor mincinoşi
Pentru că visele nu pot fi verificate de alţi oameni, unii care se pretind a fi prooroci, folosesc visele ca şi „argument„ al lor că le vorbeşte sau le-a vorbit Dumnezeu când de fapt nu le-a vorbit. Iată ce a spus Dumnezeu prin proorocul Ieremia cu privire la astfel de prooroci:

Am auzit ce spun prorocii care prorocesc minciuni în Numele Meu zicând: „Am avut un vis! Am visat un vis!” Până când vor prorocii aceştia să prorocească minciuni, să prorocească înşelătoriile inimii lor? Cred ei oare că pot face pe poporul Meu să uite Numele Meu prin visele pe care le istoriseşte fiecare din ei aproapelui său, cum Mi-au uitat părinţii lor Numele din pricina lui Baal? Prorocul care a avut un vis să istorisească visul acesta, şi cine a auzit cuvântul Meu să spună întocmai cuvântul Meu! Pentru ce să amesteci paiele cu grâul? –zice Domnul. Nu este cuvântul Meu ca un foc, zice Domnul, şi ca un ciocan care sfărâmă stânca? De aceea, iată, zice Domnul, am necaz pe prorocii care îşi ascund unul altuia cuvintele Mele. Iată, zice Domnul, am necaz pe prorocii care iau cuvântul lor şi-l dau drept cuvânt al Meu. (Ieremia 23:25-31)

De aceea…

Nu da crezare viselor care vin în contradicţie cu Cuvântul lui Dumnezeu
Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu descoperită pentru toţi oamenii. De aceea, trebuie să verificăm toate visele noastre sau ale altora după Scripturi, cum este scris:

Dacă se va ridica în mijlocul tău un proroc sau un visător de vise care-ţi va vesti un semn sau o minune, şi se va împlini semnul sau minunea aceea de care ţi-a vorbit el zicând: „Haidem după alţi dumnezei” –dumnezei pe care tu nu-i cunoşti –„şi să le slujim!” să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul Dumnezeul vostru vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru. Voi să mergeţi după Domnul Dumnezeul vostru şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi; de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă alipiţi. (Deuteronom 13:1-4)

Doar Dumnezeu dă adevărata interpretare a viselor
Tâlcuirea viselor îi interesează cel mai mult pe oameni şi asta îi motivează să scrie cărţi, să facă pagini de internet, etc. Nu este îngăduit să facem astfel de lucruri. Biblia spune că Dumnezeu i-a dat lui Iosif înţelepciune pentru interpretarea viselor la doi oameni care se aflau în închisoare cu el, în Egipt. Totul s-a întâmplat exact cum a spus Iosif, doar că cel ce a fost eliberat din închisoare a uitat repede de el şi nici măcar nu a pus un cuvânt pentru eliberarea lui Iosif. Domnul însă avea un alt plan. Într-o noapte, faraon, împăratul Egiptului a văzut două vise care l-au înspăimântat. A chemat toţi magii şi toţi înţelepţii Egiptului şi le-a istorisit visele, dar nimeni n-a putut să le tălmăcească. Atunci doar şi-a amintit şi a spus lui faraon de Iosif cel ce fusese în închisoare şi care acum era paharnicul lui faraon.

Faraon a trimis să cheme pe Iosif. L-au scos în grabă din temniţă. Iosif s-a ras, şi-a schimbat hainele şi s-a dus la faraon. Faraon a zis lui Iosif: „Am visat un vis. Nimeni nu l-a putut tălmăci; şi am aflat că tu tălmăceşti un vis îndată după ce l-ai auzit.” Iosif a răspuns lui faraon: „Nu eu! Dumnezeu este Acela care va da un răspuns prielnic lui faraon!” (Geneza 41:14-16)

Vezi că Iosif, care era prooroc, nu şi-a asumat lui interpretările şi a spus clar că va spune doar ceea ce va răspunde Dumnezeu.

Nu putem face mostre (scheme) de interpretare a viselor
Oamenii, posibil în baza observărilor lor, au încercat să facă liste de lucruri visate cărora le dau interpretări standard. Iată câteva care am auzit şi eu în copilărie şi de care mă conduceam până am devenit creştin: dacă visezi şerpi -va fi vânt puternic; dacă visezi câine – te vei întâlni cu un om rău; dacă visezi pe cineva sau pe tine dezbrăcat – te vei îmbolnăvi; dacă visezi pe cineva mireasă sau mire – va muri. Acum, gândiţi-vă ce efect vor avea aceste interpretări de vise asupra celui care crede în ele şi nu cunoaşte Sfintele Scripturi. Nu crede nici odată astfel de interpretări. Dumnezeu nu a lăsat în Sfintele Scripturi vre-o listă de acest fel, ci invers, fiecare vist descris în Sfintele Scripturi a primit o interpretare individuală şi specifică, atunci când Dumnezeu a vrut să dea acea interpretare. Pe proorocul Daniel „Dumnezeu l-a făcut priceput în toate vedeniile şi toate visele” (Daniel 1:17). Dar, Daniel nu a lăsat liste cu vise şi interpretări de care să ne conducem şi nici el nu s-a condus de astfel de liste, ci pentru fiecare vis a primit o interpretare aparte de la Dumnezeu, după ce a cerut-o în rugăciune.

Având în vedere învăţătura lui Dumnezeu scrisă în Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament, nu te lăsa speriat şi robit de interpretările omeneşti ale viselor, dar nici nu nesocoti dacă îţi va vorbi Dumnezeu în vis vre-o dată.

http://www.moldovacrestina.net/doctrina/ce-spune-biblia-despre-vise/

Foarte interesant ,mai ales acum ,cand din ce in ce mai mult apar "profetii" bazate pe rastalmacirea viselor.

Am simtit nevoia sa postez acest subiect de actualitate ,cred eu,dupa o discutie pe chat intre Manulea si Buni (daca retin corect) care intreba "ce certitudine ai ca visele sunt de la Dumnezeu ?

si eu ce am raspuns anuk?ca nu-mi amintesc.Care ar fi concluzia dupa tine?

manuela said:
si eu ce am raspuns anuk?ca nu-mi amintesc.Care ar fi concluzia dupa tine?

O ,doamne Manu ! cum as putea eu sa trag o concluzie?
M-ar bucura daca ai avea tu o opinie si sa o spui ,sa incercam impreuna sa descifram ,daca se poate tainele visului.

Hai sa va dau un caz concret, intamplat mie. Saptamana trecuta, joi spre vineri, am visat-o pe bunica. Parea vie, era vesela, nu mai era slaba ca in ultimii ani de viata. Mi-a spus ”ai grija, ca o sa te supere cineva foarte tare. Sa nu te lasi prada supararii, ca pana la urma o sa fie bine”. Sambata am aflat ceva care m-a afectat rau, luni totul s-a rezolvat.
Cand am probleme mari, care ma preocupa, de obicei o visez pe mama, care imi spune cum sa rezolv problema.
Nu stiu cine imi trimite visele si nici nu ma intereseaza, atata timp cat visele ma ajuta.

Probabil , fiintele dragi te calauzesc . Si cum altfel ar putea sa o faca ,decat prin vis ?
Mi-ar placea sa comunic si eu ,cu cei dragi mie,atunci cand o sa plec pt totdeauna .

Mai stiu un caz (nu e vb de mine), o mama pe moarte, care i-a spus copilului ca abia dupa 7 ani de la moarte il va ajuta. Si asa a fost. Totul s-a naruit dupa moartea mamei. 7 ani s-a chinuit de ajunsese la limita, apoi, exact la 7 ani, dar exact! au inceput sa se schimbe lucrurile in bine.
Poate ca e creierul nostru cel care se agata de niste superstitii, dar unele chiar nu au explicatie.
Anuk, sa vii si pe la mine :)

Nu doresc sa bantui ,doresc (daca s-ar putea) sa vad ce se intampa cu cei care raman ,sa pot sa-i indrum si nu in ultimul rand sunt extrem de curioasa de cum va evolua lumea.

Ghicitul sau divinatia

De la originile ei, omenirea nu a incetat sa creada in parapshihologie. Istoria lumii, contrar informatiilor vehiculate astazi, este profund impregnata de fenomene paranormale si in special de anticiparea viitorului. Mari hotarari si mari descoperiri se datoreaza clarviziunii; de asemenea, s-au facut mari greseli si s-au petrecut numeroase nenorociri din pricina folosirii eronate a puterilor paranormale. Exista chiar o nerabdare, o disperare a oamenilor de a provoca fenomene paranormale prin care sa-si afle sau sa-si controleze destinul.

De la originile ei, omenirea nu a incetat sa creada in parapshihologie. Istoria lumii, contrar informatiilor vehiculate astazi, este profund impregnata de fenomene paranormale si in special de anticiparea viitorului. Mari hotarari si mari descoperiri se datoreaza clarviziunii; de asemenea, s-au facut mari greseli si s-au petrecut numeroase nenorociri din pricina folosirii eronate a puterilor paranormale. Exista chiar o nerabdare, o disperare a oamenilor de a provoca fenomene paranormale prin care sa-si afle sau sa-si controleze destinul.

Exemplul clasic este al regelui Saul din Biblie. Acesta tolera ghicitorii in vise, profetii, precum si interpretarea zarurilor. Dar alungase pe toti ceilalti clarvazatori si pedepsea crunt pe necromanti, adica pe spiritisti si teleplasti. In situatia de mare criza, cand dusmanii ii amenintau tara si tronul, Saul apeleaza insa tocmai la o necromanta, care cheama spiritul profetului Samuel. Este celebrul episod al vrajitoarei din Endor si trebuie notat ca spiritul lui Samuel dezvaluie corect viitorul, deci Biblia certifica valoarea si autenticitatea procedurilor parapsihologice. Numai motive strict religioase au impus interzicerea unor practici paranormale (precum chemarea mortilor) – in niciun caz nu s-a pus problema neincrederii in ele si nici nu s-a demonstrat falsitatea sau netemeinicia lor. Practicate corect, de catre persoane competente, formele de ghicire dau acelasi rezultat ca in Biblie: raspunsuri limpezi si adevarate. De aceea, omenirea va folosi mereu formele de ghicire.

Traditia adevarului ascuns

Diversele forme de ghicire din intreaga istorie a umanitatii sunt manifestari a ceea ce se numeste clarviziune mantica. In genere, nu se ghiceste numai viitorul, ci si trecutul ori prezentul. Dar ghicirea viitorului este cea mai spectaculoasa, cea mai fascinanta si cea mai tragica pentru om. Caracteristica principala a manticii este utilizarea unor procedee si a unor unelte auxiliare, in scopul declansarii clarviziunii. Fenomenul se bazeaza pe asa-zisa “regula a corespondentelor”, conform careia totul este un semn pentru tot. De fapt, majoritatea ghicitorilor pretind ca stiu sa citeasca semnele; la randul lor, aceste semne reprezinta lumea astrala, deoarece lucrurile si faptele de pe Pamant sunt o oglinda secreta a lucrurilor si hotararilor ceresti (adica astrale, subtile). Oricine interpreteaza corect semnele, afla corect deciziile divine, adica patrunde in controlul astral asupra lumii fizice. Sau cel putin, aceasta este pretentia ghicitorilor

Clarviziunea mantica s-a practicat in toata lumea, pe parcursul intregii istorii umane. Ea a creat o prolifica industrie a sarlataniei, insa in formele sale verificate si autentice are rezultate uluitoare. De aceea adevaratii ghicitori au fost inconjurati cu teama si suspiciune, iar arta lor va fi de timpuriu clasificata drept secreta. Chiar vechii egipteni considerau clarviziunea mantica precum si parapshihologia in general, ca pe un domeniu interzis fiintelor obisnuite. Cea de-a patra marturisire a mortului in fata lui Osiris suna astfel: “Nu am cunoscut ceea ce este neingaduit”. Termenul “mantica” inseamna “divinatie”, arta a ghicirii si provine din grecescul mantike. Originea greaca nu este intamplatoare, caci tocmai grecii vor desavarsi, in Europa antica, acest tip de clarviziune. Astfel, Platon s-a ocupat in mod sistematic de arta ghicirii; in linii mari, el distinge doua categorii de divinatii: tipul sanatos, rational si stiintific; si tipul nesanatos, bazat pe extaz, exprimat prin profeti (adica medium-uri) care cad in transa mistica si sunt posedati de zei ori de spirite. Este interesat de remarcat ca la evrei clasificarea era exact invers: profetii sunt considerati “oameni ai lui Dumnezeu”, iar celelalte forme de ghicire raman secundare.

Astazi, domeniul clarviziunii mantice se restrange doar la primul tip al lui Platon, adica la categoria zisa sanatoasa, rationala si stiintifica. In orice caz, este o categorie vasta. Conform unei clasificari grecesti, preluata de Victor Kernbach, din aceasta categorie fac parte: oniromantia (interpretarea viselor), meteoromantia (interpretarea fenomenelor atmosferice), dendromantia (ghicirea viitorului, dupa freamatul copacilor si dupa fosnetul frunzelor); astromantia (ghicirea dupa aspectul si pozitia astrelor), geomantia (ghicirea dupa caracteristicile solului terestru), metoposcopia (interpretarea semnelor fruntii), onomantia (interpretarea literelor care compun numele unei persoane), fiziognomonia (interpretarea formei si trasaturilor fetei); chirognomia (ghicirea dupa forma mainii), empyromantia (ghicirea in foc: dupa flacari, fum si zgomote), hidromantia(ghicirea in apa: dupa cercuri, valuri, limpezime, colorit), ornitomantia (ghicirea dupa specia, zborul si comportamentul pasarilor), hieroscopia (interpretarea aspectului maruntaielor animalelor de sacrificiu), chiromantia (citirea liniilor din palma) si catoptromantia (descifrarea semnelor si prevestirilor aparute in oglinzi)

Desi insiruirea e larga, domeniul manticii este chiar mai cuprinzator: se ghicea si in nisip, si in albusul de ou, in flacara si in comportamentul lumanarii, in aruncarea zarurilor, in bobi, in ace – practic, se ghicea si se poate ghici in orice. Dupa introducerea cafelei in Europa se ghiceste si in zat. Totul poate fi un semn pentru tot. Aceasta conceptie – fundamentala pentru clarviziunea mantica – a aparut odata cu omul; dar intaia ei atestare ne-a parvenit din anticul Babilon. Insusi numele Babilon (bab – ilani) inseamna “poarta a zeilor” si indica limpede relatia dintre astral si terestru. Iata ce spunea Mircea Eliade despre importanta conceptiei asiro-babiloniene despre corespondente: “Numeroase cetati si sanctuare se numeau Legatura cerului cu pamantul. Cu alte cuvinte, omul nu traieste intr-o lume inchisa, despartita de zei, complet izolata de ritmurile cosmice. Mai mult, un sistem de corespondente intre Cer si Pamant facea posibila atat intelegerea realitatilor terestre, cat si “influentarea” lor de catre prototipurile celeste respective. Un exemplu: intrucat fiecarei planete ii corespunde un metal si o culoare, tot ceea ce era colorat se gasea sub “influenta” unei planete. Dar fiecare planeta apartinea unui zeu, care, prin insusi faptul acesta, era reprezentat prin metalul respectiv. Asadar, manuind in chip ritualic un anume obiect de metal sau o piatra semipretioasa de o anume culoare, omul se considera sub protectia unui zeu”.

Matematica destinului

Iata esenta teoriei semnelor si corespondentelor, care sta la baza artei ghicitului. Caci ghicitorul poate citi in carti soarta unei persoane-tinta, tocmai pe temeiul corespondentei dintre semnele si relatiile respectivelor carti cu imaginea si devenirea astrala a numitei persoane. Primele marturii scrise despre practica oficiala si sistematica a divinatiei provin de la akkadieni, urmasii culturali ai sumerienilor. Dam din nou cuvantul lui Mircea Eliade: “numeroase tehnici ale divinatiei, majoritatea lor dezvoltate in epoca akkadiana, permiteau cunoasterea viitorului. Se considera deci ca anumite intamplari nefericite puteau fi evitate. Diversitatea tehnicilor si numarul considerabil al documentelor scrise care ne-au parvenit ne arata prestigiul de care se bucura mantica in toate straturile sociale. Metoda cea mai elaborata era extispicina, adica examinarea maruntaielor victimelor; cea mai putin costisitoare, lecanomantia, consta in a varsa putin ulei in apa, sau invers, si a interpreta “semnele” care se puteau citi in fomele produse de cele doua lichide”.

Urmasii akkadienilor, asiro-babilonienii, vor dezvolta frenetic clarviziunea mantica. Atat de frenetic, incat civilizatia lor va pieri din cauza increderii in prevestiri (incredere excelent exploatata de catre profetii evrei). Cel mai raspandit sistem de divinatie era constituit de examenul ficatului la animale. S-au gasit nespus de multi ficati de argila, minutios impartiti si adnotati cu observatii asupra semnificatiei fiecarei parti. Teoria corespondentelor dintre Cer si Pamant i-a condus pe asiro-babiloniei la intemeierea astrologiei, tehnica de ghicire complexa ce provine din mai simpla astromantie. Astrologia babiloniana interpreta destinul omului dupa pozitia astrelor in momentul nasterii, precum si dupa miscarile, intalnirile si gradatiile culorilor acestor astre. Zodiacul nostru traditional s-a nascut in Babilon; actualele horoscoape sunt mult mai rudimentare decat produsele similare ale babilonienilor.
Asiro-babilonienii au dus domeniul manticii pe culmi greu de egalat. Ei ghiceau in orice, chiar si in miscarile cainilor de pe strada. Pentru exemplificare, vom cita un text cuneiform: “Daca un caine se opreste in fata unui om: o piedica i se va ivi acelui om./ Daca un caine se opreste langa un om: ocrotirea zeului va fi asupra lui./ Daca un caine se culca pe scaunul unui om: sotia lui il va urma intr-o nenorocire./ Daca un caine alb intra intr-un templu: fundatiile templului vor fi durabile. (si invers daca un caine negru intra intr-un templu)". Asiro-babilonienii obtinusera rezultate atat de spectaculoase, incat au uimit intreaga lume civilizata a timpului.

Cuvantul asirian “maga” (adica preot, initiat) va da nastere termenului “magie”; de asemenea, preotii persi vor fi numiti magi. Din randul acestora se vor distinge cei trei magi de la rasarit care au inteles prevestirea nasterii lui Iisus. Totusi, cum se poate citi dupa miscarile unui caine? Oare nu e aberat sau ridicol? Ei bine gandirea matematica actuala a elaborat o teorie a intamplarii care justifica tocmai asemenea forme de ghicire. Matematicienii au demonstrat ca intre doua serii de evenimente independente dar simultane, exista afinitati. Un anumit eveniment are tendinta de a se produce in vecinatatea unui alt eveniment, ca si cand s-ar atrage intre ele. Cu alte cuvinte, e posibil ca un caine sa aiba tendinta de a se aseza in fata unui om pe care il asteapta o incercare grea. Astfel, nimic nu este intamplator iar mantica straveche a babilonienilor isi are rosturile ei atutentice .
Cartile Sibyline

Unul din episoadele cele mai stranii din istoria umanitatii il constituie povestea Cartilor Sibyline. Legenda spune ca o batrana anonima ar fi venit la Tarquinius Superbus, cel de-al saptelea si ultimul rege al Romei, si i-ar fi oferit noua carti mantice si oraculare, la un pret ingrozitor de mare. Acele carti ar fi cuprins interpretarea si prevestirea tuturor evenimentelor posibile si s-ar fi datorat zeilor; totusi, din pricina pretului, Tarquinius ezita sa le cumpere si vrea sa negocieze. In acel moment, batrana arde trei dintre carti. Desi oarecum contrariat, imparatul continua sa se tocmeasca. Ca raspuns, batrana mai arde trei carti. Atunci abia, Tarquinius isi da seama de greseala; el cumpara imediat ultimele trei carti ramase, platind pentru ele pretul cerut initial pe toate noua. Conform versiunii lui Virgiliu, enigmatica batrana era insasi celebra sibila din Cumae.

Importanta acordata de romani celor trei carti sibiline devine uriasa. Ele sunt declarate avutie nationala si sunt plasate, sub paza, in templul lui Jupiter de pe Capitoliu. Nu puteau fi consultate decat in imprejurari dificile, cand se hotara destinul intregului popor. Incendiul catastrofal din anul 83 i.Ch. le va distruge. Dar, printr-un efort exceptional, romanii le reconstituie, si, in anul 76 i.Ch., in cursul unei ceremonii solemne, ele vor fi din nou depuse pe colina Capitoliu. 54 de ani mai tarziu, imparatul Augustus le muta in templul lui Apollo de pe Palatin si numeste un colegiu special, format din zece sacerdoti, pentru a le pazi. Un alt colegiu, format din doi experti, avea sarcina citirii si interpretarii lor. Din nou textele sibiline nu pot fi consultate decat in situatii-limita si numai pe baza deciziei senatului. Dupa 400 de ani, in secolul al IV-lea, un anume Stilico porunceste arderea acestor inestimabile documente. Astfel, ele vor disparea din istorie; ni s-au pastrat doar fragmente insumand cam 70 de versuri din totalul de 1.000 cat cuprindeau in forma reconstituita. Toate cele 70 de versuri pastrate contin profetii perfect adevarate – inclusiv prezicerea venirii lui Iisus Christos si a crucificarii sale.

Povestea cartilor sibiline este edificatoare din multe puncte de vedere. Romanii au fost niste oameni practici, buni agricultori, buni razboinici, buni administratori si buni constructori. In niciun caz nu pot fi banuiti de misticism. Ei bine, tocmai in aceasta civilizatie rationalista si pragmatica se petrece istoria cu cartile sibiline. Odata achizitionate, prin tocmeala de pomina a regelui Tarquinius, textele oraculare vor dobandi un prestigiu imens si vor fi aparate ca un tezaur national. In mod evident, romanii nu le-ar fi tratat astfel daca ele nu si-ar fi dovedit din plin valoarea si utilitatea. Asadar, erau deopotriva considerate puternice si autentice.

Tarotul - Un joc mai aparte

In anul 1377, preotul Johann semnala aparitia unui joc de carti in Germania, despre care sustinea ca “descrie perfect infatisarea actuala a lumii”. Aceasta e prima atestare a tarotului, marele joc divinatoriu din Evul Mediu. Ghicirea in carti practicata astazi reprezinta doar o palida ramasita din arta ezoterica a tarotului. Numele “tarot” vine din latinescul “rota” (roata), dar originea jocului ramane necunoscuta. El a patruns in Europa la inceputul secolului al XIV-lea, probabil adus de arabi sau de calatorii italieni. Oricum, in forma finala, tarotul a inglobat si simbolurile ezoterice europene, mai ales cele gnostice si ermetice. De asemenea, el pastreaza superstitii crestine: arcana fara nume (adica Moartea) are numarul 13, una dintre cifrele blestemate ale crestinilor. Tarotul continea la inceput 78 de carti, organizate in 56 de arcane minore si 22 majore. Arcanele minore cuprind patru serii de 14 carti fiecare. Seriile erau bastonul, cupa, spada si pentagrama (sau dinarul) – care s-au transformat azi in trefla, cupa, pica si caro, culorile jocului modern.

Cele 14 carti aveau in plus, fata de jocul actual, un Cavaler, plasat intre Valet si Dama. Figurile sunt extrase din legendele cavaleresti medievale; atat seriile, cat si numerele au complexe semnificatii ezoterice. Dar partea profunda a tarotului se releva avia prin arcanele majore. Acestea contineau 22 de mari simboluri ezoterice; 21 numerotate (care se puteau grupa dupa cifrele initiative 7 si 3) si una fara numar, numita Nebunun. Fiecare arcana majora poseda o intreaga filosofie, pana si culorile desenului au intelesuri ascunse. Astazi, arcanele majore au disparut complet din jocul de carti – de altminteri, este posibil ca ele sa apartina unei alte traditii, mai vechi decat cea a arcanelor minore. Oricum, ele transmiteau cunoasterea Adevarului ocult. Prima, numita Magicianul (cu care incepea jocul) are urmatorul inteles: lumea vizibila este doar o iluzie.

Este important sa intelegem ca fenomenul ghicitului mantic apare numai acolo unde uneltele si procedeele utilizate raman simple artificii. Raspunsul paranormal nu e in unealta sau procedeu, ci in omul care le manuieste. Precum si in teoria intamplarii. Obiectul folosit in actul ghicirii este doar un “artificiu” care-l ajuta pe ghicitor sa realizeze starea alfa (caracteristica transei). Aceasta este mantica si asa trebuie analizata. Unele procedee de ghicire se sprijina mai mult pe teoria intamplarii – in cazul cartilor de joc. Alte procedee, precum ghicitul in cafea sau in bila de cristal, provin, in primul rand, din realizarea unei stari hipnoide.
Globul de cristal

O alta forma de ghicire bine intiparita in conceptia colectiva mai ales prin promovarea ei mediatica este catoptromantia. Aceasta inseamna ghicirea prin contemplarea suprafetelor reflectorizante: suprafata apei, a oglinzii sau privirea intr-o bila de cristal. Astazi bila de cristal a ajuns celebra, ea devenind un fel de “marca inregistrata” a clarviziunii. Totusi, la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand fenomenul catoptromantic a reintrat in atentia specialistilor, subiectii preferau oglinda. Exista o intreaga doctrina ezoterica referitoare la cristale. Aici s-a dezvoltat spectaculos cristaloscopia, ghicirea in sfera de cristal. Pentru a vedea in cristal, subiectul trebuie sa se plaseze la lumina zilei sau in lumina amurgului, dinaintea sferei care sta izolata pe un fond de stofa neagra. Sfera, al carei diametru este de la 1 la 10 cm, poate fi din sticla alba sau usor colorata, si cel mai bine din cristal de stanca. Se priveste in interiorul sferei.
Dupa putin timp, transparenta pare sa se altereze si viziunile apar. Nimeni nu poate explica mecanismul acestor viziuni. In mod limpede, este vorba despre fenomenul paranormal al clarviziunii. La randul lui, fenomenul pare facilitat de forma unor obiecte si de insusirile unor substante. In cazul nostru, forma sferei, izolarea ei pe fundalul negru, unghiul de cadere al luminii joaca un rol important. La fel, transparenta sticlei si a cristalului. Toate acestea induc in subiect starea alba. Imaginile obtinute in cristal au consistenta realitatii: pot fi observate de asistenti, pot fi marite sau micsorate. Evident, sfera de cristal este doar un artificiu, forta paranormala sta in subiect, nu in obiect, dar subiectul nu isi poate manifesta puterile decat cu ajutorul “artificiului”.

Stigmatizare

Pana la urma, inca din perioada romana, expertii in mantica au ajuns sa fie socotiti vrajitori. Primii imparati crestini au interzis practicile mantice ale antichitatii. Este interesanta aceasta reactie impotriva clarviziunii, pe care a adus-o crestinismul. Ea nu provine din doctrina crestina, caci Iisus insusi a practicat clarviziunea, chiar daca nu a avut nevoie de uneltele ajutatoare ale manticii. Pe de alta parte, ea nu apartine nici civilizatiei greco-romane. Grecii foloseau masiv atat profetia cat si clarviziunea mantica in celebrele lor oracole. Romanii posedau chiar un colegiu augural, in cadrul caruia sase preoti interpretau vointa zeilor dupa zborul pasarilor si dusesera aceasta ramura a manticii pana aproape de rigoarea unui sistem stiintific. Totusi, mai intai Tiberiu, apoi imparatii crestini vor interzice ferm arta ghicirii si-i vor persecuta pe clarvazatori numindu-i sarlatani si vrajitori. De ce? Intrebarea nu este deloc simpla. Un prim raspuns vine tocmai din valoarea clarviziunii mantice: dezvaluind viitorul, ea dezvaluie frecvent primejdiile acestui viitor.

Imediat, omul apeleaza la magie, sperand sa le inlature. Dar magia este in general neputincioasa in fata destinului, iar nenorocirea prezisa se intampla. In acest caz, clarviziunea mantica nu aduce un bine si nicio alinare, ea mareste angoasa sufletului si il descurajeaza. Spre edificare, ganditi-va cum ar fi daca ati afla ca veti muri maine. A doua explicatie pentru interzicerea manticii vine din invazia de sarlatani care, prefacandu-se clarvazatori, au profitat mereu de credulitatea populara, exploatand-o in fel si chip. In fine, a treia varianta deriva din nelinistea conducatorilor lumii dinaintea fortei paranormale si din incercarea – reluata periodic – de a oculta Adevarul pentru a-l manipula ori, macar, a-l ignora. Dar, indiferent de tentativele de a o interzice si de cauzele lor, clarviziunea mantica a continuat sa se manifeste si, chiar, sa se diversifice. In acest, se poate afirma ca fiecare epoca istorica a avut propriile sale preferinte in privinta procedeelor folosite.

http://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/fenomenele-paranormale/4609899-ghicitul-sau-divinatia

http://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/fenomenele-paranormale/4609899-ghicitul-sau-divinatia

Attachments

• ghicit[1].jpg
    ghicit[1].jpg
    20.1 KB · Views: 1
  • chiromantie[1].jpg
    chiromantie[1].jpg
    98 KB · Views: 1
  • sumerian[1].jpg
    sumerian[1].jpg
    36.2 KB · Views: 1
  • zodiac[1].jpg
    zodiac[1].jpg
    64.7 KB · Views: 1
  • sibyle[1].jpg
    sibyle[1].jpg
    88.1 KB · Views: 1
  • tarot[1].jpg
    tarot[1].jpg
    48.4 KB · Views: 1
  • glob[1].jpg
    glob[1].jpg
    21.8 KB · Views: 1
Vise, vise, vise

Introducere: Visam ceea ce-am fost, visam ceea ce-am vrea sa fim, visam ceea ce ne spune Dumnezeu. Cineva m-a intrebat de ce la noi, la baptisti, nimeni nu vorbeste despre vise. Am sa incerc sa o fac acum, dupa ce am cercetat putin acest subiect si mi-am facut cat de cat o parere personala.

Vise, vise, vise …

Nu, nu-i vorba de visele pentru implinirea carora trudim de dimineata pana seara, ci de acelea pe care le traim in timpul odihnei de seara pana dimineata. De unde vin aceste vise? Ce mesaj au ele? Ce putem sa invatam din ele? Cat de mult trebuie sa ne lasam influentati de mesajul lor?

Oamenii au diferite pareri si diferite atitudini in problema viselor. Unii le ignora pur si simplu, altii le noteaza, le interpreteaza si le trambiteaza ca pe niste comunicari supranaturale. Tatal meu, Vasile Branzei n-a crezut niciodata in valabilitatea viselor. Mama mea insa, Carolina Branzei, l-a facut sa se clatine in aceasta convingere nu cu argument teologice, ci pentru ca unele din visele ei au avut incapatanarea … sa se implineasca. Ce spune despre aceasta problema Biblia, cartea pe care ne-a lasat-o Dumnezeu ca sa-L intelegem pe El si ca sa ne intelegem pe noi insine?

Ei bine, Biblia ne spune ca aceste vise pot avea cauze diferite: cauze biologice, cauze psihologice, cauze teologice. Sa le luam pe rand … sau mai bine sa incercam mai intai sa vedem ce sunt visele.

Care este definitia unui vis?

Un vis este o serie de ganduri, imagini si emotii experimentate in timpul somnului. In medicina, visul este definit ca o punte de legatura intre senzatiile constiente si memorie, un rezultat construit in jurul a ceea ce am experimentat, ce am vazut si auzit in starea de veghe. Inteles astfel, visul este un fel de ecou care apare in starea de somn al realitatii traite in starea de veghe.

Medicina moderna a pus la punct niste laboratoare unde se studiaza … somnul. Nu, personalul de acolo nu doarme cu coatele pe masa si nu-si primeste salariul … ca prin somn, conform observatiei care spune ca angajatii de la Stat … stau. De dormit, dorm pacientii, care vin acolo sa scape de sindromul insomniei si al altor tulburari de somn. Aceste laboratoare de specialitate au dovedit ca fiecare om viseaza una pana la doua ore in timpul somnului de noapte. Visele se formeaza in mintea noastra intr-o anumita perioada a somnului cunoscuta sub denumirea de “alfa” sau somnul foarte superficial. La fiecare 90-110 minute somnul nostru incepe cu nivelul alfa dupa care trece intr-un nivel mai profund, numit “tetha” si se cufunda apoi la un nivel si mai adanc numit “delta” (numarul acestor etapele difera de la o scoala medical, la alta). La sfarsitul acestui “ciclu al somnului” de 90-110 de minute, fiecare om revine la nivelul de somn de tip “alfa”, unde are o perioada scurta de cinci minute de vise. Cand urmatorul ciclu de 90-110 de minute ajunge iar la nivelul “alfa” perioada de vise este de 10 minute. A treia oara cand se ajunge la nivelul “alfa” perioada de vise se mareste la aproximativ cincisprezece minute si asa mai departe. Daca persoana respectiva doarme opt ore, ultima ora de somn sunt petrecute aproape in intregime in … lumea viselor. Adunate la un loc, perioadele petrecute la nivelul “alfa” sunt deci de aproximativ doua ore pentru o persoana care doarme in mod obisnuit un somn continuu de opt ore. In faza “delta”, cea cu somn adanc si fara vise, unde biomagnetice “mangaie” creierul cu orata de un ape secunda, cam de 1.000 de ori pe noapte. Faza “delta” ocupa cam 20 la suta din durata somnului. Specialistii n-au descifrat inca mecanismul somnului si nici care este natura si influenta acestor unde biomagnetice asupra sistemului nervos.

La nivelul de somn “alfa” se observa acea rapida miscare a globurilor ocular (RMO), o intensificare a activitatii creierului, o accelerare a ritmului de respiratie si o relaxare aproape totala a muschilor. Asa cum o arata si numirea, ea este caracterizata printr-o inexplicabila miscare a ochilor sub plapuma pleoapelor. Este ca si cum organismul ar urmari scenele unui film proiectat inauntrul pleoapelor si-si misca ochii ca sa urmareasca “actiunea”. Urmarind si masurand ce se intampla in aceasta perioada “alfa” a somnului, medicii au putut determina in laboratoarele de somn cat si cand visam in timpul noptii. Creierul are o capacitate ne’nteleasa de a decupla sistemul locomotor de activitatea sa interna pe timpul viselor, “paralizand” vremelnic organismul. Altfel, in faza de vise am da din maini si din picioare ca un insomniac sau ca un robot telecomandat. Specialistii au facut aceasta experienta cu o pisica la care i-au suspendat “decuplatorul” si pisica a inceput sa alerge besmetica prin laborator. Paradoxal, din cauza acestei “decuplari” de scurta durata a sistemului locomotor, perioada viselor este si cea mai odihnitoare, desi noua ni se pare ca in celelalte am dormit “ca un bustean”.

Una din cele mai surprinzatoare descoperiri ale lor este ca daca il trezesc pe pacient ori de cate ori el intra intr-o perioada de somn la nivelul “alfa”, impiedicand astfel trairea viselor, dupa cateva nopti, persoana incepe sa dea semne de foarte accentuata oboseala nervoasa si chiar depresie. Este foarte clar ca visele fac parte dintr-un proces strict necesar al relaxarii noastre, dintr-un mecanism de eliberare a unor tensiuni launtrice sufletesti care ne ajuta sa ne pastram echilibrul sufletesc si sanatatea mentala. Visele pot fi considerate paznicii starii noastre de bunastare emotionala si mentala.

Dupa ce am vazut ca visele fac parte din mecanismele pe care le-a asezat Dumnezeu prin creatie in structura fiintei noastre, se cuvine sa ne intrebam: care este natura, motivatia si mesajul viselor noastre.

Biblia ne spune ca exista trei astfel de categorii: vise produse de stimuli biologici, vise produse de stimuli psihologici si vise pe care nu le putem intelege si explica decat in termeni teologici.

1. Cauze biologice

Biblia ne spune ca unele vise sunt rezultatul felului in care lucreaza organele sistemelor noastre digestiv si nervos:

Isaia 29:8 ”Dupa cum cel flamand viseaza ca mananca si se trezeste cu stomacul gol, si, dupa cum cel insetat viseaza ca bea si se trezeste stors de puteri si cu setea nestamparata: tot asa va fi si cu multimea neamurilor care vor veni sa lupte impotriva muntelui Sionului.” Este firesc sa visezi ca stai la o masa imbelsugata atunci cand te-ai culcat flamand. La fel de firesc este sa visezi ca-ti cad dintii daca suferi de paradontoza. Cei cu tulburari respiratorii viseaza ca se sufoca, iar cei care dorm in frig se viseaza in fata unor semineuri dogoritoare. Astfel de manifestari sunt cat se poate de normale si foarte usor explicabile. Visele din categoria aceasta nu au in ele un mesaj, ci numai un fel de diagnostic, un fel de marturie a dificultatilor prin care trecem.

Ele pot fi si o recapitulare a evenimentelor pe care le-am trait. Subiectele viselor de amintire ne pot readuce pe ecranul mintii lucruri din cea mai frageda pruncie. Este o dovada ca undeva in adancul fiintei noastre exista o inregistrare a intregii noastre vieti, cu evenimentele ei placute sau neplacute, cu vorbele pe care le-am rostit si chiar si cu gandurile care ne-au trecut vreodata prin minte. Biblia ne anunta ca toate acestea vor fi examinate la marea judecata de la urma:

“Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor, pe care-l vor fi rostit” (Mat. 12:35-36; Iuda 1:15).

“De aceea sa nu judecati nimic inainte de vreme, pana va veni Domnul, care va scoate la lumina lucrurile ascunse in intuneric si va descoperi gandurile inimilor. Atunci, fiecare isi va capata lauda de la Dumnezeu” (1 Corinteni 4:5).

O confirmare despre posibilitatea reamintirii tuturor lucrurilor pe care le-am experimentat este experienta celor care, in moment de mare soc sau criza “si-au vazut toata viata trecandu-le pe dinaintea ochilor”. O astfel de experienta nu este altceva decat un vis recapitulativ rulat la viteza maxima …

2. Cauze psihologice

Emerson, unul din marii poeti ai Americii, sustine ca “visele poseda o autenticitate intrinseca si o mare doza de adevar despre noi insine … Ele plutesc deasupra realitatii, nefiind prin aceasta nereale, ci apartinand unui strat superior realitatii, din multe puncte de vedere, mai real decat realitatea insasi. Abilitatile noastre nocturne din vise depasesc cu mult capacitatile noastre din starea de trezie. Visele elibereaza o abundenta si o fluenta pe care n-o avem in evolutia noastra din timpul zilei. … Un om perspicace si intelept va sti sa acorde o atentie deosebita propriilor lui vise, pentru ca ele ii pun la dispozitie o materie extraordinar de autentica despre propria personalitate, nu in detaliile ei, ci in aspectul ei calitativ.” Parafrazandu-l am putea spune: “Cine reuseste sa-si aminteasca visele si sa le inteleaga este un om care reuseste sa-si priveasca in oglinda sufletul …”. Fratele Richard {urmbrand avea obiceiul sa doarma cu hartie si creion pe masuta de la capatul patului. (… din Amintiri cu Sfinti)

Tatal meu, chiar si dupa cativa ani buni de la moartea mamei mele a continuat sa o viseze aproape in fiecare noapte. Este una din cele mai frumoase povesti de dragoste pe care le cunosc. Dansul abea astepta sa mearga la culcare, iar dimineata ii parea rau ca trebuie sa se trezeasca.

Pe de alta parte, cam toti cei care am plecat foarte greu din Romania, mai ales cei care au trecut prin traumele fugii peste frontiera si ale puscariilor din Iugoslavia sau ale lagarelor de refugiati am visat ani de zile ca eram iar in Romania si nu mai puteam reveni in America. Veritabile cosmare! Eu, de exemplu, am tot visat ca ma intorsesem in tara ca sa-l ajut la o teza pe prietenul si colegul meu de banca. Ma trezeam de fiecare data leoarca de sudoare, in panica celui care facuse cea mai mare prostie din viata lui si acum nu mai putea sa iasa din Romania. Fiecare trezire dintr-un astfel de vis imi aducea dimineata aceiasi bucurie imensa pe care o simtisem pentru prima data cand aterizasem la Detroit, in Michigan.

“Caci, daca visurile se nasc din multimea grijilor, prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor” (Eclesiastul 5:3).

“Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: „Nu va lasati amagiti de prorocii vostri, care sunt in mijlocul vostru, nici de ghicitorii vostri; n-ascultati nici de visatorii vostri, ale caror visuri voi le pricinuiti!” (Ieremia 29:8).

Cei familiarizati cu visele nascute din cause biologice si psihologice ne indeamna sa fim prudenti si sa nu punem un pret prea mare pe vise. Aceasta parere a fost impartasita si de inteleptul Solomon:

Eclesiastul 5:7 ”Caci, daca este desertaciune in multimea visurilor, nu mai putin este si in multimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu”.

Despre cauzele psihologice ale viselor n-au aflat doar oamenii de stiinta de azi. Biblia ne spune ca aceiasi convingere o aveau si cei din familia patriarhului Iacov. Atunci cand praslea familiei le-a istorisit fratilor si parintilor lui doua din visele pe care le-a avut, Iosif s-a pomenit banuit pe nedrept de porniri vanitoase, nesabuite nascute in mintea unui copil prea rasfatat:

“Israel il iubea pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca il nascuse la batranete; si i-a facut o haina pestrita. Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decat pe ei toti si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nici o vorba prieteneasca. Iosif a visat un vis si l-a istorisit fratilor sai, care l-au urat si mai mult. El le-a zis: „Ia ascultati ce vis am visat! Noi eram la legatul snopilor in mijlocul campului; si iata ca snopul meu s-a ridicat si a stat in picioare; iar snopii vostri l-au inconjurat si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.”

Fratii lui i-au zis: „Doar n-ai sa imparatesti tu peste noi? Doar n-ai sa ne carmuiesti tu pe noi?” Şi l-au urat si mai mult din pricina visurilor lui si din pricina cuvintelor lui.

Iosif a mai visat un alt vis si l-a istorisit fratilor sai. El a zis: „Am mai visat un vis! Soarele, luna si unsprezece stele se aruncau cu fata la pamant inaintea mea.” L-a istorisit tatalui sau si fratilor sai. Tatal sau l-a mustrat si i-a zis: „Ce inseamna visul acesta pe care l-ai visat? Nu cumva vom veni, eu, mama ta si fratii tai sa ne aruncam cu fata la pamant inaintea ta?”

Fratii sai au inceput sa-l pizmuiasca; dar tatal sau a tinut minte lucrurile acestea” (Gen. 37:3-11).

Este clar ca fratii lui Iosif au clasificat visele lui ca fiind din categoria celor cu cause psihologice. Din acest motiv s-au grabit sa-l mustre, sa-l dusmaneasca si sa-l porecleasca in batjocora “Fauritorul de vise”.

“Iosif s-a dus dupa fratii sai si i-a gasit la Dotan. Ei l-au zarit de departe si, pana sa se apropie de ei, s-au sfatuit sa-l omoare.” Ei au zis unul catre altul: „Iata ca vine fauritorul de visuri! Veniti acum, sa-l omoram si sa-l aruncam intr-una din aceste gropi; vom spune ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui.” (Gen. 37:17-20).

Cei din familia lui Iosif n-aveau de unde sa stie ca era vorba de o cu totul alta explicatie si ca Dumnezeu anunta cu mult inainte destinul singular pe care-l va avea acest copil si modul minunat in care-si va salva el familia. Visele lui Iosif nu izvorau din dorinta lui de inaltare personala lui, ci dintr-o cu totul alta cauza ...

3. Cauze teologice

Suntem o masinarie facuta de Dumnezeu si El o poate manevra pana in cele mai mici amanunte. Creatorul poate comunica cu sufletul uman in toate straturile sufletului uman: constient, inconstient si subconstient.

In Vechiul Testament, cel mai des intalnit caracter al unui vis este acela de “mesaj din partea lui Dumnezeu”.

“Ascultati bine ce va spun! Cand va fi printer voi un prooroc, Eu, Domnul ma descopar lui printr-un vis … “(Num. 12:6).

In sensul acesta, “Dumnezeu a venit la Abimelec” si i-a vorbit (Gen. 20:3), “a vorbit printr-un inger al Domnlui” cu Iacov (Gen. 31:10-11), a “a venit si i-a vorbit lui Laban” (Gen. 31:24) si I s-a aratat lui Solomon (1 Regi 3:5).

Dumnezeu vorbeste cui vrea si numai atunci cand vrea El. Comunicarea prin vise nu a fost restransa la aria poporului lui Dumnezeu. Faraonul Egiptului a avut vise din partea lui Dumnezeu (Gen. 41). Doi slujitori ai lui au avut si ei vise cauzate de Dumnezeu (Gen. 40). Iosif a primit intelepciunea de a talmaci aceste vise pentru cei care le primisera.

Ghedeon afost intarit de un vis pe care l-a avut unul din dusmanii poporului lui Dumnezeu (Jud. 7:13-15). Solomon a avut un dialog profitabil cu Dumnezeu in vis (1 Regi 3:5-15). In Babilon, ca odinioara Iosif in Egipt, Daniel a primit de la Dumnezeu darul de a talmaci visurile (Daniel 1:17). A fost nevoie de un om ca acesta pentru ca Dumnezeu a avut de gand sa-i dea niste vise formidabile lui Nebucadnetar, stapanul lumii de atunci (Daniel 2, 4). Vise si vedenii au primit toti profetii ale caror carti le putem citi in sectiunea profetica a Vechiului Testament.

Nu tot ce este supranatural este insa si … dumnezeiesc. Si Diavolul este supranatural, de aceea, anumite vise pot fi si de natura demonica. Patriarhul Iov a avut astfel de experiente: “Cand zic: „Patul ma va usura, culcusul imi va alina durerile” atunci ma inspaimanti prin visuri, ma ingrozesti prin vedenii” (Iov 7:13).

Majoritatea oamenilor au trait cosmare. Unele au fost de-a dreptul inspaimantatoare. Tatal meu mi-a povestit ca s-a luptat o noapte intreaga cu Satan si cu demoni care cautau sa-l tina legat de pat si sa-l omoare. A scapat doar dupa o lupta teribila si numai dupa ce a rostit cu toata credinta Numele de biruitor al Domnului Isus Christos.

Ceva asemanator este descris in cartea lui Iov: “Un cuvant s-a furisat pana la mine si urechea mea i-a prins sunetele usoare. În clipa cand vedeniile de noapte framanta gandul, cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, m-a apucat groaza si spaima si toate oasele mi-au tremurat. Un duh a trecut pe langa mine,... Tot parul mi s-a zbarlit ...” (Iov 4:12-15).

Cartea patriarhului Iov contine un alt pasaj major despre sursa si semnificatia viselor cu cause teologice. Elihu, acest purtator de cuvant al Duhului Sfant, ne explica o lucrare tainica de “reprogramare” mentala a constiintei pe care o face in mod tainic Dumnezeu prin visele din timpul noptii. Asemenea unui specialist in computer, Dumnezeu “reformeaza” starturile adanci ale gandirii si ale constiintei noastre:

“El vorbeste prin visuri, prin vedenii de noapte, cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, cand dorm in patul lor. Atunci El le da instiintari, si le intipareste invataturile Lui, ca sa abata pe om de la rau, si sa-l fereasca de mandrie, ca sa-i pazeasca sufletul de groapa si viata de loviturile sabiei” (Iov 32:15-18).

Oamenii au observat ca “noaptea este un sfetnic bun”. Ce nu stiu ei, spune Elihu, este ca observatia aceasta este adevarata pentru ca in timpul noptii, pe durata somnului, Dumnezeu “’ntipareste invataturile Lui” in constiinta lor “ca sa abata pe om de la rau, si sa-l fereasca de mandrie, ca sa-i pazeasca sufletul de groapa si viata de loviturile sabiei.” In Noul Testament, apostolul Pavel confirma importanta lucrarii constiintei in luarea deciziilor de viata:

“Pentru ca nu cei ce aud Legea, sunt neprihaniti inaintea lui Dumnezeu, ci cei ce implinesc legea aceasta, vor fi socotiti neprihaniti. Cand Neamurile, cu toate ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, isi sunt singuri lege; si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gandurile lor, care sau se invinovatesc sau se dezvinovatesc intre ele. Şi faptul acesta se va vedea in ziua cand, dupa Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Christos, lucrurile ascunse ale oamenilor” (Rom. 2:13-16).

Visele nu sunt o cale garantata pentru aflarea voiei lui Dumnezeu. Nu-L putem forta pe Dumnezeu sa ne vorbeasca. Aceasta a fost experienta imparatului Saul: “Saul a intrebat pe Domnul si Domnul nu i-a raspuns nici prin vise, nici prin Urim, nici prin proroci” (1 Samuel 28:6).

Avand in vedere abundenta de vise inregistrate in Vechiul Testament, trebuie sa luam in considerare si avertizarea data de Dumnezeu impotriva “falsificatorilor de vise”. Pericolul a fost mare, tentatia irezistibila pentru multi, iar pedeapsa hotarata de Dumnezeu pentru astfel de cazuri a fost categorica:

“Daca se va ridica in mijlocul tau un proroc sau un visator de vise care-ti va vesti un semn sau o minune, … zicand: “Haidem dupa alti dumnezei”, dumnezei pe care tu nu ii cunosti, “si sa le slujim lor” … sa n-asculti cuvintele acelui proroc sau visator de vise, caci Domnul, Dumnezeul vostru, va pune la incercare ca sa stie daca iubiti pe Domnul, Dumnezeul vostru, din toata inima voastra si din tot sufletul vostru. … Prorocul sau visatorul acela de vise sa fie pedepsit cu moartea, caci a vorbit de razvratire impotriva Domnului, Dumnezeului vostru, care v-a scos din tara Egiptului si v-a izbavit din casa robiei si a voit sa te abata de la calea in care ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau, sa umbli. Sa scoti astfel raul din mijlocul tau” (Deut 13:1-5).

Pentru ca pericolul era mortal, si pedeapsa aplicata trebuia sa fie cu moartea.

In mai toate vremurile de decadenta spirituala si morala au existat astfel de oameni care au starnit mania lui Dumnezeu pentru falsitatea lucrarii lor: „Am auzit ce spun prorocii, care prorocesc minciuni in Numele Meu, zicand: „Am avut un vis! Am visat un vis!” … Prorocul, care a avut un vis, sa istoriseasca visul acesta si cine a auzit Cuvantul Meu, sa spuna intocmai Cuvantul Meu! „Pentru ce sa amesteci paiele cu graul? zice Domnul … Iata, zice Domnul, am necaz pe cei ce prorocesc vise neadevarate, care le istorisesc si ratacesc pe poporul Meu, cu minciunile si cu indrazneala lor; nu i-am trimis Eu, nu Eu le-am dat porunca si nu sunt de nici un folos poporului acestuia, zice Domnul” (Ieremia 23:25, 28, 32).

“Caci terafimii vorbesc nimicuri, ghicitorii prorocesc minciuni, visurile mint si mangaie cu desertaciuni. De aceea, ei ratacesc ca o turma, sunt nenorociti, pentru ca n-au pastor” (Zaharia 10:2).

In Noul Testament, din categoria viselor cu caracter sau origine teologica putem aminti visele de instiintare pe care le-a avut Iosif, logodnicul Mariei cu privire la pruncul Isus (Mat. 1:20-21; 2:13; 2:19; 2:22).

Un vis de avertizare l-a avut nevasta lui Pilat in timpul procesului Domnului Isus (Matei 27:19).

Revarsarea Duhului Sfant la Rusalii si fenomenele extraordinare de care a fost insotita este explicata ca o oferta facuta de Dumnezeu pentru intrarea in finalul istoric anuntat prin profetul Ioel:

“Oamenii acestia nu sunt beti, cum va inchipuiti voi, caci nu este decat al treilea ceas din zi. Ci aceasta este ce a fost spus prin prorocul Ioel: „În zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor proroci, tinerii vostri vor avea vedenii si batranii vostri vor visa visuri! Da, chiar si peste robii Mei si peste roabele Mele voi turna, in zilele acelea, din Duhul Meu si vor proroci. Voi face sa se arate semne sus in cer si minuni jos pe pamant, sange, foc si un vartej de fum; soarele se va preface in intuneric si luna in sange, inainte ca sa vina ziua Domnului, ziua aceea mare si stralucita. Atunci oricine va chema Numele Domnului, va fi mantuit” (Fapte 2:15-21).

Din pacate, evreii nu s-au pocait de raul pe care-l facusera prin rastignirea lui Isus si “vremurile de inviorare” promise n-au putut veni, ci-si asteapta inca o implinire viitoare (Fapte 3:12-26).

Evanghelistul Filip a primit printr-un inger instiintarea de a merge spre intalnirea cu famenul etiopian (Fapte 8:26). Anania s-a lasat cu greu convins de un asemenea vis-vedenie care-l trimitea sa-i vorbeasca prigonitorului Saul din Tars despre planurile pe care le avea Dumnezeu cu el in vestirea Evangheliei (Fapte 9:10-16). Sutasul Corneliu a primit intr-un vis-vedenie porunca de a-l chema pe Petru ca sa primeasca mantuirea si botezul prin Evanghelia Domnului Isus (Fapte 10:3-6). Tot printr-un vis-vedenia a trebuit sa fie pregatit si Petru pentru aceasta nemaiauzita lucrare printre cei netaiati imprejur (Fapte 10:9-20). Un vis de descoperire profetica l-a avut si proorocul Agag care a vestit “Ca va fi o foamete mare in toata lumea. Si a si fost in adevar, in zilele imparatului Claudiu” (Fapte 11:27-28).

Apostolul Pavel a avut parte de niste vise-vedenii care l-au directionat in lucrarea lui misionara spre teritoriile neevanghelizate ale Europei: “Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia sta in picioare si i-a facut urmatoarea rugaminte: “treci in Macedonia si ajuta-ne!” (Fapte 16:9).

Cand greutatile din Corint il faceau pe Pavel sa se gandeasca sa plece de acolo, Dumnezeu l-a convins sa ramana tot printr-un astfel de vis-vedenie: “ Noaptea, Domnul i-a zis lui Pavel intr-o vedenie: „Nu te teme; ci vorbeste si nu tacea, caci Eu sunt cu tine; si nimeni nu va pune mana pe tine, ca sa-ti faca rau: vorbeste, fiindca am mult norod in aceasta cetate” (Fapte 19:9-10).

De fapt, foarte multe pasaje biblice dovedesc ca termenul de vis si acela de vedenie erau echivalente in gandirea poporului lui Dumnezeu. Aceasta asociere de termeni este intalnita si in Fapte 23:11, unde, dupa ce fusese prins de iudei si dat pe mainile dregatorilor romani, Pavel este instiintat de Dumnezeu ca misiunea lui printre evrei se apropie de sfarsit si ca va trebui sa plece din Israel ca sa marturiseasca despre Domnul Isus la Roma: “În noaptea urmatoare, Domnul s-a aratat lui Pavel si i-a zis: „Îndrazneste, Pavele; caci, dupa cum ai marturisit despre Mine in Ierusalim, tot asa trebuie sa marturisesti si in Roma” (Fapte 23:11).

O carte intreaga a Noului Testament, a fost scrisa ca o inregistrare a unor imagini mentale primite de apostolul Ioan cand era exilat pe insula Patmos pentru credinta crestina.

Consideratii finale (unde fiecare trebuie sa tragem niste concluzii)

1. Incontestabil, visele sunt o realitate din viata copiilor lui Dumnezeu, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament.

2. Ca fenomene necontrolate rational, visele pot avea cel putin trei cauze diferite: biologice, psihologice si teologice.

3. Biblia contine si relatari pozitive despre vise, dar si avertizari foarte categorice impotriva lor, informandu-ne despre posibilitatea pervertirii mesajului lor prin contaminarea cu factorii decadentei umane si chiar cu factori de inselare demonica.

4. Ca metoda de revelare si de cunoasterea voiei lui Dumnezeu, visele sunt inferioare Scripturii si trebuiesc subordonate ei. Daca ar fi fost altfel, Dumnezeu nu s-ar mai fi ostenit sa ne dea Biblia si sa se ingrijeasca de traducerea ei in atatea limbi de pe fata pamantului. Calea calauzirii prin visuri ar fi fost mult mai usoara si mai la indemana fiecarui om. Ar fi fost insa si mult mai … periculoasa. Asa cum am aratat deja, visele noastre pot avea cauze multiple. Dupa cum nu tot ce zboara se mananca, nici tot ce visam nu “vine de la Domnul”. Varietatea de proveniente ale viselor subliniaza si mai mult ca ele nu sunt o cale incontestabila de cunoasterea voiei lui Dumnezeu. Majoritatea viselor sunt trairi la nivelul psihicului, reactii la solicitarile vietii si limpeziri ale proceselor noastre mentale tulburate de confuziile de peste zi. Visele sunt afectate de factori subiectivi si pot produce multa confuzie. Dumnezeu a gasit cu cale sa ne lase la dispozitie marturia obiectiva a Cuvantului revelat si scris pe paginile Scripturii.

5. In vechime, Dumnezeu le-a poruncit celor din Israel sa arate prudenta si discernamant in ceea ce priveste sursa si interpretarile viselor. Asa cum am vazut deja, ele pot fi reflexii ale propriei personalitati, efecte ale tulburarilor de metabolism sau chiar pot avea origini demonice (Ier. 23:28). Dumnezeu le-a spus evreilor sa-si verifice intotdeauna visele cu standardul absolut al poruncilor lui Dumnezeu (Deut. 13:1-5).

6. Vise cu continut “teologic” ar insemna astazi o continuare a “revelatiei” Scripturilor si ar nega invatatura despre canonul complet al Bibliei, asa cum o cunoastem noi astazi. Continutul unor astfel de vise ar trebui colectionat ca o “completare” la continutului Noului Testament. Asa ceva ar fi sinonim sau cu valoarea “traditiei” privita de Biserica ortodoxa ca o completare si chiar corectare a revelatiei scrise. Asa ceva ar valida activitatea si invatatura lui Mahomed, profetul lui Alah care sustine ca a primit continutul Coranului prin niste vise avute intr-un rastimp de 23 de ani. Islamul nu contesta valoarea Vechiului si Noului Testament, dar le trece prin validarea sau infirmarea adusa de continutul ultimei revelatii daruite de Dumnezeu prin “visele lui Mahomed”. Se intelege de la sine ca nu putem sa fim de acord cu plasarea viselor cu caracter teologic pe acelasi plan valoric cu revelatia scrisa in canonul Bibliei.

7. Revelatia Scripturilor este definitiva si deplina. Visele au fost un instrument de calauzire mai ales pentru vremea cand oamenii nu aveau la indemana Cuvantul scris, asa cum il avem noi astazi. Desi credem in probabilitatea impliniri viitoare a profetiei lui Ioel ca semn al vremii sfarsitului, norma generala pentru Biserica crestina de azi, nu pentru poporul Israel, este mesajul Scripturilor: “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” (Tim. 3:16-17).

8. Este intelept sa nu luam niciodata hotarari majore bazate doar pe continutul unui vis pe care l-am avut noaptea. Un astfel de vis trebuie verificat daca se armonizeaza cu intreaga revelatie scrisa a Scripturilor, cu sfatul unor oameni spirituali pe care ii respectam si mai ales cu parerea parintilor sau a celorlalti copii ai lui Dumnezeu cu care El ne-a asezat sa traim si sa calatorim impreuna prin viata. Verificati intotdeauna daca aveti “pacea care intrece orice pricepere” in hotararile luate si nu va lasati purtati incoace si incolo de impulsuri violente si porniri necontrolate.

Prin anul 1980, cineva lansase zvonul ca se va scufunda California. Ziarele si emisiunile de televiziune publicau tot felul de reportaje despre o anumita aliniere a planetelor si tot felul de “specialisti” profeteau catastrofe inspaimantatoare. In psihoza generala, intr-o biserica romana din Los Angeles, o femeie care se pretindea profetesa s-a ridicat in cadrul unei adunari crestine si a spus ceva de genul: “poporul Meu, vreau sa te scap pentru ca te iubesc. Nu vreau sa te pedepsesc atunci cand voi pedepsi pacatul oamenilor din aceste locuri. Fa-ti bagajele si pleaca spre Portland, Oregon.” Aproape intreaga Biserica a ascultat acest anunt profetic si s-au mutat la Portland. Nu s-a intamplat nimic. Planetele si-au vazut de mersul lor, iar California a ramas un tinut unic si binecuvantat acolo unde o stie toata lumea. Ironia mare este ca si femeia care a facut atunci profetia … a ramas si ea tot in Los Angeles.

Apostolul Ioan le scris celor din vremea lui, “Fratilor sa nu dati crezare oricarui duh, ci sa cercetati daca …, caci in lume au iesit …mincinosi. “ Parafrazand mesajul lui Ioan, incheiem acest mic studiu spunand si noi: “Fratilor, visele sunt o parte din existenta si din trairile noastre; numai … nu dati crezare oricarui vis, ci cercetati totul si opriti doar ce este bun.”

http://www.roboam.com/predici/vise.htm

CE SPUNE BIBLIA DESPRE TALMACIREA VISELOR?

Visele nu lasă indiferenţi pe oameni

Aceasta este o realitate dovedită şi de mesajul pe care l-am primit. Oamenii devin alarmaţi de ceea ce visează şi doresc să ştie ce vor să însemne acestea vise. Astfel, au apărut dicţionare de vise, cărţi tipărite şi publicaţii on-line, forumuri, unde oamenii încearcă să dea interpretare viselor. Fapt este că visele nu lasă indiferent pe nimeni. Biblia ne relatează în capitolul 2 al cărţii proorocului Daniel, că împăratul Babilonului Nebucadneţar, a visat într-o noapte un vis, l-a uitat dar s-a trezit foarte tulburat şi a cerut tuturor înţelepţilor lui să-i spună visul şi tălmăcirea. Din moment ce ei nu erau în stare să facă aceasta, el a fost gata să-i omoare pe toţi până la unul. Domnul a avut milă de ei prin faptul că i-a descoperit visul împăratului şi tălmăcirea prin proorocul Daniel. Pentru mai multe detalii citiţi cartea Daniel unde cuvântul „vis” este unul cheie.

Îngrijorările produc vise

Aşa a spus Dumnezeu prin înţeleptul Solomon în cartea Ecleziastului (ecleziast înseamnă predicator):

Nu te grăbi să deschizi gura, şi să nu-ţi rostească inima cuvinte pripite înaintea lui Dumnezeu; căci Dumnezeu este în cer, şi tu, pe pământ, de aceea să nu spui vorbe multe. Căci, dacă visele se nasc din mulţimea grijilor, prostia nebunului se cunoaşte din mulţimea cuvintelor. (Ecleziastul 5:2-3)

Având în vedere că grijile noastre zilnice dau naştere la vise, să nu ne grăbim totdeauna să căutăm interpretarea lor.
Majoritatea viselor nu fac sens

Iată ce a mai spus Dumnezeu prin înţeleptul Solomon:

Căci, dacă este deşertăciune în mulţimea viselor, nu mai puţin este şi în mulţimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu. (Ecleziastul 5:7)

Nu căuta la fiecare vis să găseşti o interpretare, o avertizare sau mai ştiu ce.

Visele sunt produsul dorinţelor

În cartea proorocului Isaia este scris:

După cum cel flămând visează că mănâncă, şi se trezeşte cu stomacul gol, şi după cum cel însetat visează că bea, şi se trezeşte stors de puteri şi cu setea neastâmpărată: tot aşa va fi şi cu mulţimea neamurilor care vor veni să lupte împotriva muntelui Sionului. (Isaia 29:8)

Unii oameni au văzut soluţiile la problemele în care se aflau, tocmai în vis. Când eram la şcoală, profesoara de chimie ne-a povestit că Mendeleiev, a descoperit tabelul său renumit în vis, dar după multe şi îndelungate cercetări şi căutări a unei legităţi în ce priveşte sistematizarea elementelor chimice.

Dumnezeu ne avertizează în vis

În Evanghelia după Matei este scris că îngerul Domnului a avertizat cu privire la mai multe lucruri şi de mai multe ori pe Iosif, soţul Mariei, mama lui Isus. Când a aflat că Maria era însărcinată şi se gândea să o lase pe ascuns ca să n-o facă de ruşine, îngerul i-a vorbit în vis şi i-a spus că copilul care era Domnul Isus a fost conceput de la Duhul Sfânt. Apoi îngerul i-a spus lui Iosif să fugă în Egipt, apoi să se întoarcă din Egipt. Îngerul le-a vorbit magilor după ce au văzut pruncul să se întoarcă pe un alt drum şi să nu mai meargă pe la Irod. Iar în noaptea înainte ca să fie adus Domnul Isus la judecata lui Pilat, Dumnezeu a avertizat-o pe nevasta acestuia, pentru că Biblia scrie astfel:

Pe când stătea Pilat pe scaun la judecată, nevasta sa a trimis să-i spună: „Să n-ai nimic a face cu Neprihănitul acesta; căci azi am suferit mult în vis din pricina Lui.” (Matei 27:19)

Cunosc şi eu oameni care au fost avertizaţi sau înştiinţaţi de Dumnezeu în vis cu privire la anumite lucruri care ţineau de mântuirea lor. Astfel, am avut odată un grup de studenţi dintr-o ţară arabă, care mi-au spus cum tot satul lor, unde locuiau doar musulmani, au văzut într-o noapte acelaşi vis şi anume, un înger le-a vorbit şi le-a spus să cheme pe un om din satul vecin care le va spune o veste importantă, iar ei vor trebui să facă ce li se va spune. Omul respectiv era un creştin care a venit şi le-a spus Evanghelia. Aşa au crezut toţi în Domnul Isus şi au căpătat iertarea de păcate şi darul vieţii veşnice.

Dumnezeu poate da oamenilor săi viziune şi direcţie în vis

Iată în acest sens un caz relatat în cartea Faptele Apostolilor despre Apostolul Pavel:

Fiindcă au fost opriţi de Duhul Sfânt să vestească Cuvântul în Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei. Ajunşi lângă Misia, se pregăteau să intre în Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie. Au trecut atunci prin Misia şi s-au coborât la Troa. Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!” După vedenia aceasta a lui Pavel, am căutat îndată să ne ducem în Macedonia, căci înţelegeam că Domnul ne cheamă să le vestim Evanghelia. (Faptele Apostolilor 16:6-10)

Dumnezeu a vorbit proorocilor în vis

Biblia abundă cu cazuri când Dumnezeu a descoperit voia sa proorocilor în vise. Când Maria şi Aaron au vorbit împotriva lui Moise şi au pretins că şi lor Dumnezeu le vorbeşte în aceeaşi măsură, au fost chemaţi de Dumnezeu la uşa Cortului întâlnirii şi…

Domnul S-a coborât în stâlpul de nor şi a stat la uşa Cortului. A chemat pe Aaron şi pe Maria, şi ei s-au apropiat amândoi. Şi a zis: „Ascultaţi bine ce vă spun! Când va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis. Nu tot aşa este însă cu robul Meu Moise. El este credincios în toată casa Mea. Eu îi vorbesc gură către gură, Mă descopăr lui nu prin lucruri grele de înţeles, ci el vede chipul Domnului. Cum de nu v-aţi temut deci să vorbiţi împotriva robului Meu, împotriva lui Moise?” (Numeri 12:5-8)

În acelaşi timp…
Visele sunt „argumentul” proorocilor mincinoşi

Pentru că visele nu pot fi verificate de alţi oameni, unii care se pretind a fi prooroci, folosesc visele ca şi „argument„ al lor că le vorbeşte sau le-a vorbit Dumnezeu când de fapt nu le-a vorbit. Iată ce a spus Dumnezeu prin proorocul Ieremia cu privire la astfel de prooroci:

Am auzit ce spun prorocii care prorocesc minciuni în Numele Meu zicând: „Am avut un vis! Am visat un vis!” Până când vor prorocii aceştia să prorocească minciuni, să prorocească înşelătoriile inimii lor? Cred ei oare că pot face pe poporul Meu să uite Numele Meu prin visele pe care le istoriseşte fiecare din ei aproapelui său, cum Mi-au uitat părinţii lor Numele din pricina lui Baal? Prorocul care a avut un vis să istorisească visul acesta, şi cine a auzit cuvântul Meu să spună întocmai cuvântul Meu! Pentru ce să amesteci paiele cu grâul? –zice Domnul. Nu este cuvântul Meu ca un foc, zice Domnul, şi ca un ciocan care sfărâmă stânca? De aceea, iată, zice Domnul, am necaz pe prorocii care îşi ascund unul altuia cuvintele Mele. Iată, zice Domnul, am necaz pe prorocii care iau cuvântul lor şi-l dau drept cuvânt al Meu. (Ieremia 23:25-31)

De aceea…
Nu da crezare viselor care vin în contradicţie cu Cuvântul lui Dumnezeu

Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu descoperită pentru toţi oamenii. De aceea, trebuie să verificăm toate visele noastre sau ale altora după Scripturi, cum este scris:

Dacă se va ridica în mijlocul tău un proroc sau un visător de vise care-ţi va vesti un semn sau o minune, şi se va împlini semnul sau minunea aceea de care ţi-a vorbit el zicând: „Haidem după alţi dumnezei” –dumnezei pe care tu nu-i cunoşti –„şi să le slujim!” să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul Dumnezeul vostru vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru. Voi să mergeţi după Domnul Dumnezeul vostru şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi; de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă alipiţi. (Deuteronom 13:1-4)

Doar Dumnezeu dă adevărata interpretare a viselor

Tâlcuirea viselor îi interesează cel mai mult pe oameni şi asta îi motivează să scrie cărţi, să facă pagini de internet, etc. Nu este îngăduit să facem astfel de lucruri. Biblia spune că Dumnezeu i-a dat lui Iosif înţelepciune pentru interpretarea viselor la doi oameni care se aflau în închisoare cu el, în Egipt. Totul s-a întâmplat exact cum a spus Iosif, doar că cel ce a fost eliberat din închisoare a uitat repede de el şi nici măcar nu a pus un cuvânt pentru eliberarea lui Iosif. Domnul însă avea un alt plan. Într-o noapte, faraon, împăratul Egiptului a văzut două vise care l-au înspăimântat. A chemat toţi magii şi toţi înţelepţii Egiptului şi le-a istorisit visele, dar nimeni n-a putut să le tălmăcească. Atunci doar şi-a amintit şi a spus lui faraon de Iosif cel ce fusese în închisoare şi care acum era paharnicul lui faraon.

Faraon a trimis să cheme pe Iosif. L-au scos în grabă din temniţă. Iosif s-a ras, şi-a schimbat hainele şi s-a dus la faraon. Faraon a zis lui Iosif: „Am visat un vis. Nimeni nu l-a putut tălmăci; şi am aflat că tu tălmăceşti un vis îndată după ce l-ai auzit.” Iosif a răspuns lui faraon: „Nu eu! Dumnezeu este Acela care va da un răspuns prielnic lui faraon!” (Geneza 41:14-16)

Vezi că Iosif, care era prooroc, nu şi-a asumat lui interpretările şi a spus clar că va spune doar ceea ce va răspunde Dumnezeu.
Nu putem face mostre (scheme) de interpretare a viselor

Oamenii, posibil în baza observărilor lor, au încercat să facă liste de lucruri visate cărora le dau interpretări standard. Iată câteva care am auzit şi eu în copilărie şi de care mă conduceam până am devenit creştin: dacă visezi şerpi -va fi vânt puternic; dacă visezi câine – te vei întâlni cu un om rău; dacă visezi pe cineva sau pe tine dezbrăcat – te vei îmbolnăvi; dacă visezi pe cineva mireasă sau mire – va muri. Acum, gândiţi-vă ce efect vor avea aceste interpretări de vise asupra celui care crede în ele şi nu cunoaşte Sfintele Scripturi. Nu crede nici odată astfel de interpretări. Dumnezeu nu a lăsat în Sfintele Scripturi vre-o listă de acest fel, ci invers, fiecare vist descris în Sfintele Scripturi a primit o interpretare individuală şi specifică, atunci când Dumnezeu a vrut să dea acea interpretare. Pe proorocul Daniel „Dumnezeu l-a făcut priceput în toate vedeniile şi toate visele” (Daniel 1:17). Dar, Daniel nu a lăsat liste cu vise şi interpretări de care să ne conducem şi nici el nu s-a condus de astfel de liste, ci pentru fiecare vis a primit o interpretare aparte de la Dumnezeu, după ce a cerut-o în rugăciune.

Având în vedere învăţătura lui Dumnezeu scrisă în Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament, nu te lăsa speriat şi robit de interpretările omeneşti ale viselor, dar nici nu nesocoti dacă îţi va vorbi Dumnezeu în vis vre-o dată.

http://www.moldovacrestina.net/doctrina/ce-spune-biblia-despre-vise/

Etapele somnului

Am putea afirma ca perioada de somn are trei etape:

*

prima etapa pe care in mod normal omul nu si-o aminteste, in care are loc o intalnire cu ghizii spirituali (sau ingeri pazitori), pentru a face impreuna un bilant al activitatii din acea zi si de a trasa un plan pentru ziua urmatoare. Probabil de aceea se spune ca “noaptea este un sfetnic bun”.
*

a doua etapa este oarecum rezervata unei categorii de oameni cu o evolutie spirituala mai deosebita, care ajuta pe altii. Ei pot sa nu-si aminteasca de aceasta etapa, dar primesc semnale si descrieri de la cei care au fost ajutati.
*

a treia etapa, spre dimineata, este perioada visului efectiv, asa cum spun si oamenii de stiinta. De acea perioada ne ocupam aici.

Ce este visul ?

Visul este o realitate intr-un plan paralel cu al nostru. Ar putea fi descris ca fiind un univers paralel cu al nostru, sau un plan superior celui fizic, pe care unii il numesc Astral. Asta are mai putina importanta, ceea ce este important de retinut este ca acolo timpul si spatiul nu mai este ca cel din planul fizic. Spatiul nostru tridimensional si timpul nostru acolo sunt concentrate toate intr-un punct numit continuum spatio-temporal. In momentul in care omul viseaza, el acceseaza de fapt acel continuum spatio-temporal si de acolo poate sa ia o scena pentru a o trai sau retrai. Poate sa fie o scena din trecut sau chiar din viitor.

Categorii de vise
1.

Scene din trecut. Am constatat ca mai mult de 60% din scenele de vis sunt de fapt retrairi ale unor scene din trecut si spunand asta, ma refer inclusiv (sau mai ales) la vieti anterioare. Multi ar putea obiecta: “cum sa fie dintr-o viata anterioara cand eu mi-am visat prietenul cu aceeasi infatisare iar casa este tot acelasi apartament de acum”. Aparent, obiectiile lor ar fi indreptatite. Dar trebuie sa ne gandim ca in acel univers paralel nu mai avem ochii fizici ca aici si ca acolo simtim de fapt vibratia persoanei respective, o vibratie neschimbata pe parcursul tuturor existentelor noastre, asemenea unui buletin de identitate. Iar mentalul nostru, ca sa intelegem despre ce sau despre cine este vorba, ne traduce vibratia respectiva folosind imaginea cea mai recenta. Inclusiv casa noastra nu mai este cu acelasi aspect fizic ci doar este “ideea de casa”. Iar de ales nu alegem la intamplare ci scene care trebuiesc reamintite in acea perioada, probabil urmand sa se intample in aceasta existenta ceva legat de ele. Este drept ca in acest fel nu ne dam seama ca este vorba despre scene din vieti anterioare si multi neaga existenta reincarnarii chiar daca ei aproape in fiecare noapte retraiesc scene traite candva, dar fara sa-si dea seama. Se pot face antrenamente ca in timp omul sa ajunga sa retraiasca scenele respective efectiv cu infatisarea reala de atunci.
2.

Scene din viitor. De obicei acestea sunt extrem de putine, deoarece viitorul ni-l faurim in fiecare moment. In cartile mele am mai descris comparatia urmatoare: timpul poate fi vazut ca un copac, trecutul este trunchiul, unic si clar, prezentul este locul de unde incep sa se desfasoare crengile, iar viitorul este toata coroana. In functie de deciziile pe care le luam in fiecare moment, noi alegem o anumita creanga, celelalte devenind virtuale. Astfel, nici un clarvazator nu poate sa spuna in mod sigur ce i se va intampla unui om decat daca-l sugestioneaza de fapt.
3.

Visele simbolice. Sunt acea categorie de vise in care traim scene care nu ar putea fi reale, de tipul: vulpea se transforma in pasare, caine care vorbeste, etc. Acestea sunt destul de numeroase si sunt de fapt mesaje pe care ghizii nostri spirituali ni le prezinta pentru ca noi sa intelegem sfatul sau avertismentul lor. La aceasta categorie de vise este potrivita consultarea unui glosar de vise, pentru a le intelege simbolistica. Simbolistica mai poate fi intalnita si in visele din a doua categorie, cele ce prezinta scene din viitor, dar mai putin in cele din prima categorie, care sunt scene de obicei care au o desfasurare mai reala.
4.

Trairile efective in universul paralel. Ne parasim corpul fizic si cu ajutorul celorlalte corpuri superioare ne plimbam in Astral, lumea corespunzatoare corpului respectiv. In functie de starea noastra sufleteasca si de ceea ce ne propunem, in functie de gradul nostru de evolutie spirituala, vom ajunge in astralul inferior sau superior, dupa cum vibratiile noastre sunt coborate sau ridicate. Neexistand spatiu, asa cum il cunoastem noi, vom sesiza mai greu ca spatiul respectiv ni-l creem noi mental, astfel ca ne putem intalni si cu o injuratura pe care am scapat-o in timpul zilei, materializata acolo sub forma vreunui monstrulet, dar si cu un gand frumos. Dar aici mai exista si fiinte specifice, pe care le putem numi �bastinase”

Dictionar de vise

» Abanos
» Abis
» Ac
» Acrobat
» Albina
» Alge
» Altar
» Alun
» Amazoana
» Animal
» Apa
» Arbore
» Argint
» Aripi
» Arma
» Ascensiune
» Astri
» Aur
» Aura
» Automobil
» Avion
» Bagheta
» Balai
» Balanta
» Barca
» Biciuire
» Bijuterii
» Biserica
» Bob
» Bolta
» Botez
» Broasca
» Bronz
» Bufnita
» Bufon
» Busuioc
» Caine
» Cal
» Calatorie
» Cale
» Cap
» Capra
» Car
» Carte
» Cartita
» Casa
» Casatorie
» Cascada
» Castel
» Catastrofa
» Ceata
» Cer
» Cerc
» Cetate
» Cheie
» Chip
» Cingatoare
» Cioara
» Cires
» Ciulin
» Ciuperca
» Clepsidra
» Clopot
» Coasa
» Coborare
» Colier
» Comoara
» Constructie
» Copil
» Corabie
» Corb
» Craniu
» Cristal
» Cruce
» Cununa
» Cupa
» Curcubeu
» Cutit
» Dans
» Deal
» Decapitare
» Dedublare
» Degete
» Delfin
» Diavol
» Diformitate
» Dinti
» Dragon
» Dreptunghi
» Dumnezeu
» Echer
» Eclipsa
» Elefant
» Erotism
» Erou
» Eva
» Evantai
» Faina
» Fantana
» Felinar
» Fereastra
» Fier
» Figurine
» Fildes
» Fir
» Flacara
» Floare
» Fluier
» Fluture
» Fluviu
» Foarfece
» Foc
» Frunze
» Fulger
» Fum
» Furca
» Furnica
» Furtuna
» Gaina
» Gandac
» Gasca
» Gat
» Gaura
» Gazela
» Gemeni
» Gene
» Genunchi
» Ghioc
» Ghiocei
» Giuvaier
» Glezna
» Glob
» Gluga
» Gnom
» Gol
» Goliciune
» Gradina
» Grau
» Graunte
» Greier
» Gura
» Harpa
» Hartie
» Heruvim
» Hidra
» Hidromel
» Hiena
» Himera
» Hristos
» Icar
» Icoana
» Iedera
» Iepure
» Ierburi
» Impachetare
» Imparat
» Imparateasa
» Impietrire
» Impletitura
» Imprejmuire
» Inaltime
» Incaltaminte
» Incest
» Incinta
» Indragostit
» Inel
» Infern
» Ingeri
» Inima
» Initiere
» Insecte
» Insula
» Inviere
» Izvor
» Jad
» Jaguar
» Joc
» Judecata
» Jug
» Juramant
» Labirint
» Lac
» Lacrimi
» Lacusta
» Lada
» Lampa
» Lance
» Lant
» Lapte
» Laur
» Leac
» Leagan
» Legatura
» Lemn
» Liana
» Licurici
» Liliac
» Limba
» Lipitoare
» Lira
» Lumanare
» Lume
» Lumea de dincolo
» Lumina
» Luna
» Lup
» Lupta
» Lut
» Mac
» Magar
» Magician
» Maimuta
» Mama
» Mana
» Manastire
» Manechin
» Mantie
» Manusa
» Mar
» Mare
» Masa
» Masca
» Maslin
» Masura
» Matanii
» Matura
» Melc
» Metal
» Miel
» Miere
» Mistret
» Mlastina
» Moarte
» Moneda
» Monstru
» Mormant
» Munte
» Muscatura
» Mutilare
» Muzica
» Narcisa
» Nas
» Navigatie
» Navod
» Nebun
» Nisip
» Noapte
» Nod
» Nor
» Noroi
» Nuc
» Nufar
» Nume
» Numere
» Oaie
» Oala
» Ocean
» Ochi
» Oglinda
» Om
» Omida
» Oras
» Orb
» Orez
» Orgie
» Os
» Ou
» Padure
» Pahar
» Paianjen
» Paine
» Palarie
» Palat
» Pamant
» Pana
» Panglica
» Pantece
» Pantof
» Par
» Paradis
» Pasare
» Pastor
» Pata
» Perla
» Pescuit
» Peste
» Pestera
» Piatra
» Picior
» Piept
» Pieptene
» Piramida
» Pisica
» Pitic
» Pivnita
» Plans
» Ploaie
» Plug
» Poarta
» Pod
» Porumbel
» Potop
» Print
» Pui
» Pulbere
» Pustiu
» Pustnic
» Put
» Putrefactie
» Ramura
» Randunica
» Rascruce
» Raza
» Razboi
» Rege
» Roata
» Rug
» Sabie
» Sacrificiu
» Sageata
» Sah
» Salcie
» Salt
» San
» Sandale
» Sange
» Sarcofag
» Sare
» Sarpe
» Sarut
» Satana
» Scandura
» Scara
» Scaun
» Schelet
» Schiop
» Scorpion
» Scriere
» Secera
» Secure
» Sex
» Sfera
» Sfesnic
» Sfoara
» Sigiliu
» Sita
» Snop
» Soare
» Soarece
» Sobolan
» Soim
» Soparla
» Spada
» Spin
» Spirala
» Spirit
» Spovedanie
» Stalp
» Stanca
» Statuete
» Stea
» Steag
» Sticla
» Strain
» Stramos
» Strigat
» Strigoi
» Struguri
» Stup
» Sunet
» Tabla
» Tais
» Tamaie
» Tantar
» Tap
» Targ
» Tata
» Tatuaj
» Taur
» Teatru
» Templu
» Tesatura
» Tigla
» Tigru
» Titani
» Titera
» Toba
» Torta
» Totem
» Trasnet
» Tren
» Trestie
» Triunghi
» Trompeta
» Tron
» Tunel
» Tunet
» Tunica
» Turma
» Turn
» Uliu
» Umar
» Umbra
» Umbrela
» Ungere
» Unt
» Untdelemn
» Uragan
» Urcare
» Ureche
» Urias
» Urna
» Urs
» Ursa
» Uscat
» Usturoi
» Vaca
» Vad
» Vaduva
» Val
» Vale
» Valuri
» Vampir
» Vanatoare
» Vartej
» Vas
» Vasc
» Vegetatie
» Vehicul
» Vesminte
» Vid
» Vierme
» Vijelie
» Vin
» Vipera
» Vrajitor
» Vulpe
» Vultur
» Zana
» Zbor
» Zdrente
» Zid
» Zmeu

...
http://www.divinatie.ro/lumeaviselor/glosar.php

PS pt a interpreta visul ,clic pe link ,se deschide pagina apoi clic pe cuvant . :P

Despre visuri, vedenii, minuni și prooroci mincinoși.
Autor:
Pr. Cleopa Ilie

Mă spăimântezi prin visuri și cu vedenii mă îngrozești” (Iov 7, 14)

Iubiți credincioși,

Dumnezeiasca Evanghelie de azi ne vorbește de visul Sfântului și dreptului Iosif și de porunca îngerului lui Dumnezeu care i S-a arătat și i-a zis: “Sculându-te, ia Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce îți voi spune ție” (Matei 2, 13). Aceasta m-a îndemnat să vorbim astăzi despre visuri și vedenii și despre deosebirea lor. Trebuie să știm că visurile sunt deosebite. Că sunt visuri de la Dumnezeu, sunt și de la diavoli, sunt visuri de la fire și de alte multe pricini. Și dacă le-am crede așa repede, fără să știm deosebirea lor, ușor ne putem rătăci.
Noi, fiii Bisericii ortodoxe, știm că toate visurile și vedeniile care sunt scrise în Sfânta Scriptură au fost recunoscute de Biserica Universală-Ortodoxă și sunt bune și de la Dumnezeu. Dumnezeu S-a arătat lui Noe și i-a poruncit să facă corabia (Facere 6, 14). Dumnezeu s-a arătat lui Avraam în chip de trei îngeri la stejarul Mamvri (Facere 18, 1-3). Iacov a avut vedenie dumnezeiască în drum spre Mesopotamia (Facere 21, 12). Iosif a avut vis de la Dumnezeu (Facere 37, 6). Tot așa Moise a avut descoperiri și vedenii de la Dumnezeu (Ieșire 3, 2). La fel, Sfinții Prooroci au avut vedenii de la Dumnezeu (Isaia 6, 15; Ieremia 24, 1; Iezechiel 10, 9). Mai multe vedenii au avut Sfântul Prooroc Daniil (Daniil 7, 11) și Sfântul Prooroc Zaharia (Zaharia 2, 7).
Despre visuri și vedenii vorbește și dreptul Iov, zicând: “Dumnezeu îi vorbește prin vis și prin vedenii nopții când somnul se lasă peste oameni și când ei dorm în așternuturile lor” (Iov 33, 15). În alt loc, același sfânt și dumnezeiesc Iov, zice: “Tu mă spăimântezi prin visuri și cu vedenii mă îngrozești” (Iov 7, 14). În altă parte a Sfintei Scripturi, Dumnezeu zice: “De va fi întru voi prooroc Domnului, Mă voi arăta lui în vedenii și în somn îi voi grăi lui” (Numerii 12, 6).
Despre vedenii și visuri vorbește Dumnezeu prin gura proorocului Ioil, zicând: “După aceea voi turna din Duhul Meu peste tot trupul și vor prooroci feciorii voștri și fetele voastre, iar bătrânii voștri, visuri vor visa, iar tinerii voștri vedenii vor avea” (Ioil 3, 1). În Legea Darului au avut vedenii de la Dumnezeu Sfântul Apostol Petru (Fapte 11, 5), precum și Sfântul Apostol Pavel (Fapte 9, 3). Vedenii și descoperiri cu totul dumnezeiești a avut și Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de Dumnezeu Cuvântătorul (Apocalipsa 1, 10). Vise de la Dumnezeu a avut și Sfântul și Dreptul Iosif, logodnicul prea Sfintei Fecioare Maria (Matei 1, 20-24; 2, 13; 2, 19-20). Vedenie de la Dumnezeu a avut și Sfântul Apostol și întâiul mucenic și Arhidiacon Ștefan (Fapte 7, 55). În multe locuri ale Sfintei Scripturi găsim multe mărturii despre vise, vedenii și descoperiri arătate de Dumnezeu patriarhilor, proorocilor, apostolilor, oamenilor sfinți și cuvioșilor părinți aleși de Dumnezeu, prin care El a binevoit să-Și arate slava, voia și poruncile Sale spre folosul de obște al neamului omenesc.
Iubiți credincioși,

Să ne întrebăm: este bine ca noi creștinii să credem orice vis și orice vedenie fără nici o cercetare? Nu! Pentru că sunt nenumărate vedenii și visuri de la diavoli, prin care omul neiscusit, de le crede, se duce în pierzare și el și toți care vor cădea în mreaja vedenilor, a visurilor și a nălucirilor aduse de Satana și de slugile lui. Tocmai de aceea Iisus Hristos, prin gura sfinților Săi prooroci, ne face atenți să nu credem și să nu ascultăm de proorocii mincinoși și de vedeniile lor cele înșelătoare. Iată ce zice Dumnezeu prin gura marelui Prooroc Ieremia, în această privință: “Așa zice Domnul Savaot: Nu ascultați cuvintele proorocilor, că în deșert își fac vedenii, din gura lor grăiesc și nu din gura Domnului” (Ieremia 23, 16). Și iarăși zice: “N-am trimis Eu pe acești prooroci, ci ei alergau. Nici am grăit către ei, ci ei prooroceau” (Ieremia 23, 21). Și iarăși zice: “Auzit-am cele ce grăiesc proorocii. Căci ei proorocesc în numele Meu minciuni, zicând că vis au visat” (Ieremia 23, 25). Și iarăși zice: “Pentru aceea, iată, Eu am necaz pe proorociii ce grăiesc vise și povestindu-le, înșeală pe poporul Meu cu minciunile lor și cu înșelăciunile lor, dar Eu nu i-am trimis pe ei și Eu nu le-am poruncit lor și nu vor fi de nici un folos poporului acestuia” (Ieremia 23, 32).
Iată acum după ce semne se pot cunoaște adevăratele proorocii. Întâi ele trebuie să împlinească aceleași condiții ca și minunile Mântuitorului, ale Sfinților Apostoli și ale Sfinților Părinți. Al doilea ele trebuie să predice un singur Dumnezeu. Adevăratele proorocii nu aduc nebunie și mândrie celor ce le vorbesc; nu sunt înșelătoare, iar cel ce le vorbește nu umblă după câștig, după averi, nu se grijește de cele necesare vieții, ci se mulțumește cu întreținerea pe care i-o trimite Dumnezeu. Adevăratele proorocii se împlinesc întotdeauna, iar cel ce le vorbește din partea lui Dumnezeu este gata să sufere pentru ele, chiar până la moarte.
Dar e nevoie să vorbim ce sunt minunile. "Minunile sunt fapte dumnezeiești mai presus de minte și de puterea omenească. Ele sunt fapte săvârșite în firea văzută, numai cu puterea lui Dumnezeu, ce întrec legile minții și ale firii. Ele se fac în momente extraordinare, hotărâte de Ziditor, și urmăresc luminarea și îndreptarea noastră în vederea mântuirii. Minunile arată voința lui Dumnezeu și tâlcuiesc căile Sale cele necunoscute. Dumnezeu este cel dintâi și cel mai mare făcător de minuni ca Unul ce este Însuși izvorul lor".
După ce se cunosc adevăratele minuni? Minunile adevărate se deosebesc de cele mincinoase prin mai multe condiții din care însemnăm:
- Să fie vrednice de numele lui Dumnezeu și mai ales să fie cuprinse în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție;
- Să nu se tăgăduiască unele pe altele sau să se opună unele altora;
- Să nu contrazică Sfânta Scriptură sau Sfânta Tradiție;
- Să urmărească mântuirea sufletelor omenești;
- Să aducă folos și spor vieții sufletești;
- Săvârșitorul minunii să grăiască numai adevărul, să ducă o viață fără pată și să nu urmărească interese personale sau scopuri egoiste;
- Să îndrepte viața celor ce văd minunea;
- Să poarte în ele siguranța și puterea Duhului lui Dumnezeu;
- Să dovedească lucrarea proniei dumnezeiești. (Învățătura de Credință Creștină Ortodoxă, M-rea Neamț, 1965, p. 14-15)
Ce sunt vedeniile? Vedeniile sunt arătări pricepute de ochii minții, fie în stare de funcționare normală a organismului, fie în somn complet sau pe jumătate, fie în extaz.
Cum se cunosc adevăratele vedenii? Vedeniile care lasă în suflet liniște, pace, umilință și dragoste multă pentru Dumnezeu și oameni pot fi considerate bune, după ce s-au verificat, precum cea de pe drumul Emausului: “Au nu era inima noastră arzând întru noi?” (Luca 24, 32) (Ierom. Nicodim Sachelarie, Pravila Bisericească, 1940, p. 319-321).
Mai luminat arată Sfântul Maxim Capsocalivitul care sunt semnele adevăratelor vedenii, în convorbirea sa cu Sfântul Grigorie Sinaitul, zicând: "Iar semnele Harului, în vremea vedeniilor adevărate, când se apropie de om darul Sfântului Duh, sunt acestea: îi adună mintea; îl face să fie cu luare aminte și smerit; îi aduce aminte pomenirea morții, a păcatelor, a Judecății de apoi și a muncilor veșnice; îi face sufletul umilit și ochii blânzi și plini de lacrimi. Cu cât se apropie darul de om cu atât îl îmblânzește în suflet și-l mângâie prin sfintele patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos și prin nemărginita Lui iubire de oameni îi pricinuiește în minte vedenii înalte și adevărate".
Să arătăm și ce sunt visurile. "Visul este o mișcare a minții în nemișcarea trupului", spune Sfântul Ioan Scărarul. Cum se cunoaște un vis dacă este adevărat? Același Sfânt Ioan Scărarul zice așa: "Visele care ne vestesc muncă și judecată, sunt de la Bunul Dumnezeu. Iar dacă vor veni cu deznădejde, acelea sunt de la diavolul" (Filocalia IX, Cuvântul 3, p. 14). Încă și Sfântul Diadoh al Foticeei zice: "Visurile trimise sufletului din iubirea de oameni a lui Dumnezeu sunt mărturiile neînșelătoare ale unui suflet sănătos".
Dar să vedem ce sunt proorocii mincinoși (sectanții). Proorocii mincinoși sunt "lupi răpitori" (Matei 7, 15). Proorocii mincinoși sunt "fii ai celui viclean" (Matei 13, 38). Proorocii mincinoși sunt neghinele țarinei lui Hristos care este lumea creștină (Matei 13, 27). Proorocii mincinoși sunt "vase ale mâniei lui Dumnezeu" (Romani 9, 22). Proorocii mincinoși sunt "fii ai gheenei" (Matei 23, 15). Toate sectele rupte de Trupul lui Hristos care este Biserica ortodoxă (Romani 12, 5; Efeseni 4, 14), sunt numiți "prooroci mincinoși și fii ai celui viclean" (Matei 13, 28).
În ce vreme se vor arăta cei mai mulți prooroci mincinoși? După cuvântul Mântuitorului cei mai mulți “prooroci mincinoși și hristoși mincinoși se vor arăta în vremile cele de apoi și vor înșela pe mulți” (Matei 24, 11; Marcu 13, 6). Cum se pot cunoaște proorocii mincinoși? Să știți și să țineți minte că proorocii mincinoși se pot cunoaște după aceste semne:
- Se cunosc după faptele lor (Matei 7, 16-20; Luca 6, 44);
- Învață pentru bani (Iezechiel 13, 19; Miheia 3, 11);
- Proorociile lor nu se împlinesc niciodată (Deuteronom 18, 22);
- Vestesc pace celor răi (Iezechiel 13, 10; Ieremia 6, 14; 8, 11; 14, 13);
- Sânt iubiți de cei răi (Ieremia 5, 21; Miheia 2, 11);
- Proorocesc vedenii mincinoase și năluciri ale inimii lor (Ieremia 14, 14; 23, 15; Plângerile lui Ieremia 12, 14);
- Nu ascultă și nu spun profeții drepte și adevărate (Neemia 9, 30; Ieremia 7, 24-26);
- Îndrăznesc a vorbi minciuni în numele Domnului (Ieremia 14, 14; 23, 26; 27, 15; 29, 9);
- Sânt urâciune înaintea Domnului (Deuteronom 18, 10-12; Ieremia 23, 30-32; Iezechiel 13, 8);
- Sânt trimiși ca pedeapsă de la Dumnezeu (III Regi 21, 22-25; II Paralipomena 18, 1; 11, 21).
Iar minunile false și mincinoase se cunosc după aceste semne:
- Nu sunt vrednice de numele lui Dumnezeu, nefiind cunoscute în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție;
- Nu se săvârșesc cu mijloace cu care au fost făcute minunile Mântuitorului și ale Sfinților;
- Contrazic Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție;
- Se contrazic una pe alta și se opun unele altora;
- Nu urmăresc mântuirea sufletului omenesc, ci mândria și lauda;
- Nu aduc folos și spor vieții sufletești, ci păcatului și morții;
- Săvârșitorul este mincinos, trufaș, nesupus, plin de păcate și lucrează cu scopuri personale și egoiste;
- Minunile mincinoase niciodată n-au putere și har de a îndrepta patimile celor ce văd minunile;
- Minunile mincinoase nu poartă în ele siguranța și puterea Duhului Sfânt;
- Minunile mincinoase nu dovedesc lucrarea proniei lui Dumnezeu;
- Minunile mincinoase pot amăgi repede pe cei nelegiuiți și pe fiii pierzării care n-au primit iubirea adevărului (II Tesaloniceni 2, 9-11);
- Minunile cele mincinoase și minunile cele viclene și înșelătoare pe care le vor face antihriștii și slugile lui, numai pe aceia îi vor putea înșela ale căror nume nu sunt scrise în cartea Vieții.
Cum se cunosc vedeniile înșelătoare ale proorocilor mincinoși? Vedeniile înșelătoare ale proorocilor mincinoși sunt acelea ce le săvârșește diavolul, prin îngăduința lui Dumnezeu, din pricina nesincerității omului și a păcatelor lui tăinuite. Diavolul angajează starea sufletelor bolnave, nesincere, neascultătoare și cuprinse de ură față de tot ce este pe placul lor, indiferent de binele în sine. Celor înșelați, diavolul le dă chiar imbold de efort ascetic, de credință și de fapte bune, mai ales celor ce dispun de un firesc potolit, înfăptuind astfel o evlavie diavolească cu care se silește să înșele chiar și pe cei aleși.
Vedeniile care lasă în suflet tulburare sub orice formă sunt de la diavolul. Acest lucru îl adeverește Sfântul Maxim Capsocalivitul în convorbirea cu Grigorie Sinaitul din Sfântul Munte al Athosului: "Când duhul cel rău al înșelăciunii se apropie de om, îi tulbură mintea și îl sălbăticește, îi face inima aspră și întunecată, îi pricinuiește temere și trufie, îi slăbănogește ochii, îi tulbură creierii, îi înfiorează tot trupul. Îi arată cu nălucire înaintea ochilor lumină nu strălucită și curată; îi face mintea tulburată și demonizată și îl îndeamnă să zică cu gura lui cuvintele necuviincioase și hulitoare. Acela care vede pe duhul înșelăciunii de multe ori se iuțește și este plin de mânie și totdeauna se fălește cu faptele sale. Smerenia cu desăvârșire nu o știe, nici plânsul cel adevărat și lacrimile. Se află fără de sfială și fără frică de Dumnezeu zace în patimi și în cele din urmă își iese cu totul din minte și vine la pierzarea cea desăvârșită" (Filocalia, vol. I, Sibiu 1940, p. 353-359).
Iar visurile înșelătoare se cunosc după următoarele semne: ele nu rămân întru aceeași înfățișare, nici nu arată multă vreme o formă netulburată. Căci ceea ce nu au diavolii din voie liberă, ci împrumută din dorința de a amăgi, nu poate să-i îndestuleze pentru multă vreme. De aceea spun lucruri mari și amenință cumplit, luând uneori chipuri de ostași, iar uneori cântă în suflete cu strigare. Dar mintea, recunoscându-i din aceasta, când este curată, trezește trupul. Iar uneori se bucură că a cunoscut viclenia lor. De aceea, vădindu-i adeseori, chiar în vis îi înfurie groaznic. Dar se întâmplă uneori că și visele cele bune nu aduc bucurie sufletului, ci așează în el ca într-o stare dulce și lacrimi fără de durere. Iar aceasta se întâmplă celor ce au înaintat mult în smerita cugetare (Ibidem).
Sfântul Ioan Scărarul zice: "Diavolii slavei deșarte și mândriei, pe cei slabi la minte, în visuri și în vedenii înșelătoare, îi fac prooroci". Și iar zice: "Când vom începe în a ne pleca diavolilor și a cugeta visurile lor, apoi și deștepți fiind noi, ne batjocoresc". Și iarăși zice: "Cela ce viselor se încrede, cu totul este neiscusit. Iar cela ce nu crede în vise, filosof este" (Scara, Cuvântul 3, p. 14).
Să arătăm și mărturia Sfintei Scripturi care zice: “Deșarte nădejdi și mincinoase sunt omului neînțelegător să prindă umbra și să alerge după vânt. Așa este cel ce crede viselor; și iarăși: Vrăjile și descântecele și visele deșarte sunt, și iarăși zice: Căci pe mulți i-au înșelat și au căzut cei ce au nădăjduit în ele” (Isus Sirah 34, 1-70).
Iubiți credincioși,

Aceasta este ultima Duminică a anului, închinată Nașterii Domnului. Am vorbit în această Duminică despre adevăratele și falsele vise, vedenii și profeții, pornind de la visele Sfântului și dreptului Iosif, căruia îi poruncea Dumnezeu prin arhanghelul Gavriil să fugă cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus Hristos din fața mâniei lui Irod.
În această privință vă îndemn ca să luați aminte, că s-au înmulțit la noi și în lume tot felul de secte și de "profeți mincinoși" care se declară că sunt "trimișii" lui Dumnezeu și învață lucruri străine de credința și trăirea noastră ortodoxă. Vă rugăm să nu-i ascultați, că sunt de la cel rău. Sânt unii care cred în vise și așa zise "vedenii" sau "descoperiri" și învață pe credincioși practici străine de Biserica și cultul ortodox. Feriți-vă de toți aceștia și ascultați numai de Biserică, de sfinții ei, de preoți și slujitori. Când aveți vreo nedumerire, alergați la preoți și la sfintele mănăstiri și întrebați ce trebuie să faceți și cum să credeți ca să vă mântuiți.
Acum la sfârșit de an, să ne rugăm Bunului și Atotmilostivului nostru Mântuitor, Cel născut din Fecioara Maria pentru mântuirea noastră, să ne ierte păcatele făcute în anul trecut și să ne binecuvânteze începutul și curgerea anului viitor, să-l trecem cu pocăință și folos după voia lui Dumnezeu.
Să-L rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos să întărească dreapta credință și Biserica cea dreptmăritoare în lume, să ne dea păstori și părinți duhovnicești buni, iar peste oameni să-și reverse din belșug, bucuria și lumina Duhului Sfânt. Amin.

PROFETI SI REGI

ELLEN G. WHITE

Visul lui Nebucadneţar

La scurtă vreme după ce Daniel şi tovarăşii lui au intrat în slujba împăratului Babilonului, s-au petrecut evenimente care au făcut cunoscut unei naţiuni idolatre puterea şi credincioşia Dumnezeului lui Israel. Nebucadneţar a avut un vis important, prin care “duhul i s-a tulburat şi i-a pierit somnul”. Dar cu toate că mintea împăratului a fost profund impresionată, i-a fost cu neputinţă să-şi amintească amănuntele atunci când s-a trezit.

În nedumerirea lui, Nebucadneţar şi-a adunat înţelepţii - “vrăjitorii, cititorii în stele şi ghicitorii” - şi le-a cerut ajutorul. “Am visat un vis”, le-a zis el, “şi duhul îmi este tulburat şi aş vrea să ştiu visul acela”. Împreună cu declaraţia aceasta în ce priveşte nedumerirea sa, el le-a cerut să-i descopere lucrurile care aveau să-i aducă linişte sufletului.

La aceasta, înţelepţii au răspuns: “ Veşnic să trăieşti împărate! Spune robilor tăi visul şi-ţi vom da tâlcuirea lui”.

Nemulţumit cu răspunsul lor evaziv şi bănuitor deoarece, în ciuda susţinerilor lor pretenţioase de a descoperi tainele oamenilor, nu păreau să fie binevoitori să-i dea ajutor, împăratul a poruncit înţelepţilor, făgăduind bogăţie şi cinste, pe de o parte şi ameninţarea cu moartea pe de alta, să-i spună nu numai tâlcuirea visului, ci şi visul. “Mi-a scăpat din minte lucrul acela”, le-a zis el; “dar dacă nu-mi veţi face cunoscut visul şi tâlcuirea lui, veţi fi făcuţi bucăţi şi casele voastre vor fi prefăcute într-un morman de murdării. Dar dacă-mi veţi spune visul şi tâlcuirea lui, veţi primi de la mine daruri şi răsplătiri, şi mare cinste. De aceea, spuneţi-mi visul şi tâlcuirea lui!”.

Înţelepţii au repetat răspunsul: “Să spună împăratul robilor săi visul şi i-l vom tâlcui”.

Nebucadneţar, stârnit la culme şi înfuriat din cauza vicleniei date pe faţă de aceia în care se încrezuse, a spus: “ Văd, cu adevărat, că voiţi să câştigaţi vreme, pentru că vedeţi că lucrul mi-a scăpat din minte. Dacă deci nu-mi veţi spune visul, vă aşteaptă pe toţi aceeaşi soartă, fiindcă vreţi să vă înţelegeţi, ca să-mi spuneţi minciuni, până se vor schimba vremurile. De aceea, spuneţi-mi visul, ca să ştiu dacă sunteţi în stare să mi-l şi tâlcuiţi”.

Înfricoşaţi de consecinţele eşecului lor, vrăjitorii s-au străduit să arate împăratului că cererea lui era iraţională şi că acest test era dincolo de ceea ce s-a cerut vreodată unui om. “Nu este nimeni pe pământ, au răspuns ei, “care să poată spune ce cere împăratul; de aceea, niciodată nici un împărat, oricât de mare şi puternic ar fi fost, n-a cerut aşa ceva de la nici un vrăjitor, cititor în stele sau haldeu! Ce cere împăratul este greu; nu este nimeni care să spună lucrul acesta împăratului, afară de zei, a căror locuinţă nu este printre muritori!”.

Atunci “împăratul s-a mâniat şi s-a supărat foarte tare şi a poruncit să piardă pe toţi înţelepţii Babilonului”.

Printre cei căutaţi de căpeteniile care se pregăteau să împlinească prevederile hotărârii împărăteşti era şi Daniel, împreună cu prietenii lui. Când i s-a spus că, potrivit decretului, şi ei trebuiau să moară, “cu minte şi cu judecată”, Daniel l-a întrebat pe Arioc, căpetenia gărzii împăratului: “Pentru ce a dat împăratul o poruncă atât de aspră?” Arioc i-a relatat întâmplarea cu nedumerirea împăratului faţă de visul cel neobişnuit şi despre faptul că nu primise ajutor de la aceia în care îşi pusese până atunci toată încrederea. Când a auzit aceasta, Daniel şi-a pus viaţa în primejdie, a intrat înaintea împăratului şi a rugat să-i dea timp pentru ca să ceară Dumnezeului lui să-i descopere visul şi tâlcuirea.

Monarhul a acceptat cererea. “Apoi Daniel s-a dus în casa lui şi a spus despre lucrul acesta tovarăşilor săi, Hanania, Mişael şi Azaria”. Împreună au căutat înţelepciune de la Izvorul luminii şi al cunoştinţei. Credinţa lor era puternică datorită cunoaşterii faptului că Dumnezeu îi aşezase acolo unde erau ca să împlinească lucrarea Sa şi să facă faţă cerinţelor datoriei. În vremurile de încercare şi de primejdie se îndreptaseră totdeauna către El pentru călăuzire şi ocrotire, iar El Se dovedise un ajutor permanent prezent. Acum cu umilire de inimă, s-au supus din nou Judecătorului a tot pământul, rugându-L să-i izbăvească în această vreme de nevoie. Şi nu s-au rugat în zadar. Dumnezeul pe care-L onoraseră, acum îi onora. Duhul Domnului a venit peste ei şi “într-o vedenie de noapte”, lui Daniel i s-a descoperit visul împăratului şi însemnătatea lui.

Primul lucru pe care l-a făcut Daniel a fost să mulţumească lui Dumnezeu pentru descoperirea dată: “Binecuvântat să fie Numele lui Dumnezeu”, a exclamat el, “din veşnicie în veşnicie! A Lui este înţelepciunea şi puterea. El schimbă vremurile şi împrejurările, El răstoarnă şi pune pe împăraţi, El dă înţelepciune înţelepţilor şi pricepere celor pricepuţi! El descoperă ce este adânc şi ascuns; El ştie ce este în întuneric şi la El locuieşte lumina. Pe Tine, Dumnezeul părinţilor mei, Te slăvesc şi Te laud că mi-ai dat înţelepciune şi putere şi

mi-ai făcut cunoscut ce Ţi-am cerut noi; căci ne-ai descoperit taina împăratului!”

Mergând imediat la Arioc, căruia împăratul îi poruncise să-i piardă pe înţelepţi, Daniel i-a spus: “Nu pierde pe înţelepţii Babilonului! Du-mă înaintea împăratului şi voi da împăratului tâlcuirea!”

Priviţi pe robul evreu liniştit şi stăpân pe sine, în faţa împăratului celui mai puternic imperiu din lume. De la primele cuvinte, el nu şi-a asumat onoarea, ci L-a înălţat pe Dumnezeu ca izvor al oricărei înţelepciuni. La întrebarea îngrijorată a împăratului: “Eşti tu în stare să-mi spui visul pe care l-am visat şi tâlcuirea lui?” el a răspuns: “Ce cere împăratul este o taină pe care înţelepţii, cititorii în stele, vrăjitorii şi ghicitorii nu sunt în stare să o descopere împăratului. Dar este în ceruri un Dumnezeu care descoperă tainele şi care face cunoscut împăratului Nebucadneţar ce se va întâmpla în vremurile de pe urmă.

lată visul tău, a zis Daniel, şi vedeniile pe care le-ai avut în patul tău. În patul tău, împărate, ţi-au venit în minte gânduri cu privire la cele ce vor fi după aceste vremuri; şi Cel ce descoperă taine ţi-a făcut cunoscut ce se va întâmpla. Însă dacă mi s-a descoperit taina aceasta nu însemnă că este în mine o înţelepciune mai mare decât a tuturor celor vii, ci pentru ca să se dea împăratului tâlcuirea ei şi să afli ce-ţi doreşte inima să ştii.

Tu, împărate, te uitai, şi iată că ai văzut un chip mare. Chipul acesta era foarte mare şi de strălucire nemaipomenită. Stătea în picioare înaintea ta, şi înfăţişarea lui era înfricoşătoare. Capul chipului acestuia era de aur curat; pieptul şi braţele îi erau de argint; pântecele şi coapsele îi erau de aramă; fluierele picioarelor, parte de fier şi parte de lut.

Tu te uitai la el şi s-a dezlipit o piatră fără ajutorul vreunei mâini, a izbit picioarele de fier şi de lut ale chipului; şi le-a făcut bucăţi. Atunci, fierul, lutul, arama, argintul şi aurul s-au sfărâmat împreună, şi s-au făcut ca pleava din arie vara; le-a luat vântul şi nici urmă nu s-a mai găsit din ele. Dar piatra care sfărâmase chipul, s-a făcut un munte mare şi a umplut tot pământul”.

“lată visul”, a spus Daniel cu încredere; iar împăratul, ascultând cu mare atenţie la orice amănunt, şi-a dat seama că era chiar visul care-l tulburase. În felul acesta mintea lui a fost pregătită să primească favorabil interpretarea. Împăratul împăraţilor era gata să transmită adevărul cel mare monarhului babilonian. Dumnezeu a făcut cunoscut faptul că El are putere asupra împărăţiilor lumii - putere de a-i întrona şi de a-i detrona pe împăraţi. Mintea lui Nebucadneţar avea să fie trezită, dacă se putea, în ce priveşte simţământul responsabilităţii sale faţă de Cer. Evenimentele viitorului, care ajungeau până la sfârşitul timpului, urmau să-i fie aduse la cunoştinţă.

“ Tu, împărate, eşti împăratul împăraţilor”, a continuat Daniel, “căci Dumnezeul cerurilor ţi-a dat împărăţie, putere, bogăţie şi slavă. El ţi-a dat în mâini, oriunde locuiesc ei, pe copiii oamenilor, fiarele câmpului şi păsările cerurilor, şi te-a făcut stăpân peste toate acestea; tu eşti capul de aur!

După tine, se va ridica o altă împărăţie, mai neînsemnată decât a ta; apoi o a treia împărăţie, care va fi de aramă, şi care va stăpâni peste tot pământul.

Va fi o a patra împărăţie, tare ca fierul; după cum fierul sfărâmă şi rupe totul, şi ea va sfărâma şi va rupe totul, ca fierul care face totul bucăţi.

Şi după cum ai văzut picioarele şi degetele de la picioare parte de lut de olar şi parte de fier, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi împărţită; dar va rămânea în ea ceva din tăria fierului, tocmai aşa cum ai văzut fierul amestecat cu lutul. Şi după cum degetele de la picioare erau parte de fier şi parte de lut, tot şa şi împărăţia aceasta va fi în parte tare şi în parte plăpândă. Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omeneşti de căsătorie, dar nu vor fi lipiţi unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul.

Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăşi va dăinui veşnic. Aceasta înseamnă piatra pe care ai văzut-o dezlipindu-se din munte, fără ajutorul vreunei mâini, şi care a sfărâmat fierul, arama, lutul, argintul şi aurul. Dumnezeul cel mare a făcut deci cunoscut împăratului ce are să se întâmple după aceasta. Visul este adevărat şi tâlcuirea lui este temeinică”.

Împăratul a fost convins de adevărul cu privire la interpretare şi în umilinţă şi teamă “a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat”, zicând: “Cu adevărat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor şi Domnul domnilor şi El descoperă tainele, fiindcă ai descoperit taina aceasta”.

Nebucadneţar a revocat decretul cu privire sa nimicirea înţelepţilor. Viaţa le-a fost cruţată datorită legăturii lui Daniel cu Descoperitorul tainelor. „Apoi împăratul l-a înălţat pe Daniel şi i-a dat daruri multe şi bogate; i-a dat stăpânire peste tot ţinutul Babilonului şi l-a pus ca cea mai înaltă căpetenie a tuturor înţelepţilor. Daniel l-a rugat pe împărat să dea grija treburilor ţinutului Babilonului în mâna lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego. Daniel însă a rămas la curtea împăratului”.

În analele istoriei omenirii, creşterea naţiunilor, ridicarea şi căderea imperiilor apar ca şi când ar depinde de vitejia şi voinţa omului; cursul pe care îl iau evenimentele pare, într-o mare măsură, a fi determinat de puterea, ambiţia sau de capriciul lui. Dar în Cuvântul lui Dumnezeu vălul este dat la o parte şi vedem mai sus, dincolo, şi, prin acţiunile şi contraacţiunile interesului, puterii şi pasiunilor, mijloacele Celui Atotputernic care în linişte, cu răbdare îndeplineşte sfaturile voinţei Sale.

În cuvinte de o frumuseţe şi de o gingăşie fără seamăn, apostolul Pavel a prezentat înaintea înţelepţilor din Atena scopul divin în creşterea şi împărţirea raselor şi popoarelor. “Dumnezeu care a făcut lumea şi tot ce este în ea”, spune apostolul, “este Domnul cerului şi al pământului, şi nu locuieşte în temple făcute de mâini. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva. El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremi şi a pus anumite hotare locuinţei lor, ca ei să-L caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi” (Fapte 17,24-27).

Dumnezeu a făcut cunoscut că oricine vrea, poate intra în prevederea legământului (Ezech. 20,37). La creaţiune, scopul Său a fost ca pământul să fie locuit de fiinţe a căror existenţă să fie o binecuvântare atât pentru ele însele cât şi una pentru alta şi o cinste pentru Creatorul lor. Toţi aceia care vor, se pot identifica cu acest scop. Despre ei se spune că formează “poporul pe care Mi l-am alcătuit ca să vestească laudele Mele” (ls. 43,21).

În Legea Sa Dumnezeu a făcut cunoscut principiile care stau la baza oricărei prosperităţi adevărate, atât a naţiunilor cât şi a indivizilor. Moise a spus israeliţilor despre această lege: “Să păziţi şi să le împliniţi; căci aceasta va fi înţelepciunea şi priceperea voastră înaintea popoarelor”. “Căci nu este un lucru fără însemnătate pentru voi; este viaţa noastră” (Deut. 4,6; 32,47). Binecuvântările oferite astfel lui Israel sunt asigurate în aceleaşi condiţii şi în aceeaşi măsură oricărui popor şi oricărei fiinţe omeneşti de sub întinsele ceruri.

Cu sute de ani înainte ca anumite popoare să apară pe scena lumii, Cel Atotştiutor a privit de-a lungul veacurilor şi a profetizat ridicarea şi căderea împărăţiilor universale. Dumnezeu i-a spus lui Nebucadneţar că împărăţia Babilonului va cădea şi se va ridica o a doua împărăţie care, la rândul ei, va avea perioada ei de probă. Pentru că nu va înălţa pe Dumnezeul cel adevărat, slava ei va dispărea şi o a treia împărăţie îi va lua locul. Şi aceasta va trece; iar a patra, tare ca fierul, va supune popoarele pământului.

Dacă conducătorii Babilonului - cea mai bogată dintre împărăţiile pământului - ar fi păstrat mereu teama de Iehova, le-ar fi fost date înţelepciune şi putere, care i-ar fi legat de El şi i-ar fi ţinut tari. Dar ei au făcut din Dumnezeu ocrotirea lor numai atunci când au fost hărţuiţi şi puşi în încurcătură.

În asemenea împrejurări negăsind ajutor la oamenii lor mari, l-au căutat de la bărbaţi ca Daniel - bărbaţi despre care ştiau că cinsteau pe viul Dumnezeu şi erau onoraţi de El. La aceşti bărbaţi au recurs ei să le descopere tainele Providenţei; căci deşi conducătorii mândrului Babilon erau bărbaţi cu o inteligenţă vestită, se despărţiseră atât de mult de Dumnezeu, prin păcat, încât nu înţelegeau descoperirile şi avertizările cu privire la viitor.

În istoria popoarelor cercetătorul Cuvântului lui Dumnezeu poate vedea împlinirea literală a proorociilor dumnezeieşti. Babilonul, slăbit şi doborât în cele din urmă, a dispărut, deoarece în prosperitate conducătorii lui s-au socotit independenţi de Dumnezeu şi au atribuit slava împărăţiei lor realizărilor omeneşti. Împărăţia Medo-Persiei a fost lovită de mânia cerului, deoarece în ea Legea lui Dumnezeu fusese călcată în picioare. Temerea de Domnul nu-şi găsise loc în inimile majorităţii covârşitoare a poporului. Nelegiuirea, hula şi stricăciunea predominau. Împărăţiile care au venit după ea au fost şi mai josnice şi mai stricate; ele au ajuns şi mai jos şi mai decăzute pe scara valorilor morale.

Puterea exercitată de orice conducător de pe pământ este dată de Cer; şi reuşita lui depinde de folosirea pe care o dă puterii primite. Cuvântul Veghetorului divin se adresează fiecăruia: “Eu te-am încins înainte ca tu să Mă cunoşti” (ls. 45,5). Şi pentru oricine cuvintele rostite către Nebucadneţar în vechime sunt lecţii ale vieţii: “Pune capăt păcatelor tale, şi trăieşte în neprihănire, rupe-o cu nelegiuirile tale, şi ai milă de cei nenorociţi, şi poate că ţi se va prelungi fericirea!” (Dan 4,27).

A înţelege aceste lucruri - a înţelege că “dreptatea înalţă poporul”, că “scaunul de domnie se întemeiază pe dreptate” şi se menţine prin bunătate, a recunoaşte acţiunea acestor principii în manifestarea purtării Sale, care “îndepărtează pe împăraţi şi pune pe împăraţi” - înseamnă a înţelege filozofia istoriei (Prov. 14,34; 16,12; 20,28; Dan. 2,21).

Numai în Cuvântul lui Dumnezeu acest lucru este prezentat cu claritate. Aici se arată că puterea naţiunilor ca şi a indivizilor nu se găseşte în ocaziile sau privilegiile care par să-i facă de neînvins; nu se găseşte în măreţia lor îngâmfată. Ea se măsoară prin credincioşia cu care împlinesc planul lui Dumnezeu.

http://www.azsromania.org/PsiR/40.htm

"...cum perceptiile umane constiente sunt limitate, adica receptam energiile a caror frecventa se gaseste intre niste praguri, restul de energii cuprinse in semnal sunt receptate si decodificate la nivel subliminal, apoi se "cazeaza" in subconstient. Si ne influenteaza de acolo, fara sa ne dam seama."

VISUL
Visele sunt o componenta a vietii umane – si animale, daca stam sa urmarim reactiile pe care le au, uneori, cainii sau pisicile noastre, atunci cand dorm – despre care mai mult facem presupuneri, decat cunoastem ceva cu certitudine. Ele exista si se desfasoara, independent de voia noastra, uneori dupa tipare bine definite – incapacitatea de a fugi sau de a riposta, ori starea de imponderabilitate derivata din deplasarea cu o viteza uriasa – alteori, haotice, aleatorii, premonitorii, infricosatoare sau euforice. Pe unele ni le explicam ca urmari ale unor experiente mai mult sau mai putin marcante din timpul unei zile, in timp ce altora ne este imposibil sa le identificam sursa si sau sa le asociem cu diferite simboluri. Stiinta interpretarii onirice, al carei parinte este celebrul medic neuropsihiatru Sigmund Freud, ofera, in unele situatii, lamuriri satisfacatoare. Totusi, nu decodificarea simbolurilor ascunse ale viselor face obiectul de studiu al acestui material, ci trasaturile pe care acestea le au, din perspectiva pur stiintifica.

Uitam 90% din tot ce visam
La cinci minute dupa ce un om se trezeste, el a uitat deja jumatate din ce a visat. Dupa zece minute, 90% din amintirea visului a disparut. Poetul Samuel Taylor Coleridge s-a trezit intr-o dimineata dupa un vis fabulos - indus, probabil, de opiu - si a asternut cu creionul pe hartie descrierea "viziunii dintr-un vis", in ceea ce a devenit, ulterior, unul dintre cele mai apreciate poeme englezesti: Kublai Khan. In timp ce scria, mai exact dupa cel de al 54-lea vers, a fost intrerupt de cineva. Coleridge s-a intors sa isi termine poemul, dar nu si-a putut aminti restul visului. Poezia nu a mai fost niciodata completata. Cazuri similare mai exista. De exemplu, Robert Louis Stevenson a scris povestea Doctorului Jeckyll si a Doamnei Hyde prin vis, iar Frankenstein, al Maryei Shelley, a fost tot vlastarul unei experiente in somn.

De ce nu ne putem aminti cu precizie ce am visat ?
Prin studierea conexiunilor neuronale din locatii variate ale creierului uman, specialistii americani din cadrul Institutului Tehnologic din California au avansat pe calea descifrarii modalitatii prin care memoria se formeaza si se depoziteaza in creier. Tot ei au facut legatura intre variatiile acestui proces in situatiile de somn cu vise.
Cercetatorii au descoperit faptul ca memoria omului se formeaza in hippocampus, dar este depozitata in alte regiuni precum neocortexul, stratul superior al creierului. Transferul memoriei de la o parte a alta a creierului necesita schimbarea conexiunilor neuronale. Toate aceste procese au legatura cu asa numitul fenomen REM, adica miscarile rapide ale globilor oculari din timpul viselor. Odata ce REM este o faza care apare doar in timpul viselor, cercetatorii avanseaza ideea ca absenta consolidarii memoriei petrecuta in acest moment, duce in ultima instanta la situatia in care ne este greu sa ne amintim cu precizie detaliile si semnificatia viselor.

Toata lumea viseaza
Orice fiinta omeneasca viseaza (exceptand cazurile de tulburare psihologica grava ), insa barbatii si femeile viseaza diferit si au reactii fizice distincte. Barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati, in timp ce femeile viseaza in mod egal despre femei si barbati. Mai mult, atat barbatii, cat si femeile experimenteaza reactii fizice de natura sexuala in timp ce viseaza, indiferent daca visele au ori nu o tenta sexuala explicita; aproape zilnic, barbatii au erectii, iar femeilor li se vascularizeaza mai puternic zona genitala.

Si orbii viseaza
Oamenii care orbesc dupa nastere vad, in continuare, imagini in visele lor. Cei care s-au nascut fara darul vederii sunt privati de aceasta dimensiune onirica, dar se bucura de vise la fel de "vii" ca toti ceilalti, limitate, insa, visele lor se desfasoara in gama tuturor celorlalte simturi: auz, miros, gust, atingere si emotie. Pentru un vazator este greu sa isi imagineze toate aceste lucruri in vis, dar nevoia de somn a creierului uman este atat de puternica, incat acesta poate angrena toate situatiile si mecanismele fizice posibile pentru a impune un repaus odihnitor si eficient sistemului.

Visele previn psihozele

Intr-un studiu recent, aplecat asupra somnului, s-a constatat ca subiectii care erau treziti la inceputul fiecarui vis, dar li se permiteau, totusi, opt ore de somn, au experimentat cu totii dificultati de concentrare, iritabilitate, halucinatii si semne de psihoza, dupa numai trei zile de asemenea tratament. Atunci cand, in sfarsit, li s-a permis un somn continuu si neintrerupt, cu vise, creierele subiectilor au recuperat timpul pierdut ridicand simtitor procentul de somn in stare REM (Rapid Eye Movement sau Miscarea Rapida a Ochilor). Adica, au visat mult mai mult, pentru a ajuta la refacerea cerebrala.

Visam numai despre ce cunoastem
Vrei sa dormi bine? Iesi la pensie!
Visele noastre sunt adesea populate de straini care interpreteaza anumite roluri, bine definite, dar care, desi poate e greu de crezut, nu sunt inventii ale mintii noaste - acele figuri sunt figuri reale ale unor oameni reali, pe care i-am intalnit pe parcursul vietii, dar pe care este posibil sa nu le mai recunoastem si de care nu ne mai amintim. Asasinul funest din cel mai recent cosmar poate fi individul care a pus benzina in rezervorul masinii tatalui pe cand noi eram doar niste copii. Cu totii am vazut sute de mii de chipuri in viata noastra, asadar exista o rezerva nesfarsita de personaje pe care creierele noastre sa le utilizeze in timp ce visam.

Nu toti viseaza in culori
Reiese, din unele studii, ca nu mai putin de 12% dintre oamenii vazatori viseaza exclusiv in alb si negru. Restul viseaza colorat. De asemenea, oamenii tind sa aiba teme comune in visele lor, situatii relationate cu scoala sau serviciul, urmariri, alergare ingreunata si pe loc, experiente sexuale, esecuri, intarzieri, decesul unei persoane dragi, dinti cazuti, zbor, picarea unui examen sau un accident de masina. Pana acum, nu se stie daca impactul unui vis marcat de violenta sau moarte poarta o incarcatura emotionala mai puternica in cazul unei persoane care viseaza color, decat in cazul uneia care viseaza alb-negru.

Visele nu sunt despre ceea ce par a fi
Atunci cand visam despre un anumit subiect, este posibil ca visul sa nu se refere tocmai la acel lucru. Visele comunica intr-un limbaj simbolic si incifrat. Mintea, inconstienta, incearca sa compare visul cu altceva, similar. Asadar, orice simbol ar alege visul, este foarte putin probabil sa fie vorba despre un simbol explicit, al chiar lucrului visat. Practic, aici intervine acea "interpretare a viselor", de care se face vinovat Freud si care asociaze scenarii onirice precum pierderea dintilor cu decesul cuiva apropiat, scaldatul in ape tulburi cu o boala ce se apropie, ori prezenta unor animale cu niste dusmani, mai mici sau mai mari, din viata reala.

Dependentii care au renuntat la vicii au vise mai realistice
Oamenii care au fost mult timp fumatori si s-au lasat de acest viciu, experimenteaza, se pare, vise mult mai vii decat ar avea in mod normal. In plus, Jurnalulul de Psihologie Anormala relateaza: "In randul a 293 de fumatori abstinenti, intr-o perioada cuprinsa intre una si patru saptamani, 33% au declarat ca au avut cel putin un vis despre fumat. In majoritatea viselor, subiectii s-au surprins fumand si au resimtit puternice emotii negative, precum panica si vina. Visele despre fumat erau rezultatul scaderii nivelului de nicotina si nu au fost experimentate de 97% dintre subiecti atunci cand fumau." Aparitia viselor era relationata semnificativ cu durata abstinentei. Aceste vise au fost incadrate ca fiind mai vii decat cele obisnuite si erau la fel de comune ca majoritatea simptomelor renuntarii la tutun.

Stimulii externi ne invadeaza visele
Se numeste Incorporare Onirica si reprezinta experienta pe care majoritatea o avem, cel mai comun, atunci cand un sunet din realitate se aude in vis si este cumva asociat unui element din scenariul visat. Un exemplu asemanator este acela al situatiei cand ne este sete, frig sau avem o alta nevoie fiziologica, in realitate, iar mintea noastra incorporeaza aceasta nevoie in vis. Un asemenea caz se poate transpune oniric visand cum bei un mare pahar cu apa, dupa care setea revine, bei iar, iar ciclul se repeta pana cand te trezesti si chiar bei un pahar cu apa. Acest concept este ilustrat in pictura lui Salvador Dali denumita "Vis provocat de zborul unei albine in jurul unei rodii, cu o secunda inainte de trezire".

Trandafirii ascund secretul viselor frumoase
Visele placute sunt influentate de mirosul florilor, anunta o echipa de cercetatori germani, care a incercat sa afle corespondentul intre aromele placute si visele linistite.
Mai exact, acestia ne indeamna sa avem in camera in care ne odihnim…trandafiri.
In cadrul studiului efectuat, voluntarii care dormeau intr-o camera cu trandafiri erau treziti si rugati sa povesteasca ce au visat. Rezultatele au aratat ca visele voluntarilor erau mai placute decat de obicei.
Analizele urmatoare au aratat ca mirosurile au o influenta asupra emotiilor din timpul visului, dar nu fac parte din acesta, deoarece subiectii nu au visat trandafiri.
Testul a fost reluat, insa de aceasta data, mirosul florilor a fost inlocuit cu cel de oua stricate. Majoritatea celor testati au declarat ca visele lor au fost dominate de sentimente negative.
Cercetatorii germani spera ca vor putea folosi rezultatele acestui studiu pentru a trata pacientii care se plang de cosmaruri foarte dese.

Suntem paralizati in timpul somnului
Fie ca ne vine sau nu sa credem, trupurile noastre sunt, virtual, paralizate in timpul somnului - cel mai probabil pentru a se preveni miscarea lor in concordanta cu ceea ce visam. Potrivit unor studii, glandele secreta un hormon care ajuta la inducerea somnului, iar neuronii trimit semnale coloanei vertebrale, care cauzeaza relaxarea si, in cele din urma, paralizia temporara a corpului. De asemenea, atunci cand sforaim, nu visam. Copiii mici nu viseaza despre ei insisi pana la varsta de 3 ani. De la aceeasi varsta, micutii au in mod tipic mai multe cosmaruri decat adultii, pana in jurul varstei de 7-8 ani. De asemenea, daca suntem treziti in mijlocul unui vis, este mai probabil sa ni-l amintim ceva mai bine decat am face-o daca ne-am trezi dupa o intreaga noapte de somn.

Programul de inregistrat visele

Programul de inregistrat vise
Lumea secreta a viselor este pe cale sa devina un “teren” accesibil, cu ajutorul noilor tehnologii, capabile sa ilustreze imagini preluate direct din creierul uman in timpul somnului
O echipa de cercetatori japonezi ai ATR Computational Neuroscience Laboratories a creat un dipozitiv care permite ilustrarea pe un ecran de calculator a unor procesari de ganduri si vise experimentate de creier in stare de veghe sau in timpul somnului. Desi pentru moment cercetatorii au creat numai tehnologia capabila sa reproduca imagini simple din creier, descoperirea pregateste drumul spre posibilitatea de descifrare integrala a viselor oamenilor si a altor procese cognitive. Un purtator de cuvant al ATRCNL declara: “Este o premiera mondiala performanta de vizualizare a ceea ce oamenii experimenteaza in timpului visului, prin monitorizarea activitatatii cerebrale”. Cercetatorii au investigat modul in care semnalele electrice in care se transforma imaginile capturate de retina oculara sunt obtinute si reconstruite in imagini vizuale in creierul uman. Printre alte lucruri, cercetatorii au descoperit ca visele sunt mai degraba stimulate de evenimete foarte recente, decat de traume ale copilariei

http://dan-ioanitescu.blogspot.com/2010/04/visul.html

Profeţi şi ghicitori

Căci terafimii vorbesc nimicuri, ghicitorii proorocesc minciuni, visurile mint şi mângâie cu deşertăciuni. De aceea, ei rătăcesc ca o turmă, sunt nenorociţi, pentru că n-au păstor.

Vers. 2. Cap. 10. ZAHARIA

Profeţi şi ghicitor

Trebuie să facem diferenţă între ghicitori şi profeţi.

Eliphas Levi spune următoarele: "Ghicitor (Adivino, în spaniolă) vine de la cuvântul divinaris, divinus, care înseamnă a exercita divinitatea”. Dar Abatele Alfonso Luis Constant a uitat de litera A, care precede cuvântul divin.

Gramatica spune următoarele: A, prepoziţie care denotă separare, îndepărtare, Teo, înseamnă Dumnezeu, dar dacă îi adăugăm prefixul A, formăm cuvântul ATEO, prin care îl denumim pe cel care nu crede în Dumnezeu. Ghicitorul (Adivino), reprezintă exact contrariul divinului, adică, diabolicul. Apolitic, înseamnă individ nepolitic.

Dacă citim BIBLIA cu atenţie, nu întâlnim nici un cuvânt în favoarea ghicitorilor.

Când regele Nabucodonosor a chemat magi, astrologi, ghicitori şi iluzionişti pentru a-i tâlcui visul cu statuia, nu a existat nici un ghicitor care să-i fi revelat regelui acest arcan, doar un profet de-a lui Dumnezeu a răspuns în faţa regelui şi i-a spus: "Misterul pe care regele îl cere, nici înţelepţii, nici astrologii, nici magii, nici ghicitorii nu îl pot revela regelui". "Dar există un Dumnezeu în ceruri, care revelează misterele, şi El l-a informat pe regele Nabucodonosor de ceea ce trebuie să se întâmple la sfârşitul zilelor”.

Acest pasaj este extras din al doilea capitol al Cărţii lui Daniel, şi ne invită la meditaţie.

Daniel, profetul Dumnezeului viu, a fost unicul care a putut sǎ-i reveleze visul lui Nabucodonosor.

Ghicitorii sunt clarvăzători tenebroşi, sunt magi negri.

Profeţii sunt clarvăzători ai luminii, sunt magi albi.

Ghicitorii văd imaginile abisului, şi visează vise din abis, cu care prezic evenimente ce pot să nu se împlinească, pentru că nu mereu se cristalizează în lumea fizică imaginile tenebroase ale abisului.

Scenele tenebroase din abis, sunt realmente în abis, dar nu mereu se cristalizează în lumea fizică.

Profeţii sunt clarvăzători ai luminii, oameni ai lui Dumnezeu iluminaţi de Spiritul Sfânt, şi predicţiile lor sunt exacte deoarece glandele lor pineală şi pituitară sunt iluminate în totalitate de focul sacru.

Chelaşii Fraternităţii Albe sunt începători, sunt discipolii profeţilor, şi de aceea pot servi ca mesageri ai profeţilor, şi pot transmite oamenilor cuvintele sfinţilor Maeştri.

Pentru a fi profet este necesar să fi primit Spiritul Sfânt.

Totuşi, discipolii Lojei Albe sunt mesageri ai profeţilor şi discipoli ai profeţilor.

Visele vane sunt ale abisului. Visele luminii sunt ale luminii...

Există ierarhii şi pentru profeţi...

Iluminarea se realizează încetul cu încetul, pentru că "natura nu face salturi". În toate există niveluri şi niveluri, grade şi grade...

Există clarvăzătorul clarvăzătorului, şi profetul profetului. Clarvăzătorul clarvăzătorului este INTIMUL, iar profetul profetului este INTIMUL.
Zaharia-MichelangeloViziunile luminoase ale discipolilor noştri vin de la Ierarhiile Albe. Cu toate aceste, dacă discipolii noştri se dedică fornicaţiei şi aleg drumul negru, se îndepărtează de drumul profeţilor, şi se transformă în ghicitori.

Atunci visele lor sunt vise ale abisului, sunt vise vane, şi predicţiile lor tenebroase vor eşua în mod lamentabil, producând în ei confuzie şi ruşine.

Profeţii sunt Maeştrii Venerabilei LOJE ALBE.

Ghicitorii sunt magii negri, clarvăzătorii tenebroşi, profeţii lui Baal, care mănâncă la masa lui Jezabel şi predau fornicaţia şi hrǎnirea din lucrurile oferite idolilor.

Discipolii noştri trebuie să urmeze calea perfecţiunii, trebuie să fie puri, astfel încât cristalul pur al imaginaţiei lor să fie o oglindă perfectă, în care să se reflecte toate imaginile preţioase ale Focului Universal.

Toate gândurile impure, toate urile, toate invidiile, geloziile, răutăţile, etc., murdăresc cristalul pur al clarvederii, convertindu-i pe discipolii noştri în clarvăzători ai umbrelor, în ghicitori.

Trandafir Înflăcărat, Cap. XXV “Ghicitori şi profeţi”, Samael Aun Weor
Profeţi şi ghicitori
AddThis Social Bookmark Button

ONIROMANTIA - Scurta Introducere

1. Vechimea Oniromantiei

Toate popoarele, in toate epocile, au fost surprinse de extravaganta viselor, si de coincidentele pe care le-au observat intre subiectul viselor si evenimentele ulterioare. De asemenea, de la inceput s-a acordat o valoare premonitorie viselor, profetii au inceput sa le comenteze si o stiinta speciala s-a nascut pentru a le interpreta.

Aceasta credinta in relevarea viitorului prin imaginile din timpul somnului provenea din credinta in divinitatile care trimit in acest mod avertismente si sfaturi. Ca urmare, se vede ca oniromantia (in limba greaca oneiros: vis, si manteia: profetie) se leaga de divinatia intuitiva, pe cand inductivul interpreteaza, el, semnele gandirii zeilor. Aici este vorba de comuniunea intima cu inteligenta, de o pronosticare subiectiva (iar nu obiectiva, prin intermediari) si care se face prin sosirea spiritului luminilor celeste. De altfel, asa o intelegea Aristotel, admitand totusi, ca limbajul putea fi simbolitic.

Oniromantia este un domeniu larg, care poate fi divizat in cele doua domenii: cel al viselor, sau oniroscopia, si cel al interpretarii lor, sau onirocritia. Plutarh si Cicero nu dispretuiau sa se ocupe de ele, si dupa ei numerosi autori, din antichitate pana in vremurile moderne, inclusiv numerosii alcatuitori de "Chei ale viselor", alcatuite de altfel la a doua mana.

Una dintre aceste chei, cea mai celebra si, de altfel, cea mai veche, este cea alui Artemidor din Efes, care a fost tradusa si comentata de Henry Vidal intr-o carte de calitate, ca text si prezentare, cu o prefata din care am extras informatiile care urmeaza.

Acest Artemidor s-a nascut la Efes in vremea lui Antonin cel Pios. El a practicat oniromantia si chiromantia in orasul sau natal, pe atunci magnific si celebru, sub numele de Artemidor din Daldia. Artemidor citise toate tratatele aparute pana atunci asupra acestor subiecte si a cautat sa invete de la Epicharme, Antiphon, Strabon, Demetrius din Phalere, Apollodor, Chrysippe, Aristarh, Aristide magnerizatorul, Geminus astrologul si multi altii. La aceasta el a adaugat propria sa experienta si a distins minutios visele care puteau avea valoarea profetica.

Vidal noteaza, pe de alta parte, interesul cartii pe care Boucher-Leclerq a consacrat-o istoriei antice a stiintelor profetice. Dupa acest autor, onirocritia ar fi la fel de veche ca si lumea. Totusi, cavalerul de Jaucourt ii da o origine mult mai precisa, datand-o in epoca preotilor egipteni care treceau drept maestrii in aceasta stiinta.

2. Mic studiu asupra viselor

Visele sunt oare profetice?

Toti cunoastem coincidente cel putin tulburatoare si care au uimit spiritul. Sa adaugam ca unii savanti (Franklin, de exemplu) au crezut si cred inca in caracterul profetic al viselor, cel putin intr-o oarecare masura. Pe de alta parte, cate sotii de pescari vad in somn cum sotii lor naufragiaza, si care intr-adevar in aceeasi noapte sunt inghititi de un destin prea comun pentru oamenii marilor? Dar nu uita ele aceleasi vise, cand nimic rau nu se intampla?

Totusi, sa remarcam impreuna cu Paul Jagot ca, daca in anumite conditii psiho-fizice (in special sub hipnoza) fiinta umana se arata apta pentru precunoasterea evenimentelor viitoare, nu este extraordinar, intr-un mod asemanator, ca somnul se intovaraseste uneori cu perceptivitatea premonitorie, ca imaginile se traduc sub o forma mai mult sau mai putin simbolica.

Pe de alta parte, Thylbus noteaza in lucrarea "Domeniul Viselor" ca acestea sunt numai in proportie de 1% profetice. Viziunile nocturne sunt deseori determinate, vom vedea imediat, de starea organica, de o senzatie fizica perceputa in timpul somnului (experientele lui Hervey de Saint-Denis si ale lui Maurey, de exemplu: un flacon de parfum pus sub nasul unui om adormit ii determina viziunea unei pravalii de parfumuri la Cairo; cateva lovituri intr-o toba ii aduc ideea unui oras in care suna toaca etc...) sau prin punerea la contributie a imensului depozit de amintiri sau de o dorinta reprimata (Freud). Deci, inainte de a da o cheie a viselor, incercati sa stiti mai intai, printr-o analiza minutioasa, ce ar fi putut da nastere visului care v-a tulburat. Numai in cazul in care vi se pare inexplicabil, el poate sa aibe un caracter profetic.

Egiptenii numeau visele "mesagerii misterioSi", caci ei considerau ca erau trimise de zeita Isis care, ajutata de Serapis, le trimitea astfel avertismente Si sfaturi.

Sa revenim la explicatii mai serioase.

Pentru ocultiSti, dedublarea eului in "eul" fizic si "eul" psihic sau astral se realizeaza Toarte rar in stare de veghe, si mai des in timpul somnului. lar daca ei vad in vise o forma a presentimentului sau a telepatiei este pentru ca, spun ei, sufletul, in timpui somnului, mai mult ca in stare de veghe, este eliberat de invelisul sau material, si poate sa comunice mai usor cu lumea astrala.

Aavantii, cel putin materialistii dispretuitori ai oricarei ipoteze care nu ia in consideratie scalpelul, explica visele prin afluxul sanguin, nu le dau decat cauze fiziologice, ele fiind opera sistemului nervos cand actioneaza asupra lui insusi, fara a comunica cu lumea exterioara. somnul suspendand, cel putin partial, anumite facultati (atentia, vointa, judecata) permitand controlul asupra ansamblului de imagini si idei pe care imaginatia le prezinta, fara coordonarea spiritului.

Nu se poate nega faptul ca visele sunt influentate de cauze fiziologice, ceea ce, de altfel, anticii o stiau, deoarece tineau cont de pozitia omului in somn (care trebuia sa evite comprimarea ficatului, oglindaviselor adevarate), de ore, zile si anotimpuri (toamnasi iarna nu permiteau, dupa parerea lor, decat o interpretare mediocra)... De ace ea, dupa medicul arab Ibn Sina (Avicenna), Moreau de la Sarthe si Maine de Biran distingeau doua feluri de vise: intuitive (independente de starea fiziologica si singurele interesante pentru oniromantie) si afective sau organice (in legatura cu starile fiziologice si provocate de ele).

Sa schitam cateva idei pentru fiecare categorie de vise.

Visele intuitive sunt singurele relevante pentru stiinta profetica. Este oare exagerat sa credem ca "zeii" se ocupa de micile noastre probleme intr-atat incat sa ne dea sfaturi? Uneori suntem dezorientati de contradictiile relevate intre diferitele chei ale viselor, care sunt oferite gustului nostru de a cunoaste viitorul. Pe de alta parte, cate mii de vise nu si-au realizat prezicerile!

Totusi, d-na de Thebes ne raspunde:

1. Contradictiile intre cheile viselor nu sunt decat aparente; semnele nu sunt niciodata sigure, interpretarea lor variaza dupa culoare, juxtapunere sau suita imaginilor in sens contrar. Astfel, o cheie a viselor ne da cainele vazut in vis ca semn fericit, alta ca semn rau; ori semnul este fericit atunci cand cainele este alb, caci gri anunta o nenorocire, negru ruina, roscat discordia sau razboiul (roscat: amintire martiana).

2. Pe de alta parte, sus-zisele indicatii variaza dupa tipul planetar al interesatului, dupa influentele astrale care actioneaza asupra intregii sale vieti... De exemplu, visul unui sarpe, amenintator pentru jupiterian, nu anunta decat o grija pentru saturnian; si daca pentru primul este un semn ostil visarea unei ape statatoare, pentru lunareste promisiune de bucurie si bogatie.

3. In fine, contradictiile in chestiune, chiar reale, se explica prin diferentele de interpretari ale viselor la diferite popoare, unii crezand ca au remarcat constanta augurului rau

Noi am spus ca ocultistii au vazut in vise o forma de presentiment sau telepatie, adica facultatea de a percepe de la distanta si fara ajutorul simturiior. Evenimentele care ne privesc pe fiecare din noi sunt pregatite intotdeauna, fara indoiala, prin legea determinismului, in imensul do-eniu al lumii invizibile; ele se afla acolo intr-un fel de stare de germen, ca samanta in siloz. Dar, in lumea spirituala, ca si in cea fizica, nu se realizeaza toate presentimentele, la fe! cum nu incoltesc toate semintele puse in pamant. Cauze, care uneori ne scapa, alteori sunt faptul vointei noastre avertizate de vis, opresc sau precipita evenimente in curs.

Ai d-na de Thebes, atat de celebra prin miile de vise pe care le-a interpretat in timpul consultatiilor sale si care a scris, cu ardoarea unei credinte, care era atat de convingatoare, celebra carte "Enigma visului", are loialitatea de a-si arata prudenta cand scrie:

"Nu trebuie sa dam interpretarii viselor o certitudine absoluta. Trebuie facuta deosebirea intre stiinta si fantezie si sa admitem ca visele sunt mai degraba reminiscente sau reflectari ale preocuparilor decat semne... Cheile viselor nu trebuie luate ca litera de evanghelie. Tot ce se poate spune asupraviitorului misterios, acarui cercetare pasioneaza sufletul omenesc de cand exista oamenii, nu se va baza niciodata decat pe ipoteze si coincidente".

Ai dupa ce avertiza in mod onest pe cei care ii ofereau onorarii mari pentru a afla de la ea interpretarea viselor, ea adauga urmatoarele randuri fermecatoare, de altfel imprumutate in parte Marii Enciclopedii, ce vor servi ca o concluzie asupra acestui paragraf asupra viselor intuitive:

"Anticii pretindeau ca se putea, cu ajutorul retetelor, amuletelor, rugaciunilor si desenelor, sa se regleze visele, sa se aiba numai vise dulci si placute si sa se evite cele rele. Ei recomandau, in special pentru acest scop, sa se plaseze o ramura de laur langa cap. Vreti un sfat asupra acestui punct? Visele placute sunt evocate de un suflet linistit si de o constiinta calma, cei rai nu au vise fericite. Faceti bine tuturor, iubiti si devotati-va, si noptile va vor fi populate cu amintiri si vise agreabile. Nu cititi seara pagini negre sau de groaza, caci ele se vor repeta in somnul dvs., in imagini oribile. Adormiti cu ganduri placute si veti avea vise frumoase... "

In ceea ce priveste visele afective sau organice, provocate, intr-un mod natural, de starea patologica a organismului, ele prezinta un interes practic si de nenumarate ori controlat. Aceasta arata falsitatea urmatoarei pareri: "visele nu sunt decat minciuna", deoarece ele pot revela celui care doarme un rau de care el nu stia poate. Parerea noastra este ca el sa cheme medicul pentru a-l consulta. Ai atunci va putea spune ca intr-adevar visele i-au fost prevestitoare.

Larousse care, in general, nu este prea bland cu tot ceea ce atinge supranaturalul, este obligat sa se inchine in fata evidentei. Asupra acestui subiect, el spune urmatoarele:

"Cele mai mici indispozitii, ca si cele mai grave boli, pot sa dea nastere viselor. Din nefericire, valoarea lor semiologica este foarte nesigura, nu se cunosc legaturile lor cu sediul si natura afectiumlor diverse care le intovarasesc. Tot ceea ce stim este ca, in timpul som-nului, activitatea patologica, care se realizeaza in adancurile organismului, provoaca vise mai mult sau mai putin in legatura cu organul bolnav. Acest lucru este atat de adevarat, incat uneori se poate banui o boala pe care nimic nu o dezvaluie in stare de veghe".

Sa dam cateva exemple. Afectiunile organice ale inimii sau ale arterelor sunt deseori anuntate inaintea producerii lor de vise urate sau cosmaruri, urmate de presentimente triste. Cand ele se repeta, pot fi privite ca simptome precursoare ale unei leziuni grave, deja foarte greu, daca nu imposibil, de prevenit. Cand aceasta a devenit inevitabila, visele sunt foarte scurte; ele apar in primul somn, urmate de o trezire sau tresarire. Aici se amesteca, aproape intotdeauna, teama de o moarte apropiata cu circumstante tragice. Dupa observatiile diversilor medici, hemoragiile spontane, rezultate ale unui aflux congestiv anormal, sunt uneori prezise de vise de incendii sau imagini criminale. Cu cat aceste vise sunt mai accentuate si mai bine conturate, cu atat mai mult ele trebuie luate in consideratie. indeosebi in perioada pre-mergatoare a nevrozelor si alienarii mintale, le intalnim avand o natura bizara si extraordinara, capabila sa alarmeze medicul. Nebunia, inainte de a se confirma, se dezvaluie adeseori prin cosmaruri ingrozitoare, de cel mai rau augur.

Aceleasi fenomene mai mult intovarasesc bolile decat le preced. Cei care au febra incearca deseori o sete vie si viseaza ca nu si-o pot stinge. S-au vazut indivizi care au visat ca le-a fost taiat piciorul sau a fost transformat in piatra si a doua zi s-au trezit paralizati sau au paralizat cateva zile mai tarziu. Racirea unui membru sau compresiunea lui prelungita este intovarasita, adeseori, de aceleasi senzatii. Savantul Gressner a visat ca a fost muscat de un sarpe si imediat a recunoscut in acest vis semnele unui antrax, care l-a omorat in cinci zile. Arnauld Villeneuve a visat ca a fost muscat la picior de o vipera si cateva zile mai tarziu si-a vazut piciorul afectat de o ulceratie canceroasa. Cum s-a vazut din aceste exemple, aproape toate aceste vise, legate de diferite stari morbide, sunt cosmaruri. Visele sunt vesele si razatoare in mono-mani'a expansiva; stranii, bizare, dezordonate in manie; rare si fugitive in dementa si imbecilitate. Alterarea morbida a organelor genitale provoaca deseori vise erotice si polutii nocturne. Multi suferinzi de dureri de stomac viseaza ca beau apa limpede si cineaza la o masa splendida, dar nu intarzie sa incerce apoi senzatiile penibile frecvente (indivizii atinsi de indigestie, stanjeneli gastrice, ulcer sau cancer la stomac. Ipohondrii, la care travaliul digestiv este in general laborios, si femeile isterice, se afla in aceeasi situatie. Umflarea vezicii si diferite leziuni ale acestui organ antreneaza vise privitoare la fictiune, intotdeauna penibile. Dintre toate afectiunile, cele care antreneaza cu ele cele mai ingrozitoare cosmaruri sunt cele ale inimii, arterelor, creierului si aparatului respirator.

Doctorii orientali merg putin mai departe.

Medicina hindusa si cea chineza extrag de secote din vise, infor-matii pentru diagnosticarea bolilor. fn sistemul lor, visefe sunt divizate in cinci clase, corespunzatoare celor cinci mari viscere: inima, plamanii, rinichii, splina si ficatul. Fiecare clasa este divizata dupa doua stari anormale ale organului. Starea normala a acestor organe nu provoaca vise. Date fiind aceste principii, iata, ca exemplu al stiinielor asiatice, un rezumat al principalelor vise indicand functionarea proasta a unui organ:

I. A visa fantome, monstri, figuri inspaimantatoare: semn al proastei functionari a inimii (vise strangulate); hiperfunctiune. A visa foc, flacari, fum luminos, incendii: semn al proastei functionari a inimii (ameteala provenind de la insuficienta curentului sangvin si a incetinirii vitezei); hipofunctiune.

II. A visa lupte, razboi, arme, soldati: semn al proastei functionari a plamanilor; hiperfunctiune. A visa campii, mare, tara, drum si calatorii dificile: semn al proastei functionari a plamanilor; hipofunctiune.III. A visa oboseala insurmontabila, boala de rinichi: semn al proastei functionari a rinichilor; supraincarcare a canatetor, A visa ca inotam cu greu si suntem pe cale de a ne ineca: semn al proastei functionari a rinichilor: hipofunctiune.

IV. A visa cantece, sarbatori, muzica, placeri: semn al functionarii proaste a splinei: supraincarcare a canalelor. A visa riscuri, batalie, dispute, mese: semn af funciionarii proaste a splinei: hipofunctiune.

V. A visa paduri de nepatruns, munti abrupii, arbori: semn af functionarii proaste a ficatului: hiperfunciiune. A visa tarba, gazon, campii, tufisuri: semn al functionarii proaste a ficatului: hipofunciiune.

In sfarsit, a visa paraie, izvoare murmuratoare, cascade este semn de anemie; a visa asasini, spanzuratoare, strangulare se explica prin sufocari astmatice.

Se vede ca acest diagnostic prin vise se apropie sensibil, prin anumite inductii, de cel al medicilor occidentali, dar este un pic mai extins.

In orice caz, se admite, in general, azi, ca cosmarurile penibile, sufocarile dureroase, cu senzatia unei morti iminente, dezvaluie o strangulare a arterelor creierului si inimii. Este utila indepartarea amenintarii de congestie pe care o indica visele printr-o modificare a regimului urmat. La fel, daca se viseaza des paralizie totala sau partiala, inseamna o circulatie defectuoasa a sangelui, o "compunere anormala a elementelor".

Aici, cel putin, visele prezinta un interes sigur, si este foarte probabil ca aceasta apficare practica a oniromantiei forma, la antici, ramura de baza a acestei stiinte, si am fi gresit daca am fi neglijat-o in acest studiu instructiv sub pretextul ca intai misticii, apoi sarlatanii, au facut-o sa devieze de la obiectul ei.

3. Visul-oracol

Ceea ce urmeaza dam cu titlu informativ, caci lucrarea noastra ar fi incompleta daca n-ar pune sub ochii cititorului elementele oniromantiei, lasand gandirii, mentalitatii si observatiei lor grija de a judeca in ce masura ei le pot utiliza in interesul lor si le pot acorda incredere.

lata, mai intai, dupa ,,Cheia de aur" a egiptenilor, tabelul zilelor in care visele sunt de bun sau de rau augur:

lanuarie

1,19,27,31 Veti fi satsfacut.

13,23 Va vor fi contrarii.

Februarie

7,8, 18 Vor fi excelente

1, 10, 17,22 Vor fi insignifiante

Martie

3, 9,12, 14 Nu le spuneti nimanui

13, 19,23,28 Aveti grija

Aprilie

5,27 Ele se vor realiza

10,20,29,30 Vise rele

Mai

1,2,4,6,9, 14 O sansa destul de buna

10, 17,20 Viitorul e in pericol
lunie

3, 5, 7, 9, 12, 13 Se vor limpezi imediat

4,20 Dumnezeu sa va ajute

lulie

2,6, 10,23,30 Vor fi bune

5, 13,27 Soarta ve e defavorabila

August

5,7, 10, 14, 19 Nu le dezvaluiti

2, 13,27, 31 Niciun rezultat

Septembrie

6, 10, 15, 18,30 Soarta va e favorabila

13, 16,22,23 Va vor provoca dureri

Octombrie

13, 16,23,31 Vise foarte bune

3, 9, 27 Augur rau

Noiembrie

8, 13, 23, 30 Va vor fi agreabile

6,25 Vise fara importanta

Decembrie

10,20,29 Bucurie mare

13,28,31 Dureri acasa

Bucurie mare.

Dureri acasa.

Sa adaugam la acest tabel faptul ca noaptea de miercuri este pentru afaceri, cea de vineri pentru indragostiti, cand visele au cea mai mare putere revelatoare.

Visele fara valoare sunt, dupa Rankajov:

a) Visele din primele ore ale somnului (in timpul digestiei);

b) Visele despre o persoana sau un lucru despre care am auzit vorbindu-se recent;

c) Cosmarurile febrile provocate de o durere, teama, lectura sau un spectacol;

d) Visele inerente modului de a dormi, pozitiei in somn;

e) Visele provocate de o stare maladiva sau de o cauza exterioara clara (zgomot, frig etc..).

Adevaratul vis-oracol are loc la mijlocul somnului, de preferinta intre orele 3-7 dimineata, cand functiile digestive sunt incheiate, cand corpul se afla intr-o buna stare de sanatate, cand spiritul nu se afla sub influenta vreunui excitant si cand pozitia de odihna, normala, nu provoaca nici o tulburare organelor interne. Dupa arabul Ibn Sina, autorul primului tratat asupra viselor, "cel care doarme, culcat pe partea dreapta, se va fi abtinut de la orice exces de bautura si hrana. El trebuie sa doarma cu inima usoara, constiinta linistita, dupa ce a ascultat preceptele Coranului in ceea ce priveste rugaciunile si spalarile rituale".

Psihologia visului

Viziunea intelepciunii antice

De-alungul unei singure nopti noi parcurgem ine-vitabil mai multe etape în care somnul nostru se manifesta sub o forma sau alta si în care aparitia visului nu este aleatorie, ci cum vom vedea imediat, ea este periodica. Dar mai întâi sa luam o relatare stiintifica, de o uimitoare exactitate, facuta într-o perioada antica despre cele trei stari ale creierului. Ea apartine lui Milinda Panha ( sec. II î.e.n.-sec. II e.n. ). Sa urmarim un fragment din dialogul regelui cu înteleptul Nagasena:
"- O, venerabile Nagasena, când un om viseaza este el adormit sau treaz?…
-Nici adormit , nici treaz, o mare rege. Dar când somnul sau este usor si când el nu este pe deplin constient, iata starea intermediara în care se produc visele. Când un om este profund adormit, o, rege, gândirea sa intra în ea însasi. Atunci ea nu mai actioneaza si o gândire inactiva nu cunoaste nici fericire, nici nenorocire. Cel care nu stie nimic nu creaza visuri. Doar o gândire activa viseaza. De asemenea, o, rege, asa cum în umbra si în întunecimi când nu exista deloc lumina, nici o raza nu cade pe oglinda, tot asa când esti profund adormit, gândirea intra în ea însasi, nu mai functioneaza si deci nu cunoaste nici fericire, nici nenorocire. Priveste o, rege, corpul ca aceasta oglinda, somnul ca întunecimile si gândirea ca lumina!"
În neorufiziologie exista trei stari distincte de vigilenta: veghea, somnul adevarat ( somnul profund, clasic) si somnul paradoxal. Fiecare dintre stari îsi are transmitatorul sau propriu si substratul sau neural specific.

Ce secrete iti dezvaluie visele?

In vise, dorintele tale secrete se dezvaluie sub forma deghizata, prin imagini si simboluri: apa, casa, zbor, bani, moarte. Iata ce inseamna fiecare!

Zborul

Zborul, planarea, survolarea terenului sunt imagini relativ frecvente in vise. Ele dezvaluie dorinta de usurare, de a face un pas inapoi, nevoia de inaltare. Ai cumva impresia ca esti prizoniera in propria viata? Ca te apasa tot felul de probleme? De asemenea, in vis se poate sa apara o persoana care sa te ajute sa te ridici. Ti-ar placea ca acea persoana sa fie ghidul tau spiritual, un mentor, un fel de tata care sa-ti arate drumul bun.

Casa

In mod simbolic, casa esti chiar tu: casa viselor tale releva starea ta interioara. Daca ea este paraginita, inseamna ca te simti trista, deprimata; daca este in renovari, inseamna ca te indrepti spre o noua viata, ca esti gata sa schimbi ceva din viata ta, ceva care nu-ti era pe plac. Incendierea casei, daca nu are legatura cu un eveniment real din viata ta, poate simboliza dorinta imperioasa care te impinge spre o persoana din anturaj.

Scari

In vis, scarile pot avea multiple semnificatii. Intr-un context de bulversari sau ingrijorari profesionale, scarile sunt, in functie de cum urca sau coboara, simboluri ale ascensiunii pe scara sociala sau ale dificultatilor profesionale.

Uneori, scarile pot simboliza si relatia sexuala. In acest caz, restul continutului visului poate aduce precizari asupra persoanei iubite, despre ceea ce doresti de la ea.

Cutii, chei, yale

Toate aceste obiecte simbolizeaza sexul: masculin pentur cheie, feminin pentru cutie sau yala. In general, orice obiect de forma alungita poate reprezenta un penis, iar orice cavitate, grota, poate lua locul sexului feminin sau al uterului matern.

Apoi, interpretarea depinde de context. Daca imaginile din vis sunt percepute ca fiind infricosatoare, asta poate insemna frica fata de sex. Usoare, de exemplu o yala care se deschide intr-un final, inseamna dorinta de a intretine relatii sexuale.

Bani

Banul este, din punct de vedere psihanalitic, simbol al puterii, inseamna ca vrei sa-i faci un cadou cuiva.

Apa

Este lichidul vital prin excelenta. Apa poate simboliza lichidul amniotic, dorinta de intoarcere in pantecul mamei, paradisul pierdut cand erai in perfecta simbioza cu mama. Dinamica apei aduce lamuriri cu privire la relatia cu mama: haotica sau linistita, sigura.

Insa apa poate fi si un simbol al purificarii, al nevoii de spalare a pacatelor si a trecutului, nevoia de a intoarce pagina si de a merge mai departe.

Moartea proprie sau moartea altcuiva

Visul de moarte este unul curent. Linisteste-te, niciodata visul nu e premonitoriu! Moartea in sine poate insemna o transformare profunda a propriei vieti, dorita sau pe cale sa se infaptuiasca. Ea exprima deci tranzitia de la o stare la alta.

Insa visarea mortii altcuiva poate insemna ca pur si simplu vrei ca acea persoana sa moara de mana ta. Visul isi indeplineste atunci perfect functia: iti lasa inconstientul sa realizeze o dorinta pe care nu si-o poate satisface niciodata in viata reala.

Serpi, paianjeni, sobolani

Fobiile inseamna in vis dorinte secrete, pe care ti-e imposibil sa le dezvalui din cauza moralei sociale si educatiei primite. Aceasta dorinta este o amenintare pentru linistea ta si este refulata in inconstient. Atunci ia forma acestor animale terifiante, care ameninta visatorul din exterior. Serpii, viermii, soarecii simbolizeaza adesea sexul masculin.

Cele 7 zile si visele noastre .

Vibratiile numerelor exercita o anumita influenta asupra zilelor saptamanii, influentand in acelasi timp - e drept ca intr-o masura mai mica decat alti factori - demna, totusi, de mentionat in legatura cu manifestarile noastre onirice. Interpretarea viselor se face in corelare directa cu subiectul; si anume, cu starea sanatatii sale, cu evenimentele trecute, cu sistemul sau de gandire, gradul de oboseala si altele, in momentul producerii visului. Dar, ramane important si momentul producerii lui pe care il vom trata in corelare cu numarul care guverneaza ziua saptamanii.

Patronate de planetele cunoscute in antichitate, nu este intamplator faptul ca saptamana are sapte zile - atatea cate planete se cunosteau in vechime. Celelalte trei planete au fost cunoscute mai tarziu, respectiv, Uranus in 1781, Neptun in 1846, iar Pluton in 1930.
Cunoscand ca in antichitate sistemul numeric cel mai cunoscut (si astazi, cel mai uzitat) era sistemul numerelor primare - de la 1 la 9 - avem astfel patronii numerici ai fiecarei zile.

LUNI - sub semnul Lunii si al cifrelor 2 si 8: dualitate, armonie, buna stare. Visele noptii de luni sunt relaxante, dar fara mare sansa de interpretare.

MARTI - ziua lui Marte, se zice ca-s trei ceasuri rele; oricum, marti sta sub cifra 3 care simbolizeaza succesul in activitati diverse. Visele noptii de marti sunt pline de actiune cu corespondent in lumea reala.

MIERCURI - patronata de Mercur si de cifra 4 presupune munca si un progres stabil. Visele noptii de miercuri spre joi vor fi vestitoare de noutati in viata reala, in activitatile de comert si inrudite cu acesta.

JOI - beneficul Jupiter si cifra 5 - patronii sai - o predestineaza pentru agitatie, efort fizic, dar si impliniri. Visele noptii prevestesc aventura si calatorii; visele pot fi profetice.

VINERI - o zi "draga": Venus o patroneaza, ne pregatim de week-end, iar cifra 6 o predispune la cugetare, filosofie, dar si inspiratie. Visele noptii pot fi vise organice, fara valoare previzionala.

SAMBATA - desi e ziua unei planete zis "malefica" - Saturn - actiunea acesteia este blocata de cifra zilei - 7 - care o predestineaza a fi buna pentru organizare si noi cunostinte. Daca apucati sa dormiti, visele noptii de sambata vor fi scurte dar intense; in viata reala e posibil sa se indeplineasca latura lor pozitiva.

DUMINICA - zi patronata de Soare, sta sub semnul cifrelor 1 si 8, ceea ce ii confera caracteristici de implinire, maretie si autocontrol. Ea serveste ca zi de meditatie spirituala. Visele noptilor de duminica sunt - in general - premonitorii.

http://astrologykom.blogspot.com/search/label/descifrarea viselor

Back