• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Comentarii diverse pe teme seismice

Deci asta trebuie retinut: un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine chiar si de 6,2-6,5 grade (care nu e prea mare dupa standardul Vrancei) poate sa fie oarecum periculos pe un termen mediu sau mai lung, pentru ca induce sau amplifica o instabilitate a blocului litosferic, si nu poti sa fii sigur la ce va duce asta. De aia eu zic ca mai bine sa nu vina nici chiar unul de numai 6,2 grade. Vrancea e mai perfida uneori: daca apuca sa miste, nu stii cand si cum se va mai opri.

Eu fiind pe directia de propagare a Vrancei si la distanta relativ mica, nu ma vad bine la un subcrustral de 6,2-6,5 grade :DL

Daca e mai adanc, e numai bine pentru tine...>:)>:)>:)>:):devil::devil::devil::devil:

Acum, sa nu vindem pielea ursului din padure. In pofida aparentelor, cutremurul de 5,5+ s-ar putea la fel de bine sa vina in 2015, sa ne mai lase sa respiram nite. E sfarsit de an, vine Craciunul, vine Anul Nou, gata...la anul, cine stie. S-a mai intamplat sa fie in cate 3 ani consecutivi, deci 2013-2014-2015...ari fi la fel de plauzibil.

Continua la un nivel destul de ridicat activitatea seismica pe Dorsala Carlsberg. Mai multe roiuri de cutremure moderate s-au produs acolo si la inceputul anului, in februarie-martie 2014. Sa vedem ce mai e. :-/:-/:25::25::hourglass:

Reiau si aici un comentariu de dincolo:

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=17&page=75

Vad ca e o senzatie asa generala, ca si cum toata lumea asteapta cutremurul. Stiti doar ca nu intotdeauna vine cand il astepti, ci vine cand nu il mai astepti. Deci nu e obligatoriu sa mai vina un cutremur de 5,5+ acum, poate vine in 2015, se mai poate si asta. In orice caz, imi mentin parerea ca perioada 2013-2014(-2015) este una in care Vrancea e mai predispusa la a da cutremure cu magnitudini 5,5+. Deja au fost doua, se mai poate sa mai vina unul, dar nu e obligatoriu.
Cred totusi ca urmatorul 5,5+ va fi subcrustal. Sa vedem ce se mai intampla si in est, ca e interesant "freamatul" general din Oceanul Indian, nu e vorba doar de cutremurele repetate de pe Dorsala Carlsberg, e o chestie mai generala inceputa in 2012 si la care, indirect, si Vrancea pare a fi mai sensibila, mai ales in perioada 2013-2015. Totusi, eu nu cred ca sunt sanse notabile pentru un cutremur catastrofal (MGR > 7,0) in viitorul relativ apropiat. Pentru cutremure mai mici, sigur, e discutabil, intotdeauna cutremurele mai mici au o probabilitate de incidenta pe termn scurt mai mare. Asta pot eu sa spun pe moment, e parerea mea si mi-o asum, nu e nici un dedesubt in ea.

Este evident ca ceea ce se intampla pe Dorsala Carlsberg continua tendinta generala inceputa in 2012:
-megaseisme de decrosare pe Ninety Ridge, 11 aprilie 2012 (8,5 si 8,0);
-cutremur de 6,7 in Mauritius-Reunion la 26 iulie 2012-demonstreaza desprinderea Indiei in miscarea spre nord, nord-est; sunt indicii importante privind deplasarea spre nord a acestei placi;
-marile cutremure din Iran si Pakistan din 2013;
-cutremurul de pe falia Altyn Tagh din 12 februarie 2014;
-roiurile repetate de cutremure de pe Dorsala Carlsberg din februarie-martie 2014 si noiembrie 2014;
-cutremurul de 6,0 de pe fractura Owen din 19 iulie 2014.

Lucrurile se leaga remarcabil, chiar extrem de bine.

E pe termen lung, adi. Adica poate sa vina si in 2020 sau 2024, fenomenele nu decurg de azi pe maine. Putintica rabdare, poate sa vina si peste 4-5 ani sau chiar peste 10 ani.

Ce-i adi ? Astepti hutza ? Ca stai pe topicul asta cam mult asa. Hutza oricum nu vine cand il astepti. >:)

In alta ordine de idei, continua in ritm sustinut activitatea pe Dorsala Carlsberg. Deja s-au diversificat si epicentrele. Aseara a fost unul mai la sud, pentru ca azi-dimineata sa revina la nord-vest, in zona care este deja foarte activa de peste o saptamana.

Reiese deja ca, in medie, la 120-160 de ani, Vrancea da si cutremure crustale mai semnificative, cu magnitudini de 5,5-5,9 grade si adancimi focale de 30-50 km:

10.06.1734 magnitudine in jur de 5,5, efecte puternice la FOCSANI si mai la nord;
01.03.1894 magnitudine 5,5-5,9 grade, efecte puternice intre FOCSANI-ODOBESTI-MARASESTI-TECUCI;
22.11.2014 magnitudine 5,7, efecte mai puternice la GALATI, FOCSANI, MARASESTI, PANCIU, ADJUD

Se mai pot face niste observatii, timpul ne va arata daca au fost doar coincidente sau nu, desi intre cauzele care genereaza cutremurele adanci si tensiunile crustale exista niste legaturi destul de evidente.

Dupa cutremurul crustal din 10 iunie 1734, a venit la 4 ani marele cutremur de la GURA TEGHII din 11 iunie 1738, adancime 125-135 km si MGR=7,4.
Dupa cutremurul crustal de la 1 martie 1894, a venit dubletul seismic subcrustal (adancimi 130 km) din 4 martie/31 august 1894 din Muntii Buzaului (MGR 6,2 si, respectiv, 6,8 grade).
Speram sa nu ne faca baba vreo figura. In principiu, un cutremur major nu prea are sanse sa vina mai devreme de 2018-2020. Ramane insa de vazut pentru 2015 daca mai vine un 5,5+ la adancime mare.

Un comentariu de dincolo:

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=17&page=77

Pentru Vrancea, elementul critic este pendularea sau baleierea intre capetele blocului litosferic, respectiv cat de rapid sau de brusc se intampla treaba asta. Cutremurele importante tind sa se produca pe fondul sau printr-o trecere rapida, aproape brusca, intre doua capete, uneori avand ca evenimente precursoare mai multe cutremure moderate pe partea centrala, eventual spre vest asa.
Deci relevante sunt aceste treceri intre capete, desi nu orice astfel de trecere e si periculoasa. In cazul 2004 a existat un astfel de fenomen, destul de rapid totusi.
Momentan, nu cred ca se poate spune ceva sigur in acest sens. Cutremurele sunt concentrate pe capatul nord-estic, unde am avut si un cutremur subcrustal de magnitudine 3,6 la 70 km adancime pe 1 decembrie 2014. Mai zic si ca seismele crustale din subzona MARASESTI-PANCIU au legatura cu tensiunile din capatul nord-estic al Vrancei. Cutremurul din 1 decembrie arata foarte clar acest lucru.
Este de asteptat ca, in viitor, sa se produca transferul catre capatul sud-vestic al blocului litosferic, deci spre...Muntii Buzaului, fireste. De rapiditatea acestui proces, ca si de factori externi Vrancei (influente regionale si chiar globale de la est) depind foarte multe lucruri. Pe moment, nu prea se poate spune mai mult. Am incercat doar un fel de "diagnoza" a starii actuale, pe baza ultimelor evenimente dar si a caracteristicilor intrinseci ale activitatii seismice vrancene.
Sigur, se pot face speculatii pentru viitor.
Eu inclin sa cred ca, mai devreme sau mai tarziu, dupa un astfel de cutremur crustal cum a fost cel din 22 noiembrie 2014, va veni un cutremur semnificativ din capatul de sud-vest, cel mai probabil la o adancime de 120-140 km. Perioada optima ar fi, din punct de vedere strict statistic, 2018-2022. Parca nu as crede ca e momentul acum pentru un cutremur semnificativ in Muntii Buzaului; as inclina sa cred ca zona aia ar urma sa "intre in actiune" in jurul anului 2020, sau poate chiar dupa 2020. Poate ma insel, nu bag mana in foc, fireste, deci trebuie sa fiu rezervat.

Este interesant ca precedentele cutremure crustale vrancene cu magnitudini de 5,5+ au precedat cutremure semnificative din capatul de Sud-Vest:

10 iunie 1734 crustal puternic cu efecte semnificative la FOCSANI si la nord;
11 iunie 1738 marele cutremur din Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-LOPATARI, adancime 125-135 km

1 martie 1894 cutremur crustal de magnitudine 5,5-5,9 si intensitate VI-VII pe scara Mercalli, efecte maxime la est de FOCSANI si la MARASESTI, dar si la BARLAD si PANCIU.
A urmat dubletul seismic vrancean de la 4 martie/31 august 1894, magnitudini 6,2 si 6,8 grade, adancimi in jur de 130 km (Muntii Buzaului).

Si acum, avem cutremurul din 22 noiembrie 2014, care totusi reflecta niste tensiuni crescute pe capatul Nord-Estic al blocului litosferic paleosubdus, tensiuni care s-au transmis si in crusta terestra, respectiv in crusta inferioara (imediat deasupra discontinuitatii Mohorovici).
Intrucat, dupa parerea mea, un cutremur de tip 4 martie 1977 nu mai e posibil pentru foarte mult timp de acum inainte, sanse mai mari sunt pentru un cutremur din capatul de SV, Muntii Buzaului, de tip 1986 sau 1908, sau chiar, Doamne-fereste, 1738. Si nu pentru tipul 1802/1868/1940, pentru care, la sfarsitul anului 2015, se cam termina perioada critica.
Cu alte cuvinte, vedem dupa 2016 asa, mai spre 2020 sau chiar dupa 2020.

Cele mai importante cutremure crustale produse in Vrancea in perioada 1982-2014: ML=4,5+ h < 60 km (adancime), date din cataloagele INFP si USGS:

21.02.1983 18:03:57 UTC 45,33N 26,91E 24 km 4,7
03.05.1983 20:05:12 UTC 45,35N 27,03E 17 km 4,5
14.05.1984 19:14:45 UTC 45,16N 26,89E 22 km 4,5
27.04.1986 00:04:35 UTC 45,51N 27,07E 18 km 5,1
27.04.1986 00:30:00 UTC 45,47N 27,07E 19 km 4,5
14.10.1990 13:17:37 UTC 45,90N 27,00E 20 km 4,6
01.09.1991 01:15:13 UTC 45,48N 26,93E 33 km 4,8
22.11.2014 19:14:17 UTC 45,87N 27,16E 39 km 5,7
07.12.2014 21:04:05 UTC 45,88N 27,17E 40 km 4,5

Au mai fost si alte cutremure de 4,0+ in domeniul crustal al Vrancei, dar de magnitudini mai mici de 4,5 grade.
Problema e ce se intampla in domeniul subcrustal, ramane de vazut, nu e asa simplu.

Nu ai de unde sa stii cand vine. Poate sa vina si mai spre 2020 asa, 2018-2022, cam pe atunci ar veni randul, din punct de vedere statistic, la un cutremur important din Muntii Buzaului la o adancime de 120-140 km.

Un alt comentariu de dincolo:

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=17&page=78

Cutremurul de astazi s-a produs tot pe capatul de Nord-Est al blocului litosferic. Acolo unde sunt concentrate niste tensiuni, dovada si cutremurele crustale din zona MARASESTI-PANCIU. Micile cutremure de ieri nu sunt relevante pentru o eventuala tranzitie spre Sud-Vest, parerea mea e ca inca nu a inceput trecerea spre celalalt capat. Ramane pe mai departe acolo, in Nord-Est. Vom vedea cand si cum se va realiza baleierea spre celalalt capat. Totusi, ar fi de precizat ca, in principiu, pendularile NE-SV ar fi mai putin periculoase decat cele SV-NE. Ceea ce s-a intamplat in ultimele cateva sute de ani ne-ar sugera ca trecerile SV-NE ar fi, in general, mult mai agresive decat cele de la NE spre SV. A se vedea cazurile 1790-1802 si 1829-1838, de exemplu. Asta inseamna ca doar un cutremur primar din Muntii Buzaului si de magnitudine MGR=6,7+ reuseste sa destabilizeze intr-adevar semnificativ blocul litosferic pentru a antrena o reactie rapida, adesea mai violenta, dinspre partea din Muntii Vrancei. Altfel, nu ar trebui sa se intample lucruri serioase.
Sigur ca daca in 2015 sau 2016 vine un cutremur semnificativ in Muntii Buzaului, treaba se incurca pe un termen mai lung. Speram ca nu vine, adica sa ne mai amane pana prin 2020 sau dupa.

Deci retineti treaba asta:
DE REGULA PENDULARILE NE CATRE SV SUNT MAI PUTIN AGRESIVE, MAI PUTIN PERICULOASE, DECAT CELE CARE SE PETREC INVERS, DE LA SV SPRE NE. Sigur, ramane de vazut ce se va intampla mai departe, Vrancea are hachite, fireste, nu poti sa excluzi anumite surprize, dar totusi inclin sa cred ca trecerea de la NE spre SV ramane mai putin periculoasa decat cea inversa, de la SV spre NE. Si, deocamdata, noi suntem in situatia ca asteptam o trecere de la NE spre SV. Sa vedem cand si cum se va intampla fenomenul.

Back