PAPANASI
juma de kilo de branza proaspata de vaci,vezi sa fie bine stoarsa. Adaugi 100 g. gris ,200 g. faina ,1 praf de copt,2plicuri de zh. vanilat ,150 g zahar, 3 oua ,coaja razuita a unei lamai.
Lasi la odihna aluatul cca. 15-20 min, timp in care incingi o cratita cu 1 litru de ulei.Iei aluatul si-l faci ca o chifteluta ceva mai mare in care introduci degetul mare pentru a-i face o gaura in mijloc. Se va praji mai repede si are o forma misto.
Ii scoti din cratita punandu-i pe un servetel intr-un castron.
Se servesc cu smantana si dulceata de afine.
Praz umplut cu carne tocata
Treci pe la macelarie, ochesti in galantar o bucata de spata de porc si rogi fata sa ti-o toace prin sita mare, la masina electrica de tocat carne. Poti sa ti-o toci singur acasa, dar ce rost are sa te obosesti, cand tocatul la macelarie este gratis.
In drum spre casa, intri in piata si cumperi o bucata de praz, mai groasa, niste verdeata (marar si patrunjel) si o legatura de ceapa verde.
Cureti prazul de foile uscate. Din partea alba, mai groasa, a prazului, tai niste bucati de 7-8 cm lungime. Scoti tuburi, dintr-o singura foaie, prin impingere cu degetul. Se face cu grija, migala si multa rabdare
Partea subtire si mai verde, a prazului, o tai fideluta, in strap (aha, nu stiti cum, adica in diagonala)
Carnea tocata se amesteca cu praz taiat fideluta, cu orez spalat ca sa mai iasa glutenul si daca vrei prefiert (nu este obligatoriu). Se amesteca si cu putina ceapa prajita si verdeata tocata fin. Se pune sare, piper, dupa gust. Nu este nicio greseala daca pui si un ou crud pe care il inglobezi in amestec – leaga mai bine tocatura.
Calesti niste ceapa si praz taiat fideluta, impreuna cu cateva firisoare de ardei gras (din cel congelat asta toamna).
Umpli tuburile de praz, cu amestecul de carne tocata, verdeata si orez. Asezi tuburile umplute, unele peste altele, in cratita, peste ceapa prajita. Deasupra torni niste suc de rosii, o ceasca de vin alb si o cescuta de tuica de pruna.
Fierbi totul, la foc potrivit, pe plita incinsa, cu capacul pus la cratita.
Te mai uiti din cand in cand, sub capacul cratitei, sa nu sece sau si mai rau sa se arda bunatatea de acolo. Daca este nevoie micsorezi focul sau adaugi putina apa si/sau vin.
Praz umplut cu carne tocata
Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata presarata deasupra.
Merge un pahar de vin alb demisec. Nici muraturi in otet nu strica sa pui pe masa.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prazul este leguma reprezentativa a romanului. Nu stiu daca am copiat sau nu de la irlandezi, stindardul oltenesc. La Slatina, anual se tine festivalul prazului, undeva prin toamna. Este ziua in care nu se intra in oras, decat daca ai in mana un praz.
Bine gatit sau crud, in loc de ceapa, prazul este o leguma gustoasa, plina de vitamine.
SALATE
Salată de gulie
2 gulii date prin răzătoare
1 ou fiert
1 piept de pui fiert
1 legătură de mărar
nuci(facultativ)
sare, piper, ulei, oțet
Favorita mea e italieneasca si ,din cate stiu, se numeste "carpaccio de somon".Se face cu rucola, somon afumat , zeama de la o lamaie, masline, parmezan si ulei de masline. Eu una as manca zilnic, fara sa ma plictisesc!
salata orientala de cartofi
cartofii fierti in coaja si decojiti.se taie rondele subtiri.se razuieste ceapa sau( se taie ceapa verde).
se adauga sare,ulei si otet.se amesteca si se tine la rece cateva ore.
facultativ se pot adauga:castraveti murati sau gogosari murati.
se poate folosi si maioneza,dar in acest caz,adaugam si masline...
sau
frunze de salata de diverse soiuri si culori (daca am)
- frunze proaspete de papadie
- ceapa verde
- nuci taiate marunt
- stafide
- rosie taiata mic
- fac un amestec de ulei de masline, otet de mere si zahar si il pun deasupra
Mmmm, e tare buna si reconfortanta.Uneori mai adaog si briza telemea sfarimata.
Salata cu ton si iaurt - o cutie de ton tocat peste care se pune o cutie de iaurt , se presara putin piper si cateva masiline verzi.
salata de andive -andive,cubulete de sunca presata,cubulete de cascaval, muguri de bambus,ardei rosu cubulete,porumb la consrva. se serveste rece cu ,crutoane si sos vinegrette
Salata

salata savuroasa,sanatoasa si gustoasa se poate prepara ad-hoc dupa gusturile fiecaruia...favorita mea?!hm...rosii,castraveti,mozzarela(cu doi de z sau doi de l,nu conteaza) ,ou fiert,ceapa verde sau uscata(ce-i prin casa la fel nu conteaza),merge chiar si salata verde sau spanac sau papadii ce vreti voi(buruiana sa fie)...peste toate aceste ingrediente aruncati o conserva de ton maruntit in ulei sau doua(dupa gust si dupa volumul de buruieni din castron)...si nu mai folositi uleiul ''bunicii'' sau pe cel din cultura de masline,nu mai este necesar...Pofta buna!..mmm...mie mi s-a facut deja foame de o asemenea salata...
2 rosii medii (taiate cubulete)
1/2 dintr-un morcov mare (dat prin razatoare)
1/2 dintr-o telina mica (data prin razatoare)
1 legatura patrunjel (tocata marunt)
3 lingurite de hrean (este hrean in borcanel cu otet)
3 carnaciori mici/picanti/uscati (din aia gen pt. bere)
de preferat pui la gratar sau fiert
Se amesteca toate ingredientele si se condimenteaza dupa gust.
Sa aveti pofta!
-o canita cu seminte de mei fiarta in 3 canite cu apa (cu un praf de sare)SAU HRISCA
- o canita de nuci pisate
- o ceapa mica taiata julien
- 1 sau 2 canite cu boabe de struguri taiati in doua
- otet de mere, ulei de masline, piper
O salata usoara si gustoasa...
"-3 andive taiate feliute,
sosul se obtine din o ceasca mica otet de mere, putin mustar, o lingurita zahar, 2 linguri smantana, putin piper condimente pt salata cca o lingurita rasa. Se pun tooate intr-un shaker si se amensteca bine. se pune sosul peste salata si Pofta mare mare....este f buna inaintea unei fripturi...
6 frunze de salata, taiate fasii
1 castravete mic, taiat cubulete
1 rosie, taiata bucatele
1/3 cana masline negre, fara samburi
200 gr feta, faramitata
1 cutie de ton, scurs de ulei
1/4 cana ulei de masline
2 linguri otet (sau suc de lamaie)
Sare si piper dupa gust
Intr-un bol, amestecati salata, castravetele, rosiile, maslinele, feta si tonul lasat in bucati mari.
Intr-un alt bol mic preparati dressingul amestecand uleiul, otetul, sarea si piperul si apoi turnati-l in salata.
O varza marime mijlocie (max 1 kg),taiata julien ,piept de pui fiert si taiat cubulete,crutoane de paine.Toate amestecate cu putin ulei de masline si otet de mere sau zeama de lamaie,mai puteti rade putina telemea deasupra.Dietetica,gustoasa ,satioasa!Pofta buna
O varza mijlocie taiata julien (frecata putin cu sare ca sa fie mai moale)
2 morcovi dati pe razatoare
o ceapa mica taiata julien
sare, piper, ulei de masline, otet de mere
1 conserva de ton, o conserva de porumb stiuleti mici, 150gr de cas dat prin razatoare, 100gr pastrama de porc cubulete, 1 morcov crud razuit marunt, o lamaie, sare, piper, masline umplute cu gogosar taiate rondele, o salata verde.
Salata se taie felii subtiri, pastrand cateva frunze pt decor. Se amesteca toate ingredientele la un loc. Se condimenteaza.
Se aseaza toate intr-un bol pe frunzele intregi de salata. O felie de lamaie se taie la jumatate si se orneaza salata.
mozzarela cu rosii, asezate frumos pe un platou de salata verde-o varianta,
alta varianta-salata de ton-ton, porumb, ceapa, salata verde, ulei de masline, suc de lamaie sau otet balsamic dupa gust, tonul poate fi inlocuit cu creveti si/sau betisoare de crabi
alta reteta-sfecla rosie cu nuci, usturoi, un pic de ulei de masline, sare dupa gust
salata de primavara-intr-ul bol de sticla se rup frunze de salata, apoi se pun ridichi taiate rondele, marar, patrunjel, castraveti, rosii, ardei, se toarna un dressing din mustar cu otet balsamic, ulei de masline si putina sare, se rade o telemea buna deasupra
orice fel de salata ati alege e foarte important sa fie servita cu o portie mare de iubire-pofta buna !
URMATA DE
salata de fructe-ananas+capsuni+pepene galben+pere+mure+afine+zmeura+o banana+fructul pasiunii, se stropeste cu metaxa, se savureaza in doi la apus de soare pe-un covor de iarba verde-pofta buna !
dupa care
in cada plina cu apa se pun petalele a 5 trandafiri rosii, 5 trandafiri albi si 5 trandafiri roz, se adauga 50 ml spuma de baie cu aroma de piersici sau pepene galben, deliciul este maxim daca aveti si o cupa de sampanie, poate fi si insotita de capsuni...