• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

drob de curcan

ingrediente:

350 g ficat de pasare,
200 g pipote,
1 piept de curcan,
1 ceapa,
1 legatura de patrunjel verde,
1 legatura de marar verde,
5 oua,
100 ml ulei
sare,
piper.

mod de preparare

se curata ficatul si pipotele. se spala si se fierb 15 minute in apa cu sare, iar apoi se scurg de zeama si se lasa la racit.

se taie pieptul in doua pe lungime iar apoi se bate usor cu ciocanul de snitele, pentru a nu-l distruge.. se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

se dau prin masina de tocat maruntaiele.apoi se amesteca cu ceapa si verdeata , cu ouale batute usor, sare si piper dupa gust si jumatate din cantitatea de ulei.

in pieptul batut(daca a ramas intreg) se toarna compozitia de drob pe mijloc si se ruleaza. se leaga cu sfoara ca sa nu se desfaca in timpul coptului iar apoi se aseaza drobul in tava.

se toarna deasupra restul de ulei, 2-3 linguri de apa si se introduce tava la cuptor pentru circa 45 de minute.
 
Nu ma tin puterile, fac doar babe . daca maine am timp ,cu siguranta.
 
10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste


Angemacht de miel

Timp de preparare: 60 - min; Dificultate: medie

Ingrediente:

* 1Kg. carne de miel (pui)
* 100 gr. faina
* 100 gr. unt
* 100 gr. ceapa
* 1 morcov 10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
* 1/2 de telina
* 6-8 felii de lamaie
* sare
* piper

Mod de preparare:

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ). Dupa ce carnea s-a prajit putin ,se scoate in alt vas unde se mai inabusa cu putina apa, acoperita cu capac. In grasimea ramasa se calesc ceapa, morcovul si telina, toate taiate in felii subtiri si dupa ce s-au prajit putin se adauga faina si se mai prajesc 5-6 minute, dupa care se stinge cu apa calda si se lasa sa fiarba cateva minute. Sosul se strecoara peste carne ( legumele se pot pasa), se potriveste de sare, piper si se adauga feliile subtiri de lamaie. Se mai da totul intr-un clocot. Se serveste fierbinte ( eventual cu garnitura de cartofi natur ).

Costite de miel in cruste de verdeata

Timp de preparare: 110 - min; Dificultate: medie

Ingrediente:

* 800g. cartofi,
* 600g. fasole verde, (din conserva)
* 150g. rosii coctail,
* 50g.slanina afumata,
* 40g.unt,
* 2 cepe rosii,
* 2 catei de usturoi,
* 1 manunchi de patrunjel verde,
* 1-2 ramurele de rozmarin,
* 2-4 ramurele de cimbrisor,
* 2 felii de paine prajita,
* 1kg. costite de miel cu oase lungi, 3-5 linguri ulei,
* 1 lingura pasta de rosii,
* 4 dl. supa de carne(poate fi si din cubulet),
* 1,25 dl. vin rosu sec,
* sare, piper,
* condimente pentru carne de miel;
Mod de preparare:

1. Cartofii curatati se taie felii. Slanina si o ceapa se taie cubulete. Se topeste untul. In blender se pune painea prajita, 1 catel de usturoi, patrunjelul verde, 1/2 din cantitatea de rozmarin, ambele verdeturi tocate si untul topit si se mixeaza impreuna. Se sareaza si pipereaza.
2. Carnea se pune intr-o tigaie, in 2-3 linguri de ulei fierbinte, se frige pe toate partile, se sareaza, se pipereaza si se presara condimente pentru carne de miel si se scoate pe o farfurie. In restul de ulei se caleste cealalta ceapa si usturoiul ramas, se adauga pasta de rosii si supa de carne, apoi se adauga vinul. Se lasa sa dea mai multe clocote, se presara cimbrisor tocat si se mai fierbe 2-3 minute. Sosul rezultat se pune intr-o tava, se asaza carnea, peste care se pune compozitia de verdeturi mixate cu untul. Se pune tava la cuptor si se frig costitele timp de 20-25 minute la 220*C.
3. Se scurge fasolea verde de suc.Cartofii se frig in restul de ulei si se presara cu rozmarin tocat.Se scot intr-un vas de Jena.
4. In uleiul in care am fript cartofii se pune slanina, apoi fasolea verde si rosiile. Se lasa 2 minute sa se caleasca impreuna. Se scoate carnea, se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa 10 minute pana sa se taie in bucati.
5. Pe un platou se aseaza carnea taiata in bucati si se inconjoara de legumele calite si de cartofii fripti. Peste carne se toarna sosul din tava. Se serveste preparatul cu un vin rosu sec.

Cotlete de miel cu anghinare si mozzarella

Timp de preparare: 45 - min Dificultate: redusa

Ingrediente: (pentru 4 portii):

* 12 cotlete de miel,
* 3 linguri de faina,
* 2 oua,
* 6 linguri de pesmet,
* 100 g. sunca,
* 150g.mozzarella taiata in 12 felii ,
* sare,
* piper,
* ulei pentru prajit,
* bulbi de anghinare;

Mod de preparare:

1. Se bat cotletele, se condimenteaza cu sare si piper, se tavalesc prin faina,oua batute si pesmet. Se prajesc pe ambele parti 3 minute in ulei incins. Pe masura ce se scot din tigaie, se pun pe hartie absorbanta. 10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
2. Se pun cotletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si peste ele se asaza cate o felie de sunca si una de mozzarella. Se pun la cuptor la 220*C (temperatura foarte ridicata) pana se topeste branza.
3. Cotletele se servesc cu anghinare proaspata sau conservata si un vin rosu sec. Daca anghinarea e proaspata, se curata de frunze si se pune in apa rece cu felii de lamaie, pentru a-i mentine culoarea. Apoi, se caleste in unt, cu grija sa nu i se strice forma.

Drob de miel

Timp de preparare: 2 - ore; Dificultate: redusa

Ingrediente:

-organele de la miel (ficat, rinichi, plamani, inima);
- 1/2 kg de pipote si inimi de pui;
-1/2 kg de ficat de pasare;
- 2 cepe;
-4-5 fire de usturoi verde;
- putin tarhon;
-6 fire de ceapă verde;
-6 oua;
-2 linguri de smantana;
- pesmet;
-50 gr. unt,
- piper, condiment pentru drob, sare, delikat.

Mod de preparare:

Se spala organele de miel si se tin in apa cu otet 15 minute. Se scot se taie bucati de 5 cm si se pun la fiert impreuna cu ficatul, pipotele si inimile de pui. Dupa fierbere se scot si se dau prin masina de tocat carne impreuna cu ceapa uscata, ceapa verde, usturoiul si tarhonul. Compozitia se amesteca bine cu ouale, smantana, condimentele si se pune intr-o tava de jena sau de cozonac unsa cu unt si presarata cu pesmet.

Se pune in cuptor si se tine pana cand capata o culoare maronie. Optional: se pot pune 3 oua fierte tari. Feliile de drob capata culoare si au un aspect deosebit.

Pulpa de miel la cuptor

Timp de preparare: 150 - min; Dificultate: medie

Ingrediente:

* 1 pulpa de miel,
* 200ml.ulei,
* 2 catei de usturoi,
* 1 radacina mica de patrunjel,
* 1 telina mica,10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
* 2 foi de dafin,
* 50 ml.otet,
* 2 fire de rozmarin,
* 600 g.cartofi,
* 5 fire de ceapa verde,
* 4 fire de usturoi verde,
* sare, piper,
* condimente pentru carne de miel;
Mod de preparare:

1. Se prepara marinata:patrunjelul, telina, usturoiul si rozmarinul se taie marunt, se adauga ulei, otet, 300ml. apa, foile de dafin, piper si sare grunjoasa.

2. In aceasta marinata se pune pulpa de miel, curatata de ppielite si se acopera castronul cu folie de plastic sau cu un capac si se lasa la frigider circa 3 ore. Se scoate pulpa de miel din marinata si se pune intr-o tava adanca. Se condimenteaza cu condimentele pentru carne de miel, pe toate partile.

3. Marinata se toarna peste pulpa, se pun firele de ceapa si usturoi verde si se pune la cuptor.Dupa 80 minute de coacere, scoatem tava, intoarcem pulpa pe cealalta parte si asezam, de jur imprejurul ei cartofii intregi (folosim cartofi mai mici)si mai coacem 40 de minute, la foc mic spre mediu.I n timpul coacerii, se stropeste friptura cu sosul din tava. Servim un vin rosu alaturi de aceasta friptura.

Oua umplute cu piept de pui

Timp de preparare: 60 min; Dificultate: redusa

Ingrediente:

* 10 oua
* 1/2 piept de pui
* crema de unt sau branza
* 5 castraveti murati
* gogosari rosii murati
* patrunjel
* sare, piper

Maioneza:

* 2 oua
* mustar
* ulei
* sare

Mod de preparare:

-se pun ouale la fiert 10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
-pieptul de pui se feliaza se condimenteaza dupa gust si se pune pe gratar
-dupa ce ouale s-au fiert se taie in doua si se scoate galbenusul
-pieptul de pui, castravetii, gogosarii si partunjelul se taie marunt.
-se amesteca galbenusul cu crema te unt sau branza pana devin omogene, se adauga pieptul de pui, muraturile, patrunjelul si sare dupa gust
-din cele 2 oua ramase se face maioneza.
-pe un platou intins se toarna maioneza si se aseaza ouale
-se orneaza dupa imaginatia fiecaruia!

Pasca cu branza de vacuta

Ingrediente:

Coca de cozonac este cea clasica

Umplutura pentru pasa cu branza:
- 400 g. branza de vaci
- 100-150 g.zahar
- 3-4 oua
- 50 g.a midon
- 1-2 lingura gris
- drojdie (cat o visina)
- sare (un varf de lingurita),
- Mirodenii: vanilie, lamie rasa.
- 50 g. stafide.
Mod de preparare:

Se procedeaza in felul urmator: Branza se framinta bine (eu o dau prin masina de carne), se adauga mirodeniile, drojdia, amidonul, grisul, sarea si galbenusele, se amesteca bine (ca o pasta consistenta, la urma se adauga albusul batut spuma si zaharul. Se intinde coca de cozonac pe o planseta sa fie mai mare decat tava, tava trebuie sa fie de preferinta rotunda, tapata cu o folie de hirtie cerata sau metalizata si unsa cu ulei sau margarina, se asaza coca cu marginile peste tava, se pune umplutura se niveleaza cu o lingura, dupa care se taie marginile la coca si se pliaza inapoi peste umplutura sa se formeze o margine de dimensiunea degetului mic, se pune stafidele si se lasa la crescut cam 1/2 ora. Se da la cuptor care a fost intre timp incalzit, la foc potrivit, se lasa aproximativ 45-50 minute. La fel puteti proceda si cu pasca de smantana, numai ca la smantina nu se pune gris, se pune 2-3 linguri de amidon (sa inchege), daca doriti puteti pune si 2 linguri de cacao sau 50 g, ciocolata de menaj. De ce trebuie sa punem drojdie la pasca? Umplutura dupa ce s-a copt ramane pufoasa, nu da inapoi, iar pasca de brinza nu este inecacioasa.

Prajitura cu ricota si foaie de cacao

Timp de preparare: 1 ora; Dificultate: medie

Ingrediente:

* Unt: 130 g
* Oua: 4 buc 10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
* Zahar: 1 pah
* Branza de vaci 500 g
* Praf de copt: 1 lingurite
* Esenta de vanilie: 2 buc SAU 2 fiole
* Cacao pudra: 1 ling -1 lingura rasa
* Amidon alimentar: 1 linguritA
* Stafide 0.5 pah; puteti adauga nu numai stafide, dar si alte fructe uscate, nuci, coaja rasa de lamai etc.
* Faina alba calitate superioara; 1.5 pah este o cantitate aproximativa

Mod de preparare:

Mai intai vom face aluatul: Se cerne faina si se amesteca cu praful de copt. Se topesc 100g de unt, se lasa sa se racoreasca putin. Peste unt se adauga o treime de pahar de zahar, o fiola de esenta de vanilie si se amesteca bine toate. Apoi se adauga 1 lingura rasa de cacao, amestecati bine sa nu fie cocoloase. In compozitia asta se bate un ou si se amesteca. Adaugati faina si faceti un aluat care nu se lipeste de maini.
Se ia 1/3 de aluat si se pune in congelator. Cealalta bucata o vom intinde in tava. Ungeti o tava de 20x20 sau 18x25 cu unt. Intindeti aluatul uniform - eu am facut-o cu mainile, aluatul este mai moale si va fi mai usor asa. Acum vom prepara amestecul de branza: Se topesc 30g de unt. Din 3 oua se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile le puneti la frigider. Amestecati bine branza cu o lingura, sa nu fie boturi. Daca aveti branza din aia mai uscata, o treceti prin sita. La branza adaugati restul de zahar si 1 esenta de vanilie, amestecati bine. Galbenusurile se amesteca bine cu o lingura.

Peste amestecul de branza se adauga untul topit si racorit - amestecati bine. Apoi adaugati galbenusurile, amestecati. Stafidele le spalati, adaugati peste branza. Acum adaugati si 1 lingura de amidon. Amestecati bine.A lbusurile se bat spuma tare.Il adaugati in compozitia de branza si amestecati atent cu o lingura. Acum turnati amestecul de branza peste aluatul intins mai inainte in tava. Nivelati bine. Aluatul care era in congelator il radeti deasupra compozitiei de branza din tava. Folositi razatoarea medie. Lasati tava la cuptor, la aproximativ 180 de grade - 30 de min. O scoateti apoi si lasati sa se racoreasca. Dupa ce s-o racorit, o portionati si savurati.

Prajiturele cu scortisoara

Ingrediente:

* 420 g migdale cu coaja
* 4 albusuri de ou 10 retete delicioase pentru o masa imbelsugata de Paste
* zeama de la jumatate de lamaie
* praf de scortisoara
* putina sare
* o cana de zahar

Mod de preparare

Migdalele trebuie sa fie bine pisate. Zeama de lamaie si sare se adauga intr-un vas peste albusul de ou. Se bate cu mixerul pana devine mai tare si se adauga si zaharul. Din aceasta compozitie se iua cam 5-6 linguri si se pun intr-un castronel. Peste compozitia ramasa se pune scortisoara (aprox. 4 lingurite ) si migdalele. Pe zona in care pregatiti se pune putina faina si se intinde compozitia. Din aceasta se taie sub diferite forme. Aceste forme obtinute se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se tine tava la cuptor timp de 25 de minute. Se scot din cuptor, se dau cu compozitia ramasa in castronel si se baga iar la cuptor pentru 4-5 minute.

Pofta buna si o masa imbelsugata sa aveti!
 
Salata de linte


ingrediente:

-linte (o ceasca de cafea)
-o conserva ton
-doua oua fierte
-o ceapa
-masline(taiate)
-sare,piper,otet

Mod de preparere

Lintea se pune la muiat, se schimba apa de cateva ori.se pune la fiert si dupa cateva clocote se arunca apa ,se clateste bine si din nou la foc pt 30 de minute.
Ceapa taiata pestisor,(frecata cu putina sare)amestecata cu ulei de masline(o lingura) si un strop de otet ,peste care se pune lintea bine scursa, maslinele ,sarea si piperul(dupa gust)
 
Chec in doua culori.

Ingrediente:

-200 gr zahar
-250 gr faina
-3 oua
-120 gr ulei floarea soarelui/porumb
-130 gr apa
-1 plic praf copt
-o lingura de cacao
-vanilie

Mod de preparare:

Mixam ouale cu uleiul,apa,esenta si zaharul cam 10 minute ,adugam faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul ,impartim in 2 si o parte o amestecam cu cacaoa.
Umplem trei sferturi formele de checulete tapetate cu unt si faina intai cu partea alba apoi cu cea de cacao.Amestecam cu un betigas subtire si bagam la cuptorul preancalzit.
 
Prajitura Alba ca Zapada


Ingrediente:
Foi:
- 10 linguri lapte
- 10 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 1 lingurita amoniac stins in otet
- 2 oua
- sare
- faina cat cuprinde
Crema:
- 1 litru lapte
- 8 linguri rase faina
- 6 linguri rase zahar
- zeama si coaja de la o lamaie
- 200 g unt

Preparare:
Aluatul:
Se dizolva zaharul in lapte , apoi se adauga ouale ,sarea ,uleiul, amoniacul, se amesteca apoi se pune faina si se framanta un alut potrivit de tare, atat
cat sa se poata intinde 3-4 foi (depinde cat e tava de mare, ingredientele sunt pentru tava mare de la aragaz)

Foile se coc pe dosul tavi presarate cu faina.

Crema:
Desfaceti faina in 10 linguri de lapte rece, adaugati zaharul. Restul de lapte il puneti la fiert impreuna cu coaja de lamaie.

Cand laptele da in fiert (sa aveti dat focul foarte mic)adaugati toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana ce incepe din nou sa fiarba.

O lasati sa fiarba pana ce compozitia se dezlipeste usor de vas.

Lasati compozitia la racit, amestecand din cand in cand.A tunci cand se racoreste, puneti untul (lasat de seara in bucatarie) putin cate putin, amestecand energic .

La urma se adaugasi zeama de lamaie, esenta de vanilie, rom dupa preferinta.

Se asambleaza prajitura astfel: foaie crema foaie crema foaie.

Bagati tava cu prajitura intr-o punga de plastic si inchideti-o bine la gura.

Puneti tava la rece pana a doua zi cand o taiati in romburi si o pudrati cu zahar pudra.
 
Prajitura copilariei? Ai intrat cu patima in forum :D: recunoaste ca ti-a lipsit :P
 
Ciorba de sfecla
Ingrediente: 1/2 sfecla
morcov
patrunjel
ceapa (toate 200 g)
un cartof de marime mijlocie
2-3 linguri untdelemn
leustean
patrunjel
sare
Mod de preparare:
Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc in untdelemn 2 minute, adaugindu-se apoi cca 1 1/2 l apa fierbinte; se fierbe 30 minute. Sfecla curatata si rasa prin razatoarea cu gauri mari si cartoful taiat in cubulete se adauga si se fierb in continuare pina ce se moaie toate. Se acreste apoi cu bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, completind lichidul ca sa nu fie ciorba prea deasa. Se potriveste gustul cu sare, lasind sa mai fiarba citeva clocote si se adauga frunzele pentru aroma. Nu se drege. Se poate servi si rece.

Aproape orice sos pentru paste merge cu gnocchi, dar sunt buni si cu un sos cu gorgonzola sau pur si simplu stropiti cu ulei de masline.

Gnocchi de cartofi

Ai nevoie de:
1 kg de cartofi
1 lingura sare
2- 2 1/2 cani faina alba
1ou
2 linguri unt
un varf de cutit de nucsoara rasa
parmezan, proaspat ras - pentru servit

1. Fierbe cartofii in coaja pana cand sunt moi, dar fermi. Scurge, curata de coaja cat mai repede, cat inca sunt fierbinti.

2. Paseaza cartofii si pune-i pe o suprafata pe care ai intins faina. Presara deasupra cartofilor pasati cam jumatate din cantitatea de faina si framanta usor.

3. Adauga aluatului rezultat mai sus si ouale si nucsoara si framanta usor. Cand aluatul este moale, dar nu lipicios, inseamna ca este gata pentru preparat galuste. Nu pune prea multa faina, pentru ca galustele se fac prea grele.

4. Imparte aluatul in patru si din fiecare parte ruleaza un baton de aproximativ 2 cm in diametru. Taie batonul in bucati de 2 cm lungime.

5. Tine cu o mana o bucatica de aluat si cu o furculita in cealalta presati si rulati aluatul pe dintii furculitei in asa fel incat sa se intipareasca pe o parte a galustei santuri, iar pe cealalta urma degetului mare.

6. Adu apa dintr-o cratita la temperatura de fierbere, presara sare si apoi pune cam jumatate din galuste. Acestea se vor scufunda.

7. Cand gnocchi se ridica la suprafata, dupa 3-4 minute, inseamna ca sunt gata. Scoate-i, scurge-i si apoi pune-i in vasul de servit. Adauga unt sau sos fierbinte, parmezan si serveste. Pofta buna!

Tagliatelle cu masline

100 g masline fara samburi
1 lingura capere
4 linguri ulei
400 grame tagliatelle
1 catel de usturoi
2-3 fire de patrunjel
5-6 frunze de busuioc
600 g rosii decojite, in conserva,
sare, piper

Cum se prepara:
- Pune la fiert pastele in apa cu putina sare, respectand timpul de fierbere indicat pe ambalaj.
- Toaca maslinele, nu foarte marunt, pune-le la calit in putin ulei si apoi adauga si caperele. Dupa cateva minute, poti adauga si rosiile maruntite.
- Acopera vasul si lasa 15-20 de minute, la foc domol. Spre sfarsitul fierberii, adauga usturoiul pisat, patrunjelul si busuiocul, tocate fin.
- Scurge pastele si amesteca-le cu sosul de masline. Pofta mare!

FASOLE BATUTA

- 500 gr fasole boabe,
- 3 linguri de ulei
- 2 cepe
- 50 grame bulion de rosii
- sare dupa gust
- un praf de cimbru uscat - optional

Cum se prepara
1. Spala fasolea si pune-o la fiert. Schimba prima apa, apoi las-o la fiert pana cand fasolea se inmoaie de tot.

2. Ia-o de pe foc si las-o cam 5 min sa se raceasca, adauga, daca vrei, praful de cimbru, dupa care mixeaz-o intr-un vas pana devine ca o pasta. Pune-o in boluri sau farfurii.

3. Separat, pregateste sosul pentru fasole - care este partea mea preferata. Caleste ceapa in ulei si adauga bulionul, lasa totul 2 minute si apoi pune totul peste fasolea batuta, cu grija. Ideea este ca, atunci cand pui amestecul peste fasole, sa nu amesteci aceste doua lucruri - sosul trebuie sa fie mereu deasupra, chiar si pe felia de paine de casa cu care iti recomand sa incerci acest fel de mancare.

4. Se poate servi calda sau rece, cu muraturi sau fara. Dupa preferinta, se poate presara si marar proaspat, tocat marunt. Eu personal o recomand rece si pe felii de paine de casa putin incalzite in cuptor - incearca si tu.
 
Incercati sa puneti si o lingurita de zahar, o foaie de dafin si putina sare in sosul pt ceapa, va capata o savoare aparte. E reteta bunicii mele
 
Placinta cu branza

un pachet de foi din comert
750 g branza de vaci
3 oua
zahar dupa gust
multa vanilie
coaja de lamaie

Jumatate din foi se pun in tava, cu ulei intre ele, apoi se face un amestec din oua, branza, zahar, coaja de lamaie si vanilie, care se pune peste foi. Se acopera cu foile ramase. Se face o cana de sirop de zahar, care se toarna peste placinta proaspat scoasa din cuptor. Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar.
 
Dar cand o ajunge si gustul, atunci sa vezi. E reteta nasei mele, ea m-a invatat. Multumesc nasa :)
 
Tiramisu.


Ingrediente:

Pentru chec
- 150 gr unt sau margarina Rama Maestro, plus pentru tava
-200 gr zahar pudra
- 4 oua
- 300 gr faina

Pentru umplutura
- 5 linguri zahar pudra
- 200 ml cafea, gata preparata
-250 gr mascarpone
-o cutie de frisca

Pentru topping
- 100 gr ciocolata amaruie (75% cacao)
- 100 gr ciocolata cu lapte

Mod de preparare:
Pentru chec, incalzeste cuptorul la .Tapeteaza 2 tavi patrate de 20x20cm cu foaie de copt, apoi unge-le cu unt.
Bate untul/margarina cu zaharul, adauga ouala, cate unul pe rand, apoi inglobeaza faina.Daca amestecul e prea gros, adauga 1-2 linguri apa.Imparte aluatul in tavile pregatite si coace-l 20-30 minute pana cand a crescut si s-a rumenit.Lasa-l sa se raceasca.

Amesteca cafeaua cu 2 linguri zahar pudra.Rastoarna ambele checuri din tava, dezlipeste foaia de copt si insiropeaza fiecare chec pe o parte.Tapeteaza o tava patrata si inalta cu folie de plastic.Aseaza unul din checuri in tava, cu partea insiropata in sus.

Amesteca branza mascarpone cu 3 linguri zahar pudrasi frisca .Intinde crema peste checul din tava.Aseaza deasupra celalat chec, cu partea insiropata in jos,
apoi topeste impreuna ambele feluri de ciocolata la cuptorul cu microunde sau la bain-marie.Lasa-le sa se raceasca pentru a se intari putin, apoi toarn-o peste tort.Lasa ciocolata sa se intareasca intr-un loc racoros.Inainte de servire, scoate tortul din tava folosind folia de plastic, apoi dezlipeste cu grija folie de pe tort.
 
Sarmale cu urda.


Ingrediente:

-urda
-ceapa uscata
- loboda(multisoara)
-marar
-patrunjel
-ceapa verde
- orez
- sare,piper
-frunze de tei( stevie,vita de vie)
-bors

mod de perparare:

Se caleste ceapa ,se adauga loboda taiata si se calaste un pic si ea ,se aduga orezul care absoarbe apa lasata de loboda. Se stinge focul si se aduga urda ,sarea piperul si verdeturile .
Se invelesc sarmalutele si se fierb la foc mic. (eu le fierb in cuptorul aragazului.

se servesc cu samantana deasupra si cu mamaliga.




F bune
 
Salata de verdeturi

Ingrediente:
-100 gr spanac,
- 1 capatana salata verde,
-1 ceapa mica sau cateva fire de ceapa verde,
-4-5 ridichi rosii,
-80 gr cascaval,
-2 linguri otet, zeama de lamaie,
-5 linguri de ulei de floarea soarelui sau 3 de masline,
-sare si piper i

Mod de preparare:
Se curata si se spala foarte bine verdeturile. Se taie salata si spanacul in bucati mici, se taie ceapa si ridichile. Se aseaza salata pe un platou sau intr-un bol de sticla. Se amesteca uleiul, zeama de lamaie, otetul si se da gust presarand sare si piper. Se toarna peste salata dupa care se presara cascaval ras.
 
Aperitiv de primavara.


Ingrediente:

-200g urda sarata
-50g branza dulce de vaci
-200ml lapte
-2 linguri unt
-2 linguri faina
-1 lingura pesmet
-5 oua
-150 ml smantana
-o gramajoara ierburi de sezon ( marar, ceapa verde) sare,

Preparare:
Puneti la fiert laptele, untul si sarea. Cand laptele clocoteste, adaugati faina amestecand mereu, pt. a nu se forma cocoloase. Luati vasul de pe foc, lasati compozitia 10 minute la racit si apoi adaugati urda si branza rase, ouale batute putin, ierburile tocate fin si smantana.

Puneti compozitia in castronele (sau tava de chec) unse cu unt si si tapetate cu pesmet. Le dati la cuptor pt. aproximativ 45min la foc mic.
 
TIRAMISU nu are legatura nici cu ...blatul de chec,nici cu ciocolata,nici frisca,...
blatul este din niste piscoturi speciale pentru tiramisu,cafeaua e cu amaretto,crema este numai din zahar,galbenusuri de ou si mascarpone
se pudreaza cu cacao din belsug
asta asa,pe scurt
:P
 
azi am hotarat sa fac un tort diplomat
reteta este cam asa
1 kg frisca lichida pt dulciuri
3 oua
2 linguri zahar pudra
3 foi de gelatina sau 3 plicuri de gelatina pt dulciuri
rom,
compot
o punga de piscoturi
bat frisca ,dupa care o pun la rece
se separa albusurile de galbenus
albusurile se bat spuma
galbenusurile inpreuna cu zaharul pudra le pun pe bai maren si amestec pana devine ca o crema
separat intr-un alt castronel pun gelatina in sucul de la compot (nu mult suc ,cat sa acopere gelatina)si pun pe bai maren,pana se dizolva gelatina
in frisca batuta adaug romul,albusul de ou batut spuma ,crema de galbenus si gelatina ,le amestec incet dupa care la sfarsit pun si fructele din compot (taiate cubulete)
intr-o tava rotunda(merge si in cratita) pun o folie de ciolofan ,dupa care pe margine fixez piscoturile si in interior torn compozitia facuta inainte,
pun la frigider si las cam 3 ore
pregatesc un platou mai mare decat tava pun platoul deasupra pe tava si intorc totul pe platou,tortul este gata de ornat
 
Back
Top