GeoX said:E un model tomografic rezultat in principal din studiul undelor seismice. Se pare ca spre sud-vest corpul ar fi ceva mai gros. Oricum zona activa seismic este foarte limitata spatial, restul corpului nu prea are cine stie ce activitate. Ocazional mai apar cutremure subcrustale in judetul Prahova. Cine stie daca in viitor, candva, seismicitatea adanca "se va muta" in Prahova...
GeoX said:Degetica, proprietatile undelor seismice sunt destul de bine cunoscute, aproape standardizate. Sigur, modelele pot varia in functie de diverse ipoteze admise, de precizia inregistrarilor si de alti factori, dar ideea unui corp litosferic care este inca legat de crusta este cea mai larg acceptata. Difera unele detalii in ceea ce priveste pozitia, localizarea, gradul de desprindere de crusta, comportamentul dinamic, relatia cu alte zone seismice vecine de la noi dar si din tari precum Turcia, Iranul si chiar din Asia Centrala. De asemenea, sunt discutii in ceea ce priveste cat va mai tine procesul de la Curbura si cum se va termina, la scara timpului geologic. Si e firesc sa fie dezbateri pe tema asta, cu argumente stiintifice pro si contra.
GeoX said:Sa speram ca maximul dublu 2013-2014 ramane asa si nu mai vine nici un 5,5+ in 2015. Dar se poate la fel de bine ca maximul sa devina triplu in 2015, si asta e la fel de posibil, deci sa mai vina si in 2015 un cutremur de magnitudine 5,5+, de data asta la adancime mare. Vom vedea, este foarte greu de spus acum. Dupa 1977, am avut si 2 maxime triple in 1985-1986-1987 si 1999-2000-2001.
degetica said:Tu ai dreptate,dar daca innebuneste Vrancea si incepe sa arunce cu undele pe unde vor muschii ei? Asta da stiinta
Daca te mai aud cu triplu..arunc cu bradul dupa tine)
GeoX said:degetica said:Tu ai dreptate,dar daca innebuneste Vrancea si incepe sa arunce cu undele pe unde vor muschii ei? Asta da stiinta
Daca te mai aud cu triplu..arunc cu bradul dupa tine)
Pana acum nu a facut-o. Cutremurele, mai ales cele mari, nu vin la intamplare.
Cat priveste cealalta afirmatie, spun doar atat: Mira-m-as.
GeoX said:Poate vrei o quadrupla, degetico ? >:devil:
degetica said:Eu n-as baga mana in fos ca e chiar asa.Am ceva indoieli ca tomograful a putut sa arate chiar in detaliu dedesupturile Vrancei...Cine stie ce surprize mai are ,ca nu cred ca exista cineva care sa fi coborat in adancurile ei sa vada cu ochii lui![]()
GeoX said:Explicarea cutremurelor nu prea tine de poezie, copilarii si romantisme. Stiinta e mai seaca, asta e, nu prea place, dar mergem mai departe.
Desteapta femeie...pacat ca nu e si frumoasa,ar fi fost femeia idealareal32 said:degetica said:Eu n-as baga mana in fos ca e chiar asa.Am ceva indoieli ca tomograful a putut sa arate chiar in detaliu dedesupturile Vrancei...Cine stie ce surprize mai are ,ca nu cred ca exista cineva care sa fi coborat in adancurile ei sa vada cu ochii lui![]()
Nu prea exista loc pentru indoieli. Proprietatile undelor mecanice si in particular cele ale undelor seismice sunt foarte bine studiate. Ecuatiile lui Knott au trecut binisor de 100 de ani. S-au facut progrese remarcabile in geofizica, in medicina, in industrie. Diferitele structuri interne ale Pamantului sau transformarile de faza au fost puse in evidenta cu ajutorul undelor seismice. Descoperirea nucleului intern de catre Inge Lehmann in 1936 este destul de bine cunoscuta (unda 5, reflectata de nucleu).
![]()
Tot cu ajutorul undelor se fac prospectiunile geofizice sau studiile de batimetre. Aplicatiile din medicina sunt foarte diverse, de la ecografia cu multiple ramuri de investigare pana la detartraj si facoemulsificare. In industrie procedeele de investigare cu ajutorul undelor mecanice sunt standardizate de multe zeci de ani. Diagrama AVG (DGS sau in romana Distanta - Amplitudine - Marime) are mai bine de jumatate de secol. In industria alimentara sterilizarea si maturarea vinului se realizeaza tot cu ajutorul undelor mecanice. In navigatie, utilizarea sonarelor a devenit indispensabila in anumite situatii. In anul care vine se implineste un secol de la inventarea sonarului Langevin-Chilowsky.