Am prestat 3 zile la rand zacusca cu fasole (boabe albe) buna, usor de facut si ieftina. O postez pt cine-o pofti, s-o faca.
Ingrediente:
-1,5000 kg ceapa
-3 kg gogosari
-1kg fasole
-morcov (nu-i obligatoriu,dar eu am pus) cam 0,700
-suc de rosii 1litru sau pasta de rosii 0, 400 (sau si pasta de rosii si suc,dupa gust si preferinta)
-sare
-piper boabe
-frunze de dafin
-1litru de ulei (eu am pus jumatate de litru)
-o lingura zahar
Mod de preparare
Fasolea se moaie de seara ,se schimba apa(rece) de cateva ori si dimineata se fierbe.
Ceapa taiata pestisori ,frecata cu putina sare (pt a se desface si muia oleaca)se pune in cratita cuulei si lingura de zahar sa se dunstuiasca.
Morcovul dat prin razatoarea mare se adauga si se caleste si el.
Gogosarii (cruzi ) dati prin masina se adauga peste ceapa si morcovi,.
Acum e momentul sa puneti boabele de piper si foile de dafin,focul mic si mestecati din cand in cand.
Fasolea zdrobita sau pasata se aduga si ea insotita de pasta de rosii (sau suc) se mesteca energic pt omogenizare uniforma, se pune o tabla sub cratita sa nu se lipeasca. Cine doreste ca sa zacusca sa fie picanta adauga piper macinat si fierbeti mestecand continuu (pe ultima suta de metri) pana bolboroseste ca vulcanii noroiosi
Borcanele se scot din cuptor fierbinti,se umplu si se infileteaza capacul,se introduc in cuptor si se lasa pana incep a fierbe ,se stinge focul si se lasa in cuptor pana a doua zi cand se pun la locul lor.
Au iesit 16 borcane mici de 0,400.
Incercati, o sa va placa.