bodo
Prieten
- Joined
- Nov 29, 2009
- Messages
- 9,993
- Reaction score
- 0
Detoxifierea de primavara revigoreaza organismul
În lunile de iarnă, organismul nostru a acumulat toxine din belşug! Carnea de porc, peştele afumat, carnaţii, carnea procesată - împănată cu aditivi şi grăsime -, iată cateva alimente care au contribuit la depunerea acestui stoc de toxine în corpul nostru. Aşa se explică şi faptul că primăvara ne găseşte obosiţi, cu apetitul scăzut. Desigur, ficatul a suportat povara unor meniuri saturate de grăsimi şi carne. Pentru revigorarea organismului trebuie să ne ocupăm, în primul rand, de detoxifierea sa. O cură în acest sens durează patru săptămani, iar dieta pe care o selectăm ne oferă o revigorare aşteptată. Iată cateva exemple: Un tonic pentru ficat îl obţinem din următoarele ingrediente: 4 linguri ulei de măsline presat la rece, 8 linguri de zeamă de lămaie, 6 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel şi o lingură de ghimbir ras. Vom amesteca aceste ingrediente într-un blender pană obţinem un „cocteil" spumos. Această cantitate o bem în întregime; de la prima porţie trebuie să ne obişnuim cu „aroma", deşi nu este prea grozavă. Contează efectul! O cură renumită pentru detoxifierea de primăvară este cea de untişor. Această „verdeaţă", cu frunzele cărnoase şi cerate, o procurăm din piaţă şi o adăugăm în salata verde, alături de ridichi şi mărar sau în ciorbele de zarzavat. Nutriţioniştii au constatat rezultatele formidabile ale dietei bogate în untişor, în combaterea hemoroizilor şi a varicelor. După această cură, s-a observat că circulaţia venoasă s-a îmbunătăţit în mod cert. Năsturelul, indicat în anemii Pentru medici a fost o surpriză plăcută să constate la pacienţii lor o îmbunătăţire generală a stării de sănătate şi după o cură de năsturel, o „verdeaţă" mai puţin cunoscută de orăşeni. Planta este valoroasă pentru vitaminele pe care le conţine (A, B1, B2, E şi C - cu un excelent aport de 140 mg). Şi mineralele se remarcă în categoria principalilor constituienţi ai plantei, adică iodul, zincul, magneziul şi fierul - cate 45 mg, dar supremaţia o deţine calciul cu 200 mg. Cura de primăvară cu năsturel trebuie să dureze cel puţin patru săptămani (sub formă de salată sau suc, amestecat cu sucul de morcovi, dacă vi se pare acrişor la gust). Sucul proaspăt poate fi combinat şi cu ceai de gălbenele, sunătoare, patlagină sau fructe de pădure. Această cură contribuie la o riguroasă „curăţenie de primăvară" a organismului de toxine şi la ameliorarea multor boli, printre care anemie, bronşită, eczeme, reumatism, litiază biliară şi urinară, tuberculoză şi parazitoze intestinale.
Sunt eficiente si in dietele de slabire caci au o valoare energetica redusa, reducand nivelul colesterolului si purificand sangele. Iata inca doua minuni ale naturii nu trebuie sa lipseasca din cura noastra de detoxifiere:
Urzica -Nu degeaba credeau bunicii nostri ca urzica reprezinta leacul pentru aproape orice suferinta. Chiar daca nu pare o planta atat de “prietenoasa”, urzica este cunoscuta ca o planta cu efecte tamaduitoare remarcabile datorita continutului sau ridicat de saruri minerale: magneziu, potasiu, calciu, nitrati si de vitamine: A, B2, C, K. Ajuta totodata la tratarea alergiilor, in acest caz fiind recomandat consumul sau sub forma de ceai.
Urzica joaca un rol important si in protejarea sistemului imunitar al organismului. Vitaminizand si mineralizand, urzica previne aparitia anemiilor si a starilor de apatie fizica. In plus, urzica are o actiune general fortifianta si tonica, stimuland regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor. Consumul de urzici favorizeaza distrugerea viermilor intestinali si combate diareea si anumite afectiuni ale aparatului digestiv. Ceaiul de urzici este excelent in detoxifierea de primavara, avand rolul de a regla sistemul circulator, curatand sangele de toxine. Pentru a nu distruge substantele active existente, se prepara o infuzie din 2 lingurite de urzici si o cana de apa fierbinte. Se bea de trei ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Spanacul -Nu doar Popeye marinarul poate deveni invincibil dupa o portie zdravana de spanac. Si noi, oamenii de rand, putem. Spanacul contine o cantitate importanta de fibre, vitamine: A, C, , B1, B2, B6, E, K, acid folic, antioxidanti si fier, ceea ce conduce la fortifierea capacitatii fizice a organismului si la remineralizarea acestuia. Ca si urzica, si spanacul poate fi consumat cu incredere de catre persoanele care doresc sa slabeasca, avand o capacitate calorica redusa (18 calorii/ 100 de grame). In jurul acestei plante pluteste un mit care inca nu a fost spulberat, acela ca spanacul reprezinta planta cu cea mai mare cantitate de fier.
În lunile de iarnă, organismul nostru a acumulat toxine din belşug! Carnea de porc, peştele afumat, carnaţii, carnea procesată - împănată cu aditivi şi grăsime -, iată cateva alimente care au contribuit la depunerea acestui stoc de toxine în corpul nostru. Aşa se explică şi faptul că primăvara ne găseşte obosiţi, cu apetitul scăzut. Desigur, ficatul a suportat povara unor meniuri saturate de grăsimi şi carne. Pentru revigorarea organismului trebuie să ne ocupăm, în primul rand, de detoxifierea sa. O cură în acest sens durează patru săptămani, iar dieta pe care o selectăm ne oferă o revigorare aşteptată. Iată cateva exemple: Un tonic pentru ficat îl obţinem din următoarele ingrediente: 4 linguri ulei de măsline presat la rece, 8 linguri de zeamă de lămaie, 6 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel şi o lingură de ghimbir ras. Vom amesteca aceste ingrediente într-un blender pană obţinem un „cocteil" spumos. Această cantitate o bem în întregime; de la prima porţie trebuie să ne obişnuim cu „aroma", deşi nu este prea grozavă. Contează efectul! O cură renumită pentru detoxifierea de primăvară este cea de untişor. Această „verdeaţă", cu frunzele cărnoase şi cerate, o procurăm din piaţă şi o adăugăm în salata verde, alături de ridichi şi mărar sau în ciorbele de zarzavat. Nutriţioniştii au constatat rezultatele formidabile ale dietei bogate în untişor, în combaterea hemoroizilor şi a varicelor. După această cură, s-a observat că circulaţia venoasă s-a îmbunătăţit în mod cert. Năsturelul, indicat în anemii Pentru medici a fost o surpriză plăcută să constate la pacienţii lor o îmbunătăţire generală a stării de sănătate şi după o cură de năsturel, o „verdeaţă" mai puţin cunoscută de orăşeni. Planta este valoroasă pentru vitaminele pe care le conţine (A, B1, B2, E şi C - cu un excelent aport de 140 mg). Şi mineralele se remarcă în categoria principalilor constituienţi ai plantei, adică iodul, zincul, magneziul şi fierul - cate 45 mg, dar supremaţia o deţine calciul cu 200 mg. Cura de primăvară cu năsturel trebuie să dureze cel puţin patru săptămani (sub formă de salată sau suc, amestecat cu sucul de morcovi, dacă vi se pare acrişor la gust). Sucul proaspăt poate fi combinat şi cu ceai de gălbenele, sunătoare, patlagină sau fructe de pădure. Această cură contribuie la o riguroasă „curăţenie de primăvară" a organismului de toxine şi la ameliorarea multor boli, printre care anemie, bronşită, eczeme, reumatism, litiază biliară şi urinară, tuberculoză şi parazitoze intestinale.
Sunt eficiente si in dietele de slabire caci au o valoare energetica redusa, reducand nivelul colesterolului si purificand sangele. Iata inca doua minuni ale naturii nu trebuie sa lipseasca din cura noastra de detoxifiere:
Urzica -Nu degeaba credeau bunicii nostri ca urzica reprezinta leacul pentru aproape orice suferinta. Chiar daca nu pare o planta atat de “prietenoasa”, urzica este cunoscuta ca o planta cu efecte tamaduitoare remarcabile datorita continutului sau ridicat de saruri minerale: magneziu, potasiu, calciu, nitrati si de vitamine: A, B2, C, K. Ajuta totodata la tratarea alergiilor, in acest caz fiind recomandat consumul sau sub forma de ceai.
Urzica joaca un rol important si in protejarea sistemului imunitar al organismului. Vitaminizand si mineralizand, urzica previne aparitia anemiilor si a starilor de apatie fizica. In plus, urzica are o actiune general fortifianta si tonica, stimuland regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor. Consumul de urzici favorizeaza distrugerea viermilor intestinali si combate diareea si anumite afectiuni ale aparatului digestiv. Ceaiul de urzici este excelent in detoxifierea de primavara, avand rolul de a regla sistemul circulator, curatand sangele de toxine. Pentru a nu distruge substantele active existente, se prepara o infuzie din 2 lingurite de urzici si o cana de apa fierbinte. Se bea de trei ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Spanacul -Nu doar Popeye marinarul poate deveni invincibil dupa o portie zdravana de spanac. Si noi, oamenii de rand, putem. Spanacul contine o cantitate importanta de fibre, vitamine: A, C, , B1, B2, B6, E, K, acid folic, antioxidanti si fier, ceea ce conduce la fortifierea capacitatii fizice a organismului si la remineralizarea acestuia. Ca si urzica, si spanacul poate fi consumat cu incredere de catre persoanele care doresc sa slabeasca, avand o capacitate calorica redusa (18 calorii/ 100 de grame). In jurul acestei plante pluteste un mit care inca nu a fost spulberat, acela ca spanacul reprezinta planta cu cea mai mare cantitate de fier.