• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Ne pregatim sa preparam supa ce ceapa si avem nevoie de "consomme" deci sa purecedem sa invatam cum se prepara ....

Consomme - Supa de baza.

Consomme-ul, in engleza stock, e baza pentru foarte multe mancaruri in bucatariile serioase. Se foloseste si in bucataria frantuzeasca si in aia italiana si chiar si in bucatariile asiatice. De fapt la frantzuji ii zice bouillon... consomme-ul supa care se serveste la masa. Insa in romana nu stiu daca exista un termen pentru chestia asta... Restaurantele bune fac tot timpul stock din resturi ramase de la prelucrarea carnii gatite in restaurant si folosesc supele astea ca baze pentru alte supe si sosuri. Daca te intereseaza serios gatitul, e cazul sa faci macar o data. Sau invers, in momentul in care te apuci sa-ti faci singur consomme-ul pentru alte feluri de mancare, se cheama ca gatitul a devenit treaba serioasa.

Stock.jpg

Pentru un consomme de vita iti trebuie vreo 2-3 oase de vita, neaparat cu maduva, daca se poate si cu cartilagii pe ele si o bucata de rasol de vita. 2-3 cepe, morcovi, telina radacina, o caciulie de usturoi, citeva boabe de piper. Daca o vrei foarte aromata se pot adauga 2-3 cuisoare, eventual infipte in ceapa. Eu o prefer fara cuisoare, sa ramana aroma simpla de vita.

Oasele trebuie date intai la cuptor, impreuna cu rasolul, cam o ora, la 200C, sa prinda gust. Daca dai oasele la cuptor, obtii brown stock. Daca nu, obtii stock simplu. Brown e mai gustos. Se pun intre-o tava, cu 1-2 cepe taiate pe jumatate si o caciulie de ustoroi, taiata si asta pe jumatate. Ceapa si usturoiul se ung cu putin ulei de masline. Oasele se spala bine si se ung si ele cu un pic de ulei. Se pune intr-o tava in cuptorul incins si se lasa cam o ora; trebuie avut grija sa nu se arda; daca se innegreste vreun os trebuie scazuta temperatura in cuptor. Daca se arde, bucatile arse trebuie eliminate.

Dupa ce s-au copt bine oasele, se pune tot continutul tavii intr-o oala mare. Tava din care ai scos oasele se pune pe foc, se toarna un pic de apa in ea si se curata bine bucatile prinse; practic se curata complet tigaia si tot sosicul asta se toarna in oala peste oase. Se umple oala cu apa cit sa acopere oasele bine. Poti sa calculezi asa: cam jumate din cantitatea finala de consomme trebuie sa scada; adica daca vrei 4 litri de consomme trebuie sa pui 6 litri: 2 scad, si ramai cu 4 litri de supa. Calculul asta nu e esential, poti sa reduci consommeul oricat, daca iese foarte concentrat il poti dilua cu apa.

Se pune pe foc mare pina da in clocot, apoi se reduce focul, sa fiarba cit mai incet. Se poate chiar pune in cuptor cu temperatura la minim si se urmareste sa nu clocoteasca. Daca o faci in cuptor si nu clocoteste deloc o poti lasa 8-10 ore; daca o faci pe soba e gata cam in 4-5 ore. In orice caz, trebuie sa fiarba cel putin 3 ore, cu cit mai mult cu atit mai bine. Mai trebuie sa adaugi niste legume la fiert, cam cu o ora inainte de a fi gata: morcov, telina, 1-2 cepe curatate de coaja. Usturoiul care s-a copt in tava o sa fie complet flescait dupa ce fierbe un pic; stoarce-l cu o spatula de peretele oalei, sa lase aroma.

Dupa ce a fiert cel putin 3 ore sau cit ai tu chef sa o lasi, se scot oasele, rasolul si legumele; rasolul se poate manca rece cu hrean, legumele la fel daca ti-ai adus aminte sa le adaugi la sfarsit, altfel vor fi fleasca. Oasele poti sa le arunci, mai ales daca dupa vreo ora de fiert ai scos maduva si ai mancat-o pe paine prajita cu sare si piper, fara sa dai nimanui; asta e dreptul tau de bucatar! Daca n-ai scos maduva si a mai ramas ceva din ea, mananc-o acum.

Supa se strecoara printr-un stergar de bucatarie (nu prin strecuratoare, nici prin tifon) si se lasa la racit. Trebuie pusa in frigider citeva ore, ca sa se stranga grasimea solidificata la suprafata. Daca nu culegi grasimea, va fi prea grasa, credeti-ma, am incercat si iese nasol. Grasimea asta de obicei se arunca, in chiuveta daca ai chef de vizite de la instalator (se solidifica si infunda tevile), daca nu direct in cosul de gunoi. Daca esti foarte maniac poti sa o pastrezi si sa prajesti in ea, insa are un gust cam ciudat, mie nu-mi place.

Dupa ce e degresat se poate servi ca atare, ca o supa cu taitei sau galuste. Iese atit de gustos si de concentrat ca se poate dilua cu apa daca ai prea multi musafiri.

Gata, ai consomme, bouillon, stock sau cum vrei sa-i spui, bun de folosit la o gramada de chestii, de exemplu la supa de ceapa. Cam singura mancare romaneasca unde se foloseste, din cite stiu eu, e ciorba de burta. Poti sa-l folosesti imediat sau sa-l pui la congelat pentru alta data.

Maine ,reteta pt supa de ceapa.

Supa de ceapa

Intai ai nevoie de un consomme; in engleza ii zice stock. La noi, ii zice supa. Poate fi din orice (vita, pui, curcan, chiar si legume) insa supa frantuzeasca de ceapa e facuta cu supa de vita, facuta din oase si ceva rasol.

E important si ce ceapa folosesti, vrei una cit mai dulce. Poate sa fie alba sau rosie, nu conteaza, insa sa fie dulce.

Ceapa se taie julienne si se prajeste cam o ora in ulei de masline; primele 10-15 minute la foc mare, pina se face un pic translucida, apoi se sareaze, se pune si o lingurita de zahar si se tine la foc mic inca vreo 45 de minute sau mai mult. Atentie sa nu se arda. In reteta originala zice sa o prajesti in ulei si unt; insa eu am o problema cu prajitul in unt, mi se arde intotdeauna, chiar daca amestec cu ulei, am incercat toate trucurile, mi se pare o prostie. Asa ca am pus untul dupa ce ceapa se prajise bine si am lasat-o inca vreo 15 minute sa se faca si in unt.

Dupa ce ceapa e bine caramelizata se adauga 3 linguri de faina. Insa inainte de asta e bine sa pui pe foc consomme-ul si sa il aduci la fierbere. Amesteci faina cu ceapa; o sa se ingroase foarte tare si se va prinde de fundul oalei; e momentul sa adaugi un polonic de supa fierbinte sa lungesti amestecul asta de faina si ceapa. Eu am tot adaugat vreo 3-4 polonice pina a iesit un fel de super-rantas. Nu stiu daca era cazul, ca Julia nu pomeneste de asa ceva, insa a iesit bine. In orice caz, indiferent cum faci, dupa ce s-a prajit un pic faina se adauga supa clocotita si un pahar de vin alb si se amesteca bine. Asta a fost momentul in care am gustat-o prima data; mi-am dat seama ca nu mai mancasem de fapt supa de ceapa niciodata. Cred ca orice supa de ceapa pe care am mancat-o vreodata in restaurant era facuta cu tot felul de scurtaturi, nu semana niciuna cu ce a iesit aici.

Dupa momentul asta, dupa mine supa e gata. Insa reteta zice sa o mai lasi 30-45 minute la foc mic si sa culegi spuma. Am facut asa si imi pare rau, s-a dus ceva din gustul ala extraordinar pe care il avea inainte. Data viitoare nu mai fac asa, o sa o las descoperita vreo 30 de minute sa iasa alcoolul din vin si gata.

Reteta mai zice o chestie, pe care n-am facut-o fiindca nu aveam coniac: sa mai pui un paharel de coniac in supa chiar inainte de servire. N-aveam in casa decit whisky la ora aia si n-am vrut sa fac supa scotiana de ceapa, asa ca n-am pus. Insa cred ca merita incercat.

Se serveste cu crutoane cu branza.

Reteta preluata de aici cu trimiteri la reteta originala :P

Si ....crutoanele cu branza pt supa de ceapa

Crutoanele se fac din paine veche, data la cuptor cu ulei de masline, branza si alte chestii. Daca n-ai paine veche, se poate face din paine proaspata, tinuta intai la cuptor la temperatura mica sa se usuce un pic; vreo 30 de minute, cuptorul la minim.
Dupa ce s-a uscat, se freaca cu un pic de usturoi, se unge cu ulei de masline si se pune ce branza ai chef, numa sa se intinda. Pentru supa de ceapa, reteta originala zice sa pui Gruyere, insa traim in Romania si santem prea destepti ca sa avem Gruyere in magazine; avem in schimb 10 feluri de filadelfia facuta din petrol. Asa ca am pus un amestec de gorgonzola si parmezan. Se da iar la cuptor sub grill si se rumeneste, vreo 15 minute.

Pentru supa de ceapa, se pune o felie in supa si se da la cuptor cu tot cu supa. Nebunie curata.

Pasta frolla

sunt mai multe variante, eu am ales o cantitate mai mica si mai practica.

300 g faina cernuta
150 g unt ( eu folosesc de la frigider, iese mai bine)
150 g zahar
1 ou intreg + un galbenus
putina sare
coaja de lamaie sau ce arome vreti.

Pe o placa de lemn am cernut faina ,am taiat untul si am inceput sa amestec.Rezulta o faina nisipoasa in care amestec si zaharul (mai bun pudra), se face o gaura la mijloc si se pune oul si galbenusul si se lucreaza rapid, + coaja de lamaie.
Acest aluat cu cat e lucrat mai rapid si mai putin e mai bun.
Se lasa la odihnit cam o ora.
Se pot face biscuiti, sau se poate folosi la tarte cu gem, creme, ciocolata, fructe.
In cazul unei tarte ,puneti deoparte putin aluat pt fasii deasupra, eventual faceti o cantitate mai mare.
http://www.google.it/images?q=crost...UMMf0sgbZ-6W0AQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1003&bih=568

Fara zahar se pot face tarte sarate cu spanac, ciuperci, branza etc.Dar trebuie pus un ou ca sa se lege compozitia de deasupra.

Merci mult, de mult vroiam reteta pt tarte cu sunca ,spanac etc.

Pt tarte sarate , potrivita este si pasta brisè.
Este tipic franceza.
70 ml apa rece aproape inghetata
100 g unt rece
200 g faina
putina sare.

este important ca instrumentele de lucru sa fie cat mai reci.
Se poate lucra cu robotul: faina + unt+ sare = compozitie nisipoasa
Se toarna pe o placa de lemn ( si mai bine marmura, pt cine are, sticla sau metal ,reci)
Se incorporeaza apa la mijloc si se lucreaza aluatul rapid
Pt impatimiti exista si facalete care se pot umple cu gheata ca sa intinda foaia la rece.
Doza de mai sus e buna pt o tortiera de 24,26 cm.
Se pune la odihnit in frigider cam 30,40 min.
diferenta fata de cealalta, cum ai vazut ,e ca nu are ou si fiind destul de neutra se preteaza pt preparate sarate.
http://ricette.giallozafferano.it/Pasta-brise.html

Fara robot se poate face intr-un castron de sticla bine racit.

Maioneza cu diverse combinatii

4d4feb4d19206.jpg

Lista ingredientelor:
-2 cartofi fierti
-150 ml ulei
-1 capatana de usturoi
-8-9 nuci
-otet de mere
-sare

Mod de preparare:
Doi cartofi fierti se zdrobesc cu presa de piure, apoi se freaca cu 150 ml ulei, turnat treptat (ca la maioneza), pana devine o crema. Se adauga o capatana de usturoi pisat, miezurile de la 8-9 nuci macinate, sare, dupa gust si putin otet de mere pentru a subtia sosul. Se foloseste la salatele din legume fierte si din legume crude. (Pt mancaruri de post )

E bine sa stii

Maioneza clasica se poate combina cu smantana, daca se adauga unei salate de legume fierte sau crude, se poate combina cu sos de rosii (ketchup), daca se foloseste la prepararea salatelor din legume fierte si se poate combina cu piureu de spanac, pentru a fi folosita la prepararea salatelor de cartofi sau morcovi si pentru ornarea salatelor de boeuf, de oua sau peste. Piureul de spanac poate fi inlocuit cu frunze de tarhon, taiate fin, in cazul salatelor cu orez, cu oua sau cu legume fierte.

La rugamintea lui Anuk, hop si eu cu o reteta usor de facut, pt noi fetele, ca tot vine primavara, si tre' sa aratam bine pt sezonul cald nu ? :D

Unii ii spun salata "bulgareasca", mie-mi place sa-i spun salata facuta "la comanda" , se face f f repede

Ingrediente

1 rosie mare
3 castraveti ( nu f. mari)
1 ardei gras
3 fire ceapa verde ( deja a aparut pe piata, cel putin la mine, in Craiova, si nu este f scumpa)
cateva fire patrunjel
200 gr sunca (Praga)
branza telemea ( aici depinde de gusturile fiecaruia, ca si cantitate ma refer, mie-mi place f tare branza, de orice fel)
2 oua fierte tari
3 linguri ulei masline
1 lingura suc de lamaie
sare, piper , dupa gust

Se taie rosia, castravetii, ardeii, albusurile de ou si sunca cubulete. Ceapa verde o tai rondele. Toci fin patrunjelul, si le pui pe toate intr-un bol .
Pui sare si piper dupa gust, desi telemeaua este relativ sarata.
Amesteci uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie si il torni peste salata.
Se rade deasupra fiecaruri bol multa telemea, ca o cupola, pana legumele nu se mai vad. Si cam asta este. YUMMMYYY !

Putem face o clasificare a salatelor ad-hoc, adica din experienta noastra, dand astfel idei pentru a imbogati gama.
1- salate care insotesc un fel principal
Acestea ar fi : diverse varietati de salata verde, bame, rosii, ceapa verde, ridichi, cicoare ,papadie,chiar si spanac (frunzele mai fragede) etc, de obicei condimentate cu putin ulei, sare, otet sau lamaie.
2- salate cu o baza de cereale: aici intra salatele de orez , paste reci( fierte in prealabil), mei,bulgur etc.
Acestea constitue (dupa parerea mea) un fel aparte, deci nu de insotit o fleica sau un preparat tip felul 2.
Pot fi condimentate cu branza cubulete sau fasii, masline, busuioc , rosii,ou fiert, etc.
Daca avem timp la dispozitie putem face, la gratar sau pe placa de aragaz, dovlecei, ardei, chiar si ceapa , pt a imbogati o astfel de salata.
3- salate cu proteine
Aici ar intra salatele de pui, peste, fructe de mare, fasii de sunca de prada, condimentate (reci) cu diverse elemente din salatele anterioare ,doar ca proteinele constitue ingredientul principal.
Sau, intr-o doza mai mica , pot fi condiment pt o salata cu baza de cereale sau verdeturi.

Mie imi place foarte mult sa adaug ciuperci crude (champignon), boabe de porumb, otet balsamic, sau diverse sosuri reci, specifice salatelor.

Sos de iaurt pt salate: un iaurt alb, putina zeama de lamaie, menta sau busuioc, marar, patrunjel tocat, usturoi pisat si alte condimente dupa fantezia fiecaruia.

Putem imbogati unele salate cu miez de nuca, pinoli, mandorle.

Am luat de pe net o reteta de sufleu care mi-a iesit f bine ,e drept ca am ajustat-o nitel :p

iata reteta originala

Sufleu de spanac si usturoi verde

Ingrediente

Amestecul de usturoi
100 g de usturoi verde, aproximativ 5 fire
225 ml smantana
1 ramurica de cimbru

Sufleul
4 linguri de unt nesarat, plus pentru uns vasul de copt
100 g de parmezan proaspat dat prin razatoare
1 legatura de spanac, fara tulpini sau 430-400 g frunze de spanac
4 linguri de faina
300 ml de lapte
sare si piper
aprox. 115 grame de branza de capra moale
4 galbenusuri de ou
6 albusuri de ou

Mod de preparare

1. Preincalziti cuptorul la 190 de grade C. Ungeti cu unt un vas de 1,4 litri si presarati cateva linguri de parmezan.
2. Puneti usturoiul, smantana si cimbrul intr-o tigaie mica la foc mic. Aduceti la punctul de fierbere, la foc mic, apoi stingeti focul, acoperiti si lasati 15 minute deoparte.
3. Spalati bine spanacul si puneti-l intr-o tigaie. Puneti-l intr-o strecuratoare si uscati-l, apoi taiati-l fin.
4. Topiti cele 4 linguri de unt in tigaie, adaugati faina si gatiti pentru 1 minut, amestecand constant. Adaugati laptele si amestecati pana ce se ingroasa. Adaugati o lingurita de sare si incorporati branza de capra si restul de parmezan. Opriti focul si puneti in amestec galbenusurile, spanacul si amestecul de usturoi verde. Asezonati cu piper.
5. Bateti spuma albusurile de ou cu un praf de sare pana se intareste spuma. Amestecati usor spuma de oua si baza de spanac. Turnati amestecul obtinut in vasul pregatit si coaceti in cuptor pana ce se rumeneste si se asaza, pentru aproximativ 25 de minute (pentru un vas de gratinare) si aproximativ 30 de minute pentru un vas de sufleu.

Reteta grecesaca pt miel la gratar

Ingrediente: sucul a trei lămâi, un sfert de pahar de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare şi piper după gust.

Amestecaţi toate ingredientele într-un vas mai mare, în care carnea să poată fi pătrunsă de marinată. Bucăţile mai mici trebuie să stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari - opt, ba chiar le puteţi lăsa peste noapte.

Salcam in aluat,sau gogosele cu salcam :P

Ingrediente

4 oua
5 linguri zahar
250 ml lapte
5 linguri ulei
o esenta vanilie
un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie
faina
flori de salcam
zahar pudra pt finisare

Mod de preparare

Se bat bine ouale cu zaharul apoi se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine sa iasa un aluat ca la clatite dar un pic mai gros.

Florile de salcam se spala bine apoi se lasa sa se scurga de apa.

Luam cate o floare, o trecem prin aluat apoi o prajim in ulei incins pe ambele parti.

Cand sunt gata se scot pe prosop de hartie.

Se pudreaza cu zahar pudra.

Sunt parfumate si f bune.

Inghetata de capsuni :P

IMG_2215.jpg

-1kg capsuni
-o cutie lapte condensat
-o cescuta de lapte

Toate mixate si puse la congelator,super buna .

Tarta de ricotta cu lamaie ,fara faina

2 oua proaspete
200gr ricotta
1 lamaie mare netratata
50 gr zahar
putina sare

Se separa galbenusurile de albusuri
La albusuri se pune putina sare

Se rade lamaia fin si unesti cu galbenusurile si zaharul, se amesteca bine,bine ,apoi se adauga ricotta + 2 linguri suc de lamaie.

Deoparte se bat albusurile spuma pana devine compacta, dupa care se adauga putin cate putin la compozitia de ricotta , amestecand din jos in sus, ca sa nu se demonteze crema.

Se unge cu unt o tava de cc 18 cm( sau de care vrei ti ,zic eu), se presara zahar peste unt, dupa care versi aluatul.
Cuptor 160 grade pt 30 minute, se serveste rece.
http://cosacucino.myblog.it/archive...tta-al-limone-facile-facile-e-buonissima.html

Alta tarta de ricotta

Se aprinde cuptorul la 180 grade.

Coaja de la o portocala si de la o lamaie
1/2 lingurita scortisoara
1 kg ricotta
4 oua
40 gr stafide
1 plic vanilie
300 gr zahar
500 gr pasta frolla (pasta de unt, am pus mai sus cum se face , e f. usor, eu o fac la ochi)

Lucrezi usor cu robotul

Deci in robot punem: ricotta, ouale, vanilia, coaja de lamaie si portocala, scortisoara si zaharul. Se amesteca bine pana se obtine o crema moale si omogena.

Se prepara pasta (aluatul, pt foaia de placinta), se pune deoparte o bucata, cam 100 gr pt decorat deasupra,

Se intinde foaia dupa forma tavii, eu fac si rotunda si patrata, cea rotunda cam 24 cm, aia patrata e medie.
Se unge cu unt tava si se da cu faina.

Se pune crema de ricotta intr-o cratita si se incalzeste pana ajunge sa clocoteasca usor , bolborosit, dupa 2 min se opreste focul si se adauga stafidele inmuiate in precedenta si stoarse.
Compozitia se toarna in tava peste foaia de placinta, ale carei margini o indoi putin peste crema, dupa care cu aluatul tinut deoparte se fac fasii si se decoreaza deasupra.

Cuptor 180 grade, se coace cam 60 min, si se lasa la racit.
Se poate pudra .

http://ricette.giallozafferano.it/Crostata-di-ricotta.html

Pe pagina precedenta este reteta pt pasta frolla.

Sa cresti mare, mai era una cu baza de biscuiti si unt si crema de ricotta deasupra ,doar ca la 4,5 oua, juma de kil de ricotta se puneau si 2,3 linguri de faina + mirodenii. La copt branzica se prinde cu oua si optional cu putina faina.
Mama mea facea aluat de chec sau pan di spagna, il punea putin in cuptor, cat sa se intareasca, punea deasupra branza cu ou si dadea din nou la cuptor. O facea in tava patrata de la aragaz.Iesea f.buna, rapida si cu ce mirodenii aveam in casa, mai ales ca ricotta e urda, aia de vaca e mai delicata.

Da, cum am facut eu cheesecake-ul . Eu am o reteta simpla si buna ,cu strat de biscuite, branza cu zahar, marodenii ,ou si si deasupra padispan. f buna,dar caut ceva nou. Vreau sa amestec urda si branza de vaca rascopata.

:D: nou, dar n-am ce scrie acolo.Raman la retele traditionale.

Am facut un altfel de lasagna, fara sos de carne, ragu din ala la care tre sa fierbi 2 ore.
1- pachet de lasagne gata facute (mie mi-au ramas cateva foi)
bechamela cam din jumatate l lapte, sau mai mult ,ca e mai bun.
100-200g, dupa gust - pancetta sau cuburi de sunca presata, sau feliute, daca doriti.
cam o jumate de kil de spanac fiert, daca spanacul e proaspat ,trebuie inmuiat un minut,doua in tigae,nu mai mult, fara adaos de apa ,doar cu un catel de usturoi
Am facut straturi intr-o tava dreptunghiulara, lasagna, bechamel+carnea,lasagna, spanac, si tot asa. Deasupra branza rasa.
La cuptor nu mai tin minte cat a stat, cam jumate de ora, aprox.
Foile de lasagna se trec un minut ,doua prin apa clocotita si sarata, daca aveti foaie proaspata ,se coace direct in cuptor.

Back