• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Prajitura cu visine

Ingrediente:

* 2 oua
* 150 g zahar
* 1 plic zahar vanilat
* 125 ml ulei
* 1 pahar de 125 g iaurt simplu 300 g faina
* 1 praf de copt
* tava 28x28cm pregatita cu hartie de copt
* visine fara samburi,cat mai multe...sa acopere bine toata suprafata aluatului

Mod de preparare:
Mai intai am amestecat cu mixerul ouale intregi, iaurtul, uleiul, zaharul si zaharul vanilat. Faina cu praful de copt le-am amestecat separat, in alt castron. Apoi, la crema obtinuta am adaugat faina, am mai amestecat putin pina mi-a iesit un aluat cremos si omogen. Am turnat aluatul in tava pregatita cu hartie de copt, am aruncat fructele peste aluat. Mmmm... La cuptor cu ea! Am copt-o 30 min la foc potrivit.

Negresa de post


Ingrediente:

* 1 cana apa,
* un varf de cutit sare,
* 1 lingurita amoniac stins in otet sau lamaie,
* 4 linguri dulceata de capsuni sau de trandafur,
* 1/2 cana ulei,
* 2 cani faina,
* 2 linguri cacao,
* 1 cana de zahar,
* arome.... dupa gust

Ingrediente glazura:

* 3 linguri apa,
* 4 linguri zahar,
* 3 linguri cacaco,
* 1 lingura margarina.

Intr-un castron destul de mare se pune apa, sarea, uleiul, zaharul, cacao, amoniacul, mirodeniile, gemul si faina si se amesteca foarte bine (cu o lingura sau cu mixer-ul), dupa care se pune compozitia obtinuta in tava, unsa in prealabil cu ulei.


Pentru glazura se pun toate ingredientele la fiert intr-o craticioara si se amesteca mereu pana se face ca o smantana groasa.


Se toarna glazura calduta peste prajitura racita. Deasupra poti presara nuca de cocos, nuci sau alune macinate etc.


Biscuitei cu ciocolata
* 150 g zahar pudra,
* 75 g unt,
* 50 g faina,
* 100 g ciocolata rasa fin,
* 150 g ciocolata,
* 3 albusuri de ou,
* 1 praf de sare.

Pentru glazura:

* 150 g zahar glace,
* 2-3 linguri de apa.

Se bat albusurile cu sarea. Se incorporeaza zaharul si se bate in continuare. Se adauga treptat faina, ciocolata rasa si untul (care trebuie topit inainte).
Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Se pune amestecul intr-un sprit cu care se formeaza nuci de dimensiunea unei monede medii (diametru: 2,5 cm), pe o tava cu hartie de copt.
Se scot dupa 12 minute si se lasa la racit.
Se taie ciocolata in bucatele si se topeste pe baie de abur. Se garniseste un biscuitel cu ciocolata topita si se acopera cu celalalt biscuitel.
Se glazureaza biscuiteii si se lasa la racit.
Pofta Buna!

Tocana manastireasca de post


Ingrediente:
2 cartofi medii
2 rosii
Un ardei gras
100 gr ciuperci
100 gr arpagic
O ceapa medie
Un morcov
O telina
100 gr masline
2 liguri rase de orez
50 ml vin alb
4 linguri de ulei
O legatura de patrunjel
Sare
Piper


Mod de preparare
Arpagicul se inabusa in doua linguri de ulei si putina apa. In alta tigaie se inabusa morcovul, telina si ceapa tocate marunt. Ciupercile se taie lame, cartofii cubulete, ardeiul fasii, maslinele se oparesc si se curata de samburi. Toate acestea se adauga peste morcovi, telina si ceapa alaturi de orez, arpagic si se adauga doua cani de apa fiarta. Se lasa la cuptor pret de 20 de minute. Apoi se oparesc rosiile, se curata de piele si seminte si se dau pe razatoare. Cand legumele sunt gata se adauga si rosiile, vinul, sarea si piperul, verdeata tocata si se mai lasa la cuptor inca 10 minute.

Cornulete cu nuca


Ingrediente:

* o cana si jumatate de nuca macinata,
* un pachet de margarina,
* vanilie
* un ou
* faina cat cuprinde
* zahar vanilat



Mod de preparare:
Se amesteca margarina pana se inmoaie un pic cu oul si putina sare, dupa care se adauga nucile macinate si faina. Se face o coca nu prea tare se da un pic la rece ca sa o puteti intinde; cand s-a mai intarit un pic se intinde foaie ca la cornulete foarte mici, se ruleaza si se dau la cuptor aproximativ 15 minute cat sa se rumeneasca un pic, apoi se dau cu zahar pudra. Sunt super gustoase si foarte moi!
 
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/10721/Salatele-de-cruditati/

Imi par interesante si gustoase,merita incercate ,eu am facut deja

Tagliatele cu dovlecei şi pui



Ingrediente:
un piept de pui dezosat,
500 g paste,
5 dovlecei medii,
2 căţei de usturoi,
1 lingură smântână,
200 g parmezan ras,
ulei de măsline,
busuioc verde, nucşoară, sare şi piper.

Preparare:
Căleşte puiul tăiat bucăţele în ulei încins.
Fierbe pastele, conform instrucţiunilor de pe etichetă.
Taie dovleceii în felii subţiri, apoi căleşte-i în uleiul în care s-a prăjit carnea de pui. Adaugă usturoiul pisat şi o lingură de smântână. Potriveşte de sare şi piper şi adaugă un strop de nucşoară.
Căleşte pastele în puţin ulei încins. Adaugă parmezanul peste paste şi amestecă. Adaugă bucăţelele de pui, apoi dovleceii şi tot sosul lor. Serveşte cald.
 
Musca de dovlecei.


Ingrediente:
2 dovlecei,
500 g carne tocată,
1 ceapă,
2 roşii,
4 căţei usturoi,
mărar verde, sare, piper, boia, ulei, smântână.

Preparare:
Dovlecelul curăţat de coajă se taie rondele şi se sărează.
Carnea tocată se condimentează, se amestecă împreună cu ceapa tocată mărunt, usturoi pisat şi puţin mărar.
Într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei se pune un strat de dovlecel, peste care se pune carnea tocată şi se acoperă cu dovlecelul rămas, peste care se pun roşiile tăiate rondele şi o cană de apă.
Dovlecelul se lasă în cuptor circa 30-40 min. Când este gata, se adaugă restul de mărar tocat. se serveşte cu smântână
 
Crap umplut

necesar: 2 crapi de 1,5 kg aprox
1 borcan de ciuperci
rosii
cimbru,busuioc,marar,ulei de masline,vin alb,sare,piper,usturoi,foi de dafin,lamaie

se curata si spala pestele,capetele si cozile raman pt o ciorba(cui ii place). ciupecile se spala de conservant,se taie in bucatele mai mici,apoi rosiile la fel. se introduc in burta pestilor,date cu sare,piper. se adauga marar si usturoi dupa gust.se pun si 2 frunze de dafin si busuioc.
in tava se pune ulei de masline si vin alb,nu in cantitate f mare,nu trebuie sa acopere pestele.
se aseaza pestii in tava,asa umpluti,se ung pe deasupra cu putin ulei de masline,se sareaza,piper,busuioc si deasupra se orneaza cu rondele de rosii si lamaie,ca sa nu se usuce la cuptor,dar si pentru aspect. in sosul format se pune putina sare,piper,2 foi dafin si se stropeste cat mai des pestele cu el.
cine doreste,in umplutura poate pune si putin patrunjel.
sper sa va placa,pofta buna!
 

Attachments

  • rsz_1139848.jpg
    rsz_1139848.jpg
    12.9 KB · Views: 9
am gresit la poza,am micsorat-o de 2 ori si nu e prea clara,dar voi reveni
 
Reteta gasita pe net si facuta azi:P bunaaaaaaaaa,buna


Un sos delicios si dietetic
Retete - Un sos delicios

Vă invit să încercaţi următoarea reţetă - chiar dacă nu este tocmai dietetică - cu care vă puteţi cuceri invitaţii la masă. Este vorba despre un sos foarte uşor de realizat, care se pretează cu succes atât la paste cât şi la o friptură sau de unul singur. Fără efort şi cu un minimum de ingrediente poţi realiza o capodoperă culinară.

Ai nevoie de:
1kg de ciuperci,
2 cepe mari,
3-4 căţei de usturoi,
pasta de tomate sau roşii conservă,
o lingură de smântână,
o lingură unt,
un strop de ulei,
mărar, ierburi mediteraneene (sau doar oregano şi busuioc), puţină telemea rasă,
o căniţă de vin alb sec,
sare, piper.

Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie Julien. Se încinge bine o tigaie în care se pune un strop de ulei şi lingura de unt (uleiul este folosit pentru ca untul să nu se ardă); se adaugă ceapa şi usturoiul şi să călesc doar până devin transparente. Ciupercile se spală şi se taie felii subţiri (nu neapărat mărunte) şi se pun şi ele la călit. Atenţie: nu se adaugă apă, ciupercile vor lăsa sucul necesar pentru fierbere.

Se asezonează cu sare şi piper, se adaugă căniţa de vin şi se lasă la foc mic la fiert. Când ciupercile sunt gata, se adaugă o cantitate generoasă de pasta de tomate sau roşii conservă şi ierburile şi se mai lasă pe foc încă 10 minute. Apoi se încorporează şi lingura de smântână şi se mai lasă încă 5 minute. Se consumă cald (pe paste, lângă friptură, sau singur) cu o ploaie de telemea deasupra pentru un plus de savoare. Poftă bună!
 
Desert de capsuni.(bunut tare si reconfortant )

Ingrediente:

- 450-500 grame capsuni coapte, proaspete
- 2 linguri zahar pudra
- 1 cana iaurt simplu
- 1/2 cana smantana

Mod de preparare:

1 Se spala bine capsunile, se scurg, se feliaza si se pun intr-un bol, unde se presara uniform cu tot zaharul pudra. Se da apoi la rece pentru 2 ore.
2 Se scoate bolul de la rece si se portioneaza capsunile in doua, jumatate punem deoparte si jumatate raman in bol.
3 Adaugam in bol jumatate din capsuni iaurtul si smantana si amestecam totul fara graba, pana obtinem o compozitie omogena. Se da la rece pentru jumatate de ora.
4 Se fac apoi portii in mai multe boluri de servit, plasand pe deasupra piureului de capsuni jumatati de capsuna din cele date deoparte si putand apela si la frunzulite simple sau glazurate de menta verde pentru ornare.
 
Sos Bechamel



De multe ori avem probleme cu gustul sau aspectul unui preparat si atunci ne aducem aminte de cel mai popular sos: sosul alb Bechamel. Acest sos alb Bechamel necesita putina atentie la preparare, dar in final un sos alb Bechamel cremos si gustos va da un aspect placut si o savoare noua preparatelor noastre.

Sosul Bechamel a fost semnalat prima oara in "Le cuisinier Francois", scris in 1651 de Francois Pierre de la Varenne. Surprinzator este ca desi este usor de preparat, el face parte din cea mai sofisticata bucataria: bucataria franceza. Este alaturi de maioneza, unul din cele mai vechi sosuri si e interesant ca si in jurul originii acestui banal sos, exista mai multe scenarii.

Favorurile unui bucatar
Considerat ca sosul de baza, "sosul mama" pentru celelalte sosuri de succes din bucataria franceza, sosul alb Bechamel are ca principiu de baza folosirea unor proportii de egale de faina si unt, inmuiate apoi cu lapte.

Numele sosului este legat de numele marchizului de Nointel, Louis de Bechameil, sfatuitor pe probleme financiare al lui Ludovic al XIV-lea, care a avut int-un timp si functia de mare intendent, deci responsabil cu vinurile si restul serviciilor de la curtea regala. Inventia sosului este gresit atribuita acestuia, pentru ca in afara faptului ca ar fi fost un mare gurmand, nu exista documente care sa-i atribuie talente de bucatar.

Scenariul cel mai credibil este varianta conform caruia unul din bucatarii palatului regal, aflat in subordinea marchizului, i-ar fi dedicat conform obiceiurilor din acea vreme, acest sos ca semn al consideratiei sale. Bucatarul sef din aceea vreme, de la curtea regala a lui Ludovic al XIV-lea, era Francois Pierre de la Varenne, cel care va si descrie prima oara sosul Bechamel in cartea sa. Nu se stie care au fost meritele marchizului Bechameil pentru acest favor, dar aceste gesturi de considerare fata de nobilime erau obisnuite pentru acea vreme.

Probabil acest sos a avut si alte nume inainte, dar prin scrierile sale Varenne il va consacra ca si sos alb Bechamel.

Varianta italieneasca
Versiunea italieneasca spune ca acest sos Bechamel ar fi fost adus in Franta odata cu venirea Caterinei de Medici, ca sotie a viitorului rege al Frantei, Henric al II-lea. Scenariul este are la baza faptul ca fiind foarte legata de familie si de obiceiurile italienesti, Caterina de Medici, femeie deosebit de sofisticata si interesata de leacuri de sanatate si frumusete, si-a adus la curtea regala o armata intreaga de servitori si bucatari din tara de origine.

Alt sos, alta posibilitate
Ar mai putea exista o varianta legata de asemanarea acestui sos cu sosul alb inventat de ducele Phillippe de Mornay. Nu se stie care sos este varianta cui, dar ducele de Mornay, este cunoscut ca inventatorul unor sosuri precum sosul vanatoresc, sosul Porto, sosul Lyonnaise si sosul Mornay, care este un sos alb asemanator sosului Bechamel, dar cu adaos de branza.

Important ramane faptul ca acest sos alb Bechamel a constituit istoric punctul de plecare, pentru cca alte 50 de sosuri. Reteta originala nu se cunoaste, dar se porneste de la sosurile albe, pe baza de faina, care nu se prajesc ci se incalzesc usor, la foc potrivit, amestecandu-se tot timpul, pana cand faina se incorporeaza in unt si incepe sa capete o usoara culoare galbuie. Se stinge cu apa fiarta si se adauga sare.


_______________________________________________
Jamie Oliver propune in schimb o varianta la sosul Bechamel care se pune la paste gen lasagne Este super gustos. Il scriu si eu aici: 500 ml smantana, 3 file de ansoa tocate marunt (se gaseste in supermarketuri la borcane), 2 maini de parmezan ras. Se amesteca toate si se adauga sare si piper, eventual se dilueaza cu putina apa si apoi se pune peste paste.
 
mie sosul asta nu-mi place de nicio culoare :D
 
El , de sine statator,nu e bun.Se foloseste ca liant pt lazania,sufleuri,etc.
 
Eu spuneam doar cum il folosesc eu :D: ,nu emit pretentii de specialist .
 
anuk said:
El , de sine statator,nu e bun.Se foloseste ca liant pt lazania,sufleuri,etc.
il mai folosesc si eu, dar ii pun galbenusuri si cascaval, uneori si mustar. mai e bechamel in cazul asta? :D
 
Da mod,la baza e bechamel doar ca in varianta imbunatatita (si evident ca are alta denumire :sos......,in functie de ce se mai aduga)
 
Inghetata de capsuni cu otet balsamic


O combinatie mai putin intalnita, dar care va transforma inghetata intr-un desert de vara sofisticat si foarte delicios ! Capsunile si otetul balsamic se completeaza reciproc.


Ingrediente:

- 450g capsuni spalate si taiate in cubulete
- 3 linguri otet balsamic
- 300ml smantana-batuta frisca
- 218g lapte condensat
- 200ml budinca gata facuta(un plic de budinca vanilie de capsuni Dr.Oetker in care am adaugat si o bucatica de unt)

Mod de preparare:

Asezati capsunile intr-un bol cu otetul balsamic, amestecati si lasati la marinat timp de aproximativ 30 de minute.

Amestecati apoi capsunile intrun bleder pana se face piure. Se toarna frisca, dupa care se incorporeaza laptele condensat, budinca(racita) si piureul de capsuni.

Se toarna amestecul rezultat într-un recipient si se lasa sa înghete timp de 6 ore. De preferinta, se scoate din congelator cu 10 minute înainte de servire.

Eu asa am facut-o (nu am gasit budinca de capsuni si de aia am folosit de vanilie,dar s-au completat bine)Am pus-o in cupa peste care am pus o lingura de frisca rece si o capsuna "mot".
 
stie cineva de unde se cumpara laptele condensat? ca eu nu am vazut pe nicaieri :(
 
Back
Top