• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Mancarica de spanac

Ingrediente:

-1 kg de spanac
-1 ceapa
-condiment tip Vegeta
-ulei
-suc de rosii
-1 lingura de faina alba
-sare ,piper

Mod de preparare:

Spanacul se curata de codite si frunze uscate, iar apoi se spala in mai multe ape

Se pun la fiert 200 g de apa cu putina sare

Se adauga spanacul cand fierbe apa si se lasa cateva minute

Spanacul se strecoara si se marunteste cu tocatorul de lemn

Ceapa taiata marunt se fierbe cu 2-3 linguri de ulei, condiment si o canita din apa scursa de la spanac

Se adauga spanacul, o lingura de faina, restul din apa in care a fiert spanacul si suc de rosii

Se fierb impreuna inca 5 minute(se poate pune smantana)

Piept de pui cu anghinare si ciuperci

Ingrediente si cantitati:

900 g piept de pui, dezosat si fara pielita
pudra de ceapa, dupa gust
boia dulce, dupa gust
sare si piper, dupa gust
400 g inima de anghinare, taiata in patru
220 g ciuperci, feliate
1 legatura de ceapa verde, tocata marunt
1/2 lingurita usturoi, tocat
2 linguri margarina
2 linguri faina
2/3 cani supa de pui
3 linguri vin rosu

Mod de preparare:

1. Incalzeste cuptorul.
2. Sareaza si pipereaza pieptul de pui si unge-l bine cu pudra de ceapa si boiaua dulce.
3. Asaza carnea intr-un vas termorezistent, iar in jurul pieptului de pui asaza inima de anghinare taiata bucati.
4. Intr-o tigaie, prepara un sote din ciuperci, ceapa verde si usturoi. Toarna amestecul peste pieptul de pui.
5. In aceeasi tigaie, topeste margarina si adauga faina, amestecand in permanenta.
6. Treptat, adauga supa de pui si vinul si lasa compozitia pe foc, pana cand sosul da in clocot. Toarna sosul peste carnea de pui.
7. Introdu vasul termorezistent la cuptor, acoperit, timp de o ora.
8. Dupa o ora, indeparteaza capacul si lasa carnea la cuptor inca 15 minute, pana cand pieptul de pui se rumeneste.
9. Se serveste cald.

Ceea ce in alte parti se numeste omleta sau jumari,in Moldova se numeste scrob.

Scrob cu ceapa verde si marar:

se bat ouale cu sare si piper ,se pune ceapa verde taiata si marararul verde se amesteca si se pune in uleiul incins. Se pot praji bucatele de sunca afumata ai abia apoi sa se puna amestecul de oua si verdeata Sunca afumata da savoare .Cu mamaliga calda ,e o nebunie .:P

Anuk,eu nu inteleg un lucru la prepararea spanacului
de ce sa-l oparesti in apa pe care apoi o arunci si sa-l omori deinitiv si sa nu il calesti din start in putin ulei?
in care ai rumenit ceapa?

Mod,cum faci kek-ul cu portocale?
ms,pup

Chec cu portocale

zeama de la doua portocale
coaja rasa de la una
4 oua
200 g zahar
sare
5 linguri faina
1/2 praf de copt
3 linguri de ulei

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga zeama de portocala, coaja, uleiul, sarea, faina si praful de copt. Albusurile batute spuma se incorporeaza usor in compozitia dinainte. Se coace in tava cu hartie de copt.

rucsa said:
Anuk,eu nu inteleg un lucru la prepararea spanacului
de ce sa-l oparesti in apa pe care apoi o arunci si sa-l omori deinitiv si sa nu il calesti din start in putin ulei?

Eu il inabusesc in cat mai putina apa, iar zeama o folosesc cand il subtiez, dupa pasare. Ce ramane pun la flori.

Eu nu ma dau in vant dupa spanac (prefer urzicile) din acest motiv il fierb in apa si dupa ce il toc ,il subtiez cu smantana .

Cas pane

-cas
-oua
-faina de grau
-sare ,pier

Mod de preparare:
Se taie cazul felii de grosimea unui deget,se sareaza si condimenteaza.
Se trece prin faina si apoi prin melanj ,prajindu-se in ulei firebinte.
Se serveste cu salata .

Pentru ca avem doua zile de post in care se mananca peste:

Marinata de sardine

Ingrediente
500 gr de sardine curatate (fara cap);
sucul de la 6 lamai;
2 legaturi de patrunjel;
sare grunjoasa (dupa gust);
ulei de masline (dupa gust);
cateva boabe de piper negru.

Preparare
Curatati pestele si indepartati capetele, inlaturati coloana vertebrala si puneti fileurile de peste intr-un bol. Amestecati sucul de lamaie, patrunjelul tocat, sarea grunjoasa, uleiul de masline, piperul si turnati peste fileurile de sardine. Puneti fileurile in frigider si lasati aproximativ 4 ore, pana ce pestele devine alb. Fileurile pot fi mancate ca atare sau le puteti praji in ulei, ori puteti sa le bagati la cuptor. Aroma data de marinata va desavarsi sardinele aparent banale.

Crap la cuptor pe pat de orez

Ingrediente
1 kg de crap;
1 ceasca de orez;
1 lingurita de faina;
2 linguri de otet de vin;
sare;
piper;
4 linguri de ulei;
1 ceapa tocata marunt.

Preparare
Curatati si spalati pestele, apoi taiati in bucatele pestele, sarati bucatile si lasati-le intr-un castron pentru o jumatate de ora.
Intre timp, prajiti ceapa pana este pe jumatate facuta. Adaugati orezul spalat si lasati sa se prajeasca pana ce devine galben.
Apoi adaugati apa care sa acopere orezul si lasati sa fiarba pentru 5-6 minute. Puneti amestecul de orez si ceapa intr-o tava sau cratita, adaugati sare si piper, apoi puneti bucatile de peste deasupra.
Faceti un sos dintr-o lingurita de faina si doua linguri de otet, turnati peste si puneti la cuptor.
Adaugati apa din cand in cand, atunci cand este nevoie. Serviti cald sau rece.

Sandvis cu ton

Ingrediente
1 conserva de ton bucati, in suc propriu, scursa de apa;
1 conserva mica de fasole alba (200 gr), scursa;
¼ ceasca de sos pesto (sos cu busuioc);
¼ ceasca de maioneza de post;
2 linguri de suc de lamaie;
¼ lingurita de piper negru;
2 frunze de salata;
2 felii de paine prajita.

Preparare
Combinati tonul, fasolea, sosul pesto, maioneza, sucul de lamaie si piperul intr-un bol mediu. Puneti cate o frunza de salata pe fiecare felie de paine prajita si adaugati peste salata amestecul de ton si fasole. Combinatia de paine crocanta, salata, si amestec cremos de ton desavarseste o gustare cu iz mediteranean.

Pastrav umplut cu somon

Ingrediente:

2 pastravi proaspeti
200 g somon proaspat
2 ciuperci Truffe
50 ml coniac
30 ml martini
un ou
2 linguri ulei de masline
2 linguri pesmet
sare,piper, oregano,enibahar
Pastrav umplut cu somon

Mod de preparare:

Curat pastravul, il spal, il usuc in servet de hartie.
Pregatesc umplutura: fierb truffele in coniac, dau pe robot somonul, adaug truffele, pesmetul, oul, martini, condimentele si uleiul.
Umplu pestele cu pasta obtinuta, il impachetez in hartie de copt si dau la cuptorul incins pentru jumatate de ora. Se taie felii ,servindu-l rece ca aperitiv sau cu garnitura de legume.

Pastrav in crusta de pesmet

Ingrediente:

2 pastravi
sare, piper
1/2 lamaie
pesmet
ulei pentru prajit
Mujdei
4 catei de usturoi
5 linguri ulei
zeama de lamaie
1 lingura apa minerala

Mod de preparare:

Pastravul curatat, spalat, se presara cu sare si zeama de lamaie, se lasa 10 minute. Stergi pestele cu prosop de hartie, il treci prin pesmet si il prajesti in tigaia cu ulei incins, pe ambele parti. Il scurgi pe servet de hartie, servesti cu mujdei de usturoi si mamaliguta.

Medalion de rechin cu legume

2 bucati medalion de rechin
un morcov
un pastarnac
o ceapa
2-3 catei de usturoi
sare, piper, cimbru
zeama de lamaie
o cescuta de vin alb

Mod de preparare: Asez pestele intr-un vas de yena uns cu ulei. Peste pestele stropit cu zeama de lamaie, ceapa taiata pestisori, usturoiul feliat,radacinoasele taiate sub forma de batoane.Condimentez, adaug o cescuta de vin alb, stropesc cu suc de rosii, acopar cu folie de aluminiu,dau la cuptorul in prealabil incins, pana scade sosul.Servim cu mamaliguta sau cu paine

Peste cu legume

2 bucati medalion de rechin albastru( sau orice alt file de peste), 1 morcov, cateva buchetele de brocoli, 1 ceapa mica, 1 ardei rosu sau galben, 2 linguri de ulei, verdeata, 1 cutie amestec mexican de legume, 1 pahar vin alb, sare, piper.

Mod de preparare: Intr-o tigaie se pun la incins 2 linguri de ulei. Cand este gata se adauga ceapa curata si taiata pestisori, iar dupa ce se inmoaie putin se adauga morcovul curatat si taiat rondele sau cubulete si o lingura de vin.Se amesteca continuu pentru a se rumeni pe toate partile dupa care se pun buchetele de brocoli si ardeiul taiat feliute, adaugandu-se cate putin vin.Dupa ce s-au inmuiat se adauaga si amestecul de legume mexican( scurs de zeama) si se amesteca bine totodata condimentandu-se compozitia cu sare si piper. Fileurile de peste se sareaza si se pregatesc pe un gratar incins si uns cu putin ulei.
Se servesc impreuna asezate pe un platou si garnisite cu verdeata tocata

Salau la tava

Ingrediente:
- 1 salau de 1,5-2Kg
- 500 gr de sunca sau kaiser fiert
- 3 ardei grasi
- 3 cepe medii
- 100 ml vin alb demisec
- 50 ml ulei
- sare si piper
- delikat pikant
- oregano

Mod de preparare: Se "tunde" salaul de aripioare si coada cu foarfeca de bucatarie si se jupoaie de piele cu cutitul.Se taie pe de-a lungul in doua si se pune in tava uns cu ulei cu sare si piper la foc mic in cuptorul incalzit in prealabil.
Se taie ceapa rondele, ardeiul gras fasii subtiri si se oparesc aprox 5 min, se scurge apa si se adauga delikatul pikant, sare, oregano si vinul si se da in clocot.
Se scoate tava cu salaul din cuptor si se pune sunca taiata fasii subtiri apoi se toarna sosul cu legume peste ea. Pentru cei care vor la legume pot adauga rosiile decojite taiate cubulete.
Se lasa la cuptor aprox 50 minute,apoi se serveste de regula stropit cu lamaie.

Pastrav cu sos de ciuperci

Ingrediente:

2 pastravi
faina de grau
4 linguri ulei

Sos:
300 g ciuperci
o ceapa
20 ml ulei
1 lingura sos iute
300 g smantana
2 linguri wisky
sare, piper, rozmarin, foaie de dafin
verdeata, lamaie - pentru ornat

Mod de preparare:

Pestele curatat, spalat, sters in prosop de hartie se trece prin faina de grau, se rumeneste pe ambele parti in tigaie cu ulei incins. Se asaza in vas de yena uns cu ulei.
La ceapa rumenita se adauga ciupercile fierte cu sare, foaie de dafin si cimbru. Se calesc impreuna, se adauga sosul iute, se da la blender. Adaugam smantana si dam pe flacara pentru 5 minute. Condimentam, adaugam whisky. Acoperim pestele cu acest sos, dam la cuptorul incins pentru 25 minute. Servim cu mamaliguta fierbinte.

discutie despre cum se confiaza coaja de portocale

rucsa - 20-03-11:31 -- cand folosesti,tai cum vrei,cub,bastonase
» mod1 - 20-03-11:31 -- doar ca se lasa siropul sa fiarba pana se leaga
» rucsa - 20-03-11:31 -- si lasi feliile de coaja intregi
» rucsa - 20-03-11:31 -- tai partea alba inainte de a incepe sa o oparesti
» mod1 - 20-03-11:31 -- stii ca asa se face si dulceata de coji de portocale? cum ai zis tu
» rucsa - 20-03-11:30 -- si cand folosesti,tai cubulete
» mod1 - 20-03-11:30 -- da, numai pt coaja rasa
» rucsa - 20-03-11:30 -- asta se curata din partea alba
» rucsa - 20-03-11:30 -- a,pt coaja
» mod1 - 20-03-11:30 -- doar coaja o pun cu zahar
» mod1 - 20-03-11:29 -- eu o fac mai simplu, spal portocala si o pun 5 secunde in apa clocotita, o rad si ii pun zahar, apoi o indes in borcan. la fel fac cu lamaia
» rucsa - 20-03-11:29 -- folosesti la praji,placinte,coliva,orez cu lapte
» rucsa - 20-03-11:29 -- se usuca si le pastrezi in cutii de carton
» rucsa - 20-03-11:28 -- cam de 3 ori
» rucsa - 20-03-11:28 -- cand se racesc,repeti operatiunea siropul
» rucsa - 20-03-11:28 -- le scoti pe hartie de copt
» rucsa - 20-03-11:27 -- le dai cateva clocote
» rucsa - 20-03-11:27 -- le pui in sirop de zahar
» rucsa - 20-03-11:27 -- apoi dupa ce ai schimbat apa de 3-4 ori
» rucsa - 20-03-11:27 -- ca la fasole
» rucsa - 20-03-11:27 -- le fierbi in cateva ape
» rucsa - 20-03-11:26 -- iei cojile
» rucsa - 20-03-11:26 -- mod,faci tu singura

Salata de cruditati

Ingrediente:
-morcovi
- telina
-mar ionatan
-maioneza
-iaurt sau smantana
-castravete murat
-gogosar la otet
-sare piper

Mod de preparare -legumele date prin razatoarea mica (in vase diferite) peste morcov si telina se pune sare (pt a scoate sucul). Se scurg de zeama si se amesteca cu catravetele si gogosarul taiat , se pune maioneza si iaurtul sau samantana ,amestecand usor. Se potriveste de sare si piper dupa gust.

Salata.

ingrediente:
-oua
-rosii
-castraveti proaspti
-branza feta sau telemea
-piept gratar(facultativ)
-smanatana
-sare,piper

Preparare

ouale fierte tari ,taiate rondele ; branza taiata cubulete
si legumele taiate ca pt salata.Se amesteca usor se adauga sare piper si cateva linguri bune de smantana.

o salata reconfortanta ,usor de preparat si f gustoasa.

Idei pt Paste

Painea iepuras :P

Ingrediente:

aluat:

700 de grame de faina
2 lingurite de sare
1 lingura rasa de zahar
420 ml lapte
7 grame de drojdie deshidratata
50 ml ulei de masline

pentru uns si finisat:

50 ml ulei de masline
1 galbenus
diferite seminte, dupa gust

Preparare:

Aluatul l-am framantat la masina de paine, l-am asezat intr-un vas uns cu ulei si l-am lasat sa creasca:

Aluatul rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei l-am impartit in trei parti, una foarte mica (doar de un nasuc de iepuras e nevoie) celelalte doua inegale, dar nu cu mare diferenta intre ele. Bucatile mari le-am impartit in cate 5 mai mici, egale intre ele.
Am uns cu ulei si suprapus 4 dintre bucatile provenind din partea cea mai mare, carora le-am dat o forma cat mai rotunda:

Din a 5-a bucata provenind din partea cea mai mare am decupat cu un pahar doua cercuri, am uns partea superioara a bucatilor suprapuse cu ou batut si apoi am suprapus bucata decupata.

Bucatile provenind din partea medie le-am modelat in forma de triunghi (aproximativ) si la fel le-am uns si suprapus pe primele 4. Din a 5-a am decupat cu rola de patiserie doua forme elipsoidale. Am uns cu ou partea superioara a bucatilor suprapuse si am asezat-o deasupra pe cea decupata.

Am pregatit o tava cu hartie de copt, am asezat partea rotunda, iar cele doua cercuri decupate cu paharul le-am lipit, pensulandu-le cu ou batut pe cate o parte, imediat sub cele cerucrile goale, formand obrajii iepurelui. Partea cu cele doua forme elipsiodale am pozitionat-o deasupra capului:

Am desprins urechile una de cealalta printr-o taietura cu rola de patiserie:

Din bucatile elipsoidale decupate am taiat doi dinti pe care i-am lipit cu ou, am modelat nasul iepurelui si l-am asezat la alocul lui, am uns toata suprafata painii cu ou bautut, am presarat mac pentru a forma ochii iar obrajii i-am presarat cu susan, Toate bucatile de aluat marunte ce au ramas le-am introdus dedesubt.

L-am dat imediat la cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 35 de minute.

Attachments

• paine iepuras 2.jpg
    paine iepuras 2.jpg
    51 KB · Views: 0
  • paine iepuras 3.jpg
    paine iepuras 3.jpg
    56.9 KB · Views: 0
  • paine iepuras 4.jpg
    paine iepuras 4.jpg
    50.8 KB · Views: 1
  • painea Iepuras 015 copy.jpg
    painea Iepuras 015 copy.jpg
    81.1 KB · Views: 0
  • painea Iepuras 016 copy.jpg
    painea Iepuras 016 copy.jpg
    91.9 KB · Views: 0
  • painea Iepuras 019 copy.jpg
    painea Iepuras 019 copy.jpg
    114.8 KB · Views: 0
  • painea Iepuras 023 copy.jpg
    painea Iepuras 023 copy.jpg
    136.4 KB · Views: 1
Pulpa de miel cu fistic

INGREDIENTE:

* 200 ml vin alb sec
* o lingura ulei de masline
* 1kg pulpa de miel dezosata
* 100g fistic
* 1 lingurita chimen
* 1 lingurita nucsoara
* 1 lingurita piper alb macinat
* 1 lingura miere

PREPARARE:

Decojiti fisticul. Puneti vinul alb, mierea, uleiul de masline si condimentele intr-un vas. Amestecati-le pe toate si puneti in ele carnea de miel.

Lasati la marinat, 2 ore, la rece, avand grija sa intorceti pulpa de miel de 2-3 ori in acest timp.

Preincalziti cuptorul la 270°C. Dupa ce au trecut cele doua ore de marinat, scurgeti pulpa de miel, crestati toata suprafata si introduceti fisticul in gauri. Introduceti pulpa de miel la cuptor timp de 45 de minute, avand grija sa o stropiti din cand in cand cu restul de marinata ramasa.

La final asezati pulpa pe un platou si serviti-o intreaga, pentru a fi feliata direct la masa!

Pofta buna!

PAPANASI

juma de kilo de branza proaspata de vaci,vezi sa fie bine stoarsa. Adaugi 100 g. gris ,200 g. faina ,1 praf de copt,2plicuri de zh. vanilat ,150 g zahar, 3 oua ,coaja razuita a unei lamai.
Lasi la odihna aluatul cca. 15-20 min, timp in care incingi o cratita cu 1 litru de ulei.Iei aluatul si-l faci ca o chifteluta ceva mai mare in care introduci degetul mare pentru a-i face o gaura in mijloc. Se va praji mai repede si are o forma misto.
Ii scoti din cratita punandu-i pe un servetel intr-un castron.
Se servesc cu smantana si dulceata de afine.

Praz umplut cu carne tocata

Treci pe la macelarie, ochesti in galantar o bucata de spata de porc si rogi fata sa ti-o toace prin sita mare, la masina electrica de tocat carne. Poti sa ti-o toci singur acasa, dar ce rost are sa te obosesti, cand tocatul la macelarie este gratis. :D

In drum spre casa, intri in piata si cumperi o bucata de praz, mai groasa, niste verdeata (marar si patrunjel) si o legatura de ceapa verde.

Cureti prazul de foile uscate. Din partea alba, mai groasa, a prazului, tai niste bucati de 7-8 cm lungime. Scoti tuburi, dintr-o singura foaie, prin impingere cu degetul. Se face cu grija, migala si multa rabdare

Partea subtire si mai verde, a prazului, o tai fideluta, in strap (aha, nu stiti cum, adica in diagonala)

Carnea tocata se amesteca cu praz taiat fideluta, cu orez spalat ca sa mai iasa glutenul si daca vrei prefiert (nu este obligatoriu). Se amesteca si cu putina ceapa prajita si verdeata tocata fin. Se pune sare, piper, dupa gust. Nu este nicio greseala daca pui si un ou crud pe care il inglobezi in amestec – leaga mai bine tocatura.

Calesti niste ceapa si praz taiat fideluta, impreuna cu cateva firisoare de ardei gras (din cel congelat asta toamna).

Umpli tuburile de praz, cu amestecul de carne tocata, verdeata si orez. Asezi tuburile umplute, unele peste altele, in cratita, peste ceapa prajita. Deasupra torni niste suc de rosii, o ceasca de vin alb si o cescuta de tuica de pruna.

Fierbi totul, la foc potrivit, pe plita incinsa, cu capacul pus la cratita.

Te mai uiti din cand in cand, sub capacul cratitei, sa nu sece sau si mai rau sa se arda bunatatea de acolo. Daca este nevoie micsorezi focul sau adaugi putina apa si/sau vin.

Praz umplut cu carne tocata

Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata presarata deasupra.

Merge un pahar de vin alb demisec. Nici muraturi in otet nu strica sa pui pe masa.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prazul este leguma reprezentativa a romanului. Nu stiu daca am copiat sau nu de la irlandezi, stindardul oltenesc. La Slatina, anual se tine festivalul prazului, undeva prin toamna. Este ziua in care nu se intra in oras, decat daca ai in mana un praz.

Bine gatit sau crud, in loc de ceapa, prazul este o leguma gustoasa, plina de vitamine.

SALATE

Salată de gulie

2 gulii date prin răzătoare
1 ou fiert
1 piept de pui fiert
1 legătură de mărar
nuci(facultativ)
sare, piper, ulei, oțet

Favorita mea e italieneasca si ,din cate stiu, se numeste "carpaccio de somon".Se face cu rucola, somon afumat , zeama de la o lamaie, masline, parmezan si ulei de masline. Eu una as manca zilnic, fara sa ma plictisesc!

salata orientala de cartofi

cartofii fierti in coaja si decojiti.se taie rondele subtiri.se razuieste ceapa sau( se taie ceapa verde).
se adauga sare,ulei si otet.se amesteca si se tine la rece cateva ore.

facultativ se pot adauga:castraveti murati sau gogosari murati.

se poate folosi si maioneza,dar in acest caz,adaugam si masline...

sau

frunze de salata de diverse soiuri si culori (daca am)
- frunze proaspete de papadie
- ceapa verde
- nuci taiate marunt
- stafide
- rosie taiata mic
- fac un amestec de ulei de masline, otet de mere si zahar si il pun deasupra

Mmmm, e tare buna si reconfortanta.Uneori mai adaog si briza telemea sfarimata.

Salata cu ton si iaurt - o cutie de ton tocat peste care se pune o cutie de iaurt , se presara putin piper si cateva masiline verzi.

salata de andive -andive,cubulete de sunca presata,cubulete de cascaval, muguri de bambus,ardei rosu cubulete,porumb la consrva. se serveste rece cu ,crutoane si sos vinegrette

Salata:o salata savuroasa,sanatoasa si gustoasa se poate prepara ad-hoc dupa gusturile fiecaruia...favorita mea?!hm...rosii,castraveti,mozzarela(cu doi de z sau doi de l,nu conteaza) ,ou fiert,ceapa verde sau uscata(ce-i prin casa la fel nu conteaza),merge chiar si salata verde sau spanac sau papadii ce vreti voi(buruiana sa fie)...peste toate aceste ingrediente aruncati o conserva de ton maruntit in ulei sau doua(dupa gust si dupa volumul de buruieni din castron)...si nu mai folositi uleiul ''bunicii'' sau pe cel din cultura de masline,nu mai este necesar...Pofta buna!..mmm...mie mi s-a facut deja foame de o asemenea salata...

2 rosii medii (taiate cubulete)
1/2 dintr-un morcov mare (dat prin razatoare)
1/2 dintr-o telina mica (data prin razatoare)
1 legatura patrunjel (tocata marunt)
3 lingurite de hrean (este hrean in borcanel cu otet)
3 carnaciori mici/picanti/uscati (din aia gen pt. bere)
de preferat pui la gratar sau fiert

Se amesteca toate ingredientele si se condimenteaza dupa gust.
Sa aveti pofta!

-o canita cu seminte de mei fiarta in 3 canite cu apa (cu un praf de sare)SAU HRISCA
- o canita de nuci pisate
- o ceapa mica taiata julien
- 1 sau 2 canite cu boabe de struguri taiati in doua
- otet de mere, ulei de masline, piper

O salata usoara si gustoasa...
"-3 andive taiate feliute,
sosul se obtine din o ceasca mica otet de mere, putin mustar, o lingurita zahar, 2 linguri smantana, putin piper condimente pt salata cca o lingurita rasa. Se pun tooate intr-un shaker si se amensteca bine. se pune sosul peste salata si Pofta mare mare....este f buna inaintea unei fripturi...

6 frunze de salata, taiate fasii
1 castravete mic, taiat cubulete
1 rosie, taiata bucatele
1/3 cana masline negre, fara samburi
200 gr feta, faramitata
1 cutie de ton, scurs de ulei
1/4 cana ulei de masline
2 linguri otet (sau suc de lamaie)
Sare si piper dupa gust

Intr-un bol, amestecati salata, castravetele, rosiile, maslinele, feta si tonul lasat in bucati mari.
Intr-un alt bol mic preparati dressingul amestecand uleiul, otetul, sarea si piperul si apoi turnati-l in salata.

O varza marime mijlocie (max 1 kg),taiata julien ,piept de pui fiert si taiat cubulete,crutoane de paine.Toate amestecate cu putin ulei de masline si otet de mere sau zeama de lamaie,mai puteti rade putina telemea deasupra.Dietetica,gustoasa ,satioasa!Pofta buna

O varza mijlocie taiata julien (frecata putin cu sare ca sa fie mai moale)
2 morcovi dati pe razatoare
o ceapa mica taiata julien
sare, piper, ulei de masline, otet de mere

1 conserva de ton, o conserva de porumb stiuleti mici, 150gr de cas dat prin razatoare, 100gr pastrama de porc cubulete, 1 morcov crud razuit marunt, o lamaie, sare, piper, masline umplute cu gogosar taiate rondele, o salata verde.
Salata se taie felii subtiri, pastrand cateva frunze pt decor. Se amesteca toate ingredientele la un loc. Se condimenteaza.
Se aseaza toate intr-un bol pe frunzele intregi de salata. O felie de lamaie se taie la jumatate si se orneaza salata.

mozzarela cu rosii, asezate frumos pe un platou de salata verde-o varianta,
alta varianta-salata de ton-ton, porumb, ceapa, salata verde, ulei de masline, suc de lamaie sau otet balsamic dupa gust, tonul poate fi inlocuit cu creveti si/sau betisoare de crabi
alta reteta-sfecla rosie cu nuci, usturoi, un pic de ulei de masline, sare dupa gust
salata de primavara-intr-ul bol de sticla se rup frunze de salata, apoi se pun ridichi taiate rondele, marar, patrunjel, castraveti, rosii, ardei, se toarna un dressing din mustar cu otet balsamic, ulei de masline si putina sare, se rade o telemea buna deasupra
orice fel de salata ati alege e foarte important sa fie servita cu o portie mare de iubire-pofta buna !

URMATA DE

salata de fructe-ananas+capsuni+pepene galben+pere+mure+afine+zmeura+o banana+fructul pasiunii, se stropeste cu metaxa, se savureaza in doi la apus de soare pe-un covor de iarba verde-pofta buna !

dupa care

in cada plina cu apa se pun petalele a 5 trandafiri rosii, 5 trandafiri albi si 5 trandafiri roz, se adauga 50 ml spuma de baie cu aroma de piersici sau pepene galben, deliciul este maxim daca aveti si o cupa de sampanie, poate fi si insotita de capsuni...

a,si nu in ultimul rand...lumanari parfumate,muzica bine aleasa si...gata salataaaaaaaaa..........

Merci !par bune si reconfortante toate. mmmmmmmmm.......

Retete de Paste

- Pasca cu nuci
Ingrediente:

Aluatul:
-500 gr faina
-125 gr zahar
-50 gr unt
-2 linguri ulei
-250 ml lapte aproximativ
-3 oua
-1 lingura rom
-esenta de vanilie
-25 gr drojdie instant
-1 lingurita rasa sare

Umplutura:
-6 oua
-4 linguri zahar pudra
-vanilie
-coaja de lamaie
-180 g nuci macinate

Mod de preparare:

Aluatul se face la fel ca cel de cozonac si se pune la dospit 2 ore. Apoi , intr-o forma unsa cu unt sau ulei si tapetata faina se intinde aluatul.

Umplutura: Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, apoi se adauga vanilia, coaja de lamiie, albusurile spuma, ultimele nucile si se amesteca totul usor. Compozitia se toarna peste aluatul din tava, se aranjeaza si se da la cuptor.

Attachments

• pasca-cu-branza-20868.jpg
    pasca-cu-branza-20868.jpg
    24.1 KB · Views: 0
Rulada de miel cu spanac

Ingrediente:

-1 pulpa de miel
-aproximativ 200 de grame de spanac congelat, sau 400 de grame -proaspat
-30 de grame de unt
-3 linguri cu varf de parmezan ras
-3 linguri de ulei de masline
-150 de ml. vin alb, sec
-1 rosie curata de pielita
-sare, piper
-3 catei de usturoi

Preparare:

Pulpa de miel dezosata se curata de grasime si de pielite, se fasoneaza cu astfel incat sa se obtina o forma dreptunghiulara de grosime cat mai uniforma, se sareaza si pipereaza, se presara cu 2 catei de usturoi tocati, se pune intr-un vas acoperit (sau o punga de plastic), se stropeste cu o lingura de ulei de masline si se lasa peste noapte la frigider .

Spanacul se caleste in unt
Dupa ce lichidul lasat de spanac scade, se trage vasul de foc, se adauga parmezanul ras, piper si un catel de usturoi tocat (nu e nevoie de sare, parmezanul e destul de sarat)
Carnea se aseaza pe o suprafata plana,Se aseaza umplutura de spanac peste pulpa de miel dezosata Se ruleaza si se prinde in cateva scobitori
Apoi se leaga cu sfoara de bucatarie, incercand sa se dea ruladei o grosime uniforma.
Se incing 2 linguri de ulei de masline extravirgin intr-o tigaie mare si se rumeneste rapid rulada, intorcand-o pe toate partile.

Se aseaza rulada rumenita intr-un vas termorezistent, se adauga rosia
fara pielita, taiata felii si vinul alb Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Vasul termorezistent cu rulada de miel se acopera cu folie de aluminiu,
apoi se introduce in cuptor.
Se coace acoperit timp de 30 de minute, apoi se indeparteaza folia .
Se mai tine rulada la cuptor pana se rumeneste, intorcandu-se de cateva ori.

Back