• Forumul vechi a fost pierdut. Nu mai putem recupera continutul vechi. Va invitam sa va inregistrati pentru a reface comunitatea noastra!

Retete...pe alese

Cu oua rosii ,cartofi si branza o mancare usoara: Cartofi frantuzesti :p

De la mama mi-a ramas "salata de papadie " cu :
-frunze de papadie
-oua taiate sferturi
-cateva ridichi
-ceapa uscata
-ulei,otet(mie imi place otet balsamic) sare ,piper

Nu stiu de ce cred ca"Ciorba se loboda cu lapte acru" este o macare specifica Moldovei daca nu, ar trebui sa incercati ,este f gustoasa si reconfortanta.

Prajiti cateva felioare de slaninuta afumata(cui ii place )adaugati ceapa (uscata)taiata ,un morcov ras, telina redacina,patrunjel, pastarnac si mestecti sa se moaie oleaca.
Loboda spalata si taiata se pune si ea,in functie de preferinta se adauga fie o lingura ,doua de orez ,sau 2 ,3 cartofi ,cubulete.
Se adauga oleaca de apa,o legaruta de ceapa verde taiata,o legatura de marar si una de patrunjel verde,si se lasa pana sunt fierte legumele. Se adauga 2 litri de lapte acru,mestecand in oala si se lasa sa fiarba cateva clocote. Se drege cu ou si smantana (la alegere) punand la final mult leustean (taiat)

Cu siguranta o sa va placa .

Ma gandesc sa va pun si reteta de sarmalute cu urda :p verdeata proaspata estem,urda idem,sa mai creasca oleaca frunza de tei si o sa ma indeletnicesc cu o craticioara de bunatati de primavara :D: Pfff ! abia astept,imi lasa gura apa =))

Placinta cu urda si marar ( cui ii place si cu cozi de ceapa verde ) la tigaie .

Aluata de cozonac:
1 kg faina
0,200 zahar
4 oua
o lingurita sare
miroase :P adica :vanilie, coaja lanaie ....
1 pachet unt

Umplututa : urda si putin cas framantat ,sare , oua .marar taiat si cozi de ceapa (facultativ.

Se intinde cu sucitorul din aluat o foaie subtire cat o plama (intinsa) se pune compozitia pe mijloc,se da parte peste parte, se apasa marginea pt a nu se desface si se pune in tigaia cu uleiul incins ,la foc mic.Se prajeste pe ambele parti si le scoti pe prosopul de hartie sa suga surplusul de ulei ,eu nu pun zahar pudra ,imi plac sarate .Nici nu cred ca mararul si ceapa s-ar asorta cu zahar :D:

Am uitat drodia cu care fac maiaua :D: si laptele ,ti-am zis ca-s f obosita.

Cumpregatesc eu anghinarea.
Este o leguma care da multe resturi odata curatata. Asta ca sa va faceti o idee , din ce cumparati ramane cam jumate sau putin mai mult.
Cel mai simplu este sa le curatam de foile tari din exterior si de ''barba'' de la baza, le punem in apa cu lamaie imediat sa nu se oxideze, dupa preferinta, le taiem fasii si le punem in tigaia cu putin ulei in care am pus un catel de usturoi chiar si necuratat ,pt a parfuma, pe care il aruncam dupa un minut doua. Putina sare mare si lasam la inabusit la foc mic.
Daca le coacem intregi, cu gaura la mijloc, adaugam putina apa si inainte sa fie gata, cand s-au inmuiat putin le umplem cu o compozitie de pesmet, patrunjel si usturoi.
Combinatia anghinare ciuperci imi place la nebunie, se coc intregi sau taiate in jumate si le punem deasupra aceeasi compozitie de pesmet ,patrunjel, usturoi si ciupeci putin calite. Restul de ciuperci il punem prinprejur si lasam la inabusit la foc mic destul de mult,mai mult de jumate de ora,pana sunt fragede si bune de mancat, depinde cat de mare e anghinarea.

Cum se curata:

Alt fel de a pregati anghinarea: prajita in mult ulei
anghinare, lamaie, sare, piper, ulei

Anghinarea care are coada asa groasa e prima floare a plantei,care nu are puf, se foloseste un anumit soi , mai rotud si dolofan.
Practic se prajeste de 2 3 ori, dupa prima prajire se deschide, se pune din nou in ulei, dupa care unii il stropesc cu vin alb si-l pun iarasi in ulei. Eu nu fac felul asta, prea mult deranj.

Omleta cu anghinare ,ciuperci si pancetta afumata . Cred ca merge cu ce afumatura avem taiata cuburi.
5 anghinari, cateva ciuperci.
In tigaia antiaderenta se pune putin ulei de masline, un catel de usturoi taiat fin, afumatura cubulete si se lasa cateva min la prajit. Anghinarea curatata si taiata feliute subtiri se adauga impreuna cu ciupercile la fel taiate felii, patrunjel, sare, piper si se lasa pana ce legumele s-au inmuiat bine, cu capac ca sa fie inabusite altfel trebuie adaugata putina apa sau supa.
Se bat cam 6 oua, se pune branza rasa, putin lapte si se toarna in tigae peste legume, se amesteca bine si se coace pe ambele parti.

Ultima reteta pare bestiala,doar ca la 10,5 lei pentru 500 grame de anghinare, basca ce se mai pierde.......pacat de tigaie noua de ceramica pe care o puteam inaugura cu ceva special :P
Multumesc totusi pt poastare ,poate este cineva care creste in gradina anghinare :d: si-i este de folos.

Pacat ca-s asa scumpi, ar putea sa o cultive taranii ,creste si pe marginea santului.Eu gasesc uneori f convenabil congelati sau cand e stagiunea lor cu 5 euro 15 bucati de la targ, aici nu se vand la kil.

Va place gustul busuiocului in mancare ? Mie imi place aroma de busuioc in salate si pt nu am mereu la indemana busuioc proaspat (cel din magazin e destul de scump) am facut o chestie ,am pus busuioc proaspat presarat cu sare un borcan si am turnat deasupra ulei extravirgin de masline.Am obtiunut un ulei cu aroma pregnanta de busuioc teribil de bun pt salate de primavara.Saptamana asta o sa fac si cu ulei de f soarelui .

creste f bine si in ghiveci la fel ca si salvia, rozmarinul, dafin chiar, patrunjel (da nu convine ca noi folosim mult) arpagic (iarba aia care aduce a ceapa dar f delicat) menta in mai multe variante (mai ales la creme, inghetate, serbet) ,chimen salbatic (seamana cu mararul, f bun la iepure ,cica, pt ca eu nu-l mananc).

Creste ,dar la un moment dat infloreste si imbatraneste .Am avut un ghiveci cu oregano si am avut neplacuta surpriza sa constat ca la un moment dat nu mai avea gustul si mirosul specific :D: habar nu am care-i cauza.

Omleta cu creier la cuptor.
2 rosii marisoare
3-4 linguri ulei (eu am pus de masline)
4-500g creier de care aveti
5-6 oua
2 linguri de faina
Am fiert creierul in apa cu sare cateva clocote,l-am scurs si l-am clatit,apoi l-am taiat cubulete .Intr-o tigaie am prajit in ulei de masline rosiile taiate tot cubulete si presarate cu o lingurita de vegeta cca 15 minute la foc mediu.Am batut ouale ,am pus faina,creierul si rosiile racorite putin,le-am amestecat incet si le-am bagat la cuptor intr-un vas yena uns cu unt si tapetat cu faina.NU stiu cat sta acolo omleta asta...dar nu cred ca mai mult de 30 de minute...pana se rumeneste putin deasupra si e tare in interior.(eu verific cu o scobitoare).Aaaa,am uitat sa va povestesc despre sare si piper dupa gust...dar nu cred ca era nevoie...nu?

Faina nu-i necesara,ouale crude leaga bine compozitia.

Omleta mea la cuptor

Ceapa taiata si frecata usor cu ceva sare mare (eu pun multa ceapa,voi puteti pune dupa gust ),ouale crude (cat sa cuprinda din abundenta toata compozitia ) si branza sau cascaval sau cas (cubulete) ardei rosu (cubulete),formeaza baza pt diferite omlete cu:
-ghebe sau....
-ciuperci
-creier
-piept de pasare
-cabanos (feliute subtiri)
-resturi de friptura

Peste ceapa taiata si muiata cu sare se aduaga banza,gehebe sau alta varianta preferata,ouale crude (nebatute) si cateva cubulete de ardei rosu ,sare ,piper si se amesteca.Se aseaza in vasul uns cu unt si tapetat cu pesmet si se adauga deasupra unt, apoi felii de rosii pe toata suprafata.In ultimile 5 minute se rade cascaval deasupra pt o fatza frumoasa. Cand se raceste ,felia are un aspect frumos de mozaic .Se manaca rece.

Pt Angela ,maioneza fara ou .Eu am facut-o si este f buna si gustoasa ,pt salata beauf,salata de cruditati .

Maioneza

- o cescuta de seminte de floarea soarelui decojite crude ,sau caju sau migdale sau in amestec ,muiate cateva ore in apa rece
-sare
-zeama de lamaie
-ulei
-oleaca de apa

Toate se blenduiesc pana se fac pasta.

Am facut si numai din seminte de floarea soarelui, am pus un catel de usturoi,zeama de lamaie ceva mai multa si oleaca de mustar .Se poate improviza dupa gust.
Sper sa-ti placa,desi nu vad de ce nu ti-ar placea.:D:

Azi aveam chef de un dulce. Mai asa, nu vroiam nici sa aprind cuptorul dar nici de paine cu dulceata.
Am luat un pachet de biscuiti ,500 g, le-am dat prin robot si am amestecat cu o conserva de 400 sau 450 g lapte de cocos (care nu era numai zeama avea si parte solida ,ca un fel de unt moale. In robot am mai pus o mana de stafide inmuiate putin. A iesit o compozitie destul de lipicioasa, nici moale nici tare in care am mai pus doua maini de faina de cocos si putina margarina. Am intins-o intr-o tava cu o spatula de lemn si am dat la rece. Intre timp am facut crema dintr-un pachetel ce crema pt cremsnit (dr otcher sau asa ceva, ciudat la mine ca aveam in casa). Am scos chestia din frigider , am intins peste blat jumate de borcan de 400 dulceata de afine si crema deasupra, am facut cu furculita zig zacuri sa se intrepatrunda culorile si am tinut cam o ora in congelator.
A iesit o bomba dulce ,buuuna, chiar putin cam prea dulce.

Pt Adrian, o supa rece pe care am facut-o astazi. Am pus in frulator :
-3 catei de usturoi zdrobiti
-1 morcov mic- feliute
-2 castaveti proaspeti-bucati
-5 rosii coapte-felii
-un varf de busuioc verde
-o lingura de patrunjel tocat
-sare
- piper
-otet sau zeama de lamaie si oleaca de apa (eu prefer otetul
-sau legumele crude care-ti plac in proportia pe care o vrei.
Lasata in frigider sa se raceasca sau pui cuburi de gheata. Nu fi reticent, incearc-o, este hranitorare , reconfortanta si sanatoasa, mai ales pe canicula asta, ai sa vezi.

Este o varianta a supei reci spaniole : gazpacho pe care am gustat-o si la Madrid si la Barcelona si mi-a placut.(reteta originala are si paine in compozitie )

Pt zilele astea asa calde cate o cafea shecherata cu gheata merge de minune.

Se face un ness cu apa rece si zahar sau miere sau ce vreti pt indulcit.
Se dau cuburi de gheata prin robot. Gheata maruntita ori se pune peste ness, ori nessul in robot, da e mai multa treaba cu spalatul.
La urma se adauga, daca va place, inghetata sau frisca, eu prefer inghetata.
Mie-mi place cu muuulta gheata, de aceea pun 2,3 lingurite de cafea.

Cica se scrie 'shakerato'

Eme, eu am mai multe variante de salata de fasole in functie de "cerinte ",baza este fasole cu pastaie rotunda .Deci, pastaile fierte in apa cu sare in amestec cu varianta care iti place :P
-cu maioneza sau......
-cu ton,masline,zeama de lamaie,ulei ,sare ,piper
-cu smantana si marar
-cu sos de usturoi
-cu iaurt (grecesc sau de bivolita )si usturoi
-facut pasta si apoi continuat ca la salata de vinete ( o nebunie )

Chiftele din dovlecei

Am spalat ,curatat un dovlecel (fara seminte ,f proaspat) sil-am dat prin razatoare, l-am lasat o ora dupa care l-am stors in pumni, (mai ceva ca Fat Frumos in duelul lui cu Zmeul cel rau:P ) pana n-a mai ramas suc ,am pus sare ,piper,nitel usturoi pisat, o bucatica de brana proaspata de vaci, cateva linguri de cas afumat dar prin razatoarea mica, un ou si pesmet cat sa fie o compozitie buna de chiftele. Am format chiftele in mana ,le-am trecut prin pesmet si le-am pus in ulei fierbinte. Au iesit crocante si am pus deasupra smantanica. Ceva de vis :P

Back