• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Buncarul atomic sau tunel?

• Thread starter Thread starter 3.14 2
  • Start date Start date
Haideti sa o luam cu inceputul, pentru ca vad cateva confuzii.
In primul rand, un adapost nuclear, buncar atomic sau cum le spun americanii falllout shelter nu este obligatoriu sa fie scump de construit. Putin mai sus am dat un link unde se pot gasi idei de adaposturi ieftine.
In al doilea rand, radioactivitatea produsa de o explozie termonucleara sau atomica scade, dupa regula 7/10 Pendtru detalii, de studiat http://training.fema.gov/emiweb/downloads/is3unit4.pdf
Ca idee, regula de baza a adapostirii nucleare, in timpul razboiului rece, era ca, daca nu primesti alte informatii, stai la cutie 2 saptamani apoi iesi si cauti informatii.
In al treilea rand, metroul bucurestean este configurat si poate fi folosit ca adapost in caz de dezastru si razboi.
In al patrulea rand, fara mancare poti rezista o perioada considerabila de timp.

Gogule,ca tot mi-ati sters voi postarile de pe aici,permite-mi sa nu fiu de acord cu tine.Un adapost e un adapost si e benefic pe timp scurt ,dar in final nu te va proteja de o catastrofa atomica.In schimb un buncar care sa te protejeze pe termen lung si sa ai sanse sa supravietuiesti si dupa tot ce urmeaza unei astfel de catastrofe cred ca e mult mai mult.Deci cine isi poate permite sa contruiasca unul de asemenea nivel? Sigur noi cei multi nu...

Bomba se da cu scopul de a mai usura Planeta.
Scapa multi, bombe mai sunt. Parca de nu stiu cate ori putem fi starpiti cu totul.
Chiar nu-mi pasa, imi vad de treaba mea. Ideal ar fi sa avem fiecare la indemana o pastiluta sa ne ducem mai usor, sa nu ne chinuim printre radiatii sau mormane de moloz.
Boala lunga moarte sigura.

Lasand gluma deoparte, zaibarul sau muraturile pot asigura supravietuirea, nu?
Sa mai lungesti un pic agonia.

Am citit undeva ceva de genul cum ca virginele pazeau un foc sfant.
Cand vreuna isi pierdea virginitatea, era inchisa pe vecie intr-un subsol.
Avea ceva de mancare, apa, dar si un cutit.
Avea de ales modul in care va pieri, rapid si sangeros sau lent.
Cam asa si cu buncarul...

Sincer, nu inteleg de ce, in mentalul colectiv, bomba atomica inseamna obligatoriu mormane de moloz si radiatii.
Probabil, in Romania, ca tinte pentru astfel de bombe sunt marile centre urbane si probabil industria de razboi. Presupunand ca nu locuiesti langa Casa Poporului sau langa o fabrica de armament, nu vad nici un motiv prin care ai putea avea casa distrusa (o casa normala, nimic fancy). Posibil ceva acoperis rupt, posibil geamuri sparte, dar asta se intampla la o furtuna.
Apoi, dupa o explozie termonucleara sau atomica, materialele radioactive nu mai sunt uraniul si plutoniul initiale, acestea transformandu-se in materiale radioactive cu o durata scurta de viata. Testele si exploziile din Japonia au demonstrat cu varf si indesat ca rada de injumatatire merge pe regula 7 10. Cum este asta? Simplu
la 7 ore de la varful radiatiei, radiatia a scazut de 10 ori.
la 49 de ore de la varful radiatiei (7x7), radiatia a scazut de 100 (10 x 10) de ori
la 343 de ore de la varful radiatiei (7x7x7) radiatia scade de 1000 (10x10x10) ori
Practic, daca nu esti foarte aproape de explozie sau de o acumulare de praf radioactiv, dupa 2 saptamani (aproximativ 343 de ore) poti parasi un adapost antinuclear, sanatatea ta nefiind foarte afectata.
Un alt lucru, armele moderne, termonucleare, contin uraniu/plutoniu doar ca detonator, energia fiind obtinuta din hidrogen (ma rog, izotopi de-ai lui), ramanand in urma o radiatie mult mai mica decat a armelor atomice.

Daca, de exemplu, lucuiesti la 100 de kilometri de o explozie termonucleara medie si nu bate vantul spre tine, ai sansa sa fii ocolit absolut de toate efectele unei astfel de explozii.

Gogu said:
Sincer, nu inteleg de ce, in mentalul colectiv, bomba atomica inseamna obligatoriu mormane de moloz si radiatii.
Probabil, in Romania, ca tinte pentru astfel de bombe sunt marile centre urbane si probabil industria de razboi. Presupunand ca nu locuiesti langa Casa Poporului sau langa o fabrica de armament, nu vad nici un motiv prin care ai putea avea casa distrusa (o casa normala, nimic fancy). Posibil ceva acoperis rupt, posibil geamuri sparte, dar asta se intampla la o furtuna.
Apoi, dupa o explozie termonucleara sau atomica, materialele radioactive nu mai sunt uraniul si plutoniul initiale, acestea transformandu-se in materiale radioactive cu o durata scurta de viata. Testele si exploziile din Japonia au demonstrat cu varf si indesat ca rada de injumatatire merge pe regula 7 10. Cum este asta? Simplu
la 7 ore de la varful radiatiei, radiatia a scazut de 10 ori.
la 49 de ore de la varful radiatiei (7x7), radiatia a scazut de 100 (10 x 10) de ori
la 343 de ore de la varful radiatiei (7x7x7) radiatia scade de 1000 (10x10x10) ori
Practic, daca nu esti foarte aproape de explozie sau de o acumulare de praf radioactiv, dupa 2 saptamani (aproximativ 343 de ore) poti parasi un adapost antinuclear, sanatatea ta nefiind foarte afectata.
Un alt lucru, armele moderne, termonucleare, contin uraniu/plutoniu doar ca detonator, energia fiind obtinuta din hidrogen (ma rog, izotopi de-ai lui), ramanand in urma o radiatie mult mai mica decat a armelor atomice.

Daca, de exemplu, lucuiesti la 100 de kilometri de o explozie termonucleara medie si nu bate vantul spre tine, ai sansa sa fii ocolit absolut de toate efectele unei astfel de explozii.

Dar daca locuiesti la 100 kilometri de o explozie termonucleara medie si bate vantul spre tine, o sa doresti sai ai un adapost unde sa stai ferit de praful radioactiv macar 2 saptamani.

Adicatelea daca vine bombita si vantul nu bate spre tine scapi????Deci buncarul e valabil ,adica acela super etans,in munti,la adancime mare,numai in caz de catastrofa planetara,in rest...cum bate vantul?

Depinde demult mai multi factori, dar primordiali sunt distanta fata de explozie, directia si viteza vantului si adapostul.
Pe primele 2 nu le poti influenta.

Adicatelea daca li se nazare americanilor sa dea o bombita de la Deveselu...ia ghici spre cine bate vantul?:))

Nu inteleg... adica, daca lanseaza americanii bomba de la Deveselu, care-i faza? Radiatii sunt unde pica, nu de unde pleaca...

Nu ,Adi.Ma refeream ca efectele bombiteti dupa cum spune Gogu sunt in functie de vant...deci sa studiem circulatia vanturilor in natura .

Bull shit!
Vanturile sunt schimbatoare, eu unul nu mi-as pune viata pe speranta ca vantul nu va bate spre mine.

Pai vezi de ce e bun un climatolog la casa omului???:))))Iti va spune in ce directie bate vantul...Sigur ,cu conditia sa nu fie niste vanturi asa de naravase incat sa o zapaceasca si pe ea ...asa ca in acest caz...fuga la buncarul din fata blocului:P

Bre, am eu vaga impresie ca cineva confunda mancarea cu mancarimea.
Daca nu ma insel, intr-un an, intr-o locatie de pe la noi din tara, aproape oricare ar fi ea, vantul bate din toate directiile.
Cateva pattern-uri de vanturi dominante pot exista, insa este imposibil sa stii cand vine bombardeaua, unde, si cum va bate vantul atunci.
Asa ca las-o moale cu climatologii & shit si, daca vrei sa spui ceva, spune. Daca vrei sa discutam de dragul discutiei, o putem face pe alte topicuri, nu?

Uitati-va AICI ceva interesant despre efectele pe termen lung ale radiatiilor asupra florei si faunei . Partea frumoasa ca este ca " Unele specii de păsări par să se adapteze, producând un nival crescut de antioxidanţi, care le protejează şi astfel ADN-ul lor suferă mai puţine mutaţii "

Gogu said:
Bre, am eu vaga impresie ca cineva confunda mancarea cu mancarimea.
Daca nu ma insel, intr-un an, intr-o locatie de pe la noi din tara, aproape oricare ar fi ea, vantul bate din toate directiile.
Cateva pattern-uri de vanturi dominante pot exista, insa este imposibil sa stii cand vine bombardeaua, unde, si cum va bate vantul atunci.
Asa ca las-o moale cu climatologii & shit si, daca vrei sa spui ceva, spune. Daca vrei sa discutam de dragul discutiei, o putem face pe alte topicuri, nu?

Gogule, nu e doar de dragul discutiei,cu toate ca o discutie placuta face bine oricui indiferent de topic,dar mataluta ai spus ca radiatiile ne afecteaza in functie de directia vantului...deci...te superi degeaba,oltene...eu ti-am spus doar ca un climatolog e bun in sensul ca poate stabili mai bine aceasta treaba...Acu' ca glumisi si eu nitel imi iei capul?:P

Anuk,
Sunt lucruri diferite explozia unui reactor, ce imprastie combustibil, si o explozie atomica sau termonucleara.
Degetica,
Nu climatologul iti poate da raspunsuri. Pentru ca, asa cum am spus, un climatolog poate gasi pattern-uri, nu iti poate spune cand, unde si cat de mare va fi o bombardea nucleara, si nici directia si viteza vantului din acel moment.

Back