• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Probleme cu biciclisti

Admin1

Administrator
Reaction score
0
prima problema cu biciclisti
un biciclist parcurge un drum de o anumita lungime in 3 ore .In prima ora parcurge o treime din lungimea traseului si inca 4km .In a doua ora parcurge cu 7km mai mult decat un sfert din portiunea ramasa,iar in a treia ora parcurge ultimii 20 km . ce lungime are drumul?

R:D Dau raspunsu', da vreau modul de rezolvare, in special de la aditu :D. Drumul are 60 de km. O sa pun si rezolvarea, daca nu apare nimic intre timp. Vreau sa vad cum rezolvati x-ul ala cu belele . :P

Impartim traseul in 3 portiuni egale, notate cu x. Avem prima ecuatie: 3x=y unde y e lungimea totala a traseului.
1. In prima ora parcurge x+4
2. A doua ora parcurge un sfert din ce a ramas +7 km, adica: a ramas y-(x+4), un sfert inseamna (y-(x+4)):4, la care adaugam cei 7 km si avem la final: (y-(x+4)):4+7
3. In a treia ora parcurge 20 km
A doua ecuatie se obtine din adunarea celor 3 si este: x+4 + (y-(x+4)):4+7+20=y
Se inlocuieste y din a adoua ecuatie cu 3x si avem: x+4 + (3x - (x+4)):4+7+20=3x
Se aduce la acelasi numitor: 4x+16+3x-x-4+28+80=12x
Rezulta x=20
Rezulta lungimea totala, y=60

adrian, a fost nevoie sa-ti bag niste spatii, ca aparea un emoticon din combinatia de semne. mod1

ah... atunci nu am mai avut timp sa modific , dupa ce am scris rezolvarea am iesit imediat :) Multumesc

Adita, felicitari. Putem pastra diplomele de 1-4. :D. Dar, pentru cei mai nestiutori, pot sa te rog sa explici treaba cu o singura necunoscuta? Daca vrei :P.

Sa inteleg ca nu vrei? E o simpla rugaminte, ca eram tare curioasa, mai ales ca semana putin cu scosul x-ului din discutiile noastre. Daca nu cer prea mult.

Mey ai zis sa rezolv problema :D Am rezolvat-o :D Maine cand am timp o sa fac si pe aia :)

:D Maine nu se mai pune. Felicitari inca odata pentru prima rezolvare . :P

La mate -s tufa si nu ma bag,dar este si o a treia modalitate de rezolvare :P

bodo ,poti pune tu rezolvarea cu o necunoscuta ;) ca doar nu sunt eu elevul si tu profa :P

Adita, nu esti mai elevul. Eu il vad un simplu un schimb de experienta . Daca vrei o pui, daca nu, nu. Nu-i nicio suparare. Eu totusi astept. Dar nu te obliga nimeni sa faci ceva ce n-ai vrea. Daca nu apare nimic, o s-o pun eu.

Daca ati dovedit-o p'asta, haideti la urmatoarea
3 biciclisti parcurg impreuna 446 km. primul a parcurs cu 8 km mai mult de cat al doilea.iar al treilea a parcurs cu 15 km mai putin de cat al doilea.cati km au parcurs biciclisti fiecare in parte

159
151
136

x+y+z=446
x=y+8
z=y-15

y+8+y+y-15=446
y=151
x=151+8=159
z=151-15=136

//
editat de bodo, nu-mi placea aranjarea in pagina:D

///:6:, ms bodolina

da mod, e usor sa cauti pe goagal, dar nu suntem la scoala sa ne inspiram din alte locuri... poate de aia uni au terminat facultatea si nu stiu sa faca o impartire :)

Uai, asta e jenant de simpla. Uai gogule, da si tu ceva mai greu.

Gogu said:
Incep si eu ca GeoX.
Dau 2 pentru copiat :D
pai ia vezi daca rezultatele puse de abc nu-s in ordinea din link. ce probabilitate ar fi sa le dea exact in aceeasi ordine? am pus linkul ca sa nu se mai oboseasca sa copieze si rezolvarea.
abc, daca cineva deviaza discutia pe un curs gresit, nu inseamna ca nu se pricepe. poate vrea doar sa vada ce argumente aduci sau cat de multe stii, dincolo de un search pe google. incearca sa vezi dincolo de aperante. daca vrei. daca nu, pici cam aiurea.

Back