• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Dupa roiul de cutremure din Nicobar a urmat un cutremur pe fractura Owen. Sigur, zone seismice diferite, dar...corelate tectonic in conditiile in care miscarile seismice generate de placa Indiana sunt oarecum sincrone: dupa miscare la est vine sigur, mai devreme sau mai tarziu, si o miscare pe partea vestica, si invers. Dinamica e destul de clara. Asa a fost mereu si asa va fi si mai departe. Pe termen lung, sunt niste procese care conteaza, direct si indirect, si pentru zona noastra. Subliniez: pe termen lung.

in 2004 la cat timp dupa cutremurul de pe fractura Owen a venit in Vrancea ? asta nu inseamna ca neaparat trebuie sa se intample la fel

Nu stiu de vreun cutremur acolo inainte de 2004. O sa caut, acum nu am timp si nici chef, nici dincolo nu sunt cu chef. Nu trage concluzia, oricum, ca vine ceva in Vrancea, ca nu e asa. In 2003 insa au fost mai multe cutremure in estul Turciei, ceea ce nu e cazul acum. Deci nu trage concluzia ca dupa orice cutremur de pe Owen misca si Vrancea imediat, e fals. Pe Owen sunt totusi mereu cutremure, depinde de context. In iulie 2014 a fost unul de 6,0 acolo si Vrancea a reusit abia in perioada 24 august-10 septembrie sa dea niste fleacuri de 4,0-4,8 grade. Deci...mai usor, va rog frumos, cu GATA VINE, LA CAT TIMP VINE. Fiindca puteti trage concluzii eronate daca nu tineti cont de context.
Stiu ca e dezamagitor daca asteptati musai sa vina ceva fix acum, dar asta e. Cine crede ca Vrancea este un robot greseste fundamental.

Obs.: Am mentionat cutremurul de pe Owen ca a urmat dupa seria de seisme moderate din zona Nicobar doar pentru a arata sincronicitatea in dinamica placii Indiene, NU PENTRU A SUGERA CA VINE CEVA LA NOI. Va rog foarte frumos sa nu imi puneti in gura ceva ce nu am spus si nici macar nu am insinuat. Stiu ca uneori ma labartez in explicatii, dar nici chiar asa. De 10 ani o tin unii langa ca vine nu stiu ce, si adevarul foarte dragut este ca din 2004 incoace VRANCEA A FOST COMPLET INAPTA SA DEA CUTREMURE CU MAGNITUDINI MAI MARI DE 5,5-5,7 GRADE. Adica nici macar un 5,8-5,9 de Doamne-ajuta asa. Asta spune tot...pentru orice om realist si rational, nu ? Haideti sa fim cu picioarele pe pamant si sa nu ne ambalam fara rost, ca nu face bine deloc, si s-a dovedit ca toate chestiile alarmiste au fost infirmate cu brio! Spre marea dezamagire a "vizionarilor", "profetilor" si adeptilor lor din lumea larga. E bine asa cum e acum, din fericire, iar in ce ma priveste doresc si sper sa ramana in acelasi stadiu ca acum. Asta doresc cu adevarat, ca sa pun punctul pe i. Imi pare foarte rau ca sunt atat de raspicat, dar am obosit si eu dupa atata timp, din 2006 tot urmaresc zilnic cutremurele din Romania si din lume si se vede ca nu e nimic grav pe termen scurt si chiar mediu. Nu spun ca m-am plictisit, doar ca la cate mi-am luat de la istratii carora le-am stricat socotelile, m-am tabacit dintr-o anume perspectiva. Sigur ca le urmaresc in continuare, in limita timpului meu disponibil. Eu mai si lucrez, totusi, nu sunt un vagabond.
Revin (pana acum am vorbit la modul general): Adi, nu e cazul sa ne ambalam. Un 5,0 izolat pe Owen nu inseamna ceva deosebit daca nu apare si un anume context regional. Deci...stai linistit.

:P era doar o curiozitate :P dar poate am retinut eu atunci ceva gresit , si am incurcat eu acum :P

A fost cazul la cutremurul moderat din 25 aprilie 2009, dar oricum contextul atunci era altul. Am spus si repet: daca nu tineti cont de context, nu e nimic relevant.

Si oricum...sunt sanse minime pentru cutremur major. Chiar daca mai vine un cutremur de 5,5+, nu prea are cum sa vina ceva catastrofal, fiindca nu avem o situatie de intensificare a activitatii seismice si de destabilizare profunda a blocului litosferic, nici tensiuni majore pe jumatatea estica a faliei Nord-Anatoliene, nici pe falia Est-Anatoliana, nici in nord-vestul Iranului. Asa ca...vine greu, foarte greu, adica foarte tarziu, mult mai tarziu decat speram "vizionarii" si adeptii lor de duzina. Lucrurile astea sunt deterministe totusi, e fizica la mijloc, nu ghicitori in bobi si vibratii ale unor sarlatani. De 10 ani incoace Vrancea nu reuseste sa treaca nici macar pragul "psihologic" de 5,5-5,7 grade pe scara Richter. Legendele urbane cu asa-zisul mare cutremur din 2014 sunt comice, distractive, oricum insa nu au nici o baza reala.

De venit, sigur ca o sa vina pana la urma...e vorba de un cutremur important (MGR > 6,5-6,7 si nu de fleacuri moderate de 5,5-6-6,2 grade). Dar...probabil semnificativ mai tarziu decat sperau si cloncaneau diversi sarlatani batrani vibratori si diverse hoaste prezicatoare. Ce sa ii faci, prezicerile catastrofice nu se nimeresc niciodata, intotdeauna nu iese cum vor sarlatanii aia. Ci pe dos. Dezamagiti ?

Pe cutremur.net am facut stire si despre cutremurul din zona ins. Prince Edward, extremitatea sud-vestica a Oceanului Indian, pentru ca e interesant tot ce se intampla cam in toate structurile geotectonice de acolo. Fie ca e vorba de Nicobar, fie ca e vorba de fractura Owen, Dorsala Carlsberg s.a.m.d.

Un comentariu de pe cutremur.net/forum, il reiau si aici:

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=28&pid=65161#pid65161

Este remarcabila o tendinta prelungita de crestere usoara a activitatii seismice in mai multe structuri geotectonice din Oceanul Indian. Placa Indo-Australiana "freamata" oarecum, se sugereaza o deplasare spre nord-est a placii, corelata cu frictiuni in mai multe structuri geotectonice limitrofe. Nu exclud posibilitatea producerii unui cutremur de mare anvergura pe undeva, sa vedem, dinamica acestei placi este foarte complexa. Urmarim cu interes ce se intampla.

Cu observatia suplimentara ca totusi ar fi mai bine sa nu vina deocamdata nici o crapelnita majora legata direct de placa Indo-Australiana. Ideea este o eventuala crapelnita de mari proportii poate genera un nou val de seisme mari pe partea continentala Euro-Asiatica, si nu stii pana unde poate ajunge valul de seisme. b-(b-(:-/:-/ Asa ca mai bine sa nu vina, macar inca vreo cativa ani.

Hop cu un 5,6 la granita India cu Myanmar. Lucreaza binisor sistemul, am zis eu ca e ceva in Oceanul Indian, mai bine zis cu placa Indo-Australiana.

A miscat si Hindu Kush-ul, ceea ce era ABSOLUT NORMAL, mai ales in acest context. Sa vedem mai departe. >:)>:)>:) De fapt, sa vedem ce zice si coana Vrancea, daca are si dumneaei vreo parere, ceva de zis...>:)>:)>:)>:):devil::devil::devil::devil: E inca o perioada buna pentru ceva vocalize discrete, asa ca...s-o vedem pe coana V. la treaba. :p Nu exclud un alt cutremuras usor, asa, discret sau ceva mediu. Nu major, in orice caz. In rest, coana Vrancea are de ales. >:):devil:

Am un client care vrea pe lampa. >:)>:)>:)>:):devil::devil::devil:

Din ciclul: "nici o ziulica fara cutremure moderate date de placa Indo-Australiana": un 6,0 in China urmat de un 5,5 in Afganistan. >:)>:)>:)>:):devil::devil::devil::devil:

Dupa cum spuneam, sa vedem ce parere are si coana Vrancea despre asta. >:)>:)>:) S-o auzim. :D

Inca o miscare in Oceanul Indian:

Magnitude M 4.9
Region SOUTHEAST INDIAN RIDGE
Date time 2014-11-22 16:33:56.5 UTC
Location 49.28 S ; 109.09 E
Depth 10 km
Distances 3596 km SW of Canberra, Australia / pop: 327,700 / local time: 03:33:56.5 2014-11-23
4769 km S of Dili, East Timor / pop: 150,000 / local time: 01:33:56.5 2014-11-23
4778 km S of Jakarta, Indonesia / pop: 8,540,121 / local time: 23:33:56.5 2014-11-22

Se putea altfel ? Sa vedem mai departe ce mai e. >:)>:)>:)

Ai vazut GeoX cum isi exprima Vrancea ,,pererile,,....mai pe la 30km....cam atipic pt ea...:)

INFP-ul da 40 kn,acu am reusit sa-l deschid.

Back