• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

VISELE AVERTIZARI VENITE DE LA DUMNEZEU ?

" tema visului promonitoriu apare cu mult inainte de Hristos"

Poi am zis eu ca nu-i asa? Numai ca atunci omul nu avea atatea explicatii despre vise ( si despre alte fenomene, in general) si le lua cam pe toate ca fiind premonitii :D.

Corect, dar acum, aceasta problema este studiata din pdv medical si psihologic iar parerea lor suna cam asta este :

In vis apar imagini si simboluri specifice celui care le viseaza. Drept urmare doar el poate sa descalceasca semnificatia a ceea ce a visat.

Un alt fel de raspuns ofera Carl Gustav Jung, care a lucrat o vreme cu Freud dar ale carui idei s-au desprins treptat de ale acestuia. Dupa cum afirma Jung, exista si vise cu o semnificatie suprapersonala, adica visuri colective, visuri In care sensul trebuie cautat prin analogii cu trecutul. Toti avem acces la o mostenire ancestrala a unor reprezentari posibile. El numeste aceste imagini, aceste reprezentari - arhetipuri. Sunt simboluri universale care pot fi gasite In religie, In basme si mituri, iar la nivel individual ele apar in vise.

Eu am vise care imi anunta unele evenimente(pe verificate) si asa cum spuneam ,imi dau seama ca se va intampla ,dar nu stiu cand si cui (e vorba de moartea unor persoane) si ma prind ,doar dupa producerea nefastului eveniment.Din acest motiv ,nu neg ca visele pot fi premonitiri dar imi mentin parerea ca nu ne ajuta la nimic.

Apropo de "Epopeea lui Ghilgames", io vad mai mult in visele celor doi eroi principali puntea care leaga pe om de divinitate,mijlocul de comunicare cu zeii . Si se stie ca pentru asiro-babilonieni ele constituie o realitate. Despre Freud ar fi multe de spus si am o parere .... :D (e o alta discutie, poate o dezbatem candva, ar fi interesant) .Dar se poate sa ai dreptate, nu neg. Doar pentru ca eu nu am avut astfel de vise, sau am avut, dar au trecut neobservate , nu inseamna ca n-ar putea sa semnifice ceva. Insa eu merg tot pe explicatiile stiintifice. :P

Ciudat,dar adevarat: mai putin somn, mai multe vise

Visele sunt uimitor de persistente. Pierderea catorva din lipsa somnului va determina creierul “sa le tina scorul”, imediat dupa ce inchizi ochii. Shakepeare numea somnul “Nature’s soft nurse”, dar se pare ca nu este asa deloc...

“Cand cineva este privat de somn, intensitatea acestuia va fi mai mare ulterior, ceea ce inseamna activitate mai intensa a creierului in timpul somnului. Astfel, si visele vor fi mai intense si vor parea mai reale”, afirma neurologul Mark Mahowald de la Universitatea din Minnesota si directorul Regional Sleep Disorders Center din Minneapolis.

Fenomenul este numit “REM rebound” si se refera la miscarile rapide ale globilor oculari cu pleoapele inchise, in timpul somnului. In aceasta stare, visam cel mai mult si activitatea creierului nostru este la fel de intensa ca atunci cand am fi treji. In acelasi timp, muschii sunt slabiti si nu ne putem misca, creierul protejandu-ne astfel corpul de a trai povestile pe care le visam.

Somnul este impartit in REM( rapid eye movement ) si patru stadii non-REM, fiecare cu propria activitate nervoasa. Primul stadiu non-REM este momentul cand suntem intre somn si trezire; este, uneori, marcata de o senzatie de cadere in gol. In stadiul doi, creierul incetineste, avand numai cateva “explozii” de activitate. Apoi, creierul practic se opreste in stadiile trei si patru si trece intr-un val usor de somn ,cand respiratia si pulsul scad foarte mult.

Numai dupa 70 de minute de non-REM experimentam prima perioada de REM si dureaza numai 5 minute. Un ciclu intreg non-REM - REM dureaza 90 de minute si se repeta de circa cinci ori in decursul unei nopti. O data cu apropierea de dimineata, perioada de non-REM se micsoreaza si cresc perioadele de REM.

Singurul mod in care cercetatorii pot studia lipsa REM este “torturarea” prin lipsa de somn.

“Urmarim encefalograma si cand subiectul intra in perioada de REM il trezim”, afirma psihologul Tore Nielsen, director la Dream and Nightmare Lab din cadrul Sacré-Coeur Hospital din Montreal. “Imediat ce incepem sa il privam de REM tendinta pentru a se reintoarce in REM creste”. Au fost cazuri cand Nielsen si-a trezit pacientul si de 40 de ori intr-o noapte deoarece imediat dupa ce adormea intra direct in REM.

Desigur, perioada de non-REM este importanta, dar creierul da prioritate perioadei de REM, acest lucru sugerand independenta celor doua faze.

Intr-un studiu din 2005 publicat in revista Sleep, Nielsen a aratat ca pierderea a 30 min de REM intr-o noapte poate duce la cresterea cu 35% a perioadelor de REM din noptile urmatoare. Subiectii treceau de la 74 de minute de REM la 100 de minute.

Nielsen a mai observat ca intensitatea viselor creste cu privarea de perioadelor de REM. Subiectii care aveau doar 25 de minute de REM au apreciat calitatea viselor lor, pe o scara de la 1 la 9, intre 8 si 9.

Lipsa REM este frecventa in afara laboratorului. Alcoolul, nicotina, ambele reprima perioada de REM; la fel si medicamentele antihipertensive si antidepresivele. Cand pacientii inceteaza medicatia sau viciu, au o perioada de REM foarte mare.

Dar persistenta REM ridica semne de intrebare: de ce este asa importanta perioada de REM? Cand soarecii au fost privati de REM pentru patru saptamani, acestia au murit, cauza mortii ramanand necunoscuta. Uimitor este ca, desi petrecem 27 de ani din viata dormind, cercetatorii inca nu pot demonstra importanta acestui fapt.

Psihiatrul Jerry Siegel, directorul Center for Sleep Research de la Universitatea din California, Los Angeles, a dovedit recent ca REM nu exista la unele mamifere precum balena si delfinul. “Moartea din cauza privarii de REM nu este reala. Nu s-a constatat asta la alte specii, decat la soareci.”

Alte teorii sustin ca REM ajuta la reglarea temperaturii corpului si circuitelor nervoase. S-a evidentiat, de asemenea, ca visele ne ajuta sa asimilam amintirile.

Fetusii si bebelusii petrec 75% din somn in REM.

John Antrobus, profesor si psiholog la City College din New York, afirma ca visele sunt legate de nelinistile noastre. Dar nu a dovedit niciodata trairea intensa a momentelor de REM bazate pe un nivel crescut de activitate nervoasa care par mai degraba “action-packed dreams”.

“Creierul este un organ interpretativ, iar cand regiunile sunt mai putin conectate ca in somn, de exemplu, iau nastere povesti ciudate. Care este scopul? Pentru aceasta trebuie sa ne intrebam care este scopul gandului. Nu putem raspunde la una fara sa raspundem la cealalta.”

http://www.medicalstudent.ro

bodo said:
" tema visului promonitoriu apare cu mult inainte de Hristos"

Poi am zis eu ca nu-i asa? Numai ca atunci omul nu avea atatea explicatii despre vise ( si despre alte fenomene, in general) si le lua cam pe toate ca fiind premonitii :D.

Uite un punct de vedere din sec. II î.e.n.-sec. II e.n.

De-alungul unei singure nopti noi parcurgem ine-vitabil mai multe etape în care somnul nostru se manifesta sub o forma sau alta si în care aparitia visului nu este aleatorie, ci cum vom vedea imediat, ea este periodica. Dar mai întâi sa luam o relatare stiintifica, de o uimitoare exactitate, facuta într-o perioada antica despre cele trei stari ale creierului. Ea apartine lui Milinda Panha ( sec. II î.e.n.-sec. II e.n. ). Sa urmarim un fragment din dialogul regelui cu înteleptul Nagasena:
"- O, venerabile Nagasena, când un om viseaza este el adormit sau treaz?…
-Nici adormit , nici treaz, o mare rege. Dar când somnul sau este usor si când el nu este pe deplin constient, iata starea intermediara în care se produc visele. Când un om este profund adormit, o, rege, gândirea sa intra în ea însasi. Atunci ea nu mai actioneaza si o gândire inactiva nu cunoaste nici fericire, nici nenorocire. Cel care nu stie nimic nu creaza visuri. Doar o gândire activa viseaza. De asemenea, o, rege, asa cum în umbra si în întunecimi când nu exista deloc lumina, nici o raza nu cade pe oglinda, tot asa când esti profund adormit, gândirea intra în ea însasi, nu mai functioneaza si deci nu cunoaste nici fericire, nici nenorocire. Priveste o, rege, corpul ca aceasta oglinda, somnul ca întunecimile si gândirea ca lumina!"
În neorufiziologie exista trei stari distincte de vigilenta: veghea, somnul adevarat ( somnul profund, clasic) si somnul paradoxal. Fiecare dintre stari îsi are transmitatorul sau propriu si substratul sau neural specific.

Titluri din domeniul: Psihologia visului
- Psihologia Visului - Viziune Intelepciunii Antice - Undele Cerebrale - In Zori Vin Profetiile Zeitatilor - Ciclurile Somnului - Visele Si Tipul Constitutional
(asa, pt informare :P )

:happy: stiam io ca am o problema ." Cel care nu stie nimic nu creaza visuri." Bine, eu ma refer la visele care ar putea prevesti ceva, ca in rest.... am la vise....:D Bun, e un punct de vedere, insa explicatiile de azi spun altceva, difera oarecum de ce spunea inteleptul .

Lasand polemica de-o parte, nu spun ca nu trebuie sa credem in vise. Visul este, pana la urma , o forma de aparare a psihicului,el reduce tensiunile de la acest nivel,aici se aduna toate dorintele refulate de catre constient,in vis nu mai exista legi valabile din constient,nu mai exista principii .
Cu siguranta visul spune despre ceea ce suntem noi. Visele sunt sursa trairilor noastre subconstiente care tind sa disparã atunci cand ne trezim. Dar dacã avem indeajuns de multa rabdare pentru a cerceta si descoperi simbolurile viselor de peste noapte (si io nu am :D), granita dintre constient si sub-constient va disparea. Probabil majoritatea viselor noastre vorbesc despre noi! Putem fi mult mai obiectivi cînd egoul nostru doarme. Din cauza asta , rareori ne vedem pe noi însine în propriile vise asa cum suntem în viata reala. :P

bodo said:
Din cauza asta , rareori ne vedem pe noi însine în propriile vise asa cum suntem în viata reala. :P

.......Pot sa nu fiu de acord cu tine? Si acum visez ca dau teza la mate si-s plop :D:

=))=)) cate vise cu scoala nu mai am si eu...Dar alea-s amintiri, care ne-au marcat .

Toata lumea viseaza - in fiecare noapte - si totusi, stim atat de putine despre visele noastre. De unde provin? Ce inseamna? Le putem controla sau ar trebui sa incercam sa le interpretam? Aflati in continuare!

Visele va pot ajuta sa invatati

Daca studiati pentru un test sau incercati sa invatati ceva nou, ati putea lua in considerare un pui de somn sau ideea de a va duce la culcare mai devreme, mai degraba decât a plana asupra unui manual la ore tarzii. Iata de ce: atunci când creierul viseaza, va ajuta sa invatati si sa rezolvati probleme. Intr-un studiu recent, cercetatorii afirma ca visele sunt modul in care creierul prelucreaza, integreaza si intelege noile informatii. Pentru a va imbunatati calitatea somnului - si capacitatea creierului de a invata - evitati zgomotul in dormitor, cum ar fi televizorul, care poate avea un impact negativ asupra lungimii si calitatii viselor.

Cele mai frecvente vise? Sotul / sotia dvs. va inseala

Daca v-ati trezit vreodata intr-o sudoare rece dupa ce ati visat o escapada extraconjugala a partenerului cu cea mai buna amica, nu sunteti singura. Cel mai frecvent vis raportat este cel in care partenerul dumneavoastra va inseala. Visul infidelitatii este cosmarul care ii bântuie pe cei mai multi oameni, uneori pe o baza recurenta. Insa acesta rareori are de a face cu o infidelitate reala, ci mai degraba teama comuna si universala de a fi nedreptatit sau parasit.

Intr-o singura noapte puteti avea cel putin doua vise

La fiecare 90 de minute pe noapte avem parte de un nou vis. Primul vis dintr-o noapte este de aproximativ 5 minute, iar ultimul, cel inainte de trezire poate dura de la 45 minute la o ora. Se estimeaza ca majoritatea oamenilor au peste 100.000 vise intr-o viata.

Puteti zabovi intr-un vis, dupa trezire

V-ati trezit vreodata dintr-un un vis atat de frumos si perfect, incat v-ati dorit sa puteti adormi din nou si sa va bucurati de el la maxim (probabil stiti despre ce gen de vis este vorba, nu? visul cu George Clooney?... spre exemplu)? Puteti! Ramaneti intinsa in pat - nu miscati un muschi - si puteti sa ramaneti intr-o stare de semi-vis pret de câteva minute. Cel mai bun mod de a va aminti visele este sa ramaneti pur si simplu in pozitia in care v-ati trezit, deoarece aceasta este pozitia care ati avut-o in timpul visului. Cand va mutati corpul, va deconectati de visul in care erati doar cateva secunde in urma.

Chiar si visele bizare pot fi interpretate

Desi poate fi greu sa credeti ca un vis aiurit despre un circ sau un viscol poate avea orice semnificatie in viata reala, de cele mai multe ori visele noastre se refera la lucruri despre noi insine sau lumea din jurul nostru, pe care suntem nevoiti sa le intelegem. Adesea avem tendinta sa respingem aceste vise datorita componentelor ciudate, insa sentimentul pe care il avem in acel moment conteaza cel mai mult.

Visele care se repeta poate fi modul in care mintea incearca sa va spuna ceva

Aveti acelasi cosmar mereu? Incercati sa cautati mesajele care stau la baza visului, astfel incât sa puteti scapa de el. De exemplu, un vis comun recurent implica pierderea dintilor sau craparea lor: acest vis va poate indruma sa va monitorizati si imbunatatiti modul in care comunicati. Nimc nu este inexplicabil.

Visele pot fi controlate

Conform rezultatelor unui nou sondaj, 64.9 la suta din participanti au raportat faptul ca in timpul visului sunt constienti ca viseaza, si 34 la suta au raportat ca isi pot controla visele uneori. Nu este usor pentru unii dintre noi sa preluam controlul viselor, insa merita sa incercam. Urmatoarea tehnica este deosebit de utila pentru persoanele care sufera de cosmaruri recurente; inainte de a merge la culcare spuneti-va: "Daca voi avea acel vis din nou, voi incerca sa imi amintesc ca este doar un vis, si voi fi constienta de asta." Când invatati sa fiti constienta de faptul ca visati intr-un vis, nu numai ca aveti puterea de va feri de monstrii si ateriza in bratele lui Brad Pitt de exemplu, dar va antrenati mintea pentru a evita cosmarurile, in primul rând.

Visele nu apar doar in timpul somnului

Se pare ca, puteti visa si la birou, la locul de munca, in masina, chiar si la un meci de fotbal al copilului dumneavoastra. Aceste vise nu trebuiesc confundate cu “a visa cu ochii deschisi” - este real si oarecum usor de facut si implica doar imaginatia dumneavoastra activa. Primul pas este sa va gânditi la un vis recent pe care l-ati avut (de preferinta, unul bun!). Gasiti un loc linistit contemplativ, aduceti-va aminte un vis si lasati-l sa se manifeste. Aceste vise pot fi folosite ca un instrument de relaxare, creeandu-se o interactiune mai fluida intre partile inconstiente ale mintii si cele vigilente.

Visati! Astfel deveniti mai inteligenti si creativi :P

Cel putin asa ne indeamna o echipa de cercetatori americani care a studiat amanuntit efectele somnului profund asupra sanatatii fizice si mentale a omului modern.

Studiul a avut ca obiect principal cuantificarea si clasificarea efectelor asa-numitului somn REM (faza de vis profund, caracterizata prin miscarile sacadate ale globilor oculari sub pleoapele inchise), asupra inteligentei native si creativitatii subiectilor voluntari care au luat parte la acest experiment.

Spre surpriza cercetatorilor, persoanele care intrau frecvent in faza de somn profund cu vise REM, si-au imbunatatit remarcabil performantele in ceea ce priveste inteligenta deductiva, inteligenta analitica, inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva. In plus, persoanele care viseaza frecvent prezinta un pronuntat simt al creativiatii, comparativ cu cei care au parte de un somn greu, fara vise.

Conform psihiatrului Sara Mednick, coordonatoarea experimentului, somnul cu vise ajuta oamenii sa se detaseze de bagajul emotiilor si informatiei negative depozitata peste zi in memorie. Pe langa acest aspect pozitiv, se pare ca visele ne ajuta, pur si simplu, sa ne transformam memoria intr-un mecanism cu care putem face chiar predictii.

Sursa: NationalGeographic

PS si uneori .....visele pot fi si premonitorii ,sac :P

Am avut si eu cateva astfel de experiente, cu vise premonitorii. Partea urata a fost aceea ca se adevereau. Dupa fix 3 zile. Dupa aproximativ un an de astfel de vise si multe cunostinte duse la groapa ( visam o anumita persoana ca se uita sau se juca cu o oglinda ) imi era teama sa mai dorm. Mi-am dorit din tot sufletul sa nu mai am astfel de vise. Si cumva am reusit sa nu le mai am. De aproape 3 ani nu mai tin minte decat 1% din vise. Cred ca este mai bine asa.

Visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate şi, spre a ni-l explica, nu este necesar să presupunem că o parte din tezaurul nostru de reprezentări doarme, în timp ce o parte începe a se trezi. Este un fenomen psihic în întreaga accepţiune a termenului şi de fapt este împlinirea unei dorinţe. Visul, prin urmare, se cere integrat în suita actelor psihice inteligibile din starea de veghe; activitatea spirituală care îl structurează este o activitatea extrem de complexă.

definiţie de Sigmund Freud

Inception in viata reala: avem, tot mai des, vise lucide .

Filmul hollywoodian “Inception” a tratat, in cateva cuvinte, ideea aparent fantezista de manipulare dupa voie a lumii viselor. Totusi, se pare ca pentru tot mai multi oameni acest lucru devine rapid o realitate, destui indivizi experimentand sindromul viselor lucide.

Atunci cand o persoana are o asemenea experienta, ea constientizeaza ca se afla in vis si nu in realitate, avand din acel moment capacitatea de a modela dupa plac lumea onirica in care se afla. Desigur, acesti oameni pot si sa asiste, pur si simplu, la derularea evenimentelor, de o "palpabilitate" comparabila cu lumea reala. Desi descrierea fenomenului pare bizara, procesul este departe de a fi unul strain pentru destui dintre noi.

Studiile au aratat ca numarul occidentalilor care experimenteaza ocazional vise lucide a crescut cu 10% pana la 40% din anii '80 si pana astazi. Acum, fenomenul a devenit atat de comun incat aproximativ unul din opt indivizi va avea macar odata in viata parte de un asemenea vis.

Conform cercetarilor derulate in cadrul Universitatii Harvard din SUA, creierul uman desfasoara o activitate extrem de intensa in timpul viselor lucide. De fapt, in anumite zone cerebrale, nivelul activitatii mentale a fost inregistrat ca similar cu cel al unei persoane aflata in stare de veghe.

Se pare ca cei care au vise lucide impartasesc anumite trasaturi comune de personalitate. De exemplu, sunt oameni creativi dar si orientati spre probleme si cred mai mult in responsabilitatea personala decat in rolul formator al societatii.

Cercetatorii nu au foarte multe de spus in privinta viselor lucide, ei nestiind inca prea multe despre cele clasice. Unii cred ca manifestarile onirice in general au rolul de "cinematograf al mintii", ca o distragere fantastica pentru a ne tine "concentrati" pe somn. Altii cred ca visele ne ajuta sa ne stabilizam memoria, deoarece ar prezenta cantitati disproportionate de informatii acumulate cu o vechime de cinci pana la sapte zile. Sunt tatonari timide ale unui teren care ne ramane, macar pentru moment, aproape complet necunoscut.

Sursa: Dailymail

Salut! S-a confruntat cineva cu un vis care a durat mai multi ani? Sa viseze acel vis intr-un orizont de timp de 10-15 ani sau mai putin? ma refer la o poveste taiata in bucatele (ca un serial) - nu ma refer la un singur vis pe care sa il viseze la fel in fiecare noapte..

Un tanar din Craiova a murit dupa ce si-a vazut intrarea in Rai.

Viata si moartea se impletesc uneori atat de strans incat oamenii simpli nu vad nici o diferenta intre cele doua stari fundamentale ale existentei omenesti. Unii spun ca te nasti si astepti o viata intreaga, indurand, deopotriva bucurii si tristeti, doar pentru clipa mortii, acea secunda fatala pe care o traim cu totii, indiferent de ceea ce ne dorim sau nu. de altfel, se spune ca nasterea si moartea sunt singurele stari pe care un om nu si le alege, ci sunt alese de Dumnezeu. E adevarat, exista oameni care vor spune ca isi pot controla moartea, alegandu-si ei momentul sinuciderii si modul in care o vor face. Dar acestia nu sunt decat niste ratati, niste lasi care cred ca pot fi in locul lui Dumnezeu, luindu-si viata pe care nu ei si-au dat-o.

Despre Gheorghe Manescu, cei care l-au cunoscut pana la varsta de 34 de ani, nu pot sa spuna mare lucru. Era un barbat uscativ, nu prea inalt, de o inteligenta medie, care nu stralucea deloc intr-o conversatie, motiv pentru care nici cei din jur nu prea il cautau. Nici prieteni nu avea prea multi. Singurii “amici” erau doua perechi de porumbei voiajori pe care Gheorghe ii crestea intr-o mica hulubarie pe care o facuse deasupra garajului de la bloc.

In dimineata zilei de 21 mai, Gigi, cum ii spunea familia si cunoscutii, a fost gasit decedat la marginea Craiovei, intins pe iarba, cu ochii larg deschisi si zimbetul pe buze. Lucru ciudat, la ancheta nu s-a putut stabili care a fost cauza mortii. Nimic nu arata ca fusese agresat de o alta persoana, dar nici urmele vreunei boli nu a fost determinata ca fiind cauza decesului. Dupa inmormantare, parintai, strangand lucrurile personale, au gasit, intr-un raft al bibliotecii, o agenda mare, legata in piele si care continea gandurile lui Gigi din ultimele luni. Era mai mult decat un jurnal, era modul prin care decedatul incerca sa-si manifeste trairile interioare. Cuvintele citite in agenda au dat o anumita lumina mortii. In interiorul agendei, de mai multe ori, aparea povestit un vis, un vis obsedant. Se facea ca, la un moment dat, lui Gigi i-au crescut aripi si a zburat departe, pana cina a intilnit un oras de foc. Acolo, la poarta orasului, era de fiecare data intimpanat de bunicii sai, cu diferenta ca in vis bunicii erau mai tineri. Apoi bunica sa il apuca de mina si il trecea de poarta orasului, introducandu-l intr-o alta lum, o lume aflata sub o apa fara fund. In drumul lor intilneau tot felul de persoane si toti erau fericiti. La un moment dat, in fata le aparea o grota mare. Aici, bunicii se uitau la el si ii spuneau ca trebuie sa intre singur, iar ei il vor astepta in partea cealalta. Cand i-a intrebat despre ce e vorba, bunicii i-au spus ca dincolo de grota aceea se gasea Raiul si ca orasul de foc pe care il vazuse era ca un fel de loc de popas, unde spiritele plecate din lumea reala isi cautau linistea si isi adunau puterile pentru a merge mai departe. Citesc din jurnal: “Nu stiu ce se intampla cu mine. Vreau sa intru in grota, dar nu pot. Mi-e teama de intuneric. Bunica imi spune ca o sa trec atunci cand va trebui, ca acum nu se poate, pentru ca pe acolo trec doar cei morti. Dar eu stiu ca nu va mai dura mult si voi trece dincolo...”

Mai departe agenda nota ca, speriat de frecventa viselor, Gigi a mers la o baba vrajitoare care sa i le interpreteze. Vrajitoarea i-a spus ca cineva din lumea cealalta, respectiv bunicii lui, voiau sa il previna asupra apropiati sale morti. L-a descintat baba si i-a dat sa bea o licoare facuta de ea, iar in noaptea urmatoare a avut din nou visul. De data asta, bunicii erau suparati pe el pentru ca se dusese la vrajitoare. Bunicul nu i-a vorbit deloc, iar bunica i-a explicat ca a facut o mare gresala si ca genul respectiv de oameni sunt condamnati de Dumnezeu sa arda in strafundurile Iadului. Baiatul si-a cerut scuze si i-a rugat sa-i promita ca-l vor lua sa vada Raiul. Atunci batranul l-a luat de mina dreapta si a trecut cu el prin grota, oprandu-se pe partea cealalta, fara a iesi. I-a spus ca deocamdata nu are voie dincolo de bariera. Urmatoarele 15 pagini descriu raiul asa cum l-a vazut Gigi. unele descrieri seamana cu ceea ce s-a spus pana acum despre rai, altele sunt inedite. De exemplu, spune ca a putut vedea la un moment dat o casa imensa, rotunda, in acre se gaseau numai copii care jucau un joc. Iar fiecare decizie a jocului avea efecte in plan fizic, dind un anumit contur vietii celor cu pacate multe, a criminalilor si delicventilor, a caror soarta va sta in miinile unor copii. Ultimele cuvinte din agendei cuprand o marturisire cutremuratoare, o spovedanie catre Insusi Dumnezeu. Citez din jurnal:” Ttiu, Doamne, ca in curand voi veni la tine. L-am primit pe ingerul Tau si am auzit chemarea mea. Nu ma tem, pentru ca stiu ca Tu ma iubesti. Astept Moartea ca pe o izbavire. M-ai chemat, Doamne si eu voi veni...”

La doua zile dupa aceste cuvinte, Gheorghe Manescu, omul care nu a reusit sa faca nimic in viata sau poate doar nu a avut timp, murea cu zimbetul pe buze, impacat cu el insusi si fericit ca un om simplu ca el, gasise loc in imparatia lui Dumnezeu.

http://www.horoscop-astrologie.ro/u...murit-dupa-ce-si-a-vazut-intrarea-in-rai.html

Visul profetic.

Aceste tipuri de vise sunt mai degraba o comunicare din partea supramentalului, inconstientului colectiv. Acest contact îl putem recunoaste, aceasta fuziune cu sfera inconstientului colectiv manifestându-se prin stari de revelatii sau inspiratii. În esoterism, traditiile spirituale, termenul de inconstient colectiv este numit "akasa". Acel tarâm este atins numai printr-o stare de supraconstiinta. Aici este cuprins trecutul prezentul si viitorul. Poate va întrebati cum se poate una ca asta? Este greu pentru o minte obisnuita sa-si înteleaga natura ei neobisnuita. Fiecare particula care alcatuieste acest univers este în continua miscare. Energia ei determina perioada sau modul de actiune a acesteia. Deci, este relativ simplu de a afla punctul terminus al unui principiu (ca sa ne exprimam mai general). Dupa energia de care dispune si în functie de directia sa, infinitele de particule si definitii ce alcatuiesc universul sunt înregistrate si comprimate în acea baza de date pe care orientalii o numesc "akasa" sau eterul creator. Toate aceste date înregistrate si care creaza tot ce s-a facut si se va face vreodata, a si w, sunt apoi transformate în simboluri (în asta consta comprimarea lor) de dimensiuni si o complexitate infinita. Aici în akasa, se stie fiecare efect, inclusiv sfârsitul, dupa propria cauza. De aici înteleptii au tras concluzia destinului, karmei si al sortii. Fiecare efect este generat de o cauza. Pe acest principiu se bazeaza toata manifestarea. Cel care patrunde în acea sfera, raportându-se la o anumita stare are acces la acel gen de informatii la care s-a raportat. Pe acest principiu functioneaza aparatul de radio. Te raportezi la o emisiune din eter, pe o anumita frecventa de unde, undele fiind starea ta interioara.
Visul profetic sau visul telepatic, visul presentiment sau visul vizionar, visele care inspira etc. îsi au originea în aceasta sfera asupra mentalului din inconstientul colectiv. Visul profetic poate fi un avertizment mai mult sau mai putin deghizat privind un eveniment critic din trecut, prezent sau viitor. Acest gen de vise sunt mentionate în istoria lumii antice pâna în prezent. Fiecare dintre noi a trait aceasta realitate cel putin o data. În antichitate conducatorii cetatii mergeau sa doarma în templu pentru a afla vointa zeilor înaintea unor decizii ce trebuia sa le ia. Maya, mama lui Budha, înainte ca acesta sa se nasca, a visat un elefant alb si a stiut cine va fi fiul ei. Sau, Calpurnia, sotia lui Cezar, îsi vede sotul asasinat în for purtându-l apoi pe brate, cu putin timp ca acesta sa fie asasinat în realitate. Undeva, era programat cu mult timp în urma ca doi îndragostiti sa se întâlneasca în acelasi timp si acelasi loc asa cum au visat ei repetate ori la rând cu mult timp în urma.
Big-Bang-ul s-a produs, acea zi a lui Brahma sau momentul de Laya, asa cum se numeste în sanscrita, acum evenimentele se deruleaza traiectoria lor fiind deja imprimata în informatia cu care acestea au fost înzestrate în momentul degajarii lor (exemplul e foarte banal în comparatie cu complexitatea si amploarea fenomenului universal).
O persoana foarte receptiva viseaza ades cu multe zile înainte o calatorie pe care avea sa o faca sau un dialog pe care ar vrea sa-l întretina cu cineva.
Psihologia moderna explica acest tip de previziune ca fiind un rezultat al unor înzestrari extrasenzoriale, exceptionale mai precis "o dezvoltare particulara neobisnuita a unor performante nervoase extraordinare, ceea ce la animale s-a conturat sub denumirea de al saselea simt" (L. Popoviciu; V. Foisoreanu).
De exemplu, o fata pe nume Andiana s-a nascut cu o excrescenta ca o umflatura în partea stânga a fruntii. Parintii ei au vrut sa o opereze pentru a-i elimina chirurgical acea excrescenta. Bunica ei avuse chiar în noaptea de dinaintea operatiei un vis care i-au facut pe parintii Andianei sa se razgândeasca. Bunica visase o persoana îmbracata complect în alb si învaluita de o stralucitoare aureola ca venise la ea si îi spuse: "De ce vreti sa operati acel copil. El este perfect sanatos, iar faptul ca s-a nascut asa, nu este deloc întâmplator. Priveste! - a spus fiinta de lumina, si i-a aratat o camera în care erau doi copii unul lânga celalalt înfasati în scutece. Aceasta este Andiana, iar acesta este un copil bolnav". Copilul strain era într-adevar slab, emana o tristete si culoarea lui era stearsa, pe când Andiana era plina de energie si fericire. O interventie chirurgicala la acea vârsta ar fi putut sa-i marcheze existenta. Este foarte important ce simte un copil la vârsta frageda. Bunica, surprinsa de aceasta întâlnire neasteptata din vis, a avut totusi prezenta de spirit sa întrebe: "Dar tu cine esti de îmi arati toate acestea?", iar entitatea a raspuns: "Eu sunt îngerul ei pazitor", dupa care a disparut.
Acest gen de vise sunt foarte intense. Ele nu pot fi uitate usor si marcheaza fiinta. Andiana nu a mai fost operata, dar cu siguranta îngerul a vrut sa arate, prin exemplul copilului bolnav, cum ar arata Andiana dupa o interventie chirurgicala. În realitate cei doi copii erau unul si acelasi.
Un prieten, George, conduce o mica afacere; sotia acestuia Adina, a visat într-o noapte ca el va avea un control financiar; acesta, cum avea o multime de probleme, actele si documentele si le tinea într-o totala dezordine. Sotia ia povestit visul, spunându-i sa-si aranjeze evidenta necesara mici sale afaceri. Acesta, bineînteles nu a luat-o în seama, iar dupa doua zile s-a pomenit cu controlul la usa. De atunci, îi ia în serios toate visele. Acest tip de vise lasa sentimentul profund de realitate si un profund impact asupra spiritului, ele nu se pot confunda atât de usor cu imaginile visului obisnuit. Sunt foarte clare, limpezi si cum am mai spus, lasa un sentiment profund ca asa va fi.

http://interpretareaviselor.primplan.ro

Visul lui Nabucodonosor descifrat de profetul Daniel .

Patriarhul Iosif nu este singurul personaj biblic care ajunge mare demnitar datorită descifrării unui vis al unui conducător.

Profetul Daniel are o poveste similară, numai că, de această dată, cel al cărui vis este interpretat nu e un faraon egiptean, ca în cazul lui Iosif, ci un monarh babilonian: Nabucodonosor.

Povestea este spusă în Capitolul al II-lea al Cărţii lui Daniel, din Vechiul Testament. La început, Nabucodonosor, tulburat de un vis, cheamă o serie de înţelepţi, de magi şi de ghicitori, însă nu le spune visul, ci le cere să îl ghicească şi să îl interpreteze fără să ştie nimic despre el. când toţi cei chemaţi îi spun că e imposibil, se decide să ucidă toţi înţelepţii din Babilon.

Iată fragmentul respectiv:
„1. Şi în anul al doilea al domniei lui Nabucodonosor, a visat Nabucodonosor vise, iar duhul lui s-a tulburat şi somnul nu-l mai prindea.

2. Şi a poruncit regele să cheme pe vrăjitori, pe prezicători, pe magi şi pe caldei, ca să-i spună regelui visele lui; şi ei au intrat şi s-au înfăţişat înaintea regelui.

3. Şi le-a zis lor regele: "Am visat un vis; duhul îmi este tulburat şi vreau să ştiu visul".

4. Atunci caldeii au grăit către rege în grai arameian: "O, rege, să trăieşti în veac! Spune servilor tăi visul şi noi îţi vom descoperi tâlcuirea".

5. Răspuns-a regele şi a zis către caldei: "Să ştiţi că hotărârea am luat-o! Dacă nu-mi veţi face cunoscut visul şi tâlcuirea lui, veţi fi tăiaţi în bucăţi, iar casele voastre prefăcute în grămezi de ruine.

6. Dar dacă îmi faceţi cunoscut visul şi tâlcuirea lui veţi primi de la mine daruri bogate şi cinstire multă; deci arătaţi-mi visul şi tâlcuirea lui!"

7. Ei au răspuns pentru a doua oară şi au zis: "0, rege, spune servilor tăi visul, iar noi îţi vom face cunoscută tâlcuirea lui!"

8. Răspuns-a şi a zis regele: "Fără îndoială, eu ştiu că voi căutaţi să câştigaţi vreme, fiindcă vedeţi că eu hotărârea am luat-o;

9. Că dacă nu-mi faceţi cunoscut visul, este că aveţi de gând să vă sfătuiţi unul cu altul şi să spuneţi înaintea mea vorbe mincinoase şi înşelătoare, până când vremurile se vor schimba. De aceea spuneţi-mi acum visul şi eu voi şti dacă voi puteţi să-mi descoperiţi şi tâlcuirea lui!"

10. Răspuns-au caldeii în faţa regelui şi au zis: "Nu se află om pe pământ care să poată face cunoscut ceea ce cere regele, fiindcă nici un rege, oricât de mare şi de puternic ar fi, nu ar cere aşa ceva de la nici un tâlcuitor de semne, vrăjitor, sau caldeu.

11. Şi lucrul pe care îl cere regele este greu şi nimeni altul nu poate să-l descopere înaintea lui, decât zeii al căror locaş nu este printre cei muritori".

12. Din această pricină regele s-a mâniat şi, în marea lui furie, a poruncit să fie ucişi toţi înţelepţii din Babilon.“

Printre înţelepţi se afla şi Daniel. Direct vizat de ordinul regelui, acesta se roagă fierbinte şi Dumnezeu îi desluşeşte visul regelui, într-o vedenie nocturnă. Daniel cere să fie dus la Nabucodonosor şi are loc scena următoare:

„25. Atunci Arioh a dus grabnic înăuntru pe Daniel în faţa regelui şi i-a vorbit astfel: "Am găsit un iudeu dintre cei aduşi în robie care poate să tâlcuiască visul".

26. Răspuns-a regele şi a zis către Daniel, care se cheamă Beltşaţar: "Oare eşti tu în stare să-mi spui visul pe care l-am avut precum şi tâlcuirea lui?"

27. Daniel a răspuns înaintea regelui zicând: "Taina pe care vrea să o afle regele nu pot s-o facă cunoscută lui nici înţelepţii, nici prezicătorii, nici vrăjitorii, nici cititorii în stele.

28. Dar este un Dumnezeu în ceruri, Care descoperă tainele şi Care a făcut cunoscut regelui Nabucodonosor ce se va întâmpla în vremurile ce vor veni. Iată care este visul şi vedenia pe care le-ai avut când erai culcat în patul tău:

29. Ţie, rege, îţi treceau gânduri prin minte, când erai în patul tău, pentru ceea ce se va întâmpla mai pe urmă şi Cel ce ţi-a descoperit taina ţi-a dat să ştii ce va fi.

30. Şi mie, nu prin înţelepciunea care ar fi în mine mai mult decât la toţi cei vii, mi s-a descoperit taina aceasta, ci ca să se facă ştiut regelui înţelesul ei ca să cunoşti gândurile inimii tale.

31. O, rege! Tu priveai şi iată un chip - acest chip era peste măsură de mare şi strălucirea lui neobişnuită stătea înaintea ta şi înfăţişarea lui era grozavă.

32. Acest chip avea capul de aur curat, pieptul şi braţele de argint, pântecele şi coapsele de aramă,

33. Pulpele de fier, iar picioarele o parte de fier şi o parte de lut.

34. Tu priveai şi iată o piatră desprinsă, nu de mână, a lovit chipul peste picioarele de fier şi de lut şi le-a sfărâmat.

35. Atunci au fost sfărâmate în acelaşi timp fierul, lutul, arama, argintul şi aurul şi au ajuns ca pleava de pe arie vara şi vântul le-a luat cu sine fără ca să se găsească locul lor; iar piatra care a lovit chipul a crescut munte mare şi a umplut tot pământul.

36. Iată visul, iar tâlcuirea lui o vom spune înaintea regelui.

37. Tu, rege al regilor, căruia Dumnezeul cerului i-a dat regatul, puterea, tăria şi mărirea,

38. Şi în mâinile căruia a dat pe fiii oamenilor în orice ţinut ar locui, precum şi fiarele câmpului şi păsările cerului şi i-a dat stăpânire peste toate, tu eşti capul de aur.

39. Şi după tine se va ridica un alt regat mai mic decât al tău, apoi un al treilea regat de aramă, care va stăpâni peste tot pământul.

40. Şi un al patrulea regat va fi tare ca fierul şi, după cum fierul sfărâmă şi zdrobeşte totul, aşa şi el va sfărâma şi va preface totul în pulbere, ca fierul care face totul bucăţi.

41. Iar picioarele pe care le-ai văzut şi degetele, unele de lut de olar şi altele de fier, înseamnă că va fi un regat împărţit şi va fi tare ca fierul, după cum tu ai văzut fier amestecat cu lut.

42. Şi degetele picioarelor, unele de fier şi altele de lut, înseamnă că regatul va fi parte tare, parte şubred.

43. Şi după cum ai văzut fierul amestecat cu lutul, aşa se vor amesteca prin înrudiri, dar nu vor avea legătură temeinică între ele, după cum fierul nu se poate amesteca la un loc cu lutul.

44. Iar în vremea acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat veşnic care nu va fi nimicit niciodată şi care nu va fi trecut la alt popor; El va sfărâma şi va nimici toate aceste regate şi singur El va rămâne în veci.

45. După cum tu ai văzut că o piatră a fost desprinsă din munte, nu de mână, şi a zdrobit fierul, arama, lutul, argintul şi aurul, Marele Dumnezeu a dat de ştire regelui ceea ce va fi în viitor; visul este adevărat şi tâlcuirea lui neîndoielnică".

46. Atunci împăratul Nabucodonosor a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat înaintea lui Daniel şi a dat poruncă să-i aducă jertfe şi tămâieri.

47. Răspuns-a regele către Daniel şi a zis: "Cu adevărat că Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor şi Stăpânul regilor, descoperitorul tainelor, căci tu ai putut să descoperi această taină".

48. Atunci regele a ridicat la mare vrednicie pe Daniel şi i-a dat daruri şi numeroase lucruri de mare preţ şi l-a pus guvernator peste tot ţinutul Babilonului şi căpetenie peste toţi înţelepţii Babilonului.

49. La rugămintea lui Daniel, regele a însărcinat pe Şadrac, Meşac şi Abed-Nego cu ocârmuirea ţinutului Babilonului, iar Daniel a rămas la curtea regelui.“

Visul este, cu adevărat, unul profetic, prevestind evoluţiile politice ulterioare domniei lui Nabucodonosor, cu ridicarea succesivă a patru imperii, şi apoi instituirea Regatului veşnic al lui Dumnezeu,.adus de Mesia.

Se pare ca ne putem controla visele desi mie, imi vine greu sa cred asta :D: desi......

Oamenii isi pot controla visele - vezi cum

Cercetatorii considera ca oamenii isi pot influenta si controla visele folosind metode psihologice. Oamenii trebuie sa-si utilizeze visele in mod creativ, pentru a-si rezolva problemele, precum artistii sau sportivii.

Putem sa invatam sa visam diferit, ignorand cosmarurile care se repeta sau sa gasim raspunsuri la problemele pe care nu le putem rezolva in timpul zilei? - se intreaba The Independent.

Controlul viselor, un scenariu SF?. Nu, o tehnica psihologica

Celebrul Freud considera visele precum "calea regala spre inconstienta". In recentul film "Inception", personajul Christopher Nolan, interpretat de Leonardo DiCaprio, incerca sa patrunda in visele anumitor oameni, cu scopul de a fura informatii sensibile.

Folosind o combinatie de sedare si de creare a unor profiluri psihologice, personajul din film controla si manipula visele celorlalti.

Acest scenariu pare unul science-fiction. Dar aceasta poveste de la Hollywood poate avea o transpunere in realitate? Poate parea ciudat, dar raspunsul este afirmativ.

Cercetarile sugereaza ca, folosind tehnici practice si psihologice, putem influenta visele noastre si le putem folosi pentru a patrunde intr-o lume vasta, in mare parte neexplorata din mintea nostra inconstienta.

"Asa cum artistii, oamenii de stiinta si sportivii isi folosesc visele in mod creativ pentru a-si rezolva problemele si voi puteti, de asemenea" - este convins Deirdre Barrett, profesor de psihologie clinica la Harvard Medical School, considerand ca noi toti avem puterea sa ne controlam visele.

Influentarea viselor

"Este posibil sa influentam visele cu o tehnica numita <>. Daca vrei sa visezi despre un anumit subiect, concentreaza-te asupra lui cand esti in pat. Deoarece visele sunt vizuale, retine o imagine referitoare la acel lucru in mintea ta, in timp ce adormi" a spus Barrett.

Puteti, de asemenea, pune un obiect sau o fotografie care reprezinta visul dorit, pe noptiera de langa pat, ne sfatuieste Barrett. O alta componenta cheie este sa folosim creativ visele si sa evitam sa sarim din pat, in momentul in care ne trezim.

Procedand astfel, inseamna ca veti pierde jumatate din continutul visului vostru. Daca nu va amintiti un vis imediat, gasiti in continuare si vedeti daca va vine un gand sau o imagine in minte. Uneori, un vis intreg se va intoarce, coplesindu-va" a spus Barrett.

Planul celei de-a doua strategii este sa folosim informatiile aratate de inconstientul nostru, cand dormim. Este greu sa stabilim un raport exact intre mintea noastra inconstienta si cea constienta, dar psihologii il estimeaza de a fi de noua la unu.

Am putea crede ca gandirea noastra reprezinta cea mai buna strategie de rezolvare a problemelor, dar puterea mintii nostre constiente este relativ redusa. Si meditatia noastra obsesiva asupra unei probleme este strans legata de stres, depresie si anxietate.

Deci, ingaduind mintii noastre inconstiente sa lucreze, acest aspect poate fi mai sanatos si mai eficient.

Barrett a efectuat un studiu timp de o saptamana, cu studentii de la un colegiu. Le-a cerut sa foloseasca metoda incubatiei visului, ca un instrument de rezolvare a problemelor. Aproximativ jumatate dintre studenti au visat despre subiectul respectiv, iar un sfert dintre ei au rezolvat problema.

"Daca ne-am impotmolit intr-o problema, se datoreaza faptului ca acesta este rationamentul nostru constient, care este blocat. Puterea visului consta in faptul ca este un alt mod de gandire, el completeaza si imbogateste ceea ce am facut in timp ce eram trezi", a declarat Barrett.

http://www.ziare.com

Ai sa razi,nici eu :D:
Ce-i ciudat ma trezesc si cand readorm visul continua de acolo de unde s-a intrerupt cand m-am trezit si de regula visez calatorii in locuri total necunoscute in viata reala dar......continui sa revin in locuri visate cu ani in urma pe care chiar in vis le recunosc si sesizez schimbari ale reliefului. Fain ,nu ?

Back