Trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.
Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.
Delicatesa cu ciocolata
Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.
Cheesecake cu ciocolata
Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)
Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.
Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:
Prajitura cu ciocolata
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa
Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.
Ciocolata calda
Ingrediente
2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust
Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.
Trufe de ciocolata
Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾ ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)
Preparare
Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider
PACHETELE DE PRIMAVARA
Ingrediente:
Pentru umplutura:
1/2 varza mica alba
2 morcovi potriviti ca marime
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
2-3 catei de usturoi
3-4 felii sunca sau 300 gr carne tocata de pui
½ fir de praz
4-5 ciuperci asortate
3-4 linguri sos soia
300 ml ulei pentru prajit
sare si piper dupa gust
1 pachet foi de placinta subtiri
Sos dulce acrisor:
3 linguri otet din orez sau vin
3 linguri zahar brut
2 linguri sos de rosii
2 linguri sos de soia
zeama de la 2 portocale
1 lingura ulei de susan sau ce va place
1 lingurita amidon
5-6 linguri de apa
Mod de preparare: Intr-o tigaie tip woc,se pune la incins 2-3 linguri de ulei,apoi
se pune la calit carnea de pui sau sunca, pana este gata carnea.
Se adauga morcovii, varza,prazul,usturoiul,ciupercile si ardeii taiati fideluta, piperul si sosul de soia, se fierbe totul cam un minut la foc puternic,pana s-a evaporat tot lichidul.
Desfacem foile si taiem patrate aproximativ egale.
Punem cam 2 ligurite de umplutura aproximativ pe mijloc. Se suprapun putin colturile laterale pe diagonala, partea dinspre voi se uneste cu colturile suprapuse si rulam. Se incinge bine uleiul si se prajesc rulourile pana devin aurii.,atentie ca se prajesc foarte repede.Apoi le scoatem si se pun pe un prosop de hartie sa eliminam excesul de grasime.
Se servesc alaturi de un sos dulce acrisor.
Care se obtine astfel:
Se amesteca toate ingredientele,apoi se pune putin la foc pana ce sosul se ingroasa.
RULOURI CU SUSAN
Ingrediente:
1 piept de pui
50 g carnat de casa
cateva felii de ardel rosu proaspat
2 oua
sare, piper
100 g faina de grau
50 g susan
ulei pentru prajit
Mod de preparare: Feliez pieptul de pui, bat feliile ca pentru snitel.Asez fasii de ardel si de carnat peste feliile de carne,rulez. Trec fiecare rulou prin faina si ou batut cu sare,piper, o lingura de ulei. Prajesc uniform in tigia cu ulei incins. Rulourile se trec a doua oara prin faina si ou, apoi prin susan. Le mai prajim o data uniform doar cateva secunde, sa nu se arda susanul.Servim calde cu salata de cartofi, piure, cartofi pai, sau ca aperitiv.Sau cu salata orientala cu maioneza.
VINETE SI DOVLECEI PANE
Ingrediente:
o vanata
un dovlecel
100 g cascaval
2 oua
pesmet
zeama de lamaie
5-6 catei de usturoi
sare,piper
sunca de Praga , sunca presata sau jambon
Eu am folosit mini baton sunca de Praga,se preteaza mai bine la feliile de vanata si dovlecel.
Mod de preparare: 1.Prima varianta
Vanata si dovlecelul se spala,se sterg bine,se indeparteaza capetele,apoi se taie pe oblic in felii de cca 1,5 cm,se sareaza,se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa cca 10 min,dupa care se preseaza usor in palme pentru a iesi surplusul de apa si se sterg din nou cu un servetel din hartie.
Pe fiecare felie de vanata se aseaza feliute subtiri de usturoi,felii de cascaval,se condimenteaza dupa gust, iar deasupra se aseaza o felie de dovlecel.
Se preseaza ,se dau prin pesmet,prin ou batut amestecat cu sare, piper,cimbru dupa gust si din nou prin pesmet. Se lasa cateva minute sa se usuce si se prajesc in ulei incins pe ambele parti.
2.A doua varianta: folositi sunca de Praga , sunca presata sau jambon si procedati la fel ca la prima varianta cu diferenta ca adaugati si felii de sunca deasupra cascavalului.
Vor iesi la fel de delicioase.
Se servesc atat reci cat si calde.Se pot servi si cu un sos de smantana amestecata cu putin usturoi,zeama de lamaie si marar verde tocat fin.