• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

In plus, desi Vrancea are niste regularitati remarcabile in ceea ce priveste succesiunea unor anumite tipuri de cutremure, nu este totusi un sistem "cu memorie" care sa isi reproduca 100% starile precedente. E un sistem dinamic la care intotdeauna poti observa si cate ceva aparent nou...mai ales in conditiile in care inregistrari instrumentale sunt disponibile de cel mult 100 de ani, mai calitative de cel mult 50 de ani.

Lasand ca activitatea Galatiului este de data recenta.

In zona Galati au mai fost cutremure. Atanasiu a notat linia de sensibilitate seismica Galati-Pechea care a functionat la cutremurul din 1940. Iar la 13 martie 1908 in aceeasi zona s-a produs un cutremur local de magnitudine 4,5 si intensitate V, deci mai mare decat cele de anul trecut. Deci NU A APARUT O NOUA ZONA SEISMICA, e totusi o chestie veche. Activitatile din ultimii 2 ani se coreleaza cu variatiile din Vrancea, e clar acest lucru.
Si in secolul XIX s-au semnalat roiuri de seisme acolo, dar nu prea au fost bagate in seama. Tectonica zonei e interesanta.

Desi si in 1908 a functionat in corelatie cu Vrancea: 13 martie 1908 4,5 zona Galati, PISCU-SMARDAN-SCHELA, 6 octombrie 1908 6,8 Vrancea.
NIMIC NOU SUB SOARE, nu a aparut ceva nou. Acum insa se baga in seama, din motive diverse.

"Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;".... Cum bine scria Eminescu

Exemplele din 1908 si 1940 arata ca mai intotdeauna Galatiul s-a corelat cu Vrancea. Si o va mai face si in viitor. Din motive de ordin geotectonic structural. Ei vezi, tectonica este cea care conteaza, sigur, se adauga si chestii aditionale, conexe, de la caz la caz insa.

E la mintea cocosului ca tectonica conteaza.

Adica GeoX ,sa intelegem ca exploatarea gaselr de sist nu are nicio legatura cu cutrenurele din Galati?
Ca asa e tectonica pe acolo?

Da. Nu mai lua in seama toate fanteziile din presa si de pe net. Deja s-a demonstrat ca Vrancea influenteaza Galatiul. S-a intamplat in 2013-2014, s-a intamplat si in 1940, s-a intamplat si in 1908 s.a.m.d. Cutremurul din martie 1908 din zona SCHELA-PISCU a avut magnitudinea mai mare chiar, 4,5 grade fata de cele de 3,9 grade din 2013. Stiu ca e oarecum dezamagitor pentru cei care propaga pe net diverse legende, dar faliile de acolo definesc o tectonica mai aparte, sensibila la tensiunile care se propaga catre Vrancea. Stiu, stiu, explicatia cu gazele de sist e mai romantica asa, din pacate nu tine deloc. Gaze de sist in 1908 ? Gaze de sist pe la 1800 si ceva cand au mai fost seisme repetate pe acolo ? NU! E in legatura cu Vrancea, respectiv cu dinamica blocului dobrogean si propagarea unor tensiuni pe marile sisteme de falii dinspre Dobrogea spre nord-vest, dar si cu o anumita dinamica a blocului litosferic vrancean. Se stie ca in zona Galati crusta terestra se lasa cu 4-5 mm/an, in timp ce in Vrancea crusta se ridica cu 4-5 mm/an. Blocul litosferic vrancean tinde sa se desprinda de crusta terestra, sub actiune gravitationala si nu numai; crusta devine mai usoara si tinde sa se ridice, dar se induc si tensiuni suplimentare pe falii adiacente. Stiu ca romanticii si revolutionarii de pe net ar fi cam dezamagiti ca nu e vorba de gaze si petrol, dar asta e situatia. Sorry.

Adica aparitia acelor cutremure asa tam-nesam nu tine de faptul ca acele exploatari au destabilizat cumva...tectonica? Pfff....

Eu as fi preferat sa nu fie corelatia cu Vrancea de vina. E cu dus si intors treaba asta.

Adica? Vrei sa spui ca au si un element de apartenenta la Vrancea,dar se pot manifesta si independent de Vrancea?

Repet, cutremure in zona au mai fost si in trecut. Plus ca nu se exploateaza gaze de sist acolo. Anul trecut corelatia cu seismul din 6 octombrie 2013 de magnitudine 5,5 grade a fost excelenta: a fost cea mai clara si cea mai frumoasa, cea mai evidenta corelatie intre procesul generator al seismului vrancean de adancime mare si tensiunile din crusta terestra.
Vrancea s-a blocat pe 20 septembrie 2013; pe 23 septembrie 2013 a inceput roiul de cutremure din zona SCHELA-IZVOARELE; in saptamana 29 septembrie-5 octombrie 2013 roiul de la Galati ajunge la paroxism, creste progresiv numarul de cutremure locale dar si magnitudinea acestora; pe 6 octombrie 2013 se produce cutremurul din Vrancea; dupaa 6 octombrie activitatea in zona Galati scade progresiv, in numar si magnitudine.
A fost cea mai frumoasa corelatie intre Vrancea si seismele crustale, de o claritate remarcabila.

Tensiunile din Vrancea amplifica tensiuni locale pe faliile din zona. Tine cont si de miscarile de coborare a scoartei in zona, pe acest fundal tectonic complicat. Fenomenul Galati a fost remarcat si de geologul roman Ion Atanasiu in 1940, fiind mentionat in lucrarea sa de sinteza CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, o monografie remarcabila.
Omul a remarcat "linia de sensibilitate seismica" din zona Galati, linie care a generat o "culminatie seismica" in 1940. Deci, degetica, sunt probleme vechi acolo, doar ca nu prea au fost bagate in seama in deceniile anterioare, plus ca Vrancea are si ea o anumita evolutie in timp.

anuk said:
Bine ca nu-s doar eu in ceata ........

Sunt ei seismologii in ceata ,daramite noi:) Diferenta e ca ei incearca sa dea de cap unui fenomen anume ,noi....citim:))

Dincolo m-am hazardat sa formulez urmatoarea ipoteza. Urmatorul cutremur vrancean mai puternic (MGR > 6,5-6,7), indiferent cand va veni, se va corela bine cu fluctuatii se seismicitate in zona Galati, poate si in alte zone extracarpatice, dar in special pe Galati. Adica situatia se va repeta acolo la orice variatie de seismicitate in Vrancea, cu episoade microseismice (magnitudini 1-2, ca in ultimele zile) trecatoare, dar repetate, cel putin pana cand vine un 6,5-6,7+; probabil vor continua si dupa acel cutremur viitor, dar cu frecvente mai mici de aparitie.

Mai baieti,voua vi s-a facut de bataie? Eu nu vreu cutremur:)) Ziceti si voi ceva mai optimist ,nu acum cand a inceput sa se miste zona Galatii...pai vreti sa intru in panica si sa va ciomagesc:))

Degetica, nu ai cum sa ma ciomagesti pe mine, stii foarte bine, as zice mult prea bine. Asa ca liniste la galerie. :p

Back