• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

In pofida a ceea ce se crede (cum ca Bulgaria ar fi o tara neseismica), de fapt in Bulgaria exista mai multe zone epicentrale care dau un risc seismic destul de ridicat. In ultimii 200 de ani, in Bulgaria s-au produs mai multe seisme destul de mari.
Astfel, in 1858 este consemnat un cutremur puternic care a afectat Sofia. La 14 octombrie 1892, un cutremur de magnitudine 6,5-6,8 produs in nord-estul Bulgariei este simtit destul de puternic si in Romania, la Oltenita si in alte zone din Lunca Dunarii s-au format crapaturi in pamant. La 31 martie 1901 s-a produs seismul de 7,2 grade de la Shabla. La 4 aprilie 1904, 2 cutremure consecutive cu magnitudini de 7,2-7,5 grade s-au produs la granita cu Macedonia. La 1 iunie 1913, un nou cutremur de 6,9 grade s-a produs in partea central-estica a tarii, fiind resimtit si in Romania. Alte seisme au mai fost inregistrate in 1928. La 17 decembrie 1986, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs in zona Veliko-Tarnovo-Strajita, fiind resimtit, din noi, in Romania.
Seismele mai mari din Bulgaria se simt si la noi, in Oltenia si Muntenia, dar nu par a avea legatura cu Vrancea. Vrancea e altceva.

Multumesc pt raspuns.E bine de precizat ,sa nu se inceapa cu speculatii pe tema asta .

Si iata ca de ce ma temeam s-a intamplat,presa a preluat informatiile postate de Geo pe
http://www.cutremur.net/topic/1456-cutremurele-din-bulgaria/ unde la un moment dat remarca :
"Intr-adevar, seismele din 1904 par a fi cele mai mari din Europa continentala in ultimii 200 de ani, s-au simtit bine si in Romania, se pare ca la Bucuresti intensitatea a fost de VI grade pe scara Mercalli. Un comportament interesant s-a observat si la cutremurul din 14 octombrie 1892, in care s-a notat o amplifcare puternica in Delta Dunarii, La seismul din 1892 s-au observat fenomene geomorfologice in Lunca Dunarii, crapaturi in zona Oltenita. " si pun ca titlu : "BULGARIA şi CUTREMURELE. După un seism, a CRĂPAT pământul în România " cu trimitere la "siteul de specialitate cutremur.net."

Dupa citirea titlului din ziar ramai cu impreaia ca seismul de ieri a cauzat craparea pamantului in Romania,total neadevarat. Ma refer la urmatorul material :
http://www.realitatea.net/bulgaria-...eism-a-crapat-pamantul-in-romania_945015.html

Am obiectii referitoare la modul in care sunt citat de catre realitatea tv. Dar, mai bine, fara comentarii.

Nu m-am putut abtine si am comentat ,sper ca nu te-a deranjat.

Deloc. Dar se confirma, inca o data (daca mai era cazul), rolul nefast al presei in ceea ce priveste difuzarea/interpretarea informatiilor despre cutremure. Am comentat mai demult pe tema asta, si iata ca am avut iar dreptate...

GeoX said:
Oricum, puteti citi pe forumul cutremur.net cateva analize foarte interesante. explicatii si linkuri la harti tectonice cu falii, la ultimele cutremure (Tadjikistan, Inda, Azerbaidjan, Italia)...

Daca se poate un link , acuma nici nu prea am timp ca trebuie sa ies, lecturez cand ma intorc ,numai ca prin cutremur. net nu sunt practica pierd o ora pana sa gasesc ce ma intereseaza. Ma refer la analiza despre Italia.Merci.

Imi place analiza facuta de Real,la obiect ,documentata......

Am sa il rog pe real sa explice, pe scurt, de ce seismul din Turcia din 23 octombrie 2011 nu prea avea cum sa influenteze Vrancea. Cred ca e nevoie de aceste explicatii (chiar sintetizate), fiindca multa lume si de aici era alarmata ca gata, vine la noi. Uite ca am avut dreptate si nu a venit si la noi. :D
Real, 2-3 idei, pe scurt, sa inteleaga oamenii. Ca eu cand le-am zis ca e improbabil ca acel cutremur sa ne influenteze in sensul favorizarii producerii unui cutremur major in Vrancea,..., am primit scatoalce de la persoane alarmate (sigur, teama nu e condamnabila)...De aia m-am si abtinut un timp sa mai fac comentarii seismice.

Realitatea este ca, in pofida asteptarilor, destul de infierbantate pe alocuri, Vrancea nu a reusit nici macar un 4,9 sa dea anul asta, pana acum. In 2011 am avut 2 cutremurase mai de Doamne-ajuta acolo, cat de cat, de 5,4 si de 5,3 grade, resimtite de la Chisinau pana in Bulgaria. Anul asta nu a depasit 4,3-4,5 grade (la 10 ianuarie), si tinde sa imite anul 2010, cand magnitudinea maxima a fost de numai 4,7 grade. Vom vedea, dar...Vrancea nu e Indonezia sau Japonia sau Chile, e mai lenesa asa, nu misca asa usor, la orice fleac. Trebuie niste conditii. Uite ca tot misca in jurul nostru, Azerbaidjan, Bulgaria, chiar si Italia, deci misca in Europa (de drept, cutremure nu foarte mari, maxim 6,1 grade), iar Vrancea nici macar seisme de 3 grade nu da. V-am zis ca nu e simplu. Se asteptau unii sa vina chiar un 6,9 in primavara asta...Ehei, sa mai astepte...Om vedea pana in 2014 cum evolueaza situatia, nu exclud nimic, dar nici nu merg pe premisa ca vine acum si gata, e vai de noi, e sfarsitul lumii nu altceva. Mai cu calm, totusi, ca nu suntem in Japonia...
Pana una alta, cei care trebuie sa consolideze cladirile, ce :devil: fac ??? Au alte preocupari. Risipa de timp. Sunt mai importante diversele aranjamente politice, scoaterea basma curata a unora (dom'mihalache de la pnl vrea sa se faca niste corectii la DNA si ANI), popii securisti din conducerea BOR dau zor-nevoie cu asa-zisa Catedrala a Mantuirii Neamului...Deh, chelului tichie de margaritar ii trebuie, in conceptia popilor respectivi. O sa vina cutremurul din 2020 sau 2040 sau 2080, cand o veni, si o sa ii cam mantuiasca pe enoriasii stransi in catedrala popilor de la BOR, ca locatia e oricum proasta, in 1802 prin zona aia s-a crapat pamantul. :devil: Halal Mantuirea Neamului...O sa ii mantuiasca pe enoriasii stransi in catedrala popilor din ierarhia BOR...E vorba de mantuire de boala aia care se cheama viata :devil:

Usor de criticat ,greu de realizat:D:
Am mai discutat noi pe tema asta,in presa se vehicula ca reabilitarea unui apartament cu doua camere aflat intr-un bloc cu risc seismic ridicat se ridica la 30.000-40.000 de euro ,25% platesc locatarii iar restul sumelor vin de la Guvern si Primaria generala. De unde scot oamenii suma asta? Unde se muta cat dureaza lucrarille? Daca un locatar nu este de acord,nu se incepe nimic. Nu-i de loc simplu .
Citisem pe indeva ca ca Bucurestiul s-a dezvoltat haotic si este greu sa se mai poate schimba ceva in bine.

22 de ani de la cutremurul din ma 1990. Deci acest numar de ani nu e nesemnificativ, cu putina vointa se puteau lansa actiuni mai hotarate, nu doar initiative legislative aplicate sporadic. 22 de ani!

Nu ti-as dori sa stai intr-un bloc in care sa fie nevoie de reparatii la acoperis si locatarii sa nu fie de acord sa contribuie pe motiv ca pe ei nu-i ploua in casa , am citit in ziare ca se judeca unii de ani de zile cu vecinii pt a recupera banii pusi doar de de ei ,cei de la tltimul etaj . Invariabil de izbesti de replica " nu sunt bani" "e criza'' daca ajungi la primarii. E un cerc vicios si o sa mai treaca 22 de ani:D: daca nu darama un viitor seism tot.Spun din experienta,am reparat acoperisul doar noi ,cei 4 locatari de la ultimul etaj, am izolat termic tot pe cont prorpiu .Asa ca.......

Si la mine cand am facut acoperisul , doar cei de la etajul 4 au contribuit...ceilalti au zis ca nu-i treaba lor nu dau bani , ca nu le ploua lor in casa si nu e treaba lor

M-am izbit de aspectele astea,nu vorbesc aiurea, la cutremurul din 77 am fost evacuati si dusi la un camin de nefamilisti . Doar noi, ca indivizi,fara sprijin, nu reusim sa facem nimic pt siguranta locuintelor .

asa ca treaba e destul de nasoala...

Mai sus se vorbea de suma care ar trebui sa contribuie locatarii.... :) Voi aveti impresia ca cineva va da cateva mii de euro ? eu ma indoiesc...unii nu au acesti bani , iar altii vor zice ca au ei ce sa faca cu acei bani si ca oricum cutremurul nu vine acum :)

Back