• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Un desert delicios :D

Prajitura Hawaii
******************************************************
Ingrediente:

o conserva mare de cocktail de fructe
(ananas,pere,mere,struguri,cirese..)
150 g unt
150 g zahar
un praf de sare
2 oua
250 g faina
25 g nuca de cocos(Kokosraspel)
2 lingurite praf de copt
4 linguri suc de lamaie
putin unt ptr. unsul formei si putin gris ptr. tapetat forma.
250 g zahar praf
sucul din conserva

Turnam continutul conservei intr-o sita si lasam sa se scurga bine sucul intru-n alt recipient(deci nu aruncam sucul...)
Taiem bucatile de fructe in bucatele mai mici. La mine nu a fost cazul.

Batem bine untul cu zaharul si praful de sare, adaugam ouale si amestecam pana s-a dizolvat zaharul complet.

Faina se amesteca cu nuca de cocos si praful de copt si se incorporeaza in amestecul din unt, zahar,ou.
La sfarsit adaugam sucul de lamaie si fructele.

Aluatul il bagam in forma unsa si tapetata si nivelam putin.
Lasam in cuptorul preincalzit la o temperatura de 200°C ptr. cca. 50-60 minute.
Scoatem si lasam la racit.

Zaharul pudra il amestecam cu atata suc de fructe, in asa fel sa obtinem o consistenta mai vascoasa(...) si turnam peste prajitura.

Mai putem orna cu cirese de cocktail sau alte fructe la alegere.
 
Sparanghel cu mustar si ghimbir
******************************************************

Ingrediente

8 fire sparanghel
4 lingurite seminte de mustar
2 lingurite ghimbir macinat
4 linguri otet balsamic de orez
4 linguri ulei de rapita
sare, piper verde

Se pune la incins intr-o tigaie putin ulei de rapita si se pun semintele de mustar 1-2 minute.

Se adauga sparanghelul taiat in bucatele de 4 cm, sare si piper si se amesteca mereu timp de 5-6 minute, pana ce devine verde aprins.

Se adauga ghimbirul macinat, putina apa si otetul balsamic si se mai lasa pe foc inca 5 minute.

Se serveste fierbinte, cu putina zeama de lamaie stoarsa in farfurie.
 
Chec aperitiv cu ciuperci
******************************************************

Ingrediente si cantitati:

250 g ciuperci;
2 cepe;
2 linguri ulei;
200 g cascaval;
3 oua;
1 lingura faina;
2 legaturi de verdeata;
1 lingura unt;
1 lingura pesmet pentru tava;
sare;
piper.


Mod de preparare:

1. Pentru inceput trebuie sa speli si sa cureti ciupercile si ceapa. Pasul urmator consta in taierea ciupercilor in felii si in maruntirea cepei. Apoi, le pui intr-un vas in care le calesti in ulei, dupa care stingi focul si le lasi sa se raceasca.

2. Intr-un alt recipient, razi cascavalul si il amesteci cu 2 oua batute, iar verdeata o toci marunt.
Dupa ce s-au racit ciupercile le amesteci cu verdeata, cascavul si faina. Presari peste ele sare si piper si, intreaga compozitie rezultata, o torni intr-o tava de cozonac pe care, in prealabil, ai uns-o cu unt si ai tapetat-o cu pesmet.

3. Oul ramas il bati cu putina sare si il pui pe deasupra compozitiei din tava. In final, pui checul la cuptor pentru circa 25 de minute.

4. Dupa ce este gata il lasi sa se raceasca si apoi il tai felii.

Pofta buna!
 
Brocoli Pane -
o reteta de aperitiv excelent. Acest brocoli pane daca se prepara cu atentie si indemanare, are si aspect si gust bun. Brocoli pane putem manca la micul dejun dar si la alte mese langa alte preparate.

Ingrediente

2 brocoli
1 ceasca branza rasa
1 ceasca smantana
faina de grau
oua
sare, piper

Mod de preparare

Se spala brocoli in apa rece, se desface buchetele si se fierb 3 minute in apa cu sare, apoi se scot si se lasa la scurs si se pun in apa f rece .

Buchetelele de broccoli scurse ,se dau prin faina, apoi prin ou batut si se pun la prajit in ulei incins.

Dupa ce se scot din ulei si aseaza pe servetele pentru a se scurge uleiul.

Se servesc cu branza rasa deasupra si stropite cu smantana.
 
Salata de telina cu ciuperci
******************************************************

Ingrediente:

1/2 tulpina de telina taiata fin;
1 ceapa mica taiata in rondele;
200 g ciuperci de cultura taiate in opt;
1 ardei verde taiat in cubulete mici;
3 linguri seminte de floarea-soarelui.

Sosul:

2 linguri suc proaspat de lamaie ;
5 linguri ulei;
1 catel de usturoi pisat;
piper;
nucsoara;
sare de mare;
patrunjel tocat.

Mod de preparare:

Dupa prepararea sosului prin omogenizarea tuturor ingredientelor, acesta se toarna peste legume. Salata se poate decora cu cateva seminte de floarea-soarelui.
 
Recunosc ca nu ma dau in vant dupa mancare cu soia , dar am "gustat "la cineva si a fost bun.

Tocanita cu soia

Ingrediente
Pt 4 portii:
3 rosii decojite,
2 ardei grasi,
2 cepe,
1 punga soia granulata
ulei un praf de sare,piper si boia dulce

Mod de preparare
Se curata legumele si se taie cuburi mici.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun legumele la calit.
Soia se da intr-un clocot cu sare,cca 10 min,dupa ce a fiert se strecoara si se adauga peste legume.
Se condimenteaza cu sare piper si boiaua dulce.Se lasa la foc moale cca 15 min iar din cand in cand se amesteca sa nu se prinda.
 
Placinta cu ciuperci
******************************************************

Ingrediente si cantitati:

Aluatul de cartofi:


2 cartofi curatati de coaja si taiati in patru
1 ceapa curatata de coaja si taiata in patru
2 linguri de faina
1 ou
sare de mare si piper dupa gust

Umplutura:

1 lingura ulei de masline
1 ceapa taiata marunt
400 g ciuperci proaspete taiate marunt
150 g ciuperci conservate taiate marunt
sare de mare si piper dupa gust
1 lingurita cimbru
1 lingurita praf de mustar
2 linguri faina
1/4 cana vin alb sec
1/4 cana apa
2 linguri de patrunjel tocat
2 linguri de branza razuita (mozzarella)


Mod de preparare:

1. Se pune in functiune cuptorul si se incalzeste. Se unge tava cu ulei si se pune deoparte.

2. Se amesteca ceapa si cartofii cu lamela taioasa a mixerului. Se scoate apoi compozitia intr-un vas si se stoarce de apa atat cat este posibil. Se adauga apoi celelalte ingrediente din aluat si se amesteca pana devine o compozitie omogena. Se pune in tava, se intinde uniform si se da la cuptor 20 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca.

3. In timp ce aluatul este la cuptor, se prepara umplutura. Se pune uleiul intr-un vas, se pune pe foc ca sa se incalzeasca si se adauga ceapa, lasandu-se pana cand aceasta devine rumena (5 minute). Se adauga ciupercile si se mai lasa 5 minute.

4. Se pun apoi sarea de mare, piperul, cimbrul, mustarul si faina si se amesteca bine. Se adauga vinul si apa si se lasa sa fiarba amestecand continuu. Cand incepe sa fiarba, se da focul la minimum si se mai lasa 2 sau 3 minute sau pana cand compozitia se ingroasa. Se gusta si, daca este necesar, se mai adauga sare de mare si piper.

5. Se pune umplutura peste aluat. Se amesteca patrunjelul cu branza si se presara deasupra, dupa care se mai da la cuptor 15 minute.

6. Se scoate pe aragaz, se lasa 5 minute, dupa care se taie felii si se serveste.
 
Mancarica de praz cu masline


Ingrediente :

4 fire de praz , spalate si taiate in bucati de 5-6 cm.

150-200g. masline negre ,

2 cepe taiate marunt,

1 cutie rosii in bulion taiate marunt, sau 3 linguri de bulion/pasta de tomate,

1 lamaie mica,
supa de legume (knorr+apa),

2-3 linguri de ulei,

verdeata taiata marunt,

sare, piper.

Mod de preparare:


Intr-o cratita, punem uleiul, adaugam ceapa si prazul si lasam sa se caleasca putin, 2-3min. Punem supa de legume si lasam sa fiarba 20min. ,cu focul mic...pana se inmoaie prazul.


Oparim maslinele si lamaia in apa clocotita ( in vase separate ), maxim 5 min. Scurgem de apa si taiem lamaia in feliute subtiri.


Cand prazul este aproape gata, adaugam rosiile in bulion ( sau pasta de tomate diluata in putina apa) ,maslinele, feliutele de lamaie. Potrivim de sare si piper si mai fierbem inabusit 10-15 min.

Dupa ce luam de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.
 
Poienita cu ciuperci in forma de inima
******************************************************
Ingrediente

500 gr ciuperci

500 gr piept pui
cateva fire ceapa verde
1 legatura patrunjel
1/2 kg cartofi, mazare o conserva
4 oua
100gr cascaval smantana,
5 morcovi

Mod de preparare

Ciuperci din conserva se scurg bine de zeama

Se pune folie intr-o forma inima si se aseaza ciupercile pe marginea formei una langa alta

Legumele pieptul de pui si ouale se fierb.

Se dau pe razatoare legumele si ouale se pun separat.

In mijlocul ciupercilor se aseaza ceapa verde si patrunjelul tocate si cateva rondele de morcov fiert pe care pe asezam in forma de inima,

apoi se aseaza in tava si cartofii deasupra se aseaza mazarea, pe care o presam putin peste cartofi.

Peste aceasta radeti cascavalul si turnati smantana.

Urmeaza pieptul de pui tocat care il amestecati cu ouale fierte si rase.

Ultimul strat e cel de morcovi se acopera se lasa la rece.Apoi se rastoarna pe un platou
 
Ciorba cu ciuperci si legume
******************************************************

Ingrediente:

60 g ciuperci uscate (1/2 kg ciuperci proaspete);
1 cana apa fierbinte;
1/2 lingura ulei de masline;
1 ceapa mare galbena, taiata felii;
2 morcovi mari taiati felii;
2 teline taiate felii;
2 catei de usturoi zdrobiti;
1 1/2 lingurite amestec de rozmarin, maghiran, cimbru si salvie;
150 g ciuperci de conserva, taiate felii;
1 cana vin rosu;
8 cani apa;
1 frunza de dafin;
boia, dupa gust;
2 lingurite sos de soia;
sare de mare si piper, dupa gust.

Mod de preparare:

1. Se tin ciupercile uscate 45 de minute in apa fierbinte.

2. Se pune uleiul intr-un vas mare si se caleste ceapa timp de 10 minute, la foc mic. Se adauga morcovii, telina, usturoiul si condimentele si se lasa la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, pana cand ceapa capata o culoare bruna si legumele sunt moi.

3. Se adauga ciupercile din conserva si, dupa cateva minute, se adauga vinul, apa, frunza de dafin, boia, sosul de soia, sarea de mare si piperul.

4. Se scurg ciupercile uscate de apa, pastrandu-se zeama. Se taie ciupercile marunt si se pun in vasul cu zeama. Se lasa sa dea in clocot, apoi se da focul la minimum, se acopera si se mai lasa 45 de minute. Se gusta si se mai adauga sare de mare si piper, daca este necesar.

5. Se ia ciorba de pe foc si se strecoara imediat, pastrand legumele, daca sunt necesare. Daca nu se consuma imediat, se lasa ciorba sa se raceasca si apoi se pune la rece.
 
Ciulama de pui cu ciuperci
******************************************************
Ingrediente si cantitati:

800 g piept de pui;
300 g ciuperci (din conserva);
100 ml ulei;
100 g faina;
400 g smantana;
100 ml lapte sau supa limpede de pui (facultativ);
2 linguri marar verde, tocat;
1/2 lingurita boia dulce;
6 portii mamaliga;
sare;
piper.

Mod de preparare:

1. Pieptul de pui, spalat in prealabil, se taie bucati mai mici, care se presara cu sare si piper. Intr-un vas, se incinge uleiul si se prajesc bucatile de carne pe toate fetele, 10 minute, la foc domol. Se scot intr-un vas.

2. In uleiul ramas in vas, se adauga faina, iar dupa 1 minut, se toarna smantana, amestecand incontinuu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Daca sosul este prea gros, se mai pot adauga 100 ml de lapte sau supa limpede.

3. In sos se presara, de la inceput, boiaua dulce, sarea, piperul si mararul verde. Se fierbe totul aproximativ 8-10 minute, pe o plita, la foc domol, amestecand mereu.

4. Dupa acest timp, in sos se adauga ciupercile taiate lamele si bucatile de piept de pui prajite. Vasul se lasa pe plita, la foc domol, 15-20 de minute, pentru a se intrepatrunde aromele.

5. Ciulamaua se serveste calda, cu cate o portie de mamaliga.

Sugestie:

Se poate prepara si cu carne fiarta de pui (din supa). In acest caz, la servire, in ciulama se pot adauga si morcovi intregi, fierti o data cu carnea. Se poate prepara si fara ciuperci.
 
Am citit odata o reteta care mi-a placut foarte tare - piinea cu unt :D, rapida si eficienta. Deoarece stiu citeva in plus:D, mai inscriu azi o reteta:

TORTILLA CON PATATAS

...omleta din cartofi, adica ...

Ingrediente:
4 oua
4 cartofi de marime potrivita
o ceapa
3 linguri de lapte (sau apa)
ulei de masline
sare

Mod de preparare:
Cartofii taiati in felii subtiri de 2-3 mm, se vor prajii in ulei (la un foc mai mic, pt. a evita prajirea) pana cand se obtine o culoare aprope aurie.
Ceapa taiata 'pestisor' se caleste in putin ulei pina devine aurie.
Separat, se bat ouale si se adauga 3 linguri de lapte (se poate inlocui cu apa, la nevoie).
Se adauga sare dupa gust.
Ingredientele prajite conform celor expuse anterior se incorporeaza in ouale batute si se lasa 5 min in repaos.
Compozitia se rastoarna in tigaia cu putin ulei
Tigaia se va scutura putin din cand in cand, avand grija ca Tortilla sa nu se lipeasca de tigaie. Cu ajutorul unei farfurii sau capac, se poate intoarce usor, ca sa se coace bine si pe partea cealalalta. Cu ajutorul unei scobitori se va verifica daca s-a copt bine si in interior. Daca este gata se aseaza pe o farfurie.
Se poate servi calda sau rece, taiata in triunghiuri.

Pofta buna!
 
Prajitutica:P

Blat (galben)

-5oua
10lg zahar
-5lg faina
Se freaca zaharul cu galbenusurile ,se aduga albusul batut spuma si faina in ploaie. se coace in tava la foc potrivit.

Cele 2 foi maro:
-100gr margarina
-1ou
-4lg lapte
-200gr zahar
-2lg cacao
-amoniac
- faina cat cuprinde pt o coca care trebuie intinsa . Se imaprte aaluatul in doua ,se dac doua foi care se coc pe docul tavii

Crema:
-1pachet unt
- 500 ml lapte
-250gr zahat
-6lg faina

Laptele se fierbe. Untul, zahărul și făina se freacă bine apoi se toarnă laptele amestecând cu atenție sa nu sa faca cocoloase.

Asambalare foaie maro(insiropta)
crema
,foaia galbena
,crema
si apoi foaia maro
prajitura se pudreaza cu zahar vanilat.



-



-
 
Supa de usturoi, naut si spanac


ingrediente:

2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi zdrobiti
1 ceapa taiata nu prea fin
2 lingurite chimen turcesc macinat
2 lingurite coriandru macinat
5 cani zeama de legume
400 grame cartofi, curatati de coaja si taiati cubulete
450 grame naut la conserva, scurs
1 lingurita amidon de porumb
2/3 cana smantana groasa - optional
2 linguri pasta de susan
200 grame spanac, tocat
piper cayenne
sare si piper negru, proaspat macinat.

Preparare

Incinge uleiul intr-o cratita larga si prajeste usturoiul si ceapa 5 minute sau pana cand se inmoaie si capata o culoare auriu-maronie.

- Adauga chimenul si coriandrul si mai prajeste cateva minute.

- Toarna in cratita zeama de legume si cartofii taiati. Adu la temperatura de fierbere, apoi fierbe la foc mic, 10 minute. Pune si nautul si mai fierbe inca 5 minute - sau pana cand cartofii si nautul sunt suficient de moi.

- Adauga si amidonul, smantana - optional, pasta de susan, spanacul. Amesteca. Adu la temperatura de fierbere, da focul mai mic si fierbe inca 2 minute. Condimenteaza cu piper cayenne, sare si piper negru. Serveste imediat, cu piper cayenne presarat deasupra.
 
Trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.

Delicatesa cu ciocolata
Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.


Cheesecake cu ciocolata


Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)

Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:
Prajitura cu ciocolata
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa

Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

Ciocolata calda


Ingrediente
2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust

Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.

Trufe de ciocolata


Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾ ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)

Preparare
Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider

PACHETELE DE PRIMAVARA

Ingrediente:
Pentru umplutura:
1/2 varza mica alba
2 morcovi potriviti ca marime
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
2-3 catei de usturoi
3-4 felii sunca sau 300 gr carne tocata de pui
½ fir de praz
4-5 ciuperci asortate
3-4 linguri sos soia
300 ml ulei pentru prajit
sare si piper dupa gust
1 pachet foi de placinta subtiri
Sos dulce acrisor:
3 linguri otet din orez sau vin
3 linguri zahar brut
2 linguri sos de rosii
2 linguri sos de soia
zeama de la 2 portocale
1 lingura ulei de susan sau ce va place
1 lingurita amidon
5-6 linguri de apa

Mod de preparare: Intr-o tigaie tip woc,se pune la incins 2-3 linguri de ulei,apoi
se pune la calit carnea de pui sau sunca, pana este gata carnea.

Se adauga morcovii, varza,prazul,usturoiul,ciupercile si ardeii taiati fideluta, piperul si sosul de soia, se fierbe totul cam un minut la foc puternic,pana s-a evaporat tot lichidul.
Desfacem foile si taiem patrate aproximativ egale.

Punem cam 2 ligurite de umplutura aproximativ pe mijloc. Se suprapun putin colturile laterale pe diagonala, partea dinspre voi se uneste cu colturile suprapuse si rulam. Se incinge bine uleiul si se prajesc rulourile pana devin aurii.,atentie ca se prajesc foarte repede.Apoi le scoatem si se pun pe un prosop de hartie sa eliminam excesul de grasime.
Se servesc alaturi de un sos dulce acrisor.
Care se obtine astfel:
Se amesteca toate ingredientele,apoi se pune putin la foc pana ce sosul se ingroasa.

RULOURI CU SUSAN

Ingrediente:
1 piept de pui
50 g carnat de casa
cateva felii de ardel rosu proaspat
2 oua
sare, piper
100 g faina de grau
50 g susan
ulei pentru prajit

Mod de preparare: Feliez pieptul de pui, bat feliile ca pentru snitel.Asez fasii de ardel si de carnat peste feliile de carne,rulez. Trec fiecare rulou prin faina si ou batut cu sare,piper, o lingura de ulei. Prajesc uniform in tigia cu ulei incins. Rulourile se trec a doua oara prin faina si ou, apoi prin susan. Le mai prajim o data uniform doar cateva secunde, sa nu se arda susanul.Servim calde cu salata de cartofi, piure, cartofi pai, sau ca aperitiv.Sau cu salata orientala cu maioneza.

VINETE SI DOVLECEI PANE

Ingrediente:
o vanata
un dovlecel
100 g cascaval
2 oua
pesmet
zeama de lamaie
5-6 catei de usturoi
sare,piper
sunca de Praga , sunca presata sau jambon

Eu am folosit mini baton sunca de Praga,se preteaza mai bine la feliile de vanata si dovlecel.

Mod de preparare: 1.Prima varianta
Vanata si dovlecelul se spala,se sterg bine,se indeparteaza capetele,apoi se taie pe oblic in felii de cca 1,5 cm,se sareaza,se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa cca 10 min,dupa care se preseaza usor in palme pentru a iesi surplusul de apa si se sterg din nou cu un servetel din hartie.
Pe fiecare felie de vanata se aseaza feliute subtiri de usturoi,felii de cascaval,se condimenteaza dupa gust, iar deasupra se aseaza o felie de dovlecel.
Se preseaza ,se dau prin pesmet,prin ou batut amestecat cu sare, piper,cimbru dupa gust si din nou prin pesmet. Se lasa cateva minute sa se usuce si se prajesc in ulei incins pe ambele parti.

2.A doua varianta: folositi sunca de Praga , sunca presata sau jambon si procedati la fel ca la prima varianta cu diferenta ca adaugati si felii de sunca deasupra cascavalului.

Vor iesi la fel de delicioase.
Se servesc atat reci cat si calde.Se pot servi si cu un sos de smantana amestecata cu putin usturoi,zeama de lamaie si marar verde tocat fin.
 
Supa de fasole boabe



Ingrediente:

-250 gr. fasole uscata,
-2 buc. ceapa,
-1 buc. morcov, 1 buc.
- ardei gras,
-o lingura untdelemn,
- 2-3 buc. rosii,
-2 - 2 1/2 l apa,
- o legatura marar,
-o legatura patrunjel,
- sare

Mod de preparare: Se alege fasolea, se spala bine si se pune la fiert in apa rece. Cind fasolea este veche, ca sa fiarba mai repede, se pune de cu seara in apa calduta sa se inmoaie. A doua zi se varsa apa si se aseaza la foc cu apa rece. Dupa citeva clocote, se varsa apa si se pune din nou la foc cu apa fierbinte neaparat. Dupa ce fasolea a dat in citeva clocote, se introduce ceapa, morcovul si ardeiul, care au fost curatate, spalate si tocate marunt, si se lasa sa fiarba mai departe la foc potrivit, pina cind boabele de fasole s-au inmuiat complet. Se oparesc rosiile, se curata de coaja si de simburi, se taie in feliute mici si se adauga in supa o data cu untdelemnul si sarea(usor calite) Se mai lasa sa fiarba 5-10 min. la foc slab, caci fasolea se prinde repede pe fund.
Se serveste supa presarata pe deasupra cu patrunjel si marar, tocate marunt .
 
Drob de hrisca


250 g hrişcă
2 bucăţi praz
1 pătrunjel
1 morcov
1 ţelilnă
gulie
nucă
multă verdeaţă (pătrunjel, mărar)
usturoi, sare, piper
ulei (opţional)
1 cană făină integrală

mod de praparare
Hrişca se spală bine şi se lasă la înmuiat câteva ore.
Se scurge păstrându-se apa în care a stat, apoi se pasează puţin. Se adaugă legumele rase mărunt şi prazul tăiat bucăţele, usturoiul pisat, verdeaţa tocată, sare, piper şi, dacă vreţi, puţin ulei.
Se amestecă cu făina integrală şi câte puţin din apa rămasă de la hrişcă, astfel încât să fie o compoziţie cât de cât legată.
pt cine nu tine post se pun oua .

compozitia se pune in tava tapetata si se baga la cuptor pana se rumeneste.
 
Ravioli preparati in casa cu ciuperci
******************************************************
umplutura:

400gr ciuperci(ghebe am avut eu)sotate in

3 linguri ulei de masline impreuna cu

2 cepe rosii taiate marunt

sare ,piper,

la sfirsit un catel de usturoi zdrobit si

o lingura de pasta de rosii desfacuta in putina apa,inca citeva clocote si o lasam la racit bine.


aluatul:


3 oua intregi si cu faina cit cuprinde ca sa fie un aluat elastic si nelipicios pe care l-am lasat sa se odihneasca cam 20 minute,

dupa care l-am impartit in 6 parti si am intins foi,pe ele am pus umplutura in gramajoare,cu lingurita,

am apasat usor pe linga ea,sa se aseze bine sub aluat si sa nu iasa,apoi am taiat cu scula cu disc ondulat(nu stiu cum se numeste ,eu ii zic roleta,corectati-ma!) in jurul lor in patrate si cum mi-a mai venit la mina.

in acest timp,am pus la clocotit apa cu sare ,in care am dat drumul la ravioli si i-am fiert cca 10 minute.se scot si se scurg intr-o sita.

sosul:


2 linguri de ulei de masline se incinge,in el dam drumul la un catel de usturoi ras fin cam 1 minut,apoi adaugam pasta de rosii (desfacuta intr-o cescuta mica de apa)3-4 linguri,amestecam,adaugam sare ,piper,o lingura de busuioc uscat si o mina de capere murate,in prealabil desarate.lasam totul sa clocoteasca cam un minut ,dupa care putem servi ravioli,peste care turnam sosul.putem presara deasupra parmezan ras sau nu,ultima varianta fiind cea aleasa de mine...deliciosi!pacat ca ingrasa...
 
Sarmale de post


Ingrediente:
200 g cuburi de soia
2 verze murate (de 1,5-2 kg fiecare)
200 g orez
2 morcovi
4 cepe
1 ardei gras proaspat sau congelat
optional cateva ciuperci champignon sau 2 lingurite concentrat de ciuperci
100 ml ketchup
300 ml bulion
20 ml ulei
1 legatura marar + patrunjel (verdeata uscata)
boia, piper, cimbru, foi de dafin, sare

Mod de preparare: Curatati ceapa si morcovii, tocati totul marunt. Morcovii pot fi dati pe razatoarea mai mare. Puneti cuburile de soia la inmuiat in 0,5 l apa clocotita. Puneti la calit in ulei intr-o tigaie antiaderenta ceapa si morcovii, dar nu prajiti, adaugati putina apa, verdeata tocata, apoi adaugati orezul spalat, 100 ml bulion si lasati la foc mic pana se umfla orezul si scade complet zeama. Condimentati cu sare, piper, cimbru, ketchup, verdeata, boia (adaugati ciupercile tocate sau concentratul) si puneti totul intr-un lighenas.
Puneti cuburile de soia putin stoarse intr-un blender si mixati de 4-5 ori cantitati mai mici timp de 10-12 secunde. Pot fi date si prin masina de tocat.
Puneti soia tocata peste orezul cu legume, adaugati condimente dupa gust, verdeata, omogenizati bine compozitia, taiati foile de varza in bucati potrivite avand grija sa scoateti cotoarele si incepeti sa infasurati sarmalutele.
Asezati-le radial intr-o oala si puneti intre ele fasiute de ardei. In golul care ramane in mijloc puneti restul de ardei taiat bucati, varza tocata si 4-5 frunze de dafin. Eu am folosit varza tocata murata la borcan cu morcuv ras. Am pus un strat de varza tocata pe fundul oalei si unul deasupra sarmalelor. Turnati bulionul si apa cat sa acopere foarte putin sarmalele, aduceti-le la punctul de fierbere pe aragaz, apoi dati-le la cuptorul deja incins la foc mediu cam 40 minute.
Verificati pe la jumatatea timpului daca nu a scazut prea mult zeama si completati cu putina apa fierbinte, bulion sau daca doriti putina zeama de varza, dupa gust.
Scoateti-le pe un platou si decorati cu foi de dafin si fasiute de ardei. Pofta buna.

Salata de sfecla cu ciuperci (de post)

Ingrediente:
Salata de sfecla cu ciuperci:
4 sfecle mici
100 g ciuperci
o ceapa
ulei
otet
sare,piper
Usturoi-optional

Mod de preparare: Sfecla se fierbe in coaja,sau se coace in cuptor. Dupa ce se raceste, o dam pe razatoarea mare.Ceapa se caleste usor,apoi se adauga ciupercile de padure fierte.Incorporam cu sfecla, condimentam dupa gust cu sare, piper, otet.Cine doreste, adauga usturoi pisat. Servim salata calduta cu mamaliguta, sau rece cu paine.Se poate servi ca garnitura alaturi de snitel din soia.

Fasole scazuta


Ingrediente:
300 g fasole (boabe mari)
1 ceapa
1 foaie de dafin
1 lingura zarzavat de ciorba
1 lingura sos iute
1 lingura pasta de tomate (sau un paharel de suc de rosii)
50 ml ulei
sare, cimbru
marar si patunjel verde

Mod de preparare: Moi fasolea de seara pana dimineata. Fierb cate 5 minute si schimb apa de 3-4 ori, apoi o fierb 20 minute la oala sub presiune.Calesc o ceapa, adaug fasolea, zarzavatul, sosul iute, putina zeama in care a fiert fasolea, las sa scada. Adaug pasta de tomate sau sucul de rosii, condimentez. Presar cu verdeata

FASOLE VERDE SCAZUTA

Ingrediente:
-fasole verde spalata
-ceapa
-rosie
-usturoi
-sare, piper
-patrunjel verde

Mod de preparare: Am fiert fasolea spalata bine cu un pic de sare. Separat intr-o cratita am calit putin la foc mare ceapa si rosia. Am adaugat fasolea si putina supa de legume si am lasat sa mai dea 2-3 clocote. Am adaugat patrunjelul tocat si am facut mujdei de usturoi pe care l-am adaugat la sfarsit dupa ce am luat mancarea de pe foc.
 
Back
Top