• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

A continuat sa miste si azi-noapte in zona Gorjului, pe langa BUMBESTI-JIU si in Defileul Jiului. Sa speram ca se mentin la stadiul de microseisme.

Cred ca aceste microseisme ar putea fi consecinte ale cutremurelor de decrosare produse in ianuarie 2012 un pic mai la sud, dar tot in Gorj pe acolo. Decrosarile au "obiceiul" asta sa induca, destul de rapid uneori, tensiuni pe segmente de falie adiacente celui care s-a rupt initial.

In ianuarie 2012, la cateva zile dupa cutremurele din judetul Gorj s-au produs 2 cutremure langa TIMISOARA. Iata ca povestea se repeta intr-o masura foarte asemanatoare si in decembrie 2014: dupa agitatia din Oltenia de langa BUMBESTI-JIU misca in Banat, la sud-vest de TIMISOARA. Nu cred ca este chiar o intamplare, desi faliile sunt totusi diferite.

Vrancea termina anul cu blandete, mici cutremurase foarte dragute, cat sa stie lumea ca nu doarme, in ciuda speculatiilor unora. Dragut din partea dumneaei. :D

Ne pregatim sa cam inchidem socotelile seismice pe anul 2014. A fost un an destul de interesant din acest punct de vedere, la fel ca si 2013 de altfel. Sa vedem la anul ce va mai fi. 2015 cu cutremurele lui. Acum, gata, se cam incheie treaba pe anul asta. Asteptam cu interes anul 2015.

Poate o sa fie un an in care Vrancea nu o sa mai fie interesata sa ne zgaltane,GeoX .Poate vrea si ea un an linistit:)

GeoX said:
E un model tomografic rezultat in principal din studiul undelor seismice. Se pare ca spre sud-vest corpul ar fi ceva mai gros. Oricum zona activa seismic este foarte limitata spatial, restul corpului nu prea are cine stie ce activitate. Ocazional mai apar cutremure subcrustale in judetul Prahova. Cine stie daca in viitor, candva, seismicitatea adanca "se va muta" in Prahova...

Eu n-as baga mana in fos ca e chiar asa.Am ceva indoieli ca tomograful a putut sa arate chiar in detaliu dedesupturile Vrancei...Cine stie ce surprize mai are ,ca nu cred ca exista cineva care sa fi coborat in adancurile ei sa vada cu ochii lui:)

Sa speram ca maximul dublu 2013-2014 ramane asa si nu mai vine nici un 5,5+ in 2015. Dar se poate la fel de bine ca maximul sa devina triplu in 2015, si asta e la fel de posibil, deci sa mai vina si in 2015 un cutremur de magnitudine 5,5+, de data asta la adancime mare. Vom vedea, este foarte greu de spus acum. Dupa 1977, am avut si 2 maxime triple in 1985-1986-1987 si 1999-2000-2001.

Degetica, proprietatile undelor seismice sunt destul de bine cunoscute, aproape standardizate. Sigur, modelele pot varia in functie de diverse ipoteze admise, de precizia inregistrarilor si de alti factori, dar ideea unui corp litosferic care este inca legat de crusta este cea mai larg acceptata. Difera unele detalii in ceea ce priveste pozitia, localizarea, gradul de desprindere de crusta, comportamentul dinamic, relatia cu alte zone seismice vecine de la noi dar si din tari precum Turcia, Iranul si chiar din Asia Centrala. De asemenea, sunt discutii in ceea ce priveste cat va mai tine procesul de la Curbura si cum se va termina, la scara timpului geologic. Si e firesc sa fie dezbateri pe tema asta, cu argumente stiintifice pro si contra.

Cat priveste un cutremur mare, el nu vine peste noapte. Pana nu vine un cutremur de magnitudine in jur de 6,0 sau mai mare, pe flancul vestic si la o adancime MAI MARE de 120 km (deci la 120-140 km sau chiar mai jos), nu vine nici cel mare, nu are conditii, asta este. Vrancea da intotdeauna acest "vestitor", cu ceva timp inainte. Sa vina "vestitorul" si mai discutam. De fapt, ar fi mai bine sa nu vina, pentru ca inseamna ca nu vine nici cel major.

GeoX said:
Degetica, proprietatile undelor seismice sunt destul de bine cunoscute, aproape standardizate. Sigur, modelele pot varia in functie de diverse ipoteze admise, de precizia inregistrarilor si de alti factori, dar ideea unui corp litosferic care este inca legat de crusta este cea mai larg acceptata. Difera unele detalii in ceea ce priveste pozitia, localizarea, gradul de desprindere de crusta, comportamentul dinamic, relatia cu alte zone seismice vecine de la noi dar si din tari precum Turcia, Iranul si chiar din Asia Centrala. De asemenea, sunt discutii in ceea ce priveste cat va mai tine procesul de la Curbura si cum se va termina, la scara timpului geologic. Si e firesc sa fie dezbateri pe tema asta, cu argumente stiintifice pro si contra.

Tu ai dreptate,dar daca innebuneste Vrancea si incepe sa arunce cu undele pe unde vor muschii ei? Asta da stiinta:P

GeoX said:
Sa speram ca maximul dublu 2013-2014 ramane asa si nu mai vine nici un 5,5+ in 2015. Dar se poate la fel de bine ca maximul sa devina triplu in 2015, si asta e la fel de posibil, deci sa mai vina si in 2015 un cutremur de magnitudine 5,5+, de data asta la adancime mare. Vom vedea, este foarte greu de spus acum. Dupa 1977, am avut si 2 maxime triple in 1985-1986-1987 si 1999-2000-2001.

Daca te mai aud cu triplu..arunc cu bradul dupa tine:))

degetica said:
Tu ai dreptate,dar daca innebuneste Vrancea si incepe sa arunce cu undele pe unde vor muschii ei? Asta da stiinta:P

Pana acum nu a facut-o. Cutremurele, mai ales cele mari, nu vin la intamplare.
Cat priveste cealalta afirmatie, spun doar atat: Mira-m-as.

Poate vrei o quadrupla, degetico ? >:) :devil:

GeoX said:
degetica said:

Pana acum nu a facut-o. Cutremurele, mai ales cele mari, nu vin la intamplare.
Cat priveste cealalta afirmatie, spun doar atat: Mira-m-as.

Poate tu te miri,pe mine nu ma mai mira mare lucru:)

GeoX said:
Poate vrei o quadrupla, degetico ? >:) :devil:

Nu-i bai ca fac doi pasi pana afara si am o gradina de nu ma gaseste cutremurul.E mai rau de cetateanul de la bloc:)
Sigur,cu conditia sa nu dorm cand vine cutremurul:)

Explicarea cutremurelor nu prea tine de poezie, copilarii si romantisme. Stiinta e mai seaca, asta e, nu prea place, dar mergem mai departe.

degetica said:
Eu n-as baga mana in fos ca e chiar asa.Am ceva indoieli ca tomograful a putut sa arate chiar in detaliu dedesupturile Vrancei...Cine stie ce surprize mai are ,ca nu cred ca exista cineva care sa fi coborat in adancurile ei sa vada cu ochii lui:)

Nu prea exista loc pentru indoieli. Proprietatile undelor mecanice si in particular cele ale undelor seismice sunt foarte bine studiate. Ecuatiile lui Knott au trecut binisor de 100 de ani. S-au facut progrese remarcabile in geofizica, in medicina, in industrie. Diferitele structuri interne ale Pamantului sau transformarile de faza au fost puse in evidenta cu ajutorul undelor seismice. Descoperirea nucleului intern de catre Inge Lehmann in 1936 este destul de bine cunoscuta (unda 5, reflectata de nucleu).
3430b44c-3080-459b-9c94-5c268782ff3b_972.jpeg

Tot cu ajutorul undelor se fac prospectiunile geofizice sau studiile de batimetre. Aplicatiile din medicina sunt foarte diverse, de la ecografia cu multiple ramuri de investigare pana la detartraj si facoemulsificare. In industrie procedeele de investigare cu ajutorul undelor mecanice sunt standardizate de multe zeci de ani. Diagrama AVG (DGS sau in romana Distanta - Amplitudine - Marime) are mai bine de jumatate de secol. In industria alimentara sterilizarea si maturarea vinului se realizeaza tot cu ajutorul undelor mecanice. In navigatie, utilizarea sonarelor a devenit indispensabila in anumite situatii. In anul care vine se implineste un secol de la inventarea sonarului Langevin-Chilowsky.

Intr-adevar. Si cine contesta rezultatele obtinute prin analiza undelor seismice, ar face bine sa aduca si niste argumente viabile, nu poezii si alte romantisme. Stiinta nu place tututor, e foarte adevarat.

Deci modelele astfel obtinute au o credibilitate buna. Sigur, intervin divergente pe anumite detalii, de exemplu in legatura cu desprinderea blocului de crusta, cu natura legaturilor dintre bloc si crusta si conditiile in care se produc desprinderile respective, cu temporizarea procesului la scara geologica etc. Dar toate pleaca de la acelasi model de baza. A, si relatiile dintre cutremurele adanci si cele crustale sunt importante in acest context.

Pentru anul 2015 eu vad posibile urmatoarele variante:

A)-nu mai vine nici un cutremur de magnitudine 5,5+ si urmatorul seism va veni la maximul din 2018-2020;
B)- mai vine un cutremur subcrustal de magnitudine 5,5-6,0-6,2 si cu asta iarasi gata, adica se calmeaza pana in jurul anului 2018;
C)-nu mai vine un cutremur de magnitudine 5,5-6 dar vine direct un cutremur important de magnitudine 6,5-6,7+, dar nu mai mare de 7,0. In plus, cutremurul de magnitudine 6,5-6,7+ initiaza o noua perioada de risc seismic ridicat in Vrancea, cu durata de mai multi ani, pana dupa anul 2020 oricum;
D)-mai vine un cutremur moderat de magnitudine 5,5-6,2 care actioneaza ca declansator pe termen scurt sau mediu pentru un cutremur mai puternic, de magnitudine 6,5-6,7+.

Sanse minime sa vina direct un cutremur major, de magnitudine 7,0+. Cam astea sunt variantele pe care le iau in discutie.

GeoX said:
Explicarea cutremurelor nu prea tine de poezie, copilarii si romantisme. Stiinta e mai seaca, asta e, nu prea place, dar mergem mai departe.

GeoX,nici nu trebuie sa tina de poezie sau de romantisme.Stiinta e stiinta,cu toate ca pana si ea devine mititica atunci cand Dumnezeu incepe sa recite poezii despre cum poate EL sa rastoarne orice principiu stiintific,dar asta e alta poveste ,in alta carte:) Insa nu putem nega rolul stiintei in toate aspectele vietii noastre.Pana si faptul ca putem dialoga pe un forum tine tot de stiinta...bine si de moartea lui Ceausescu ,ca altfel existau doar postasi,conferinte si carti.:)

real32 said:
degetica said:

Nu prea exista loc pentru indoieli. Proprietatile undelor mecanice si in particular cele ale undelor seismice sunt foarte bine studiate. Ecuatiile lui Knott au trecut binisor de 100 de ani. S-au facut progrese remarcabile in geofizica, in medicina, in industrie. Diferitele structuri interne ale Pamantului sau transformarile de faza au fost puse in evidenta cu ajutorul undelor seismice. Descoperirea nucleului intern de catre Inge Lehmann in 1936 este destul de bine cunoscuta (unda 5, reflectata de nucleu).
3430b44c-3080-459b-9c94-5c268782ff3b_972.jpeg

Tot cu ajutorul undelor se fac prospectiunile geofizice sau studiile de batimetre. Aplicatiile din medicina sunt foarte diverse, de la ecografia cu multiple ramuri de investigare pana la detartraj si facoemulsificare. In industrie procedeele de investigare cu ajutorul undelor mecanice sunt standardizate de multe zeci de ani. Diagrama AVG (DGS sau in romana Distanta - Amplitudine - Marime) are mai bine de jumatate de secol. In industria alimentara sterilizarea si maturarea vinului se realizeaza tot cu ajutorul undelor mecanice. In navigatie, utilizarea sonarelor a devenit indispensabila in anumite situatii. In anul care vine se implineste un secol de la inventarea sonarului Langevin-Chilowsky.
Desteapta femeie...pacat ca nu e si frumoasa,ar fi fost femeia ideala:) Sa mai zica cineva ca femeile vad numai poezii si romantisme:)

Activitatea seismica din ultimele zile este normala, au mai fost perioade din astea cu mai multe cutremure de magnitudini in jur de 4,0 in numai cateva zile. Nimic nou, asa ca istericalele oricum nu se justifica. Dar asa e in tara lui Mitica, el are intotdeauna ceva de spus, cand sunt putine cutremure ca e grav, crapa, cand sunt mai multe iarasi nu e bine. Tot romanul se pricepe la fotbal, politica si cutremure, dar in realitate calca in strachini si vorbeste prostii.
Iata un exemplu pentru cei care nu prea stiu cum e activitatea Vrancei:

20.01.1996 18:36:07 UTC 45,60N 26,50E 139 km MD=4,1
27.01.1996 02:51:04 UTC 45,52N 26,42E 139 km MD=4,1

27.01.1996 12:24:43 UTC 45,91N 26,75E 103 km MD=3,5
28.01.1996 06:49:04 UTC 45,70N 26,69E 112 km MD=3,7
29.01.1996 00:51:20 UTC 45,71N 26,58E 149 km MD=3,5
29.01.1996 11:15:37 UTC 45,48N 26,42E 140 km MD=4,0
30.01.1996 04:36:59 UTC 45,69N 26,68E 103 km MD=4,2

03.02.1996 07:07:28 UTC 45,78N 26,82E 101 km MD=3,9

Asa ca, Adi, eu regret foarte mult ca te dezamagesc, dar NU se poate trage concluzia ca Vrancea ne-ar coace ceva. Ar trebui sa iti dau un 2 (doi). Nu e prea relevant, trebuie privit intr-un context mai general, nu asa simplist. Imi pare rau ca ii dezamagesc pe amatorii de catastrofe, dar asta e situatia. Mai vedem daca se atenueaza sau continua tot asa pana in august sau octombrie-noiembrie. Mai mult nu se poate spune. Istericalele de pe MOBOTIX apartin unor istrati prostovani, redusi la minte,nascuti cu probleme de intarziere in dezvoltarea cerebrala.

Back