• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Lasagna cu spanac f buna si usoara .Stii ce buna este si cu dovlecei?

O pasta pe care o fac mai mult iarna, dar merge si acum ,numai sa gasim ingredientul principal - somon afumat. Ajung 50-100gr.

pasta fiarta in apa sarata
somon afumat taiat fasii
un pachetel de smantana dulce
Toate amestecate, la rece sau in tigae.
Pt gurmanzi (eu nu fac pt ca la copii nu merge) se stropeste somonul cu vodka, da putina pt gust.

O alta varianta:
se aureste in tigae o ceapa mica , se adauga somonul si putin ghimbir taiat fin sau ras (are o aroma de lamaie), se adauga smantana (cutie de 50 de gr) si se lasa putin la legat.
Se adauga pasta fiarta, eventual daca gasiti din aia rasucita, trofie se cheama, si se salta bine in tigae.

anuk said:
Lasagna cu spanac f buna si usoara .Stii ce buna este si cu dovlecei?

Buun, eu as face fara carne, dar nu are succes la ai mei, pun macar de aroma si in rest indes cu vegetale cat pot.

Este somon afumar in toate magazinele .Merci pt varianta :P

Am incercat astazi o salata greceasca luata de pe net,a iesit o nebunie:P

Ingrediente :

-3 rosii
-2 castraveti
-1/4 ceasca cu branza feta
-1/4 ceapa rosie
-2 linguri cu masline fara samburi
-2 conserve de sardine in ulei sau apa

sosul

-3 linguri cu zeama de lamaie
-2 linguri cu ulei de masline
-1 catel de usturoi pisat
-2 lingurite cu oregano uscat
-sare
-piper
-3 linguri cu zeama de lamaie
-2 linguri cu ulei de masline
-1 catel de usturoi pisat
-2 lingurite cu oregano uscat
-sare
-piper

Mod de preparare:

Se prepara mai intai sosul.

Se amesteca zeama de lamaie cu uleiul de masline apoi se pune usturoiul pisat, se adauga oregano, sare si piper.

Apoi, rosiile si castravetii se taie in bucati mari, se pun intr-un bol mare, se adauga branza feta, taiata cubulete , ceapa rosie taiata pestisor, maslinele fara samburi . Se amesteca si se adauga sosul, apoi sardinele .

In fiecare an cand apar prunele , alea mai mici ,nu alea cat pumnul fac galuste de prune.
Mananci de te spargi la ele, eu de acum le fac la ochi, 4-5 cartofi, putina faina, se simte la mana. Trebuie amestecat rapid, altfel devine aluatul lipicios. Putina sare. Si invelesc in aluat cate o jumate de pruna in care am pus putin zahar si scortisoara, se fierb in apa clocotita si se tavalesc in pesmet rumenit cu putin unt sau ulei si amestecat cu niste zahar si scortisoara.
Pun si cantitatile pt cine nu a mai facut:

400 g cartofi fainosi
100 g faina
5 linguri de zahar
8 prune
50 ml ulei
un pahar de 200 ml cu pesmet
scortisoara (optional)
http://www.vulpeabucatar.com/retete/prajituri/galusteprune/index.html

Eu prefer sa folosesc zahar brun, de trestie.

Un mic secret :P in locul samburelui ,puneti oleaca de zahar , un bob de unt si cui ii place si oleaca de scortisoara,au un gus si mai bun.

Am prestat 3 zile la rand zacusca cu fasole (boabe albe) buna, usor de facut si ieftina. O postez pt cine-o pofti, s-o faca.

Ingrediente:

-1,5000 kg ceapa
-3 kg gogosari
-1kg fasole
-morcov (nu-i obligatoriu,dar eu am pus) cam 0,700
-suc de rosii 1litru sau pasta de rosii 0, 400 (sau si pasta de rosii si suc,dupa gust si preferinta)
-sare
-piper boabe
-frunze de dafin
-1litru de ulei (eu am pus jumatate de litru)
-o lingura zahar

Mod de preparare

Fasolea se moaie de seara ,se schimba apa(rece) de cateva ori si dimineata se fierbe.

Ceapa taiata pestisori ,frecata cu putina sare (pt a se desface si muia oleaca)se pune in cratita cuulei si lingura de zahar sa se dunstuiasca.

Morcovul dat prin razatoarea mare se adauga si se caleste si el.

Gogosarii (cruzi ) dati prin masina se adauga peste ceapa si morcovi,.

Acum e momentul sa puneti boabele de piper si foile de dafin,focul mic si mestecati din cand in cand.

Fasolea zdrobita sau pasata se aduga si ea insotita de pasta de rosii (sau suc) se mesteca energic pt omogenizare uniforma, se pune o tabla sub cratita sa nu se lipeasca. Cine doreste ca sa zacusca sa fie picanta adauga piper macinat si fierbeti mestecand continuu (pe ultima suta de metri) pana bolboroseste ca vulcanii noroiosi :P

Borcanele se scot din cuptor fierbinti,se umplu si se infileteaza capacul,se introduc in cuptor si se lasa pana incep a fierbe ,se stinge focul si se lasa in cuptor pana a doua zi cand se pun la locul lor.

Au iesit 16 borcane mici de 0,400.

Incercati, o sa va placa.

Foarte buna zacusca de fasole,am facut-o si eu ieri.Multumesc anuk.

S sigur nu fermenteaza? La mine nuj ce naiba s-a intamplat, ca anu' trecut a fermentat toata. Anu' asta nici nu mai fac. Manac si io pe unde apuc. :D

Daca-i bine sterilizata,nu-s probleme , mai am un borcanel de acu 2 ani, ratacit printre alte borcane .

Mancarica de carne si praz
deosebit de buna ,insotita de mamaliga si gogonele murate :P

-carne macra, porc ,vita sau oaie (dupa preferinta
-praz
-pasta de ardei (eu am pt iarna pasta de gogosar crud
-suc de rosii sau pasta de rosii
-ulei
-sare, piper
-uneori pun si 2 ,3 cartofi taiati in patru la sfarsit.

Modul de prapare este cat se poate de simplu simplu, carnea taiata cuburi mici,fripta-n putin ulei pana-si schimba culoarea ,se aduga prazul taiat rondelela ,foc mic pana se moaie prazul.
Se adauga cateva linguri de pasta de gogosari ,sarea ,piperul si se lasa sa fiarba.

Se poate manaca asa,sau se pune apa cat sa cuprinda ceva cartofi, taiati in sferturi, asa , ca o garnitura.

Fetelor dati-mi si mie ,va rog,o reteta de prajitura tip fursec bunuta si usor de facut...ca anul asta stau tare prost cu timpul liber.

Eu stiu reteta care am postat-o la 404, e simpla si o modelezi cum vrei. Ceva asemanator facea mama cu faina, untura ,zahar, arome, ou sau apa. Aluatul asta il baga in masina de tocat carne unde a montat forma de fursecuri in loc de cutit si chestia aia rotunda cu gauri.

Pt cei carora le este foame dar nu mai pot manca nici sarmalele nici alte produse din porc :D: o salata usoara care deschide gustul (cum ar spune cineva de la tzara :P Asta am mancat noi acum pe seara si a mers....unsa

-o salata
-un ardei galben taiat julien
-un ardei rosu taiat julien
- o bucata de fenicul ( a dat o savoare deosebita tot julien
-o ceapa rosie pestisor
-rosii cherry taiate in doua daca sunt mai maricele
-doua cutii de ton
-o cutie mica de mazare
-o cutie mica de boabe de porumb
-masline rondele
-ulei de masline
-lamaie
- sare

Alta salata de sezon numai buna de consumat intre sarbatori sau dupa.

Ingrediente pt 4 pers:

700 g conopida
400 g ardei in otet, mai buni gogosarii nostri
5 castraveciori murati
4 filete de ansoa sub ulei sau de sardina in ulei
50 g masline negre
50 g masline verzi
sare
ulei de masline
otet (cred ca poate fi facultativ, mai ales ca avem gogosarii sau chiar si castraveciorii)

Se coace conopida cam 10 min in apa clocotita si sarata, in prealabil curatata si taiata in manunchiuri
Dupa care se adauga restul ingredientelor si se condimenteaza.

Stiam salata asta, dar nu stiam ca asa o cheama :P mie imi place mai mult cu brocoli decat cu conopida, sau daca e cu brocoli s-o fi chemand altfel?

Poate e o varianta, oricum in bucatarie avem voie sa facem ce ne place, daca punem cartofi, de ex, iese un fel de orientala.Tot buna.

Ieri am facut bomboane raffaelo. Au un gust izbitor de asemanator cu cele din magazin.
Reteta o am de la o amica , am facut juma din cantitate pt ca nu stiam cum iese.

1 pachet de unt
150 g lapte praf
7 linguri zahar praf (eu aveam in casa numai zahar praf vanilat asa ca am pus din ala)
200 g napolitane , sa fie de vanilie
100 g cocos pt tavalit
100 g stafide pt pus la mijloc, noi (ca au participat si fetele) am pus cate jumate de migdala ,din alea dulci nu amare.

In mixer am bagat untul, zaharul si laptele praf, apoi am pus intr-un castron peste care am razuit napolitanele.
Se fac bile cu ceva la mijloc, alune eventual, dar sa nu fie sarate, se tavalesc in cocos si se dau cam o ora la frigider.

Back